Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η διατροφή είναι ο σπουδαιότερος περιβαλλοντολογικός παράγοντας για την υγεία και την σωστή διάπλαση του σώματος. Η καλή υγεία επιτυγχάνεται με τη σωστή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η διατροφή είναι ο σπουδαιότερος περιβαλλοντολογικός παράγοντας για την υγεία και την σωστή διάπλαση του σώματος. Η καλή υγεία επιτυγχάνεται με τη σωστή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η διατροφή είναι ο σπουδαιότερος περιβαλλοντολογικός παράγοντας για την υγεία και την σωστή διάπλαση του σώματος. Η καλή υγεία επιτυγχάνεται με τη σωστή διατροφή. Λέγοντας σωστή διατροφή εννοούμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με σωστή κατανομή γευμάτων, ελαχιστοποίηση των σνακ (πλούσια σε ζάχαρη-λίπη) και πλούσιο πρωινό.

3 Ιστορική αναδρομή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα 
Η τροφή είναι απαραίτητη για την ζωή του ανθρώπου γιατί του προσφέρει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για την ανάπτυξη και την επιβίωσή του. Στο πέρασμα των χρόνων όμως οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν υποστεί αλλαγές τις οποίες θα διερευνήσουμε με μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα.   Αρχαία Ελλάδα Οι αρχαίοι Έλληνες αρχικά κατανάλωναν κυρίως κρέας (βοδινό και χοιρινό) ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και τυρί). Το ψάρι δεν το θεωρούσαν αξιόλογη τροφή. Αργότερα όταν εντάθηκε η καλλιέργεια του εδάφους και ένα μεγάλο μέρος της φυσικής βοσκής έγινε καλλιεργήσιμο, πραγματοποιήθηκε σχετική αλλαγή στην αρχαιοελληνική δίαιτα. Περιορίστηκε η κατανάλωση του κρέατος στις ημέρες των θυσιών και των δημόσιων συμποσίων, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση του ψαριού. Κατά την ιστορική περίοδο, στρατιωτικές τροφές θεωρούνταν το σιτάρι ή κριθάρι (ως ψωμί η σούπα), με συμπλήρωμα ψαριού (φρέσκο ή παστωμένο), διάφορα είδη αλλαντικών, λαχανικά, φρούτα(φρέσκα ή ξερά),ελαιόλαδο και μέλι. Το κρασί (οίνος), που ήταν δυνατό και γλυκό, το αναμείγνυαν με νερό. Βέβαια τα συμπόσια που διοργάνωναν ήταν πιο δυνατό και γλυκό, το αναμείγνυαν με νερό. Βέβαια τα συμπόσια που διοργάνωναν ήταν πιο πλούσια, δηλαδή περιλάμβαναν κυνήγι και λεπτά κρασιά. Οι Σπαρτιάτες κατανάλωναν κυρίως χοιρινό, τυρί, σύκα, ψωμί και κρασί.

4 Επίσης συνήθιζαν να παρασκευάζουν τον περίφημο μέλανα ζωμό, ένα είδος σούπας την οποία οι υπόλοιποι Έλληνες χαρακτήριζαν άνοστη. Επιπλέον οι κάτοικοι της Κρήτης από τα νεολιθικά χρόνια κατανάλωναν μαγειρεμένα λαχανικά και κρέας, ελαιόλαδο καθώς και θαλασσινές τροφές. Προχωρώντας στις διατροφικές συνήθειες της μινωικής πλέον Κρήτης πιστοποιείται η παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και η χρήση της ως πυρήνας θερμαντικής ύλης. Άλλα προϊόντα, των οποίων παλαιοβοτανικών κατάλοιπα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, είναι τα αμύγδαλα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα δημητριακά και τα όσπρια, ιδιαίτερα η φάβα και οι φακές Ανακεφαλαιώνοντας, συμπεραίνουμε ότι τα διατροφικά δεδομένα της μινωικής Κρήτης ήταν αρκετά κοντά σε αυτά της σημερινής εποχής. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το κρέας αλλά και τα φρούτα ,τα σιτηρά και οι θαλασσινές τροφές ανήκουν στην γκάμα των διατροφικών συνηθειών των Μινωιτών, καθώς και των αρχαίων Ελλήνων   Τουρκοκρατία Οι Έλληνες στην περίοδο της τουρκοκρατίας( ) η διατροφή τους επηρεάστηκε από την ανατολικά κουζίνα και τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις. Οι περισσότεροι Έλληνες ,ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και των μεγάλων πεδινών εκτάσεων ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Από τα προϊόντα που παρήγαγαν, τα περισσότερα τα έδιναν στους Τούρκους , λιγοστά κρατούσαν για τη διατροφή τους και τα υπόλοιπα τα πουλούσαν για τη συντήρηση των πολυμελών οικογενειών τους Η βασική τροφή τους ήταν το ψωμί που στις ορεινές και άγονες περιοχές ήταν το καλαμποκίσιο ( από αλεύρι καλαμποκιού) λιγότερο το ανάμεικτο με αλεύρι καλαμποκιού και λίγο σιταριού και ακόμα πιο λίγο το σταρένιο, σαν είδος πολυτελείας ,που το αποκαλούσαν καθάριο. Στις μεγάλες πεδινές περιοχές και στις πόλεις ήταν το σταρένιο.

