Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC1 Κατάλοιπα στα Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία Adaptation from HACCP Principles and Practice, Teacher’s Handbook, A WHO/ICD.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC1 Κατάλοιπα στα Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία Adaptation from HACCP Principles and Practice, Teacher’s Handbook, A WHO/ICD."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC1 Κατάλοιπα στα Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία Adaptation from HACCP Principles and Practice, Teacher’s Handbook, A WHO/ICD Training manual in collaboration with FAO ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1.Ασφάλεια Τροφίμων, Κατάλοιπα στα Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης ( σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία ) 2.Διαδικασία λήψης και α π οστολής δειγμάτων για την εφαρμογή του ΕΠΕΚ [1] [1] Συνδιοργάνωση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Τμήμα Κρέατος, Πουλερικών & Προϊόντων Κρέατος) Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης

2 ΕΤΗΣΙΑ περιστατικά διαρροιών πάσης αιτιολογίας 4 δισεκατομμύρια

3 είναι όλες οι Τροφιμογενείς νόσοι τόσο επικίνδυνες; Ο Χ Ι από τροφογενή και υδατογενή νοσήματα

4 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC4 4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΚΟ ΨΗΣΙΜΟ – ΕΠΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ Έντομα, τρωκτικά Ακατάλληλοι χειρισμοί τροφίμων Μετάδοση από ωμό σε μαγειρεμένο φαγητό Ακάθαρτα σκεύη ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Μόλυνση με μικροοργανισμούς Μόλυνση με χημικά Πλύσιμο με ακατάλληλο νερό Τρόφιμο που έπεσε στο έδαφος Τρόφιμα που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία

5 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC5 Ε Μ Φ Α Ν Ι Σ Η κατά προτεραιότητα Storage temperature Bad hygiene Thermal processing Contamina ted foods Contaminated equipment other Θερμοκρασία αποθήκευσης Κακή υγιεινή Θερμοκρασία επεξεργασίας Μολυσμένα τρόφιμα Μολυσμένα μηχανήματα Λοιπά

6 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC6 ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ αριθμός μικροβιακών κυττάρων ΣΕ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ποσότητα χημικής ουσίας Ανοσολογική Μολυσματική δόση & Ανοσολογική κατάσταση Μικροβιακή Μολυσματική δόση 6

7 Εξαρτάται από τοξικότητα χρόνο έκθεσης ανθεκτικότητα συνεργική δράση Έκθεση στις Μυκοτοξίνες - κατάποση, - επαφή - εισπνοή Μολυσματική δόση ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

8 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC8 μικροοργανισμοί χημικά

9 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC9 ο παθογόνος παράγοντας δεν ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ο παθογόνος παράγοντας δεν αυξάνεται ούτε πολλαπλασιάζεται μέσα στον οργανισμό Χημικά, τοξίνες, ραδιενεργά ισότοπα, ο παθογόνος παράγοντας ΤΡΟΦΟΛΟΙΜΩΞΗ ο παθογόνος παράγοντας αυξάνεται ή πολλαπλασιάζεται μέσα στον οργανισμό Παράσιτα, μικρόβια, ιοί κλπ Τροφική Δηλητηρίαση και Τροφολοίμωξη

10 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC10 Τροφικές Δηλητηριάσεις Entrance of toxic substances into the body FOODBORNDISEASES FOODBORN DISEASES INFECTION (Τροφολοίμωξη) Growth and Proliferation of an organism into the body (bacteria, viruses, parasites) Χημικές Δηλητηρι άσεις Βιολογικές poisoning or (intoxication) Intoxication from plants Intoxication from animals Intoxication from microorganisms Enterotoxinogenic Invasive SporulationGrowth Lysis Intestinal mucosa Systemic (blood) Other Tissues Algae Fungi (Mycotoxins) Bacteria Enterotoxins NeurotoxinsInterference with carbohydrate metabolism

11 Είναι οτιδήποτε επηρεάζει δυσμενώς την υγεία Κ Ι Ν Δ Υ Ν Ο Σ

12 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (βακτηρίδια, ιοί, μύκητες, παράσιτα και τοξίνες) ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (χρωστικές ουσίες, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, αντιβιοτικά, αυξητικοί παράγοντες) ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (γυαλί, φελλός, ξύλα, σύρματα, ύφασμα, ρινίσματα μετάλλων, νύχια, τρίχες κλπ)

