Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι η Ταξική Σύνθεση;  Ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι καθόλου χαοτικός. Αποτελείται από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (εκμετάλλευσης και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι η Ταξική Σύνθεση;  Ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι καθόλου χαοτικός. Αποτελείται από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (εκμετάλλευσης και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι η Ταξική Σύνθεση;  Ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι καθόλου χαοτικός. Αποτελείται από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (εκμετάλλευσης και καταπίεσης) που λαμβάνουν χώρα σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ.  Περιβάλλον είναι το «ΠΟΥ», ο χώρος που δουλεύεις (στον επισιτισμό; στην υγεία;) και ο χώρος που ζεις και αναπαράγεσαι (χωριό; στην Κατερίνη; στην Αθήνα;).  Διαδικασία είναι το «ΠΩΣ» αν π.χ. αναπαράγεσαι ζώντας με την οικογένεια σου ή μόνος ή με συγκάτοικους κτλ. Αν δουλεύεις σε μια μεγάλη επιχείρηση, τι κάνεις εκεί, πως συνεργάζεσαι με τους άλλους κτλ. ‘Η αν ζεις με επίδομα ανεργίας, χαρτζιλίκι κτλ.

2  Η μελέτη της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ της τάξης μελετά το ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ.  Απέναντι σε αυτό το συγκεκριμένο ΠΟΥ και το συγκεκριμένο ΠΩΣ, και κάτω από την επίδραση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, οι άνθρωποι παράγουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ. Άλλοτε συμπεριφορές προσαρμογής ή συναίνεσης και άλλοτε συμπεριφορές αντίστασης.

3  Η μελέτη της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ της τάξης μελετά τις συμπεριφορές ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ καθώς και τους μηχανισμούς διαμεσολάβησης ή έκφρασης της αντίστασης. Οι συμπεριφορές αντίστασης επηρεάζονται από το «ΠΟΥ» και το «ΠΩΣ» αλλά όχι νομοτελειακά. Γιατί επηρεάζονται πολύ και από την ιστορία/κουλτούρα αγώνα που μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει (σε έναν κλάδο, σε μια περιοχή) όπως και από τις επικρατούσες ιδεολογίες (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, σεξισμός κτλ.) αλλά και τους υπαρκτούς μηχανισμούς συλλογικής έκφρασης ή διαμεσολάβησης της αντίστασης (ΚΚΕ, συνδικάτο κτλ.).

4  Προλεταριακή εμπειρία είναι τελικά η εμπειρία που συμπυκνώνει το ΠΟΥ της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, το ΠΩΣ της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τις ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ (προσαρμογής ή αντίστασης), την εμπειρία των μηχανισμών διαμεσολάβησης (κόμματα, βουλευτές, συνδικάτα, διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού της επιχείρησης κτλ.), την εμπειρία των εργαλείων-μορφών συλλογικής έκφρασης της αντίστασης (κόμμα, συνδικάτο, επιτροπή αγώνα), τις ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ που επικρατούν στους χώρους και την κοινωνία.

5 Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ  Προλεταριακή εμπειρία είναι τελικά η εμπειρία που συμπυκνώνει το ΠΟΥ (ζω στην Αθήνα, δουλεύω στο Μall) το ΠΩΣ (ζω με την οικογένεια μου, δουλεύω με άλλους 5 πωλητές κινητής τηλεφωνίας) τις ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ (καλά έχω καβατζωθεί στους γονείς, ας προσπαθήσω να αυξήσω τον μισθό μου πιάνοντας το bonus), ή τις ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (να ζητήσω να πληρωθώ τις υπερωρίες) τις ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ που επικρατούν (βρε δεν κοιτώ την πάρτη μου, ποιος την χέζει και την πατρίδα) και είναι εκφράσεις, στιγμές της προλεταριακής συνείδησης τις ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ που επικρατούν (βρε δεν κοιτώ την πάρτη μου, ποιος την χέζει και την πατρίδα) και είναι εκφράσεις, στιγμές της προλεταριακής συνείδησης την (πραγματική-ιστορική) εμπειρία των μηχανισμών διαμεσολάβησης (καλά που υπάρχει και το ΠΑΜΕ και κάνει κάτι ή ο Τάσος είναι καλός προϊστάμενος, θα με καλύψει) αλλά και των μηχανισμών συλλογικής αντίστασης (το σωματείο ήμασταν μια γροθιά, τους σκίσαμε το ’85).

