Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 2

2 Δείκτες υγείας Η αύξηση της διάρκειας της υγιούς ζωής είναι κύριος στόχος της δημόσιας υγείας. Η διάρκεια ζωής του μέσου ατόμου αυξήθηκε κατά 60 % στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το 1900 ένα παιδί αναμενόταν να ζήσει 47 χρόνια ενώ σήμερα ο μέσος χρόνος ζωής είναι 76 χρόνια. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες ενώ η διαφορά μεταξύ τους αυξάνεται συνεχώς. Ο μέσος χρόνος υγιούς ζωής είναι μόνο 64 χρόνια και 12 χρόνια χαρακτηρίζονται δυσλειτουργικά ή χωρίς ποιότητα ζωής. Η κακή υγεία περιορίζει τη διάρκεια ζωής και συμβάλλει στην εμφάνιση δυσλειτουργιών.

3 Υγεία σημαίνει κάτι παραπάνω από την ελευθερία από ασθένειες
Πριν από 50 χρόνια ο ΠΟΥ όρισε την υγεία ως κάτι παραπάνω από την ελευθερία από ασθένειες και εκφυλιστικές καταστάσεις. Υγεία είναι η ανώτατη ευεξία που συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής. Η ευεξία ορίζεται ως «αίσθηση ευφορίας» και «ποιότητα ζωής». Η μέγιστη υγεία περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου νοητική, κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ευρωστία μέσα στα όρια της κληρονομικότητας και των προσωπικών αδυναμιών του καθενός.

4 Δείκτες υγείας και ευεξίας
Υγιείς ημέρες είναι ο αριθμός των ημερών (ανά βδομάδα ή μήνα) που ένα άτομο θεωρεί πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας - (δείκτης υγείας) Ημέρες δραστηριότητας είναι ο αριθμός των ημερών (ανά βδομάδα ή μήνα) που ένα άτομο αισθάνεται ότι μπορεί να εκτελέσει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες με επιτυχία και καλή υγεία – (δείκτης ευεξίας) Τρόπος ζωής αποτελεί πρότυπα συμπεριφοράς ή τρόπους με τους οποίους ζει ένα άτομο.

5 Σχέση υγείας - ευεξίας Η ευεξία είναι το θετικό συστατικό της βέλτιστης υγείας, όπως αποδεικνύεται από μια αίσθηση ευφορίας, η οποία βοηθά στην ανώτατη λειτουργία, την καλή ποιότητα ζωής, την εργασία με νόημα και στη συμβολή στην κοινωνία. Ο θάνατος, οι ασθένειες και οι παθήσεις αναπηρίας είναι τα αρνητικά συστατικά της υγείας

6 Η υγεία και ευεξία είναι πολυδιάστατες έννοιες
Συναισθηματική Πνευματική Σωματική Κοινωνική ψυχική

7 Συναισθηματική υγεία - ευεξία
Ένα άτομο με συναισθηματική υγεία είναι απαλλαγμένο από συναισθηματικές – νοητικές νόσους ή παθήσεις που το καθιστούν ανίκανο, όπως είναι η κατάθλιψη και διαθέτει συναισθηματική ευεξία. Η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει τις καθημερινές καταστάσεις και τα προσωπικά συναισθήματα με ένα θετικό, αισιόδοξο και εποικοδομητικό τρόπο. Ένα άτομο με συναισθηματική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά, ως ευτυχισμένο.

8 Διανοητική υγεία - ευεξία
Ένα άτομο με διανοητική υγεία είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και άλλα συστήματα που επιτρέπουν τη μάθηση. Ένα άτομο με διανοητική υγεία διαθέτει και διανοητική ευεξία. Η ικανότητα ενός ατόμου να μαθαίνει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες ώστε να βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής και της μέγιστης λειτουργικότητας του. Ένα άτομο με διανοητική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά ως έξυπνο.

9 Σωματική υγεία - ευεξία
Ένα άτομο που διαθέτει σωματική υγεία είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που επηρεάζουν τα φυσιολογικά συστήματα του σώματος, όπως είναι η καρδιά, το νευρικό σύστημα κλπ. Ένα άτομο με σωματική υγεία διαθέτει ένα επαρκές επίπεδο σωματικής ευρωστίας και ευεξίας. Η ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινής του εργασίας καθώς και η ικανότητα να χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του αποτελεσματικά. Η σωματική ευεξία περιλαμβάνει καλή σωματική ευρωστία και κινητικές δεξιότητες. Ένα άτομο με σωματική ευεξία γενικά χαρακτηρίζεται ως εύρωστο.

