Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

A3 ΄ 2012-13. Η ερευνητική εργασία που θα σας παρουσιάσουμε αναλύει το θέμα της διατροφής και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών του Α 3 ΄ και του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "A3 ΄ 2012-13. Η ερευνητική εργασία που θα σας παρουσιάσουμε αναλύει το θέμα της διατροφής και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών του Α 3 ΄ και του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 A3 ΄

2 Η ερευνητική εργασία που θα σας παρουσιάσουμε αναλύει το θέμα της διατροφής και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών του Α 3 ΄ και του καθηγητή Ιωάννη Φαϊτατζόγλου. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα, έλαβε χώρο τους τελευταίους οχτώ μήνες και η επιλογή αυτού έγινε βάσει της σημαντικότητα της διατροφής στη ζωή μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά, ώστε να επιτυγχάνουμε το καλύτεροι δυνατό αποτέλεσμα και ενημερωθήκαμε τις επιδράσεις που έχει η διατροφή τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία. Χωρίσαμε την εργασία μας σε πέντε υποθέματα που είναι τα εξής : Μεσογειακή διατροφή Ιστορία της Διατροφής Οικονομική διάσταση της διατροφής Γεωργικά και κτηνοτροφικά μοντέλα παραγωγής Διατροφικές Κρίσεις Ελπίζουμε να απολαύσετε το ταξίδι γεύσης που θα εκτυλιχτεί μπροστά σας ξεκινώντας με το υπόθεμα της μεσογειακής διατροφής. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ

3 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ GOURMET ΦΑΓΗΤΟ Άννα, Μαρία Π., Μαρία Πλ., Μαρία Τ., Άρτεμις

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ♯ Η μεσογειακή διατροφή εμφανίζεται από την αρχαιότητα ♯ Είναι η Κρητική διατροφή αλλά ονομάζεται μεσογειακή κυρίως για οικονομικούς λόγους ♯ Πρωτοδημοσιεύθηκε το 1945 από τον Ancel keys αλλά έγινε γνωστή το 1995 από τον Walter Willet ♯ Η σύνδεσή της με την υγεία αποδείχθηκε με επιστημονικές μελέτες, η κυριότερη των οποίων ήταν αυτή των Επτά Χωρών

5 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ( Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΧΩΡΩΝ ) ♯ Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '40 από τις ΗΠΑ ♯ Έγινε σε 7 χώρες : Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία ♯ Κάλυψε άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών ♯ Η έρευνα των Επτά Χωρών προσέφερε στην επιστημονική - και μη - κοινότητα έναν διάσημο όρο. Αυτόν της μεσογειακής διατροφής ♯ Μαζί με τον όρο της μεσογειακής δίαιτας εισήχθη για πρώτη φορά και εκείνος του παράγοντα κινδύνου από τη μη τήρησή της ♯ Τα συμπεράσματα της μακροχρόνιας αυτής έρευνας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να είναι

6

7

8 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής συμβαδίζει με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας Παχυσαρκία Νευρική Ανορεξία Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι διάφορες μορφές καρκίνου αποτελούν την πρώτη και δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες

9 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της " κακής " χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Έχει θετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Συμβάλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. M ειώνει την πιθανότητα προσβολής των παιδιών από βρογχικό άσθμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τις πιθανότητες προσβολής των ενηλίκων από πολλές νόσους, όπως την νόσο Alzheimer.

10 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ SLOW FOOD Πρόκειται για ένα διεθνές πολιτιστικό κίνημα για την προστασία της τοπικής κουζίνας και του δικαιώματος στη γευστική απόλαυση. Είναι ένα κίνημα αντίστασης στην ισοπέδωση και την εκπτώχευση της γεύσης που επιβάλλουν η ταχύτητα και η λογική των fast food.

