Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

2 ΟΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΜΥΘΟΣ
Mια μέτριου μεγέθους μπανάνα έχει περίπου 100 θερμίδες. Θα πρέπει να φάτε τουλάχιστον 6 μπανάνες για να φτάσετε τις θερμίδες που έχει μια ατομική πίτσα

3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΥΡΙ
ΜΥΘΟΣ H άποψη αυτή διαμορφώθηκε την εποχή που οι τροφικές δηλητηριάσεις ήταν καθημερινές, πριν γενικευθεί η ψύξη των τροφών. Τόσο το ψάρι όσο και το τυρί είναι τρόφιμα ευαίσθητα και ευάλωτα στα μικρόβια και επομένως το να τα τρώει κανείς μαζί διπλασίαζε τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.

4 Η ΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΝΕΥΤΙΚΗ ΜΥΘΟΣ
Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το στομάχι μας μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα πίνοντας μια σόδα. Κι όμως, πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ουσιαστικά το ανθρακικό που περιέχει η σόδα μάς φουσκώνει και προκαλεί ρέψιμο, το οποίο αρχικά μας ανακουφίζει. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωση σόδας έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των γαστρικών υγρών που βρίσκονται στο στομάχι, καθυστερώντας έτσι τη χώνεψη. Επιπλέον, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας έτσι την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον.

5 Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠ΄ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
ΜΥΘΟΣ H ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν τις ίδιες θερμίδες, απλώς η φρουκτόζη είναι δύο φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε μισή ποσότητα φρουκτόζης για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα κι έτσι να παίρνουμε τις μισές θερμίδες.

6 ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
ΜΥΘΟΣ Σημασία δεν έχει η ώρα που τρως αλλά η ποσότητα. Η αύξηση βάρους οφείλεται στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή παχαίνουμε όταν παίρνουμε παραπάνω θερμίδες από όσες καίμε σε ένα εικοσιτετράωρο. Σίγουρα δεν είναι καλό να κοιμηθεί κάποιος με γεμάτο στομάχι. Αυτό όμως έχει σχέση με τη διαδικασία της χώνεψης.

7 ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Έχει βρεθεί ότι το κακάο λόγω της περιεκτικότητας του σε οξαλικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αφού το οξύ αυτό αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου λόγω του σχηματισμού μη απορροφήσιμου οξαλικού ασβεστίου.

8 ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
ΜΥΘΟΣ Τα λιπαρά ψάρια είναι προτιμότερα, ακριβώς επειδή περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, με κυριότερη ανάμεσά τους την προστατευτική τους δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Από τα πιο λιπαρά ψάρια είναι τα εξής: σαρδέλα, σολομός, γαρίδες, γαύρος, αθερίνα, κολιός, λαβράκι, πέστροφα, μαρίδα, σκουμπρί, κυπρίνος, χέλι, ξιφίας, καλαμάρια, παλαμίδα. Είναι, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να τρώμε λιπαρά ψάρια και να μη φοβόμαστε την αύξηση του βάρους..

9 Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα ελαφριά τροφή, με λίγες θερμίδες ( θερμίδες το πολύ/100 γρ. ψημένου ψαριού). Όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλό κορεσμό του στομάχου. Και τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι επιβαρυντικά για τη σιλουέτα, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γραμμάρια ψητών ή βραστών θαλασσινών δίνουν περίπου 150 έως 200 θερμίδες

10 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ ΜΕ ΑΥΓΟ Ή ΓΑΛΑ
ΜΥΘΟΣ Ο συγκεκριμένος συνδυασμός απαγορεύεται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν εξακριβωμένη αλλεργία στο ψάρι, το αβγό ή το γάλα ή και σε περισσότερα από ένα από αυτά τα τρόφιμα. Όποιος λοιπόν δεν έχει αλλεργία σε καμία από αυτές τις τροφές δεν πρέπει να φοβάται.

