Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας
1. Ημιτελής ναός του Διός 2. Ημιτελή Δικαστήρια 3. Ποικίλη Στοά 4. Στοά του Ερμού 5. Βωμός των δώδεκα Θεών 6. Στοά του Διός και άγαλμα   7. Ναός του Ηφαίστου (Θησείον)   8. Βουλευτήριο   9. Μνημείο των Επωνύμων Ηρώων 10. Θόλος 11. Στρατηγείο 12. Νοτιοδυτική Κρήνη 13. Δικαστήρια της Ηλιαίας 14. Νότια Στοά 15. Νοτιοανατολική Κρήνη 16. Νομισματοκοπείο 17. Διαδρομή Παναθηναϊκής πομπής 18. Πνύκα 19. Άρειος Πάγος 20. Ναός της Αθηνάς Νίκης 21. Προπύλαια 22. Άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου 23. Ερέχθειον 24. Παρθενών 25. Βασιλική Στοά

2 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

3 1. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Ο Κεραμεικός κατά την αρχαιότητα υπήρξε το «κάλλιστον προάστιον», χωρίς αμφιβολία η μαγευτικότερη γειτονιά της Αθήνας. Η ονομασία της περιοχής οφείλεται στις εγκαταστάσεις των κεραμεικών εργαστηρίων, που υπήρχαν στην συνοικία αυτή. Η ανέγερση του τείχους στο σημείο αυτό είχε ως συνέπεια να χωριστεί η συνοικία σε «έσω» και «έξω Κεραμεικό»

4 2. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Ο έξω Κεραμεικός, ήδη από το 1300 π.Χ. άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και κράτησε αυτή την λειτουργία του μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, αναδεικνυόμενος ως το σημαντικότερο νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών. Στην περιοχή αυτή θα πρέπει να θάφτηκαν οι επιφανέστεροι άνδρες των Αθηνών όπως ο Κλεισθένης, ο Περικλής, ο Θρασύβουλος και οι τυραννοκτόνοι Αρμόδιος και Αριστογείτων. Εδώ θα πρέπει να ήταν και το δημόσιον σήμα όπου ενταφιάζονταν σε τύμβους οι πεσόντες υπέρ της πατρίδος.

5 3. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Εδώ θα πρέπει να φανταστούμε τον Περικλή να εκφωνεί τον περίφημο επιτάφιο λόγο του για τους πεσόντες Αθηναίους κατά το πρώτο έτος του Πελοπονησιακού Πολέμου.

6 4. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή θα πρέπει να ήταν από μόνη της ένα μουσείο γλυπτικής όπου θα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει όλη την στυλιστική εξέλιξη της πιο γόνιμης περιόδου της αττικής γλυπτικής, όπου οι οικογένειες θα πλήρωναν τους καλύτερους γλύπτες της εποχής για να στολίσουν με αθάνατα μνημεία τους ταφικούς τους περιβόλους. 

7 5. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Ο διοικητής της Αθήνας Δημήτριος Φαληρέας με διάταγμά του το 317 π.Χ. θα απογορεύσει στους Αθηναίους την ανέγερση πολυτελών ταφικών μνημείων.

8 6. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Η επιδρομή του Σύλλα το 86 π.Χ. κατέστρεψε όλη την περιοχή του Κεραμεικού, καθώς αναφέρεται ότι παραβίασε την οχύρωση σε αυτό ακριβώς το σημείο, παρά την λυσσαλέα αντίσταση των Αθηναίων. Ο Κεραμεικός από τότε κατ’ ουσία άρχισε να παρακμάζει.

9 7. ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

10 8. Σημαντικότερα μνημεία Κεραμεικού
Tμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους (478 π.Χ.) Το Δίπυλο (478 π.Χ.) Η επισημότερη και μεγαλύτερη Πύλη της Αθήνας. Το Πομπείο (τέλη 5ου αι. π.Χ.). Αρχαίο οικοδόμημα που χρησίμευε για τη φύλαξη των αντικειμένων της πομπής των Παναθηναίων Η Ιερά Πύλη (478 π.Χ.) είναι η Πύλη του τείχους από την οποία εκκινούσε η Ιερά Οδός, η οποία κατέληγε στην Ελευσίνα Μαρμάρινος Ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό ( π.χ). Ο Ταφικός περίβολος με τη στήλη της Ηγησούς (410 π.Χ.) Το Δημόσιο Σήμα 'Εξω από το Δίπυλο ξεκινούσε το Δημόσιο Σήμα, δηλαδή το Δημόσιο Νεκροταφείο της πόλης. Η Κρήνη ( π.Χ.) που τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους της πόλης και τους ταξιδιώτες Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Κεραμεικού εκτίθενται στο Μουσείο Κεραμεικού και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

11 Εικόνα των τειχών της πόλης και του Δίπυλου στο βάθος του διαδρόμου αριστερά, από όπου ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων, με την Ακρόπολη στο βάθος δεξιά

12 Ο δρόμος των τάφων

13 Η Ιερά Πύλη και η κοίτη του Ηριδανού ποταμού.

