Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ
1ο ΕΠΑ.Λ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ : Α1 ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ :

2 ΟΜΑΔΕΣ : ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ : Αβράμπου Ντίνα Γιαννιώτης Νίκος Γκρέτσα Φατιών Διώτης Διονύσης Ζευγουλά Ιωάννα ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ : Καββαδίας Κώστας Καββαδίας Θωμάς Κατσούδα Αρετή Γερονίκος Ζαφείρης Κάππα Ελένη BUCHERS : Ανδρώνη Αναστασία Ελεζάη Κατερίνα Κάντζιου Μαρία Γιόγιος Γιώργος ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΖΩΗ : Γιαννούλη Μαρία Γρηγορίου Παναγιώτη Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος Ζαχαράκης Κωνσταντίνος

3 Πρόλογος Γειά σας!Ειμαστε η ομαδα του τμήματος Α1 και ασχολούμαστε με το μάθημα της ερευνητικής εργασίας,το λεγόμενο Project.To τμήμα μας αποφάσισε να ασχοληθούμε με τον αθλητησμό, Αθλητισμός και έφηβοι και ύστερα χωριστίκαμε σε τεσσερεις ομάδες με την κάθε μια να αποτελείτε από τέσσερα άτομα. Πιστέψαμε πως το θέμα του αθλητισμού είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο,διότι είναι ενας από τους ποιο διασκεδαστικούς τρόπους ψυχαγωγίας και ελπίζουμε το θέμα της εργασίας μας να μην είναι βαρετό

4 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κοινωνία και αθλητισμός, δύο λέξεις που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους διότι ο αθλητισμός συνήθως είναι η συνεχεία της πρώτης . Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει την τιμή να είναι και η γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων που είναι και το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως. Αν και πριν την χώρα μας άλλες χώρες είχαν αναπτύξει τοπικούς αγώνες όπως η Αίγυπτος ήδη από το πχ , με αγώνες δρόμου και πάλης, η Ελλάδα είναι η χώρα που αναδείχτηκε ως η πραγματική κοιτίδα του αθλητισμού διότι στην χώρα μας ο αθλητισμός πηρέ μορφή όχι μονό του ανταγωνισμού αλλά και της ευγενικής άμιλλας με κορυφαίους τους Ολυμπιακούς αγώνες . Η λέξη με την καθαρή έννοια αθλητισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε με την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας, διότι πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες και άλλους αθλητικούς αγώνες της εποχής η λέξη αθλητισμός δεν συναντιέται πουθενά πριν στους ομηρικούς χρόνους, την Ιλιαδα ή την Οδύσσεια. Υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά μεταξύ της έννοιας οργανωμένης άθλησης και της εξάσκησης. Η άσκηση έχει απλώς χαρακτήρα εκγύμνασης του ατόμου, αθλητικό χαρακτήρα παίρνει όταν συναγωνίζεται οργανωμένα, το να τρέχεις μόνος σου στο δρόμο η να πηδάς εμπόδια, αυτό δεν είναι αθλητισμός, είναι περισσότερο άσκηση, όταν όμως ανταγωνίζεται σε ένα αναγνωρισμένο αγώνισμα

5 Πότε άρχισε ο άνθρωπος να αθλείται; Ο άνθρωπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον αθλητισμό στην αρχαιότητα. Εξελίσσοντας εκτός από τα απαραίτητα αντικείμενα για την επιβίωσή του και τρόπους εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος του και καθιέρωσε αγώνες. Κάποια αθλήματα που γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα είναι : ταυροκαθάψια ,πυγμαχία και πάλη. Για να επιβιώσει ο πρωτόγονος άνθρωπος ήταν ανάγκη να έχει ικανότητες σε φυσικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το άλμα και τις ρίψεις .Ο λόγος είναι προφανές για να βρει τροφή έπρεπε να κυνηγήσει ζώα για να τα σκοτώσει με πέτρες. Όταν συνειδητοποίησε την ανάγκη αυτή προσπάθησε να αναπτύξει όλες τις σωματικές του ικανότητες και δεξιότητες να διευκολυνθεί στον αγώνα για την επιβίωση του. Στην Κίνα από το π .χ χρησιμοποιούσαν τις γυμναστικές ασκήσεις για θεραπευτικούς σκοπούς και μακροζωία. Η ύπαρξη αθλητικών δραστηριοτήτων είχε αρχίσει από το π. χ.

