Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ…ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ…ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ…ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ
PROJECT Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ…ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

2 ΧΑΡΑ Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που το νιώθουμε όταν καταφέρνουμε να κάνουμε κάτι ή όταν ικανοποιούμε τον εαυτό μας. Χαρά αισθανόμαστε αρκετά συχνά στην καθημερινή μας ζωή, την οποία μοιραζόμαστε με τους δικούς μας, τους φίλους και την οικογένεια μας. Χαρά μπορούμε να νιώσουμε όταν μιλάμε με ένα φίλο μας, ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας κάποιο κείμενο ή όταν συναντιόμαστε με συγγενείς. Ειρήνη Σκ.

3 ΧΑΡΑ Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν του συμβαίνει κάτι ευχάριστο. Η χαρά προκαλεί ένα συνεχόμενο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη και αισθανόμαστε μια ζωντάνια να ρέει στις φλέβες μας.

4 ΧΑΡΑ Επίσης νιώθουμε ικανοί να κατακτήσουμε τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η χαρά μπορεί ακόμα και να σε κάνει να κλάψεις. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι χωρίς αυτήν η ζωή μας θα ήταν ανούσια και χωρίς ενδιαφέρον. Βαγγελίτσα Σ.

5 ΧΑΡΑ

6 ΕΥΤΥΧΙΑ Νιώθουμε ευτυχία όταν κερδίζουμε κάτι ή όταν πηγαίνουμε ένα ωραίο ταξίδι. Ευτυχία νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα συγγενή που έχουμε πολύ καιρό να συναντήσουμε. Επίσης, όταν μας κάνουν ένα δώρο ή όταν παίρνουμε καλούς βαθμούς στο σχολείο! Γιάννης Χ.

7 ΕΥΤΥΧΙΑ Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο μόνιμες στιγμές ευτυχίας. Στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι θεωρούν ευτυχία τα υλικά αγαθά, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ο πλούσιος είναι ευτυχισμένος. ‘Έτσι όταν αυτά χαθούν χάνεται και η ευτυχία τους. Τα βήματα προς την ευτυχία είναι πιο απλά απ’ ότι φανταζόμαστε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα μας. Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι ακόμη και εν μέσω κάποιας αγωνιώδους δοκιμασίας στη ζωή.

8 ΕΥΤΥΧΙΑ Αυτό δε σημαίνει ότι δε νιώθουν λύπη ή θλίψη απλά δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν τη ζωή τους. Εκτιμούν τη ζωή. Είναι ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. Διαλέγουν τους φίλους τους να είναι χαρούμενοι, θετικοί και να μοιράζονται τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους. Σέβονται τους άλλους γι’ αυτό που είναι και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Βοηθούν όταν μπορούν χωρίς να αλλάξουν τον άλλον. Ξέρουν να ζουν το παρόν και να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν ανησυχούν για το μέλλον. Δημήτρης Τ.

9 ΑΓΑΠΗ Η αγάπη είναι αυθορμητισμός, ειλικρίνεια, αγνότητα. Με την αγάπη μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αγάπη σημαίνει να δίνεις χωρίς να παίρνεις. Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή. Α γ α π ώ σ η μ α ί ν ε ι ζ ω! Βαγγελίτσα Σ.

10 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ελευθερία είναι η ωραιότερη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ο άνθρωπος, γιατί αποφασίζει τι θα κάνει στη ζωή του μόνος του, χωρίς να του επιβάλλουν οι άλλοι δικούς τους κανόνες ζωής ή περιορισμούς και απαγορεύσεις. Η ελευθερία είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες, την εξωτερική ελευθερία που τη γεύεται ο μη υποδουλωμένος άνθρωπος και την εσωτερική που αναφέρεται στον άνθρωπο που σκέφτεται και ζει σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες, απόψεις και ιδανικά χωρίς να επηρεάζεται από αυτό που θέλουν ή κάνουν οι άλλοι.

11 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γενικά όμως η έννοια της ελευθερίας σημαίνει λευτεριά κι όχι σκλαβιά και το δικαίωμα αυτό το έχουν όλοι οι άνθρωποι της γης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, έθνους και θρησκείας, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε την ελευθερία του άλλου. Ειρήνη Τσ.