5 Το κρέας ήταν λιγοστό και προέρχονταν κυρίως από το κυνήγι πουλερικών ,λαγών και άλλων άγριων θηραμάτων και λιγότερα από τα οικόσιτα γιατί τα μεγάλα βοοειδή τα έτρεφαν για παραγωγή γάλακτος και για την υπηρεσία τους στις γεωργικές δουλειές. Τα μικρά ζώα για αναπαραγωγή και για την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων που ήταν από τις πιο βασικές τροφές. Λιγοστά ήταν και τα φρούτα από τα καρποφόρα δέντρα που φύτευαν στις άκρες των χωραφιών, όπως(σύκα, μήλα, καρύδια, σταφύλια, ροδάκινα και λοιπά). Το μέλι και αυτό με οικονομία το έπαιρναν από τις λίγες παραδοσιακές κυψέλες που είχαν. Το λάδι και οι ελιές ήταν ελάχιστα στις ορεινές περιοχές. Η καλλιέργεια της ελιάς και της πορτοκαλιάς ήταν διαδεδομένη στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα(κυρίως στην Κρήτη) για αυτό οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θεωρούνταν πιο πλούσιοι και τρέφονταν καλύτερα. Τα όσπρια και τα λαχανικά ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το τζατζίκι και άλλα φαγητά που γίνονταν με ανατολίτικες συνταγές συνηθίζονται στις μεγαλουπόλεις. Ψάρια έτρωγαν όσοι κατοικούσαν κοντά σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Ήταν όμως σπάνια τροφή για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.  Κατοχή Στα χρόνια της κατοχής οι άνθρωποι λόγω έλλειψης τροφίμων ακολουθούσαν αναγκαστικά μια λιτή διατροφή, η οποία ονομάζεται σήμερα διατροφή της πείνας. Στο επίκεντρο των συνταγών ήταν τα χόρτα που υπήρχαν σε αφθονία, λαχανικά, ραπανίδες, πατατόφλουδες στα αλμυρά φαγητά και η σταφίδα στα γλυκά. Η σταφίδα άλλωστε, λόγω της μεγάλης θερμιδικής αξίας έσωσε πολύ κόσμο στην κατοχή. Τα κύρια φαγητά που υπήρχαν ήταν τα βλίτα, βλιτοκεφτέδες, λάχανο με κάστανα, μελιτζάνες με πουρέ πατάτας, κολοκύθια γεμιστά με τραχανά, σπανακοπίλαφο, τσάι πορτοκαλιού, ρεβυθοκεφτέδες, σούπα με ξύδι και ψίχουλα ψωμιού, κρεμμυδόσουπα.

6 Ακόμα το λιγοστό ρύζι προέρχονταν από τους νεόνυμφους γίνονταν πιλάφι
Ακόμα το λιγοστό ρύζι προέρχονταν από τους νεόνυμφους γίνονταν πιλάφι. Ό ,τι είχε περισσέψει από το μεσημεριανό τραπέζι, ακόμα και τα ψίχουλα, τα μάζευαν και τα χρησιμοποιούσαν ξανά. Στην αρχή ο πολύς κόσμος το πήρε στα αστεία γιατί το νόμιζε ανάξιο προσοχής. Όσοι όμως τα μάζευαν με έκπληξη αντιλαμβάνονταν ότι σε μια εβδομάδα είχαν γεμίσει ένα ολόκληρο σακουλάκι. Τον πρώτο χειμώνα της κατοχής είχαν εξαφανιστεί από την Αθήνα γάτες και σκύλοι για ευνόητους λόγους. Εκείνη την περίοδο είχαν συλληφθεί πολλοί οι οποίοι προσπαθούσαν να πουλήσουν τους σκύλους για αρνιά και τις γάτες για κουνέλια. Ακόμα υπήρχαν ζαχαροπλαστεία που πουλούσαν παγωτά και πάστες φτιαγμένα από σταφιδίνη, ενώ το είδος μεγάλης κατανάλωσης ήταν η σταφιδόπαστα που φτιάχνεται από μαύρες σταφίδες και μοιάζει με κέικ. Υπήρχε έλλειψη ζάχαρης. Αντί αυτής χρησιμοποιούσαν ξερά, βρασμένα σύκα, των οποίων το ζουμί χρησίμευε για κομπόστα. Στις γιορτές, οι Αθηναίοι συνέχιζαν να ανταλλάσσουν επισκέψεις, αλλά για δώρα έδιναν τρόφιµα. Τα καταστήµατα πλάσαραν στις βιτρίνες ως καλύτερα δώρα µεγάλες στολισµένες σακούλες που περιείχαν δύο κοµµάτια µαντολάτο, δύο κοµµάτια παστέλι, πενήντα φιστίκια, πενήντα αµύγδαλα κ.ο.κ. ο καθένας πουλούσε ο ,τι μπορούσε. Για παράδειγμα ένα κατάστημα τα Χριστούγεννα του 1941 πουλούσε για πρωτοχρονιάτικο δώρο παστές σαρδέλες. Τέλος, στα χωριά η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, διότι οι κάτοικοι μπορούσαν να βρουν άφθονα χόρτα, φρούτα του δάσους, τα οποία μαγείρευαν με λίγο καλαμποκάλευρο. Ακόμα υπήρχαν λίγες ελιές, ντομάτες, ραπάνια και το λάδι ήταν λιγοστό. Σήμερα Η Ελλάδα ως ένας μεσογειακός λαός διατηρεί κάποιες από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, υιοθετώντας όμως ήδη από τη δεκαετία του 90 έως σήμερα καταναλωτικά προϊόντα δυτικού τύπου.

7 Πιο συγκεκριμένα δεν καταναλώνεται στο
βαθμό που συστήνεται από την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής δημητριακά και τα προϊόντα τους, αρκετά λαχανικά και φρούτα. Ειδικότερα οι νέοι προτιμούν το λευκό ψωμί τα δημητριακά τύπου corn flakes, τους χυμούς από τα φρούτα και τα ψάρια σε μικρότερη συχνότητα. Επιπλέον, οι νέοι είναι οι κύριοι καταναλωτές αλμυρών και γλυκών σνακ. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες από τους έλληνες εφήβους οι 4 στους 10 τρώνε 1 φορά την ημέρα ή συχνότερα φρούτα, αλλά οι 40% των νέων τρώνε πρόχειρα φαγητά γύρος, σουβλάκι) 4 φορές την εβδομάδα και γλυκά σχεδόν κάθε μέρα. Σε αντίθεση με την ομάδα των νέων η διατροφή των ηλικιωμένων δε στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στα βιομηχανοποιημένα προϊόντα αλλά στη μεσογειακή διατροφή με λίγη επιρροή από τα διατροφικά δυτικά πρότυπα. Σαφέστερα, η διατροφή από πλευράς των ηλικιωμένων είναι τα όσπρια, πατάτες, ελαιόλαδο και ψάρια. Συμπεραίνουμε, έτσι, ότι οι διατροφικές συνήθειες των ηλικιακών ομάδων διαφέρουν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας και γενικά τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής αλλά σε μικρότερες ποσότητες, σε σύγκριση με το παρελθόν