6 Πως ήταν η φυσική αγωγή στην αρχαία Ελλάδα;
Η φυσική αγωγή στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος και ούτε σε περιόδους παρακμής του αθλητικού πνεύματος δεν αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα της .Στην Σπάρτη η εκπαίδευση των νέων ήταν πρακτική και υπήρχαν ικανοί και έτοιμοι άντρες για πόλεμο. Οσοι θα γυμνάζονταν πήγαιναν στον χώρο γύμνασης αλλά απαγορευόταν οι είσοδος στους θεατές .Αυτά που μάθαιναν οι άντρες τους επηρέαζαν και αυτό φαίνεται από την τήρηση των κανονισμών και τον σεβασμό.Αντιθέτως στην Αθήνα η εκπαίδευση ήταν ιδιωτική και όχι υποχρεωτική .Θα έπρεπε να ξεκηνά από την ηλικία των επτά εως τα εικοσιένα.Ο ρόλος της πολιτείας παρόλο που η εκπαίδευση ήταν ιδιωτική ήταν καθοριστικός.Τα παιδιά διδάσκονταν γυμναστική και μουσική αλλα το κολύμπι ήταν υποχρεωτικό.

7 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ TΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Αγώνες δρόμου Ήταν το πρώτο αγώνισμα που καθιερώθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες . Φορούσαν μια μικρή ποδιά και αργότερα εντελώς γυμνοί. Οι αθλητές ανταγωνίζονταν σε ομάδες τεσσάρων. Πάλη Ήταν πολύ δημοφιλές άθλημα. Στην πάλη διακρίνουμε δύο αγωνίσματα. Στο πρώτο ο αθλητής είχε σκοπό να ρίξει τον αντίπαλο τρείς φορές με τους ώμους στο χώμα, ενώ στο δεύτερο ο αγώνας συνεχιζόταν ακόμα και στο έδαφος, μέχρι που ο νικημένος αναγκαζόταν να παραδεχτεί την ήττα του σηκώνοντας το χέρι.

8 Πυγμαχία Ήταν βίαιο και συχνά θανατηφόρο αγώνισμα
Πυγμαχία Ήταν βίαιο και συχνά θανατηφόρο αγώνισμα. Ο νικητής ήταν αυτός που κατόρθωνε να μην χτυπηθεί. Ακόμα καλύτερα ήταν αυτός που κατόρθωνε να μην χτυπηθεί αλλά ούτε να χτυπήσει τον αντίπαλο. Παγκράτιο Ήταν το δυσκολότερο άθλημα στους ολυμπιακούς αγώνες. Ο νικητής έπρεπε να νικήσει συνδυάζοντας την ευελιξία αλλά και την δύναμη της γροθιάς.

9 Πένταθλο Το πένταθλο αποτελείται από πέντε επιμέρους αγωνίσματα , τροχάδην, άλμα, πάλη, δισκοβολία και ακόντιο. Οι αθλητές του πένταθλου ήταν φημισμένοι για την καλαισθησία του αρμονικά γυμνασμένου σώματός του. Το άλμα συνοδευόταν από τους ήχους της φλογέρας που έπαιζε το Πύθιο άσμα. Ο κανονισμός του αθλήματος επέβαλλε στον νικητή να προσγειωθεί όρθιος και να σταθεί ακίνητος ακριβώς στο σημείο της επαφής του με το έδαφος. Η δισκοβολία ήταν αγώνισμα βολής που εξελίχθηκε από την ρίψη πέτρας στην μάχη, και διεξαγόταν αρχικά με απλές πέτρες κάπως μεγάλων διαστάσεων. Το ακόντιο ήταν επίσης εμπνευσμένο από το αντίστοιχο πολεμικό ή κυνηγετικό όπλο. Επίσης δεν είναι γνωστό αν το ακόντιο ήταν άθλημα της βολής ή της σκοποβολής.

10 Αρματοδρομία Η αρματοδρομία διεξαγόταν σε ιδιαίτερο στάδιο, το ιπποδρόμιο ,αγνώστων σήμερα διαστάσεων. Οι αρματοδρομίες ξεκινούσαν με τις πρώτες ηλιαχτίδες τα χαράματα και διαρκούσαν μέχρι το απόγευμα.