12 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Η ελευθερία είναι το ωραιότερο αγαθό για τον άνθρωπο» και για όλο τον κόσμο!!! Με την ελευθερία μπορεί κάποιος να ενεργήσει όπως θέλει, χωρίς εξαναγκασμούς και πιέσεις. Χωρίς να τον καθοδηγεί, να τον ελέγχει, να τον περιορίζει κάποιος άλλος. Και τι δε θα έδιναν για παράδειγμα αυτοί που είναι μέσα στις τις φυλακές για να έχουν την ελευθερία τους.

13 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Για την ελευθερία, κάποιοι πριν χρόνια πολέμησαν κι έδωσαν το ίδιο τους το αίμα, για να είμαστε εμείς σήμερα ανεξάρτητοι και όχι στην κυριαρχία κάποιων άλλων. Και πόλεμοι συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ανά τον κόσμο για να αποκτήσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό. Γι’ αυτό οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να την αξιοποιούμε ανάλογα για να μπορούμε να την έχουμε. Παντελής Φ.

14 ΘΛΙΨΗ Τα συναισθήματα θλίψης είναι μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας, κάτι απλά δεν είναι σωστό…

15 ΘΛΙΨΗ Οι βασικές αιτίες που δημιουργούν τα συναισθήματα θλίψης είναι … αμέτρητες, αλλά μπορούν εύκολα να συνοψισθούν με δύο λέξεις: ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! Βαγγελίτσα Σ.

16 ΛΥΠΗ Λύπη νιώθουμε όταν χάνουμε ένα φίλο ή συγγενή μας, όταν οι φίλοι μας μας παρατάνε, όταν χάνουμε ένα σημαντικό αντικείμενο ακόμα κι όταν χάνουμε σε έναν αγώνα ή παιχνίδι. Η λύπη δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα και θα ήταν πολύ καλό αν όλοι ήταν συνέχεια χαρούμενοι. Όμως μπορούμε να κλάψουμε κι απ’ τη χαρά μας όταν κάποιος μας φέρνει ένα πολύ ωραίο δώρο ή πολύ καλά νέα. Γιάννης Χ.

17 ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Απογοήτευση νιώθεις όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι, αλλά δεν τα καταφέρνεις…

18 ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Όλοι έχουμε αισθανθεί το συναίσθημα της απογοήτευσης. Η απογοήτευση είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ειρήνη Σιδ.

19 ΧΑΛΑΡΩΣΗ Όταν είμαστε χαλαροί τα ξεχνάμε όλα ,όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε φεύγουν από το μυαλό μας και το μόνο πράγμα που νιώθουμε είναι ηρεμία και γαλήνη. Ειρήνη Τσ.

20 ΧΑΛΑΡΩΣΗ

21 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ειρήνη Σδρ. (πηγή:http://el.wikipedia.org)
Η διασκέδαση είναι πολύ σημαντική διαδικασία στη ζωή του ανθρώπου. Όμοια με την εκτόνωση τον βοηθά να δραπετεύει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και έτσι έχει ευεργετική επίδραση, καθώς η πραγματικότητα της ζωής κουράζει ψυχικά και σωματικά τον άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις ευθύνες της. Ειρήνη Σδρ. (πηγή:

22 ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ Ο ενθουσιασμός είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας και εμπεριέχει την ενέργεια με την οποία μπορείς να κινήσεις το σύμπαν ολόκληρο, να φας τα μούτρα σου και να ξανασηκωθείς και να ξαναπαλέψεις. Ειρήνη Σιδ.

23 ΘΥΜΟΣ Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι. Θυμό έχουμε απέναντι σε ανθρώπους που είτε μας εκνευρίζουν και μας κάνουν να μη θέλουμε να μιλάμε μαζί τους, όπως εγώ με τον Μανώλη, είτε που μας κάνουν κάτι τόσο άσχημο ώστε δε θέλουμε ούτε ζωγραφιστούς να τους δούμε… Παντελής Φ.

