Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Μετανάστευση των Ελλήνων. Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Μετανάστευση των Ελλήνων. Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Μετανάστευση των Ελλήνων. Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον

2 Η ξενιτιά κι ο χωρισμός η πίκρα η αγάπη / Τα τέσσερα ζυγίστηκαν να δουν το ποιο βαραίνει. / Της ξενιτιάς βαρύτερο  ν’  πό όλα τα γκιντέρια. / Χωρίζουν  μάνες και παιδιά / Κι η γης ανατρομάζει / Χωρίζουν αδέλφια καρδιακά και δέντρα ξεριζώνουν / Χωρίζουνε τ΄ αντρόγυνα τα πολυαγαπημένα./ Στον τόπο που χωρίζουνε χορτάρι δεν φυτρώνει… δημοτικό τραγούδι

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ο όρος μετανάστευση (migration),τόσο κατά τις κοινωνικές επιστήμες όσο και κατά το Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται στην, για διάφορους λόγους, γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες.

4 METANAΣΤΕYΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ
(από την ανεξαρτησία έως την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) (από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τα τέλη 20ου αιώνα ) 15ο- 18ο αιώνα (τουρκοκρατία)

5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
15ος -16ος αιώνας (υποχρεωτική μετανάστευση) εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων & της επέκτασης των Τούρκων 17ος -18ος αιώνας (εθελοντική μετανάστευση) οικονομικοί λόγοι Έλληνας έμπορος 1829 Λόγιοι, ευγενείς , στρατιώτες Μεταφορά εμπορευμάτων από την οθωμανική αυτοκρατορία στην κεντρική Ευρώπη, Ρωσία, Αίγυπτο Καταγωγή από Κρήτη, Κύπρο, Ήπειρο, Μάνη, Ναύπλιο Ίδρυση παροικιών σε παραθαλάσσιες ιταλικές πόλεις και άλλα μέρη της Ευρώπης Εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των εμπορικών δρόμων Έλληνας έμπορος 1780 

6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ 17ου & 18ου ΑΙΩΝΑ
ΒΙΕΝΝΗ Η οδός Ελλήνων στην Οδησσό Εκκλησιά Αγ.Νικολάου στη Τεργέστη (1787) Ο ναός του Αγ.Γεωργίου & το ελληνικό σχολείο στη Βενετία (1648) Έκδοση ελληνικής εφημερίδας «εφημερίς» στη Βιέννη (1790) Ελληνική συνοικία στη Βιέννη

7 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ( ) Οικονομικοί μετανάστες κυρίως προς Η.Π.Α. ( ) Υποχρεωτική μετανάστευση  Ελλήνων για πολιτικούς λόγους σε χώρες του ανατολικού μπλοκ, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, ενώ το ίδιο διάστημα φεύγουν πολλοί και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνιο που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ (1910).

9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ( )  Μετανάστευση σε Δ. Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο και Αυστραλία. Μετά το 1974  παρατηρείται σταδιακή κάμψη της μετανάστευσης, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που επαναπατρίζονται. Μεγάλη μετανάστευση Ελληνοκύπριων σε Αυστραλία , Μ.Βρετανία μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. ( )  Μεγάλο ρεύμα μεταναστών με κύρια αιτία την  ανεργία. Μεταβαίνουν σε Αμερική, Αυστραλία καθώς και σε  Ευρωπαϊκές χώρες. (Βέλγιο, Δυτική Γερμανία)

10 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
( ) σημειώνεται το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων στην Αίγυπτο Ιδρύονται σχολεία, ναοί, νοσοκομεία, σύλλογοι ,κοινωφελή ιδρύματα. (ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας 1843) Αθλητές του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου προπονούνται στο Νείλο Διέπρεψαν στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των τραπεζών (Ίδρυση της πρώτης Τράπεζας στην Αίγυπτο την «Άγγλο-Αιγυπτιακή Τράπεζα».) Οικογένειες : Τοσίτσα, Μπενάκη, Στουρνάρα, Αβέρωφ, Ράλλη . Τα εργοστάσια της Ελληνικής Ιδιοκτησίας ζυθοποιίας «Τown Brewery» στην Αλεξάνδρεια