11 ΑΝ ΠΙΩ ΚΑΦΕ ΘΑ ΞΕΜΕΘΥΣΩ ΜΥΘΟΣ
Ο καφές δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη μέθη. Μόνο ο χρόνος βοηθάει. Το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ με ένα ρυθμό 4-12 γρ. την ώρα. Μόνο, λοιπόν, όταν το συκώτι καθαρίσει και το τελευταίο υπόλειμμα αλκοόλ από το αίμα σας θα έχετε ξεμεθύσει. Εκείνο που κάνει ο καφές σε κάποιο μεθυσμένο είναι να το διατηρήσει πιο ξύπνιο. Οι διαταραχές που προκαλεί το υπερβολικό αλκοόλ στις νοητικές ικανότητες δεν αλλοιώνονται από την καφεΐνη.

12 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΒΓΩΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
ΜΥΘΟΣ Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές και μπορούν να έχουν θέση σε μια προσεγμένη διατροφή, δίχως να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στην κατανάλωσή τους. Το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο- προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Επίσης, η κατανάλωση του αυγού θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

13 ΜΥΘΟΣ Κανένα τρόφιμο δε παχαίνει ή αδυνατίζει από μόνο του. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το κάθε τρόφιμο, καθορίζει το αν μας βοηθά στη μείωση ή στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μια φέτα ψωμί των 30 γρ. αποδίδει σχεδόν 80 θερμίδες, ενώ εμπεριέχει ελάχιστα ποσά λίπους. Τα βασικά θερμιδογόνα συστατικά του ψωμιού είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και στο πλαίσιο μιας σωστής προσπάθειας για απώλεια βάρους, οι σύνθετοι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν την πρωτεύουσα παροχή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύσταση του ψωμιού λοιπόν, εναρμονίζεται πλήρως με μια συντονισμένη προσπάθεια για απώλεια βάρους, ενώ η θερμιδική του απόδοση είναι πραγματικά παρεξηγημένη, αν αναλογιστούμε ότι ένα κριθαρένιο παξιμάδι κρητικού τύπου των 80 γρ. που συχνά συναντάμε σε δίαιτες αδυνατίσματος, αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με 4 φέτες ψωμιού! ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ

14 Ο ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥΣ
ΜΥΘΟΣ Κι όμως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο καφές χωρίς γάλα είναι πιο ελαφρύς, αφού το γάλα είναι αυτό που κάνει τον καφέ «βαρύ». Η ένωση της καφεΐνης με την καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) δημιουργεί συσσωματώματα (αδιάλυτους θρόμβους), τα οποία είναι δύσπεπτα και δεν διασπώνται εύκολα από τα γαστρικά υγρά. Παρ’ όλα αυτά, το πόσο βαρύς είναι ένας καφές με γάλα, εξαρτάται και από την ευαισθησία του καθενός.

15 ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες γιατί περιέχει και τη φλούδα των δημητριακών. Οι θερμίδες του είναι λίγο λιγότερες γιατί αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν δίνουν ενέργεια.

16 ΤΟ ΞΙΔΙ ΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΥΘΟΣ
Ούτε το ξύδι, ούτε άλλα τρόφιμα λιώνουν το σωματικό λίπος. Ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει κανείς τη σύσταση του σώματός του είναι να γυμνάζεται καθημερινά (με τη γυμναστική μειώνεται το σωματικό λίπος και αυξάνεται η μυϊκή μάζα) και να τρέφεται υγιεινά (με λίγα και καλής ποιότητας λίπη, πρωτίστως ωμό ελαιόλαδο).

17 ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΜΥΘΟΣ Είναι μύθος ότι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων παχαίνει και ότι η αποφυγή του αδυνατίζει. Γενικώς, δεν έχει σημασία τι συνδυασμούς τροφίμων τρώει κανείς, αλλά η ποσότητα των τροφίμων και η περιεκτικότητά τους σε λίπος (δηλαδή οι θερμίδες τους).

18 ΌΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΥΡΕΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΨΑΡΙ Ή ΑΒΓΟ
ΜΥΘΟΣ Ίσα-ίσα όταν έχει κανείς πυρετό και θέλει να αυξήσει τις άμυνες του οργανισμού του πρέπει να τρώει πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες – και δύο από τις καλύτερες είναι το αυγό και το ψάρι. Αρκεί, βέβαια, να έχει όρεξη να φάει, παρά τον πυρετό, και να μην κάνει εμετό, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερο υγρά παρά στερεά τροφή.

