Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

2 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Στον πόλεμο η γυναίκα έχει διάφορους ρόλους, εκ των οποίων οι συνηθέστεροι είναι αυτός της χήρας ή της μάνας που έχασε τον σύζυγο ή τον γιο της στη μάχη. Εδώ, όμως, θα αναφερθούμε στον ρόλο της ηρωίδας πολεμίστριας, που συμμετέχει στις μάχες, βοηθάει το στράτευμα και υπηρετεί τα «πιστεύω» της με γενναιότητα και αυταπάρνηση.

3 Ελληνικη επανασταση- ο χοροσ του ζαλογγου
Ελληνικη επανασταση ο χοροσ του ζαλογγου Ο λεγόμενος Χορός του Ζαλόγγου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ιστορικό και λαογραφικό περιστατικό που συνέβη 18 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, περί το τέλος του Δεκεμβρίου του 1803 (π.ημ.), στη κορυφή του όρους Ζάλογγο, εξ ου και η ονομασία του, ο οποίος και κατέληξε «εν χορώ» σε μια ομαδική απελπισμένη βρεφοκτονία και αυτοκτονία ορεσίβιων γυναικών της περιοχής Σουλίου. Το Μνημείο για το "Χορό του Ζαλόγγου" παριστά σύμπλεγμα γυναικών που χορεύουν, έργο του αρχιτέκτονα - γλύπτη Γεωργίου Ζογγοπούλου που στήθηκε το 1960, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε ο Βασιλιάς Παύλος.

4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (11 Μαΐου 1771 - 22 Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Η Μπουμπουλίνα έπαιρνε μέρος στα πολεμικά συμβούλια και στις αποφάσεις ως ισάξια των άλλων οπλαρχηγών, της απονέμεται ο τίτλος της «Καπετάνισσας» και της «Μεγάλης Κυράς».

5 ΒΙΝΤΕΟ: ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
ΠΗΓΗ: ΕΚΠΟΜΠΗ «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», ΝΕΤ

6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
Η Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη 1796 ή 1797 -  Πάρος, Ιούλιος 1840) ήταν αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με την έναρξη της Επανάστασης πήγε στην Μύκονο και ξεσήκωσε τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Με πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα, καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά. Κάτοχος της γαλλικής γλώσσας, συνέταξε συγκινητική έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στον πληθυσμό της Ελλάδας. Για τον Αγώνα διέθεσε όλη της την περιουσία. Για τη δραστηριότητά της, συνολικά, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε -τιμή μοναδική σε γυναίκα- το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο.

7 ΒΙΝΤΕΟ: ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΗΓΗ: ΕΚΠΟΜΠΗ «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», ΝΕΤ

8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Η Χαρίκλεια Δασκαλάκη ήταν κόρη, σύζυγος και μητέρα αγωνιστών. Ο σύζυγός της, Μιχαήλ Δασκαλάκης, ήταν απόγονος του Δασκαλογιάννη. Και οι τρεις γιοι της έπεσαν σε μάχες του 1866. Πρωταγωνίστησε στην πολιορκία του Αρκαδίου. Από τους 950 πολιορκημένους στη Μονή γύρω στους 100 μόνο σώθηκαν. Η ηρωίδα Δασκαλάκη σώθηκε και επέζησε. Ενώ συνελήφθη μαζί με το γιο της, ο οποίος φονεύθηκε από τους Τούρκους , η Χαρίκλεια κατόρθωσε να διαφύγει. Μετά την επανάσταση εμφανίστηκε στην Αθήνα, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την πολιορκία του Αρκαδίου και την αυτοθυσία των πολιορκημένων.

9 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ- ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η Άννα Μελά-Παπαδοπούλου, γνωστή και ως "μάνα του στρατιώτη" ( ), ήταν αδελφή του Παύλου Μελά. Ίδρυσε διάφορα κοινωφελή ιδρύματα και συντέλεσε στην ίδρυση της Πολυκλινικής Αθηνών. Ακολούθησε τον ελληνικό στρατό ως νοσοκόμα στους Βαλκανικούς πολέμους, στο Βορειοηπειρωτικό αγώνα και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Αρρώστησε και κινδύνεψε επανειλημμένως να πεθάνει, από εξανθηματικές και λοιμώδεις ασθένειες που κόλλησε από τους στρατιώτες τους οποίους φρόντιζε. Παρασημοφορήθηκε από το Ελληνικό κράτος για την τόσον μεγάλη προσφορά της.

