Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ….

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…

2 …ΗΠΕΙΡΟ & ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ (: Μαρίνα Καρακούση
Ελένη Μαγεράκη Αγγελική Μαυρωνά Καρολίνα Οντοεμέλαμ Σοφία Σελτιώτη

3 Ζούμε σε μια χώρα με μοναδικά γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Πέρα από την μεγάλη ιστορική κληρονομία που οι αιώνες έχουν καταγράψει υπάρχει και διασταύρωση πολλών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους σε κάθε σημείο της ελληνικής γης. Η πατρίδα μας σε προκαλεί να ταξιδέψεις, να την ανακαλύψεις και να γνωρίσεις τα μυστικά της που κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Διαλέξαμε μια περιοχή της Ελλάδας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση, την Ήπειρο και την Θεσσαλία. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε σφαιρικά την περιοχή σε όλα της τα επίπεδα. Θελήσαμε να αναδείξουμε όχι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που υπάρχει πίσω από αυτό. Δηλαδή, όλα τα αίτια που κάνουν την Ήπειρο και την Θεσσαλία μοναδικές περιοχές που αξίζει κανείς να ταξιδέψει και να ονειρευτεί… Ανακαλύψαμε ότι σ’ αυτές τις πανέμορφες περιοχές της πατρίδας μας πολλοί προσπαθούν να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες με ξένα πρότυπα διατροφής, διασκέδασης κα τρόπου ζωής. Γι’ αυτό και αντιπαραθέτουμε την ντόπια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά που μπορέσαμε να καταγράψουμε αν και είχαμε ελάχιστο χρόνο, μικρή εμπειρία και μηδαμινούς χρηματικούς πόρους. Όλα αυτά δεν μας εμπόδισαν να ανακαλύψουμε τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, τα πανέμορφα φυσικά τους τοπία που μας εντυπωσίασαν. Βουνά με μοναδική βλάστηση, λίμνες, ποτάμια, πεδιάδες που δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλη περιοχή της Ευρώπης και όλα αυτά να συμπληρώνονται με μια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά που δεν έχει προηγούμενο. Άπειρα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που καλύπτουν το εύρος όλων των εποχών. Μνημεία και ευρήματα από την προϊστορική, αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Τόπους λατρείας, βωμούς της αρχαιότητας, μουσουλμανικά τεμένη, ορθόδοξα μοναστήρια και βυζαντινούς ναούς που δείχνουν τον πλουραλισμό και το βάθος της επίδρασης που έχει υποστεί ο πολιτισμός αυτού του τόπου, που σκοπό είχαμε να διερευνήσουμε χωρίς να παραλείψουμε τίποτε.

4 ΗΠΕΙΡΟΣ Κατά τον Αριστοτέλη η αρχαιότατη Ελλάδα ξεκίνησε από την περιοχή της Δωδώνης. Την εποχή των Μολοσσών βασιλέων οι Ηπειρώτες συμμετείχαν (κατά τον Ηρόδοτο) στον αποικισμό της Ιωνίας και το 466 π. Χ. κατέφυγε στην αυλή του βασιλιά τους διωκόμενος ο Θεμιστοκλής. Ηπειρώτισσα πριγκίπισσα ήταν η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την ίδια μάλιστα εποχή που ο Μακεδόνας βασιλιάς κατακτούσε την Ασία, ο συνώνυμος θείος του, Αλέξανδρος της Ηπείρου, επιχειρούσε να κατακτήσει την Ιταλία, σκοτώθηκε όμως κοντά στην Πανδοσία. Οι φιλοδοξίες των ηγεμόνων της Ηπείρου βρήκαν νέο εκπρόσωπο στο πρόσωπο του Πύρρου, ο οποίος το 280π.Χ. αποβιβάστηκε στην Ιταλία για να πολεμήσει τους Ρωμαίους, που απειλούσαν τις ελληνικές πόλεις. Ο Πύρρος ήταν άριστος στρατηγός αλλά κακός κυβερνήτης. Νίκησε δύο φορές τους Ρωμαίους αλλά έστρεψε τους πάντες εναντίον του, ακόμα και τους Έλληνες, και τελικά νικήθηκε. Η Ρώμη κατάφερε να αντιστρέψει τις συνθήκες και τελικά να υποτάξει την Ήπειρο, νικώντας τους Μακεδόνες με τους οποίους είχε συνδέσει την τύχη της. Η κατάληψη συνοδεύτηκε από καταστροφή 70 πόλεων και εξανδραποδισμό κατοίκων. Οι πληροφορίες για την Ήπειρο από την εποχή αυτή ως τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν είναι πολλές, είναι όμως γνωστό ότι κατά τον 10ο αιώνα άρχισαν οι μεγάλες νορμανδικές επιδρομές που συγκλόνισαν το κράτος και ότι οι εισβολές ξεκινούσαν από το ηπειρωτικό έδαφος. Όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Σταυροφόρων, στην Ήπειρο δημιουργήθηκε το περίφημο Δεσποτάτο της Ηπείρου, που έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τον 13ο αιώνα. Οι Τούρκοι κατέκτησαν την περιοχή ουσιαστικά από το Σημαντικότατη περίοδος ήταν η εποχή του Αλή Πασά ( ), ο οποίος ξεκινώντας από απλός ληστής κατόρθωσε να αποκτήσει το πασαλίκι των Ιωαννίνων και να επεκτείνει την επιρροή του στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη δυτική Μακεδονία, δημιουργώντας κράτος υπηκόων. Μετά το θάνατό του, η κατοχή των Τούρκων συνεχίστηκε και η Ήπειρος επιχείρησε αρχικά να ελευθερωθεί με την αποτυχημένη επανάσταση του 1854, και τελικά το πέτυχε κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο.