6 ΣΗΜΕΡΑ Μεταβολές στην Ταξική Σύνθεση και στην ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Μπαίνουμε αμετάκλητα σε μια νέα εποχή. Η νέα αυτή εποχή εγκαινιάζεται με την εκδήλωση της κρίσης τα 2 τελευταία χρόνια. Κυριότερα όμως χαρακτηρίζεται από την απόφαση που πήρε η ηγεμονική μερίδα της ευρωπαϊκής και ντόπιας αστικής τάξης (τραπεζίτες-βιομήχανοι) για το ξεπέρασμα της κρίσης: σφοδρή εκκαθάριση και υποτίμηση παραγωγικών δυνάμεων. Το κράτος, ως γνήσιος συλλογικός καπιταλιστής αλλά και συνεκτικός ιστός του συνόλου των τάξεων (εκφραστής της εθνικής ενότητας), έγινε ο μπροστάρης στην προώθηση αυτής της απόφασης. Ο κύκλος αγώνων από το 2006 μέχρι την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 έκλεισε. Νέα δεδομένα θέτουν πια νέα ζητήματα.

7 Αρχικά: η εξέλιξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ανεργίας Αρχικά: η εξέλιξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ανεργίας  Μετά τον πόλεμο η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ραγδαία.  Από το 1953 ως το 1973 το ΑΕΠ αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,9% (τη δεκαετία 63-73 με 7,8%).  Η ανεργία κυμάνθηκε από 4,7 ως 6,1% αλλά σε αυτό συνέβαλλε η οργανωμένη μετανάστευση.  Η ανεργία οφείλοταν στην εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής και τη σφοδρή μείωση εργατικών χεριών. Πράγματι είναι ο κόσμος από τα χωριά που μεταναστεύει είτε προς τα αστικά κέντρα (1,3 εκ.) είτε προς το εξωτερικό (1 εκ.).  Πάνω από 2,5 εκ. κόσμος μετακινήθηκε συνολικά ενώ γύρισαν από το εξωτερικό μόλις 402 χιλ. άτομα.

8 1973-1980: Η πλήρης απασχόληση  Με την κρίση στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η καπιταλιστική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Το 1974 υπάρχει ραγδαία μείωση του ΑΕΠ (-6,4%) λόγω όμως της εμπόλεμης κατάστασης με την Τουρκία και της πτώσης του καθεστώτος της χούντας. Η βιομηχανοποιημένη πια Ελλάδα θα αντέξει στην κρίση μέχρι τη δεκαετία του ’80. Από το ’75 ως το ’79 το ΑΕΠ αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,35% και η ανεργία σχεδόν εκμηδενίζεται (2%).

9 1980-1993  Από το ’80 ως το ’93 υπάρχει στασιμότητα που οφείλεται τόσο στην κρίση όσο και στην αλλαγή κρατικής πολιτικής λόγω του κύματος κοινωνικών εντάσεων από τη μεταπολίτευση και έπειτα.  Πρόκειται για κοινωνικές εντάσεις που το αστικό δημοκρατικό σύστημα που επιβλήθηκε δεν μπορεί να τις καταστείλει όπως έκανε το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς ή η χούντα.  Το ΑΕΠ αυτή την περίοδο αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,7% με χρονιές ύφεσης.  Η μεγαλύτερη ύφεση σημειώθηκε το 1987 (-2,3%). Ήταν πολύ μικρότερη από τη σημερινή.  Η επίσημη ανεργία κυμάνθηκε στο 7-8%. Συγκαλύφθηκε πολύ από τις κρατικές ενιισχύσεις στις «προβληματικές» επιχειρήσεις.