11 Το Slow Food αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για τη διάσωση των παραδοσιακών προϊόντων, ειδών και καλλιεργειών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

12

13 ۞ Τι σημαίνει η λέξη gourmet; Gourmet: η ανάπτυξη, η δημιουργία και η τοποθέτηση εξευγενισμένων προϊόντων, συνδυασμένα μα την απαραίτητη ατμόσφαιρα και service, για πελάτες με ιδιαιτερότητες ή και απαιτητικούς κάλυκες. ۞ Ποια είναι η φιλοσοφία του ; Η φιλοσοφία του είναι να παρέχει σε αυτούς που απευθύνεται αυξημένου επιπέδου, σε ποιότητα και γεύση, γαστρονομικές απολαύσεις. ۞ Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο στην υψηλή μαγειρική ; Διότι, οπωσδήποτε, χρειάζεται για ορισμένους ανθρώπους που το απαιτούν, υψηλής ποιότητας φαγητά άριστα αρμονισμένα σε γεύση και άψογα ευπαρουσίαστα.

14 ۞ Πότε και από πού ξεκίνησε ; Ανέκαθεν υπήρχε, από αρχαιοτάτων χρόνων, ακόμα και στη αρχαία Ελλάδα, όμως τότε ο απλός λαός έτρωγε ρεβίθια, φασόλια και άλλα αμυλούχα και οι βασιλείς κυνήγι, άριστα σερβιρισμένο, ψάρι κλπ. Η έκφραση προέρχεται από την Γαλλία και σημαίνει καλοφαγάς, οπότε θεωρώ ότι προέρχεται από τη Γαλλία. ۞ Γιατί θέσπισαν βραβεία gourmet και ποια η σημασία απόκτησής τους ; Θεσπίστηκε αυτός ο θεσμός με τα βραβεία gourmet για να μεγαλώσουν τον ανταγωνισμό σε ποιότητα, γεύση και εμφάνιση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Έχει τεράστια σημασία να αποκτήσει κανείς ένα τέτοιο βραβείο και αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μπορείς να συναγωνιστείς και να ξεπεράσεις συναδέλφους σου. Αντιλαμβάνεσαι πως στην υψηλή μαγειρική θα πρέπει να ψάξεις, να πειραματιστείς και να παντρέψεις άριστα γεύση και παρουσίαση ενός υψηλού γαστρονομικού αποτελέσματος.

15 Ιστορία Διατροφής Δημήτρης, Αθηνά, Νίνα, Στέλλα, Δημήτρης Σ.

16 Λιτότητα Αντικατόπτριζε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα σιταρι, λάδι και κρασί Βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, τα δημητριακά, ζεία μείγμα κριθαριού με σιτάρι Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά. Κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών από συγκεκριμένα οικονομικά στρώματα καθώς και του τόπου διαμονής. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί Το φαγητό συνόδευε κρασί αναμεμειγμένο με νερό. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

17 ΤΡΟΦΙΜΑ Δημητριακά και ψωμί Φρούτα, λαχανικά και όσπρια Κρέας Ψάρι Αυγά και γαλακτοκομικά Οίνος Κυκεών και Πτισάνη

18 ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

19

20 Κυρίαρχο ρόλο κατείχαν : το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρείας ήταν το βράσιμο. πουλερικά, αυγά Από το γάλα τυριά όπως το ανθότυρο, το βλάχικο και το κεφαλίτζιν. Κρέας εξασφάλιζαν και με το κυνήγι. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

21 Τα μεγαλύτερα ζώα αποτελούσαν ακριβότερη και λιγότερο διαδεδομένη τροφή Τα χοιροσφάγια Το αρνί Αγαπούσαν επίσης τα ψάρια, φρέσκα ή παστά, και τα θαλασσινά. Τα κρασιά και τα φρούτα, συνόδευαν τα τραπεζώματά τους μαζί με μελωμένα και σιροπιαστά γλυκά.

