Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Επιβλέπων καθηγητής: Δημόπουλος Νικόλαος Συστατικά Μεσογειακής Διατροφής Παθήσεις Καρακατσούλα Ξανθή (Α1) Μιχαλοπούλου Κωνσταντίνα (Α2) Μπινιώρη Ευφροσύνη (Α1) Πόθου Γεωργία (Α2) Λέμπεντ Αλεξάνδρα (Α2) Ανίχνευση ουσιών σε τρόφιμα Ερωτηματολόγιο Αγγελοπούλου Πηνελόπη (Α1) Τριαντοπούλου Παναγιώτα (Α2) Αμπατζής Χρήστος (Α1) Τάφα Τζιλμπέρτα (Α2) Θεοδωρακοπούλου Παρασκευή (Α1) Κουτσουμπόγερα Ασπασία (Α2) Σταθοπούλου Παναγιώτα (Α2) Ελαιόλαδο και χρήσεις του Κουτσόπουλος Γεώργιος (Α1) Μιχαλοπούλου Αγγελική (Α2) Μολλάι Παναγιώτα (Α2)

2 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, λαχανικά,πατάτες, δημητριακά και όσπρια. Το ελαιόλαδο, ως βασικό έλαιο, αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπηκαι έλαια, όπως βούτυρο, μαργαρίνη κ.α. Χαρακτηρίζεται από • καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προιόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι • κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση • κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση • κατανάλωση ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή!) • κατανάλωση «κόκκινου» κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα • λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)

3 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ 1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΡΩΙΝΟ. 2. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ. 3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ. 4. ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΡΓΑ. 5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ. 6. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ & ΖΑΧΑΡΩΤΑ. 7. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΧΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ. 8. ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ & ΣΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ. 9. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ. 10. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ.

4 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Ελιά και μεσογειακή δίαιτα – διατήρηση της υγείας Σήμερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση και αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Μέσα από τις αναζητήσεις ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την περίφημη Μεσογειακή Δίαιτα-Κρητική διατροφή και την υπεροχή της σε σχέση με άλλες γαστρονομικές παραδόσεις. Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, και ο Οργανισμός Υγείας Oldways παρουσίασαν την λεγόμενη Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας αποδεικνύοντας επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά αλλά και με βασική πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία. Το λάδι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι τεράστια καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και τηνανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

5 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Η ελιά και το ελαιόλαδο στη λαϊκή Ιατρική Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και αναφερόταν για αυτό ως "μεγάλο θεραπευτικό". Οι Έλληνες γιατροί χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να γιατρέψουν πληγές, να θεραπεύσουν την αϋπνία, την ναυτία, την χολέρα και το έλκος. Οι πρώτοι πρακτικοί υποστήριζαν ότι επιβράδυνε την διαδικασία της γήρανσης του μυαλού, των εσωτερικών οργάνων και των μυών. Όπως λένε οι γιατροί, η πρόληψη είναι νούμερο ένα παράγοντας για καλή υγεία. Στην Ελλάδα, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί καταναλώνει μέσο όρο ελαιόλαδου 8 λίτρα τον χρόνο! Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του. Ήτανκατάλληλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, ως επουλωτικό και αντισηπτικό σε τραύματα,εγκαύματα και γυναικολογικές ασθένειες. Πιθανόν χρησίμευε και ως μέσον αντισύλληψης. Επίσης το χρησιμοποιούσαν ως εμετικό αλλά και για προβλήματα των αυτιών. Ως τροφή βοηθούσε την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων. Εκτός από το λάδι, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες χρησιμοποιούσαν και τα φύλλα και άνθη της ελιάς από τα οποία παρασκεύαζαν αφέψημα πού το χρησιμοποιούσαν ως κολλύριο, για την αντιμετώπιση της φλόγωσης των ούλων και τού έλκους του στομάχου.

6 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια που αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεπτικούς δεσμούς, σχηματίζοντας μια γραμμική αλυσίδα, καλούμενη αλυσίδα πολυπεπτιδίων. Τι κάνουν «Οικοδομούν» τα κύτταρα και τους ιστούς Συνθέτουν ουσίες που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως τα ένζυμα και οι ορμόνες Χρησιμοποιούνται στη σύνθεση αντισωμάτων, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στους ασθενείς Παρέχουν ενέργεια (1gr προσφέρει ενέργεια ίση με 4kcal) Τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες είναι: αυγό, κρεατικά, πουλερικά, γαλακτοτυρομικά και όσπρια.