8 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ` ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ Κρέας Ψωμί (ακόμα και τα ψίχουλα) Ψωμί, σιτάρι, κριθάρι Ψωμί* (καλαμποκίσιο και σταρένιο) Λιγοστά ψάρια Ψωμί Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί) γαλακτοκομικά Ξερά, βρασμένα σύκα για κομπόστα Συμπληρώματα ψαριού Ψάρια Λαχανικά, χόρτα Είδη αλλαντικών Λιγοστά φρούτα (σύκα ,μήλα, καρύδια) Μελιτζάνες και πατάτες *Γρήγορο φαγητό Λαχανικά, φρούτα (σύκα) Μέλι Ξηροί καρποί και σταφίδες* Λαχανικά, φρούτα και οι χυμοί τους Ελαιόλαδο*, μέλι όσπρια Ελιές *Ελαιόλαδο (μεσογειακή διατροφή) κρασί ελαιόλαδο ραπάνια Γλυκά, σνακ Όσπρια, δημητριακά (φάβα, φακές) Δημητριακά, πατάτες, όσπρια *ελαιόλαδο: είχε πρωταρχικό ρόλο και πιστοποιείται ως πυρήνας θερμαντικής ύλης *ψωμί: βασική τροφή ,ευρέως διαδεδομένη *σταφίδες: είχε θερμιδική αξία και αποτελούσε βασική τροφή *γρήγορο φαγητό VS ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα διατροφικά δεδομένα αυτής της περιόδου είναι αρκετά κοντά με αυτά της σημερινής Επιρροή από ανατολίτικη κουζίνα και κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις Λόγω έλλειψης τροφίμων επικρατούσε λιτή διατροφή ,γνωστή ως διατροφή της πείνας Ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή αλλά καταφεύγουμε στο γρήγορο φαγητό Όμως ακόμα κι αν σήμερα υπάρχει πλειονότητα φαγητού σε πολλές χώρες, σε μερικές δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

9 Υποσιτισμός

10 Υποσιτισμός είναι η λήψη λιγότερης τροφής από την κανονική
Oρισμός : Υποσιτισμός είναι η λήψη λιγότερης τροφής από την κανονική ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά ο οργανισμός και να μην αναπτύσσεται ομαλά το σώμα δηλαδή ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.   Ο υποσιτισμός μαστίζει έντονα περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Ασίας αλλά δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν. Και στις «πλούσιες χώρες», ακόμα και στις πάμπλουτες, υπάρχουν εκατομμύρια απόκληροι, ομότοιχοι των κατοίκων της «Μαύρης Ηπείρου». Μια άλλη έκθεση της UNICEF για τα κράτη-μέλη του OOΣΑ, πληροφορεί πως στην πιο «χλιδάτη» χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, το 22,4% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στην Ιταλία το 20,5%, στη Βρετανία το 19,8%, στην Τουρκία το 19,7%. Για όλους αυτούς τους λιμοκτονούντες, οι λέξεις «ελευθερία», «δημοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» κτλ. ή τους είναι άγνωστες ολότελα ή ηχούν σαν εμπαιγμός. Το μόνο δικαίωμα που αποζητούν αυτοί οι «κολασμένοι» είναι όχι να ζήσουν, αλλά να φάνε έστω για μια μέρα. Αλλά ούτε αυτό τους παρέχουν οι «πολλά έχοντες» εκ του περισσεύματος του περισσεύματός τους. Όπως ειπώθηκε σε μια από τις τόσες διαμαρτυρίες για την ακηδία των Κροίσων: «Βάζουν το κέρδος πάνω απ’ τους ανθρώπους, πάνω από τα δικαιώματα, πάνω απ’ τον πλανήτη, πάνω από την τροφή που τρώμε» (δηλαδή, δεν τρώνε). Και αυτό το επιβεβαιώνει απόλυτα όχι ένας διαμαρτυρόμενος ή πενόμενος, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της πολυεθνικής «Νεστλέ» Πέτερ Μπάμπεκ-Λάμαρτ σε πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δηλώνοντας ωμότατα: «Οι επιχειρήσεις έχουν μοναδικό σκοπό και μοναδική υποχρέωση το κέρδος... Φοβάμαι πως ο επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει να παραβλέπει αυτή τη βασική υποχρέωσή του, αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις άλλων, παραδείγματος χάριν την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, όπως η φτώχεια».

11 Ο υποσιτισμός παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του σώματος
δεν προσλαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, και συνήθως προκαλείται από το συνδυασμό δύο παραγόντων:(1) την ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, θερμίδων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και (2) τις συχνές λοιμώξεις. Συνήθως ,οι υποσιτιζόμενα άνθρωποι ή τα ζώα καθένα δεν έχουν αρκετές θερμίδες στη διατροφή τους, ή τρώνε μια διατροφή που λείπει η πρωτεΐνη, βιταμίνες, ή ίχνος μεταλλεύματα. Τα ιατρικά προβλήματα που προκύπτουν από τον υποσιτισμό αναφέρονται συνήθως ως ασθένειες ανεπάρκειας. Σκορβούτο είναι μια γνωστή και τώρα σπάνια μορφή υποσιτισμού, στο οποίο το θύμα λείπει βιταμίνη C. 2011: Γιατί συμβαίνει μετά από τόση μεγάλη ραγδαία ανάπτυξη; «Ο υποσιτισμός είναι ένα παραμελημένο πρόβλημα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρειάζονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, δηλαδή 30 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που ξοδεύονται σήμερα». Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην πείνα και στον υποσιτισμό. Οι γυναίκες παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερες σωματικά και χρειάζονται λιγότερη ενέργεια συνολικά, εντούτοις έχουν ανάγκη από τις ίδιες ή περισσότερες ποσότητες πολλών θρεπτικών συστατικών. Για το λόγο αυτό πρέπει να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

12 Οι γυναίκες που είναι έγκυοι, χρειάζονται επιπρόσθετες 300 θερμίδες κάθε μέρα. Όταν θηλάζουν χρειάζονται 500 επιπρόσθετες θερμίδες καθημερινά. Η κακή διατροφή προκαλεί στις γυναίκες μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών και θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.  Αίτια Ο υποσιτισμός είναι αποτέλεσμα της φτώχειας ή της σιτοδείας που υπάρχει στις περιόδους πολέμου, ξηρασίας κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις, το φαινόμενο του υποσιτισμού είναι πιθανό να εμφανίζεται και σε χώρες αναπτυγμένες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω κακών διατροφικών συνηθειών, είτε λόγω διαιτητικών προγραμμάτων που προκαλούν εξάντληση. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια τροφής, απαγορευτικές τιμές τροφίμων και πείνα, εξαιτίας της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας, των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν τις σοδειές, των άδικων όρων που επιβάλλει το παγκόσμιο εμπόριο και των βιοκαυσίμων. Ένα από τα αίτια του επισιτισμού είναι η ξηρασία η οποία πλήττει η νοτιότερη Αφρική, ενώ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) οι ΗΠΑ πρότειναν, ως μόνη σωτηρία για τους φτωχούς επί της γης, την εξάπλωση των καλλιεργειών μεταλλαγμένων τροφίμων, ανθεκτικών (μεταξύ άλλων και) στην ξηρασία, γενετικές επεμβάσεις οι οποίες διαταράσσουν το οικοσύστημα.

