Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Διδάσκοντες: Γ. Πολύζος (υπεύθυνος μαθήματος), Π. Κοσμάκη, Θ. Βλαστός, Σ. Μαυρομμάτη Σπουδάστρια: Παναγιώτα Μπάκα ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.

2 ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εισαγωγή - Υπόθεση εργασίας.
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εισαγωγή - Υπόθεση εργασίας. Προσδιορισμός ορισμών/ λέξεις κλειδιά. Η μορφή του αστικού δημόσιου χώρου στις πρώτες αστικές κοινωνίες και τι αντικατοπτρίζει. Ο αστικός δημόσιος χώρος σήμερα. Τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα των υπαίθριων,δημόσιων αστικών χώρων. Κριτήρια και εργαλεία (ανα)σχεδιασμού με στόχο τη βιωσιμότητα. Παραδείγματα ανασχεδιασμού δημόσιων αστικών χώρων με βιοκλιματικά κριτήρια. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: για την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις αστικές πλατείες.

3 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΩΝ/ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΩΝ/ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ο σχεδιασμός που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Αφορά τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων με σκοπό το σχεδιασμό χώρων που να εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης. πηγή: ΚΑΠΕ, ΑΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: είναι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα που με τη μορφή τους, τις αναλογίες τους και σε συνδυασμό με τα κτίρια που τα περιβάλλουν, συνθέτουν την εικόνα της πόλης και φυσικά όλοι έχουν δυνατότητα προσπέλασης σε αυτούς.  Α.Κολιγιάννη, Ε.Παπασταματάκη, 2008, Το γλυπτό στην πλατεία ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: αφορά τη μακροπρόθεσμη παράταση μιας διαδικασίας στο μέλλον. Δεν είναι συγκεκριμένη, παγιωμένη ιδέα, αλλά μια εξελικτική πορεία. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και φυσικών πόρων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αστικό σχεδιασμό και την ενέργεια, βιωσιμότητα σημαίνει ευελιξία, προσαρμοστηκότητα έτσι ώστε να επιτρέπονται μελλοντικές μεταβολλές χωρίς να επηρεάζουν τη δομική ακεραιότητα των κτιρίων. www. diocles.civil.duth.gr, «Βιώσιμη Ανάπτυξη & Βιωσιμότητα»

4 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: οι πλατείες βρισκόνται στο κέντρο της πόλης, ήταν χώρος συγκέντρωσης των ‘πολιτών’. Αποτέλεσε σύμβολο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών και αγαθών. ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΟΛΗ: η πλατεία-αγορά-forum αποτελεί διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο και οι λειτουργίες της προσανατολίζονται περισσότερο στο θέαμα παρά στη συμμετοχή σε πολιτικές δραστηριότητες. ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ: η πλατεία αναπτύσσεται χωρίς σχεδιασμό και ορίζεται ως πεδίο έκφρασης δύναμης και κοινωνικής επιρροής των φατριών και της εκκλησίας. Επίσης εκεί λαμβάνει χώρα το ‘παζάρι’, ανταλλάσονται είδη πρώτης ανάγκης και διαδραματίζεται καθημερινά η αστική επαφή. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: ο αστικός χώρος σχεδιαζόταν έτσι ώστε να αποτελεί το κέντρο του δημόσιου βίου. Οι πλατείες παύουν να είναι αυτοτελή σύνολα αλλά στάσεις σε μια ολοκληρωμένη πορεία. 1ο μισό 20ου ΑΙΩΝΑ: η πλατεία αποκτά μνημειακές διαστάσεις, προκειμένου να αποτελέσει χώρο επίδειξης στρατιωτικής δύναμης, όπου υπάρχει ολοκληρωτικό καθεστός.  πηγή:  Α.Κολιγιάννη, Ε.Παπασταματάκη, 2008, Το γλυπτό στην πλατεία M.Bookchin, 1979, Τα Όρια Της Πόλης Ο αστικός δημόσιος χώρος είναι δημιούργημα της κοινωνίας που τον διαμόρφωσε και τον χρησιμοποιεί, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα την ίδια. Ο σχεδιασμός των αστικών δημόσιων χώρων αποκαλύπτει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας, τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, τις μορφές εξουσίας, τη σχέση της κοινωνίας με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον αλλά και τις αισθητικές της βάσεις.