10 Κοινωνική υγεία - ευεξία
Ένα άτομο με κοινωνική υγεία είναι απαλλαγμένο από νόσους ή παθήσεις που περιορίζουν σοβαρά τη λειτουργικότητα στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των αντικοινωνικών παθολογιών. Η ικανότητα ενός ατόμου να αλληλεπιδρά επιτυχώς με άλλα άτομα και να θεμελιώνει σχέσεις γεμάτες νόημα που ενισχύουν την ποιότητα ζωής για όλα τα άτομα που εμπλέκονται. Ένα άτομο με κοινωνική ευεξία θεωρείται γενικά ότι συμμετέχει ενεργά και χαρακτηρίζεται ως κοινωνικό άτομο, σε αντίθεση με το μοναχικό άτομο.

11 Πνευματική υγεία - ευεξία
Η πνευματική υγεία είναι το συστατικό της υγείας που καλύπτεται πλήρως από την αντίστοιχη της ευεξίας. Γι’ αυτό το λόγο η πνευματική υγεία θεωρείται ότι είναι συνώνυμη με την πνευματική ευεξία. Η ικανότητα του ατόμου να θεμελιώνει ένα σύστημα αξιών και να πράττει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, καθώς επίσης να θέτει και να επιτυγχάνει σημαντικούς και εποικοδομητικούς στόχους για τη ζωή. Η ψυχική ευεξία βασίζεται συχνά στην πίστη ότι μια δύναμη ανώτερη από το άτομο, το βοηθά να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους ανθρώπους. Ένα άτομο με ψυχική ευεξία χαρακτηρίζεται γενικά ως ολοκληρωμένο.

12 Οι διαστάσεις της ευεξίας
- Διάσταση + Έχει κατάθλιψη Συναισθηματική Χαρούμενος Ανενημέρωτος Διανοητική Ενημερωμένος Μη εύρωστος Σωματική Εύρωστος Αισθάνεται μοναξιά Κοινωνική Κοινωνικός Ανολοκλήρωτος Πνευματική Ολοκληρωμένος Αρνητικός Συνολική Θετικός

13 Ο τρόπος που κάποιος εκλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της ευεξίας επηρεάζει τη συνολική ευεξία.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο αυτοαντιλήψεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα αυτά. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αυτοαντιλήψεις είναι πιο σημαντικές για την ευεξία από ότι οι ικανότητες. Η ανάπτυξη ενός συστήματος που επιτρέπει στο άτομο να βλέπει θετικά τον εαυτό του είναι σημαντική. Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που θα ενθαρρύνει τη βελτίωση των αυτοαντιλήψεων είναι επίσης σημαντική.

14 Οι συνιστώσες της υγείας και ευεξίας σχετίζονται μεταξύ τους και αλληλεπικαλύπτονται.
Η επικάλυψη είναι τόσο συχνή και τόσο μεγάλη που η συγκεκριμένη συμβολή κάθε τμήματος δεν αναγνωρίζεται σχεδόν, όταν κοιτάζουμε το σύνολο. Το σύνολο είναι εμφανώς μεγαλύτερο από το άθροισμα των τμημάτων.

15 Ευρωστία – υγεία Ευρωστία είναι η ικανότητα του σώματος να λειτουργεί αποτελεσματικά και με επάρκεια. Αποτελείται από την ευρωστία που σχετίζεται με την υγεία, και την ευρωστία που σχετίζεται με την επιδεξιότητα, οι οποίες έχουν τουλάχιστον έντεκα διαφορετικές συνιστώσες, που καθεμιά συμβάλλει στη συνολική ποιότητα ζωής. Η ευρωστία σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται αποτελεσματικά, να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του, να είναι υγιές, να αντιστέκεται στις υποκινητικές παθήσεις και να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Συνδέεται αλλά διαφέρει από την υγεία, την ευεξία, και τα ψυχολογικά, κοινωνιολογικά, συναισθηματικά, και πνευματικά στοιχεία της ευρωστίας. Αν και η ανάπτυξη της ευρωστίας είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, η μέγιστη σωματική ευρωστία δεν είναι δυνατή χωρίς τακτική άσκηση.