10 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 Η αρωγή των γυναικών κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 στα βουνά της Πίνδου υπήρξε πολύτιμη. Οι γυναίκες: Κουβαλούσαν πολεμοφόδια και πυρομαχικά. Παρείχαν υγειονομικές υπηρεσίες στους τραυματισμένους στρατιώτες. Συμμετείχαν σε οχυρωματικά έργα και έργα γεφυροποιίας. Εξασφάλιζαν το ρουχισμό των φαντάρων πλέκοντας δικά τους ρούχα. Εμψύχωναν και στήριζαν ηθικά τους στρατιώτες.

11 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: "Οι νικηταί της Πίνδου προχωρούσαν. Καθώς έφτασαν στον ποταμό Βογιούσα κι είδαν οι ατρόμητες γυναίκες της Πίνδου πως το απότομο ρέμα εμπόδιζε τους σκαπανείς στη δουλειά τους, έκαναν αυθόρμητα κάτι, που ξανάγινε ύστερα στον Καλαμά και στο Δρίνο: μπήκαν οι ίδιες μέσα στα νερά και, πιασμένες σφικτά από τους ώμους, σχημάτισαν πρόσχωμα, που ανάκοβε την ορμή του ποταμού και ευκόλυνε τους γεφυροποιούς!" 

12 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ "7 Νοεμβρίου Σήμερα σκοτώθηκαν δύο παιδιά του 33ου Συντάγματος και αυτό μάνιασε περισσότερο τους στρατιώτες. Φωνάζαν εμπρός για τη Ρώμη. Ο θάνατος αυτός αντί να μας δειλιάσει μας έδωσε περισσότερα φτερά για να κυνηγήσουμε τους Ιταλούς. Συνάντησα γυναίκες που κουβαλούσαν πυρομαχικά. Μία ήτο 88 ετών. Μία μου είπε κλείδωσε το μικρό σε μια καλύβα για να βοηθήσει τον στρατό. Το βράδυ είδα μια γριούλα να κρατά δυο μικρά και η μητέρα τους ζύμωνε ψωμί για τον στρατό με το φως δυο κεριών που είχε μέσα σ' ένα ποτήρι. Τα χιόνια, ο πάγος, το τρομερό κρύο, δεν φαίνονταν να τις τρόμαζε. Όλες γεμάτες χαρά ήθελαν να προσφέρουν στο στρατό ό,τι δεν μπορούσαν τα μεταγωγικά. Αλήθεια γυναίκες θαύμα. Τι διαφορά με τις πόλεις!" ΑΓΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

13 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1941-1944) Πηγή: Μέλπω Αξιώτη, «’παντα».
«Στην αντιφασιστική πάλη ενάντια στην ξενική κατοχή ξεπηδά ένας νέος παράγοντας, πρώτη φορά τόσο σημαντικός και τόσο μαζικός, στην ιστορία των ελληνικών αγώνων. Είναι η γυναικεία συμβολή. Επί τέσσερα χρόνια η Ελληνίδα έδωσε στον αγώνα αυτόν τα πάντα. Θυσίασε επάγγελμα, υπάρχοντα, την υγεία της, τα παιδιά της και τη ζωή της. Κορίτσια του θρανίου μέσα στα ιδανικά της Ε.Π.Ο.Ν. κι αγρότισσες γιαγιάδες κάτω από τα συνθήματα του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. κατάφεραν απίστευτα πράματα. Βρίσκουμε τη γυναίκα ζωσμένη με τα άρματα και να πολεμά στα βουνά. Τη βρίσκουμε ελασίτισσα φρουρό διαφεντεύοντας της Ελλάδας τις πόρτες. Να κουβαλά τα αντάρτικα πολεμοφόδια. Να θάβει τα πρώτα παιδιά της και να ετοιμάζει γρήγορα να ρίξει και τα υπόλοιπα στου χάρου τον αγώνα. Κι εκείνες οι αξέχαστες κινητοποιήσεις των γιαγιάδων, όταν "συντεταγμένες" ζητούσαν από τους δολοφόνους ψωμί για τα εγγόνια τους». Πηγή: Μέλπω Αξιώτη, «’παντα».

14 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα και ήταν αδελφή του στελέχους του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου. Σε μικρή ηλικία έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα μέλος του ΚΚΕ. Υπέστη επανειλημμένες διώξεις και φυλακίσεις και το1942 κατάφερε να δραπετεύσει από το Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ και ανέλαβε επικεφαλής της προπαγάνδας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Τον Ιούλιο του 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή της δράση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.