5 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα ο σύγχρονος σχεδιασμός έχει να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα όσον αφορά τους αστικούς δημόσιους χώρους. Τα νέα δεδομένα σημαίνουν νέα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. ΣΤΟΧΟΣ του είναι «η αναβίωση των παραδοσιακών αξιών των παλιών πλατειών, ως λειτουργικά κέντρα, σημεία αναφοράς και κοινωνικής συνάθροισης», που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν εκλείψει από τις σημερινές πόλεις και εκφράζεται η ανάγκη για επανακοινωνικοποίηση του ατόμου. Επίσης, τίθεται πολύ έντονα το θέμα του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και η υιοθέτηση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού κρίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία. Για άλλη μια φορά η εικόνα της πόλης αντικατοπτρύζει την εικόνα της (παγκόσμιας) κοινωνίας: οι άνθρωποι δεν έχουν ουσιαστική επαφή μεταξύ τους. Η καθημερινή τους εμπειρία σε σχέση με την πόλη δεν αφορά τους δρόμους της αλλά το εσωτερικό του αυτοκινήτου τους. Και ακόμα περισσότερο αντικατοπτρύζεται η σχέση των ανθρώπων και της κοινωνίας με το περιβάλλον. Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις δεν υπάρχει ίχνος φύσης και επιπλέον η οικιστική ανάπτυξη καταπατά την ύπαιθρο αφού αυτό που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες σήμερα είναι η επέκταση, η οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα.

6 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ). ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο (βιοκλιματικός) σχεδιασμός για τη βελτίωση του αστικού μικροκλίματος : Η πυκνότητα και το σύστημα δόμησης. Η γεωμετρία των φαραγγιών των δρόμων (canyon effect). Οι ιδιότητες των εξωτερικών επιφανειών (ανακλαστικότητα, θερμοχωρητικότητα, απορροφη-τικότητα). Η έλλειψη υπαίθριων (και ημιυπαίθριων) χώρων και ειδικότερα ένα οργανωμένο δίκτυο αυτών. Η έλλειψη πράσινων και υδάτινων επιφανειών.  πηγή: Ελληνικό Ανοιχτο Πανεπιστήμιο, 2001, «Περιβαλλοντικος Σχεδιασμός Πόλεων και Ανοιχτών Χώρων» πηγή: Climate Considerations In Building & Urban Design, 1998, B.Givoni

7 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ). ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η δυσκολία αερισμού και δροσισμού του αστικού ιστού της πόλης. Η έκλυση ρύπων και η κατανάλωση των φυσικών πόρων από μεγάλη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ρύπανση του αέρα και η ηχορύπανση. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον αστικό ιστό της πόλης (heat island).  πηγή: Ελληνικό Ανοιχτο Πανεπιστήμιο, 2001, «Περιβαλλοντικος Σχεδιασμός Πόλεων και Ανοιχτών Χώρων» ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΣΑ ΥΠΑΙΘΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΠΑΝΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΔΕΞΙΑ: ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΤΟΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.

8 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ). ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ CANYON ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ  πηγή: Σεμινάρια CAD studies, 2009