22 Μονόκυθρον Μυττωτόν Γάρος ( σάλτσα ) Εκζεστά ψάρια σε « λευκό ζωμό » Κρασάτον ή ξιδάτον λαγομαγείρευμα Φάβατα Όρνις μονθυλευτή Αμανίται Σφουγγάτον ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΙΕΣ

23 FAST FOOD Γρήγορο φαγητό είναι ο όρος που δίνεται σε τρόφιμα που μπορούν να παρασκευαστούν και να εξυπηρετηθούν πολύ γρήγορα. Ενώ κάθε γεύμα με χαμηλό χρόνος προετοιμασίας μπορεί να θεωρηθεί fast food, συνήθως ο όρος αναφέρεται σε τρόφιμα που πωλούνται σε ένα εστιατόριο ή κατάστημα με προθερμασμένα ή προμαγειρεμένα συστατικά, και υπηρετούνται στον πελάτη σε συσκευασμένη μορφή

24 Και τότε ήρθαν οι Αμερικάνοι ! Η Αμερική είναι το έθνος που έδωσε στον fast food, τουλάχιστον τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Όσο κι αν το fast food υπήρχε στην Ευρώπη ως τρόπος γρήγορου φαγητού, κανείς δεν έκανε καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό από τους Αμερικάνους : εκεί « ανακαλύφθηκαν » τόσα και τόσα είδη fast food, εκεί ξεκίνησε η ιδέα της μαζικής παραγωγής, εκεί άρχισε η προώθηση και το marketing κι εκεί, φυσικά, έγινε δημοφιλές ! Μέχρι και το γερμανικό hamburger στην Αμερική δικαιώθηκε.

25 Η ιστορία του fast food ξεκινάει λοιπόν στον Νέο Κόσμο στις αρχές του 20 ού αιώνα. 1) Πρώτη καταγραφή του χάμπουργκερ με τη σημερινή του μορφή ( σάντουιτς με μπιφτέκι δηλαδή ) έγινε στη Διεθνή Έκθεση του St Louis το ). Στην ίδια μάλιστα έκθεση έγινε δημοφιλές και το hot dog 3) Ενώ έναν χρόνο αργότερα έκανε την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FAST FOOD

26 Το fast food προκαλεί άνοια Όσο λαχταριστό κι αν φαίνεται το πλαστικό φαγητό, τόσο βλαβερό είναι για το σώμα και ακόμα περισσότερο για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Νέα μελέτη των ειδικών του αποκαλύπτει ότι πέρα από το « ξεχείλωμα » της σιλουέτας, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού οδηγεί στην « δηλητηρίαση » του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

27 Σήμερα, όλο και περισσότερα εστιατόρια γρήγορου φαγητού που προσφέρουν υγιεινές επιλογές και τα νέα στοιχεία μενού. Υπάρχουν επίσης τρόποι που μπορείτε να προσαρμόσετε την παραγγελία σας να είναι υγιές για εσάς. Αν ψάχνετε τρόπους για να μειώσουν σε μερικές από τις θερμίδες και επιπλέον λίπος πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής : ΘΡΕΠΤΙΚΑ FAST FOOD

28 1) Μην παραγγείλετε τα μεγαλύτερα μεγέθη. 2) Σόδα ζάχαρη είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες, αλλά αυτό δεν σας γεμίσουν. 3) Σάλτσες όπως η μαγιονέζα, σάλτσα ταρτάρ, ορισμένες spreads ή σάλτσα σαλάτας μπορεί να προσθέσει τα φορτία των επιπλέον λίπος και θερμίδες 4) Σε γενικές γραμμές, τα τηγανισμένα τρόφιμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. 5) Πηγαίνετε στο μενού για τα παιδιά 6) Επιλέξτε από τα στοιχεία που επισημαίνονται