13 Φυσικοί Κίνδυνοι, Rodent hairs in loaf of bread Fragment of metal in muffin

14 1/7/ N. Charisis Υπολογισμός “Επικινδυνότητας” =Αντικειμενικότητα & Επιστημονικές Μεθόδους “Επικινδυνότητα” Πιθανότητα αντιμετώπισης κατάστασης που μπορεί να επιφέρει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή, φθορά ή καταστροφή του προϊόντος Πιθανότητα Συνέπειες

15 Διαβρωτικό Ερεθιστικό Οξειδωτικό εύφλεκτο επιβλαβές Τοξικό ΣΥΜΒΟΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

16 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC16 N. Charisis16 ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ Βασίζεται στην επιστήμηΠολιτική απόφαση Αλληλοενημέρωση ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

17

18 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC18 N. Charisis18 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ επικινδυνότητας Δεδομένα: η αφλατοξίνη στο καλαμπόκι δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 15 ppb – όμως όταν πρόκειται για το γάλα πρέπει να είναι λιγότερο από ppb Συνθήκες ανάπτυξης αφλατοξινών σε αποθηκευμένες τροφές αυξάνεται όταν η θερμοκρασία αποθήκευσης υπερβαίνει τους C, υπάρχει υγρασία και δεν υπάρχουν μυκοστατικά

19 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC19 N. Charisis19 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ επικινδυνότητας ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΙΝΔΙΑ - Αφλατοξίνη από Aspergilus flavus ανιχνεύτηκε σε αποθηκευμένο καλαμπόκι Υπολογισμός επικινδυνότητας Υπολογισμός επικινδυνότητας : συχνότητα και σοβαρότητα συμπτωμάτων, Ενημέρωση εμπλεκομένων φορέων: Ενημέρωση εμπλεκομένων φορέων: Εργαστήρια, Επιδημιολόγοι, πολιτική ηγεσία. Διαχείριση Επικινδυνότητας Διαχείριση Επικινδυνότητας = λήψη της ορθής απόφασης: (α) Θα καταστραφούν τα αποθέματα; (β) Θα υποστούν θερμική επεξεργασία; (γ) Θα δοθούν για κατανάλωση υπό όρους; (δ) Θα χρησιμοποιηθούν σαν ζωοτροφή; ?

20 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC20 N. Charisis20 •επιπτώσεις στον πληθυσμό= ήπιες, σοβαρές, πολύ σοβαρές •Εξάλειψη επιπτώσεων, Μείωση σε αποδεκτό επίπεδο •κλπ περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε αφλατοξίνη 15 ppb μολυσματική δόση σε υγιή γενικό πληθυσμό 15 ppb Δ Ε Δ Ο Μ Ε Ν Α Υ Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Ι

21 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC21 Ανώτατα Επίπεδα Καταλοίπων (MRLs) (η E.M.E.A έχει καθορίσει τα Α.Ε.Κ για τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φάρμακα Κάθε 6μηνο δημοσιεύει πρωτόκολλο (λίστα εκτίμησης των καταλοίπων), αλλά Για τα μικρόβια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα πρωτόκολλα 21

22 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC22 Είναι οι φυσικές χημικές ενώσεις επιβλαβείς; πχ τοξίνες Φυσικά Φυσικές χημικές ενώσεις, φυσικές τοξίνες Τεχνητά απορρυπαντικά, απόβλητα εργοστασίων, εντομοκτόνα πχ χρώματα ασβέστιο φωσφόροςΣίδηροςβιταμίνεςαμινοξέα

23 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC23 Προέλευση των Χημικών Κινδύνων εξατμίσεις Αγροτικές Δραστηριότητες Λύματα Εργοστασίων Βιομηχανικές Εκπομπές καυσαερίων Σοδιές Παραγωγικά ζώα Θαλασσινά Παραγωγή, Επεξεργασία Αποθήκευση Διανομή Λιανικό Εμπόριο Μαγείρεμα Συντήρηση

24 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC24 Glaze = burnish metals, Solder = electric welding iron, Sludge = Used Motor oil, Liquid Waste from a plant, Smelting = Liquefy ore for the separation of minerals, Βιομηχανικοί κίνδυνοι Χημικά Πηγή Τρόφιμα Hg Pb

25 Μόλυνση του περιβάλλοντος από Υδράργυρο και Μόλυβδο Υδράργυρος: απόβλητα βιομηχανιών βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα Μόλυβδος: εξατμίσεις αυτοκίνητων βλάβες στο ουρογεννητικό.