11 Το 80% της αιγυπτιακής οικονομικής ζωής, κινούνταν από Έλληνες
Η πνευματική ακμαιότητα και καλλιτεχνική δημιουργία του ελληνισμού της Αιγύπτου οδήγησαν στη λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων. (Καβάφης, Τσίρκας, Μάγνης.) Οι μαθήτριες του «Αχιλλοπούλειου» παρελαύνουν σε σχολικές επιδείξεις στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στο κοινοτικό στάδιο της Αλεξάνδρειας Το 1860 εκδόθηκε το πρώτο περιοδικό έντυπο στα ελληνικά Η οικογένεια Μπενάκη στον κήπο του σπιτιού της στην Αλεξάνδρεια το 1889 "Αιγυπτιακών Νέων" του 1933

12 ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

13 ΑΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1950-1980
Συνθήκες ζωής στον αγροτικό χώρο Εκτεταμένη ανεργία & υποαπασχόληση εργατικού δυναμικού (κυρίως στο γεωργικό τομέα) Η τραγική οικονομική κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας (φτώχεια, ανεργία) Έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης Η αντίδραση στους κοινωνικούς και πολιτικούς εξαναγκασμούς Η αβεβαιότητα στην απασχόληση Η αναζήτηση καλύτερων προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης.

14 ΑΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1950-1980
Η ζήτηση εργατικού δυναμικού στις χώρες υποδοχής Η μακροχρόνια αποδημητική παράδοση των ελλήνων. Διαφορές στο επίπεδο αμοιβών (ένα προς τρία η σχέση αμοιβής εργασίας μεταξύ Ελλάδας και χωρών υποδοχής) Οι καλές συνθήκες απασχόλησης στις χώρες υποδοχής (εξασφαλισμένη συνεχής εργασία, ασφαλιστική κάλυψη, οικογενειακά επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) Έλληνες αποβιβάζονται στο σταθμό του Μονάχου (1976)

15 ΑΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1950-1980
Η εγγύτητα των χωρών υποδοχής (Δυτική Ευρώπη) επιτρέπει τις συχνές επισκέψεις στη πατρίδα. Η δημιουργία ελληνικών κοινοτήτων στις χώρες υποδοχής ευνόησε τις μετακινήσεις μέσω της πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης Οι χώρες υποδοχής (Δυτική Γερμανία) ευνοούσαν την μετανάστευση από Ιταλία, Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία εξαιτίας της ίδιας κουλτούρας. Έλληνες εργάτες στη Γερμανία (1966)

16 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α
( ) Απαρχές μετανάστευσης ( ) ( ) Μεγάλο Κύμα ( ) ( ) Τελευταία έξοδος (70.000) (απαγορευτική νομοθεσία περί μετανάστευσης 1924) ( ) Κλειστές πύλες (30.000) (κυρίως σύζυγοι μεταναστών)

17 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α
( ) Μεταπολεμική μετανάστευση ( ) (ελαστικές προϋποθέσεις μετανάστευσης μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο κυρίως για πρόσφυγες και εκτοπισμένους) ( ) Νέο Κύμα ( ) (αλλαγή μεταναστευτικού νόμου και άδεια εισόδου σε συγγενείς) ( ) Εξασθένηση μετανάστευσης (25.000). Πρώτη φορά ο αριθμός αυτών που επαναπατρίστηκαν είναι περίπου ίσος με το αριθμό αυτών που μετανάστευσαν.

18 ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ως απόδημος Ελληνισμός χαρακτηρίζεται το σύνολο των εκπατρισμένων Ελλήνων, που μολονότι εγκαταστάθηκε, έστω και με σχετική μονιμότητα, σε χώρες ή περιοχές εκτός του εθνικού χώρου, εξακολουθεί να συντηρεί, σε επίπεδο συλλογικό ή και ατομικό, τις υλικές, πολιτιστικές και συναισθηματικές του σχέσεις με τη χώρα της άμεσης ή της παλαιότερης καταγωγής του.