29 Αλέξανδρος, Φώτης, Μιχάλης, Στέργιος

30 Οι άνθρωποι όταν δεν έχουν χρήματα αντιδρούν υποχωρώντας στην ποιότητα των προιόντων. Από ποιοτικά και φρέσκα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά, ψάρια …) καταλήγουν σε τυποποιημένα και επεξεργασμένα (ζωικά λίπη, κονσέρβες, καταψυγμένα λόγω των χαμηλών τιμών τους Αυξάνονται τα τρόφιμα που δίνουν το αίσθημα της πληθώρας όπως ζυμαρικά, ζάχαρη, ψωμί και αποφεύγουν τρόφιμα όπως τα ψάρια που συναντώνται σε μικρότερες ποσότητες αλλά μπορεί να έχουν μεγάλη θρεπτιδική αξία Μειώνεται η ποσότητα και το εύρος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων με απερχόμενες επιπτώσεις στην υγεία όλων και την ανάπτυξη των παιδιών.

31 ΕΡΕΥΝΑ Το 36% απάντησε αρκετά Το 30.9% αποκρίθηκε πολύ Το 21.3% είπε ότι επηρεάστηκε ελάχιστα Μόλις το 11.7% θεώρησε ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα περίπου 9/10 Έλληνες έχουν μεταβάλει τη διατροφή ενόψει της οικονομικής ύφεσης.

32 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Η υποβαθμισμένη ποιότητα των αγαθών που καταναλώνουμε έχει άμεσες συνέπειες στον άνθρωπο : η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών εξασθενεί τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας προβλήματα υγείας το άτομο διέρχεται από μία ψυχική φάση όπου γίνεται αισθητή η απουσία αγαθών, που ίσως παλαιότερα να βρίσκονταν πάντα στο τραπέζι, και απογοητεύεται συναισθηματικά. είναι πλέον μια σύγχρονη πραγματικότητα, ότι,σε σπανιότερες βέβαια περιπτώσεις, που όμως αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, να υπάρχει παντελής απουσία τροφίμων, που παραπέμπουν σε φαινόμενα του Τρίτου Κόσμου

33 Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα σε σχολεία της Αθήνας “ Μια ζοφερή πραγματικότητα είναι τα όσα περιγράφει ο Α ’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε σχολεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. ….”

34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Υπάρχει λύση ; Όχι μαγική ! Φρούτα και λαχανικά εποχής.( οικονομικότερα και με μεγάλη θρεπτική αξία σε σχέση με αυτά του θερμοκηπίου ή εισαγωγής Ψωμί ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι, πατάτα, μακαρόνια ( τροφές ανέκαθεν φτηνότερες Λιγότερο κόκκινο κρέας, πουλερικά ( κοτόπουλο, γαλοπούλα ) Ψάρια ( μια παρεξηγημένη ομάδα τροφίμων όσον αφορά τις τιμές της ) όπως σαρδέλες, γαύρος, τσιπούρα ιχθυοτροφείου Όσπρια ( ιδιαίτερα θρεπτικά, περιέχουν φυτικές είναι και πρωτείνη Περιορισμός του έτοιμου φαγητού και προτίμηση του σπιτικού.( αν και ως Ελληνες έχουμε μια παράδοση στο γύρο και στα σουβλάκια )

35 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΥΣΩΜΟΙ ; Οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες έχουν μια μεγαλύτερη τάση η διατροφή τους να μην είναι ισορροπημένη και να εμφανίζουν χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό οδηγεί αφενός μεν στον υποσιτισμό (ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών) αφετέρου δε στην ενεργειακή υπερκατανάλωση, δηλαδή στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Κατά συνέπεια, άτομα χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης είναι συχνότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα συγκριτικά με άτομα που έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση.

36 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Το ότι είναι η μοναδική απασχόληση, το υψηλό κόστος ενοικίασης του χώρου πώλησης, η μειωμένη πελατεία, έχουν οδηγήσει στη μεταβολή της ποσότητας του εμπορεύματος, στην αύξηση τιμών που με τη σειρά τους οδηγούν σε περιορισμένη πελατεία, αποφυγή βιολογικών προιόντων. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος με συνεχή αύξηση τιμών και όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του καταναλωτικού κοινού. Αποφεύγεται μια κοινή πορεία καταναλωτή – πωλητή, που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο.