5 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ…
Η Ήπειρος αποτελεί έναν ονειρεμένο τόπο διακοπών για όλους τους μήνες του χρόνου. Από τα μοναδικά και πανέμορφα Ζαγοροχώρια μέχρι τα μαγευτικά Θεσπρωτικά παράλια και από τα ορεινά Τζουμέρκα της Άρτας μέχρι την Πρέβεζα και την Πάργα η Ήπειρος έχει παραμείνει το πιο αναλλοίωτο και παρθένο μέρος στην Ελληνική επικράτεια. Η Ηπειρωτική φύση προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για πεζοπορία στα επίσημα και ανεπίσημα μονοπάτια ενώ συνδυάζει βουνά, δάση, κάποιες καλά οργανωμένες και αρκετές λιγότερο οργανωμένες παραλίες και σε αρκετά τμήματα μια κακοτράχαλη, άγριας ομορφιάς ακτογραμμή. Το τοπίο, ως επί το πλείστον ορεινό, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στον χρόνο και στην ιστορία της Ηπείρου.

6

7 Τα φημισμένα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια τα συναντάμε σε πολλά σημεία του νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο.. Οι Ηπειρώτες μάστορες ήταν τόσο ξακουστοί που κατασκεύασαν τέτοια γεφύρια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

8 Την ατμόσφαιρα του ηπειρωτικού τοπίου
και της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και τα πολιτισμικά στοιχεία που εδώ και αιώνες κυριαρχούν στην περιοχή περιγράφει με τους στίχους του ο γνωστός ποιητής Μιχάλης Γκανάς στο ποίημά του « Γυάλινα Γιάννενα » ...Χάραξε ο τόπος με βουνά πολλά κι ανάτελλε τα ζωντανά του, καλούς ανθρώπους και κακούς ,  νυφίτσες, αλεπούδες, μια λίμνη ως κόρην οφθαλμού και κάστρα πατημένα. Θά’ναι τα Γιάννενα , ψιθύρισα στο χιόνι και στον άγριο καιρό γυάλινα και μαλαματένια....

