Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορία του ποδοσφαίρου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορία του ποδοσφαίρου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορία του ποδοσφαίρου
Ποδόσφαιρο Ιστορία του ποδοσφαίρου

2 Εργασία Των Μαθητών : Γκόγκος Ιωάννης Γούτλης Αλέξανδρος
Βέρρος Κωνσταντίνος Ζηλιαχώβαλης Γιώργος Ελευθεριάδης Ιωάννης Βαβλιάκης Νικόλαος

3 Το ποδόσφαιρο στα Αρχαία χρόνια
Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως το επίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα. Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παιζόταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα.

4 Καταγραφή των κανόνων από τα σχολεία
Οι Κανόνες του Κέμπριτζ γράφτηκαν στο Τρίνιτι Κόλετζ (Trinity College) του Κέμπριτζ σε μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 6 σχολεία Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, πολλές ομάδες που δεν συνδέονταν με σχολεία ή πανεπιστήμιο δημιουργήθηκαν σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, για να παίζουν διάφορες μορφές του ποδοσφαίρου. Μερικές ομάδες δημιούργησαν τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες.

5 Οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου
Οι συνεχιζόμενες αυτές προσπάθειες συνέβαλαν στη δημιουργία της  Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας (The Football Association - The FA) το 1863. Το 1871 οι ποδοσφαιρικές ομάδες ράγκμπι αρνήθηκαν να ενταχθούν στην FA και οι υπόλοιπες ομάδες επικύρωσαν τους αρχικούς δεκατρείς κανόνες του παιχνιδιού. Οι Κανόνες Παιχνιδιού σήμερα καθορίζονται από το  Διεθνές Ποδοσφαιρικός Συμβούλιο (IFAB)

6 Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας και το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου
Η παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο είναι το Κύπελλο Αγγλίας. Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας έλαβε χώρα το 1872 μεταξύ της Εθνικής Σκωτίας και της Εθνικής Αγγλίας στη Γλασκώβη. Στην Αγγλία επίσης δημιουργήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1888.

7 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Γκένιος Αθανάσιος Κιοτζερίδης Πρόδρομος Γεροντούδας Χάρης Δουλγέρης Αναστάσιος Αντώνογλου Σταύρος Γεωργιάδης Λεωνίδας

8 Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (γαλλικά: Fédération Internationale de Football Association - FIFA) ή αλλιώς ΦΙΦΑ, είναι ο οργανισμός που διοικεί παγκόσμια το ποδόσφαιρο και αποτελεί τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό στον κόσμο. Η έδρα της είναι στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η FIFA έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των κυριοτέρων διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, από τις οποίες το πιο γνωστό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται από το 1930.

9 ΔΟΜΗ Το ανώτατο σώμα της FIFA είναι η Συνέλευση (Congress), η οποία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κρατική ομοσπονδία που είναι μέλος της συνομοσπονδίας.Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας είναι οι κύριοι αξιωματούχοι της FIFA και έχουν την ευθύνη για την καθημερινή διοίκηση. Συνολικά, η FIFA αναγνωρίζει 207 κρατικές ομοσπονδίες και τις εθνικές τους ομάδες ανδρών, καθώς και 129 γυναικείες εθνικές ομάδες Η FIFA είναι οργανισμός που συχνά δρα προληπτικά, παίζοντας ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη της ομαλής εξέλιξης του αθλήματος σε όλο τον κόσμο. Μία πολιτική της είναι να αναστέλλει τη συμμετοχή ομάδων και χωρών-μελών από διεθνείς διοργανώσεις όταν υπάρχει πολιτική παρέμβαση ή όταν η ομοσπονδία δεν λειτουργεί σωστά.

10 ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ Οι Συνομοσπονδιες διοικούν το ποδόσφαιρο σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτές είναι: 1. AFC - στην Ασία και την Αυστραλία 2. CAF - στην Αφρική 3. CONCACAF - στη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Αμερική 4. CONMEBOL - στη Νότια Αμερική 5. OFC - στην Ωκεανία 6. UEFA - στην Ευρώπη

11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1926 με κοινή απόφαση των τριών μεγάλων Ενώσεων της χώρας (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης).Έναν χρόνο αργότερα, το 1927 γίνεται μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), ενώ το 1954 γίνεται μέλος και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).

