Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
4ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ…ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

2 Τι είναι η ενδυμασία; Είναι οτιδήποτε φοράμε για να καλύψουμε το σώμα μας Είναι τρόπος έκφρασης ιδεολογιών Είναι ένα στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της αισθητικής αντίληψης του ανθρώπου

3 Ποια είναι η σημασία της ενδυμασίας στη ζωή μας;
Η εξωτερική εμφάνιση είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει κάθε άνθρωπος. Από τον τρόπο που ντύνεται κάποιος μπορεί κανείς να μαντέψει το επάγγελμα, την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική θέση, την παιδεία του, αλλά και πολλές πτυχές του χαρακτήρα του. Τα ρούχα προδιαθέτουν ευνοϊκά ή δυσμενώς τους άλλους ανθρώπους. Τα ρούχα βοηθούν να κερδίσουμε ευκαιρίες για εργασία και να σημειώσουμε επιτυχίες, αλλά και μπορεί να επηρεάσουν άλλους, ώστε να χάσουμε ευκαιρίες και θέσεις. Η ενδυμασία είναι κάτι σαν την ταυτότητα μας, υποδηλώνει την ηλικία, το φύλο, ακόμα και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, την εθνικότητα ή τον τόπο καταγωγής ορισμένων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα το τσαντόρ, τα στιβάνια (κρητικό υπόδημα). Το ένδυμα προσφέρει αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ασφάλεια και άνετη συμπεριφορά. Φτιάχνει καλή διάθεση στον άνθρωπο. Προσελκύει το ενδιαφέρον του άλλου φύλου.

4 Στην ενδυμασία κατατάσσονται όχι μόνο τα ρούχα και τα αξεσουάρ αλλά και τα εσώρουχα, τα μαγιό, το μακιγιάζ, τα τατουάζ, το χτένισμα στα μαλλιά κτλ. Επίσης η ενδυμασία προβάλλεται μέσω κάποιον επιδείξεων όπως τα καλλιστεία ή οι επιδείξεις μόδας καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η ενδυμασία με τη μόδα.

5 Βλέπουμε μια φωτογραφία από τη μορφή που είχαν τα καλλιστεία του 2000

6 Ενώ εδώ μπορούμε να δούμε φωτογραφία από καλλιστεία του 2011

7 Η μόδα ως στοιχείο της ενδυμασίας
Βασικό χαρακτηριστικό της μόδας είναι να επιβάλλει ως νέο κανόνα ό,τι μέχρι εχθές ήταν η εξαίρεση και να το εγκαταλείπει πάλι όταν γίνει κοινός τόπος, κτήμα των πολλών. Η μόδα ακολουθεί τις εξελίξεις της εκβιομηχάνισης και του καταναλωτισμού και μπορεί να θεωρηθεί ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Η μόδα αλλάζει ανά δεκαετίες και επομένως είναι σύμφωνη με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές μεταβολές.

8

9 Η ενδυμασία ανά δεκαετίες
1950: Οι γραμμές ακολουθούν το κορμί τονίζοντας τα πιο ωραία σημεία του σώματος, το μάκρος ξεκινάει από το γόνατο και επικρατούν παστέλ χρώματα όπως το ασπρόμαυρο, το πουά και το εμπριμέ με λουλούδια. Οι νέοι επιλέγουν ήταν τα δερμάτινα, τα τζίν, οι κλός φούστες, τα πλεκτά, τα φορέματα σε Α γραμμή, τα κοτλέ και τα παπούτσια μπαλαρίνες για τα κορίτσια. 1960: Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνουν τη μόδα εκκεντρική. Το μίνι είναι γεγονός της δεκαετίας όπως και η καθιέρωση του παντελονιού για τις γυναίκες. Επίσης γίνεται και η εμφάνιση των hippies των οποίων η μόδα επιβάλλει επιβάλει τζιν παντελόνια και καμπάνα, κεντήματα με τρουκς στα ρούχα, κρόσσια, ξεβάμματα, ψυχεδελικά σχέδια και έντονα χρώματα. 1970: Μια δεκαετία επηρεασμένη από τη μουσική και τα κινήματα της νεολαίας που αφήνει χώρο στη μόδα να υιοθετήσει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Ο διαλογισμός γίνεται μόδα από τους χίπις που διαδηλώνουν για αγάπη και ειρήνη. Το 1977 το κίνημα του πανκ από τη Μεγάλη Βρετανία φέρνει δερματίνες, καρφιά, παραμάνες και ρούχα από βινύλ. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο ρόλος του στυλίστα και του make-up artist. 1980: Οι θηλυκές γραμμές που επικράτησαν, που αντιπροσωπευόταν από pencil φούστες με ψηλή μέση ήρθαν σε αντίθεση με το rock στυλ που χαρακτηρίζεται από δερμάτινα, ολόσωμες φούστες, τρουκς και αλυσίδες. Σε γενικές γραμμές τάσεις από προηγούμενες δεκαετίες επανήλθαν και δημιούργησαν μια πολυσχιδή μόδα. 1990: Μετά την υπερβολή έρχεται η απλότητα. Η σιλουέτα ελευθερώνεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ. Επειδή η μόδα έχει πολλά πρόσωπα και πολλές επιλογές , η μοναδικότητα και η προσωπικότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το στυλ του καθενός.

