Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακό Γεύμα Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακό Γεύμα Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακό Γεύμα Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου
Παρουσίαση στα πλαίσια του ΕΔΣΠΥ Υπεύθυνη οργάνωσης: Ειρήνη Χριστούδια Συντονίστρια ΕΔΣΠΥ: Χριστιάνα Πισία Συμμετοχή παιδιών των τμημάτων Στ΄1 και Στ΄2 22 Φεβρουαρίου 2007 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

2 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Καλωσορίσατε Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

3 τη Μεσογειακή Διατροφή
Διαφημίζουμε τη Μεσογειακή Διατροφή Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

4 κάνουν βουτιά στην κατσαρόλα" θεατρικό από τα παιδιά της Στ΄ 2
"Όσπρια και λαχανικά κάνουν βουτιά στην κατσαρόλα" θεατρικό από τα παιδιά της Στ΄ 2 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

5 τη Μεσογειακή Διατροφή
Παρουσιάζουμε τη Μεσογειακή Διατροφή Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

6 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Μεσογειακή Διατροφή Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Στις μέρες μας, που η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες είναι μπροστά από την πόρτα μας, προβάλλει ολοένα η ανάγκη για μία ισορροπημένη διατροφή που να μας προστατεύει και από τις δύο μάστιγες. Διερευνώντας οι επιστήμονες τον τρόπο διατροφής πολλών χωρών, κατέληξαν σε μία: τη μεσογειακή.

7 Περιεχόμενα Το ιστορικό της μεσογειακής διατροφής
Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής Τα χαρακτηριστικά της Αποτελέσματα έρευνας ανάμεσα στα παιδιά της Ε΄και Στ΄ τάξης του σχολείου μας Η πυραμίδα της άσκησης Μηνύματα για μια ισορροπημένη διατροφή. Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Στη σημερινή παρουσίαση θα μελετήσουμε το ιστορικό της όλης έρευνας που κατέληξε στη μεσογειακή διατροφή, θα παρουσιάσουμε την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και θα δώσουμε έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε ανάμεσα στους μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων του σχολείου μας που διερευνούσαν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών του σχολείου μας σε σχέση με τις οδηγίες της πυραμίδας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καλή υγεία, είχε άμεση σχέση με την άσκηση, γι’ αυτό και εμείς μελετούμε την πυραμίδα της άσκησης και τις οδηγίες που αυτή δίνει για να κρατηθούμε σε φόρμα. Τέλος δίνουμε μηνύματα για μια ισορροπημένη διατροφή μέσω εργασιών των μαθητών των τμημάτων της Στ΄ τάξης.

8 Γιατί τη λένε Μεσογειακή; Τη Μεσόγειο τρώνε;
Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο διάσημη; Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Γιατί τη λένε μεσογειακή; Τη Μεσόγειο τρώνε; Όχι! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

9 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Ο Υ Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Δεκαετία του Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διεξάγει έρευνα διατροφικών συνηθειών μεταξύ 7 χωρών:

10 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
1. Ελλάδα (Κρήτη) 2. Ιταλία 3. Γιουγκοσλαβία 4. Ολλανδία 5. Φινλανδία 5 4 3 2 1 7 6. ΗΠΑ 7. Ιαπωνία 6 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Ελλάδα, Ιταλία. Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

11 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Ελλάδα Κρήτη Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Παρατηρείται ότι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών. Αρχικά της έδωσαν το όνομα Κρητική Διατροφή. Αργότερα όμως διαπιστώνοντας τα ίδια συμπεράσματα και στις υπόλοιπες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, την μετονόμασαν σε Μεσογειακή Δίαιτα.

12 Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο διάσημη;
Τα άτομα τα οποία ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα, παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής. Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Τα άτομα τα οποία ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα, παρουσιάζουν λιγότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής.