24 ΘΥΜΟΣ-ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ Στην αρχαιότητα ο θυμός δήλωνε την καρδιά ως έδρα των συναισθημάτων. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα όπου το νιώθει κάθε άνθρωπος από την ώρα που θα γεννηθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Π.χ. θυμό θα νιώσει ένα παιδί όταν οι γονείς του δεν του δώσουν αυτό που θέλει. Θυμό θα νιώσει κι ο έφηβος εάν τον κοροϊδέψουν οι φίλοι του, οι καθηγητές του.

25 ΘΥΜΟΣ-ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ Θυμό θα νιώσει κι ο ενήλικας όταν θα του πουν ψέματα ή θα τον ειρωνευτούν στη δουλειά του. Θυμό θα νιώσει κι ο γέροντας όταν τον παραμελήσουν και τον ξεχάσουν. Γενικά είναι μια κατάσταση ψυχικής έντασης η οποία οφείλεται σε μεγάλη δυσαρέσκεια και εκδηλώνεται συνήθως με έντονο τρόπο όπως φωνές, βιαιότητα κι άλλα.

26 ΘΥΜΟΣ-ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ Ο θυμός μέσα από την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα να τον οδηγήσει σε εγκληματικές καταστάσεις που μπορεί να του κοστίσουν ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Είναι λοιπόν ένα συναίσθημα που πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια τρίτου! Παντελής Φ.

27 ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ Εκνευρισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος, επειδή κάποιο εξωτερικό ερέθισμα τον έχει ενοχλήσει, έχει νεύρα, δεν είναι τελείως ήρεμος και ίσως όχι απόλυτα ψύχραιμος κι αυτό εκδηλώνεται με απότομες κινήσεις ή λόγια ή με κάποια άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Μανώλης Χ.

28 ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Η νευρικότητα για εμένα είναι πολύ συνηθισμένο πράγμα γιατί κάθε μέρα όλο και κάποιος θα με νευριάσει. Συνήθως νευριάζω με πράγματα τα οποία με προσβάλλουν πολύ, αλλά και με πράγματα που δεν έχουν ουσία. Για παράδειγμα, αν με χτυπήσεις κατά λάθος θα νευριάσω, αλλά αν με βρίσεις θα σε δείρω. Κάποιες φορές τα νεύρα μου δε μπορώ να τα συγκρατήσω, γι΄αυτό το λόγο προσπαθώ να αποφεύγω κάποια παιδιά τα οποία με πειράζουν ή με ενοχλούν έστω και για πλάκα. Πόπη Χ.

29 ΘΑΡΡΟΣ Όταν έχεις θάρρος μπορείς να τολμήσεις τα πάντα. Εγώ νιώθω θάρρος όταν κοιτάζω τον δάσκαλο στα μάτια και λέω χωρίς δισταγμό «δε διάβασα!». Πόπη Ρ.

30 ΑΠΟΓΝΩΣΗ Απόγνωση είναι όταν αισθάνεσαι μόνος και κανένας δεν είναι κοντά σου. Αυτή η στενοχώρια και μελαγχολία λέγεται απόγνωση. Σωτήρης - Δημήτρης Το συναίσθημα αυτό το νιώθουμε όταν κάτι μας συμβαίνει και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δηλαδή βρισκόμαστε σε α π ό γ ν ω σ η. . . Βαγγελίτσα

31 ΠΟΝΟΣ Ο πόνος είναι ένα συναίσθημα αρκετά δυνατό. Όταν αγαπάμε ΠΟΝΑΜΕ, όταν νοιαζόμαστε ΠΟΝΑΜΕ. Είναι συναίσθημα που το συναντάμε πολύ συχνά στη ζωή. Βαγγελίτσα Σ.

32 ΠΟΝΟΣ Ο πόνος μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε κακές αποφάσεις, σε προβλήματα υγείας, σε κατάθλιψη, σε εγκληματικές πράξεις ακόμα και στο θάνατο. Αλλά κάποιες φορές ο πόνος είναι θετικός. Μαθαίνουμε να είμαστε δυνατοί και να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να συμπονάμε τους φίλους μας. Μιχάλης Τσ.

