Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
14ο Μάθημα Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας 1ο Π.Π.ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ – «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ» Καθηγήτρια: Μαρία Καλφάκη

2 Τι είναι το copyright; Η πνευματική προστασία που αφορά δημοσιευμένα ή μη λογοτεχνικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά έργα, εφόσον έχουν ενυπόστατη ή υλική μορφή. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αρχίζει να ισχύει τη στιγμή που θα δημιουργηθεί και θα πάρει ενυπόστατη μορφή οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα έργα. Είναι «παράνομο» να βάζουμε το σύμβολο © δίπλα στο όνομά μας, σε περίπτωση που δεν έχουμε κατοχυρώσει τα πνευματικά μας δικαιώματα; Πηγή:

3 Πως & πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω υλικό από το διαδίκτυο?
Το υλικό που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο μπορεί να αντιγραφεί ελεύθερα μόνο αν οι πληροφορίες που περιέχει : (α) έχουν δημιουργηθεί από το κράτος (β) έχει λήξει η περίοδος προστασίας τους (γ) ο ιδιοκτήτης τους έχει εγκαταλείψει τα δικαιώματά του. Οποιοδήποτε έργο δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο δεν τίθεται αυτόματα σε δημόσια χρήση, εκτός κι αν το εν λόγω υλικό συμβαδίζει με ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Υλικό που παρέχεται από άλλους και χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας. «Δωρεάν» γραφικά στο Διαδίκτυο και εικόνες σύνδεσης. Οι εικόνες που παρέχονται «δωρεάν» ή οι ιστοσελίδες που προσφέρουν γραφικά σύνδεσης δεν προορίζονται για δημόσια χρήση. Προσοχή: Εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι το υλικό προορίζεται για δημόσια χρήση (μερικές φορές οι «δωρεάν» προσφορές παρέχουν προστατευμένο υλικό), μην το χρησιμοποιήσετε.

4 Θεμιτή χρήση Η θεμιτή χρήση ή θεμιτή πρακτική είναι η χρησιμοποίηση αυτούσιου μέρους ενός προστατευμένου έργου για σκοπούς παρωδίας, δημοσιογραφίας, έρευνας και εκπαίδευσης σχετικά με αυτό το προστατευμένο έργο χωρίς την άδεια του συγγραφέα. Η χρήση προστατευμένων έργων, ή μέρους αυτών για κάθε άλλο σκοπό δεν θεωρείται θεμιτή. Αν σαρώσετε μια φωτογραφία από το Δάσος του Αμαζονίου που δημοσιεύτηκε σε γνωστό περιοδικό και τη χρησιμοποιήσετε χωρίς άδεια στην προσωπική σας ιστοσελίδα που έχετε φτιάξει για το ταξίδι σας στη Βόρια Αμερική το πιο πιθανό είναι να μην θεωρηθεί θεμιτή χρήση. Αν όμως, επανεκδώσετε τη φωτογραφία αυτή στην ιστοσελίδα σας σχολιάζοντας την πηγή που τη βρήκατε, αυτό ίσως θεωρηθεί θεμιτή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη και να ζητήσετε άδεια χρήσης του έργου του και είναι πολύ πιθανό, αυτός να το εκτιμήσει και ανταποκριθεί θετικά στο αίτημά σας.

5 Τι είναι τα Creative Commons;
Είναι ένας τρόπος να «εγγράψετε» το υλικό σας ως πρωτότυπο και να γνωστοποιήσετε στο κοινό την άδεια που το διέπει. Σας δίνετε η δυνατότητα να προσδώσετε στις φωτογραφίες που ανεβάζετε την ανάλογη άδεια σας δίνει και η πλατφόρμα του γνωστού photo-social media Flickr. Με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και τα WikiCommons, δηλαδή οι εικόνες, τα ηχητικά αρχεία και τα videos που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ελεύθερα μέσα από την «δεξαμενή» της Wikipedia. Πηγή:

6 Όταν ανεβάζω φωτογραφίες στο Facebook, χάνονται τα πνευματικά μου δικαιώματα;
Όχι. Συνεχίζετε να διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα όσων ποστάρετε στα social media. Αυτό που αναφέρει το ίδιο το Facebook στους σχετικούς όρους χρήσης είναι πως «όταν ανεβάζετε το υλικό σας, μας παραχωρείτε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε και να προβάλουμε αυτό το υλικό» Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να διαβάσετε τους όρους χρήσης και πνευματικών δικαιωμάτων όσων ιστοσελίδων και social media σας ενδιαφέρουν – αυτά δηλαδή στα οποία παρέχετε πρωτότυπο υλικό ή προσωπικά σας δεδομένα.