26 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC26 Rhubarb = a plant, Beet = sugar beetroots, Cassava = bread making plant, μαϊντανός σκόρδο σέλινο Φυτικές Τοξικές Ουσίες Χημική ουσία Φυτικό προϊόν Οξαλικό οξύτσάι, κακάο, σπανάκι, παντζάρι Γλυκο-αλκαλοειδή Πράσινες πατάτες Κυανογλυκοσίδες Αρτοσκεύασμα από Ταπιόκα (μανιόκα) Φυτο-αιμαγλουτινίνη Κόκκινα φασόλια Διάφορα καρκινογόναΜπαχαρικά και βότανα

27 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC27 ΓΝΩΣΤΕΣ Μ Υ Κ Ο Τ Ο Ξ Ι Ν Ε Σ ΧΗΜΙΚΑ ΠΗΓΗ ΤΡΟΦΙΜΑ Αφλατοξίνες Τριχοθησίνες Οχρατοξίνη Α Εργοτινοαλκαλοειδή Φιουμονισίνες Πατουλίνη Ζεραλεόνη Αραβόσιτος, φυστίκια, καρύδια, γάλα Δημητριακά και άλλα τρόφιμα Στάρι, κριθάρι, αραβόσιτος Ρύζι, κριθάρι, στάρι Αραβόσιτος Μήλα, αχλάδια Δημητριακά, λάδι Μυκοτοξίνες βιοχημικές ενώσεις από μύκητες

28 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC28 30 ανάπτυξη τοξινογόνων μυκήτων Ελάχιστη Ενεργότητα Νερού που απαιτείται για την ανάπτυξη τοξινογενών μυκήτων ΜύκηταςΕλάχιστη απαιτούμενη Ενεργότητα Νερού

29 ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ : Δηλητήρια ή Φάρμακα ; Βιομηχανία τροφίμων • παραγωγή τυριού, • σαλαμιού, • ζύμωση της μπύρας • παραγωγή αντιβιοτικών. Βιομηχανία φαρμάκων πχ αλκαλοειδή εργοτίνης θεραπεία της νόσου του Parkison, ημικρανίας, θρόμβωσης, διέγερση του μεταβολισμού

30 ΥΠΕΡΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ (άθλιες συνθήκες) ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΣ

31 Δυστυχώς Κτηνιατρικά Φάρμακα Αντιβιοτικά και αύξηση αποτελεσματικότητας της τροφής Δημιουργούνται μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά και περνούν στους ανθρώπους μέσω των τροφίμων. Αντιβιοτικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στα παραγωγικά ζώα!

32 ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ: σε καρπούς και δημητριακά: Εργοτίνη αλκαλοειδή που μπορεί να προκαλέσουν Εργοτισμό. Αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά σε υψηλές θερμοκρασίες συντήρησης και υψηλή υγρασία. ισχυρά τοξικές με μεταλλαξιογόνες, καρκινογόνες και τερατογονικές ιδιότητες 3-Νιτροπροπιονικό οξύ μεταβολίτης του μύκητα Arthrinium spp., προκαλεί την μυκητιακή δηλητηρίαση από ζαχαροκάλαμο.

33 Οχρατοξίνες μεταβολίτες των μυκήτων Aspergillus and Penicillium. δημητριακά, καφέ και σε ψωμί. Zearalenone Fusarium graminearum, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι. Φουμονισίνες Fusarium moniliforme καλαμπόκι

34 Θαλάσσιες Μυκοτοξίνες ψάρια και οστρακόδερμα τροπικών θαλασσών Παραδείγματα -Παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακόδερμα -Διαρροϊκή δηλητηρίαση από οστρακόδερμα (DSP), -Νευροτοξική δηλητηρίαση (NSP),.

35 Φυτοτοξίνες Πράσινες πατάτες Βακτηριακές τοξίνες από Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum Οι τοξίνες παράγονται στα τρόφιμα μετά από τη μόλυνσή τους και την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό διαφόρων βακτηριδίων (πχ.). Βιογενείς Αμίνες παράγονται κατά τη ζύμωση οργανικής ύλης από διάφορα βακτήρια όπου παρατηρείται αποσύνθεση πρωτεϊνών όπως - ισταμίνης, - τυραμίνης, - κανταβερίνης, - πουτρεσίνης κλπ. The amount of solanine in one unpeeled green and sprouting potato is enough to cause some interesting problems such as paralysis, vomiting and fever. Peeling and frying a green potato reduces the amount of solanine to background levels in most cases.solanine