10 1993-2008  Από το ’94 ως το 2008, πριν την εκδήλωση της κρίσης, η καπιταλιστική ανάπτυξη επιταχύνθηκε ξανά.  Μέσος ετήσιος ρυθμός 3-4%. Δεν έφτασε ποτέ τα επίπεδα που είχε πριν την κρίση του ’70.  Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας. Παρά τη δημιουργία πλεονάσματος χιλιάδων θέσεων εργασίας (οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 866 χιλιάδες από το ’93 ως το ’08, ποσοστό 23%!) η ζήτηση για εργασία παρέμενε μεγάλη.  Νέοι και γυναίκες επιθυμούν συνέχεια να μπουν στην αγορά εργασίας για να ενισχύσουν τα οικονομικά του νοικοκυριού. Γι’ αυτό και η ανεργία σε αυτές τις κατηγορίες είναι μεγαλύτερη. Η ανεργία κυμάνθηκε γενικά από το ’92 ως το 2008 μεταξύ 8-12%.

11 ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΤΟ ΑΕΠ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ. ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ. Το κυριότερο: για πρώτη φορά από το ’91 οι μισθωτοί συνολικά μειώνονται. Μειώνεται και η απασχόληση γενικά. Δηλαδή η αύξηση της ανεργίας οφείλεται ΚΑΙ σε χαμένες θέσεις εργασίας, σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Οι ανέργοι πλησιάζουν τις 600.000, πολλοί δεν καταγράφονται, σίγουρα θα ξεπεράσουν το 1 εκ. όπως προβλέπουν. Μιλάμε για μια διαδικασία (πρωταρχικής) συσσώρευσης εργατικών χεριών που ανάλογη έχει να δει η Ελλάδα από τον ερχομό των προσφύγων με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Και για τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν φαίνεται ότι θα αντιστραφεί το κλίμα. Αντίθετα πολλοί μιλάνε για Μακρά Ύφεση...

12 Η μεταβολή στην τεχνική σύνθεση της τάξης  Έχουμε εκκαθάριση παραγωγικών δυνάμεων (ανθρώπων, μηχανημάτων κτλ.) σε όλους τους κλάδους. Όμως δεν πλήττονται όλοι οι κλάδοι το ίδιο.  Οι απολύσεις είναι το νούμερο 1 ζήτημα για όλο τον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές ή η διεκδίκηση δικαιωμάτων σχετίζονται με τη διατήρηση ή όχι της θέσης εργασίας.  Προχωρά η εντατικοποίηση της εργασίας (επιστροφή στην απόλυτη υπεραξία;).  Επίσης προωθείται η ελαστικοποίηση της εργασίας.  Προλεταριοποίηση κλειστών συντεχνιών και μικροαστικών στρωμάτων.  Το κόστος της κοινωνικής αναπαραγωγής περνά όλο και περισσότερο από το Κράτος στα άτομα (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, μεταφορές, τιμολόγια ΔΕΚΟ κτλ.) και αναβαθμίζει το ρόλο της οικογένειας όπως και των φιλικών ή συγγενικών δικτύων.

13 ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ:  Οι κλάδοι που έχουν να κάνουν με την καταναλωτική ζήτηση η οποία μειώνεται. Δηλαδή ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Είναι σε κρίση μετά το 2004, λόγω της μείωσης των δημόσιων επενδύσεων. Τώρα υπάρχει και μείωση στη ζήτηση κατοικίας. Χάθηκαν από το 2008, 56 χιλιάδες θέσεις μισθωτής εργασίας, ποσοστό 20%. Κλείνουν μεγάλες εταιρείες π.χ. Θεμελιοδομή, ΑΤΤΙΚΑΤ. ΦΙΓΟΥΡΑ: Άνεργοι οικοδόμοι, μετανάστες που φεύγουν.