13 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Τα χαρακτηριστικά της Χρησιμοποίηση ελαιόλαδου Μεγάλη κατανάλωση: λαχανικών φρούτων δημητριακών οσπρίων ψαριών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος οινοπνεύματος Μικρή κατανάλωση κρέατος Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Τα χαρακτηριστικά της Χρησιμοποίηση ελαιόλαδου Μεγάλη κατανάλωση: λαχανικών φρούτων δημητριακών οσπρίων ψαριών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος οινοπνεύματος Μικρή κατανάλωση κρέατος

14 Δύο, τρεις κουταλιές τη μέρα
Ελαιόλαδο Δύο, τρεις κουταλιές τη μέρα Μειώνει την “κακή” χοληστερίνη και ανεβάζει την “καλή.” Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνων και καρδιοπαθειών. Περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά Προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου από τα γαστρικά υγρά και δρουν ενάντια στο έλκος του δωδεκαδάκτυλου. Προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του ήπατος και δρουν ευεργετικά στη θεραπεία του διαβήτη. Περιέχει βιταμίνη Ε Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Τι προσφέρει το ελαιόλαδο Μια λογική ποσότητα ελαιόλαδου, δύο – τρεις κουταλιές την ημέρα… Μειώνουν την “κακή” χοληστερίνη και ανεβάζουν την “καλή.” Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνων και καρδιοπαθειών. Περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, που μάχονται τις καταστροφικές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, τα αναπόφευκτα προϊόντα της μόλυνσης, του τσιγάρου και του χρόνου που κυλάει. Προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από τα γαστρικά υγρά και δρουν ενάντια στο έλκος του δωδεκαδάκτυλου. Προλαμβάνουν ορισμένες ασθένειες του ήπατος και δρουν ευεργετικά στη θεραπεία του διαβήτη. Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία εκτός από τις άριστες αντιγηραντικές και καλλυντικές της ιδιότητες, που όλες οι κυρίες γνωρίζουν, συνεισφέρει και αυτή εξαιρετικά στον αντιοξειδωτικό αγώνα του οργανισμού.

15 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φρούτα που συμβάλλουν, σύμφωνα με έρευνες, στη μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε αντι-οξειδωτικές ουσίες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα ψάρια. Η χαμηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωικά λίπη και κρέας, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερβολική του επιβάρυνση από κορεσμένα λίπη. Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Ποια είναι τα θετικά της μεγάλης κατανάλωσης λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών; Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε φρούτα που συμβάλλουν, σύμφωνα με έρευνες, στη μείωση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Τι προσφέρουν τα ψάρια; Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε αντι-οξειδωτικές ουσίες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα ψάρια. Ποιες καλές συνέπειες έχει η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και η μικρή κατανάλωση κρέατος; Η χαμηλή περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωικά λίπη και κρέας, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερβολική του επιβάρυνση από κορεσμένα λίπη.

16 Η πυραμίδα της σωστής διατροφής
Λίγες φορές το μήνα Κόκκινο κρέας Γλυκά Αυγά- πουλερικά Ψάρια Λίγες φορές τη βδομάδα Γαλακτοκομικά Ελαιόλαδο, λίγο κρασί Φρούτα, λαχανικά, Όσπρια, ξηροί καρποί Δημητριακά , πατάτα Καθημερινά Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Ποιες είναι λοιπόν οι οδηγίες για μια σωστή διατροφή σύμφωνα με τη Μεσογειακή Δίαιτα; Η πυραμίδα της σωστής διατροφής Λίγες φορές το μήνα: Κόκκινο κρέας Λίγες φορές τη βδομάδα: Γλυκά, Αυγά- πουλερικά,Ψάρια Καθημερινά: Γαλακτοκομικά,Ελαιόλαδο, λίγο κρασί,Φρούτα, λαχανικά, Όσπρια, ξηροί καρποί, Δημητριακά , πατάτα.

