Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναπροσαρμογή και επαναστόχευση ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού Θέμα:Νόσος του Wilson Παρασκευή Σαμαρά[30506] Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναπροσαρμογή και επαναστόχευση ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού Θέμα:Νόσος του Wilson Παρασκευή Σαμαρά[30506] Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναπροσαρμογή και επαναστόχευση ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού Θέμα:Νόσος του Wilson Παρασκευή Σαμαρά[30506] Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012

2  Φοιτητές Ιατρικής  Χρήστες που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ιατρικό θέμα

3  Η παροχή γνώσεων και πληροφοριών πάνω στο συγκεκριμένο ιατρικό θέμα.  Η απλουστευμένη παρουσίαση του συγκεκριμένου ιατρικού θέματος ώστε να γίνει κατανοητό.

4  Η πληροφόρηση των εκπαιδευόμενων πάνω στην ασθένεια και η επίλυση αποριών ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη κατανόησή της.

5  Είναι μια αυτοσωματική υπολειπόμενη γενετική διαταραχή κατά την οποία ο χαλκός συσσωρεύεται στους ιστούς.  Εκδηλώνεται και ως ασθένεια του ήπατος.  Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την απορρόφηση του χαλκού ή αφαιρεί την περίσσεια του χαλκού από το σώμα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η μεταμόσχευση ήπατος είναι απαραίτητη.

6 Η νόσος του Wilson πήρε το όνομά της από τον Samuel Alexander Kinnier Wilson (1878-1937), Βρετανό νευρολόγο που πρώτος περιέγραψε την κατάσταση το 1912.

7  Τα κύρια όργανα συσσώρευσης χαλκού είναι το ήπαρ και ο εγκέφαλος, και κατά συνέπεια η ηπατική νόσος και νευροψυχιατρικά συμπτώματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που οδηγούν στην διάγνωση.

8  Κόπωση  Αυξημένη τάση για αιμορραγία  Πυλαία υπέρταση

9  Αλλαγές στη συμπεριφορά  Παρκινσονισμός  Επιληπτικές κρίσεις  Ημικρανία  Διαταραχή μετωπιαίου λοβού  Υποφλοιώδης άνοια  Κατάθλιψη  Άγχος  Ψύχωση

10  Μάτια  Kayser-Fleischer δακτύλιοι  Καταρράκτης  Νεφροί  Νεφρική σωληναριακή οξέωση  Καρδιά  Μυοκαρδιοπάθεια  Ορμόνες  Υποπαραθυρεοειδισμός  Υπογονιμότητα

11 Kayser-Fleischer δακτύλιοι μπορεί να είναι ορατοί γύρω από την ίριδα κυρίως όταν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα.

12  Το γονίδιο για τη Νόσο του Wilson(ATP7B) χαρτογραφήθηκε στο χρωμόσωμα 13 και εκφράζεται πρωτίστως στο ήπαρ, στα νεφρά και στον πλακούντα. Το γονίδιο κωδικοποιεί έναν P-τύπο ATPάσης που μεταφέρει χαλκό μέσα στη χολή και τον ενσωματώνει στην κερουλοπλασμίνη.

13

14 Κανονική απορρόφηση και κατανομή του χαλκού. Cu = χαλκός, CP = κερουλοπλασμίνη, πράσινο= ATP7B γονίδιο που κουβαλάει χαλκό.

15  Οξειδωτική βλάβη=> χρόνια ενεργό ηπατίτιδα, ίνωση (εναπόθεση συνδετικού ιστού) και κίρρωση.  Εναπόθεση χαλκού στα βασικά γάγγλια=> νευροψυχιατρικά συμπτώματα  Αιμόλυση Αύξηση της ποσότητας χαλκού στο ήπαρ =>

16  Σερουλοπλασμίνη Ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα(<0,2 g / L) στο 80-95% των περιπτώσεων. Φυσιολογικά επίπεδα σε άτομα με συνεχή φλεγμονή.  Χαλκός στον ορό και στα ούρα Επίπεδα στα ούρα πάνω από 100 μg/24h(1,6 μmol/24h). Παιδιά-Δοκιμασία πενικιλαμίνης

17  Βιοψία ήπατος Επίπεδα των 250μg/gr χαλκού σε αποξηραμένο ηπατικό ιστό. Στεάτωση. Κίρρωση.  Γενετικός έλεγχος Ανάλυση της μετάλλαξης του γονιδίου ATP7B.

18  Διατροφή Διατροφή χαμηλής πρόσληψης χαλκού αποφεύγοντας μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, συκώτι και όστρακα.  Φαρμακευτική αγωγή 1)Πενικιλαμίνη 2)Υδροχλωρική τριεντίνη 3)Ψευδάργυρος 4)Διμεκαπρόλη(ενδομυικά)

19  Φυσικοθεραπεία Αντιμετώπιση της αταξίας, της δυστονίας, και του ρίγους, καθώς προλαμβάνει και την ανάπτυξη των συσπάσεων που μπορεί να προκύψουν από τη δυστονία.  Μεταμόσχευση Κυρίως σε άτομα με οξεία ηπατική ανεπάρκεια που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ή σε άτομα με προχωρημένη χρόνια ηπατική νόσο, λόγω των πολλών κινδύνων και επιπλοκών που έχει η διαδικασία.

20  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CF% 83%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE %93%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BB%CF%83%CE %BF%CE%BD http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CF% 83%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE %93%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BB%CF%83%CE %BF%CE%BD

21


Κατέβασμα ppt "Αναπροσαρμογή και επαναστόχευση ιατρικού εκπαιδευτικού υλικού Θέμα:Νόσος του Wilson Παρασκευή Σαμαρά[30506] Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google