14 Επισιτισμός-Ψυχαγωγία- Διασκέδαση Χάθηκαν μέσα σε δύο χρόνια περισσότερες από 40.000 θέσεις μισθωτής εργασίας. Ο καλοκαιρινός τουρισμός αντέχει οριακά λόγω της δυναμικής του. Πολύ σημαντικό είναι το ότι μειώθηκαν οι μικρο-εργοδότες του κλάδου. Κλείνουν δηλαδή μαγαζιά και προλεταριοποιούνται μικροαστικά στρώματα των πόλεων που παραδοσιακά είναι συντηρητικά, δεξιόστροφα.

15 Εμπόριο Χάθηκαν περίπου 14.000 θέσεις μισθωτών τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μικρό ποσοστό σε σχέση με το μέγεθος του κλάδου. Πιο σημαντικό ως τώρα είναι η ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ των μικρο-εργοδοτών και αυτο-απασχολουμένων. ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ. Αλλά και μεγάλες αλυσίδες εκκαθαρίζονται για διαφορετικούς λόγους: Aldi, Fnac, Plus : Φεύγουν γιατί προβλέπουν ύφεση και μειωμένα κέρδη. Super-Market ΑΤΛΑΝΤΙΚ: Αναδιαρθρώνεται και εκβιάζει για πτώση εργατικών δικαιωμάτων. Ελληνικά Γράμματα: κίνηση επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης.

16 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  Αν και ο ΣΕΒ είναι περιχαρής για τα νέα μέτρα που μειώνουν το κόστος εργασίας, η μεταποίηση δεν μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα. Μέσα σε 2 χρόνια χάθηκαν 48 χιλιάδες θέσεις μισθωτής εργασίας, ποσοστό 12%. Η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται με εκκαθάριση και σε μεγάλες μονάδες όπως ο Κατσέλης, η Elite υποδήματα, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κ.α.  ΦΙΓΟΥΡΑ: Άνεργοι στις λαϊκές συνοικίες από εργοστάσια που κλείνουν.

17 Υπάρχουν βαθιά ερωτήματα για την επιλογή της σφοδρής νεοφιλελεύθερης εκκαθάρισης που στηρίζουν οι βιομήχανοι. Α) Πόσο μπορεί να μειωθεί το κόστος εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να αναπαράγεται ο εργάτης; 400 ευρώ; 500; Και θα γίνουν πάλι τα εργοστάσια και τα προϊόντα της Ελλάδας ανταγωνιστικά με αυτό τον τρόπο; Β) Αν η ανάπτυξη των εργοστασίων, των εξαγωγών, δεν μπορεί να γίνει μόνο βασισμένη στο χαμηλό κόστος εργασίας, αν χρειάζεται τεχνολογική καινοτομία (περίπτωση Γερμανίας, Σκανδιναβικών χωρών κ.α.), πότε θα γίνουν νέες επενδύσεις; Θα γίνουν; Μέχρι τότε πόσοι άνεργοι θα παραχθούν; Θα έχουμε το φαινόμενο της Αργεντινής με τους πικετέρος;

18 ΣΥΝΟΛΙΚΑ  162.000 μισθωτοί δεν εργάζονται πια, ένας μέσος κλάδος της οικονομίας έχει χαθεί μέσα σε 2 χρόνια.  Κατασκευές-Μεταποίηση, δηλαδή ο δευτερογενής τομέας, έχει μείωση 103.000 θέσεις μισθωτής εργασίας. ΤΙ ΦΙΓΟΥΡΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ;  Το εμπόριο και ο επισιτισμός-διασκέδαση πλήττονται ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ παραδοσιακά συντηρητικά μικροαστικά στρώματα. Σε αυτούς προστίθενται οι φορτηγατζήδες, περιπτερούχοι κ.α.  Πολλοί εργαζόμενοι σε ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ του τριτογενή τομέα πλήττονται π.χ. λογιστικά γραφεία, πληροφορική.