33 ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Όταν τραβάμε αντίθετα το σκοινί . . . Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός μας οδηγεί σε ζημιές ενώ η συνεργασία σε κέρδη κι όμως επιμένουμε εγωιστικά…

34 ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γιατί δεν προοδεύουμε σαν χώρα; Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις δεν βελτιώνονται αλλά χειροτερεύουν; Γιατί τα νέα ζευγάρια χωρίζουν τόσο εύκολα; Γιατί τα πολιτικά μας κόμματα εκφυλίζονται και απλώνονται από ξένες δυνάμεις; ( ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2011 ΝΙΚΟΣ Γ. ΝΗΜΑΣ) Πόπη Χ.

35 ΕΠΙΤΥΧΙΑ   Η επιτυχία είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Το νιώθουμε καθημερινά στη ζωή μας είτε σε μια δουλειά μας, είτε όταν νικάμε κάπου. Είναι ένα συναίσθημα που όλοι το αγαπάμε και όλοι το θέλουμε για να προοδεύσουμε στη ζωή μας. Σάββας Χ.

36 ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ Η αυτοπεποίθηση είναι μια 'στάση' που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του και να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν. Με άλλα λόγια, είναι η πεποίθηση του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να πράξει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και της λογικής, ό,τι επιθυμεί, σχεδιάζει και αναμένει. Αντανακλά, επίσης, την εμπιστοσύνη που έχει στις ικανότητές του αυτές, αλλά και την αίσθηση ότι ασκεί έλεγχο στη ζωή του. Ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά, η θετική στάση και η αποδοχή του εαυτού στα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν αλλάζει.

37 ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ Αντίθετα, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους εξαρτώνται υπερβολικά από την αποδοχή και την έγκριση των άλλων για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Γενικά, δεν αναλαμβάνουν κινδύνους γιατί φοβούνται την αποτυχία, αλλά και δεν προσδοκούν ότι θα κάνουν κάτι επιτυχώς. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό δεν είναι απαραίτητα ένα γενικευμένο χαρακτηριστικό που αναφέρεται σε όλες τις πλευρές της ζωής. Συνήθως, ένα άτομο έχει υψηλή αυτοπεποίθηση για ορισμένες δραστηριότητες (π.χ., σπουδές, κοινωνικές σχέσεις), ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει μικρή αυτοπεποίθηση για άλλες δραστηριότητες (π.χ., σχέσεις με το άλλο φύλο).

38 ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ Δεν γεννηθήκαμε, βέβαια, αμφισβητώντας τον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουμε, ή που μας το μαθαίνουν οι άλλοι, οι οποίοι αν και θεωρούν ότι μας προστατεύουν, στην πραγματικότητα μας κληροδοτούν τις δικές τους αμφιβολίες και ανησυχίες. Αν και θέλουν δυνατούς, ικανούς και με αυτοπεποίθηση ανθρώπους, διδάσκουν μερικές φορές διαδικασίες και τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς που οδηγούν αλλού. . . Δημήτρης Τ.

39 ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ Η ανυπομονησία είναι ένα συναίσθημα που έχουμε όταν θέλουμε να συμβεί κάτι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εγώ νιώθω ανυπομονησία όταν περιμένω κάτι καλό να γίνει… Πόπη Ρ.

40 ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

41 ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ Τα πράγματα της καθημερινής μας ζωής μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη επειδή είμαι ανεξάρτητος. Είμαι ευγνώμον γιατί η οικογένεια μου μπορεί να με φροντίζει. Μιχάλης Τσ.

42 ΕΓΩΙΣΜΟΣ Εγωισμός είναι η τάση να ευνοεί κανείς το προσωπικό συμφέρον του και να προάγει τη δική του ευημερία έναντι των υπολοίπων.

43 ΕΓΩΙΣΜΟΣ Καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, η φυσική αυτή τάση για αυτοσυντήρηση περιορίζεται από την ηθική, η οποία λαμβάνει υπόψη της και εξισορροπεί το καλό του συνόλου και το δικό του. Μανώλης Χ.

44 ΦΙΛΙΑ Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία πλατωνική αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή απώτερος στόχος.

