Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ης ΟΜΑΔΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ης ΟΜΑΔΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

3 ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Φασισμός Ναζισμός Φυλετικός Ρατσισμός Σήμερα
και Ξενοφοβία Νεοφασισμός-Νεοναζισμός

4 Φασισμός

5 ΟΡΙΣΜΟΣ Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος , το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

6 ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Γεννήθηκε το 1919 στην Ιταλία με τη δημιουργία φασιστικών οργανώσεων 1921: Ίδρυση Εθνικού Φασιστικού Κόμματος Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Μπενίτο Μουσολίνι

7 1922: ‘’Πορεία προς τη Ρώμη’’
Ορίζεται ο Μουσολίνι πρωθυπουργός και η Ιταλία γίνεται μονοκομματικό ολοκληρωτικό κράτος Το φασιστικό συνεργάζεται με το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας Ανατροπή φασιστικού καθεστώτος μετά την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

8 ΑΙΤΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Απογοήτευση και ταπείνωση των Ιταλών από τη μη ικανοποίηση των εθνικών διεκδικήσεων, παρότι η Ιταλία ήταν στην πλευρά των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Περιφρόνηση, κυρίως των νεότερων, προς το πολιτικό σύστημα που προερχόταν από την ανέχεια που υπήρχε στην κοινωνία

9 Μεταξύ 1919 - 1921 η Ιταλία ήταν ένα βήμα πριν την κοινωνική επανάσταση
Η κατάληψη εργοστασίων και η απόσπαση κτημάτων από γαιοκτήμονες θορύβησαν τις ανώ- τερες τάξεις Τις συνθήκες αυτές εκμεταλλεύτηκε ένας πρώην σοσιαλιστής, ο Μουσολίνι, που εμπνεύστηκε το φασισμό, ο οποίος αρχικά περιείχε και σοσιαλιστικά στοιχεία Οι ανώτερες τάξεις ευνόησαν την επιβολή ολοκληρωτισμού για να γλιτώσουν την κοινωνική επανάσταση (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ)

10 ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ Ιδρυτής και ηγέτης του φασιστικού κόμματος στην Ιταλία γεννημένος στις 29 Ιουλίου Υπήρξε σύμμαχος του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε τη χώρα του, ως δύναμη της συμμαχίας του Άξονα, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άνθρωπος που εκμεταλλευόταν τις συγκυρίες για να βγει «κερδισμένος» (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

11

12 ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Λατρεία του Κράτους Σοβινιστικός εθνικισμός Εθελοντισμός Εθνικό μεγαλείο Οργανική ενότητα Πραγματιστικός αντισημιτισμός Φουτουρισμός - Μοντερνισμός Κορπορατισμός Αποικιακή επέκταση – Ιμπεριαλισμός Μιλιταρισμός Αντικομμουνισμός

13 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Οι συνέπειες αφορούν όλους τους τομείς (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό): Πολιτικός τομέας: επικρατεί η δικτατορία , ο Μουσολίνι επιλέγει για το μέλλον της χώρας χωρίς να πρέπει να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν. Οικονομικός τομέας: Παρατηρείται μία ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη του Μουσολίνι από το λαό, πράγμα που τον κρατά στην εξουσία. Κοινωνικός τομέας: Κλειστή κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και στερεότυπα. (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

14 Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει.
Jean-Paul Sartre,  ,  Γάλλος φιλόσοφος

15 Ναζισμός

16 ΟΡΙΣΜΟΣ Ο Ναζισμός είναι μορφή φασισμού που ενσωματώνει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό(=συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ)

17

18 ΑΙΤΙΑ Η γενεσιουργός αιτία του ναζισμού είναι η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ευνόησε την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ)

19 ΠΡΟΦΙΛ ΧΙΤΛΕΡ Ein Volk, ein Reich, ein Führer
Υπήρξε το κυρίαρχο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889 και πέθανε το Ήταν Γερμανός πολιτικός, ηγέτης του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας. Από το 1933 έως το 1945 διετέλεσε Καγκελάριος της Γερμανίας και από το 1934 έως το 1945 αρχηγός του γερμανικού κράτους, του Τρίτου Ράιχ. Μία προσωπικότητα γεμάτη φιλοδοξία και με αγάπη στο ρίσκο. Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο φάσεων της ζωής του. (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ) Ein Volk, ein Reich, ein Führer μτφρ: ένα λαός, μια χώρα, ένας αρχηγός Η μεγάλη δύναμη του ολοκληρωτικού κράτους είναι ότι αναγκάζει αυτούς που το φοβούνται να το μιμηθούν.

