Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ
3η ομάδα Project ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ

2 1. Βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα
2. Μεταλλαγμένα τρόφιμα 3. Μεσογειακή διατροφή 4. Φαρμακευτικά τρόφιμα Υπεύθυνοι καθηγητές: Μηνακάκης Ιωάννης Πετροπουλάκης Γεώργιος

3 Βιολογικά και Συμβατικά τρόφιμα
Μαθητές που εργάστηκαν: Σπυριδάκος Σταύρος Σταυρόπουλος Δημήτρης Χιώτης Κωνσταντίνος Τούμπλης Παναγιώτης Χρυσικός Νίκος

4 Η βιολογική καλλιέργεια
είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή),σε υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων.

5 Συμβατικά Τρόφιμα είναι αυτά τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία τροποποίηση ή κάθε είδους επεξεργασία, όπως τα φρούτα και λαχανικά τα οποία αντιπροσωπεύουν την πιο απλή μορφή ενός λειτουργικού τροφίμου.

6 Με την επίσκεψη μας στο γραφείο του γεωπόνου κ
Με την επίσκεψη μας στο γραφείο του γεωπόνου κ. Γιαννόπουλου Δημήτρη καταλάβαμε τα εξής: Τα φυτικά προϊόντα λέγονται βιολογικά όταν καλλιεργούνται σε κάποιο χωράφι στο οποίο για 3 χρόνια δεν έχει προστεθεί λίπασμα ή φυτοφάρμακο. Τα ζωικά προϊόντα λέγονται βιολογικά όταν παίρνονται από ζώα που έχουν να φάνε μη βιολογική ουσία 5 μήνες.

7 Για να γίνει αυτό όμως η εταιρεία πιστοποίησης στέλνει συχνά άτομα να πάρουν δείγματα των προϊόντων. Όταν διαπιστωθεί ότι το προϊόν είναι βιολογικό η εταιρεία το πιστοποιεί. Με αυτή την πιστοποίηση ο καλλιεργητής μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του σαν βιολογικά. Αν όμως ο καλλιεργητής πουλήσει και μη βιολογικά προϊόντα σαν βιολογικά, τότε η ποινή που του επιβάλλεται είναι η αφαίρεση του πιστοποιητικού. Ο έλεγχος είναι συνεχής και στον τόπο παραγωγής (πριν την συγκομιδή) και στη θέση πώλησής του (Λαϊκή, super market).

8 Η τιμή των βιολογικών προϊόντων συνήθως είναι μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών Τιμές προϊόντων από supermarket: Βιολογικά προϊόντα: 2, Μακαρόνια 2, Γάλα 3, Μήλα 2, Σοκολάτα 5, Κοτόπουλο Συμβατικά προϊόντα: 1,20 1,65 2,17 1,

9 Τα βιολογικά τρόφιμα συμβάλλουν σε αντίθεση με τα μεταλλαγμένα στα εξής:
Στην προστασία του περιβάλλοντος Στην προστασία του παραγωγού και τέλος Στην προστασία του καταναλωτή

10 Βιολογικά Προϊόντα και Υγεία
Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολο τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες (ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα Έχουν λιγότερα αντιβιοτικά. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς αναπτύσσονται πιο αργά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται. Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

11 Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα βιολογικά προϊόντα για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δηλαδή
1) Στα παιδιά και στους ηλικιωμένους και 2) Στις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη

12 Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργιας
Φρούτα και Λαχανικά Προϊόντα από ζώα καθώς και τα ίδια τα ζώα(τυρί, γάλα, κρέας)

13 Βιολογικά Συμβατικά Έχουν λιγότερο νερό στη σύστασή τους
Βιολογικά Συμβατικά Έχουν λιγότερο νερό στη σύστασή τους Έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και φυσικές φυτοχημικές ουσίες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα Περιέχουν υψηλότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς προσθήκες, και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Η γεύση τους είναι φυσική Έχουν περισσότερο νερό στη σύσταση τους σε σχέση με τα βιολογικά Περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες Έχουν συνήθως μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Στα συμβατικά προϊόντα φυτικής προέλευσης προστίθενται ορισμένες φορές θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες) Συχνά έχουν τεχνητή γεύση

14 Βιολογικά Συμβατικά Τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να συντηρηθούν σε διάρκεια ίση με τα συμβατικά αλλά τα υπόλοιπα βιολογικά μπορούν να συντηρηθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα Δεν περιέχουν χημικά κατάλοιπα Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα και χημικά κατά την παραγωγή τους Συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα Μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα βιολογικά Συνήθως περιέχουν χημικά υπολείμματα χωρίς ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας. Κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται συντηρητικά και πρόσθετα και πάλι βέβαια υπάρχει η διαβεβαίωση των ειδικών ότι αυτό συμβαίνει στα όρια που επιτρέπει η νομοθεσία Έχουν πιο προσιτές τιμές