9 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ …
ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ … Τα τραγούδια αυτά, αποτελούν την μοναδική περίπτωση λαϊκής πολυφωνίας στην Ελλάδα και παράλληλα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λαϊκές μουσικές φόρμες σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το πολυφωνικό τραγούδι εκτελείται από -τουλάχιστον- τέσσερις εκτελεστές, οι οποίοι μπορούν να φθάνουν και τους δέκα. Συνηθέστερος αριθμός είναι πέντε ή έξι. Στο πολυφωνικό τραγούδι, υπάρχει μια αυστηρή ιεραρχία ανάμεσα στους τραγουδιστές, σε άμεση σχέση με την τεχνική και τον ρόλο του καθενός στην ομάδα. Υπάρχει ο κορυφαίος που τραγουδά την κυρίως μελωδία και λέγεται πάρτης ή παρτής ή σηκωτής, ο δεύτερος που «γυρίζει» το τραγούδι και λέγεται γυριστής και οι υπόλοιποι οι οποίοι ισοκρατούν. Κρατάνε δηλαδή το «ίσο», όπως οι βοηθοί γύρω από τους ψάλτες στις εκκλησίες. Υπάρχει συνήθως -χωρίς πάντως να είναι απαραίτητος, μια και μπορεί να αντικαθιστά τον γυριστή- και ένας ακόμα τραγουδιστής, ο κλώστης, πού κάνει ιδιόμορφους λαρυγγισμούς με ψεύτικη φωνή «κλώθοντας» το τραγούδι. Το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου δεν είναι μόνον οι στίχοι και η μουσική. Είναι μαζί τα ξωκλήσια και τα φαράγγια, οι δασωμένες πλαγιές, οι πετρόχτιστες πλατείες των χωριών του Πωγωνίου και της Μουργκάνας, ο πόνος της ξενιτειάς και η συμβίωση της κοινότητας, οι αιώνες που αντιβουίζουν στο βάθος τους, η υποταγή της μονάδας στο σύνολο. Στην Ηπειρώτικη πολυφωνία, ο παρτής, δεν τραγουδά για να ξεχωρίσει από την ομάδα, αλλά για να καλέσει την ομάδα στο τραγούδι. 

10 ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η Θεσσαλία ήταν κέντρο δραστηριοτήτων από τα πανάρχαια χρόνια όπως δείχνουν οι ελληνικοί μύθοι. Στον Όλυμπο ζούσαν οι θεοί, στο Πήλιο είχαν την έδρα τους οι Κένταυροι, αλλά και ο μεγαλύτερος ομηρικός ήρωας ο Αχιλλέας, ήταν Θεσσαλός. Αυτό είναι λογικό γιατί το έφορο έδαφός της ήταν πάντοτε κατάλληλο για καλλιέργεια και επιβίωση ανθρώπινων ομάδων και η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως στην περιφέρειά της 164 νεολιθικούς οικισμούς. Το πρόβλημα των Θεσσαλών ήταν ακριβώς το έδαφός τους, το οποίο ήταν δύσκολο να το υπερασπιστεί κανείς ενάντια σε ισχυρούς εισβολείς. Έτσι υποτάχτηκαν στους Πέρσες . Άλλωστε με γείτονες του επιπέδου της Θήβας και της Μακεδονίας, ήταν πολύ δύσκολο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Μέγα Αλέξανδρο με το περίφημο ιππικό τους που ήταν ελαφρύτερα οπλισμένο από το μακεδονικό ιππικό. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η Θεσσαλία διατήρησε κάποια ευημερία με κύριες πόλεις τη Λάρισα και τη Φάρσαλο. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αρχικά αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας της Αχαΐας ,ενώ από το 10ο αιώνα αναφέρεται ως βόρειο άκρο του ελλαδικού «θέματος» και περιλάμβανε πολλές ακμάζουσες πόλεις παρά τις εισβολές που υπέστη ,εφόσον ήταν ο καταλληλότερος δρόμος μετακίνησης κάθε εισβολέα. Στα χέρια των Λατίνων έπεσε το 1204 και δεν απέφυγε τις επιδρομές των Καταλανών (14ος αιώνας) . Για κάποιο διάστημα επικράτησαν οι Σέρβοι, ενώ οι Τούρκοι την κατέλαβαν το Μετέφεραν εκεί πολλούς μωαμεθανούς τους λεγόμενους Κονιάρους, και χώρισαν το έδαφός της σε πολυάριθμα τσιφλίκια. Κατά την επανάσταση του 1821 δεν κατάφερε να αναπτύξει αντίδραση λόγω του εδάφους της, και δεν περιελήφθη στο αρχικό ελληνικό κράτος . Ενώθηκε τελικά με την Ελλάδα το 1881.

11 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ…
Η Θεσσαλία βρίσκεται στη μέση περίπου της Ελλάδας και χαρακτηρίζεται από τον ατέλειωτο Θεσσαλικό κάμπο, τα μαγευτικά τοπία του Ολύμπου του υψηλότερου βουνού της χώρας, τους επιβλητικούς όγκους των Μετεώρων, το Πήλιο το βουνό των μυθικών Κενταύρων και τον Πηνειό το χιλιοτραγουδισμένο ποτάμι.