16 Ευρωστία Ευρωστία που σχετίζεται με την υγεία
Ευρωστία που σχετίζεται με δεξιότητες

17 Συνιστώσες ευρωστίας της σχετιζόμενης με την υγεία
Σωματική σύσταση Καρδιαγγειακή ευρωστία Ευλυγισία Μυική αντοχή Δύναμη

18 Σωματική σύσταση Το σχετικό ποσοστό μυών, λίπους, οστών, και άλλων ιστών από το οποίο αποτελείται το σώμα. Ένα εύρωστο άτομο έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους (όχι όμως κάτω από ένα ελάχιστο όριο που είναι απαραίτητο για φυσιολογική λειτουργία)

19 Καρδιαγγειακή ευρωστία
Η ικανότητα της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, του αίματος, και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχουν καύσιμα, ιδιαίτερα οξυγόνο, στους μυς, και η ικανότητα των μυών να χρησιμοποιούν τα καύσιμα για τη μυική προσπάθεια. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να αντέχει τη φυσική δραστηριότητα για σχετικά μεγάλες περιόδους χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση.

20 Ευλυγισία Το εύρος κίνησης σε μια άρθρωση. Επηρεάζεται από το μήκος των μυών, τη δομή των αρθρώσεων, και άλλους παράγοντες. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να κινεί τις αρθρώσεις του σε πλήρες εύρος κίνησης στην εργασία και στο παιχνίδι.

21 Μυική αντοχή Η ικανότητα των μυών να συστέλλονται επανειλημμένα.
Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να επαναλαμβάνει κινήσεις για μια μακρά χρονική περίοδο χωρίς ιδιαίτερη κόπωση.

22 Δύναμη Η ικανότητα ενός ατόμου να ασκεί μια εξωτερική δύναμη ή να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος. Ένα εύρωστο άτομο μπορεί να κάνει κάποια εργασία ή να παίξει κάποιο παιχνίδι που περιλαμβάνει εφαρμογή δύναμης, όπως είναι η άρση ή ο έλεγχος του βάρους του σώματος.

23 Συνιστώσες ευρωστίας που σχετίζεται με την υγεία
Η μέτρια ύπαρξη κάθε συνιστώσας της ευρωστίας που σχετίζεται με την υγεία είναι βασική για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Δεν είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευρωστίας για να επιτυγχάνονται οφέλη από την υγεία. Τα υψηλά επίπεδα ευρωστίας έχουν περισσότερο σχέση με την απόδοση παρά με τα οφέλη υγείας.

24 Συνιστώσες της ευρωστίας που σχετίζεται με δεξιότητες
Ευκινησία Ισορροπία Συναρμογή Ισχύς Χρόνος αντίδρασης ταχύτητα

25 Ευκινησία Η ικανότητα ενός ατόμου να αλλάζει γρήγορα και με ακρίβεια την κατεύθυνση της κίνησης ολόκληρου του σώματος στο χώρο. Το σκι και η πάλη αποτελούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που απαιτούν εξαιρετική ευκινησία.

26 Ισορροπία Η διατήρηση της ισορροπίας όταν ένα άτομο είναι ακίνητο ή κινείται. Το θαλάσσιο σκι, η ανάβαση και οι ασκήσεις πάνω στη δοκό ισορροπίας ή η εργασία σ’ ένα ψηλό κτίριο αποτελούν δραστηριότητες που απαιτούν εξαιρετική ισορροπία.

27 Συναρμογή Η ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις με τα μέλη του σώματος για να εκτελεί μηχανικό έργο απαλά και με ακρίβεια. Η ταχυδακτυλουργία, το κτύπημα μιας μπάλας του γκόλφ, το κτύπημα της μπάλας στο τένις αποτελούν παραδείγματα δραστηριοτήτων που απαιτούν καλή συναρμογή.

28 Ισχύς Η ικανότητα ενός ατόμου να μετατρέπει γρήγορα την ενέργεια σε δύναμη. Η ρίψη του δίσκου ή του ακοντίου και η εκτέλεση ενός κτυπήματος στο τένις, αποτελούν δραστηριότητες που απαιτούν σημαντική ισχύ.