9 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ). ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Τα αυτοκίνητα και οι συνεχείς επεκτάσεις έχουν οδηγήσει στη χωροθέτηση όλο και περισσότερων χρήσεων σε περιαστικές περιοχές. Οι καθημερινές μετακινήσεις των περισσότερων κατοίκων της πόλης δεν περιλαμβάνουν την πόλη, άρα και τους δημόσιους χώρους της. Χάνεται η αξία του υπαίθριου αστικού χώρου ως πέρασμα, ως διαδρομή αλλά χάνεται και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής επαφής. Ακόμα και στην πόλη οι δρόμοι είναι για την κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ τα πεζοδρόμια χρησιμεύουν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Νέες αγορές: τέρμα οι αγορές στο κέντρο της πόλης. Τώρα οι αγορές είναι ένα κέλυφος, μακριά από το κέντρο της. Οι εμπορικές χρήσεις εγκαταλείπουν τους δημόσιους χώρους της πόλης και αυτό συνεπάγεται την απαξίωσή τους. πηγή: Sustainable Urban Design,2003, T.Randal Προαστιοποίηση -> τα κέντρα των πόλεων εγκαταλείπονται μαζικά. Μαζί με την απαξίωση των περιοχών κατοικίας, των χρήσεων, των υπηρεσιών, απαξιώνονται και οι δημόσιοι χώροι της πόλης. Εκτός από απαξίωση όμως, η σταδιακή εγκατάλειψη των αστικών δημόσιων χώρων οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας.

10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ όσον αφορά τον αστικό δημόσιο χώρο πρέπει να έχει τις εξής αρχές: Να διατηρεί την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του χώρου. Να είναι περιβαλλοντικά φιλικός προς την υπόλοιπη πόλη αλλά και να δημιουργεί νέες συνδέσεις με την γειτονιά. Να υπάρχει ιεραρχία στους δρόμους και ένα εύκολο σύστημα μετακινήσεων: μέσα μεταφοράς και ιδιωτικά μέσα, δίκτυο για πεζούς και ποδήλατα. Να συνδιάζει ξεχωριστά και καθαρά δημόσιους με ιδιωτικούς χώρους και κλειστούς με υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους. Να προσελκύει τη δημόσια ζωή. Να αναπτύσει ένα σύστημα μεικτών χρήσεων. Να ξεχωρίζει την κεντρική του περιοχή και να υπάρχει ένας ευανάγνωστος αστικός κάναβος: τοπόσημα, θέες, προοπτικές, εστίες ενδιαφέροντος, οικόπεδα και οικοδομικά τετράγωνα. Να χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα, ευπροσάρμοστα κτίρια και ένα κατοικήσιμο δομημένο περιβάλλον. Να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα και ισορροπία των φυσικών πόρων, αποδοτικότητα της ενέργειας και των ενεργειακών πηγών. πηγή: Bioclimatic Design & Urban Regeneration for sustainable development, edited by Dimita Babalis.

11 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Διατήρηση όσο δυνατόν περισσότερων φυσικών στοιχείων στο τοπίο. Διατήρηση και χρήση των υδάτινων στοιχείων. Δημιουργία δικτύων. Δίκτυο πράσινων ανοιχτών χώρων, δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Η καλή σύνδεση των περιοχών ενθαρρύνει την κίνηση από το ένα μέρος στο άλλο. Προσανατολισμός. Με το σωστό προσανατολισμό ο χώρος μπορεί να επωφεληθεί από τη φυσική θέρμανση και το φυσικό δροσισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. πηγή: Bioclimatic Design & Urban Regeneration for sustainable development, edited by Dimita Babalis. Σωστή χρήση υλικών: ψυχρά υλικά, με υψηλή ανακλαστικότητα και υψηλό συντελεστή θερμικής εκπομπής. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, 2009 Υπ.Ανάπτυξης, ΚΑΠΕ, ΚΕΔΚΕ, Ινστιτουτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός επηρεάζει ταυτόχρονα έναν υπαίθριο χώρο και μαζί το δομημένο περιβάλλον γύρω από αυτόν, και αντίστροφα.

12 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ Βελτιώνει το μικροκλίμα και το φυσικό αερισμό. Παρέχει σκιασμό και ‘χαμηλώνει’ τη θερμοκρασία το καλοκαίρι. Παρέχει προστασία από κρύους ανέμους το χειμώνα. Μειώνει τη ρύπανση του αέρα και την ηχορύπανση. Συγκρατεί και απορροφά τα νερά της βροχής και άρα ελέγχει τις πλυμμήρες. Προστατεύει τη φυσική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Tο απαιτούμενο ποσοστό σε πράσινο για μια πόλη είναι προτιμότερο να διαιρείται σε έναν μεγάλο αριθμό μικρών πάρκων, παρά σε έναν μικρό αριθμό μεγαλύτερων πάρκων, καθώς αυτό θα έχει θετικότερο αποτέλεσμα στο κλίμα συνολικά. Σχεδιαστικές Λεπτομέρειες . πηγή: Climate Considerations In Building & Urban Design, 1998, B.Givoni

