Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδί και παιχνίδι Παρουσίαση στους Γονείς την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας του Α΄τριμήνου 2009 Tου Μίτση Παναγιώτη, δασκάλου του 5ου Δημ. Σχ. Χολαργού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδί και παιχνίδι Παρουσίαση στους Γονείς την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας του Α΄τριμήνου 2009 Tου Μίτση Παναγιώτη, δασκάλου του 5ου Δημ. Σχ. Χολαργού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδί και παιχνίδι Παρουσίαση στους Γονείς την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας του Α΄τριμήνου 2009 Tου Μίτση Παναγιώτη, δασκάλου του 5ου Δημ. Σχ. Χολαργού

2 Από το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους μαθητές τον Οκτώβριο του 2009
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΖΛ TV KAΡΤΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΛΛΑ

3 Περιορισμένος αριθμός των παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά.
Σήμερα Περιορισμένος αριθμός των παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά. Τα απλά αλλά πλούσια σε φαντασία και ζωντάνια παιχνίδια μιας άλλης εποχής που παίζονταν με ξύλα, πέτρες και τενεκεδάκια έχουν αντικατασταθεί απ΄ τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια που καθηλώνουν το παιδί σωματικά και το δεσμεύουν πνευματικά και ψυχικά.

4 Στο σημερινό κόσμο τα παιδιά ξέρουν περισσότερα για τους υπολογιστές απ΄ότι οι μεγάλοι. Αυτό συμβαίνει γιατί προτιμούν περισσότερο να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια παρά με τους φίλους τους.Δεν γνωρίζουν πώς να παίξουν με τους άλλους κι ακόμα περισσότερο δεν τα νοιάζει να παίξουν με άλλους.

5 Τα παιδιά που εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γίνονται πιο επιθετικά και αντικοινωνικά. Αισθάνονται μόνα και αποκομμένα από τους συνομηλίκους τους. Τα ίδια άσχημα αποτελέσματα φέρνει και η τηλεόραση.

6 Παίζω-παιδί-παιχνίδι
Η ετυμολογία της λέξης παιχνίδι μας δείχνει πόσο δεμένες και αξεχώριστες είναι αυτές οι δυο έννοιες.

7 Τι είναι το παιχνίδι για τα παιδιά;
Το παιχνίδι είναι η πιο αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη τους. Το παιχνίδι είναι κίνηση, χαρά, δράση, εμπειρίες, ζωή…

8 Το παιδί μέσα στο ομαδικό παιχνίδι ζει με τον καλύτερο τρόπο τη παιδική του ηλικία, εκεί μέσα από τη δράση και τις συγκινήσεις, διαμορφώνει το χαρακτήρα του και ωριμάζει πνευματικά και συναισθηματικά. Στη παιδική ηλικία, την ηλικία της πλαστικότητας, ο άνθρωπος έχει δύο πρωταρχικά μέσα για να αναπτυχθεί: το παιχνίδι και τη μίμηση. Το παιχνίδι δεν είναι ασήμαντο γεγονός στη ζωή του, αλλά το παιδί μπαίνει μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον και παίζοντας δοκιμάζει στάσεις, ενέργειες και κοινωνικούς ρόλους, τους οποίους αργότερα θα διαλέξει πια «στα σοβαρά» σαν καθήκον στη ζωή του

9 Σήμερα τα περισσότερα παιδιά κατέχουν περισσότερα παιχνίδια από όσα μπορούν να οικειοποιηθούν και να αγαπήσουν

10 Τι προσφέρει στο παιδί Ικανοποιεί μια πρωταρχική ανάγκη του παιδιού και συμβάλλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Το βοηθάει να καλλιεργήσει τη λογικο-μαθηματική και την αφαιρετική σκέψη, τη μνήμη, αλλά και δεξιοτεχνίες του...

11 Xαρίζει στο παιδί συναισθηματική ευχαρίστηση.

12 Το παιδί δεν πλήττει και αποβάλλει την επιθετικότητά του.