20 «Στα σχολεία μου θα ανδρωθεί μια νεολαία που θ’ αλλάξει τον κόσμο
«Στα σχολεία μου θα ανδρωθεί μια νεολαία που θ’ αλλάξει τον κόσμο. Θέλω μια νεολαία απότομη, αυταρχική, ατρόμητη και σκληρή […] Δεν θέλω πνευματική καλλιέργεια. Η επιστήμη θα διέφθειρε τη νεολαία μου. Θέλω να μάθει να νικά, και στις σκληρότερες δοκιμασίες τον φόβο και τον θάνατο. Αυτό είναι το ύψιστο κατόρθωμα μιας ηρωικής νεολαίας, απ’ αυτή θα ξεπηδήσει ο ελεύθερος άνθρωπος, μέτρο και κέντρο του κόσμου, ο άνθρωπος δημιουργός, ο άνθρωπος θεός. Στα σχολεία μου θα λατρεύεται η εικόνα του ωραίου και αυτοκυρίαρχου ανθρώπου...» H. Rauschning. Συνομιλίες με τον Χίτλερ στο Μ. Πλωρίτης (1984). Μπρεχτ και Χίτλερ. Αθήνα: Θεμέλιο, σ

21 ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ Β’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Θύματα ήταν όσοι δεν μπορούσαν να αναπαραγάγουν την Άρεια Φυλή (κυρίως οι Εβραίοι) Νύχτα των Κρυστάλλων Ολοκαύτωμα

22 ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει «πλήρως καμένη προσφορά θυσίας» Περιγράφει τον συστηματικό διωγμό και τη γενοκτονία διάφορων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων από τους Ναζιστές Γερμανούς και τους συνεργάτες τους. Οι φυλετικά ή κοινωνικά κατώτερες ομάδες ήταν οι Εβραίοι, οι Σέρβοι, οι Πολωνοί, οι κομουνιστές, οι ανάπηροι, μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων αλλά και γενικά όλοι όσοι δεν μπορούσαν να αναπαραγάγουν την Αρία φυλή (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

23 ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μόνο όσοι έφεραν τα χαρακτηριστικά της Άριας Φυλής (λευκό δέρμα, γαλάζια μάτια και ξανθά μαλλιά) είχαν δικαίωμα να ζουν και θεωρούνταν άνθρωποι. Όλοι οι υπόλοιποι , δεν είχαν δικαίωμα ζωής και έπρεπε να εξαφανιστούν. Εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι τούς συγκέντρωναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκεί τους οδηγούσαν αργά και μαρτυρικά προς το θάνατο.  (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

24 ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ‘’Το σχέδιο των Μέρτεν και Μπρούνερ στη Θεσσαλονίκη ήταν καλά οργανωμένο. Οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους στην πλατεία Ελευθερίας για δήθεν απογραφή, όπου τους ξυλοκόπησαν και τους υπέβαλαν σε εξευτελισμούς. Ο Μέρτεν υποσχέθηκε ότι θα τους έσωζε αν εκείνοι του έδιναν κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Έτσι συγκέντρωσε τον περίφημο «θησαυρό» του, που αναζητείται μέχρι σήμερα. Φυσικά αφού του έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης επιβιβάζονταν με συνοπτικές διαδικασίες στα τρένα που οδηγούσαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι περισσότεροι δεν γύρισαν ποτέ. Οι μαρτυρίες από τους ελάχιστους που επέζησαν είναι συγκλονιστικές. ‘’  (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

25 ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΤ ΜΠΡΕΧΤ
’’ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ’’