14 Η στήλη του Δεξίλεου από το Θορικό
Ο νέος σκοτώθηκε στην διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου (394 π.Χ.) και εδώ έφιππος σκοτώνει έναν εχθρό.

15 Τάφος του Διονυσίου, γιου του Αλφίνου από τον δήμο του Κολλυτού, ταμίας, 345 π.Χ. Ο Ταύρος συνήθως παριστάνει τον θεό Διόνυσο

16 Εικόνα του ταύρου από μπροστά

17 Τάφος οικογενείας από το Ηράκλειο του Πόντου

18 Εικόνα του προηγουμένου τάφου

19 Στήλη της Ηγησούς, κόρης Προξένου, 410 π. Χ
Στήλη της Ηγησούς, κόρης Προξένου, 410 π.Χ. Είναι ντυμένη σαν νύφη και κάθεται σε καρέκλα. Θαυμάζει τα κοσμήματα που βγάζει από κουτί που κρατάει η θεραπαινίδα της.

20 Ο οικογενειακός τάφος του Κοροίβου, γιου του Κλειδημίδου από τον δήμο της Μελίτης, μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

21 Η στήλη της Παμφίλης και Δημητρίας, τέλος 4ου αιώνα π. Χ
Η στήλη της Παμφίλης και Δημητρίας, τέλος 4ου αιώνα π.Χ. Η Παμφίλη κάθεται σε θρόνο, δίνοντας το χέρι στην αδελφή της  Δημητρία, που στέκεται όρθια. Το ανάγλυφο είναι ένα από τα τελευταία μνημεία που ανεγέρθηκαν, πριν την έκδοση του απαγορευτικού νόμου του Δημητρίου Φαληρέως, το 317 π.Χ., περί καλλωπισμού των τάφων.

22 Εικόνα του περιβόλου του τάφου της Δημητρίας και Παμφίλης επάνω και οι επιτύμβιες στήλες των Πρέσβεων κάτω.

23 Στήλη του Αριστοναύτη, του Αρχεναύτου, μέσα 4ου αιώνος π. Χ
Στήλη του Αριστοναύτη, του Αρχεναύτου, μέσα 4ου αιώνος π.Χ. Το ανάγλυφο είναι ένα από τα τελευταία μνημεία που ανεγέρθηκαν, πριν την έκδοση του απαγορευτικού νόμου του Δημητρίου Φαληρέως, το 317 π.Χ., περί καλλωπισμού των τάφων.

24 Εικόνα του Ηριδανού ποταμού και της Ιεράς Οδού, η οποία οδηγούσε στην Ελευσίνα.

25 ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ο χώρος που λαμβάνουν χώρα οι πολιτικές συγκεντρώσεις, οι θρησκευτικές πανηγύρεις, οι εμπορικές συναλλαγές, οι θεατρικές παραστάσεις, οι αθλητικοί αγώνες κλπ., ουσιαστικά αποτελούσε την καρδιά της δημόσιας ζωής.

26 Η Αρχαία Αγορά και η Ακρόπολη στο βάθος

27 1. Σημαντικότερα μνημεία αρχαίας αγοράς
Ο Ναός Ηφαίστου - γνωστός και ως Θησείο ή Ηφαιστείον - άρχισε να χτίζεται το 449 π.Χ. από τον Ικτίνο. Η Στοά Ελευθερίου Διός. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 5ου π.Χ. εκεί σύχναζε και φιλοσοφούσε ο Σωκράτης. Ο Ναός του Απόλλωνος Πατρώου Βουλευτήριο. Η Βουλή συγκαλούσε εδώ τις κανονικές της συνελεύσεις Μητρώο. Εδώ φυλάσσονταν τα κρατικά αρχεία, τα πρακτικά των εργασιών της Βουλής και διάφορα έγγραφα, υπό την προστασία της «Μητέρας των Θεών»

28 2. Σημαντικότερα μνημεία αρχαίας αγοράς
Μνημείο Επωνύμων Ηρώων. Πάνω σε επίμηκες βάθρο με περίβολο ήταν στημένα τα χάλκινα αγάλματα των μυθικών ηρώων που έδωσαν τα ονόματά τους στις δέκα φυλές της πόλης. Στο βάθρο ανηρτώντο δημόσιες ανακοινώσεις (β΄μισό 4ου π.Χ. αιώνα). Βωμός των δώδεκα θεών, με περίβολο. Κτίσθηκε το π.Χ. Ηταν τόπος ασυλίας και χρησίμευε ως κέντρο για τη μέτρηση των αποστάσεων. Η Βασίλειος Στοά. Έδρα του Άρχοντος Βασιλέως, όπου ήταν εκτεθειμένοι οι νόμοι του Σόλωνος, και χώρος συγκέντρωσης της Βουλής του Αρείου Πάγου. Κτίσθηκε περί το 460 π.Χ. Ωδείο, κτίριο μουσικών εκδηλώσεων. Κτίσθηκε από τον Αγρίππα το 15 π.Χ. με κοίλο για 1000 θεατές και διόροφη στοά.