29 Χρόνος αντίδρασης Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στο ερέθισμα και την έναρξη της αντίδρασης στο ερέθισμα. Η οδήγηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου και η εκκίνηση σ’ ένα αγώνα ταχύτητας απαιτούν καλό χρόνο αντίδρασης.

30 Ταχύτητα Η ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί μια κίνηση σε μια σύντομη χρονική περίοδο. Ένας δρομέας ή ο αποδέκτης της μπάλας σε μια ποδοσφαιρική ομάδα χρειάζεται καλή ταχύτητα στα κάτω άκρα.

31 Συνιστώσες ευρωστίας που σχετίζεται με δεξιότητες
Τα άτομα που διαθέτουν τις συνιστώσες της ευρωστίας που σχετίζονται με δεξιότητες μπορούν να επιτύχουν με ευκολία υψηλά επίπεδα απόδοσης σε κινητικές δεξιότητες, όπως αυτές που απαιτούνται σε αθλήματα και σε συγκεκριμένους τύπους εργασιών. Η σχετιζόμενη με δεξιότητες ευρωστία ονομάζεται μερικές φορές αθλητική ή κινητική ευρωστία.

32 Αθλητική ευρωστία Και άλλες ικανότητες θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως συνιστώσες της ευρωστίας που σχετίζεται με δεξιότητες. Οι 6 συνιστώσες που αναφέρθηκαν είναι αυτές που συνήθως συνδέονται με την επιτυχημένη απόδοση σε αθλήματα και εργασία. Κάθε συνιστώσα είναι πολυδιάστατη πχ η συναρμογή μπορεί να είναι χεριού-ματιού ή ποδιού-ματιού ή να αφορά οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό.

33 Μεταβολική ευρωστία Η μεταβολική ευρωστία αποτελεί θετικό στάδιο των φυσιολογικών συστημάτων που συνδέονται συνήθως με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Η μεταβολική ευρωστία δηλώνεται με φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων στο αίμα, σακχάρου και ινσουλίνης.

34 Οστική ακεραιότητα Η ακεραιότητα των οστών που συνδέεται με την υψηλή οστική πυκνότητα και την απουσία εκφυλιστικής συμπτωματολογίας.

35 Μεταβολική ευρωστία Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη στην υγεία συχνά εμφανίζονται ακόμη και χωρίς βελτίωση στις κλασικές μετρήσεις ευρωστίας που σχετίζονται με την υγεία. Η μεταβολική ευρωστία είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, αλλά όχι απαραίτητα με υψηλά επίπεδα απόδοσης ή σχετικής με την υγεία ευρωστίας. Παραδείγματα δεικτών χαμηλού κινδύνου που δεν σχετίζονται με την απόδοση, είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, τα χαμηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα ενισχύει τη μεταβολική ευρωστία.

36 Οστική ακεραιότητα Οι συνήθεις ορισμοί δεν συμπεριλαμβάνουν την οστική ακεραιότητα ως μέρος της ευρωστίας. Όπως και η μεταβολική ευρωστία, η οστική ακεραιότητα δεν σχετίζεται με την απόδοση, όπως γίνεται με τις περισσότερες συνιστώσες ευρωστίας που σχετίζονται με την υγεία. Χωρίς αμφιβολία όμως τα δυνατά, υγιή οστά είναι σημαντικά για τη μέγιστη δυνατή υγεία και σχετίζονται με την τακτική φυσική δραστηριότητα και την καλή διατροφή.

37 Η ευρωστία αποτελεί συνδυασμό αρκετών στοιχείων και όχι ένα μεμονωμένο χαρακτηριστικό. Ένα άτομο με ευρωστία διαθέτει τουλάχιστον επαρκή επίπεδα ευρωστίας όσον αφορά την υγεία, τις δεξιότητες καθώς και τη μεταβολική ευρωστία. Τα άτομα που διαθέτουν μια συνιστώσα της ευρωστίας δεν διαθέτουν απαραίτητα και όλες τις υπόλοιπες.

38 Μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών της ευρωστίας υπάρχουν κάποιες συγγένειες. Όμως κάθε συνιστώσα είναι ξεχωριστή και διαφορετική από τις υπόλοιπες. Πχ Τα άτομα που διαθέτουν εξαιρετική δύναμη δεν έχουν απαραίτητα καλή καρδιοαγγειακή ευρωστία και όσοι διαθέτουν καλό συντονισμό δεν έχουν απαραίτητα καλή ευλυγυσία.