19 ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΛΑΔΟΙ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ  ΜΜΕ  Τηλεπικοινωνίες  Ταχυμεταφορές  Υγεία  Εκπαίδευση  Ναυτιλιακές Υπηρεσίες  Τράπεζες-Ασφάλειες  Για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουμε και επιστροφή στη Γεωργία, μια επιστροφή που έχει κοντά ποδάρια λόγω της ΚΑΠ.

20 ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ  ΜΜΕ – Ελεύθερος Τύπος, τώρα Πήγασος και ΔΟΛ  Ταχυμεταφορές – Interattica  Ασφάλειες – Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value.  Ταυτόχρονα με τα λουκέτα, κάποιες άλλες επιχειρήσεις γιγαντώνονται παίρνοντας το πελατολόγιο των επιχειρήσεων που κλείνουν π.χ. ACS, Eθνική Ασφαλιστική, super-market Βασιλόπουλος στο εμπόριο κ.α.

21 ΤΟ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ) ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ  Είτε είναι πάνω από τα 30 και απολύθηκαν είτε είναι νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας και φυσικά δεν βρίσκουν δουλειά (κυρίως γυναίκες).  Οι απολυμένοι είναι συντριπτικά άνδρες.  Οι απολυμένοι είχαν σταθερή και πλήρη απασχόληση.  Οικοδόμοι: συνηθισμένοι στα περιστασιακά μεροκάματα πια.  Εργοστασιακοί εργάτες: προέρχονται από κλάδους σχετικά «συντηρητικούς» ως προς την πολιτική σύνθεση. Επίσης έχουν λαϊκή προέλευση, ζουν στα δυτικά προάστια συνήθως.  Έχουμε πια πολλούς άνεργους μικρο-έμπορους και μικρο- μαγαζάτορες. Πρόκειται για τα συντηρητικά μικροαστικά στρώματα που προλεταριοποιούνται.

22 Πως ζουν οι άνεργοι;  Στήριξη από άλλα οικογενειακά εισοδήματα  Ροκάνισμα αποταμιεύσεων. Οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Είσπραξη επιδομάτων ανεργίας και αποζημιώσεων.  Διαφυγή στη μαύρη εργασία αν υπάρχει η δυνατότητα. Που σπρώχνονται οι άνεργοι;  Έκπτωση βιοτικού επιπέδου.  Αποδοχή μιας εργασίας με μικρό μισθό, υποτιμημένα εργασιακά δικαιώματα, μερικής ή προσωρινής απασχόλησης ή υπερ-εντατικοποίησης.

23 ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ (ΑΚΟΜΑ) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:  Να δεχθώ έκπτωση των δικαιωμάτων μου, μισθού κτλ. για να μείνω στην δουλειά; ΝΑΙ. Ο κόσμος σε γενικές γραμμές συναινεί αυτή τη στιγμή βλέποντας ότι αν μείνει άνεργος δεν θα βρει δουλειά. Κινητοποίειται μόνο όταν του λένε ότι θα απολυθεί. Αποτελέσματα: Αποτελέσματα: 1) Μείωση μισθού-παροχών. 2) Καθυστέρηση δεδουλευμένων σε αμέτρητες επιχειρήσεις. 3) Εντατικοποίηση δουλειάς. 4) Ελαστικοποίηση. Η μεγάλη αύξηση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης προέρχεται από κόσμο που έμεινε άνεργος.