7 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Βήματα Ανίχνευσης Πρωτεϊνών 1.Βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το ασπράδι, ύστερα προσθέτουμε πενταπλάσια ποσότητα νερού και το ανα- κατεύουμε καλά με μια γυάλινη ράβδο ώστε να ομογενοποιηθεί. 2.Βγάζουμε από το μείγμα 2-3 ml και τα τοποθετούμε σε μια γυάλινη ράβδο και σε άλλους δοκιμαστικούς σωλήνες. Επίσης, προσθέτουμε μικρή ποσότητα από τα υπόλοιπα τρόφιμα: νερό, λάδι, γάλα. 3. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το διάλυμα θειικού χαλκού. 4.Ρίχνουμε σταγόνα σταγόνα από το διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου και παρατηρούμε ένα μενεξεδί χρώμα. Αυτό το χρώμα είναι απόδειξη πρωτεϊνών στις τροφές

8 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Το άμυλο είναι ο σπουδαιότερος υδατάνθρακας των φυτών. Είναι ένας πολυσακχαρίτης που αποτελείται από πολλά μόρια γλυκόζης και η ανίχνευσή του γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το βάμμα ιωδίου σε διάφορες στερεές τροφές και η χρωματική αντίδραση των τροφών αυτών αποδεικνύει την παρουσία αμύλου. φρυγανιά αλεύρι μήλο ψωμί πατάτα τυρί

9 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο 1Αδειάζουμε το καυστικό νάτριο στο νερό, αργά και σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς. Η διάλυση της καυστικής σόδας στο νερό απελευθερώνει θερμότητα και ερεθιστικούς ατμούς, για αυτό χρειάζεται προσοχή. 2.Σε μια κατσαρόλα θερμαίνουμε το λάδι στους 50⁰C, ενώ αφήνουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου να κρυώσει επίσης στους 50⁰C. 3.Ρίχνουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι, υπό συνεχή ανάδευση με το ηλεκτρικό μπλέντερ χειρός. Επιμένουμε στην ανάδευση για αρκετά λεπτά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει παχύρρευστη υφή. 4.Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου, λεβάντας ή δάφνης ή αιθέρια έλαια.

10 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
κατασκευή σαπουνιού.wmv 5.Αδειάζουμε το μείγμα στα καλούπια. 6.Ξεκαλουπώνουμε μετά από δύο μέρες και αφήνουμε τις μπάρες του σαπουνιού σε ανοιχτή επιφάνεια. Το σαπούνι είναι έτοιμο για χρήση μετά από ωρίμανση ενός μήνα.

11 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε

12 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
➢ Παχυσαρκία Η παχυσαρκία αποτελεί πανδημία και αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως. Πρόσφατες έρευνες το 2007έδειξαν ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Εξαιτίας της εμφανίζονται πολλά χρόνια προβλήματα υγείας όπως: • Σακχαρώδης διαβήτης • Εγκεφαλικό • Καρδιακές παθήσεις • Νυχτερινή άπνοια • Καρκίνος Ποια είναι λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία της μεσογειακής διατροφής που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες για να αποτρέψουμε τηνεμφάνιση της παχυσαρκίας; 1. καταναλώστε ποσότητα σε φυτικές ίνες 2. μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών 3. χρησιμοποιήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού στην διατροφή σας

13 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
➢ Στεφανιαία νόσος Στεφανιαία νόσος ή αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσος είναι τελικό αποτέλεσμα της συσσώρευσης της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των τειχών των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο (ο μυς της καρδιάς ) με οξυγόνοκαι θρεπτικές ουσίες. Η νόσος είναι η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου ανδρών και γυναικών άνω των 20 ετών. ➢ Υπέρταση Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.΄Ετσι, η αύξησητου βάρους του σώματος προδιαθέτει και σε αύξηση της πίεσης,ενώ αντίθετα άτομα με χαμηλό βάρος έχουν κατά κανόνα μικρότερη πίεση. Μια δίαιτα που στηρίζεται σε φρούτα και λαχανικά περιορίζοντας τις ζωϊκές τροφές συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για το λόγο ότι έχουμε αρνητικό ισοζύγιο νατρίου.Οι φυτικές τροφές είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο. Η δε πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων καλίου προκαλεί αποβολή σημαντικών ποσών νατρίου.

14 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου αποφεύγουν τα γεύματα τους να είναι πλούσια και ισορροπημένα. Έτσι δε λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

15 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Η υιοθέτηση φρούτων και λαχανικών κρίνεται απαραίτητη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή. Πρέπει το διαιτολόγιο να περιλαμβάνει πρωινό, δεκατιανό, γεύμα, απογευματινόκαι βραδινό εμπλουτισμένα με τις απαραίτητες τροφές για μια ισορροπημένη διατροφή πουθα συντελέσει στην ανάπτυξη του οργανισμού και στην αποφυγή ασθενειών. π.χ. στους 30 μαθητές από τα 7 αγόρια τα 5 τρώνε πρωινό και από τα 23 κορίτσια τα 16

16 Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε
Wiki για τη Μεσογειακή Διατροφή Το υλικό της ερευνητικής εργασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή έχει “ανέβει” στο διαδίκτυο στο wiki που δημιουργήθηκε από κοινού από όλες τις υποομάδες στη διεύθυνση


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google