17 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Τηρούν όμως τα παιδιά μας όλα όσα αναφέραμε για τη σωστή διατροφή; Είναι, πιστεύω, κάτι που αξίζει να διερευνήσουμε. Έρευνα! Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Τηρούν όμως τα παιδιά μας όλα όσα αναφέραμε για τη σωστή διατροφή; Είναι, πιστεύω, κάτι που αξίζει να διερευνήσουμε. Στην έρευνα έλαβαν μέρος οι 87 μαθητές των τμημάτων Ε΄1, Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2 του σχολείου μας. Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

18 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Ελαιόλαδο: 65% το χρησιμοποιούν λίγο, 26 % πολύ και 9% πάρα πολύ. Πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε περισσότερο και σταδιακά να γίνει μέρος του καθημερινού μας διαιτολογίου.

19 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι 78% των παιδιών συνοδεύει το φαγητό του με σαλάτα πολύ ως πάρα πολύ και 19 % λίγο. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτό το 3% θα πεισθεί και θα συνοδεύει το φαγητό του με σαλάτα.

20 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το πρόγευμα είναι το βασικότερο γεύμα της μέρας. «Το πρωί να τρως σα βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός», λέει μια έκφραση. Δυστυχώς οι μαθητές μας δεν παίρνουν όλοι πρόγευμα καθημερινά, μόνο 54. Αυτό ίσως να οφείλεται στο αργοπορημένο ξύπνημα των παιδιών. Στόχος το πρόγευμα να γίνει καθημερινή συνήθεια για όλους.

21 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το μεσημεριανό, όπως φαίνεται από τη γραφική παράσταση, το παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, 75 παιδιά. Ο πολύ μικρός αριθμός αυτών που δεν παίρνουν καθημερινά μεσημεριανό μπορεί να αλλάξει, αν διερευνηθούν οι λόγοι.

22 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
52 παιδιά παίρνουν βραδινό γεύμα καθημερινά. 21 παιδιά 3-5 φορές τη βδομάδα, 5 παιδιά 1-2 φορές τη βδομάδα,3 παιδιά 1-2 φορές το μήνα και 3 παιδιά καθόλου. Τα τρία βασικά γεύματα πρέπει να παίρνονται από όλους καθημερινά. Όπως φάνηκε και από τις τρεις γραφικές παραστάσεις, χρειαζόμαστε βελτίωση στον τομέα αυτό. Ας αναλογιστούμε μόνο, παιδιά που δεν παίρνουν βραδινό και δεν παίρνουν ούτε πρωινό, τότε πώς διατηρούν την υγεία τους και πώς μεγαλώνουν;

23 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Οι τροφές με υδατάνθρακες, δηλαδή δημητριακά, πουργούρι, ρύζι, μακαρόνια, πρέπει να αποτελούν τη βάση του διαιτολογίου μας και να υπάρχουν στο πιάτο μας καθημερινά. Δυστυχώς οι μαθητές μας τα τρώνε εβδομαδιαίως (58) και μόνο 18 καθημερινά.

24 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Τα όσπρια πρέπει να τρώγονται 2- 3 φορές τη βδομάδα. Ευτυχώς 67 παιδιά τα συμπεριλαμβάνουν στο εβδομαδιαίο τους διαιτολόγιο, 7 τα τρώνε μια ή δύο φορές το μήνα και μόνο 9 καθόλου.

25 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Φρούτα πρέπει να τρώμε 2-3 τη μέρα. Είναι δυσάρεστο το ότι μόνο 45 παιδιά τρώνε καθημερινά φρούτο.

26 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Ψάρι πρέπει να τρώμε 2-3 φορές τη βδομάδα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποθαρρυντικά: 1 παιδί καθημερινά, 12 παιδιά 3-5 φορές τη βδομάδα, 32 παιδιά 1-2 φορές τη βδομάδα, 32 παιδιά 1-2 φορές το μήνα και 1 παιδί καθόλου. Οι ωφέλειες του ψαριού είναι μεγάλες και το ψάρι πρέπει να εισαχθεί απαραίτητα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο κάθε σπιτιού.

27 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το άσπρο κρέας είναι ενταγμένο στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των μαθητών μας. 65, συνολικά, μαθητές τρώνε το λιγότερο 1-2 φορές τη βδομάδα άσπρο κρέας.

