Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ
Υποενότητα : Γενικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά του δρυμού Ομάδα : ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΣ 1) Διονύσης Δημογιάννης 2)Σπύρος Αλεξανδράτος 3)Λάμπρος Διβάρης

2 ΙΔΡΥΣΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ίδρυση : Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, ιδρύθηκε το 1962, κυρίως για να προστατευθεί ότι είχε απομείνει από το άλλοτε ακμαίο και μεγαλόπρεπο δάσος του, το οποίο συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από ένα από τα ωραιότερα δασικά δένδρα, δηλαδή από την Kεφαλληνιακή Ελάτη. Και δικαίως κηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός ο Αίνος, αφού το όρος αποτελεί κατά τον Διεθνή Κώδικα Βοτανικής την κλασσική θέση του ενδημικού για την Ελλάδα είδους της κεφαλληνιακής Ελάτης. Αλλά και πέραν τούτου γιατί το όλον οικοσύστημα του Αίνου είναι ιδιαιτέρου επιστημονικού και αισθητικού ενδιαφέροντος και αποτελεί τον πνεύμονα της Κεφαλονιάς και την καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας δηλ.( ορίζουμε κυρίως το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, των οικοσυστημάτων και των πολιτισμών μιας περιοχής).

3 ΙΔΡΥΣΗ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χαρακτηριστικά : Ο Εθνικός Δρυμός Aίνου αποτελείται: από τον κύριο ορεινό όγκο του Αίνου και την κορυφή του βουνού Ρούδι στα βορειοδυτικά, με υψόμετρο 1125μ. σε κοντινή περιοχή. Ο πυρήνας του δρυμού, έχει συνολική έκταση 2862 εκτάρια ή στρέμματα (ο μικρότερος της Ελλάδος). Υψηλότερη κορυφή του είναι ο Μέγας Σωρός (1628μ.) και άλλες κορυφές το Καλόν Όρος και το Μεροβίγλι. Η βορειο-ανατολική πλευρά του Αίνου είναι εντελώς άνυδρη, άγονη και ακατοίκητη ενώ λόγω της ασβεστολιθικής δομής του, το νερό της βροχής απορροφάται από το έδαφος και κατευθύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα στους νότιους πρόποδες που χαρακτηρίζονται από αφθονία υδάτων και πολλές καλλιέργειες. Σε συνδυασμό με την υγρασία που προέρχεται από το πέλαγος, αυτό δημιουργεί τις ιδιαίτερες συνθήκες για μια ιδιόμορφη βλάστηση και κατ' επέκταση οικοσύστημα. .

4 ΡΟΥΔΙ 1125μ

5 Μέγας Σωρός 1628μ

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ενετοί, καθώς αντίκριζαν τον σκούρο από τα έλατα όγκο του Αίνου, τον ονόμασαν Μαύρο Βουνό (Monte Negro) ενώ υπάρχουν ντόπιοι που ακόμη και σήμερα τον κατονομάζουν Μεγάλο Βουνό. Ίσως αυτό συνδέεται με την συμβολικότητα του όρους λόγω του όγκου του και της κρυμμένης στα σύννεφα υψηλότερης κορυφής του, αποδεδειγμένα τόπο λατρείας του Αινήσιου Δία. Υπολείμματα του ιερού του βρέθηκαν σε αυτή την κορυφή, τον Μέγα Σωρό, μαρτυρούν την εκμετάλλευση του από το ανθρώπινο στοιχείο στα αρχαία χρόνια. Ο Αίνος περιλαμβανόταν στο βασίλειο του Οδυσσέα και προμήθευε την απαραίτητη ξυλεία για την κατασκευή καραβιών.

7 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, στην ομώνυμη θέση, αναφέρθηκε και παραπάνω ως τόπος επίσκεψης των αλόγων λόγω της πηγής που βρίσκεται εκεί. Κατασκευασμένο την περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά ( ) ως σανατόριο και ορεινό καταφύγιο, το «κτίριο Μεταξά» (σε υψόμετρο 1200 μ. και εντός του δρυμού) εγκαταλείφθηκε με τον πόλεμο πριν προλάβει να λειτουργήσει και αργότερα τραυματίστηκε από τους σεισμούς του Το κτίριο, στο οποίο οι αναφορές στην Ιταλική αρχιτεκτονική είναι εμφανείς, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με απόφαση του 1999 και από τον Οκτώβριο του 2004 έχουν αρχίσει εργασίες επισκευής και αναβάθμισης. Σύμφωνα με την πρόταση αποκατάστασης, το κτίριο ενισχύεται δομικά και ανακαινίζεται ώστε να λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης και ορεινό καταφύγιο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της ανάδειξης του Δρυμού.

8 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΝΟΥ
Ο Φ.Δ. ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την προστασία και αναδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου στο Νησί της Κεφαλονιάς στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία του Δρυμού. Και συγχρόνως έχει θέσει ως στόχο του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο περίπατος των επισκεπτών του Δρυμού να είναι όχι μόνο ευκαιρία φυσιολατρίας και αναψυχής, αλλά και φυσιογνωσίας. Δηλαδή, να ενημερώνεται ο επισκέπτης για την μοναδική βιοποικιλότητα του Δρυμού, την αξία της προστασίας του περιβάλλοντός του και κυρίως την αξία της ίδιας της ζωής του. Ο Αίνος, ο οποίος έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την ζωή των κατοίκων της Κεφαλονιάς, ακόμη από τους προϊστορικούς χρόνους, ανήκει πρωτίστως σε αυτούς, αλλά και σε όλους όσους αγαπούν την ελληνική φύση. Χωρίς την βοήθεια όλων η προστασία και η διατήρηση του Δρυμού είναι ανέφικτη!

9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ : ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google