29 3. Σημαντικότερα μνημεία αρχαίας αγοράς
Θόλος. Κυκλικό κτίριο, όπου είχε την έδρα της, γευμάτιζε και διανυκτέρευε η πρυτανεύουσα φυλή της Βουλής των Πεντακοσίων και φυλάσσονταν τα πρότυπα των μέτρων και των σταθμών που ήταν απαραίτητα στις εμπορικές συναλλαγές. Οικοδομήθηκε το 460 π.Χ. Στοά Αττάλου. Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται στην αναστηλωμένη Στοά Αττάλου Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Μουσείου είναι ότι τα εκθέματα του έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος των Αθηνών, δεδομένου ότι η Αγορά ήταν η καρδιά της δημόσιας ζωής, και αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια περιήγηση στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

30 Ο ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης ή το Θησείον
Ο ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης ή το Θησείον. Ο Δωρικός ναός, ευρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αγοράς, στον λόφο του  Αγοραίου Κολωνού, και κτίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, πριν από τον Παρθενώνα ( π.Χ.). Στην μετόπη και το διάζωμα απεικονίζονται τα κατορθώματα του Θησέως.

31 Αναπαράσταση των αγαλμάτων της Αθηνάς και Ηφαίστου μέσα στο ναό, κατασκευασμένα από τον Αλκαμένη,  π.Χ. Στην βάση τους απεικονίζετο η γέννηση του Εριχθόνιου. Η θεά Γη κρατούσε τον μικρό Εριχθόνιο προς την Αθηνά, συμβολισμός ότι οι Αθηναίοι ήταν αυτόχθονοι και η πόλη τους δεν είχε ποτέ καταληφθεί.

32 Ο Ναός του Απόλλωνος Πατρώου

33 Μητρώο Εδώ φυλάσσονταν τα κρατικά αρχεία, τα πρακτικά των εργασιών της Βουλής και διάφορα έγγραφα, υπό την προστασία της «Μητέρας των Θεών»

34 Βωμός των δώδεκα θεών Κτίσθηκε το π.Χ. Ηταν τόπος ασυλίας και χρησίμευε ως κέντρο για τη μέτρηση των αποστάσεων.

35 Ωδείο Κτίσθηκε από τον Αγρίππα το 15 π.Χ. με κοίλο για 1000 θεατές και διόροφη στοά.

36 Μνημείο Επωνύμων Ηρώων
Πάνω σε επίμηκες βάθρο με περίβολο ήταν στημένα τα χάλκινα αγάλματα των μυθικών ηρώων που έδωσαν τα ονόματά τους στις δέκα φυλές της πόλης. Στο βάθρο ανηρτώντο δημόσιες ανακοινώσεις (β΄μισό 4ου π.Χ. αιώνα).

37 Ο ναός του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης ή το Θησείον

38 Η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά. Κτίστηκε γύρω στο 150 π. Χ
Η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά. Κτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ., από τον Άτταλο τον ΙΙ, βασιλιά της Περγάμου και αναστηλώθηκε στα χρόνια, , για την στέγαση του Μουσείου της Αγοράς

39 1.ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Είναι το αρχαιότερο απ' όλα τα γνωστά θέατρα του κόσμου. Στο χώρο αυτό γεννήθηκε το αρχαίο Ελληνικό δράμα, αφού σ' αυτό το θέατρο παρουσίασαν για πρώτη φορά - τον 5ο π.Χ. - αιώνα τα έργα τους οι τέσσερις σημαντικότεροι ποιητές της αρχαιότητας, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης κατά τη διάρκεια των ετήσιων δραματικών αγώνων που πραγματοποιούνταν τις ημέρες του εορτασμού των Μεγάλων Διονυσίων.

40 2. ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Το κοίλον και το προσκήνιο (σκηνή) του θεάτρου, αρχικά ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Τον 4ο π.Χ. αιώνα κατασκευάστηκαν εκ νέου από μάρμαρο Το θέατρο του Διονύσου είχε χωρητικότητα θεατών. Την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας στο θέατρο πραγματοποιούνταν δημόσιες τελετές. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και σαν αρένα για μονομαχίες.

41 Θέατρο Διονύσου

42 Θέατρο Διονύσου


Κατέβασμα ppt "Αναπαράσταση αρχαίας Αθήνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google