11 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Το παιχνίδι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Από τα αρχαία χρόνια, έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στον κόσμο στις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ως μέσο αυτοαγωγής, γι’αυτό και έδιναν μεγάλη σημασία στον ρόλο του. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την αξία των ομαδικών παιχνιδιών και πίστεψαν ότι με αυτά μπορούσε να πραγματοποιηθεί η τελειοποίηση της ανθρωπότητας. Για αυτόν τον λόγο τα εντάξανε στο πρόγραμμα αγωγής των παιδιών .Θεωρούσαν ,όμως ότι ήταν επίσης σημαντικά και για τους ενήλικες. Έτσι και εκείνοι αφιέρωναν μεγάλο μέρος του ελεύθερου τους χρόνου σε αγώνες και ομαδικά παιχνίδια. Στην αρχαία Ελλάδα έπαιζαν πολλά ομαδικά παιχνίδια στις αυλές και στο δρόμο και πάντα υπήρχαν κανόνες οι οποίοι τηρούνταν πιστά από όλους. Γι’αυτό το λόγο, κιόλας, έλεγαν πως το παιχνίδι ήταν ένα μεγάλο αγαθό. Το παιχνίδι αναπτύσσει την συντροφικότητα, ασκεί το σώμα, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει  τα παιδιά να σέβονται τους κανόνες-νόμους του παιχνιδιού και έτσι να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της πατρίδας τους όταν μεγαλώσουν.

12 Άθυρμα, Κύλιντρο, Απόρραξις
ΠΛΑΤΑΓΗ : Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαιότητα ήταν «η πλαταγή», μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι του και με τον ήχο που έκαναν τα πετραδάκια που είχε μέσα, το έκαναν να ξεχνιέται και να σταματά τα κλάματα Άθυρμα, Κύλιντρο, Απόρραξις Λίγο μεγαλύτερα βρέφη έπαιζαν με τα αθύρματα , αλογάκια ή άλλα ζώα πάνω σε ρόδες που έσερναν σε όλο το σπίτι. Χαλκή Μυία (Τυφλόμυγα) Κανόνες του παιχνιδιού από τα αρχαία χρόνια : Δένανε με ένα μαντίλι τα μάτια ενός παιδιού και έλεγε: « χαλκή μύγα θα κυνηγήσω" και οι άλλοι αποκρίνονταν: "θα κυνηγήσεις μα δεν θα την πιάσεις" και τον χτυπούσαν με τις ζώνες τους μέχρι να πιάσει ένα παιδί.

13 Ακινητίνδα (Αγαλματάκια)
Το γνωστό παιχνίδι <<αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα ,αγέλαστα …>> Μπάλα Αυτό το παιχνίδι παίζεται ως εξής: το ένα παιδί πετά με δύναμη, τη μπάλα και εκείνη σκάει στο έδαφος και τη πιάνει ένα άλλο παιδί. Αυτό γίνεται συνεχώς και έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι. Η μπάλα τους ήταν φτιαγμένη από δέρματα ζώων. Πεντέλιθα (Πεντόβολα) Τα πεντέλιθα (σήμερα πεντόβολα) είναι ένα αρχαίο παιχνίδι. Παίζεται όμως ακόμα και σήμερα. Στο παιχνίδι αυτό μπορούσαν να παίξουν όσα παιδιά ήθελαν. Το κάθε παιδί είχε συγκεντρωμένα πέντε βοτσαλάκια κοντά στα πόδια του. Ο κάθε παίκτης πετούσε ένα βοτσαλάκι ψηλά και έπρεπε να το ξαναπιάσει αφού πρώτα είχε πάρει από κάτω ένα ακόμα βοτσαλάκι.

14 H αποδιδρασκίνδρα Ένας παίκτης κλείνει τα μάτια του και οι άλλοι τρέχουν να κρυφτούν σε ορισμένο χρόνο .Ο παίκτης ανοίγει τα μάτια του και ψάχνει να τους βρει. Κάθε φορά που βρίσκει έναν , πρέπει να προλάβει να τρέξει πρώτος στη θέση του , αλλιώς χάνει . Το κολλαβίζειν Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του .Ένας άλλος τον κτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον κτύπησε . Η σκαπέρδα (Διελκυστίνδα) Οι παίκτες καρφώνουν στο χώμα ένα δοκάρι που στο μέσο του έχει μια τρύπα από όπου περνούν ένα σκοινί. Στις δύο άκρες του, δένεται από ένας παίκτης, έτσι ώστε ο ένας να μην κοιτά τον άλλο, και προσπαθούν τραβώντας με δύναμη, να φέρουν ο ένας τον άλλον κοντά στη δοκό. Το παιχνίδι αυτό παίζεται και με ισάριθμους σε κάθε πλευρά παίκτες.