15 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Η Λέλα Καραγιάννη, γεννημένη στη Λίμνη Ευβοίας το 1898, υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης "Μπουμπουλίνα". Το αρχηγείο της ήταν στο διώροφο αυτό σπίτι της, όπου κατοικούσε με το σύζυγό της (που είχε φαρμακείο στην οδό Πατησίων, αλλά ήταν κι αυτός μέλος της οργάνωσης) και τα επτά παιδιά της. Τον Ιούλιο το 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε από τα παιδιά της, βασανίστηκε στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου Αττικής και τελικά, άκαμπτη στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο 'Αλσος Χαϊδαρίου, κοντά στη μονή Δαφνίου, ένα μήνα περίπου πριν από την Απελευθέρωση. Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.

16 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ Γ΄ ΡΑΪΧ-HANNA REITSCH
Η Hanna Reitsch γεννήθηκε στην Πολωνία και ήταν η κορυφαία πιλότος πριν από τον πόλεμο, έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στις Άλπεις με ένα ανεμοπλάνο . Έγινε επικεφαλής πιλότος δοκιμών για τη Luftwaffe το 1937 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα Junkers Ju 87 Stuka και Dornier Do 17 καθώς επίσης ήταν ανάμεσα στους πρώτους που πέταξε Focke-Achgelis Fa 61 το πρώτο ελικόπτερο του κόσμου. Ένθερμος υποστηρικτής του Χίτλερ και της πολιτικής του, ήταν η μόνη γυναίκα που τιμήθηκε με το Σιδηρούν Σταυρό, τόσο πρώτης όσο και δεύτερης κατηγορίας και αγαπήθηκε από την ιεραρχία του Ναζιστικού Κόμματος. Έγινε ένα από τα αγαπημένα “παιδιά” του Χίτλερ και εργάστηκε σε πολλά νέα καινοτόμα σχέδια, όπως αυτό του Messerschmitt 163, έναν πειραματικό πύραυλο-αναχαίτισης. Ήταν παρούσα στο καταφύγιο όπου ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Επέζησε του πολέμου και πέθανε στη Φρανκφούρτη το 1979, σε ηλικία 67 ετών.

17 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ Γ΄ ΡΑΪΧ- EVA BRAUN
Πιθανώς η πιο διάσημη γυναίκα του Γ΄ Ράϊχ. Γνώρισε τον Χίτλερ το 1929 ενώ εργαζόταν για τον επίσημο φωτογράφο του Τρίτου Ράιχ Heinrich Hoffmann ως βοηθός και μοντέλο σε ηλικία 17 ετών. Λίγο μετά γνώρισε τον Αδόλφο, και σύντομα έγινε ερωμένη του. Συχνά παραπονιόταν ότι την παραμελεί και την επέκρινε για τις συνήθειες της να φορά make up και να καπνίζει . Επιχείρησε δύο φορές να αυτοκτονήσει. Είναι γενικά αποδεκτό από τους ιστορικούς ότι είχε ελάχιστη ή καμία επιρροή στις αποφάσεις του Χίτλερ. Την τρίτη φορά που αποφάσισε να αυτοκτονήσει το έκανε μαζί με το Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945 όταν, μετά τη σύναψη γάμου την ίδια ημέρα, και οι δύο αυτοκτόνησαν στο υπόγειο καταφύγιο του για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους συμμάχους.

18 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ Γ΄ ΡΑΪΧ- MARIA MAGDALENA GOEBBELS
Η Johanna Maria Magdalena Goebbels ήταν η Πρώτη Κυρία του Τρίτου Ράιχ και η σύζυγος του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς. Συνάντησε τον Goebbels, όταν έγινε γραμματέας του και τον παντρεύτηκε το 1931, μετά από το διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της.Η Μάγδα ήταν φανατική θαυμάστρια του Χίτλερ και ονόμασε όλα τα παιδιά της με τα ονόματα που αρχίζουν με H προς τιμήν του.

19 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ (1946-1949)
Η γυναίκα εντάχθηκε τόσο στις πολιτικές οργανώσεις του ΕΑΜ όσο και στα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ. Αποκορύφωμα της χειραφέτησης της γυναίκας αποτέλεσε η πρώτη ψήφος των γυναικών στις εκλογές του 1943 που διοργάνωσε το ΕΑΜ. Οι γυναίκες στρατεύτηκαν στις ομάδες ενόπλων καταδιωκόμενων με την δημιουργία του ΔΣΕ στα γυναικεία του τμήματα και αποτελούσαν το 23 με 25% των μάχιμων τμημάτων του ΔΣΕ. Από την άλλη μεριά, η γυναίκα δεν συμμετέχει καθόλου στις μάχιμες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Το έντυπο των γυναικών του ΔΣΕ για την 1η Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ.