13 Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε βέβαια οι αγρότες των φτωχών χωρών διαθέτουν τα κεφάλαια να ξεπεράσουν μια φυσική καταστροφή, αγοράζοντας τρόφιμα και βρίσκοντας τα μέσα να τα μεταφέρουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη . Από που θα βρεθούν όμως τα απαραίτητα κεφάλαια; Αναγκαστικά από τις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων που ζητά ο πλούσιος Βορράς, όπως τσάι, κακάο, καφέ, βαμβάκι, ζάχαρη, κτηνοτροφές, τροπικά φρούτα, καπνό, ναρκωτικά, δηλαδή αγαθά με μικρή ή αρνητική συμβολή στη διατροφή ενός πληθυσμών. Οι εποχές αναμένονται να συρρικνωθούν κατά πολύ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρόκειται να συμβαίνουν συχνότερα .Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις ετήσιες συγκομιδές παγκοσμίως, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Η πείνα πιθανόν να γίνει η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες εκατομμυρίων αγροτών, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων. Η μελέτη αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό μέλλον είναι πιθανό, να αυξήσει τη πείνα στις φτωχότερες χώρες, που αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα επιβίωσης. Οι φτωχοί αγρότες από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ουγκάντα και τη Νικαράγουα δεν μπορούν πλέον να στηριχτούν στις καλλιέργειες που εδώ και αιώνες ασχολούνταν. Οι εποχές γίνονται πιο θερμές και πιο ξηρές και οι περίοδοι των βροχοπτώσεων μειώνονται κατά πολύ. Το ρύζι και το σιτάρι, δύο από τις σημαντικότερες συγκομιδές παγκοσμίως που εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι, παρουσιάζουν μεγάλες μειώσεις στις παραγωγές. Η παραγωγή σιταριού αναμένεται να μειωθεί κατά 15% ή και περισσότερο μέχρι το 2020, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και στην Ινδία.

14 Καθημερινά, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεινούν διότι όλο και μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης φυτεύεται με σπόρους που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, όχι για τη διατροφή ανθρώπων. Και βέβαια, τα ζώα που τρέφονται με αυτές τις καλλιέργειες καταναλώνονται από τους πλουσιότερους κατοίκους του πλανήτη, ενώ οι υπόλοιποι υποσιτίζονται ή πεθαίνουν της πείνας. Η μετάβαση της παγκόσμιας γεωργίας από την καλλιέργεια τροφής στην καλλιέργεια ζωοτροφής είναι μία νέα διεστραμμένη πρακτική, με συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι σοβαρότερες από οποιοδήποτε άλλο κακό έχει κάνει ποτέ άνθρωπος σε άνθρωπο .Η παραγωγή κυρίως ζωικών πρωτεϊνών ευθύνεται για ασθένειες αλλά και για τον υποσιτισμό ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων .Το πρόβλημα της πείνας έχει επιδεινωθεί παγκοσμίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών των βασικών ειδών διατροφής στο διάστημα και σήμερα πλήττει 923 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές περίπου 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα παγκοσμίως .To 89% περίπου των ανθρώπων, δηλαδή 750 εκατομμύρια, που υποφέρουν από την πείνα ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Σε 15 αφρικανικές χώρες η πείνα πλήττει άνω του 35% του πληθυσμού. Εκτός αυτών, αίτιο της κρίσης δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια τροφίμων ,αλλά η αδυναμία πρόσβασης όλο και μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού σε αυτά .Με άλλα λόγια το φαγητό της ανθρωπότητας έχει κλαπεί από λίγες μεγάλες εταιρίες ,πού διεκδικούν έλεγχο σε αυτά ως μέσο κερδοφορίας.

15 Πείνα: η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα
Αποτέλεσμα ; Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού", ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). "Τα θύματα του υποσιτισμού υπολογίζονται σε "642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 265 εκατομμύρια στην Αφρική, 53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και σε 15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες". Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται στον κόσμο αυξήθηκε από 825 εκατομμύρια την περίοδο σε 873 εκατομμύρια την περίοδο , σύμφωνα με τον FAO. Σύμφωνα με το ΡΑΜ (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα), η διεθνής βοήθεια σε τρόφιμα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες έχουν επείγουσα ανάγκη αυτής της βοήθειας.

16 Τρόποι επίλυσης Πρέπει οι πλούσιες χώρες να καλύψουν το αίτημα του
Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM) για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας 755 εκατομμυρίων δολαρίων Πρέπει να συσταθεί ένας πυρήνας αντιμετώπισης της κρίσης, ο οποίος να συσπειρώνει τους επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας .Οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών ζήτησαν από τα κράτη να μην προσφεύγουν σε περιορισμούς στις εξαγωγές τους για να εγγυηθούν τη δική τους διατροφική ασφάλεια, διότι οι έλεγχοι αυτοί ενθαρρύνουν τη συσσώρευση, ωθούν τις τιμές στα ύψη και τιμωρούν τους πιο φτωχούς κατοίκους του πλανήτη. Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο γενικός. γραματέας. του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε από όλα τα κράτη να άρουν άμεσα τα μέτρα αυτά. "Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, όμως για τους περισσότερους ανθρώπους είναι καταστροφή Οι δωρητές πρέπει να δράσουν τώρα" Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας --20 δισεκατομμύρια δολάρια--και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.