28 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας πρέπει να τρώγεται λίγες φορές το μήνα. Από τη γραφική παράσταση φαίνεται ότι η πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες γιατί 37 παιδιά τρώνε κόκκινο κρέας 1-2 φορές τη βδομάδα και 41 παιδιά 1-2 φορές το μήνα.

29 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το γρήγορο φαγητό (Fast food), πρέπει να το τρώμε σπάνια. Η γραφική παράσταση είναι πολύ ενθαρρυντική γιατί η πλειοψηφία τρώει γρήγορο φαγητό μερικές φορές το μήνα. 1-2 φορές τη βδομάδα 32 παιδιά, 1-2 φορές το μήνα 28 παιδιά και 17 παιδιά καθόλου.

30 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Το τηγανιτό φαγητό όπως φάνηκε από πολλές έρευνες είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Ευτυχώς τηγανιτά τρώνε οι περισσότεροι 1-2 φορές τη βδομάδα 58, 1-2 φορές το μήνα 12 και 1 παιδί καθόλου. Δυστυχώς υπάρχουν και παιδιά που τρώνε τηγανιτά σχεδόν καθημερινά 13 και καθημερινά 2.

31 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Η άσκηση είναι αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής Δίαιτας. Από τους μαθητές μας οι 50 γυμνάζονται καθημερινά φορές τη βδομάδα φορές τη βδομάδα. Παρακάτω βλέπουμε την πυραμίδα της άσκησης.

32 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Η πυραμίδα της άσκησης Σπάνια να κάθεσαι 2-3 φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιείς τον ελεύθερό σου χρόνο για παιχνίδια και δραστηριότητες 2-3 φορές την εβδομάδα να κάνεις Γυμναστικές ασκήσεις για ευλυγισία και ενδυνάμωμα 3-5 φορές την εβδομάδα να ασκείσαι με αεροβικές ασκήσεις 3-5 φορές τη βδομάδα να ασχολείσαι με αθλοπαιδιές Κάθε μέρα περπάτα! Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Η πυραμίδα της άσκησης: Σπάνια να κάθεσαι 2-3 φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιείς τον ελεύθερό σου χρόνο για παιχνίδια και δραστηριότητες 2-3 φορές την εβδομάδα να κάνεις Γυμναστικές ασκήσεις για ευλυγισία και ενδυνάμωμα 3-5 φορές την εβδομάδα να ασκείσαι με αεροβικές ασκήσεις 3-5 φορές τη βδομάδα να ασχολείσαι με αθλοπαιδιές Κάθε μέρα περπάτα.

33 Μηνύματα για μια ισορροπημένη διατροφή
Μηνύματα για μια ισορροπημένη διατροφή Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Μηνύματα για μια ισορροπημένη διατροφή

34 Ποικιλία τροφών, αλλά με μέτρο.
Ποικιλία τροφών, αλλά με μέτρο. Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Ποικιλία τροφών, αλλά με μέτρο.

35 Πίνετε άφθονο νερό. Προτιμάτε το νερό από τα αναψυκτικά.
Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Πίνετε άφθονο νερό. Προτιμάτε το νερό από τα αναψυκτικά.

36 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Προτιμάτε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και όχι γλυκίσματα στα ενδιάμεσα μικρογεύματα. Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Προτιμάτε τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και όχι γλυκίσματα στα ενδιάμεσα μικρογεύματα.

37 Προτιμάτε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Προτιμάτε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

38 Μην ξεπερνάτε το επιθυμητό βάρος για το ύψος σας.
Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Μην ξεπερνάτε το επιθυμητό βάρος για το ύψος σας.

39 Τρώτε αργά, σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας, με καλή παρέα.
Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου Τρώτε αργά, σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας, με καλή παρέα.

40 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Χορός Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου

41 Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου
Κοπιάστε να φάμε! Ειρήνη Χριστούδια, Β΄Δημοτικό Παραλιμνίου


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακό Γεύμα Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google