37 Θάνος, Μάκης, Γιώργος, Συνοδινός

38 4 κατηγoρίες και κτηνοτροφικά μοντέλα παραγωγής : 1.Συμβατική καλλιέργεια 2.Βιολογική καλλιέργεια 3.Βιοτεχνολογική καλλιέργεια 4.Ολοκληρωμένη καλλιέργεια

39

40 1 η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιολογικής καλλιέργειας ; Όχι τεχνητά Όχι φυτοφάρμακα Όχι λιπάσματα Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης εχθρών

41 2 η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιοτεχνολογικής καλλιέργειας ; Τροποποίηση του DNA Πολλές δυνατότητες Μεγάλοι κίνδυνοι (μακροχρόνιοι) Μη ελεγμένα

42 3 η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται ολοκληρωμένης καλλιέργειας ; Βιολογική-συμβατική Χρήση με μέτρο

43 4 η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται συμβατικής καλλιέργειας ; Συνηθισμένα Χωρίς μέτρο Όλα επιτρεπτά

44 5 η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται τα πλέον μεταλλαγμένα ; Καλαμπόκι Σόγια

45 6 η ερώτηση : Υπάρχουν μη γνωστές ανερχόμενες καλλιέργειες ; Ρόδια Κράνα Αρωματικά φυτά Στέβια

46 Παχυσαρκία Ανορεξία Υποσιτισμός Διατροφικές Κρίσεις 46 Νένα, Βάγια, Κωνσταντίνα, Κατερίνα

47 ΠΑΧΥΣΑΡΚIΑ 47 Ορισμός: Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 20%. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Η κατανομή αυτού του λίπους είναι γενετικά καθορισμένη (δομικό λίπος) και διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ήβης, κατά την εποχή δηλαδή που αναπτύσσονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.

48 ΔΕIΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ 48 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Δείκτης Μάζας Σώματος = Σωματικό Βάρος (σε κιλά)/Ύψος2 (σε μέτρα) Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5 το άτομο ειναι θεωρείται αδύνατο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 35 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.

49 ΑΙΤΙΑ 49 Η παχυσαρκία οφείλεται σε διάφορoυς παράγοντες όπως: Γενετικοί παράγοντες Οικογενής παχυσαρκία Λίγα και μεγάλα γεύματα Μειωμένη φυσική δραστηριότητα Λήψη φαρμάκων Ψυχολογικοί παράγοντες

50 Διαβήτης τύπου ΙΙ Υπέρταση Υψηλή χοληστερόλη Σύνδρομο άπνοιας και άλλες αναπνευστικές παθήσεις ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 50 Πεπτικές δυσλειτουργίες και μυοσκελετικά προβλήματα Ενδοκρινικές ανωμαλίες και υπογονιμότητα Καρκινοπάθειες και πρόωρη θνησιμότητα Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από αιτία που συνδέεται με την παχυσαρκία.π.χ.:

51 Η πρόληψη της παχυσαρκίας γίνεται με την εφαρμογή ορισμένων πολύ απλών κανόνων υγιεινής διατροφής και τη συχνή σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα οι κανόνες αυτοί βοηθούν αποφασιστικά και στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος χρόνιων παθήσεων. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βασίζεται και αυτή στον συνδυασμό της κατάλληλης δίαιτας και της σωματικής άσκησης.Άλλοι τρόποι είναι: Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς 51 ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

52 Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον ίδιο τον εαυτό του ατόμου. Έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (6%-20%) των ψυχικών νόσων που οφείλεται κυρίως στην ασιτία και στις ηλεκτρολυτικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή αρρυθμία. ΑΝΟΡΕΞΙΑ 52