13 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ανύψωση του εδάφους – σαν βάθρο για τα δέντρα για προστασία από το θόρυβο. πηγή: Climate Considerations In Building & Urban Design, 1998, B.Givoni

14 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός όσον αφορά τις κοινωνικές του λειτουργίες πρέπει να παρέχει: Χώρους για παιχνίδι, αθλητισμό και αναψυχή, συναντήσεις, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και χώρους απομόνωσης. Οπτικές και θέες του αστικού περιβάλλοντος, των κτιρίων και των δρόμων της πόλης, και αισθητική ποιότητα. Εύκολη πρόσβαση για πεζούς και οχήματα. Nα διαχωρίζει περιοχές με ασυμβίβαστες χρήσεις. Οι κοινωνικές και πολιτισμικές λειτουργίες των αστικών δημόσιων χώρων είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά τις χαμηλότερες οικονομικά γειτονιές. Χρειάζεται ενίσχυση από τις τοπικές αρχές. Μεγιστοποίηση της διάρκειας και της έντασης των χρήσεων. Να ‘αποφασίσει’ τι χαρακτήρα και τι μέγεθος θέλει να έχει. Σε ποιους δηλαδή και σε πόσους απευθύνεται. πηγή: Climate Considerations In Building & Urban Design, 1998, B.Givoni

15 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ. πηγή: ΚΑΠΕ, πρόγραμμα RUROS, , Designing Open Spaces in The Urban Environment: A Bioclimatic Approach

16 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ. πηγή: ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ. πηγή: ΚΑΠΕ, πρόγραμμα RUROS, , Designing Open Spaces in The Urban Environment: A Bioclimatic Approach

17 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΑΛΙΜΟΣ πηγή: ΚΑΠΕ, πρόγραμμα RUROS, , Designing Open Spaces in The Urban Environment: A Bioclimatic Approach ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

18 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΑΛΙΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Η ΓΑΛΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ πηγή: Μ.Κίκηρα, ΚΑΠΕ, 2006, ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

19 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ / ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ - ΒΡΙΛΛΗΣΙΑ. ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ – ΣΚΙΤΣΑ ΜΕΛΕΤΗΣ. πηγή: Μ.Κίκηρα, ΚΑΠΕ, 2006, ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

20 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ / ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ - ΒΡΙΛΛΗΣΙΑ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ πηγή:

21 ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ / ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ - ΒΡΙΛΛΗΣΙΑ. ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ πηγή:

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗ: ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ – ΣΚΙΑΣΤΡΩΝ - ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (ΑΝΑ)ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Εξέταζεται ο χαρακτήρας της πλατείας. Διατηρούνται τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κάθε πλατείας και γίνεται προσπάθεια κάποια από αυτά να αναδειχτούν ακόμα περισσότερο. Σηματοδοτούνται νέα χαρακτηριστικά – νεα τοπόσημα. Ερωτηματολόγια: με τεχνικά, κοινωνικά, αστικά ζητήματα. Συνδιάζονται και με άλλες ανθρωπολογικές και κοινωνικο-αστικές μελέτες.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Κατά πόσο ενθαρρύνεται η πρόσβαση στο χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες. Χαρακτήρας: πιθανά κίνητρα ώστε να προσελκύει κι άλλες ομάδες πληθυσμού. Χρήσεις πάνω ή γύρω απ’ την πλατεία : πόσο αντιπροσωπεύουν τελικά το χαρακτήρα της πλατείας. Οι «πιθανοί χρήστες» τι άλλες χρήσεις θα πρότειναν. Κατά πόσο οι διαφορετικές χρήσεις θα έπρεπε να είναι μαζί ή διαχωρισμένες. Κατά πόσο οι χρήσεις δίνουν ζωή στην πλατεία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας – και της νύχτας . Προσοχή στις νέες χρήσεις: ώστε να είναι η εύκολη οικειοποίηση του χώρου από τους κατοίκους της πόλης. Σχέση με τα γύρω κτίρια, το γύρω δομημένο περιβάλλον: Κατά πόσο ο κάθε αστικός δημόσιος χώρος εντάσσεται στο περιβάλλον του και κατά πόσο απευθύνεται σε αυτό. Κατά πόσο αντιπροσωπεύει αυτό τελικά το χαρακτήρα που έχει επιλέξει.