19 ΛΟΓΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στη δεκαετία επαναπατρίστηκαν περίπου απόδημοι, από τους οποίους έως ήταν Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

20 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

21 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

22 Το 1850 δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική κοινότητα (Νέα Ορλεάνη)
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες εργάστηκαν σε μεταλλεία και στη διάνοιξη του αμερικανικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το 1850 δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική κοινότητα (Νέα Ορλεάνη) Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργήθηκαν ελληνικές γειτονιές. Μικρές ελληνικές επιχειρήσεις , κυρίως εστιατόρια και καφενεία, αλλά και παντοπωλεία άρχισαν να εμφανίζονται παντού. Η ομογένεια άρχισε να οργανώνεται σε ελληνορθόδοξες ενορίες, εθνικοτοπικούς συλλόγους και οργανώσεις

23 Μέση ετήσια μετανάστευση
Λειτουργούν πολυάριθμα ελληνικά σχολεία Περίοδος Μέση ετήσια μετανάστευση Σύνολο 1873–1899 500 15.000 1900–1917 25.000 1918–1924 10.000 70.000 1925–1945 1.300 30.000 1945–1965 4.000 75.000 1966–1979 11.000 1980–2004 2.000 35.000 Ανάπτυξη κοινωνικών οργανώσεων ΑΧΕΠΑ (1915) Οργανισμός «Παιδεία» Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής

24 Αποτέλεσε τη τρίτη προτίμηση Ελλήνων μεταναστών. (13%)
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Αποτέλεσε τη τρίτη προτίμηση Ελλήνων μεταναστών. (13%) Αποτελούν τη δεύτερη μη αγγλόφωνη μεταναστευτική ομάδα. Η ελληνική γλώσσα είναι η τρίτη ομιλούμενη γλώσσα στην Αυστραλία. Η Μελβούρνη είναι η τρίτη πόλη στο κόσμο με μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό.

25 ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Λειτουργούν πολυάριθμα ελληνικά σχολεία ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Τα ελληνικά διδάσκονται πλέον ως δεύτερη ξένη γλώσσα σε όλα τα σχολεία της Αυστραλίας 115 ελληνικές κοινότητες, 302 Σύλλογοι Δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι Κορυφαία αθλητική διοργάνωση:Hellenic Cup

26 Οι ‘Ελληνες της Γερμανίας :
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Είτε ως εργάτες είτε ως υπάλληλοι, ιατροί, γαστρονόμοι ή επιχειρηματίες ακόμη και ως ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων, έχουν καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της γερμανικής κοινωνίας . Οι Έλληνες αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από Τούρκους, Ιταλούς και Πολωνούς. ( ) Οι ‘Ελληνες της Γερμανίας : Το 78% των Ελλήνων ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στη Γερμανία και το 36% πάνω από 30 χρόνια.

27 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Οι Έλληνες είναι η πρώτη μεταναστευτική ομάδα που προχώρησε στην ίδρυση συλλόγων, που το συνενώθηκαν στη Στουτγάρδη.  Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων,(Ο.Ε.Κ) με μέλη, μελετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στη Γερμανία και προασπίζεται τα δικαιώματά τους. Η Ο.Ε.Κ αγωνίζεται για τη διατήρηση και καλλιέργεια της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων μεταναστών και των παιδιών τους καθώς για την ευρύτερη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προοδευτικών παραδόσεων του λαού μας.

28 5 Ήπειροι 5.600.000 Έλληνες Μετανάστες
AΡΜΕΝΙΑ: 1.176 Δ.ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ BΡΑΖΙΛΙΑ : 5 Ήπειροι HΠΑ : AIΓΥΠΤΟΣ : 3.800 KANAΔΑΣ : Έλληνες Μετανάστες Κογκό Δημοκρατία 5000 ΡΩΣΙΑ :

29 ΓΕΩΡΓΙΑ : 15.166 Ζιμπάμπουε :4.000 ITAΛΙΑ : 30.000 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ : 700.000
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ :   HN.BAΣΙΛΕΙΟ : ΓΕΩΡΓΙΑ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ : 370.OOO Νέα Ζηλανδία ΓΑΛΛΙΑ : Αργεντινή

30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Η απώλεια ενός χρήσιμου και συχνά παραγωγικού δυναμικού Η αλλοίωση της εθνικής συνείδησης Η ερήμωση της υπαίθρου Η αποκοπή από τα εθνικά προβλήματα Η πληθυσμιακή συρρίκνωση Ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών Διέξοδος στο πρόβλημα της ανεργίας και υποαπασχόλησης Σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών της χώρας μας με τις κυριότερες υπερπόντιες και ευρωπαϊκές χώρες.