45 ΦΙΛΙΑ Η φιλία βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων στους ενήλικες. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, της προσωπικότητας του, της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Μανώλης Χ.

46 ΦΙΛΙΑ Φιλία είναι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα άτομα, που τους συνδέουν κάποια συναισθήματα και εμπειρίες. Οι φίλοι δένονται μεταξύ τους και στηρίζει ο ένας τον άλλον και στις δύσκολες στιγμές και χαίρονται ο ένας με τη χαρά του άλλου. Η φιλία είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις σφραγισμένες καρδιές και ενώνει τους ανθρώπους με αγάπη. Ο φίλος είναι ιερό πρόσωπο και όποιος δεν έχει φίλους είναι δυστυχισμένος, γιατί δεν προσφέρει τίποτα στους άλλους και απομονώνεται. Οι άνθρωποι που έχουν φίλους έχουν μάθει να μοιράζονται, αισθάνονται σιγουριά και εμπιστοσύνη και ξέρουν να επικοινώνουν.

47 ΦΙΛΙΑ Η φιλία στις μέρες μας περνάει κρίση. Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τα υλικά αγαθά, δουλεύει ασταμάτητα, για να αποκτήσει περισσότερα, χωρίς να νοιάζεται για τους άλλους. Δεν έχει φίλους και μένει μόνο σε τυπικές σχέσεις. Η φιλία στηρίζεται στην αφοσίωση, στη φροντίδα και την κατανόηση. Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο, κόπο και θυσίες. Ο ένας φίλος αφιερώνει στον άλλον μέρος της ζωής του. Ευτυχισμένοι όσοι έχουν φίλους!!! Κοκώνα Χ.

48 ΦΟΒΟΣ Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μία φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους το οποίο εκδηλώνεται ως εσωτερική αντίδραση και το οποίο συνήθως συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής, απειλή μάλιστα που γίνεται αντιληπτή ως ανεξέλεγκτη ή αναπόφευκτη.

49 ΦΟΒΟΣ Στην περίπτωση της συναισθηματικής κατάστασης του φόβου έχουμε να κάνουμε σχεδόν πάντα με μελλοντικά γεγονότα, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Ο φόβος θα μπορούσε επίσης να είναι μία στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν. Μιχάλης Τρ. (πηγή:

50 ΑΜΗΧΑΝΙΑ Αμηχανία είναι ένα συναίσθημα το οποίο αισθάνεται όποιος δε νιώθει ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον και δεν ξέρει τι να κάνει ή τι να πει. Η αμηχανία έχει και λίγη σχέση με τη ντροπή.

51 ΑΜΗΧΑΝΙΑ Εγώ νιώθω αμηχανία όταν είμαι σε ένα μέρος που δεν ξέρω καλά, με άτομα που δε γνωρίζω, και συζητάνε για διάφορα θέματα, χωρίς εγώ να παίρνω μέρος. Για παράδειγμα η πρώτη μέρα στο γυμνάσιο… Πόπη Ρ.

52 ΑΓΧΟΣ Άγχος σημαίνει να αισθάνεσαι ανασφάλεια, φόβο, τρακ ή μεγάλη οξύτητα. Κωνσταντίνος Τ.

53 ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική. Είναι ωραίο να μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον και να σε στηρίζει όταν το χρειάζεσαι…

54 ΣΥΜΠΟΝΙΑ Η συμπόνια είναι ωραίο συναίσθημα. Να αγαπάς και να συμπονάς τον άλλον. Να τον σκέφτεσαι και να τον βοηθάς…

55 ΣΥΜΠΟΝΙΑ Συμπόνια είναι να πονάς για τον συνάνθρωπο σου, να του συμπαραστέκεσαι, να τον καθησυχάζεις σε ότι κι αν του συμβεί. Κωνσταντίνος Τ.

56 ΝΤΡΟΠΗ Ντροπή είναι ένα συναίσθημα που σε κάνουν άλλοι να το νιώθεις. Όταν ντρέπεται κάποιος, συνήθως κοκκινίζει και κοιτάζει χαμηλά κι επίσης δε μιλάει πολύ. Στη ζωή μου έχω νιώσει πολλές φορές ντροπιασμένη, είτε από δικές μου πράξεις είτε από άλλων.