17 Πώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουνε τον υποσιτισμό:
Με θεραπευτικά και επισιτιστικά προγράμματα Με τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα, δηλαδή τροφές σε μορφή κρέμας, με βάση τα φιστίκια και το γάλα, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ταχεία ανάπτυξη των νηπίων

18 Έφηβοι Στην περίοδο της εφηβείας συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές και σωματικές και ψυχολογικές καθώς παράλληλα με τη σωματική ανάπτυξη υπάρχει και συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη. Οι αλλαγές αυτές έχουν επίδραση και στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Οι έφηβοι με την αυξημένη τάση για ανεξαρτησία, το φορτωμένο πρόγραμμα, η έντονη ανάγκη για κοινωνική ζωή αλλά και ο χρόνος εκτός σπιτιού δημιουργούν διαταραχές στο πρόγραμμα ευνοώντας την παράλειψη πρωινού και άλλων γευμάτων και την αντικατάστασή τους έξω με σνακ έξω από το σπίτι που πολλές φορές δεν επαρκούν σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης οι έφηβοι είναι πολύ επιρρεπείς στα διαφημιστικά μηνύματα. Η τηλεόραση και τα περιοδικά είναι γενικά αποδεκτά ως τα πιο ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς όμως οι τροφές οι οποίες είναι πιο δημοφιλείς είναι κενές θερμίδων, δηλαδή αφορούν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και υδατάνθρακες. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι από όλες τις ηλικίες παιδιών που αξιολογήθηκαν, οι έφηβοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν μη ικανοποιητική διατροφή.

19 Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής αποδίδεται επίσης στην κατανάλωση αναψυκτικών, καφέ, τσαγιού και τη έλλειψη γάλακτος και των χυμών φρούτων. Επίσης οι έφηβοι παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις ακόμη και στα γεύματα τους, παραλείποντας κατά κανόνα το πρόγευμα και αντικαθιστώντας το γεύμα ή το δείπνο με πρόχειρα φαγητά (fast foods).Διάφορες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι έφηβοι κατά μέσο όρο έχουν δύο ή τρία γεύματα αυτού του τύπου την εβδομάδα. Το πρόβλημα φυσικά γίνεται μεγαλύτερο, όταν τα φαγητά αυτά καταναλώνονται συστηματικά και μάλιστα από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Πρόχειρο σνακ Οι έφηβοι πηγαίνουν όπου θέλουν όπως επίσης τρώνε ότι και όπου θέλουν και όταν έχουν χρόνο. Αναπόφευκτα αποκτούν ασταθή τρόπο διατροφής λόγω του πλήθους των εργασιών τους ( κοινωνικές δραστηριότητες…) Τα σνακ αποτελούν το ¼ της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός εφήβου. Τα σνακ συνήθως δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α και φολικού οξέος. Έτσι απαιτείται η πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας τροφίμων για να καλυφθούν οι θρεπτικές ανάγκες των εφήβων .

20 Διατροφικές Διαταραχές
Η παχυσαρκία, η ψυχογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία είναι οι πιο σημαντικές διατροφικές διαταραχές που παρατηρούνται κατά την εφηβική ηλικία. Στις χώρες όπου το «γόητρο» είναι ενδημικό, συνήθως επηρεάζονται τα κορίτσια. Έτσι λόγω των ανησυχιών τους για τη σιλουέτα τους, ακολουθούν αδυνατιστικές δίαιτες με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε νευρική ανορεξία. Επίσης η κακή διατροφή κατά την εφηβεία σε συνδυασμό με τις δύσκολες ψυχολογικές συνθήκες αυτής της ηλικίας μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Παχυσαρκία Η παχυσαρκία ορίζεται σαν την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το ολικό σωματικό λίπος έχει αυξηθεί δυσανάλογα προς τους άλλους ιστούς και μάλιστα σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 20% περισσότερου του φυσιολογικού. Η παχυσαρκία στους εφήβους είναι μια πολύπλοκη διαταραχή, που έχει γενικά αίτια, αίτια που συνδυάζονται με τη συμπεριφορά του παιδιού και αίτια που πηγάζουν από το περιβάλλον.

21 Έχει αυξηθεί η παχυσαρκία στους εφήβους κατά 50% παγκοσμίως από το Επιπλέον, η παχυσαρκία είναι επιβλαβής γι την υγεία διότι προκαλεί: Καθυστέρηση της εφηβείας Επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης Τελικό ύψος μικρότερο από αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί Ψυχολογικά προβλήματα. Διότι το περιττό βάρος πολλές φορές αποτρέπει τους εφήβους από το παιχνίδι, το τρέξιμο, τον αθλητισμό. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται δυστυχισμένα και σιγά σιγά αρχίζουν να λειτουργούν στο περιθώριο. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της εφηβικής παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα το λίπος υπερβαίνει αρκετά τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται. Μόνο το 30% των εφήβων καταφέρνει να διατρέφεται με τη σωστή ποσότητα φρούτων, πρωτεϊνών, δημητριακών και γάλακτος. Επίσης η άσκηση στα παιδιά έχει ελαττωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

22 Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών περνά τις ελεύθερες ώρες του μπροστά από την τηλεόραση ή ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργειακό πλεόνασμα, το οποίο αποθηκεύεται σαν λιπώδη μάζα. Τι φταίει; Το 77% των παιδιών δεν τρώει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του και περνάει πολλές ώρες μόνο στο σπίτι του. Έτσι συχνά το φαγητό που τρώνε δεν ελέγχεται όσο πρέπει από τους γονείς, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα του. Το «σπιτικό» φαγητό αποτελεί για πολλά νοικοκυριά μια συνήθεια όχι καθημερινή, ή ακόμα και μια πολυτέλεια. Η μητέρα δουλεύει, είναι πολυάσχολη και η εύκολη λύση του φαγητού από έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για την σύγχρονη ελληνική οικογένεια . Τα παιδιά τρώνε σε εστιατόρια τύπου «fast food» σε ποσοστό 42% τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πολλοί μπορεί να πούνε πως δεν είναι μεγάλο ποσοστό . Αλλά αν αναλογιστούμε το είδος της τροφής που προσφέρεται και καταναλώνεται σε αυτούς τους χώρους, την περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη των χάμπουργκερ, των τηγανητών και των αναψυκτικών θα καταλάβουμε και το γιατί παχαίνουν αυτά τα παιδιά αλλά και γιατί τα περισσότερα από αυτά προτιμούν τα φαγητά έξω από το σπιτικό μιας και αναζητούν «έντονες » γεύσεις.

23

24

25

26

27 Οδηγίες διατροφής εφήβων
Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνουν όλο και λιγότερο σαλάτες, λαχανικά και όσπρια, ενώ είναι σχεδόν καθημερινή η κατανάλωση κρέατος, στη μια άλλη ή την άλλη μορφή. Τι μπορεί να γίνει; Οι υπέρβαροι έφηβοι πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν τα περιττά κιλά, διότι υπάρχει κίνδυνος το πάχος να τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για αυτό είναι σημαντικό ο ίδιος ο έφηβος για την απώλεια βάρους και για τον τελικό στόχο που επιθυμεί να πετύχει. Οι γονείς μπορούν εν μέρει να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, με την συμπαράσταση και την υποστήριξή τους. Οδηγίες διατροφής εφήβων Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Θα πρέπει δηλαδή να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την διασφάλιση της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής κατά την εφηβική ηλικία είναι σίγουρο ότι ωφελεί την υγεία και στην μετέπειτα ζωή του ατόμου. Οι έφηβοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες των τροφίμων. Έτσι επιτυγχάνεται ικανοποιητική εισδοχή διατροφικών στοιχείων στον άνθρωπο.