15 ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΓΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΙΤΗΣ

16 Τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMO) είναι προϊόντα τα οποία έχουν προέλθει από γενετικά τροποποιούμενους οργανισμούς . Σε αυτούς τους οργανισμούς, έχουν γίνει συγκεκριμένες αλλαγές στο γενετικό τους υλικό (DNA) με τεχνικές Γενετικής Μηχανικής. Η πρώτη εμφάνιση αυτών των τροφίμων στα ράφια, τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι εφαρμογές είναι κυρίως σε προϊόντα γεωργικής προέλευσης σόγια, καλαμπόκι, καλαμποκέλαιο, σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, γλυκά.

17 Στις αρχές του 2006 εμφανίστηκαν και οι πρώτες αναφορές για την δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων χοιρινών, με σκοπό τη δημιουργία κρέατος με υψηλή συγκέντρωση σε ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και ποικιλία χοιρινών που, αφομοιώνοντας το φωσφόρο των φυτών, δημιουργούν κοπριά με λιγότερο φώσφορο κατά 60%. Η κριτική γύρω από την παρουσία των GM τροφίμων στρέφεται σε θέματα ασφάλειας, οικολογίας, οικονομικών αλλά και νομικών.

18 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Ένα από τα συνήθη επιχειρήματα που ρίχνονται στο τραπέζι είναι το πρόβλημα πείνας στις αφρικάνικες χώρες και ότι μόνη λύση για το πρόβλημα αυτό θα ήταν η χρήση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και τροφίμων. Η πιο συντηρητική πλευρά, αντίθετα, προτείνει την καλύτερη κατανομή των τροφίμων, καθώς και την πιο λογική και αποτελεσματική αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης . Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει τι βάζει στο τραπέζι του. Ακόμη και αν επιτραπεί η εισαγωγή των GM τροφίμων στα ελληνικά εμπορικά καταστήματα, ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και από που προέρχεται

19 ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έρευνες δείχνουν ότι, η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι διαταράσσεται η ισορροπία του περιβάλλοντος και συνεπώς επηρεάζονται οι τροφικές αλυσίδες Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των εντομοκτόνων• όπως τα κουνούπια απέκτησαν ανθεκτικότητα σε ισχυρά εντομοκτόνα, παρομοίως και τώρα το περιβάλλον θα δημιουργήσει νέα είδη εντόμων προκειμένου να είναι ανθεκτικά στα νέα τρόφιμα με τις νέες ιδιότητες.

20 ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Το γεγονός ότι τα ποσοστά της παραγωγικότητας της γεωργίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλά στάθηκε αφορμή για να εδραιωθούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, προκειμένου να περιοριστεί ο υποσιτισμός. Επιπλέον, η ανάγκη για μεγιστοποίηση της αντοχής των τροφίμων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και η προσπάθεια κάλυψης των πληθυσμιακών αναγκών αποτέλεσαν αιτίες που συνέβαλαν κι αυτές στη δημιουργία τους. Επιπροσθέτως, εξασφαλίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, καθώς αυξήθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο περιορισμός των ακόρεστων λιπαρών σε πλούσιες σε θερμίδες τροφές. Ταυτόχρονα, έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

21 ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ;
Θα το ξέρω γιατί θα το γράφει στην ετικέτα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1829/2003 & Κανονισμός 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών) καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο τυποποιημένο τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του, και συγκεκριμένα στη λίστα των συστατικών. Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”.

22 ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Επί του παρόντος θα ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις των «μεταλλαγμένων» στην υγεία μας, καθώς πολλά στοιχεία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να έχει περάσει η αντίληψη ότι τα «μεταλλαγμένα» δεν είναι επιβλαβή. Ξεκινώντας, π.χ., με την ερευνητική διαπίστωση της γενετικής αστάθειας των ΓΤΟ, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατάραξη της γονιδιωματικής ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των προτύπων έκφρασης πολλών γονιδίων και στη σύνθεση ανεπιθύμητων, επικίνδυνων προϊόντων, τοξινών, αλλεργιογόνων, καρκινογόνων κ.ά. που αλλάζουν την αντίδραση του οργανισμού.