26 «Λίγες μέρες αργότερα, αργά μια νύχτα ακούσαμε λυγμούς στη κουζίνα
«Λίγες μέρες αργότερα, αργά μια νύχτα ακούσαμε λυγμούς στη κουζίνα. Είχε γυρίσει ο πατέρας μου [...] Ήταν μουτζουρωμένος και κατάκοπος, αλλά προπάντων στεναχωρημένος. Ζητούσε να δει τον μικρό μου αδελφό που τότε ήταν τριών-τεσσάρων χρονών. Ξυπνήσαμε τον μικρό και τον φέραμε στην κουζίνα. Είχε οδηγήσει ξαφνικά ένα τρένο με Εβραίους μέχρι πάνω στη Σερβία και είχαν δει φοβερά πράγματα τα μάτια του. Οι Εβραίοι είχαν κιόλας αρχίσει να πεθαίνουν. Οι Γερμανοί σταμάτησαν το τραίνο σε μια ερημιά, είχαν το σχέδιό τους. Από μέσα οι Εβραίοι φώναζαν και κλωτσούσαν τα ξύλινα τοιχώματα. Πατικωμένοι καθώς ήταν δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα, εξάλλου δεν είχαν νερό. Οι Γερμανοί με το πιστόλι στο χέρι άρχισαν ν’ ανοίγουν τα βαγόνια, όχι όμως για το καλό των Εβραίων, αλλά για να τους ξαφρίσουν από τα κρυμμένα κοσμήματα, ρολόγια και λίρες. Τσιρίδες ακούγονταν. Από ένα βαγόνι έβγαζαν ένα μικρό αγόρι πεθαμένο και το απέθεσαν, χωρίς βέβαια να το θάψουν, στο αυλάκι, δίπλα στις ράγες. Έμοιαζε φαίνεται με τον αδελφό μου. [...]» «Ο Ίζος, μαζί με τούς δικούς του πού σπάραζαν, έφυγε ένα φριχτό πρωί ντυμένος και σοβαρός σα γαμπρός. Στο στήθος του σχεδόν καμάρωνε το κίτρινο άστρο. Ήμουν μαζί του μέχρι πού δρασκέλισε το κατώφλι της εξώπορτας. Έξω ούρλιαζε ένα μεγάφωνο: «Προσοχή! προσοχή! Όλοι οι εβραίοι…» Τον άρπαξαν και τον έσυραν στη γραμμή. Κάποιος με τράβηξε δυνατά προς τα μέσα και βρόντηξε σαν οριστικά, όπως στις κηδείες, την πόρτα. Ένας θεός ξέρει τι μπορούσες να πάθεις εκείνη την ώρα, αν από λάθος κι εσένα σε άρπαζαν ή σ’ έβλεπαν αγκαλιασμένο μ’ έναν εβραίο». «Το Κρεβάτι» (Από τη συλλογή Η Σαρκοφάγος) ΜΑΡΤΥΡΙΑ (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

27 Βασανιστήρια, ιατρικά πειράματα, αργός θάνατος
... ΣΥΝΕΧΕΙΑ: ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας ( ) Βασανιστήρια, ιατρικά πειράματα, αργός θάνατος Τεράστιος ο αριθμός των θυμάτων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

28

29

30 Φυλετικός Ρατσισμός Σήμερα

31 Είναι η αντίληψη ότι οι φυλές δεν είναι είναι ίσες μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερες και κατώτερες,με πιο σύνηθες κριτήριο διαχωρισμού το χρώμα των ατόμων που ανήκουν στην εκάστοτε φυλή καθώς επίσης και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ατόμων εκείνης. Όντας το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού,έδωσε την αρχική ονομασία στην λέξη, στα ιταλικά ("ράτσα") razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Συναντάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε άτομα με καταγωγή αναπτυσσόμενες -και μερικές φορές του τρίτου κόσμου- χώρες. Αντίθετα,συναντάται σπανιότερα σε άτομα με καταγωγή από ανεπτυγμένες χώρες. (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

32 Νεοναζισμός -Νεοφασισμός

33 ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος είναι πολύ αόριστος, και για αυτό το λόγο πολλοί λίγοι άνθρωποι τον υιοθετούν. Σε όλο τον κόσμο, πολύ συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να αποκαλούν νεοναζί οποιονδήποτε εκφράζει ρατσιστικές απόψεις. Η πλειοψηφία των οπαδών τέτοιων κινημάτων δεν χρησιμοποιούν τον όρο Νεοναζισμός αλλά τον όρο Εθνικοσοσιαλισμός για να περιγράψουν τα πιστεύω τους. Πολλοί από αυτούς υιοθετούν τον όρο του εθνικοσοσιαλισμού, δηλαδή του ναζισμού, επειδή δεν θέλουν να συσχετιστούν με την Ναζιστική Γερμανία και άλλοι επειδή βρίσκουν τον όρο Νεοναζισμός ανακριβή και παραπλανητικό. Επίσης, Νεοναζισμός αποκαλούνται τα διάφορα κινήματα που σκοπό έχουν την επανεμφάνιση του ναζισμού και τα οποία αναπτύχθηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου πόλεμου.

