Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTERREG III ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΑΠO ΤΗΝ 4Η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Άννα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTERREG III ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΑΠO ΤΗΝ 4Η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Άννα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTERREG III ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΑΠO ΤΗΝ 4Η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Άννα Τριχοπούλου, Προϊσταμένη τμήματος έρευνας και ανάπτυξης

2 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 K.Π. INTERREG III- στόχοι και προοπτικές  Η μεταβαλλόμενη κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες διαμόρφωσε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας για τους πληθυσμούς των χωρών αυτών. Το γεγονός αυτό έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό στις παραμεθόριες περιοχές, εντείνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Δημόσιας Υγείας που υπήρχαν.  Στόχος της Κ.Π INTERREG ΙΙΙ, μέσω της υλοποίησης των έργων τομέα υγείας, είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών ως προς το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.  Τα υλοποιούμενα προγράμματα στοχεύουν στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας με την προαγωγή των επιδημιολογικών ερευνών, την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία υψηλού επιπέδου υποδομών, οι οποίες θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σε τοπικό επίπεδο, χωρίς την ανάγκη μετακίνησης του πληθυσμού στα μητροπολιτικά κέντρα.

3 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας 4ης ΔΥΠΕ Μ-Θ, Ιnterreg III  Διασυνοριακή συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των λίθων του ουροποιητικού συστήματος  Δημιουργία εργαστηρίου μοριακής βιολογίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας των παραμεθόριων περιοχών Ελλάδας και Νότιας Βουλγαρίας  Διασυνοριακές δράσεις συνεργασίας για την πρόληψη της στοματικής υγείας του πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών Ελλάδας- Βουλγαρίας για την προμήθεια κινητής οδοντιατρικής μονάδας  Τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2008. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

4 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Έργο πρόληψης της στοματικής υγείας  Προμήθεια κινητής οδοντιατρικής μονάδας στο Γ.Ν. Διδυμοτείχου.  Έρευνα καταγραφής της στοματικής υγείας σε δείγμα 600 μαθητών σχολείων των παραμεθόριων περιοχών  Δράσεις αγωγής και προαγωγής στοματικής υγείας με ενημερωτικά έντυπα, διαλέξεις, ημερίδες στα σχολεία, στους γονείς και στον ευρύτερο πληθυσμό. Ολοκληρώθηκε

5 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Πρόγραμμα παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους καταυλισμούς λαθρομεταναστών Χρηματοδότηση: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φορέας Υλοποίησης: ΕΛΚΕΑ 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Ομάδα στόχος: Παράνομοι μετανάστες κρατούμενοι στους καταυλισμούς των Νομών Έβρου και Ροδόπης Παρεχόμενες υπηρεσίες :  Ιατρικές εξετάσεις στα Νοσοκομεία,  Διάγνωση νοσημάτων και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής  Θεραπεία και νοσηλεία στα Νοσοκομεία  Παροχή σε καθημερινή βάση, μέσα στον καταυλισμό, ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας από ιατρούς και νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου.  Υποστήριξη από κοινωνικό λειτουργό.

6 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Προγράμματα πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου και ενημέρωση πληθυσμού σε θέματα δημόσια υγείας Φορέας Υλοποίησης: Γ.Ν. Σερρών Στόχοι: Πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, σε 5.000 γυναίκες από τους Νομούς Σερρών και Νότιας Βουλγαρίας, άνω των 30 ετών Εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών σε ποσοστό 80% Ενέργειες:  Προμήθεια κινητής μονάδας πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου  Προμήθεια ειδικού λογισμικού για την καταγραφή των στοιχείων των εξεταζόμενων ατόμων  Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πανδημιών και λοιμωδών νοσημάτων, υγιεινής διατροφής, χρήσης βασικών εργαλείων υγιεινής ( πιεσόμετρο, σύριγγες ινσουλίνης)  Εμβολιασμοί των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων για φυματίωση, ηπατίτιδα Β  Εκπαίδευση του προσωπικού του ΚΥ Ροδόπολης για τη σωστή χρήση της τηλεϊατρικής  Δημιουργία portal ενημέρωσης