15 Ασκωλιασμός (Ασκί) Οι παίκτες ανέβαιναν με το ένα πόδι πάνω σε ένα φουσκωμένο ασκί αλειμμένο με λάδι και ο καθένας φανέρωνε την επιδεξιότητά του στην ισορροπία και στην ευλυγισία . Τις περισσότερες φορές ο παίκτης έπεφτε κάτω, πράγμα που διασκέδαζε τους άλλους παίκτες, οι οποίοι αδιαφορούσαν για το αν θα γελούσαν το ίδιο και οι άλλοι μ’ αυτούς, όταν σε λίγο ,που θ’ ανέβαιναν κι΄ αυτοί στο λαδωμένο ασκί θα πάθαιναν τα ίδια . Γιο-Γιο Οι παίκτες σκαλίζουν στο ξύλο δυο δίσκους που ενώνονται στο κέντρο με έναν κυλινδρικό άξονα , πάνω στον οποίο στερεώνουν την αρχή μιας κλωστής την οποία στη συνέχεια τυλίγουν γύρω-γύρω . Το γιο-γιο είναι έτοιμο . Το αφήνουν να πέσει και η κλωστή ξετυλίγεται ,ενώ με μια κίνηση του χεριού ξαναμαζεύεται γύρω από τον άξονα. Έπειτα , το αφήνουν πάλι να πέσει και ξανά από την αρχή. Το αστραγαλίζειν Το αστραγαλίζειν , το παιχνίδι δηλαδή με τους αστράγαλους ή αλλιώς τα κότσια , είναι από τα πιο αγαπημένα ,τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών. Τους αστράγαλους τους μαζεύουν από τα πίσω πόδια των κατσικιών και των αρνιών . Καμιά φορά αντί για αστράγαλους χρησιμοποιούν πετρούλες ή καρύδια και αμύγδαλα που τους αρέσουν και να τα τρωνε ! Τα παιδία έπαιζαν και τους «αρτιάζειν αστραγάλους» , τα μόνα ζυγά . Έκρυβε ο ένας του αστραγάλους στο χέρι του κι ο άλλος προσπαθούσε να μαντέψει αν ο αριθμός των αστράγαλων ήταν μονός ή ζυγός, δηλαδή περιττός ή άρτιος.

16 Απόρραξις Οι παίκτες κτυπούν τη μπάλα με δύναμη στο έδαφος ώστε να αναπηδήσει. Έπειτα την πιάνουν και την ξανακτυπούν. Όποιος παίκτης πετύχει τα πιο πολλά κτυπήματα κερδίζει . Άλλοτε πάλι πετούν τη μπάλα στον τοίχο και πρέπει να την πιάσουν πριν πέσει στο έδαφος. Το παιχνίδι αυτό μπορούν να παίζουν μόνοι τους ή ανά δυο. Είς ώμιλλαν Οι «μεγάλοι» της παρέας έπαιζαν το εις ώμιλλαν, τις ομάδες. Είχαν χαράξει έναν κύκλο στο χώμα και προσπαθούσαν, σημαδεύοντας από ένα ορισμένο σημείο, να στείλουν τον αστράγαλο του ζώου μέσα στον κύκλο. Είχαν ορίσει από πριν ότι ο καθένας είχε δέκα βολές. Ο νικητής σχεδίαζε το κύκλο, αποφάσιζε τη διάμετρο, καθώς και το σημείο βολής. Η Ίυγξ Ανάμεσα στα παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά, είναι η Ίυγξ. Σε ένα ξύλινο συνήθως τροχίσκο ανοίγουν δυο τρύπες, περνούν διπλή κλωστή και αφού την περιστρέψουν, μια τραβούν και μια χαλαρώνουν. Ο ήχος που παράγεται θυμίζει ένα πουλί, την ίυγγα, δηλαδή την μυρμηγκοφάγο, από το οποίο πήρε και το όνομα του το παιχνίδι. Λένε μάλιστα πως ανάλογα με τον ήχο μπορούν να κάνουν διάφορες προβλέψεις.

17 Τροχός Οι τροχοί είναι συνήθως χάλκινοι και υπάρχουν μεγαλύτεροι και μικρότεροι. Η διάμετρος τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 80 και 130 εκατοστά. Ο τροχός δεν είναι όμως μόνο παιχνίδι. Τον χρησιμοποιούσαν και στις παλαίστρες, όπου γυμνάζονταν οι νέοι. Ο Ιπποκράτης μάλιστα, ο φημισμένος γιατρός, στο βιβλίο του «Περί Διαίτης», τον συστήνει σε όσους θέλουν να κρατηθούν σε καλή φυσική κατάσταση.