28 Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη πάνω από σαράντα διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία) και από καλές πηγές ενέργειες (θερμίδες από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια). Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, καμία όμως δεν τα περιέχει όλα. Έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφών τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της ικανοποιητικής πρόσληψης ενός συστατικού, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο κίνδυνος συσσώρευσης ανεπιθύμητων συστατικών στον οργανισμό. Οι γονείς δεν πρέπει να «αναγκάζουν» τους εφήβους να παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έφηβοι νιώθουν πιεσμένοι από το οικογενειακό περιβάλλον και ακολουθούν τον άκρως αντίθετο τρόπο διατροφής. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε αφενός τα παιδιά τους να έχουν ελευθερία επιλογής ως προς τη διατροφή τους και αφετέρου να τους παρέχουν ένα φυσικό περιβάλλον που προσφέρει την ανάπτυξη της υγείας τους. Ακόμη θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών επιλογών. Μια ακόμα λύση είναι να καταφύγουν οι έφηβοι σε βιολογικά προϊόντα.

29 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ο όρος «βιολογικά προϊόντα» αναφέρεται στα προϊόντα που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση λιπασμάτων , που έχουν παραχθεί σε έδαφος που το χώμα του καλλιεργείται με προσθήκη φυτικών μεταλλικών λιπασμάτων ,που δεν έχει κατεργαστεί με συντηρητικά , ορμόνες ,αντιβιοτικά κλπ. Ο όρος «κλπ» δεν έχει διευκρινιστεί , αλλά προφανώς αντιπροσωπεύει το ότι το έδαφος έχει αναπτυχθεί χωρίς τη χρήση χημικών πρόσθετων. Ειδικότερα, για το χαρακτηρισμό κάποιων τροφίμων ως βιολογικών, θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις : Τουλάχιστον το 95% της γεωργικής προέλευσης συστατικών του προϊόντος να είναι προϊόντα ή να προέρχονται από προϊόντα βιολογικής παραγωγής .Οι σπόροι και το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό να προέρχονται από προηγούμενη βιολογική παραγωγή. Το προϊόν ή τα συστατικά δεν θα πρέπει να έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας –τυποποίησης ιονίζουσα ακτινοβολία Το προϊόν να έχει παραχθεί χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή/και προϊόντων που παράγονται βάση αυτών Να είναι πιστοποιημένο ως «βιολογικό» από τους αρμόδιους οργανισμούς πιστοποίησης.

30 Αλλά όπως φανταζόμαστε όλοι μας, για μια σωστή ισορροπημένη διατροφή μια αποτελεσματική λύση είναι η
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως π.χ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσετε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρετε βάρος. Εκτός από τα θέματα υγείας, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας.

31 Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά και κρέας. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Υπάρχουν 3 είδη υδατανθράκων: 1)οι μονοσακχαρίτες ( όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη) 2)οι δισακχαρίτες (όπως λακτόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη) 3)οι πολυσακχαρίτες ( όπως άμυλο, γλυκογόνο) Το μυστικό των υδατανθράκων βρίσκεται στο διαχωρισμό τους. Ο οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στο ένα ή στο άλλο είδος, όλοι όμως καταλήγουν σε γλυκόζη μέσα στο αίμα μας. Αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα απορρόφησης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι πολυσακχαρίτες, μετατρέπονται σε γλυκόζη πολύ αργά (ψωμί, ρύζι, πατάτα, λαχανικά, όσπρια) ενώ οι απλοί, μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες (ζάχαρη, φρουκτόζη, γαλακτόζη) μετατρέπονται σε γλυκόζη απίστευτα γρήγορα

32 Οι ομάδες τροφών οι οποίες περιέχουν αξιόλογα ποσά υδατανθράκων είναι:
οι δημητριακοί καρποί και τα όσπρια (επίσης περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικό υπόλειμμα, αλλά και λίπη) τα φρούτα (εκτός από γλυκόζη και φρουκτόζη περιέχουν και σουκρόζη, αν γλυκίζουν (τα ώριμα κυρίως), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κυτταρίνη, ημικυτταρίνες, πηκτίνη και νερό σε διάφορες ποσότητες) τα λαχανικά (εκτός από διάφορα ποσά γλυκόζης, τα φυλλώδη είναι πλούσια σε νερό και κυτταρίνη και πολλά περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι βολβοί των ριζών και οι σπόροι (πατάτες, παντζάρια, καρότα, φασόλια, αρακάς και γογγύλια), έχουν μεγάλα ποσά αμύλου, μικρότερα πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, καθώς και διάφορα ποσά κυτταρίνης) το γάλα (περιέχει κυρίως τον υδατ/κα λακτόζη) τα συμπυκνωμένα γλυκά  ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Με λίγα λόγια τα αμινοξέα είναι τα δομικά τους συστατικά. Συνολικά υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα οποία απαντώνται σε ποικίλους συνδυασμούς μεταξύ τους. Οκτώ αμινοξέα από αυτά, πρέπει να προσλαμβάνονται με την τροφή μας, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτό το λόγο αποκαλούνται και «απαραίτητα» αμινοξέα: βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρεονίνη, μεθειονίνη,φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη.

33 Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από τις φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές ποσότητες βασικών αμινοξέων που περιέχουν. Αυτή η διαφορετική σύσταση, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι τα βασικά αμινοξέα που περιέχονται σε ζωικές και φυτικές τροφές, αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα υψηλότερη βιολογική αξία.