7 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Προγράμματα πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου και ενημέρωση πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας Φορέας Υλοποίησης: Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: «Θεαγένειο» Στόχος: Οργάνωση και λειτουργία κινητής διασυνοριακής μονάδας πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης, στην ομάδα στόχο των μεταναστών και των κατοίκων της διασυνοριακής περιοχής Εταίροι: 3 Νοσοκομεία από τις περιοχές Blagoevgrad και Plovdiv της Βουλγαρίας Ενέργειες:  Προμήθεια και λειτουργία Κινητής μονάδας, για: o Λήψεις κολπότραχηλικών επιχρισμάτων με σύγχρονες τεχνικές για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας o Κλινική εξέταση μαστών και λήψη μαστογραφίας για την πρόληψη του καρκίνου και του μαστού o Ενημέρωση των γυναικών για τρόπους πρόληψης και αυτοεξέτασης.  Διανομή σχετικών ενημερωμένων εντύπων.  Τα δείγματα, οι μαστογραφίες και οι φάκελοι των ασθενών μεταφέρονται στο Θεαγένειο και η εξετασθείσα ενημερώνεται μέσα σε 20 ημέρες από την εξέταση.  Μετά από 2 χρόνια θα γίνει επανεξέταση του ίδιου πληθυσμού.  Διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου  Επιστημονική δίγλωσση έκδοση με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την καταγραφή και την ταυτοποίηση της γενετικής βάσης των νοσημάτων και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

8 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Χρήση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας  Φορέας Υλοποίησης: Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ  1ο έργο: Σχεδιασμός και εφαρμογή κατ’ οίκον παροχής φροντίδας στην Κεντρική Μακεδονία και Νότια Βουλγαρία από οργανωμένες μονάδες υγείας, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας  2ο έργο: Ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και μεταφορά τεχνογνωσίας στη Νότια Βουλγαρία.

9 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 INTERREG IVC Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας 2007-2013.  Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του νέου Στόχου του ΕΤΠΑ για την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία και έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και τη συμβολή στον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας.  Το πρόγραμμα διαρθρώνεται γύρω από 2 θεματικές προτεραιότητες: α) Καινοτομία και Οικονομία της Γνώσης β) Περιβάλλον και Πρόληψη Κινδύνων β) Θεματική ενότητα αφορά αντικείμενα όπως διαχείριση αποβλήτων, πρόληψη της δημιουργίας διαχείρισης αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.α  Yποβολή Πρότασης έργου της 4ης ΔΥΠΕ με τίτλο « Διαχείριση επικίνδυνων Νοσοκομειακών απόβλητων» ( Ιανουάριος 2008)

10 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Έργο «Διαχείριση επικίνδυνων Νοσοκομειακών απόβλητων» Εταίροι: 7 φορείς (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία) Συντονιστής : 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Χρονική διάρκεια: 24 μήνες (2008-2010) Στόχοι –αναμενόμενα αποτελέσματα και επιδράσεις :  Βελτίωση των μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων των Νοσοκομείων  Μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων  Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου  Ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα, από το Νοσοκομείο έως το Υπουργείο  Βελτίωση των τεχνικών υποδομών διαχείρισης αποβλήτων  Πρόληψη των κινδύνων που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από τα Νοσοκομειακά απόβλητα  Ανάπτυξη ευρωπαϊκού δικτύου, καταγραφή των καλών πρακτικών, έκδοση Οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων και επίδραση στις ευρύτερες πολιτικές υγείας.

11 Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 Πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από την υλοποίηση των έργων INTERREG της 4ης ΔΥΠΕ  Συνέχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (κινητές μονάδες, εργαστήρια) μετά την ολοκλήρωση των έργων.  Επέκταση των επιτυχημένων έργων και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς του  Ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος του τομέα υγείας.  Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας


Κατέβασμα ppt "Ημερίδες διάχυσης των αποτελεσμάτων Έργων Interreg III, Ιανουάριος 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTERREG III ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΑΠO ΤΗΝ 4Η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Άννα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google