36 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC36 Όργανα που προσβάλλονται από τις μυκοτοξίνες Μυκοτοξίνη Όργανο/σύστημα Συκώτι Νεφρά Βλεννογόνοι Περιφερειακό Αγγειακό Σύστημα Ουρογεννητικό Σύστημα

37 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC37 Πολλές κυβερνήσεις έχουν καθορίσει όρια για τις μυκοτοξίνες και ιδιαίτερα τις αφλατοξίνες. Παρόλο που αυτά τα «όρια» θα έπρεπε να βασίζονται σε πειραματικά δεδομένα που να καθορίζουν την επίδραση της συγκεκριμένης τοξίνης σε άνθρωπο και σε ζώα, τέτοια πειράματα δεν έχουν γίνει ή τουλάχιστον δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Νομικά όρια παρουσίας Μυκοτοξινών στα τρόφιμα Μυκοτοξίνη Όριο (μg/kg)ΠροϊόνΑριθμός χωρών

38 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC38 Εκτίμηση Μυκοτοξινών στα τρόφιμα και επενέργεια στους ανθρώπους Δοκιμές Joint FAO/WHO Expert Committee for Food Additives

39 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC39 Άλλες τοξικές ουσίες βιολογικής προέλευσης Τοξική ουσίαΠηγήΥπεύθυνο τρόφιμο Τροπικά ψάρια Οστρακοδερμικές αλκαλοειδή πυραζολιδίνης Ισταμίνη Οστρακόδερμα Δημητριακά, μέλι Ψάρια, τυρί

40 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC40 Μολυσματικοί Παράγοντες που παράγονται κατά τη διαδικασία του ψησίματος/καπνίσματος Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες Ετεροκυκλικές αμίνες και νιτροπυρένια Νιτροζαμίνες Ουρεθάνη Χλωροπροπανόλες

41 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC41 Α Γ Ρ Ο Χ Η Μ Ι Κ Α Εντομοκτόνα Ζωο/πτηνοφάρμακα Οργανοχλωριούχα Οργανοφωσφορικά Καρβαμιδικά Αντιμικροβιακά Αυξητικοί παράγοντες Αντιελμινθικά Θεραπευτικά Απολυμαντικά με αναθυμιάσεις μυκητοκτόνα παρασιτοκτόνα Λιπάσματας ρυθμιστές φυτικής ανάπτυξης τρωκτικοκτόνα μαλακιοκτόνα Νηματοκτώνα

42 Προσθετικά τροφίμων: Κατηγορίες -συντηρητικά -αντιοξειδωτικά -σταθεροποιητές -επιχρίσματα, περιτυλίγματα •Να μην είναι τοξικά •Να είναι οικονομικά •Μεγάλο πεδίο αντιμικροβιακής δράσης ! Lactic, acetic, propionic….

43 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC43 Προσθετικά Τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην Υγεία εφόσον χρησιμοποιηθούν ανεξέλεγκτα Συνήθως Χρησιμοποιούμενα Προσθετικά Τροφίμων Αντι-μικροβιακοί παράγοντες Γλυκαντικές ουσίες (μη θρεπτικές) Αντι-οξειδωτικά Προσθετικές Θρεπτικές ουσίες Χρώματα Οξειδωτικοί παράγοντες Άλμες Ουσίες για τον έλεγχο του pH Ένζυμα Προωθητικά αέρια (spray) Ενισχυτές γεύσης Δεσμευτικοί παράγοντες Αρωματικοί παράγοντες Διαλυτικά Υγραντικά Σταθεροποιητές Μαγιές, προζύμια Πηκτικά

44 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC44 Τυχαίοι Ρυπαντές Τροφίμων Υλικά επεξεργασίας ένζυμα, μικροοργανισμοί, διαλυτικά, στιλβωτικά, Υλικά συσκευασίας μέταλλο, πλαστικό, χαρτί ξύλο Υλικά που έρχονται σε σκεύη, επιφάνειες εργασία, μηχανήματα κοπής, ανάδευσης επαφή με τα τρόφιμα Καθαριστικά απολυμαντικά, υγρά καθαρισμού επιφανειών εργαλείων

45 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC45 Προσθετικά που χρησιμοποιούνται για τη νόθευση των τροφίμων Βόραξ Βορικό Οξύ Φορμαλδεϋδη Νερό Μη εγκεκριμένες χρωστικές