18 Δημοφιλή αθλήματα

19 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μια σφαιρική μπάλα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας διεξάγεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα πράσινου χρώματος και ένα «τέρμα» στο μέσο καθεμίας από τις στενές πλευρές. Σκοπός κάθε ομάδας είναι να οδηγήσει την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα δηλαδή να «βάλει γκόλ». Οι παίκτες χειρίζονται την μπάλα κυρίως με τα πόδια αλλά και με το κορμί ή το κεφάλι. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού κερδίζει

20 ΒΟΛΕΪ Οι περισσότεροι δεν θα το περίμεναν στη δεύτερη θέση όμως όταν το παρακολουθούν περισσότεροι από άνθρωποι στον πλανήτη τότε τα πράγματα γίνονται κατανοητά. Το βόλεϊ ή σε ελληνική μεταγραφή η ποδοσφαίριση είναι ιδιαίτερος γνωστή στη πατρίδα μας. Η ημερομηνία «γέννησης» του βόλεϊ χρονολογείται στο 1895 και επινοήθηκε από τον αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν ,που εργαζόταν στο παράρτημα της ΧΑΝ στην πολιτεία Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Όσο για τους κανονισμούς , απαρτίζεται από δυο ομάδες των έξι παικτών (άνδρες και γυναίκες) . Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει η μπάλα πάνω από το φιλέ και να ακουμπήσει στον τερέν του αντίπαλου η να αναγκαστεί ο αντίπαλος να την πετάξει εκτός γηπέδου. Η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τρεις μπαλιές με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Επίσης το μπλοκ δεν υπολογίζεται στις επαφές της ομάδας. Ακόμα ο ίδιος παίκτης δεν μπορεί να κάνει δύο συνεχόμενες μπαλιές, ενώ μετά από κάθε χτύπημα η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει. Όσο για τις θέσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αυτές είναι πέντε. Ο ακραίος , ο διαγώνιος, ο κεντρικός , το λίμπερο και ο πασαδόρος. Τέλος το δίχτυ (από το οποίο πρέπει να περάσουν την μπάλα οι παίκτες) βρίσκεται πάνω από την κεντρική γραμμή, έχει μήκος 9,5 μ., πλάτος 1μ. και ύψος 2,43 για τους άνδρες και 2,24 για τις γυναίκες. Εννοείται πως το βόλεϊ ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα.

21 ΜΠΑΣΚΕΤ Η καλαθοσφαίριση (αγγλικά basketball, προφέρεται μπάσκετμπολ) ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ. Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα (συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ) γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια  οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια. Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα. Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια.  Κάθε ομάδα έχει 5 παίκτες ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο, ανάλογα με το ποια ομάδα κατέχει την μπάλα, οι παίκτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά. Δεν επιτρέπεται να τρέχει κάποιος κρατώντας την μπάλα, κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες. Βασικότερες παραβάσεις στο μπάσκετ είναι: το φάουλ, που είναι η βίαιη παρενόχληση ενός παίκτη από κάποιον αντίπαλό του, με τρόπο που ξεφεύγει από τα αθλητικά πλαίσια, ο αθλητής που κάνει 5 φάουλ σε έναν αγώνα, αποβάλλεται και δεν μπορεί να επανέλθει στο γήπεδο.  Τα βήματα συμβαίνουν όταν ένας παίκτης κάνει περισσότερα από 2 βήματα κρατώντας την μπάλα, χωρίς να κάνει ντρίμπλα ή όταν κουνήσει τα πόδια του αφού έχει σταματήσει, κρατώντας την μπάλα με τα δύο χέρια. Σε περίπτωση άσχημης (υβριστικής, βίαιης κλπ.) συμπεριφοράς αθλητή ή προπονητή, ο διαιτητής έχει δικαίωμα να τον τιμωρήσει με τεχνική ποινή, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει η αποβολή του παίκτη από τον αγώνα.  Σε περίπτωση που ο επιθετικός αρνηθεί το φάουλ τιμωρείται με τεχνική ποινή από τον διαιτητή.   Το πιο γνωστό σε όλο τον πλανήτη είναι το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, είναι εκείνο που κλέβει την παράσταση, με τους κορυφαίους αθλητές ανά τον πλανήτη να αγωνίζεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εννοείται βέβαια πως πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα.