24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ Για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα του σχεδιασμού δε φτάνει μόνο η εφαρμογή της γνώσης και της τεχνολογίας, ούτε μια φαντασμαγορική σχεδιαστική πρόταση. Η ουσία είναι στην κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας της πόλης. Και αυτή τη στιγμή η κοινωνία αυτή χρειάζεται ξανά τη δημόσια ζωή της . Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός πρέπει να δίνει κίνητρα στους κατοίκους της πόλης να ξαναχρησιμοποιήσουν τους δρόμους και τις πλατείες της. Και βέβαια αυτό δε θα έχει και μεγάλη σημασία αν γίνει αποσπασματικά και μεμονωμένα – ούτε για την κοινωνία, ούτε για το περιβάλλον. Ένα οργανωμένο σύνολο μικρών αλλά ουσιαστικών παρεμβάσεων μπορούν να «σώσουν» το αστικό περιβάλλον και την κοινωνική ζωή της πόλης.

25 Ο ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ‘ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ’. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. B.Givoni, Climate Considerations in Building & Urban Design, Ed. VAN NOSTRAND REINHOLD, 1998 D.Babalis (edited), Bioclimatic Design & Urban Regeneration for sustainable development, Ed. POLISTAMPA, 2003 Ελληνικό Ανοιχτο Πανεπιστήμιο, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων/Θεματική Ενότητα: Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Ανοιχτών Χώρων, ΤΟΜΟΣ Α, Πάτρα 2001 T. Randal (edited), Sustainable Urban Design, SPON PRESS, 2003 Α.Κολιγιάννη, Ε.Παπασταματάκη, Διαλεξη: Το γλυπτό στην πλατεία: το παράδειγμα των πλατειών της Αθήνας, Αθήνα 2008 M.Bookchin, Τα Όρια της Πόλης, Εκδ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, Αθήνα 1979 ΚΑΠΕ, Πρόγραμμα RUROS: Designing Open Spaces in The Urban Environment: A Bioclimatic Approach, Μ. Υπ.Ανάπτυξης, ΚΑΠΕ, ΚΕΔΚΕ, Ινστιτουτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ , 2009 Κίκηρα, ΚΑΠΕ, Βιοκλιματκός Σχεδιασμός Υπαίθριων Αστικών Χώρων, 2006 Σεμινάρια CAD STUDIES, 2009, αναφορά σε: Oke T.R., City size and the urban heat island, Department of geography, University of British Columbia, Vancouver, B.C., Canada 1973 Oke T.R., Boundary layer Climates, (2nd edn.), Methuen and Co. Ltd, London 1987 M.Santamouris, Energy and climate in the urban built environment, University of Athens, 2001 H.E. Landsberg, The urban climate, Institute for Physical Science and Technology, University of Maryland, 1981 Α.Μ. Παπαδόπουλος, Θερμική Άνεση στα Κτίρια. Νέα Πρότυπα και Βελτίωση Θερμικής Άνεσης στα Κτίρια, Ιωάννινα 2006 O.P. Fanger, McGraw-Hill, Thermal Comfort, New York 1970 Oke T.R., Street Design and urban canopy layer climate, Energy and Building, 1988  Διευθύνεις στο Διαδίκτυο: (Βιώσιμη Ανάπτυξη & Βιωσιμότητα) (ΚΑΠΕ: για βιοκλιματικό σχεδιασμό υπαίθριων χώρων) – article: Πλατεία του Ηλιου


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google