19 ΟΙ ΦΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ :Οι φακές είναι το όσπριο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Όμως σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, ο σίδηρος αυτός δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό. Ο μη αιμικός σίδηρος ή αλλιώς φυτικός σίδηρος απορροφάται σε ποσοστό μικρότερο από 10% σε αντίθεση με τον αιμικό ή ζωικό σίδηρο (βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στα παράγωγά του) που απορροφάται σε ποσοστό άνω του 20%. Η κατανάλωση οσπρίων παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, όμως δεν τα καταναλώνουμε για το σίδηρο που περιέχουν. Η βιταμίνη Cβοηθάει στη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.

20 Η ΦΕΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΠΌ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΥΡΙΑ
ΜΥΘΟΣ Έχει αρκετό ασβέστιο, αλλά όχι περισσότερο απ’ όσο τα σκληρά τυριά, τα οποία συχνά έχουν το διπλάσιο ασβέστιο. Μειονέκτημα της φέτας είναι επίσης ότι έχει πολύ αλάτι – σε ορισμένα είδη υπάρχει 1,5 γραμμάριο νατρίου ανά 100 γραμμάρια φέτας.

21 ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΜΥΘΟΣ Το πορτοκάλι έχει ενοχοποιηθεί πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό, ίσως, οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την αιμοληψία οι νοσηλευτές προσφέρουν χυμό πορτοκάλι στους ασθενείς για να αναπληρώσουν τα υγρά του οργανισμού που χάνονται με το αίμα. Θα μπορούσαν να δώσουν και άλλο είδος χυμού, όπως για παράδειγμα λεμονάδα. Το πορτοκάλι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καλίου σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Το κάλιο έχει την ιδιότητα όταν μειώνεται με τις τροφές να μειώνει την αρτηριακή πίεση, δηλαδή μπορούμε να πούμε πως τα πορτοκάλια όχι μόνο δεν ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αντίθετα τη ρυθμίζουν.

22 ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πράγματι το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυτό όμως μπορεί να συμβεί μετά από κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων ημερησίως. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται περίπου σκελίδες σκόρδο την ημέρα για να επιφέρουν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση. Κατανάλωση 1-2 σκελίδων σκόρδου, όπως συνηθίζουν κάποια άτομα δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

23 ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
ΜΥΘΟΣ Τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Αυτό που καθιστά τα μακαρόνια «παχυντική» τροφή είναι ο τρόπος παρασκευής τους, δηλαδή οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και το ζωικό βούτυρο. Μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

24 ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
ΜΥΘΟΣ Η στικτή λευκονυχία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού όπως από μανικιούρ ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Αλλά και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιοχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Τέλος, σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια. Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Η έλλειψή του προκαλεί λευκά στίγματα .

25 ΤΟ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ
ΜΥΘΟΣ Το γεγονός ότι το γκρέιπφρουτ είναι όξινο τρόφιμο δε σημαίνει ότι «καίει» το λίπος. Με αυτή τη λογική, τότε το λεμόνι, το πορτοκάλι και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να καίνε το λίπος. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε πως δεν υπάρχει λιποδιαλύτης! Η καύση του λίπους ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενέργεια για να καλύψεις ανάγκες του. Με άλλα λόγια, αν του παρέχουμε λιγότερη ενέργεια (μέσω της τροφής) από όση χρειάζεται, τότε ο οργανισμός θα κινητοποιήσει τις αποθήκες λίπους για να συμπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια. Εκτός του ότι το γκρέιπφρουτ δεν «καίει» το λίπος, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο σε άτομα που πάσχουν από κάποια γαστρική διαταραχή, λόγω της οξύτητάς του.

26 ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΜΥΘΟΣ Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 90 θερμίδες. Εκεί όμως που υπερτερεί το ελαιόλαδο έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν συσχετισθεί με την καρδιοπροστατευτική του δράση. Επίσης, είναι περισσότερο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα λάδια καθώς αντέχει περισσότερο στη θερμική επεξεργασία και αυτή του η ιδιότητα το καθιστά ασφαλέστερο σε μαγειρικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα.

27 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΦΕΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝ Θέλουμε να απορροφήσουμε σίδηρο από τις φακές θα πρέπει να τις συνδυάσουμε με κάτι που περιέχει βιταμίνη C.Oι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής.


Κατέβασμα ppt "ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google