39 Η καλή σωματική ευρωστία συνεισφέρει άμεσα στην καλή σωματική υγεία και ευεξία και έμμεσα στις υπόλοιπες 4 συνιστώσες. Η καλή ευρωστία σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και των συνεπειών πολλών εκφυλιστικών παθήσεων. Η καλή ευρωστία συμβάλλει στην ευεξία, βοηθώντας μας να φαινόμαστε καλά, να νοιώθουμε καλά και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Και άλλοι σωματικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και ευεξία. Πχ Οι καλές σωματικές δεξιότητες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, επιτρέποντας μας να συμμετέχουμε σε ευχάριστες δραστηριότητες και αθλήματα. Αν και η ευρωστία μπορεί να βοηθήσει στην εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητη και η τακτική εξάσκηση. Πχ Επίσης, αν και η ευρωστία μπορεί να προάγει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, άλλοι σωματικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του ατόμου στις λοιμώξεις ή σε άλλες παθήσεις.

40 Για βέλτιστη υγεία και ευεξία είναι σημαντικό να έχουμε καλή σωματική ευρωστία και σωματική ευεξία.
Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθούμε να έχουμε συναισθηματική, κοινωνική, ψυχική και διανοητική υγεία και ευεξία.

41 Πρόωρος θάνατος Όταν ένα άτομο στη δυτική κοινωνία πεθαίνει πριν την ηλικία των 65 ετών, ο θάνατος του θεωρείται πρόωρος. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο με σημαντικότερο τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής να σχετίζεται με περισσότερους από τους μισούς πρόωρους θανάτους. 11 διαφορετικά είδη υγιεινού τρόπου ζωής έχουν συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο ασθενειών και αυξημένη ευεξία.

42 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την ευεξία και την ευρωστία
Τακτική σωματική δραστηριότητα Καλή διατροφή Αντιμετώπιση άγχους Αποφυγή καταστροφικών συνηθειών Άσκηση ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας Υιοθέτηση καλών συνηθειών ασφάλειας Εκμάθηση πρώτων βοηθειών Υιοθέτηση καλών ατομικών συνηθειών υγείας Αναζήτηση και συμμόρφωση με ιατρικές συμβουλές Ενημέρωση ως καταναλωτής Προστασία περιβάλλοντος Ευεξία Άλλοι παράγοντες Κληρονομικότητα Περιβάλλον Κακή ιατρική φροντίδα Ευρωστία

43 Κύριες αιτίες θανάτου 1900 Αιτία σήμερα 1 Πνευμονία Καρδιοπάθειες 2
Φυματίωση Καρκίνος 3 Διάρροια/εντερίτιδ Εγκεφαλικό 4 Βρογχίτιδα 5 Τραυματισμοί 6 Ηπατικές παθήσεις 7 Διαβήτης 8 Αυτοκτονία 9 Γήρας Χρόνιες ηπατικές 10 Διφθερίτιδα HIV/AIDS

44 Υγιεινοί τρόποι ζωής Άσκηση Καλή διατροφή Αντιμετώπιση του άγχους

45

46 Προτεραιότητα ; Επηρεάζουν τη ζωή όλων των ανθρώπων
Μεγάλος αριθμός ατόμων μπορεί να έχει οφέλη Μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν δραματικές βελτιώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία.

47 θεραπεία  πρόληψη Η μετατόπιση προς την πρόληψη άρχισε με εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης (εμβολιασμοί) και την ανάπτυξη προσπαθειών από τους δημόσιους φορείς υγείας (παροχή πόσιμου νερού). Τώρα γίνονται προσπάθειες να προαχθούν υγιεινοί τρόποι ζωής που οδηγούν στην ευρωστία και την ευεξία.

48 Εργασία για το σπίτι Σχεδιάστε ένα ερωτηματολόγιο για εκτίμηση της αυτοαντίληψης της ευεξίας (συναισθηματικής, διανοητικής, σωματικής, κοινωνικής, πνευματικής και γενικής ευεξίας) που περιλαμβάνει βαθμολογία για χαμηλή-μέτρια-ψηλή ευεξία.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google