57 ΝΤΡΟΠΗ Σε φέρνει σε δύσκολη θέση μπροστά σε αρκετό κόσμο. Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ ντροπαλοί και φοβούνται να ακουστούν στον υπόλοιπο κόσμο. Φοβούνται πως θα τους κατακρίνουν.

58 ΝΤΡΟΠΗ Κανένας δε μπορεί να σχολιάσει κανέναν για αυτά που λέει. Γιατί; Είναι κανείς τέλειος…; Ειρήνη Σκ.

59 ΕΚΠΛΗΞΗ Έκπληξη είναι το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συμβαίνει κάτι ξαφνικό και τελείως αναπάντεχο.

60 ΕΚΠΛΗΞΗ Είναι η ενέργεια που κάνουμε περιμένοντας ότι θα προκαλέσουμε σε κάποιον αυτό το συναίσθημα, πχ ένα απρόσμενο δώρο. Δέσποινα Σ. (πηγή:

61 ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ Η μοναχικότητα πιστεύω ότι είναι άσχημο συναίσθημα, γιατί νιώθεις μόνος, δε διασκεδάζεις με κάποιον φίλο σου και γενικά δεν περνάς καλά.

62 ΜΟΝΑΧΙΚΟΤΗΤΑ Επίσης νιώθεις χάλια και δεν είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου. Ειρήνη Τσ.

63 ΜΟΝΑΞΙΑ Μοναξιά είναι να μην έχεις κανέναν, να είσαι μόνος σου χωρίς φίλους, κάποιον να μιλήσεις ή κάποιον να σου συμπαρασταθεί… Κωνσταντίνος Τ.

64 ΕΝΟΧΗ Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μάθει να νιώθουμε ενοχές από την παιδική μας ηλικία. Η οικογένεια, οι φίλοι, η κοινωνία και η θρησκεία συνειδητά ή ασυνείδητα μας εκπαιδεύουν να νιώθουμε ένοχοι για συγκεκριμένους τρόπους, σκέψεις ή συμπεριφορές. Για παράδειγμα, σαν παιδιά μας υπενθυμίζουν συνεχώς την κακή μας συμπεριφορά και όταν κάνουμε κάτι λάθος, οι γονείς ή οι δάσκαλοι μας λένε πόσο τους απογοητεύσαμε.

65 ΕΝΟΧΗ Ο σκοπός αυτής της ενοχής που επιβάλλεται από το εξωτερικό περιβάλλον είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά μας, κάνοντας μας να νιώθουμε αρκετά κακοί για ότι κάναμε. Όταν νιώθουμε αρκετά ένοχοι, τότε κάνουμε αυτό που μας ζητούν οι γονείς ή ο δάσκαλος ώστε να ξεφύγουμε από την ενοχή και να κερδίσουμε πάλι την έγκριση τους. Δέσποινα Σ. Μαρία Χ.

66 ΔΥΝΑΜΗ Η δύναμη είναι ένα ψυχικό συναίσθημα που μοιάζει αρκετά με την αυτοπεποίθηση. Τη δύναμη της ψυχής τη νιώθουμε όταν είμαστε καλά με τον εαυτό μας και νιώθουμε ικανοί για πολλά. Ειρήνη Σκ.

67 ΔΥΝΑΜΗ

68 ΕΡΩΤΑΣ Ο έρωτας είναι μια μοναδική εμπειρία που μας βασανίζει, μας σκλαβώνει και μας αποπροσανατολίζει. Πολλοί λένε ότι για τους ανθρώπους υπάρχει μία φορά κι άλλοι ότι συμβαίνει συνέχεια. Οι άνθρωποι τον αντιμετωπίζουν σαν αντίκρισμα του «τέλειου» ή του άλλου τους μισού. Ο έρωτας είναι αποδεδειγμένο πως δε γνωρίζει ΗΛΙΚΙΑ (όχι πάντα), φύλο, αποστάσεις και καταγωγή. Σωτήρης Χ.