12 Η ΕΠΟ έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση:
- Πρωταθλήματος Γ' και Δ' Εθνικής - Τοπικά πρωταθλήματα - Κύπελλο Ελλάδος - Κύπελλα μεικτών ενώσεων ανδρών, παίδων, νέων και παμπαίδων - Πανελλήνια πρωταθλήματα στους νέους - Διοίκηση των εθνικών ομάδων

13 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Οι κανόνες του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της ΦΙΦΑ. Την ευθύνη για αυτούς έχει το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Οι υφιστάμενοι Κανονισμοί του Παιχνιδιού περιλαμβάνουν 17 διαφορετικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλαπλούς κανόνες και οδηγίες: Κανόνας 1: Ο Αγωνιστικός χώρος Κανόνας 2: Η Μπάλα Κανόνας 3: Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών Κανόνας 4: Εξοπλισμός ποδοσφαιριστή Κανόνας 5: Ο διαιτητής Κανόνας 6: Οι βοηθοί διαιτητές

14 Κανόνας 7: Διάρκεια του αγώνα
Κανόνας 8: Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού Κανόνας 9: Η μπάλα εντός και εκτός παιχνιδιού Κανόνας 10: Μέθοδος επίτευξης τέρματος Κανόνας 11: Παίκτης εκτός παιχνιδιού (Οφσάιντ) Κανόνας 12: Παραβάσεις και ανάρμοστη συμπεριφορά (Φάουλ) Κανόνας 13: Ελεύθερο λάκτισμα (άμεσο και έμμεσο) Κανόνας 14: Επανορθωτικό λάκτισμα (Πέναλτι) Κανόνας 15: Επαναφορά από την πλάγια γραμμή (Πλάγιο άουτ) Κανόνας 16: Από τέρματος λάκτισμα (Άουτ) Κανόνας 17: Το γωνιαίο λάκτισμα (Κόρνερ)

15 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ 1 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ 2 ΗΛΙΑΣ ΒΕΛΛΙΟΣ
3 ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ 4 ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ 5 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΡΑΣ 6 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΙΒΑΖΟΓΛΟΥ

16 TEXNIKH Τεχνική του ποδοσφαίρου, ονομάζουμε το σύνολο των ασκήσεων με βάση τις οποίες καταρτίζεται ένας ποδοσφαιριστής με την μπάλα, σαν άτομο ή μέσα στο σύνολο.

17 ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Το σταμάτημα της μπάλας (κοντρολάρισα).
Η προώθηση και ο έλεγχος της μπάλας. Η σωστή μεταβίβαση της μπάλας. Τα σουτ και οι κεφαλιές. Η ντρίπλα με τη μπάλα. Η αφαίρεση της μπάλας (τάκλινγκ - προβολή) Το σκρίνινγκ (προστασία της μπάλας)

18 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Ο παίκτης πρέπει να μπορεί να τρέχει προς τα εμπρός, προς τα πίσω και προς το πλάι, να σταματάει, να ξεκινάει γρήγορα και να "σπριντάρει" (δηλ. να τρέχει πολύ γρήγορα σε μικρές αποστάσεις). Πρέπει να μπορεί να πηδάει προς την μπάλα και να χρησιμοποιεί όλο το σώμα για κεφαλιά. Στην ντρίπλα και στο τάκλινγκ (προβολή) να μπορεί να στρέφεται και να αλλάζει κατεύθυνση, να σταματάει απότομα και να ξεκινάει σε συνεχή εναλλαγή. Τέλος, μια προχωρημένη τεχνική σε πτώσεις προφυλάσσει από μερικούς τραυματισμούς μετά από σκληρές μονομαχίες

19 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Τερματοφύλακας
Προστατεύει την εστία και οργανώνει την άμυνα στης ομάδας

20 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ Κεντρικός αμυντικός (CB)
Ο ρόλος του κεντρικού αμυντικού είναι να σταματά τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές απο την απειλή γκολ της αντίπαλης ομάδας.

21 Πλάγιος αμυντικός Aμύνεται στα πλάγια και συνεργάζεται με τον πλάγιο επιθετικό για την πρoώθηση της μπάλας στα πλάγια.

22 Λίμπερο (SW) Ο λίμπερο είναι ένα πιο ευέλικτο είδος κεντρικού αμυντικού που, όπως υποδηλώνει το όνομα του, "τραβάει" την μπάλα, αν ο αντίπαλος καταφέρει να παραβιάσει την αμυντική γραμμή (μεγάλη περιοχή). 

23 ΜΕΣΟΙ Οι μέσοι είναι ποδοσφαιριστές των οποίων η θέση είναι μεταξύ των επιθετικών και των αμυντικών. 

24 Κεντρικός αμυντικός μέσος (DM)
Ένας κεντρικός αμυντικός μέσος είναι ένας κεντρικός μέσος που τοποθετείται μπροστά από τους αμυντικούς, ώστε να παρέχει μια πιο σταθερή άμυνα

25 Κεντρικός μέσος (CM) Ο κεντρικός μέσος διαδραματίζει διάφορους ρόλους στο παιχνίδι, ανάλογα με τις δυνατότητες του και τις τακτικές της ομάδας.