46 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC46 Χημικοί Κίνδυνοι στο Σπίτι Μεταλλικά σκεύη μαγειρέματος που περιέχουν ή μπορεί να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα Κεραμικά πιάτα ή πιάτα που περιέχουν πορσελάνη καλυμμένη με τοξικό σμάλτο Ποτήρια ή κρύσταλλα διακοσμημένα με μόλυβδο όταν χρησιμοποιούμε όξινα υγρά Χάλκινα κουζινικά (κατσαρόλες, ταψιά) ή εργαλεία μαγειρικής Λοιπά χημικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα

47 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC47 ΤοξικότηταΤοξικότητα Έκθεση στον κίνδυνο Χημικοί Κίνδυνοι στα Τρόφιμα σοβαρότητα

48 1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC48 ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Υλικά Καθαρισμού Εγκεκριμένοι προμηθευτές, σωστή χρήση(διάλυση), Ξέβγαλμα, αποθήκευση Εντομοκτόνα, τρωκτικοκτόνα Εγκεκριμένοι προμηθευτές, Πιστή εφαρμογή οδηγιών (φύλλων οδηγιών χρήσης) Υλικά συσκευασιώνΕγκεκριμένοι προμηθευτές Τοξικά μέταλλα, Διοξίνες, Ορμόνες, Αντιβιοτικά Εγκεκριμένοι προμηθευτές Αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ακρυλαμίδες Εγκεκριμένοι προμηθευτές, καλό μαγείρεμα/ψήσιμο Αλλεργιογόνα, ισταμίνες Εγκεκριμένοι προμηθευτές, σωστή αποθήκευση των πρώτων υλών Προσθετικά Εγκεκριμένοι προμηθευτές, πιστή εφαρμογή οδηγιών χρήσης Προϊόντα μεταλλαγώνΕγκεκριμένοι προμηθευτές Χημικοί κίνδυνοι - αντιμετώπιση

49 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Χρήση Βιολογικών προϊόντων Εφαρμογή Κοινοτικής Νομοθεσίας Εφαρμογή MRLς ορθή χρήση ζιζανιοκτόνων ΕΠΕΚ Ενημέρωση κτηνοτρόφων στην ορθή χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων- κυρώσεις παραβατών

50 Ζιζανιοκτόναν - εντομοκτόνα Υψηλές ποσότητες ζηζανιοκτόνων βρίσκονται : όταν η συγκομιδή έγινε σύντομα μετά τη χρήση τους σε περίπτωση χρήσης υπερβολικής ποσότητας. Τα κατάλοιπα πολλών εντομοκτόνων δεν αποσυντίθενται στο περιβάλλον ! DDT

51 Οι ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΧΛΩΡΙΩΜΕΝΑ ΔΙΦΑΙΝΎΛΙΑ (PCBs) ονομάζονται επίμονοι ή διαρκείς περιβαντολογικοί ρυπαντές (POPs). Βρώσιμο λάδι ανακυκλωμένο και νοθευμένο με PCBs (Βέλγιο) Τα PCBs παρήχθησαν σε μεγάλες ποσότητες στα μέσα του 20ου αιώνα Τα ΒΜ και τα PCBs αποτελούν κίνδυνο για κάθε μορφή ζωής στη γη.

52 οι ΛΙΠΟΦΙΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ συσσωρεύονται (π.χ. έντονη παρουσία DDT σε μεγάλα ψάρια)

53 Παραγωγή Διοξινών στο περιβάλλον Τα πλαστικά που καίγονται παράγουν χλώριο Το χλώριο αντιδρά με τις φαινόλες (χαρτί και ξύλο) και σχηματίζονται διοξίνες. Παραγωγή Διοξινών στη βιομηχανία Τα ζιζανιοκτόνα παρασκευάζονται κατά την προσθήκη χλωρίου σε φαινοξυλικές ενώσεις. (βλ ζιζανιοκτόνο Agent Orange). Στη βιομηχανία χαρτιού το χλώριο που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του χαρτιού ενώνεται με φαινολικές ενώσεις και παράγεται διοξίνη Clorine + phenol dioxins

54 Οι Διοξίνες όπως και το DDT, δεν βιο-διασπώνται στη φύση. Μέτρα κατά της διασποράς της διοξίνης • Απαγόρευση της αποτέφρωσης των πλαστικών • Απαγόρευση παραγωγής και χρήσης χλωριωμένων οργανικών ενώσεων στη βιομηχανία • Απαγόρευση χρήσης χλωρίνης για την λεύκανση του χαρτιού στην χαρτοβιομηχανία


Κατέβασμα ppt "1/7/2014Nikolas Charisis WHO/MZCC1 Κατάλοιπα στα Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία Adaptation from HACCP Principles and Practice, Teacher’s Handbook, A WHO/ICD."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google