22 Κρικετ Κι όμως. Το γεγονός ότι το σνομπάρουμε εμείς, δε σημαίνει ότι δεν αρέσει γενικώς. Ας όψεται βέβαια η επεκτατική πολιτική της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που το «επέβαλλε» στο 1,5 δισεκατομμύριο Ινδούς και λοιπούς λαούς, Αγγλοσάξονες και μη, σε όλη την υφήλιο. Στις μέρες μας το κρίκετ περιλαμβάνεται μέσα στα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα σε Αυστραλία, Νότια Κορέα, Νότια Αφρική, Κένυα, Ζιμπάμπουε, Αφγανιστάν και …Άγιο Μαυρίκιο! Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος (ICC) μετρά 104 χώρες-μέλη. Το αντίστοιχο Μουντιάλ που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια προσελκύει 5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ τα ντέρμπι στην Ινδία μαζεύουν μπροστά στο γυαλί 400 εκατομμύρια ανθρώπους, νούμερο δυσθεώρητο αν αναλογιστούμε πως οι Ινδοί διαθέτουν ως έθνος περίπου 150 εκατομμύρια τηλεοράσεις όλες κι όλες. Παγκόσμιοι πρωταθλητές το 2007 ανακηρύχθηκαν οι Αυστραλοί, νικώντας τη Σρι Λάνκα –και θα συνεχίσουν να κρατούν τον τίτλο τουλάχιστον μέχρι 2011, στα γήπεδα της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και του Μπανγκλαντες, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο «Μουντιάλ» του σπορ. 

23 Ράγκμπι Union Για μας ακούγεται ως εντελώς περιθωριακό, αλλά στη Νέα Ζηλανδία και σε ένα πλήθος άλλες χώρες «που δεν πιάνει το μάτι σου», το ράγκμπι είναι το Νο1 σπορ από πλευράς δημοφιλίας. Σε Νότια Αφρική, Αυστραλία, Μαδαγασκάρη, Χιλή και Παραγουάη, νησιά Φίτζι, Μαλαισία, Σαμόα και Τόνγκα του δίνουν και καταλαβαίνει. Παραδόξως όμως ακολουθούν με μεγάλο ενθουσιασμό Βρετανοί, Καναδοί κι Αμερικανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί, Ιάπωνες και …Γεωργιανοί, Βέλγοι, Ρώσοι και Ισπανοί. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rugby World Cup συμμετέχουν 16 χώρες και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο αθλητικό event στον πλανήτη, καθηλώνοντας στους τηλεοπτικούς δέκτες περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Ο επίσημος φορέας του αθλήματος, η International Rugby Board έχει περισσότερα από 103 κράτη – μέλη. Όσο για τη δυναμικότητα των ομάδων, η Νότια Αφρική είναι εδώ ό,τι η Βραζιλία για το ποδόσφαιρο.

24 Μπέιζμπολ Το αγαπημένο άθλημα-χόμπι των Αμερικανών έχει απλώσει «ρίζες» εκτός των άλλων σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Κούβα, Βενεζουέλα, Μεξικό, Κολομβία και Παναμά, Γαλλικές Αντίλλες και Νικαράγουα. Με 117 έθνη-μέλη, φέρνει στα γήπεδα μισό δισεκατομμύριο θεατές ανά την υφήλιο. Σημαντικότερη και πλουσιότερη ομάδα οι Yankees της Νέας Υόρκης. Ωστόσο οι μέχρι τώρα προσπάθειες διοργάνωσης ενός αντίστοιχου Μουντιάλ, του Baseball World Cup δε στέφθηκαν με αξιόλογη επιτυχία. Αντίθετα τα πήγε πολύ καλύτερα ο θεσμός του World Baseball Classic, όπου οι Ιάπωνες μάλιστα είναι αυτή τη στιγμή οι πρωταθλητές. 

25 Hockey επί χόρτου Το εθνικό σπορ της Ινδίας και του Πακιστάν. Όπως καταλαβαίνουμε, είναι καθαρά πληθυσμιακό το θέμα. Με τα 1,5 δισεκατομμύρια και βάλε πληθυσμό που διαθέτουν οι δυο χώρες, αν ανακηρύξουν εθνικό τους άθλημα το κουτσό, τότε θα το φέρουν απευθείας μέσα σε αυτή τη δεκάδα. Ωστόσο τους δυο αυτούς λαούς σιγοντάρουν από κοντά οι γείτονές τους στο Μπανγκλαντές, αλλά και οι Γερμανοί, Ολλανδοί (έξι φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές παρακαλώ), Αυστραλοί (τρεις φορές ολυμπιονίκες), Νοτιοκορεάτες, Ιάπωνες, Αργεντινοί και Βρετανοί. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο άθλημα έχουν σχεδόν «καπαρωθεί» από τους Ινδούς με οκτώ χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τους Πακιστανούς με τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Η International Hockey Federation διαθέτει ως μέλη 100 χώρες.