34 ΛΙΠΗ Τα λίπη αποτελούνται από λιπαρά οξέα και γλυκερίνη (τριγλυκερίδια). Τα λιπαρά οξέα διαφοροποιούνται αναλόγως του μήκους τους (βραχεία, μέτρια και μακριά αλυσίδα) και αναλόγως του αν είναι κορεσμένα ή ακόρεστα. Τα λίπη… περιέχουν μόνο απαραίτητα λιπαρά οξέα (το λινολεικό οξύ πρέπει να αμβάνεται με την τροφή) περιέχουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι βιταμίνες Α, D, E, K απορροφώνται από τον οργανισμό μας μόνο σε συνδυασμό με λιπαρές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική μόνωση (υποδόριο λίπος) προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα αποτελούν συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες ανήκουν στους μικρότερους «ρυθμιστές» του μεταβολισμού μας. Δρούν ως βοηθητικοί παράγοντες πολλών ενζύμων, που θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε μεταβολικούς καταλύτες. Οι βιταμίνες (vita=ζωή) είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας, το οποίο δεν μπορεί να τις παράγει, αλλά τις προσλαμβάνει μέσω των τροφών. Οι βιταμίνες ταξινομούνται ανάλογα με τη διαλυτότητά τους.

35

36 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το φθόριο, το ιώδιο κ.α. Πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια αυτών. Καταναλώνετε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο, προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δρουν προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου και των περισσότερων νεοπλασιών. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και χυμών, παρέχοντας έτσι στον οργανισμό σας πληθώρα απαραίτητων βιταμινών. Τονώνουν τον οργανισμό και δρουν προστατευτικά έναντι πολλών νόσων. Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, αποτρέποντας σας από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα”. Πίνετε καθημερινά 1- 2 ποτήρια γάλα και τρώτε γιαούρτια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών και καφέδων, προκαλούν κατακράτηση υγρών και κάνουν κυτταρίτιδα! Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε κρασί. Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου έναντι άλλων λιπών (βούτυρο, μαργαρίνη κ . ο . κ . ). Το ελαιόλαδο προμηθεύει τον οργανισμό με απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης με αντιοξειδωτικές βιταμίνες κατά της γήρανσης! Προσθέστε το στο φαγητό σας προς το τέλος του μαγειρέματος και πάντα με μέτρο.

37 Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, ξηρούς καρπούς, λιπαρά κρέατα& αλλαντικά, σάλτσες, γλυκά). Καταναλώνετε κυρίως βραστά, ψητά και σχάρας και αποφύγετε τα τηγανητά. Προτιμάτε άπαχα κρέατα και αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος. Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 ψάρι, 1-2 κρέας και 1-2 ζυμαρικό ή ρύζι. Αν καταναλώσετε κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπαθήστε ταυτόχρονα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών, έτσι ώστε να δεσμεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και να επέλθει γρηγορότερα ο κορεσμός. Να τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου). Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα, ακόμα και με λίγες ώρες περπάτημα. Θυμηθείτε ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιής και σε φόρμα. Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαιντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι κτλ.

38 Μεσογειακή Διατροφή Η «Μεσογειακή Διατροφή» έχει αποδειχτεί ως ο καλύτερος τρόπος διατροφής για τον άνθρωπο. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν ή την αγνοούν. Σήμερα όμως που τα αναπτυγμένα κράτη μαστίζονται από την παχυσαρκία η συμβολή αυτού του τρόπου διατροφής φαίνεται να είναι η λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας. Στην Ελλάδα το 11,8% των παιδιών πάσχουν από παχυσαρκία. Ο σκοπός ης εργασίας είναι η ενημέρωση του κόσμου για την «Μεσογειακή Διατροφή» έτσι ώστε στο μέλλον να μην μιλάμε για αυτές τις ασθένειες. H Μεσογειακή διατροφή είναι ο όρος για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Η Μεσογειακή διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια, καρποί ) Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Ψάρια και πουλερικά σε μικρές ποσότητες Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της μεσογειακής διατροφής έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.

39 Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής
Η μεσογειακή πυραμίδα μας υποδεικνύει την αναλόγια και την συχνότητα που πρέπει να έχει κάθε ομάδα τροφίμων στη ζωή μας. Στη βάση της πυραμίδας βλέπουμε τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας . Αυτά τα τρόφιμα είναι το ψωμί, το ρύζι ,τα ζυμαρικά κ.α. Τα χαρακτηριστικά αυτών των τροφίμων είναι η μεγάλη ποσότητα σε ενέργεια, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες ενώ δεν περιέχουν καθόλου λίπος. Ένα άλλο αξιόλογο χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελείται από μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σημαντικά επίσης είναι και τα τρόφιμα ολικής αλέσεως τα οποία μας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μετά παρατηρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι καθημερινή δηλαδή τουλάχιστον τρείς μικρομερίδες φρούτων και έξι μικρομερίδες λαχανικών. Αυτά τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό καθώς περιέχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Στη συνέχεια είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας. Αρκετά πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Όπως και στα προηγούμενα τρόφιμα έτσι και σε αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση του για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Κατόπιν βλέπουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που βρίσκονται στη μέση της πυραμίδας οπότε η κατανάλωση θα πρέπει να είναι μέτρια και καθημερινή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και άλλων ανόργανων στοιχείων ενώ βρίσκουμε και αρκετές βιταμίνες.

40 Μετά η πυραμίδα μας δείχνει τρόφιμα που η κατανάλωση τους είναι εβδομαδιαία. Τέτοια τρόφιμα είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, οι ελιές, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, τα αυγά και τα γλυκά. Τα ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για αυτό τον λόγο η κατανάλωση θα πρέπει να είναι συχνή. Ύστερα βλέπουμε τα πουλερικά. Τα πουλερικά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Σύμφωνα με την μεσογειακή πυραμίδα είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα στο τραπέζι μας. Στην επόμενη θέση της πυραμίδας βρίσκονται τα αυγά. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και σε χοληστερόλη οπότε η κατανάλωση τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μετά είναι τα γλυκά τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι ποσότητες γλυκών που τρώμε να είναι ελάχιστες.

