Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ

2 ΜΠΕΛΦΑΣΤ Μπέλφαστ Βόρειας Ιρλανδίας Το Μπέλφαστ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ιδιότυπο είδος τουρισμού. Μετά τη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» το 1998, που δρομολόγησε την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, των ενωτικών καθολικών και των φιλομοναρχικών προτεσταντών, διάφορα τουριστικά γραφεία έχουν εμφανιστεί στην πόλη.

3 Ανάμεσα στα άλλα τουριστικά αξιοθέατα έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και την ξενάγηση στις εργατικές συνοικίες, οι οποίες επί σειρά δεκαετιών αποτέλεσαν το σκηνικό των αιματηρών αναμετρήσεων των δύο κοινοτήτων. Ένα ταξίδι στην πολύπαθη στο παρελθόν ιρλανδική πόλη, σε καιρό ειρήνης και... σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης, με περιεχόμενο... πολιτικό

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Όλα ξεκίνησαν το 1172, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Β΄ εισέβαλε στην Ιρλανδία και αυτοανακηρύχθηκε κυβερνήτης της. Μέχρι τον 17ο αιώνα οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις των Ιρλανδών δεν είχαν καμία τύχη. Το 1690 ο Γουλιέλμος Γ΄, βασιλιάς της Αγγλίας, νίκησε τον Ιρλανδό βασιλιά Ιάκωβο Β΄ στη μάχη του Μπουν και επέβαλε τον προτεσταντισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Η νίκη αυτή γιορτάζεται ακόμα και σήμερα στις προτεσταντικές συνοικίες του Μπέλφαστ και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

5 Το 1916 οι Ιρλανδοί ιδρύουν το κόμμα του Sinn Fein και το στρατιωτικό του σκέλος, τον IRA, με αντικειμενικό σκοπό την απελευθέρωση της Ιρλανδίας από τους Άγγλους κάτι που πετυχαίνουν το 1921, με εξαίρεση τις έξι -κυρίως προτεσταντικές- επαρχίες της Βόρειας Ιρλανδίας, που συνέχισαν να αποτελούν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας. Η συμφωνία αυτή δεν άφησε ικανοποιημένους τους καθολικούς του Βορρά και έτσι η σύγκρουση μεταξύ του IRA και του αγγλικού στρατού καθώς και των προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα την περίοδο Τα θύματα αυτής της περιόδου υπολογίζονται περί τις άτομα, μοιρασμένα και από τις δύο πλευρές.

6 Στα τέλη της δεκαετίας του, 90, οι δύο κοινότητες είχαν πλέον κουραστεί από τον αδιέξοδο αιματηρό πόλεμο και κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση που ονομάστηκε συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής». Έτσι, η Ιρλανδία αποσύρεται από την ιστορική της διεκδίκηση για την επανένωση του νησιού, αποφασίζεται ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία θα διοικείται πλέον από ένα μεικτό συμβούλιο καθολικών και προτεσταντών.

7 ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΦΑΣΤ
Το Μπέλφαστ είναι μάλλον η μοναδική πόλη στον κόσμο όπου οι εργατικές συνοικίες αποτελούν το βασικό τουριστικό της αξιοθέατο. Κανένα τουριστικό γραφείο δεν διανοείται να πραγματοποιήσει ξενάγηση στην πόλη χωρίς να κάνει ένα πέρασμα από την προτεσταντική συνοικία του Shankill και την καθολική γειτονιά του Falls, συνοδευόμενο από μια γλαφυρή εξιστόρηση της ταραγμένης περιόδου των ενδοκοινοτικών συγκρούσεων και την παρουσίαση -ως τρανή απόδειξη των γεγονότων- των περίφημων πολιτικών τοιχογραφιών που ακόμη κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών. Μερικά τουριστικά γραφεία, μάλιστα, όπως αυτό του Coiste που στελεχώνεται και από πρώην μαχητές του IRA, αναλαμβάνουν πριβέ ξεναγήσεις παρουσιάζοντας τα γεγονότα εκ των έσω.

8 Ορθώνονται ανάμεσά τους μεγάλες γκρίζες φάμπρικες
Ορθώνονται ανάμεσά τους μεγάλες γκρίζες φάμπρικες. Στη συνοικία του Shankill κυριαρχεί παντού η αγγλική σημαία, διάφορες σημαίες και σύμβολα των μαχητών του Ολστερ, καθώς και τοιχογραφίες που εξιστορούν πολιτικά γεγονότα ή εικονίζουν πολίτες που έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων του IRA και λαϊκούς ήρωες μαχητές της γειτονιάς. Σε ένα μαγαζάκι στην κεντρική Shankill road μπορείς να αγοράσεις αναμνηστικές σημαίες και φωτογραφίες της βασίλισσας, ενώ λίγο πιο κάτω έχει στηθεί από την κοινότητα ένα μνημείο ως φόρος τιμής στα πέντε θύματα της βομβιστικής επίθεσης του IRA στο μπαρ Bayardo τον Αύγουστο του 1975.