26 Αμερικανικό ποδόσφαιρο
Το δημοφιλέστερο σπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έναρξη της περιόδου κάθε χρονιά είναι μια ολόκληρη φιέστα που θυμίζει Ολυμπιακούς Αγώνες με ποπ καλλιτέχνες που εμφανίζονται, μουσικοχορευτικά κ.λπ. Από πλευράς θεάματος και κανονισμών θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ράγκμπι και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και οι Αμερικανοί προσπαθούν να το προωθήσουν όσο μπορούν, φιλοδοξώντας να δώσουν στην ανθρωπότητα κάτι αντίστοιχο του ποδοσφαίρου – μάταια όμως. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί ξέρουν να βγάζουν λεφτά απ’ ό,τιδήποτε κάνουν κι απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως η NFL, η Λίγκα του σπορ στις ΗΠΑ, θεωρείται η πλουσιότερη από όλα τα εθνικά πρωταθλήματα στον κόσμο, με έσοδα 6.2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και μέσο όρο προσέλευσης στα γήπεδα θεατές. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία IFAF διαθέτει 45 μέλη και εποπτεύει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκτός από τους Αμερικανούς που έχουν αυτή τη στιγμής και τον τίτλο (από το 2007) συμμετέχουν Βρετανοί, Ισπανοί, Ολλανδοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Μεξικανοί και Ιάπωνες – οι σχιστομάτηδες μάλιστα έχουν αποσπάσει δυο τρόπαια το 1999 και το Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει στην Αυστρία, το 2011.

27 Χόκεϋ επί πάγου Καθαρά χειμερινό σπορ που παίζεται σε κλειστά παγοδρόμια, γνωστό κυρίως για τις εξαιρετικά παθιασμένες αναμετρήσεις, που καταλήγουν πολύ συχνά σε αψιμαχίες μεταξύ των παικτών. Το παγοδρόμιο γίνεται συχνότατα …αρένα, με τους θεατές να συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως, γεγονός που ανεβάζει την αδρεναλίνη και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Το σπορ είναι ανάμεσα στα τέσσερα δημοφιλέστερα σε χώρες οι οποίες φυσικά είναι εξοικειωμένες με τον πάγο και το χιόνι, ήτοι ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες, Τσεχία, Σλοβακία και Βρετανία (σίγουρα δεν περίμενες τη Τζαμάικα). Η διεθνής Ομοσπονδία IIHF έχει 66 μέλη και διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου οι Ρώσοι στέφθηκαν φέτος πρωταθλητές στα γήπεδα της Ζυρίχης και της Βέρνης. Θα κρατήσουν τον τίτλο μέχρι του χρόνου, όπου θα υπερασπιστούν τον τίτλο επί γερμανικού εδάφους. 

28 Ράγκμπι League Η δεύτερη παραλλαγή του ράγκμπι που παίζεται σε Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ουαλία και Γαλλία, Αγγλία και …Παπούα Νέα Γουινέα, όπου μάλιστα θεωρείται εθνικό τους σπορ (δεν ξέρουμε αν βράζουν και τρώνε τους ηττημένους). Συνολικά παίζεται σε 30 χώρες, με τους Νεοζηλανδούς να σηκώνουν το κύπελλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το Επόμενο ραντεβού, το 2013 στη Μ. Βρετανία.

29 Mη δημοφιλή αθλήματα Ολυμπιακών Αγώνων το αθλητικό ενδιαφέρον του θεατή να περιορίζεται στο δίπτυχο-άντε τρίπτυχο-<<μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ >> Γιατί να μην γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς και τα μέσα για να <<ανέβουν>> και να γίνουν γνωστά στους νέους άλλα αθλήματα που στο εξωτερικό συγκεντρώνουν χιλιάδες οπαδούς? Γιατί να μην έχουν την δυνατότητα έλληνες αθλητές που …βράζει το αίμα τους να εκπροσωπούν με αξιώσεις την χώρα τους στο εξωτερικό? Με επιδοτήσεις που εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, χορηγίες που μείνανε στο <<Θα>> και απουσία πρωτοβουλιών στον τομέα του αθλητισμού

30 στην Ελλάδα δεν θα μιλήσουμε. Ίσως και να μην είμαστε αρμόδιοι
στην Ελλάδα δεν θα μιλήσουμε. Ίσως και να μην είμαστε αρμόδιοι. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους πρωταγωνιστές αυτών των αθλημάτων, να μιλήσουν για αυτό που αγαπούν να κάνουν περισσότερο: να αθλούνται με τα χρώματα των αγαπημένων τους ομάδων σε αθλήματα <<άγνωστα>> για αρκετούς- και ενίοτε παραμελημένα- και να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα λάβουν κάποια διάκριση με τα γαλανόλευκα.