41 Στην κορυφή της μεσογειακής πυραμίδας βρίσκεται το κόκκινο κρέας.
Πλούσιο σε σίδηρο και πρωτεΐνες αλλά και κορεσμένα λιπαρά τα οποία προκαλούν διάφορες καρδιαγγειακές στον οργανισμό. Επίσης είναι ένα πολύ καλό απορροφήσιμο φαγητό. Η κατανάλωση θα πρέπει να είναι περιορισμένη δηλαδή Λίγες φορές το μήνα. Άλλα δύο πράγματα που αναφέρονται στην πυραμίδα. Το πρώτο είναι η γυμναστική που πρέπει να γίνεται καθημερινά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και το δεύτερο είναι το κόκκινο κρασί εφόσον η κατανάλωση του γίνεται με μέτρο. Δευτέρα Ψωμί, τυρί, αυγό, γάλα Κοτόπουλο με ρύζι Τρίτη Φασολάδα Τετάρτη Ψωμί, βούτυρο, μέλι, γάλα Μοσχάρι Κοκκινιστό Πέμπτη Ψαρόσουπα Παρασκευή Σταφιδόψωμο, γάλα Φακές Σάββατο Γιαούρτι με μέλι Σπανακόρυζο Κυριακή Κοτόπουλο με πατάτες

42 Διατροφή στα σχολεία Το κουδούνι χτυπάει! Ήρθε η ώρα για διάλειμμα… Επιτέλους, παιχνίδι με την παρέα και κολατσιό. Τι τρώνε, όμως, τα παιδιά μας στο διάλειμμα; Είναι σωστές οι επιλογές τους; Τα κυλικεία στα σχολεία πληρούν τις προδιαγραφές για τη σωστή διατροφή των παιδιών; Οι περισσότερες μελέτες, έως σήμερα, δείχνουν ότι τα τρόφιμα που επιλέγουν τα παιδιά από το κυλικείο, τις περισσότερες φορές, είναι κακής ποιότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει και να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να εφοδιάζεται με ενέργεια και θρεπτικές ουσίες από φρούτα, χυμούς, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τέτοια τρόφιμα, όμως, σπάνια περιλαμβάνονται στο μενού των κυλικείων. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφική αγωγή ξεκινάει από το σπίτι. Γι? αυτό, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους καθημερινά πέντε υγιεινά θρεπτικά γεύματα, για να μπορέσουν έτσι να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας. Λέγοντας πέντε γεύματα εννοούμε τα εξής: πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.

43 Οι παλιοί έλεγαν ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»
Οι παλιοί έλεγαν ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Με άλλα λόγια, η καλή μέρα ξεκινάει με ένα καλό πρωινό! Το πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα (μέτριο σε λιπαρά), ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, ή από ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά και φρούτο ή φρέσκο χυμό. Επίσης, ένα τοστ ή ένα βραστό αβγό και μία φέτα ψωμί, συνοδευόμενα από ένα ποτήρι φρέσκο χυμό, αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Οι παραπάνω επιλογές εξασφαλίζουν στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι υδατάνθρακες, για ενέργεια και καλύτερη απόδοση στα μαθήματα. Το πρόγευμα, ή αλλιώς δεκατιανό, είναι απαραίτητο κάθε μέρα, ειδικά όταν αυτή ξεκινάει αρκετά νωρίς το πρωί. Επιτρέπει στα παιδιά να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό τους έγκαιρα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουν σε γλυκά ή λιπαρά τρόφιμα για να κορέσουν την πείνα τους. Επίσης, το πρόγευμα παρέχει στα παιδιά την απαιτούμενη ενέργεια για συγκέντρωση, καλύτερη απόδοση και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερη συμμετοχή στην τάξη, αλλά και στο παιχνίδι. Στο σχολείο, αν τα παιδιά δεν έχουν κολατσιό από το σπίτι, ως πρόγευμα μπορούν να επιλέξουν ένα σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα ή μαρούλι από το κυλικείο, ή ένα παιδικό γιαούρτι ή μια σπανακόπιτα ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα σταφιδόψωμο και έναν χυμό. Τα κυλικεία αποδεικνύεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφική υγεία των παιδιών. Η σωστή και υγιεινή διατροφή στα σχολεία προλαμβάνει διάφορες σοβαρές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κ.ά. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των μαθητών και των γονιών τους, αλλά και των δασκάλων, από τους διαιτολόγους, σε συνεργασία με παιδιάτρους και ειδικούς σε θέματα αγωγής υγείας, ώστε να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για θέματα διατροφής, τόσο στο σχολείο όσο και στην καθημερινότητά τους.

44 Απαντήσεις Ερωτηματολογίου
3o Γ.Ε.Λ. Άρτας Τάξη : Α’ Λυκείου Μάθημα : Ερευνητικές Εργασίες Θέμα : Διατροφή και Υγεία

45 Ενημερώνεστε για θέματα διατροφής ;

46 Τρώτε καθημερινά πρωινό;

47 Εντάσσετε στη διατροφή σας φρούτα & λαχανικά;

48 Πιστεύετε ότι η υγεία είναι αποτέλεσμα υγιεινής διατροφής;

49 Καταφεύγετε στο γρήγορο φαγητό;

50 Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος προτιμά το γρήγορο φαγητό ;

51 Στη συσκευασία ημερομηνίας λήξης τι παρατηρείς ;

52 Θεωρείτε ότι τα συντηρητικά εκτός από τη διατήρηση του τροφίμου είναι επιβλαβή ;

53 Γνωρίζεται τι είναι βιολογικά προϊόντα;

54 Τα προτιμάτε;

55 Πιστεύετε ότι τα συμπληρώματα διατροφής αντικαθιστούν συμβατικά προϊοντα;

56 Πιστεύετε ότι η διάθεση σας επηρεάζει τις διατροφικές σας συνήθειες;

57 Προτιμάτε τα συσκευασμένα αναψυκτικά από τους φυσικούς χυμούς;

58 Πόσες φορές τη μέρα καταναλώνετε γλυκά ;

59 Καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά;

60 Προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα;

61 Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εργασία
Αβράμι Άντζελα Βαρέλης Μιχαήλ Γκρέκος Σπύριδων Δήμου Ελένη Διονύσης Πέτρος Δράκου Ειρήνη Ζαρλαχάς Σπυρίδων Ζώτος Γρηγόρης Καγκιούζης Νίκος Καρέζος Κωνσταντίνος Κολιός Γαβριήλ Μανιφάβας Στράτος Μαυρογιώργος Θεόδωρος Μπουραζάνης Γεώργιος Παντός Θωμάς Τάτσης Αλέξανδρος Τζίμα Χριστίνα Τσαλαπάτη Αλεξάνδρα Φελέκη Άννα Χριστοδούλου Λουκία Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη του Τσίκου Σπύρου ΠΕ 1404 και του Μήτσιου Γεώργιου ΠΕ 0401 και εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της «Ερευνητικής Εργασίας» Α΄ Λυκείου.


Κατέβασμα ppt "Η διατροφή είναι ο σπουδαιότερος περιβαλλοντολογικός παράγοντας για την υγεία και την σωστή διάπλαση του σώματος. Η καλή υγεία επιτυγχάνεται με τη σωστή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google