34 ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία αποτελούν ιδεολογικές βάσεις του νεοναζισμού. Υποστηρίζεται επίσης η άρνηση του Ολοκαυτώματος όπως και ότι δεν έχουν θέση στον κόσμο οι Αθίγγανοι και οι ομοφυλόφιλοι, ενώ εξυμνούνται η άρια και η γερμανική φυλή. Τα κινήματα αυτά συνήθως χρησιμοποιούν ναζιστικά σύμβολα και είναι απολογητικά ή και εκφράζουν θαυμασμό προς τον Αδόλφο Χίτλερ. Τα αίτια του νεοναζισμού είναι τα εξής: Είτε είναι κάποιος ρατσιστής και υποτιμά όλους τους μετανάστες στη χώρα του και πιστεύει ότι αυτοί είναι οι λόγοι οι οποίοι έφεραν μερικά προβλήματα στην χώρα του, όπως οικονομικά, ή είτε επειδή δεν θέλει να υπάρχουν διάφοροι φυλετισμοί στην χώρα του, λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων που έχουν οι μετανάστες, τις παραδόσεις που έχουν, το χρώμα του δέρματος τους και την γλώσσα την οποία μιλάνε. Αυτά είναι τα κύρια αίτια του νεοναζισμού που διακρίνεται σήμερα στην κοινωνία μας. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ)

35

36 Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!
Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι. Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν μα όχι και το μίσος του για μένα. Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον! Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι! το κουρασμένο βήμα του το ξέρω και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει. Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου. Πηγή Στίχοι: Φώντας Λάδης cd: Τραγούδια της Λευτεριάς 1978 (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

37 Γύρισαν πίσω οι νεκροί μας Λησμονήσαμε την ιστορία μας
Γιατί; Το τέρας επέστρεψε Εμείς το θρέψαμε ασυνείδητα Το παιδί σπαράζει Το τέρας το κοιτά φθονερά Ετοιμάζεται να το κατασπαράξει Πως γίναμε έτσι; Το τέρας άντρεψε Ο χρόνος κυλά αντίστροφα Διψά για αίμα Διψά να μας βυθίσει στο πένθος Το τέρας κράζει Δήθεν για εμάς και τη πατρίδα Οι νεκροί μας επιστρέφουν Στοιχειώνουν το μυαλό μας Η ψυχή τους κλαίει γοερά Ρωτώντας μας "Γιατί;" Τι να απαντήσεις; Δάκρυα Λυγμός Σκοτάδι Ανοίξτε τα φώτα Φοβάμαι Ντρέπομαι Λησμονήσαμε την ιστορία μας Συγγνώμη Παππού Ειρήνη Κοντόσταυλου (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ) Ντροπή Νεκροταφεία παντού Λάθος ακόμη μια φορά Γύρισαν πίσω οι νεκροί μας Λησμονήσαμε την ιστορία μας Κραυγές ανθρώπων για βοήθεια Κλείνουμε τα μάτια,φοβόμαστε Το τέρας μισεί τους άλλους  Κυνηγά τους αδύναμους Τους αλλιώτικους Εκκωφαντική σιωπή

38 ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΗΣ Ο νεοναζισμός-νεοφασισμός άρχισε να αναπτύσσεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη στις δυτικές κοινωνίες Οι νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν συγκεκριμένο σχέδιο, δομή και οργάνωση Έχουν ως μέλη τους κυρίως έφηβους- νέους, οι οποίοι δηλώνουν τυφλή υπακοή

39 Αυτές οι οργανώσεις αποκτούν πολιτική εξουσία
Παρουσιάζουν μία εξιδανικευμένη εικόνα στην κοινωνία, σαν σωτήρες των κατώτερων λαϊκών τάξεων Χρησιμοποιούν τη βία, την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό ενάντια στις μειονότητες Αυτές οι οργανώσεις αποκτούν πολιτική εξουσία Οι δράσεις τους είναι επικίνδυνες για την κοινωνία (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