31 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Οι μετανάστες κουβαλούν μαζί τους την γλώσσα τους, την θρησκεία και τα ήθη και έθιμά τους. Η ανάγκη διατήρησης, της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας είναι πανίσχυρη, ειδικά όταν ζουν σε ξένη χώρα.

32 Οι Έλληνες στο εξωτερικό μέσα από συλλόγους που δημιουργούν διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα τους . Πολλά άρθρα αναφέρονται στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, στους ελληνικότατους γάμους που γίνονται αλλά και στους εορτασμούς των εθνικών μας γιορτών.

33 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ &
Διέθεταν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Διαθέτουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά και όχι οργανωμένα όπως παλαιότερα. Ήταν συνήθως άνδρες που είχαν εξασφαλίσει εργασία μέσω ενός συμβολαίου και ήθελαν να μεταναστεύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν σκέφτονται όμως να γυρίσουν γρήγορα πίσω όπως οι παλαιότεροι. Έψαχναν να ενταχθούν σε ένα σύλλογο, σε μια ελληνική κοινότητα Δρουν μεμονωμένα και δραστηριοποιούνται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Κοινά στοιχεία είναι η αναζήτηση εργασίας & καλύτερης ποιότητας ζωής .

34 Οι Έλληνες μετανάστες που ψάχνουν δουλειά στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 78% κατά το 2012.
Οι περισσότεροι από τους νέους έλληνες μετανάστες στη Γερμανία είναι ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί αρχιτέκτονες. Περίπου Έλληνες, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από ότι πριν από την κρίση, μετανάστευσαν στη Γερμανία μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του Δεκάδες Έλληνες πολίτες, που επισκέφθηκαν την Αυστραλία ως τουρίστες οδηγήθηκαν σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν σταλούν πίσω στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

35 ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2010-2011
ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

36 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι Έλληνες ιατροί που εργάζονται σε γερμανικά νοσοκομεία, ξεπερνούν τις Στην Οφθαλμολογική Κλινική της Klinikum Nürnberg οι 7 στους 10 συνολικά ειδικευόμενους ιατρούς είναι Έλληνες. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Πολλοί Έλληνες ιατροί αντιμετωπίζουν είτε συνθήκες κατώτερες των προσδοκιών τους είτε ασφυκτικούς εργασιακούς όρους αντιμετωπίζοντας το δίλημμα: Γερμανία ή επιστροφή στην πατρίδα; Σύμφωνα με στατιστικές του Ιατρικού Συλλόγου Γερμανίας, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες «εξαγωγές» γιατρών. Το 2012, πάνω από 2500 Έλληνες ιατροί έκαναν αίτηση για να τους δεχτεί κάποιο γερμανικό νοσοκομείο ως ειδικευόμενους.

37 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

38 Μιχαήλ Δουκάκης Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933.
Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933. Το 1962 εξελέγη μέλος της βουλής της Μασαχουσέτης. . Το 1974 έθεσε υποψηφιότητα για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας και κατάφερε να εκλεγεί! Το 1988 για λίγες ψήφους έχασε την προεδρία των Η.Π.Α από τον G.Bush.

39 Αριστοτέλης Ωνάσης Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906.
Χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.

40 Γενοβέφα Αναστασάκη Γεννήθηκε 11 Φεβρουαρίου 1969, από Έλληνες γονείς στη Καλιφόρνια. Μεγάλωσε στην Αμερική. Έγινε γνωστή από το ρόλο της "Ρέιτσελ Γκριν" που έπαιξε στην αμερικάνικη σειρά Τα Φιλαράκια (Friends). Το 2010 βρέθηκε στο νούμερο 8 της λίστας "World's Most Powerful Celebrities" του περιοδικού Forbes, έχοντας έσοδα $25 εκατομμύρια.

41 ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ PROJECT ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΖΟΥΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΓΕΡΟΓΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΪΝΤΗΣ ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΤΑΝ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ ΛΙΓΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΗΤΣΙΩΝΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΡΤΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΑΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΗ ΑΣΗΜΙΝΑ


Κατέβασμα ppt "Η Μετανάστευση των Ελλήνων. Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google