7 Πώς μπορώ να προστατεύσω το δικό μου πρωτότυπο περιεχόμενο;
Να διασφαλίσω ότι είναι πρωτότυπο: αν έχετε στην κατοχή σας ένα blog, στο οποίο το μόνο που κάνετε είναι να αναδημοσιεύετε ενδιαφέρουσες ειδήσεις από όλο το διαδίκτυο, η προστασία δεν έχει νόημα, γιατί το υλικό σας δεν είναι πρωτότυπο. Να βρείτε με google searching για κάθε δημοσίευμα αν κάποιος έχει εκμεταλλευτεί το υλικό σας και να του ζητήσετε να το κατεβάσει ή να σας αναφέρει ως πηγή . Να εγγράψετε τον ιστότοπό σας σε υπηρεσία που σας προσφέρει την «ετικέτα» του Προστατευμένου Περιεχομένου.

8 Μπορώ να αναδημοσιεύσω κείμενα άλλων ιστοσελίδων στο blog μου;
Εξαρτάται από τους όρους που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του πρωτότυπου κειμένου Καλό είναι να αναγράφεται ο συντάκτης και η πηγή από την οποία προέρχεται αυτό που αναδημοσιεύετε, με ενεργό link προς αυτήν Πηγή:

9 Με ποιο τρόπο μπορώ να κατοχυρώσω άμεσα τα πνευματικά δικαιώματά μου?
Να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ και εκτυπωμένα εις διπλούν Μαζί με την δακτυλογράφηση του έργου σας, ετοιμάστε και εκτυπώστε επίσης ένα συνοδευτικό έγγραφο με τα χαρακτηριστικά του έργου σας και υπογράψετε το. Έργο και συνοδευτικό έγγραφο τα τοποθετείτε ίσια (ατσαλάκωτα) σε φάκελλο και τον κλείνετε. Ο σχεδόν ανέξοδος τρόπος είναι αυτός της κατάθεσης του φακέλλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή. Πάνω στον όμως, φάκελλο θα γράψετε σαν όνομα αποστολέα και παραλήπτη το όνομά σας και φυσικά την διεύθυνσή σας αναφέροντας σαν ένδειξη παραλήπτη "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας".Ο φάκελλος θα παραδοθεί στον ταχυδρομικό υπάλληλο, θα μπούν τα αναγκαία γραμματόσημα, εσείς θα παραλάβετε την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία δεν θα χάσετε ποτέ και θα περιμένετε απλά μερικές ημέρες μέχρι ο ταχυδρόμος της γειτονιάς σας θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα σας ζητήσει να υπογράψετε την παραλαβή του φακέλλου σας στο οποίο θα έχει μπεί σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία επάνω να είναι η επίσημη ημερομηνία πνευματικής κατοχύρωσης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο φάκελλος θα παραμείνει μονίμως κλειστός. Ο δεύτερος τρόπος είναι να καταθέσετε το έργο σας σε δικηγόρο ο οποίος μέσω δικής του πράξης θα σας δώσει ημερομηνία κατοχύρωσης, θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά την όλη διαδικασία Πηγή:

10 Αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων
Τις αιτήσεις υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος είτε αυτοπροσώπως (με την επίδειξη της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του) στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, είτε ηλεκτρονικώς και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης του Χρήστη, μέσω του κατάλληλου συνδέσμου του δικτυακού τόπου. Διαδικασία αδειοδότησης Πηγή:


Κατέβασμα ppt "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google