23 Ένα γαλλικό και ένα ολλανδικό εργαστήριο, π. χ
Ένα γαλλικό και ένα ολλανδικό εργαστήριο, π.χ., ανέλυσαν ανεξάρτητα τις αλληλουχίες εισαχθέντων γονιδίων σε πέντε διαφορετικές ποικιλίες της τροποποιημένης σόγιας Roundup Ready (RR) και βρήκαν διαφορές με τις περιγραφείσες αρχικά από τις εταιρείες αλληλουχίες, αλλά και μεταξύ των δειγμάτων των δύο εργαστηρίων, παρατήρηση που υποδηλώνει την αστάθεια του εισαχθέντος γονιδίου. Η τυχαία ένθεση του ξένου γονιδίου μπορεί όχι μόνο να αλλάξει τη γονιδιωματική έκφραση αλλά και να καταστρέψει περιοχές, όπως η διαπιστωθείσα αλλαγή κατά 3% σε τροποποιημένο βακτήριο ή η καταστροφή μιας γονιδιωματικής περιοχής τροποποιημένης σόγιας.

24 Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ το1983 και αυτά ήταν δενδρύλλια καπνού που ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από τότε η επιστήμη της βιοτεχνολογίας έχει δημιουργήσει πολλά μεταλλαγμένα, όπως: 

25 Ρύζι με μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη.
Καλαμπόκι και σόγια που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού με λιγότερα κορεσμένα λίπη.  Πατάτες με χαμηλά λιπαρά και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο που θα απορροφούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα. Ρύζι με μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη. Φρούτα και λαχανικά με υψηλά επίπεδα βιταμινών C,E καθώς και B-καροτίνης (συστατικά που συμβάλουν προληπτικά στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών). Φυτά ανθεκτικά στα καταστροφικά έντομα και ζιζάνια και Φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία.

26 ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραματική καλλιέργεια ήταν ντομάτα της εταιρείας Zeneca που είχε υποστεί τροποποίηση για επιβράδυνση της ωρίμανσης. Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού της εταιρείας Monsanto που εμφανίζει εντομοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρείας. Μετά το βαμβάκι ήταν η σειρά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρείας Χελλασίντ για λογαριασμό της AgrEvo. Στη συνέχεια έχουμε τα μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζεται αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνα συγκεκριμένων εταιρειών. 

27 Μεσογειακή διατροφή

28 Από τους μαθητές Βασίλης Κυριακούλιας Βαγγέλης Πλαγάκης Κώστας Κολοβός
Στέλιος Θεοδωρόπουλος Αλέξανδρος Κάγιο Νίκος Γιαννόπουλος

29 Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής
Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή.Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις

30 Το μενού που την αποτελεί
Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κ.λ.π) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.

31 Τα χαρακτηριστικά της Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. Ελαιόλαδο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ. Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα). Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα. Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας. Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)

32 Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας.

33 Σε μια έρευνα που κάναμε μεταξύ μας σε σύνολο 19 παιδιών ( και στις οικογένειες τους) διαπιστώθηκαν τα εξής: 10 παιδιά (οικογένειες) τρώνε ψωμί κάθε μέρα 9 παιδιά (οικογένειες) ζυμαρικά 2 φορές την εβδομάδα 8 παιδιά (οικογένειες) φρούτα κάθε μέρα 12 παιδιά (οικογένειες) γαλακτοκομικά κάθε μέρα 8 παιδιά (οικογένειες) αβγά μια φορά την εβδομάδα 6 παιδιά (οικογένειες) όσπρια 1 φορά την εβδομάδα 9 παιδιά (οικογένειες) κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα Προσέξτε την επόμενη διαφάνεια

34 Αρκετά παιδιά (έξω από το σπίτι) τρώνε σχεδόν καθημερινά κάποιο από τα παρακάτω: πίτσα, πατατάκια, κρουασάν, πεϊνιρλί, σάντουιτς, σουβλάκια, πίτα γύρο κ.λπ. που δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Φαίνεται δηλαδή ότι απομακρυνόμαστε αρκετά από την μεσογειακή διατροφή.

35 Αποτελέσματα ερευνών που έγιναν για τη Μεσογειακή διατροφή
Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Σικελίας οι οποίοι ζούσαν τουλάχιστον μέχρι τα 100 τους, ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι το μοτίβο της μεσογειακής διατροφής ίσως αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής των 19 υπεραιωνόβιων – οι οποίοι έφτασαν αισίως ηλικίες μεταξύ 100 και 107 ετών - από τους συνολικά 18,328 κατοίκους, ήταν ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των διαφόρων τροφών που την αποτελούσαν. Επιπλέον, όπως είδαν οι ερευνητές, ζούσαν όλοι με τις οικογένειές τους, ήταν σωματικά δραστήριοι και δεν ήταν παχύσαρκοι. Τι είναι όμως ο γλυκαιμικός δείκτης;

36 Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, υψηλή ζωντάνια
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) υποδεικνύει το γλυκαιμικό φορτίο μιας τροφής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος κατά την κατανάλωσή της. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. το λευκό ψωμί) προκαλούν την αστραπιαία και απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, γεγονός που μας προσφέρει μια άμεση «ένεση» ενέργειας η οποία όμως σύντομα ατονεί, με αποτέλεσμα να πεινάμε γρηγορότερα. Αντίθετα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά) προκαλούν αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μια πιο σταθερή ενεργειακή «τόνωση» και στην παράταση της αίσθησης ότι είμαστε χορτάτοι. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις δίαιτες που αποτελούνται από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε αντίθεση, διατροφικά μοτίβα πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φάνηκε να χαρίζουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

37 Τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στην ομάδα των τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή είναι αυτά που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας.