26 Κεντρικός επιθετικός μέσος (AM)
Ένας κεντρικός επιθετικός μέσος ή μεσοεπιθετικός είναι ένας κεντρικός μέσος που τοποθετείται σε μια πιο προωθημένη θέση στο κέντρο, συνήθως πίσω από τους επιθετικούς. Αυτοί οι παίχτες συνήθως χρησιμεύουν ως άξονας για την επίθεση της ομάδας

27 ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ Επιθετικοί είναι οι παίχτες μιας ομάδας που είναι πλησιέστεροι στην εστία της αντίπαλης ομάδας. Η πρωταρχική ευθύνη των επιθετικών είναι η επίτευξη γκολ

28 Κεντρικός επιθετικός CF
Ο κεντρικός επιθετικός είναι συνήθως ένας ψηλός παίχτης, του οποίου ο κύριος ρόλος είναι η επίτευξη της πλειοψηφίας των γκολ της ομάδας του. 

29 Πλάγιος επιθετικός (Δεξιός RW ή αριστερός LW)
Ένας πλάγιος επιθετικός αγωνίζεται στο χώρο της επίθεσης από τις πτέρυγες. Μερικές φορές κατατάσσονται ως μέρος του κέντρου. Συνεργάζεται με τον πλάγιο αμυντικό για την προώθηση της μπάλας πλάγια.

30 ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Ονόματα Μαθητών: Αράπης Στέλιος, Βασάκης Αναστάσιος, Καζάκη Χρύσα, Γεωργιάδου Ιωάννα, Αποστολάκης Φώτης

31 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην σύγχρονη εποχή όπου ζούμε το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είναι πλέον ένα δυσάρεστο γεγονός που πλήττει τον κόσμο μα κυρίως τη χώρα μας. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα γήπεδα να γίνονται πεδία μάχης ανάμεσα στους ‘’τρελαμένους’’ οπαδούς και στην σύγχυση που προκαλούν οι πράξεις βίας. Έτσι με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες από το internet θέτουμε την εργασία μας. Πρώτα ο χουλιγκανισμός στα γήπεδα, έπειτα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στη συνέχεια τα κρούσματα και οι οπαδοί, μεταξύ τους η βία στα γήπεδα και στο ποδόσφαιρο

32 ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ Ως φίλαθλος ορίζεται εκείνος που αγαπά ένα άθλημα και παρακολουθεί συμμετέχοντας στην προσπάθεια των παιχτών και επικροτεί κάθε καλή ενέργεια.

33 ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ Οπαδός κατά τη γνώμη μας είναι αυτός που υποστηρίζει μια συγκεκριμένη ομάδα, πολιτική παράταξη ή θεωρία χωρίς να δέχεται το δικαίωμα των άλλων για διαφορετική άποψη .

34 ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Η ποδοσφαιρική βία είναι ένα είδος βίας που την βλέπουν όλοι, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος από τα ΜΜΕ. Η εικόνα της ποδοσφαιρικής βίας προβάλλεται με έναν τέτοιο τρόπο, που ακόμα και όταν δεν καταλήγει να ενοχοποιεί το ποδόσφαιρο αυτό καθ’ αυτό, καλύπτει και αποσιωπά τις γενεσιουργές του αιτίες.

35 ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο χουλιγκανισμός αναφέρεται στην ανάρμοστη και προπάντων βίαιη συμπεριφορά φανατικών οπαδών είναι πράξεις εξύβρισης και επιθετικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια αγώνων όλων των ειδών μα κυρίως του ποδοσφαίρου. Ωστόσο ο χουλιγκανισμός δεν μένει μόνο μέσα στα γήπεδα αλλα βγαίνει και πρός τα έξω. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ άσχημο και πάντα οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές . Οι χούλιγκαν δεν πάνε για να παρακολουθήσουν αγώνα αλλά για να συγκρουστούν με τους αντίπαλους με αποτέλεσμα να διαταράξουν και να διακόψουν τον αγώνα. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα έτσι η είσοδος οπαδών πολλές φορές δεν επιτρέπεται στο γήπεδο.

36 ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΥ
Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο χουλιγκανισμός έχει σταθερά μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια να απαγορεύεται η μετακίνηση των οπαδών. Παρόλα αυτά μας θυμίζει πως δεν επαρκούν οι κατασταλτικές λύσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κύρια αίτια όπως Φτώχεια Κοινωνικός αποκλεισμός Αθλητική παιδεία Παραγοντισμός Οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση Της λαοφιλίας του αθλήματος

37 Κρούσματα χουλιγκανισμού
Το 1964 στο Περού σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 και τραυματίστηκαν 500 σε έναν αγώνα προκριματικό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μεταξύ Περού και Αργεντινής.


Κατέβασμα ppt "Ιστορία του ποδοσφαίρου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google