12

13 Αξίζει να αναφέρουμε τα Αμπελάκια …
Από τα γραφικότερα και ιστορικότερα χωριά της Θεσσαλίας.Εχει κριθεί διατηρητέο, αφού τα πετρόχτιστα σπίτια του με τις κεραμοσκεπές αλλά και τα λιθόστρωτα στενά στις γειτονιές, αποτελούν ιδανικό πάντρεμα αρχιτεκτονικής και φύσης. Εδώ ιδρύθηκε το 18ο αιώνα η "Κοινή Συντροφιά", η πρώτη συνεργατική επιχείρηση για την εκμετάλλευση βαμβακερών υφασμάτων και μεταξιού. Αυτό σημάδεψε την πορεία τόσο του χωριού όσο και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Από τη χρυσή, εκείνη, εποχή έχουν απομείνει, σήμερα, 17 αρχοντικά, με πιο αξιόλογο το Αρχοντικό του Σβαρτς, που αποτελεί μουσείο.

14 ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ Οι "Μάηδες" της Μακρινίτσας
Οι "Μάηδες" που έχουν πάρει το όνομά τους από τον πιο λουλουδιασμένο μήνα της άνοιξης, το Μάιο, είναι ένα πηλιορείτικο χορευτικο-μιμητικό έθιμο από τα πιο γνωστά και γραφικά της Ελληνικής Πρωτομαγιάς.Για την προέλευση του εθίμου έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις απ' αυτούς που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Ωστόσο, παρά τις ξένες επιδράσεις που έχει δεχθεί αυτή η συνήθεια με το πέρασμα των αιώνων και εξαιτίας των εθνικών περιπετειών του Ελληνισμού και των αλλαγών στις συνθήκες ζωής, πολλές από τις εκδηλώσεις του εθίμου αυτού, πολλά από τα "δρώμενα", παραπέμπουν στους πανάρχαιους Διονυσιακούς μύθους και τα θεμελιώδη τελετουργικά γνωρίσματα της λατρείας της φύσης κατά την αρχαιότητα.

15 Παραδοσιακά προϊόντα Θεσσαλίας!
Στην Θεσσαλία υπάρχει μεγάλη παραγωγή βοτάνων .Από τα βότανα παράγονται και σαπούνια σε πολλά εργαστήρια της. Υπάρχουν μερικές μικρές οικοτεχνίες που κάνουν χρήση ελάχιστης ενέργειας από την παραγωγή έως την συσκευασία των προϊόντων και χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα τοπικό παραδοσιακό προϊόν.Ιτέα Τεμπών, Βούναινα, Κρανιά, Ολύμπου ,Τύρβανος, Ραψάνη και Θεόπετρα Τρικάλων είναι περιοχές όπου παράγονται ονομαστές ποικιλίες κρασιών. Επίσης σπουδαίο ρόλο παίζει και η παραγωγή τυροκομικών και βιολογικών προϊόντων που δεν έχουν καθόλου χημικά και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες αφού είναι από τις μεγαλύτερες τυροκομικές περιφέρειες της χώρας, τόσο από πλευράς όγκου παραγωγής όσο και πλήθους τυροκομικών μονάδων. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει επίσης να καθιερώσει ονομασίες προέλευσης (πχ. “Τρικαλινό”, “Φέτα Ελασσόνας”) ως συνώνυμα πολλές φορές και ποιότητας. Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι η παραγωγή τυριών αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας συνεισφέροντας επίσης στην οικονομική υγεία και της πρωτογενούς παραγωγής, άμεσα ή έμμεσα, καθώς εμπλέκεται στην κτηνοτροφία και στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών. Το Πήλιο είναι φημισμένο για τα γλυκά του κουταλιού , το γλυκό κάστανο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του , και τις μαρμελάδες που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα, καρπούς και σε μερικές περιπτώσεις και λαχανικά.  Επίσης πολύ γνωστό τοπικό προϊόν είναι τα τσιτσίραβλα διατηρημένα στην άλμη, ή αν επισκεφθείτε το Πήλιο την άνοιξη, φρέσκα.  Στο Πήλιο επίσης ευδοκιμούν ελιές, άγριες φράουλες, φυτικά βότανα, κάστανα, καρύδια, μήλα (ιδιαίτερα γνωστά είναι τα μήλα της Ζαγοράς).  Τέλος στο Πήλιο υπάρχει παράδοση στην κατασκευή σπιτικών ζυμαρικών (χυλοπίτες και τραχανά).