53 Εμμονή με το σωματικό βάρος Εμμονή με τις θερμίδες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες Απομόνωση και εσωστρέφεια Ευερεθιστότητα - Οξυθυμία Μεταβολές διάθεσης Τελειομανία Χαμηλή αυτοεκτίμηση Διαταραχές άγχους και κατάθλιψης ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 53

54 Υπερβολικά αργή κατανάλωση φαγητού Κατανάλωση φαγητού με ακατάλληλα σκεύη Ασυνήθιστοι συνδυασμοί τροφίμων Υπερβολική χρήση μπαχαρικών, ξυδιού, λεμονιού Αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων και επιλογή «ασφαλών» τροφίμων Μικρή ποικιλία τροφίμων Πολύ χαμηλή ή υπερβολική κατανάλωση υγρών με σκοπό είτε να μην «βαρύνει» λόγω του νερού είτε να «φουσκώσει» με την κατανάλωσή του ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 54

55 Το σωματικό βάρος του ανορεκτικού είναι κατά πολλά κιλά λιγότερο από το κανονικό. Παθαίνει πανικό, τρομοκρατείται ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να παχύνει. Αρνείται να δεχθεί ότι κινδυνεύει η υγεία του. Πιστεύει ότι πρέπει να χάνει συνεχώς κιλά, ακόμη και όταν είναι αποστεωμένο. Έχει μειωμένη ερωτική διάθεση. Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, γίνεται οξύθυμο και απομονώνεται. Κατά την εφηβεία δεν έχει έμμηνο ρύση. Εμφανίζει σοβαρές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Παρουσιάζει διαταραχές στη σεξουαλική ζωή. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 55

56 Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να περιλαμβάνει: ψυχολογική θεραπεία, κυρίως γνωσιακού τύπου διατροφική φροντίδα και πολλές φορές φαρμακευτική υποστήριξη. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να αλλάξει την άποψη που έχει το άτομο για το σωματικό του βάρος. Όταν μάλιστα συνδυαστεί με ένα σωστό διαιτητικό πρόγραμμα, τότε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ωστόσο, δυσκολία παρουσιάζεται όταν το ανορεκτικό δε δέχεται καμιά βοήθεια, γιατί συνήθως αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος. Δε δέχεται ότι διατρέφεται με λάθος τρόπο και νιώθει ότι απειλείται από τη θεραπεία που έχει ως στόχο την αύξηση του βάρους του. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 56

57 (συνέχεια) Το πρώτο βήμα είναι να επιτευχθεί συμμαχία μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς. Γι’ αυτό συχνά η νοσηλεία και η υποχρεωτική σίτιση είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ατόμου. Ορισμένα άτομα με ψυχογενή ανορεξία εκδηλώνουν μόνο ένα επεισόδιο και έπειτα επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή αποκαθιστάται η υγεία τους. Αλλά πάλι έχουν συνεχώς διακυμάνσεις και υποτροπές, ενώ άλλα χρόνιες καταστάσεις, που επιδεινώνεται με τον καιρό. 57

58 Η πρόληψη της νευρικής ανορεξίας είναι ίσως εξίσου επιτακτική με τη θεραπεία της. Λέγοντας πρόληψη, σε αυτήν την περίπτωση, εννοούμε τη συστηματική προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών εκείνων που προκαλούν ή διαιωνίζουν την ασθένεια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αρχικά απαραίτητη η ενημέρωση όλων, σχετικά με τα σημάδια αυτής της διατροφικής διαταραχής. Το επόμενο θύμα της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι η κόρη μας, η αδελφή μας ή η καλύτερή μας φίλη. Όσο νωρίτερα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία. ΠΡΟΛΗΨΗ 58