69 ΖΗΛΕΙΑ Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που εμφανίζεται όταν ένα άτομο υστερεί απέναντι σε κάποιο άλλο, από πλευράς πλούτου, ικανοτήτων, ταλέντου, ή επιθυμεί διακαώς κάτι που κάποιος άλλος έχει στην κατοχή του. Σε τούτη την περίπτωση η ζήλεια εκδηλώνεται ως η επιμονή του ανθρώπου να αποκτήσει κάτι που έχει ο συνάνθρωπος του, ή αν δε μπορεί να το αποκτήσει ο ίδιος, εύχεται (και συνήθως προσπαθεί να το καταφέρει) να μην το έχει ούτε ο συνάνθρωπος του. Το συναίσθημα αυτό αρκετά συχνά αγγίζει τα όρια της εμμονής. Σάββας Χ. (πηγή:

70 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Ικανοποίηση είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν κάτι πηγαίνει καλά και πετυχαίνουμε το σκοπό μας. Ικανοποίηση νιώθουμε όταν διψάμε και πίνουμε νερό. Ικανοποίηση νιώθουμε όταν ζεσταινόμαστε και κάνουμε μπάνιο. Ικανοποίηση νιώθουμε όταν διαβάζουμε και παίρνουμε 20 στα διαγωνίσματα! Κοκόνα Χ.

71 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

72 ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Η ιδιότητα του υπεύθυνου, η συναίσθηση της ευθύνης την οποία έχει κάποιος. Ειρήνη Σδρ.

73 ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν έχουμε κατανοήσει είναι τη δύναμη, την αυτοσυγκράτηση και τον αυτοσεβασμό που μία συμπεριφορά ανωτερότητας προϋποθέτει. Η ανωτερότητα προϋποθέτει μεγάλη ψυχική δύναμη. Αποτελεί τη συνειδητή επιλογή της μη εμπλοκής μας σε ψυχοφθόρες καταστάσεις ή σε καταστάσεις που πολλές φορές είναι καταστροφικές ως προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το μυστικό είναι η αυτοπεποίθηση και η αυτογνωσία! Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση που κάποιος μας κατηγορεί κακοπροαίρετα ή προσπαθεί να μας υποτιμήσει με τα λόγια του. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα μας ανά πάσα στιγμή και ίσως είναι από τις συνηθισμένες περιπτώσεις που μπορούμε

74 ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ να πέσουμε στην παγίδα του εξευτελισμού του ίδιου μας του εαυτού χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Εάν εμείς οι ίδιοι έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας και εάν γνωρίζουμε τις ικανότητες μας, τα προτερήματα μας, τα ελαττώματα μας και έχουμε συμφιλιωθεί με αυτά, τότε κανένας και τίποτα δεν είναι σε θέση να μας υποτιμήσει ή να διαταράξει την ψυχική μας ισορροπία όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει. Σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και η κριτική μας είναι ευχάριστη γιατί αποτελεί μέσο προσωπικής εξέλιξης, αφού δεν περνάει μέσα από τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που προβάλλουν οι άμυνες και οι φοβίες μας, αλλά μέσα από τη λογική μας.

75 ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ Εάν πιστεύουμε στις ικανότητες μας τότε ξέρουμε πως τα κακοπροαίρετα λόγια κάποιου μπορεί προσωρινά να δώσουν μια λανθασμένη εντύπωση στους αποδέκτες τους, αλλά μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται η πραγματικότητα, αφού στη ζωή ευτυχώς πάντα δίνονται οι ευκαιρίες για να λάμψει η αλήθεια αργά ή γρήγορα! Μαρία Χ.

76 ΣΕΒΑΣΜΟΣ Ο σεβασμός, είναι το συναίσθημα της εκτίμησης που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του ή της εκτίμησης που δείχνει ένα άτομο σε ένα άλλο. Ο σεβασμός είναι μία από τις πιο σημαντικές ηθικές αξίες. Ο σεβασμός δίνεται, αλλά και λαμβάνεται. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σέβονται ως αντάλλαγμα για το σεβασμό που τους δείχνουμε κι εμείς. Ο σεβασμός έχει μια ιδιαιτερότητα, κερδίζεται. Δε μετριέται σε ποσότητα, ούτε αγοράζεται. Χτίζεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή στις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο κι αν επιθυμούμε το σεβασμό ή όσο κι αν παρακαλέσουμε γι΄αυτόν, μόνο οι άλλοι μπορούν να μας τον παραχωρήσουν, ως αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς.