10 Εικόνες από τις δεκαετίες ’60-’70

11 Η ενδυμασία στα σχολεία
Στα σχολεία η ενδυμασία έχει αλλάξει σε σχέση με το πώς ντύνονταν οι μαθητές παλιά και πως ντύνονται σήμερα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ποδιές στα σχολεία καταργήθηκαν το 1982 και μέχρι σήμερα οι μαθητές στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τι θα φορέσουν στο σχολείο.Διότι η ενδυμασία είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της αισθητικής αντίληψης του κάθε ανθρώπου.

12 Εικόνες μαθητών σήμερα και σε προηγούμενες δεκαετίες

13 Παραδοσιακές στολές Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η ενδυμασία αφορά και τον πολιτισμό και την παράδοση μας και μάλιστα είναι στενά συνδεδεμένη μαζί τους. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλές είναι οι περιοχές που κρατούν τις παραδόσεις τους διοργανώνοντας εκδηλώσεις και φυσικά φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους.

14 Παραδοσιακές στολές Θράκης
Παραδοσιακές στολές Κρήτης Παραδοσιακές στολές Ηπείρου

15 Μακιγιάζ, τατουάζ και χτένισμα των μαλλιών
Το τατουάζ το οποίο ήρθε στη χώρα μας τη δεκαετία του ’70 και σήμερα αποτελεί μέρος της δυτικής κουλτούρας και κοινωνίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους όπως η μόδα, η αισθητική, ο καλλωπισμός, η ομαδοποίηση, η περιθωριοποίηση κ.α. Όσον αφορά το μακιγιάζ είναι ένα χαρακτηριστικό της μόδας και συνοδεύει κατάλληλα τα ρούχα συμπληρώνοντας την εμφάνιση της κάθε γυναίκας. Επίσης διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες της κάθε γυναίκας αλλά και με τη μόδα που επικρατεί. Το χτένισμα των μαλλιών όπως και το μακιγιάζ είναι συμπληρωματικό στοιχείο και αλλάζει σύμφωνα με την εποχή, τις τάσεις της μόδας αλλά και με το προσωπικό γούστο κάθε γυναίκας.

16

17 ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ
ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΡΕΤΙΤΑΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

18 ΘΕΜΑ: Η Αθήνα του χθες σήμερα-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑ: Η Αθήνα του χθες σήμερα-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

19 Τι είναι η ενδυμασία; Είναι οτιδήποτε φοράμε για να καλύψουμε το σώμα μας Είναι τρόπος έκφρασης ιδεολογιών Είναι ένα στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της αισθητικής αντίληψης του ανθρώπου

20 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ

21

22

23

24

25 1η ερώτηση Ποια χρονολογία έγινε γνωστή η τάση των χίππιδων
1η ΕΡΩΤΗΣΗ Ποια χρονολογία έγιναν γνωστοί οι χίππιδες; 1η ερώτηση Ποια χρονολογία έγινε γνωστή η τάση των χίππιδων

26 2η ερώτηση ποια χρονολογία καταργήθηκε η ποδιά

27 3η ερώτηση ποιά τα θετικά κατάργησης της ποδιάς

28 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Πλατανιά Δέσποινα Παπαβασιλείου Κατερίνα Νταρουίς Δώρα
Παναγιωτόπουλος Νίκος Παπαχαρίση Διονυσία


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟΘΕΜΑ: Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google