13 Τα παιδιά νιώθουν το συναίσθημα της επιτυχίας
Τα παιδιά νιώθουν το συναίσθημα της επιτυχίας. Όταν καταφέρνει, για παράδειγμα, κάποιο παιδί να συναρμολογήσει ένα παζλ ή φτιάχνει μια ζωγραφιά, και το ανακοινώνει με ενθουσιασμό.

14 Προσαρμόζει την καθημερινότητα στα μέτρα και τις επιθυμίες του, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Το παιδί δημιουργεί τον δικό του κόσμο, αλλά ταυτόχρονα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, αντιλαμβάνεται και την πραγματικότητα.

15 Διευκολύνει την κοινωνική του εξέλιξη, καθώς το παιδί αποκτά σχέσεις με άλλα παιδιά, μαθαίνει να παίζει ακολουθώντας κανόνες, να συνεργάζεται, να χάνει με αξιοπρέπεια και να σέβεται τους άλλους. Καταλαβαίνει, μέσα από το παιχνίδι, ότι δεν είναι όλα δικά του. Αν κάνει ζαβολιές ή φερθεί άσχημα σε ένα συνομήλικό του, θα υποστεί συνέπειες, αφού κανένα παιδί δε θα θέλει να παίζει μαζί του.

16 Το παιχνίδι δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσει το συντονισμό των κινήσεών του, να ασκήσει τους μυς του και να αναπτυχθεί σωματικά.

17 Προάγει τη γλωσσική του εξέλιξη, χάρη στην επικοινωνία που έχει ενώ παίζει.

18 Αρχίζει να λειτουργεί η φαντασία του
Αρχίζει να λειτουργεί η φαντασία του. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι δε μαθαίνει μόνο, αλλά καλλιεργεί την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και την υπομονή του.

19 Το ενθαρρύνει να πειραματίζεται
Το ενθαρρύνει να πειραματίζεται. Έτσι το παιδί, που έχει στη μικρή ηλικία πολύ ξεκάθαρο μυαλό, εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Αυτό που μαθαίνει παίζοντας, μένει χαραγμένο στη μνήμη του. Σύμφωνα με τους σύγχρονους παιδαγωγούς, η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή του παιδιού και στην εμπειρία του με τα αντικείμενα.

20 Το βοηθάει να αναπτυχθεί σύμφωνα με την προσωπικότητά του και του προσφέρει την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του και να βρει διεξόδους στις εντάσεις του.

21 Βελτιώνει - όταν γίνεται στο ύπαιθρο - την υγεία και την ευρωστία του.

22 Του διδάσκει να φροντίζει τα πράγματά του και να τα συγυρίζει.

23 Μακάρι τα ομαδικά λαϊκά παιχνίδια να ενταχθούν στα προγράμματα της δημόσιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλοι χώροι στα σχολικά κτίρια. Το παιδί στα πρώτα χρόνια της ηλικίας του, περνά μια περίοδο επιθετικότητας, εγωισμού, αυταρχισμού και σκληρότητας. Η κατάλληλη αγωγή και το περιβάλλον βοηθούν να ξεπεραστούν τα πρωτόγονα αυτά ένστικτα. Το ομαδικό παιχνίδι είναι από τα αποτελεσματικότερα μέσα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού.

24 Μάθετε στα παιδιά να ασκήσουν τις αισθήσεις τους μέσα από ομαδικά παιχνίδια και όχι μόνο μέσα από ηλεκτρονικά, να συνειδητοποιήσουν τη πραγματική αίσθηση του χώρου, χρόνου, ήχου, χρώματος…Ακόμη στο χρονικό διάστημα που αναπτύσσονται εντατικά οι σωματικές και ψυχικές δυνάμεις του παιδιού, τα ανταγωνιστικά παιχνίδια του δίνουν πολύτιμες ευκαιρίες να τις ασκεί με την άμιλλα, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία κι έτσι να δημιουργεί και σταθεροποιεί μια ηθική προσωπικότητα.


Κατέβασμα ppt "Παιδί και παιχνίδι Παρουσίαση στους Γονείς την ημέρα επίδοσης της βαθμολογίας του Α΄τριμήνου 2009 Tου Μίτση Παναγιώτη, δασκάλου του 5ου Δημ. Σχ. Χολαργού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google