9 Σε μικρή απόσταση από εδώ το σκηνικό επαναλαμβάνεται από την ανάποδη
Σε μικρή απόσταση από εδώ το σκηνικό επαναλαμβάνεται από την ανάποδη. Οι πολιτικές τοιχογραφίες της γειτονιάς του Falls εικονίζουν τον Μπόμπι Σαντς, που πέθανε από απεργία πείνας το 1981, αγωνιστές του IRA που σκοτώθηκαν από τον αγγλικό στρατό και τους προτεστάντες παραστρατιωτικούς, τον Τσε να υπενθυμίζει τα 50 χρόνια της κουβανέζικης επανάστασης ή τους συντρόφους Βάσκους στην Ισπανία. Ένα μνημείο έχει στηθεί από τον IRA, με την ιρλανδέζικη σημαία να κυματίζει σε ανάμνηση των πεσόντων από τον αγγλικό στρατό. Στο δρόμο οι κάτοικοι είναι πρόθυμοι να σου δείξουν τα σημεία όπου στήνονταν τα μπλόκα ανάμεσα στις δύο κοινότητες ή το ελικοδρόμιο στην κορυφή μιας πολυκατοικίας, όπου προσγειώνονταν τα ελικόπτερα του αγγλικού στρατού μόλις ξεκινούσαν οι φασαρίες.

10 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται όμως να αγγίζει το κέντρο της πόλης. Το Μπέλφαστ είναι μια τακτοποιημένη πόλη με πολλά όμορφα παλιά κτίρια και μεγάλες λεωφόρους. Ο πληθυσμός της φτάνει τις κατοίκους. Οι ντόπιοι είναι φιλικοί - η μόνη ίσως δυσκολία που αντιμετωπίζει ο τουρίστας είναι στην επικοινωνία, εξαιτίας της κάπως περίεργης προφοράς τους. Λίγος ήλιος είναι αρκετός για να ξεχυθούν όλοι στα πάρκα και στις πλατείες!

11 Από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης είναι το δημαρχείο, στο κέντρο της Ντόνεγκαλ Σκουέρ, χτισμένο το Ο κεντρικός του θόλος από χαλκό φτάνει τα 53 μέτρα και ανάμεσα στα αγάλματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα κήπο εντύπωση προκαλεί αυτό της σκυθρωπής βασίλισσας Βικτωρίας. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το πολύβουο εμπορικό κέντρο, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πεζοδρομημένο. Πλήθος από μαγαζιά, κόσμος να ψωνίζει, να κάνει τη βόλτα του ή να απολαμβάνει την μπίρα του σε μια από τις πολυάριθμες παμπ. Προχωρώντας προς τον ποταμό Lagan, που διασχίζει την πόλη, βρισκόμαστε στη γραφική συνοικία The Entries. Περπατώντας ανάμεσα στα στενά σοκάκια της θα συναντήσουμε μερικές από τις πιο όμορφες παμπ του Μπέλφαστ, όπως η White's Tavern, που φημίζεται ως η παλιότερη της πόλης. Σε μικρή απόσταση θα συναντήσουμε τον Πύργο του Ρολογιού, ένα μακρόστενο και εντυπωσιακά ψηλό πύργο που γέρνει ελαφρά λόγω καθίζησης.

12 Την καλύτερη θέα για το λιμάνι μπορούμε να την έχουμε από την πεζογέφυρα πλάι στον ποταμοφράκτη Λάγκαν Γουέιρ. Από εδώ διακρίνουμε τους τεράστιους γερανούς του λιμανιού των άλλοτε ισχυρών ναυπηγείων Χάρλαντ και Γουλφ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως το Μπέλφαστ ήταν το λιμάνι όπου ναυπηγήθηκε ο Τιτανικός. Σήμερα αρκετά τουριστικά γραφεία αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν εκεί όπου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το θρυλικό υπερωκεάνιο. Για τους λάτρεις της επιστήμης ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσείο, το W5, όπου περισσότερα από διακόσια πειράματα μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της επιστήμης. Εδώ μπορούμε να χειριστούμε ένα αντίγραφο γερανού του λιμανιού του Μπέλφαστ, να κατασκευάσουμε ένα πλοίο ή να μελετήσουμε τα στοιχεία της φύσης!

13 Και μετά από όλα αυτά ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε την επίσκεψή μας στο Μπέλφαστ είναι να πιούμε μια παγωμένη Guinness στην παμπ Crown Liquor Saloon, που χρονολογείται από το 1880 και ανήκει στον Οργανισμό Προστασίας Αρχαιοτήτων. Διακοσμημένη με ξύλο, μάρμαρο και περίτεχνα βιτρό, αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες γωνιές της πόλης. Εις υγείαν!


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google