38 Τα βότανα και τα φαρμακευτικά τρόφιμα στη ζωή μας..

39 Η εργασία έγινε από τους μαθητές:
Η εργασία έγινε από τους μαθητές: Γιάννη Θεοδωρόπουλο Παναγιώτα Νίκια Μάριο Ρηγάκο Ζωή Τζανετέα Αλεξάνδρα Τσόπελα

40 Τα φαρμακευτικά τρόφιμα..
Φαρμακευτικά τρόφιμα είναι τα προϊόντα που απομονώνονται από τρόφιμα και πωλούνται σε φαρμακευτική μορφή , συχνά μη συσχετιζόμενη με τρόφιμο. Θεωρείται ότι αυτά τα προϊόντα βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων. Μερικά από αυτά είναι….

41 SALOSPIR: Είναι ένα αναλγητικό και αντιπυρετικό φάρμακο .Παρενέργειες: Πόνοι μικρής ή μέτριας έντασης όπως κεφαλαλγίες, νευραλγίες ,μυαλγίες κ.α.

42 SOLOSA: Το solosa είναι ένα από του στόματος χορηγούμενο δραστικό φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Παρενέργειες: Χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα από το κανονικό .Μείωση στον αριθμό κυττάρων του αίματος( αιμοπετάλια, λευκοκύτταρα , ερυθροκύτταρα.)

43 Τα βότανα.. Το μυστικό της υγείας βρίσκεται καλά κρυμμένο στα βότανα, τα αυτοφυή δηλαδή φυτά και ιδίως αυτά που φυτρώνουν στους καλλιεργημένους αγρούς και χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα για τις διάφορες παθήσεις. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάνων που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μας χαρίζουν ωφέλεια και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Όπως τα ήξεραν οι παλιοί… Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά..

44 Βασιλικός Διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Για το φαγητό, ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, μελαγχολία, άγχος, ζαλάδες, εντερικές διαταραχές κρυολόγημα και τυμπανισμό της κοιλιάς. Είναι χωνευτικό και καταπολεμά πονόκοιλο, ζαλάδα, ναυτία.

45 Δενδρολίβανο Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο. Κατά της τριχόπτωση και της  πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.

46 Δυόσμος Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και υποβοήθηση στην πέψη. Επίσης προσφέρει πολλά κατά των νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κλπ.

47 Μέντα  Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες. Περιέχει μια δροσιστική ουσία, τη μενθόλη.  Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι  επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια έλαια από από αυτά τα φυτά έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόπαστες, τσίχλες κ.λπ.)

48 Φασκόμηλο Το φασκόμηλο είναι εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από υψηλή εφίδρωση. Ισορροπεί ήπια τον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σπάνια έμμηνα ή πρόωρη εμμηνόπαυση. (θα πρέπει να αποφεύγεται σε συχνή χρήση από γυναίκες που εκκρίνουν πολλά οιστρογόνα). Στη γαστρονομία πολλοί το χρησιμοποιούν ως συνοδευτικό λαχανικών και λευκών κρεάτων.

49 Θυμάρι  Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα.  Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.

50 Χαμόμηλο Ένα φλιτζάνι χαμομηλιού πριν το γεύμα ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στον ύπνο και ηρεμεί τους πονοκεφάλους, τους πόνους των δοντιών και τις νευρώσεις. Καταπολεμά το συνάχι. Το εκχύλισμα του χαμομηλιού κάνει μια τέλεια λοσιόν για τον καθαρισμό του προσώπου και του ευαίσθητου δέρματος των βρεφών, ενώ δίνει ζωηρές ανταύγειες στα ξανθά μαλλιά. Επίσης τα οφθαλμόλουτρα με  χαμομήλι καταπραΰνουν τις φλεγμονές των βλεφάρων.

51 μερικές ακόμη φωτογραφίες…

52

53

54 ΠΗΓΕΣ http//users.sch.gr/thomalecos/mesdiatrofi.htm τροποποιημένα_τροφιμα

55 http://www. bio-hellas


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google