16 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο τουρισμός είναι η δραστηριότητα που αλλάζει βαθμιαία τη λειτουργία της φύσης, όπως και της τοπικής κοινωνίας. Αλλάζει τις χρήσεις γης και μετατρέπει τα τοπία. Είναι ο μεγάλος καταναλωτής των φυσικών πόρων και παραγωγός σημαντικού φορτίου αποβλήτων, που υπερβαίνει συχνά την ικανότητα των οικοσυστημάτων. Είναι η δραστηριότητα που τείνει να καταναλώσει τις καλύτερες, τις ελκυστικότερες και πιο ευαίσθητες περιοχές. Τέτοιου είδους τουρισμός παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας όπως στην Πάργα, το Πήλιο, και τις Σποράδες όπου τα παραπάνω προβλήματα είναι υπαρκτά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες και από τους κατοίκους των περιοχών και από την πολιτεία να καθιερωθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών.

17 Οικολογικός τουρισμός (Οικοτουρισμός)
Ο οικοτουρισμός ορίζεται ως μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη ταξιδιωτική δραστηριότητα, σε σχετικά άθικτες φυσικές περιοχές, με στόχο την απόλαυση και γνωριμία των φυσικών αλλά και ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον, αγαθών. Όντας μια περιορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων δραστηριότητα - ή μη καταναλωτική - ο οικοτουρισμός εκτός του ότι προσφέρει ευχαρίστηση / απόλαυση και γνώσεις / εμπειρίες στον επισκέπτη, διατηρεί και ενισχύει την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, που θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα μιας τέτοιας δραστηριότητας και αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο οικολογικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή η οποία έχει άμεση σχέση με το αγροτικό περιβάλλον και είναι συνυφασμένος και με δραστηριότητες σε αγροτικούς χώρους, οι οποίες προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρει στους τουρίστες θετικές εμπειρίες και ευκαιρίες για γνωριμία με το περιβάλλον και γενικότερα με την ύπαιθρο. Η Ήπειρος και η Θεσσαλία διαθέτουν περιοχές απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και πολιτισμική κληρονομιά όπως τη χαράδρα Βίκου- Αώου, την κοιλάδα των Τεμπών, την περιοχή Βόλου –Πηλίου, τα Θεσσαλικά Άγραφα, τη λίμνη Πλαστήρα, τα Ζαγοροχώρια κλπ που μπορούν να αξιοποιηθούν οικοτουριστικά.

18 Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, ερευνώντας, εξετάζοντας διάφορα στοιχεία και πληροφορίες, περιπλανώμενοι με τη φαντασία μας στα υπέροχα ηπειρωτικά και θεσσαλικά τοπία διαπιστώσαμε ότι η Ήπειρος αλλά και η Θεσσαλία έχουν ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που τα αγνοούσαμε, υπέροχη δημοτική μουσική και ξεχωριστά τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουν οι κάτοικοι της στα τοπικά πανηγύρια όπου γεύονται μοναδικά προϊόντα της ηπειρωτικής και θεσσαλικής γης που είναι ξακουστά σ’ όλο τον κόσμο. Μόνο αν περιηγηθεί κάποιος στα ηπειρωτικά και τα θεσσαλικά βουνά και τις παραλίες θα ακούσει τους ήχους, θα μυρίσει μυρωδιές, και θα απολαύσει μοναδικά τοπία που δεν τα φαντάζεται. Μετά απ’ όλη αυτή την πορεία είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αναδείξουμε την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά του τόπου μας και να διαφυλάξουμε όλα τα θετικά της σημεία. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους. Κατ’ αρχήν να φροντίσουμε να συντηρούμε τα ιστορικά μας μνημεία που πολλά από αυτά είναι παραμελημένα, να προβάλουμε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που προσφέρουν ποιότητα στη διατροφή και συμβάλουν στην μακροζωία. Να αναδείξουμε την ελληνική δημοτική μουσική και να προβάλλουμε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης. Σ’ όλα τα παραπάνω θα βοηθήσει η καθιέρωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός και ο οικοτουρισμός που από τη φύση τους θα συμβάλουν όχι απλά στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής αλλά και στην ανάδειξη και την διαφύλαξη της Ηπειρωτικής και Θεσσαλικής πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ

20

21

22

23

24

25

26


Κατέβασμα ppt "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ…."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google