Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεColette Toto Τροποποιήθηκε πριν 10 χρόνια
1
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
2
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Περιγράψτε την τελετουργία του μοναστηριακού γεύματος; Οι μοναχοί έτρωγαν όλοι μαζί. Μετά τη λειτουργία χτυπούσε το σήμαντρο 3 φορές, καλώντας τους μονάχους στην «τράπεζα» δηλ. την τραπεζαρία. Αυτοί έφταναν ψάλλοντας. Ο ηγούμενος ευλογούσε το γεύμα.΄Υστερα άρχιζαν αμίλητοι να τρώνε. Ο «αναγνώστης» διάβαζε αποσπάσματα από τους βίους των αγίων. Βέβαια μερικοί μοναχοί όμως ζούσαν προκλητικά αψηφώντας τους κανόνες της μοναστικής ζωής.
3
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γνωρίζεις τι έτρωγε ο κατώτερος και τι ο ανώτερος κλήρος εκείνη την εποχή; Οι απλοί μοναχοί έτρωγαν αγιοζούμι δηλ. νερόβραστη σούπα με κρεμμύδια, λάδι, μπαχαρικά, θρούμπι. Επίσης λαχανικά και ψωμί. Ο ανώτερος κλήρος ζούσε προκλητικά τρώγοντας ό,τι εκλεκτότερο υπήρχε: Κρέατα, τυριά, φρέσκα ψάρια, χαβιάρι, άσπρο ψωμί και γλυκά με τη συνοδεία καλού κρασιού.
4
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Γνωρίζεις τι ήταν το αγιοζούμι; Πως παρασκευάζονταν; Το αγιοζούμι ήταν νερό με κρεμμύδια, μυρωδικά και κλωναράκια από θρούμπι. Μέσα έριχναν μπουκίτσες από ψωμί
5
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Τι είναι το πιπεράτο ψωμί και τι γνωρίζετε για αυτό; Το πιπεράτο ψωμί ήταν ένα είδος ψωμιού από πίτουρα που το έτρωγαν μόνο οι μοναχοί και οι φτωχοί.
6
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Έτρωγαν ψωμί στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια τις υπόλοιπης αυτοκρατορίας; Πώς το ζύμωναν και ποιος ήταν ο υπεύθυνος; Στο Άγιο Όρος και στα μοναστήρια το ψωμί ήταν κύρια πηγή τροφής. Υπήρχε επίσης ένας μοναστηριακός υπεύθυνος για την παρασκευή του.
7
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Ποια ήταν τα γλυκά τους; Υπάρχουν και σήμερα και με ποία ονομασία; Βασική κατηγορία γλυκών ήταν οι πλακούντες. Είχαν ως βάση το ζυμάρι και πρόσθεταν συνήθως μέλι ή ζάχαρη. Τότε Σήμερα Πλακούντες παστέλι Κυδωνάτον κυδωνόπαστο Λαλαγγίδα τηγανήτες κολλύρια λουκουμάδες ρυζόγαλο
8
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια) Εάν ζούσατε τότε ποιο ποτό θα προσφέρατε στους φίλους σας; Αγαπημένο ποτό των βυζαντινών ήταν το κρασί. Υπήρχαν κρασιά λευκά και ξανθά, κόκκινα και μύρα, δυνατά η απαλά, ξηρά ή γλυκά.
9
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Συνέχεια Ανεξάρτητα από την ποιότητα του το κάθε κρασί ήταν γνωστό με το όνομα της περιοχής από την όποια προερχόταν. Για παράδειγμα με ονομασία προελεύσης είναι γνωστός και ο ευτελέστατος όλων «Βαρνιώτικος οίνος» αλλά και ο εκλεκτός «Θάσιος», που προσφέρονταν μόνο στα πολυτελή γεύματα. Μη οινοπνευματώδη ήταν το «εύκρατον» το «θασσόροφον» και το «ροδόμελι»
10
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Που έχτιζαν τους φούρνους και γιατί; Οι αρτοποιοί όφειλαν να χτίζουν τους φούρνους τους σε μέρη ασφαλή, μακριά από γειτονικά κτίσματα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα χόρτα, τα φρύγανα και τα χαρτιά που έκαιγαν.
11
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Τι έτρωγαν οι φτωχοί και από πού τα έπαιρναν; Οι φτωχοί έτρωγαν σούπες, λάδι, μπαχαρικά και φρούτα τους τα έπαιρναν από τα κτήματα τους και από την αγορά.
12
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Τι λαχανικά καλλιεργούσαν οι βυζαντινοί; Καλλιεργούσαν λαχανά, μαρούλια, σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδα, μανιτάρια, καρότα, πράσα, κουκιά, φακές, φασόλια καθώς και αρωματικά φυτά δηλαδή: άνηθο, δυόσμο, θρούμπι κολίανδρο και ρίγανη. Κάποια λαχανικά τρώγονταν βραστά ή ψητά ενώ ορισμένα και ωμά.
13
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Έτρωγαν φρούτα οι βυζαντινοί; Έτρωγαν μήλα, πεπόνια, αχλάδια, ρόδια, σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μούσμουλα, κούμαρα, χουρμάδες και φυσικά σταφύλια.
14
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Ποια ήταν η κύρια τροφή των στρατιωτών και γιατί; Η κυρία τροφή των στρατιωτών ήταν τα παξιμάδια επειδή κρατούσαν πολύ καιρό και έδιναν ενέργεια.
15
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστηρια)
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) Πως μετέφεραν τα προϊόντα τους οι βυζαντινοί; Συνήθως μεταφερόταν μέσα σε αγγεία τα «μαγαρικά». Το σχήμα τους ήταν τέτοιο ώστε να διευκολύνονταν η φόρτωση στα αμπάρια των πλοίων. Η τελική αποθήκευση γινόταν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια σε υπόγειους και δροσερούς χώρους.
16
Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
Πηγές: ΒΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑΙ (ΕΚΔΟΣΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ (ΤΑΜΑRA TALBOT RICE) ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Π.ΚΑΛΑΜΑΡΑ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (GERALD WALTER) ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ΒΥΖ.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΙΕΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Οι νηστήσιμες τροφές στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή (ΑΙΚ.ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ,Ε.ΚΑΡΑΜΑΝΕΣ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ (ΕΛ.ΣΤΑΜΠΟΓΛΗ -ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ (ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
17
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια)
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια) ΠΕΤΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.