31 Το σόφτμπολ επινοήθηκε σχεδόν τυχαία το 1887 στο Σικάγο των ΗΠΑ στον εκεί κωπηλατικό σύλλογο: Farragut Boating Club, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για τη νίκη του πανεπιστημίου Γέιλ στο ράγκμπι επί του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύντομα έγινε δημοφιλές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αυστραλία. Στην Ευρώπη διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από Αμερικανούς στρατιώτες. Το σόφτμπολ παίζεται σε ανοιχτό γήπεδο που έχει σχήμα τεταρτημόριου κύκλου. Το γήπεδο περιλαμβάνει δύο ζώνες: Η Εσωτερική Ζώνη ή Διαμάντι έχει σχήμα ρόμβου με πλευρές μήκους 18,29 μ. και συνήθως είναι χωμάτινο. Στις τέσσερις κορυφές του ρόμβου υπάρχουν οι τέσσερις Βάσεις. Η πρώτη, προς το εσωτερικό του γηπέδου, λέγεται Κύρια Βάση και την κατέχει ένας παίκτης με ρόπαλο, ο ροπαλοφόρος ή μπάτερ. Στις υπόλοιπες βάσεις: 1η, 2η, και 3η, προωθούνται διαδοχικά οι συμπαίκτες του και ο ίδιος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μέχρι να επιστρέψουν στην αρχική βάση. Στο εσωτερικό του διαμαντιού, και σε απόσταση 12,19 μ. από την αρχική βάση, βρίσκεται ο ρίπτης ή πίτσερ της αντίπαλης ομάδας, ο οποίος ρίχνει την μπάλα προς τον ροπαλοφόρο. Πίσω από τον ροπαλοφόρο υπάρχει ένας συμπαίκτης του ρίπτη, ολήπτης ή κάτσερ, που φορά ένα μεγάλο γάντι και προσπαθεί να πιάσει την μπάλα, αν δεν χτυπηθεί από τον ροπαλοφόρο. Η Εξωτερική Ζώνη, που είναι συνήθως σκεπασμένη με γρασίδι, σχηματίζει ένα τόξο με απόσταση τουλάχιστον 60,6 μ. από την κύρια βάση. Στην εξωτερική ζώνη τοποθετούνται οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας.

32 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΘΥΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

33 ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ –ΒΙΑ Ως χουλιγκανισμός ορίζεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στην διατάραξη της τάξης , σε επεισόδια και την επικράτηση χαους.

34 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ Ο όρος εμπορευματοποίηση εκφράζει την μετατροπή του σύγχρονου αθλητισμού σε εμπόρευμα και την λειτουργία του σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα των εκάστοτε παραγόντων , χορηγών κτλ.

35 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ -ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο όρος ντόπινγκ αναφέρεται στην χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και μεθόδων που απώτερο σκοπό έχουν την αύξηση της αθλητικής απόδοσης .

36 ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
Στην σημερινή εποχή ο αθλητισμός έχει επωφεληθεί σημαντικά από την τεχνολογία και τα επιτεύγματα της.Παρόλα αυτά οι σύγχρονοι αθλητές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και θυσίες,που επηρεάζουν τόσο την αγωνιστική όσο και την προσωπική .

37 Κυριότερες Θυσίες των σημερινών αθλητών
Εργασία υπο αντίξοες συνθήκες (βροχή ,χιόνι,καύσωνας) Συχνοί τραυματισμοί Δυσχέρεια δημιουργίας οικογένιας ,επαρκούς εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης λόγω έλλειψης χρόνου Πιθανά προβλήματα υγείας λόγω της επίπονης άσκησή τους .

38 ΕΙΔΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ Ανδρογόνα στεροειδή π.χ. τεστοστερόνη
Εξωγενείς ουσίες με αναβολικές παρενέργειες π.χ ζερανόλη Κανναβινοειδή π.χ. μαριχουάνα Αλκαλοειδή π.χ. μορφίνη Οπιοειδή Γλυκοκορτικοειδή

39 Τρόποι αντιμετώπισης Εκπαίδευση των προπονήτων για το πώς θα αναπτύξουν ικανότητες πρόληψης Προγράμματα πρόληψης σε αθλητικούς συλλόγους σχολεία και πανεπιστήμια ,τοπικές κοινότητες και κέντα υγείας Ενημέρωση γονέων και παιδιών για τους κινδύνους του ντόπινγκ Αυστηρή τιμωρία όσων κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών και όσων χορηγούν τέτοιες ουσίες


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google