77 ΣΕΒΑΣΜΟΣ Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τους σέβονται. Όταν οι γονείς νιώθουν να χάνουν το σεβασμό των παιδιών τους, αμέσως νιώθουν να χάνουν τη θετική επιρροή που μπορούν να ασκήσουν πάνω τους. Τα παιδιά ακούνε τους γονείς τους να τους λένε ότι πρέπει να μάθουν να σέβονται τους μεγαλύτερους, τους δασκάλους, τους συγγενείς. Όλα αυτά είναι καλά, αλλά άλλο πράγμα είναι να ζητάμε από το παιδί να είναι ευγενικό με τους άλλους (είναι κάτι που επιβάλλεται) και άλλο είναι να ζητάμε να σέβεται (αυτό είναι κάτι που κερδίζεται). Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που επιβάλλεται. Αν για παράδειγμα η μητέρα φωνάζει στο παιδί της να κάνει κάτι κι εκείνο το κάνει, αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί τη σέβεται.

78 ΣΕΒΑΣΜΟΣ Αν οι γονείς θέλουν να φτιάξουν μια καλή σχέση με τα παιδιά τους και θέλουν να τους σέβονται κι αυτά, πρέπει κι αυτοί να σέβονται τα παιδιά τους. Ο σεβασμός της ανθρώπινης σχέσης κερδίζεται και από τις δύο πλευρές. Οι γονείς που δε δείχνουν σεβασμό στα παιδιά τους, στη συνέχεια κι αυτά όχι μόνο δεν τους σέβονται, αλλά δε σέβονται ούτε τους άλλους, ούτε τον εαυτό τους. Οι γονείς δε δίνουν σημασία στον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στην έλλειψη σεβασμού. Τα παιδιά που δε σέβονται τον εαυτό τους επιδεικνύουν αρνητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ ή φέρονται άσχημα στους άλλους). Η διδασκαλία του σεβασμού είναι μία από τις πιο σημαντικές ευθύνες των γονέων. Ο σεβασμός ξεκινάει από το σπίτι.

79 ΣΕΒΑΣΜΟΣ Για να διδάξουν σε ένα παιδί το σεβασμό, πρέπει και οι γονείς να δείχνουν σεβασμό όχι μόνο στους μεγαλύτερους, άλλα και στα παιδιά. Για να κερδίσουν το σεβασμό των παιδιών τους πρέπει να τα ακούνε. Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά είναι σημαντικός παράγοντας στη σχέση τους. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στα παιδιά τους είναι βασικό συστατικό για να καλλιεργηθεί ο σεβασμός. Σεβασμός προς τα παιδιά δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες στη συμπεριφορά τους. Αν ένα παιδί παραβιάσει το σεβασμό που του έδειξαν οι γονείς του τότε αυτοί πρέπει να το βοηθήσουν να δει ότι ο σεβασμός συνδέεται με την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

80 ΣΕΒΑΣΜΟΣ Καμιά σχέση δε διατηρείται αν δεν υπάρχει σεβασμός μεταξύ των μελών της. Οι γονείς να θυμούνται ότι είναι ο καθρέφτης των παιδιών τους. Για να μπορούν τα παιδιά να δείξουν σεβασμό στους άλλους και στον εαυτό τους, οι γονείς πρέπει να διατηρούν το σεβασμό στη σχέση τους. Δημήτρης Τ.

81 ΑΠΕΙΛΗ Ενδεχόμενη ζημιά, σωματική ή άλλη βλάβη που θα προκαλέσει κάποιος αν ο στόχος του δε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις Οτιδήποτε γίνεται αντιληπτό ως κίνδυνος Άσκηση ψυχολογικής βίας, εκφοβισμός Σωτήρης Χ.

82 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Α1 Σχ. Έτος 2013-14
ΤΕΛΟΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Α1 Σχ. Έτος


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ…ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google