40 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι από το Γιώργο Ρουπακιά

41

42

43 Φασιστικό επεισόδιο σε τηλεοπτική εκπομπή με πρωταγωνιστή τον Ηλ
Φασιστικό επεισόδιο σε τηλεοπτική εκπομπή με πρωταγωνιστή τον Ηλ . Κασιδιάρη (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

44 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Σίγουρα πρέπει το άτομο να προσέχει να μη γίνεται φανατικός σε τέτοιες ιδεολογίες αφού, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν,η ανθρωπότητα τις έχει πληρώσει ακριβά. (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

45 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Το κύριο μέσο για να αντιμετωπιστούν τα νεοφασιστικά και νεοναζιστικά φαινόμενα είναι ο ίδιος ο λαός. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή μόρφωσή του και η γνώση της ιστορίας, ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ)

46 Ερωτηματολόγιο -Αποτελέσματα
Ερωτηματολόγιο -Αποτελέσματα -Σχολιασμός

47 ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ-ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟ
Δόθηκαν σε μαθητές Λυκείου όλων των τάξεων Συμμετείχαν: 21 Μαθητές Α’ Λυκείου 17 Μαθητές Β’ Λυκείου 17 Μαθητές Γ’ Λυκείου

48

49 2η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ;
2η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ;

50 3η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝ
3η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;

51 4η ΕΡΩΤΗΣΗ: ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΙΜΟ ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ;

52 5η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;

53 6η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ Τις ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

54 7η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ;

55 8η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;
8η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ; (ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ)

56

57 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ
Είναι βέβαιο ότι, από τα τρία τμήματα τα οποία συμμετείχαν αυτό είχε τις πιο αξιοσημείωτες απαντήσεις, καθώς μολονότι η πλειοψηφία είχε μία θετική στάση απέναντι προς τα μεταναστευτικά ζητήματα, υπήρχε εξίσου μεγάλο ποσοστό ατόμων που συμφωνούσαν με τη δράση των νεοφασιστικών-νεοναζιστικών ομάδων. ,τήρησαν και μία πιο «εχθρική» στάση απέναντι σε ερωτήσεις σχετικά με τους μετανάστες. Τέλος, σε ένα φύλλο ερωτηματολογίου ένα άτομο έκανε αγενή σχόλια κατά των αντιφασιστικών οργανώσεων, φανερώνοντας μία ακραία στάση...   (ΧΑΡΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ)

58 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Β’ΛΥΚΕΙΟΥ
Γενικά, δε σημειώθηκαν ακραίες ρατσιστικές στάσεις νεοφασιστικών-νεοναζιστικών καθεστότων. Επίσης φαίνονται φιλικοί προς τους μετανάστες, τους οποίους υποστήριζαν και θεωρούσαν ότι δεν ευθύνονται αυτοί για τα σημερινά προβλήματα της χώρας. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ)

59 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ
Με βάση τις απόψεις μου και τα αποτελέσματα των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι κατά του φασισμού και του ναζισμού. Επίσης, τα άτομα που είναι κατά του ρατσισμού δε θα είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν παρέα με μετανάστες άλλων χωρών και πιστεύουν, ότι δεν επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Παρόλα αυτά, λίγα άτομα είναι υπέρ του φασισμού και του ναζισμού και πιστεύουν ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την οικονομική κρίση που έχουμε στην Ελλάδα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έχουν μία θετική στάση απέναντι προς τους μετανάστες, πράγμα που ίσως να μειώσει αργότερα το ποσοστό των βιαιοτήτων εναντίον τους. ( ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ)

60 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΜΕ
ΒΙΒΛΙΑ: Σχολικό βιβλίο Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου τεύχος Β’ Προσωπικές Σημειώσεις από προηγούμενη ενασχόληση με το αντικείμενο. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ: Βικιπαίδεια

61 1η ΟΜΑΔΑ Συντονίστρια: Άννα Μαρία Πετρουλάκη
Γραμματέας: Χαρά Μαθιουδάκη Υπεύθυνος Υπολογιστών: Γιάννης Τρουλλινός Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων: Γιάννης Ανδρονικίδης

62 τέλος


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google