59 59

60 Μπορεί κανείς να απαλλαγεί τελείως από το πρόβλημα της ανορεξίας; 60

61 61 Βεβαίως και είναι δυνατόν να απαλλαγεί κανείς εντελώς από ένα τέτοιο πρόβλημα διατροφής. Αυτό που είναι σημαντικό να έχει κανείς υπόψη είναι ότι τελικός σκοπός της θεραπείας είναι ακριβώς το να αναθεωρήσει κανείς τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και το φαγητό και όχι να προσπαθεί να ζεί "φυσιολογικά" σε πείσμα του τρόπου με τον οποίο βλέπει τα πράγματα. Βέβαια η πρώτη προτεραιότητα σε μία προσπάθεια θεραπείας είναι η επιστροφή σε ένα κανονικό τρόπο διατροφής και ζωής, προκειμένου να διαφυλάξει το άτομο τον εαυτό του από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις διαταραχές διατροφής, αλλά και για να διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία ότι κάποιες απόψεις που είχε σχετικά με τον τρόπο διατροφής, το βάρος που θα έπαιρνε αν διατρεφόταν κανονικά κλπ, δεν ισχύουν. Ωστόσο, ο τελικός σκοπός της θεραπείας είναι να νιώσει κανείς καλά με τον εαυτό του και το βάρος του, αλλά και να αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν είναι σταθερές και ότι δεν πρόκειται να υπάρχει επιστροφή σε παλαιότερα πρότυπα συμπεριφοράς. Καλό θα ήταν να συζητηθούν οι ανησυχίες αυτές με έναν ειδικό σε προβλήματα διατροφής, προκειμένου να υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση για το θεραπευτικό πλάνο

62 62 Πως περιγραφεται με λίγα λόγια το προφίλ ενός ανορεξικού ατόμου;

63 63 Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό σε ό,τι αφορά τις αιτίες που το οδήγησαν στην ανορεξία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων. Σε ό,τι αφορά τώρα τους ψυχολογικούς παράγοντες, θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για ένα προφίλ ανορεξικού ατόμου, το οποίο θα περιέγραφε κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Ο άνθρωπος αυτός διακατέχεται από άγχος, το οποίο οδηγεί στην τελειοθηρία και στην ανάγκη να ελέγχει καταστάσεις, το περιβάλλον του και, κυρίως, τον εαυτό του. Πολύ συχνά υιοθετεί μια νοοτροπία διπολικού χαρακτήρα, δηλαδή της λογικής “άσπρο-μαύρο”, χωρίς να αναγνωρίζει ενδιάμεσες αξίες. Μια αθώα δίαιτα, μπορεί στην πορεία να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη μείωση του σωματικού βάρους. Μια απογοήτευση, η οποία πολλές φορές προέρχεται από μια προσωπική σχέση. Η αίσθηση ανασφάλειας, που ίσως να πηγάζει κι από την έλλειψη μητρικής στοργής ή κάποιες συγκεκριμένες φοβίες, ακόμα και από οικονομική αστάθεια. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου για τον εαυτό του, εξαιτίας της συμβολής - εκούσιας ή ακούσιας – του οικογενειακού ή του φιλικού περιβάλλοντός του.

64 64 Ποιες είναι οι 3 κρίσιμες φάσεις;

65 Η είσοδος στην ανορεξία γίνεται συνήθως με αφορμή μια δίαιτα που θα ξεκινήσει κάποιος, θέλοντας να ελέγξει το βάρος του και η οποία, στην πορεία, θα ξεφύγει από τον αρχικό στόχο και θα οδηγήσει στη χωρίς όρια μείωση των κιλών. Η εξέλιξη της ασθένειας περιλαμβάνει 3 φάσεις: Στην πρώτη φάση, όλα βαίνουν καλώς. Η δίαιτα μαζί με τη μάλλον υπερβολική άσκηση αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το άτομο χάνει βάρος και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια ασθένειας σε αυτό το στάδιο. Στη δεύτερη φάση, τα αρνητικά σημάδια γίνονται εμφανή. Το περιβάλλον του ασθενούς αρχίζει να παρατηρεί την υπερβολική απώλεια κιλών. Το άτομο αυτό αισθάνεται διαφορετικό και αρχίζει να αποστασιοποιείται από την οικογένεια και τους φίλους του. Αρνείται να τρώει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και φοράει φαρδιά ρούχα, με σκοπό να καλύψει το ελλιπές βάρος του. Στην τρίτη φάση, έχουμε, όχι πια την απόκρυψη, αλλά την παραδοχή της κατάστασης. Αυτό δε, σημαίνει πως το άτομο έχει παραδεχτεί το γεγονός της ασθένειας. Πρόκειται περισσότερο για υιοθέτηση της “στέρησης τροφής” ως τρόπο ζωής και ο κίνδυνος πλέον είναι εμφανής. 65