24 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ  Για να προχωρήσει μια τόσο σοβαρή εκκαθάριση και υποτίμηση (ο Ντομινικ Στρος Καν του ΔΝΤ έχει μιλήσει για αποπληθωρισμό μισθών-τιμών κατά 20-25%) χρειάζεται ένα καθεστώς ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ. Αυτό το ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ προώθησε το κράτος και ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ αρκετό κόσμο. Έχει επηρεάσει όσους (μισθωτούς, αυτο- απασχολούμενος, συνταξιούχους κ.τ.λ.) δεν πετιούνται τελείως στον δρόμο. «Βρισκόμαστε λοιπόν σε έκτακτη ανάγκη. Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά δεν γίνεται αλλιώς...»  Το ιδεολόγημα της έκτακτης ανάγκης και του «όλοι φταίμε, κάναμε λάθη», έχει επίδραση σημαντική. Το δεύτερο στηρίζεται στην υλική πραγματικότητα της έξαρσης του καταναλωτισμού μέσω του δανεισμού τα προηγούμενα χρόνια, και σε μια βαθύτερη, καλά επεξεργασμένη (μετά το 1989), ιδεολογία: «δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τον καπιταλισμό». Αν δεν υπάρχει προοπτική συστημικής αλλαγής λοιπόν, είναι προβληματικό το να «καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε» και έχουν δίκιο ότι χρειάζονται «θυσίες».

25 Αυτή η ιδεολογία του «Δεν υπάρχει εναλλακτική» είναι ηγεμονική σε σχέση με τη «λαϊκή εξουσία» που προπαγανδίζει το ΚΚΕ ή τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ ή την «κοινωνική επανάσταση» των αναρχικών, ακροαριστερών κτλ. Οι προτάσεις δε για στάση πληρωμών είναι πιο χειροπιαστές αλλά ελλιπείς: μετά τη στάση τι θα γίνει; Έχει τους συσχετισμούς η εργασία για να μην πληρώσει αυτή τις συνέπειες μιας στάσης πληρωμών; Οι εργαζόμενοι λοιπόν είναι επιφυλακτικοί στις εναλλακτικές που ακούνε και προσδένονται στη δυσάρεστη παραδοχή ότι πρέπει να υποτιμηθεί η ζωή τους. Θεωρούν την κακή διαχείριση ως την αιτία των δεινών, φταίνε «όλοι οι πολιτικοί», και όχι ο καπιταλισμός.

26  Η κατάσταση περιπλέκεται και από μερικούς ακόμα παράγοντες τους οποίους Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ πολλών έχει ενσωματώσει:  Α) Οι συνδικαλιστές των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν θέλουν να σταματήσουν την εκκαθάριση. Οι γενικές απεργίες ήταν σποραδικές και έπαιξαν το ρόλο της αποκλιμάκωσης. Έτσι ενώ η 5 η Μάη έδειξε τις δυνατότητες της εποχής (πρόκειται για μια διαδήλωση με μεγάλη μαζικότητα, μαχητικότητα, με αμφισβήτηση του πολιτικού κατεστημένου) οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν προοπτική στις κινήσεις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

27  Β) Στα πρωτοβάθμια σωματεία, όπου υπάρχουν, και τις ομοσπονδίες, το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια. Η ανεργία και η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, πλήττει το έδαφος λειτουργίας του παραδοσιακού συνδικαλισμού διαμορφώνοντας ένα απροσδιόριστο τοπίο. Ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις ανοίγει και σε χώρους που είχαν μια στοιχειώδη συνδικαλιστική κάλυψη. Ο ίδιος ο παραδοσιακός συνδικαλισμός είναι υπό αμφισβήτηση. Το παράδειγμα της ΟΤΟΕ είναι χαρακτηριστικό και οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι το ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΟ σωματείο-κλάδος δεν έχει δύναμη μπροστά σε ό,τι συμβαίνει, μπροστά στις κεντρικές επιλογές του ίδιου του Κράτους.

28  Γ) Καταστολή. Η επίθεση στους φορτηγατζήδες, η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στο πρόγραμμα που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, η αστυνομοκρατία, το νομοθέτημα Λοβέρδου για μηδενικές αυξήσεις ακόμα και σε κλάδους και επιχειρήσεις που πήραν αύξηση μέσα στην χρονιά, όλα αυτά φανερώνουν ένα «άλμα» της νομικής και αστυνομικής καταστολής. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ. Και στο επίπεδο αντιμετώπισης των κοινωνικών αντιδράσεων, το καθεστώς είναι έτοιμο να λειτουργήσει με δικτατορική λογική. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι όποιο κομμάτι αντισταθεί, θα συκοφαντηθεί και θα χτυπηθεί άσχημα.

