Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ SI

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ SI"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ SI
1.2

2 ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:
Τι είναι το σύστημα SI, και γιατί καθιερώθηκε. Ιστορική αναδρομή για τον τρόπο μέτρησης διαφόρων μεγεθών. Πώς καταλήξαμε στο SI και πότε καθιερώθηκε. Ποιες είναι οι βασικές μονάδες μέτρησης του SI.

3 Τι είναι το SI Για να μην μετρούμε άλλοι σε ίντσες άλλοι σε εκατοστά, σε μίλια σε χιλιόμετρα κ.τ.λ. Για να μην ζυγίζουμε άλλοι σε κυλά και άλλοι σε οκάδες….. Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI είναι ένα σύστημα το οποίο καθορίζει τη μονάδα μέτρησης για κάθε φυσικό μέγεθος και ισχύει διεθνώς. Έπρεπε να καθιερωθεί ένα κοινό σύστημα μέτρησης. Αυτό έγινε όπως θα δούμε πάρα κάτω το 1960.

4 Ιστορική αναδρομή Κάθε πολιτισμός, είχε πάντοτε την ανάγκη ενός μετρικού συστήματος για τις συνδιαλλαγές ή τις κατασκευές των κατοίκων. Έτσι χρησιμοποίησαν ξύλα, πέτρες, σπόρους, μέλη του σώματος κ.α. Μια ίντσα ισοδυναμούσε με το μήκος του αντίχειρα μέχρι την πρώτη κλείδωση. 1 y Μια υάρδα, ήταν το μήκος από τη μύτη του βασιλιά μέχρι το μεσαίο δάκτυλο.

5 …..Ιστορική αναδρομή Μια οργιά, (6 πόδια), ήταν το μήκος που είχε το άνοιγμα των χεριών ενός Viking. Αν όμως ο Viking ήταν μικρόσωμος;

6 Πώς καταλήξαμε στο SI Από τα μέσα του 16ου αιώνα πολλοί ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούσαν τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου και πιο ομοιόμορφου μετρητικού συστήματος. Το 1790 στα μέσα της Γαλλικής Επανάστασης, η εθνική συνέλευση της Γαλλίας ανέθεσε στη Γαλλική Ακαδημία επιστημών να δημιουργήσει αμετάβλητα πρότυπα για όλα τα μέτρα και όλα τα βάρη. Ο ίδιος ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI πρότεινε τη δημιουργία ενός δεκαδικού μετρητικού συστήματος.

7 …. Πώς καταλήξαμε στο SI Το 1960 η Γενική Συνέλευση Μέτρων και Σταθμών απλοποίησε το μετρικό σύστημα και το μετονόμασε σε Διεθνές Σύστημα Μονάδων (Système International d'Units - SI) Αν και το μετρικό σύστημα δεν έγινε αρχικά αποδεκτό με ενθουσιασμό, η υιοθέτηση του από άλλα έθνη άρχισε να αυξάνει σταθερά ύστερα από την υποχρεωτική χρήση του στην Γαλλία το 1840. Ολλανδική έκδοση γραμματοσήμου του 1975 για τα 100 χρόνια από την συμφωνία 17 κρατών να υπογράψουν την 'Σύμβαση Μέτρων' στο Παρίσι.

8 Το SI στην Ελλάδα και Κύπρο
Τότε κατηγορούσαν τον Καραμανλή ότι έκανε την οκά 300.

9 Το διεθνές γραφείο μέτρων και σταθμών στη Γαλλία
Το διεθνές γραφείο μέτρων και σταθμών των Σεβρών στη Γαλλία έχει ως σκοπό τη φύλαξη των προτύπων και την ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από τη χρήση και βελτίωση του μετρικού συστήματος.

10 Πώς υποδιαιρείται το SI
1. Τις βασικές μονάδες 2. Τις Παράγωγες 3. Τις Συμπληρωματικές Μήκος Μάζα Χρόνος Ηλεκτρικό ρεύμα Θερμοκρασία Ποσότητα ύλης Φωτεινή ένταση Οι 7 βασικές ή θεμελιώδεις μονάδες του SI

11 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟ S.I Ορισμός Δομή ατόμου Ποιες είναι οι βασικές
Ιστορική αναδρομή Πώς καταλήξαμε Πότε καθιερώθηκε

12 Ερωτήσεις 1. Τι είναι φυσικό φαινόμενο; Να δώσετε δύο παραδείγματα.
2. Τι είναι το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI. 3. Πότε καθιερώθηκε παγκοσμίως το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI; και πότε άρχισε η εφαρμογή του στην Κύπρο;


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ SI"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google