20 Η γυναικα στον ελληνικο εμφυλιο πολεμο (1946-1949)
Πίσω από τα χαρακώματα, λοιπόν, σημείο αιχμής του πολέμου της προπαγάνδας ήταν ο ρόλος της γυναίκας: Ενώ η δεξιά δημοσίευε φωτογραφίες φιλάνθρωπων κυριών που φρόντιζαν παιδάκια στις παιδουπόλεις, τα παράνομα πλέον έντυπα της αριστεράς ηρωοποιούσαν τη γυναίκα με το όπλο, που μαχόταν για την απελευθέρωσή της. Οι «συμμορίτισσες» ήταν η πέτρα του σκανδάλου για την κρατούσα τάξη. Ο κυβερνητικός τύπος ποτέ δεν δέχτηκε να δημοσιεύσει φωτογραφίες που τις απεικόνιζαν ζωσμένες με όπλα και φρόντισε με συνέπεια, συχνά χυδαία, να τις συκοφαντήσει προκειμένου να καταρρίψει τις ιδέες που έφεραν.

21 Η γυναικα στη γαλλικη επανασταση του 1789
Στην γαλλική επανάσταση η συμμετοχή των γυναικών ήταν σημαντική και καθοριστική. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή τους στην κατάληψη του φρουρίου της Βαστίλης (14 Ιουλίου 1789), μισητού συμβόλου της απολυταρχίας.

22 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1789
Στις 5 Οκτωβρίου 1879, γυναίκες περπάτησαν υπό βροχή τα δώδεκα μίλια που χώριζαν το Παρίσι από τις Βερσαλλίες για να απαιτήσουν ψωμί. Αρκετοί άνδρες μάλιστα κινήθηκαν τη νύχτα εκείνη να τις συναντήσουν. Το πλήθος πορευόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου προς τις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος μετά από μια θυελλώδη σύσκεψη και με το φόβο περαιτέρω αιματοχυσίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει με την οικογένειά του στο Παρίσι. Η πορεία αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως πομπή για την «επιστροφή του φούρναρη, της γυναίκας και του παραγιού του», υπονοώντας προφανώς οι Επαναστάτες με τη φράση αυτή τη βασιλική οικογένεια, ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο το ρόλο των γυναικών στη Γαλλική Επανάσταση. Οι «πλέκτριες», οι γυναίκες που χαρακτηρίστηκαν και «αιμοχαρείς» και όπου κι αν βρίσκονταν, έπλεκαν συνεχώς ρούχα για τους φρουρούς της Επανάστασης, για χρόνια ολόκληρα αποτελούσαν εφιάλτη για την αστική τάξη. Ήταν εργάτριες και αγρότισσες και αγωνίστηκαν κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια για την επιτυχία της Επανάστασης.

23 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1789
Η Τερουάν ντε Μερκούρ έγινε ο χαρακτηριστικότερος γυναικείος τύπος της Επανάστασης. Ζητούσε συνεχώς το λόγο στη Συντακτική Συνέλευση, αναπτύσσοντας ριζοσπαστικές, ακραίες απόψεις. Κατηγορήθηκε ότι είχε οργανώσει συνωμοσία για τη δολοφονία της Μαρίας-Αντουανέττα και φυλακίστηκε για εννιά μήνες. Πήρε μέρος σ’ όλα τα επαναστατικά γεγονότα του 1792 και στις Σφαγές του Σεπτεμβρίου, όπου οι φυλακισμένοι την αντιμετώπισαν έντρομοι να εισβάλει στα κελιά τους με το θρυλικό ξίφος στο χέρι. Αργότερα συνελήφθηκε από τους Ιακωβίνους και βασανίστηκε. Η φοβερή αυτή δοκιμασία ήταν η χαριστική βολή. Από τότε ως το τέλος της ζωής της μπαινόβγαινε σε φρενοκομεία και πέθανε έγκλειστη το 1817 σε άθλια κατάσταση. 

24 ΒΙΝΤΕΟ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

25 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Ευχαριστουμε!!!
Αθανάσιος Μάνος Αμαλία Κόμνου Θάλεια Βόρρη Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Ευχαριστουμε!!!


Κατέβασμα ppt "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google