29 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ  «Όποιο κομμάτι αντισταθεί, θα συκοφαντηθεί και θα χτυπηθεί άσχημα.»  «Το ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΟ σωματείο-κλάδος δεν έχει δύναμη μπροστά σε ό,τι συμβαίνει, μπροστά στις κεντρικές επιλογές του ίδιου του Κράτους.»  «Οι κινήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν έχουν προοπτική.»  ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ: «Φταίνε οι πολιτικοί», «φταίμε και εμείς», «αφού δεν παράγουμε τίποτα», «ποιός θα μας βγάλει από την κρίση, το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;».

30 Όμως...  Οι ανάγκες επιβίωσης οδηγούν σε αγώνες. Στην πρώτη φάση που είμαστε αυτοί είναι: Α) Ενάντια στις απολύσεις Β) Ενάντια σε απόλυτες μορφές έκπτωσης εργασιακών δικαιωμάτων π.χ. Ατλάντικ.

31  Αγώνες όσον αφορά το κόστος κοινωνικής αναπαραγωγής δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο το κίνημα ενάντια στην αύξηση των τιμών των διοδίων. Η εργατική τάξη στην Ελλάδα είχε την τελευταία της εμπειρία ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό τις δεκαετίες του ’70 – ’80. Και τότε ήταν δυνατή ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως το ιταλικό κίνημα της δεκαετίας του ’70.  Το να κάνεις οικονομία επειδή σου περικόψαν τον μισθό ή επειδή απολύθηκες είναι εσωτερική καταστολή ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Όμως πώς μπορείς να προσαρμοστείς όταν με τα χρήματα που παίρνεις πας και βλέπεις τις τιμές να αυξάνουν συνέχεια (πληθωρισμός); Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εργατική τάξη αντιδρά στον πληθωρισμό πιο έντονα. Αυτό έγινε το ’70, αυτό έγινε και στο μεσοπόλεμο. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΣΚΥΛΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ (ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ) ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ».

32 ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ  Οι αγώνες ενάντια στις απολύσεις και στην έκπτωση εργασιακών δικαιωμάτων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στους επόμενους μήνες. Είναι σίγουρό ότι θα χτυπηθούν περισσότερο όλοι οι κλάδοι του τριτογενή τομέα και ειδικά οι κλάδοι κατανάλωσης όπως το εμπόριο και ο επισιτισμός. Επίσης ζήτημα θα προκύψει στις δημόσιες περικοπές (σε ΔΕΚΟ, Υγεία, Παιδεία).  Η κατανόηση της ανάγκης διακλαδικότητας, της ανάγκης στήριξης, θα ωριμάσει.  Το ίδιο και η κατανόηση του υπονομευτικού ρόλου της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.  Το ζήτημα της καταστολής θα κάνει τους αγώνες πιο άγριους.  Οι αγώνες για το κόστος κοινωνικής αναπαραγωγής θα αργήσουν να έρθουν.  Το ζήτημα του πληθωρισμού το προσέχουν. Και η πρόσφατη εμπειρία σε τέτοιους αγώνες είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τους αγώνες μέσα στην εργασία.  Οι άνεργοι είναι ακόμα πρόσφατοι, θα φάνε από το λίπος τους. Ούτως ή άλλως, οι άνεργοι πρέπει να είναι μακροχρόνιοι και να έχουν μια συνάφεια (επαγγελματική, τοπική) για να ξεσηκωθούν. Μόνο οι οικοδόμοι είναι σε αυτή την κατάσταση και οι άνεργοι της Νάουσας...και ακόμα «αντέχουν»......


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι η Ταξική Σύνθεση;  Ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι καθόλου χαοτικός. Αποτελείται από ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (εκμετάλλευσης και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google