66 66 Ποιες είναι οι ομαδες υψιλού κινδύνου;

67 Εκτός από τα νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας, μεταξύ 12 έως 20 χρονών, και έχουν για πρότυπό τους κάποια ανορεξικά, αποστεωμένα μοντέλα, η νευρική ανορεξία μπορεί “να χτυπήσει την πόρτα” και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες καταφεύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες. Μερικές, μάλιστα, έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους, αλλά και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. 67

68 ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ 68

69 ΑΙΤΙΕΣ 69 Οι αιτίες του υποσιτισμού περιλαμβάνουν: Έλλειψη τροφίμων Απώλεια της όρεξης Άνθρωποι με περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή τείνουν να ακολουθήσουν μια ανθυγιεινή διατροφή που δεν επαρκεί σε θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη ικανότητας στο μαγείρεμα και σε ιγιή ισορροπημένα γεύματα

70 70 (συνέχεια) Τα ναρκωτικά και τα αλκοολούχα ποτά Οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία Η μόνιμη ναυτία και ο εμετός Φάρμακα τείνουν να αλλοιώσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει και να διασπάει θρεπτικά συστατικά

71 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ 71 Συμπτώματα υποσιτισμού σε ενήλικες Αδυναμία των μυών και κόπωση Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για κούραση όλη μέρα και έλλειψη ενέργειας Αυξημένη ευαισθησία για μολύνσεις Ζαλάδα Αντικανονική περιόδος ή διακοπή της Κατάθλιψη

72 72 Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά Αποτυχία ανάπτυξης Μυική εκφύλιση και έλλειψη δύναμη στους μύες Προφανής απώλεια βάρος. Λίγο ή καθόλου λίπος κάτω από το δέρμα. Το δέρμα γίνεται λεπτότερο και το πρόσωπο όπως ενός ηλικιωμένου άντρα

73 73 Συμπτώματα της έλλειψης βιταμινών Όχι κανονικός ΔΜΣ Προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά Διόγκωση της γλώσσας Έλκη γύρω από τις γωνίες του στόματος Κακή όραση τη νύχτα Κουδούνισμα στα αυτιά Αναιμία Πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις

74 Κατάθλιψη Πανικός Εμμονές Παραίτηση και απομόνωση Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας Αίσθηση πάχους Συγκέντρωση Εμμονή σε σχέση με το φαγητό και το βάρος Βάθος Σκέψης Εσωτερική Φωνή Ενοχλητικές Σκέψεις Λιγούρες Καρδιαγγειακό σύστημα και θερμοκρασία σώματος Ορμόνες του Φύλου και Υπογονιμότητα Σκελετός Πεπτικό σύστημα Δέρμα και Μαλλιά Ύπνος και Ξεκούραση 74 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

75 Α 3 ΄ Project Κ. ΦΑΙΤΑΤΖΟΓΛΟΥ

76 ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ; ΑγόριαΚορίτσια

77 ΤΡΩΤΕ ΠΡΩΙΝΟ ;

78 ΠΟΣΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ;

79 ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ Η ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ;

80 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ Η ΦΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ;

81 ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ;

82 ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ;

83 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ; ΑγόριαΚορίτσια


Κατέβασμα ppt "A3 ΄ 2012-13. Η ερευνητική εργασία που θα σας παρουσιάσουμε αναλύει το θέμα της διατροφής και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών του Α 3 ΄ και του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google