Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Βλάντι Κρούμοβα Στ΄2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Βλάντι Κρούμοβα Στ΄2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Βλάντι Κρούμοβα Στ΄2

2 Η χώρα Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με έκταση τετραγωνικά χλμ. και πληθυσμό Eίναι μέλος της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Σόφια με περίπου κατοίκους. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ), η «θερινή πρωτεύουσα» Βάρνα , ο Πύργος (Μπουργκάς) στη Μαύρη Θάλασσα, το Ρούσε (στις όχθες του Δούναβη), η Στάρα Ζαγόρα, το Πλέβεν, το Λόβετς, το Σούμεν και το Βέλικο Τάρνοβο, η πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

3 Το κλίμα Το κλίμα της Βουλγαρίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ηπειρωτικό που μετριάζεται προς στα νότια με το μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 10°C, με μεγάλο όμως θερμομετρικό εύρος.

4 Το νόμισμα Η Βουλγαρία αν και μέλος της ΕΕ, δεν ανήκει ακόμη στην Ευρωζώνη. Οι συναλλαγές γίνονται στο τοπικό νόμισμα λεβ με ισοτιμία 1 ευρώ = 1,95583 λέβα.

5 Το κόστος ζωής Σε σχέση με την Ελλάδα το κόστος ζωής στη Βουλγαρία παραμένει αρκετά πιο χαμηλό. Τα είδη διατροφής είναι στη μισή τιμή από την Ελλάδα. Για την ενοικίαση ενός επιπλωμένου διαμερίσματος (ενός υπνοδωματίου) σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας θα χρειαστείτε ευρώ, για μια βραδινή εξόδο για φαγητό και γύρω στα 12 ευρώ το άτομο ενώ για ένα καφέ από ευρώ.

6 Οι σπουδές Τα κρατικά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας διαθέτουν παγκόσμιο κύρος. Πολλές ριζοσπαστικές εφευρέσεις προέρχονται από την Βουλγαρία. Η επιστήμη και η έρευνα έχουν μακρά παράδοση στη χώρα. Στη Βουλγαρία θα βρείτε άριστες συνθήκες για επιτυχείς σπουδές. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή που το κόστος των διδάκτρων είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

7 Οι συγκοινωνίες Σε όλη τη Βουλγαρία υπάρχουν άριστες συγκοινωνίες. Η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις έχουν καλά οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνίας. Το μετρό της Σόφιας συνδέει αρκετές περιοχές με το κέντρο της πόλης, επίσης κυκλοφορούν λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ. Το εισιτήριο για τη συγκοινωνία κστίζει 1 λεβ (0,50 ευρώ). Οι τιμές των ταξί είναι προσιτές.

8 Η ψυχαγωγία Η πόλη της Σόφιας είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Μαζί με της άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας μπορεί να υπερηφανεύονται για τις πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις που προσφέρουν. Αμέτρητα πολυκαταστήματα, στην Σόφια υπάρχουν αυτή τη στιγμή 7 μεγάλα πολυκαταστήματα (malls) και ανεγείρονται άλλα 3, πανέμορφα καφέ, καταπράσινα πάρκα, φανταστικά εστιατόρια καλύπτουν όλα τα βαλάντια και όλες τις γευστικές προτιμήσεις, θέατρα, κινηματογράφοι, όπερα, και δεκάδες μουσεία. Όλα αυτά κάνουν τη εξωφοιτητική ζωή ευχάριστη και άνετη.

9 Το ελληνικό στοιχείο στη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και είναι πολύ βολική πρόσβασιμη. Η Σόφια απέχει μόλις 4 ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα με πτήσεις διάρκειας 50 λεπτών. Αποτελεί για τους Έλληνες ένα μέρος το οποίο προσελκύει με όμορφη φύση και αξιοσέβαστο πολιτισμό, πόλο έλξης επενδύσεων αλλά και σπουδών ευρωπαϊκού επιπέδου. Ισχυρή είναι η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων όπως τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΜΠΟΡΙΚΗ), εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE) αλλά και πλήθος παραγωγικών μονάδων και εμπορικών εταιρειών. Έντονο και εξαιρετικά δραστήριο είναι και το ελληνικό φοιτητικό στοιχείο ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως αν κινηθείς στη Σόφια πιθανότατα θα ακούσεις ελληνικά. Αξίζει να σημειωθεί οτι και ο Βουλγαρικός πλυθησμός είναι εξοικειομένος με το ελληνικό στοιχείο. Πάνω από το 30% του πλυθησμού μιλούν ή καταλαβαίνουν ελληνικά.

10 Προϊστορία και αρχαιότητα
Η σημερινή Βουλγαρία, στα εδάφη της οποίας εκτεινόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή που ονομαζόταν από τους Έλληνες Μοισία, φαίνεται ότι ήταν κατοικημένη από την παλαιολιθική εποχή. Στo σπήλαιο Κοζάρνικα στη βορειοδυτική Βουλγαρία σώζονται τα αρχαιότερα γνωστά δείγματα συμβολικής έκφρασης του ανθρώπου. Οργανωμένες προϊστορικές κοινωνίες στα Βουλγαρικά εδάφη υπήρξαν ο νεολιθικός πολιτισμός Χαμάνγκια, ο Πολιτισμός Βίντσα και ο χαλκολιθικός πολιτισμός της Βάρνας (πέμπτη χιλιετία π.Χ.). H Nεκρόπολη της Βάρνας προσφέρει στοιχεία για την κατανόηση της κοινωνικής ιεραρχίας των αρχαιότερων Ευρωπαικών κοινωνιών. Στηνεποχή του Χαλκού, φυλές προερχόμενες από το βορρά αναμείχθηκαν με τους εγχώριους πληθυσμούς και φαίνεται ότι από την ανάμειξη αυτή προήλθαν οι Θράκες και οι Ιλλυριοί. Κατά την εποχή του Ορείχαλκου, στη Βουλγαρία κατοικούσαν οι Μοισοί, ενώ προς το Δούναβηκατοικούσαν Γέτες και βορειότερα Δάκες. Στην αρχή της εποχής του σιδήρου πραγματοποιήθηκε η κάθοδος των Δωριέων και τον 8ο αιώνα π.Χ. εισέβαλαν από το βορρά οι Κιμμέριοι. Μία από τις βασικές προγονικές ομάδες των σύγχρονων Βουλγάρων ήταν οι Θράκες, που αποτελούσαν διάφορες φυλές, μέχρι που ο βασιλιάς Τήρης συνένωσε τις περισσότερες από αυτές στο βασίλειο των Οδρυσών περί το 500 π.Χ. Tελικά υποτάχθηκαν στον Αλέξανδρο το Μέγα και αργότερα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 46 μ.Χ. Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα η περιοχή πέρασε στον έλεγχο του Βυζαντίου.

11 Δημογραφία Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε κατοίκους.Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου έτους, τα 73,09 χρόνια (69,48 χρόνια οι άνδρες και 76,91 οι γυναίκες).

12 Εκλογές Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.

13 Βουλευτικές εκλογές 2013 Οι εκλογές του 2013 είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη χαμηλότατη συμμετοχή (51,3%). Μετά την ψηφοφορία, διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον του GERB. Περισσότεροι από 250 παρατηρητές από όλο τον κόσμο επέβλεψαν την εκλογική διαδικασία. 4 κόμματα κατάφεραν να πάρουν έδρες στη Βουλή. Αυτά τα κόμματα αντιστοιχούν μόλις στο 75,76% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Νέος πρωθυπουργός έγινε το Μάιο του 2013 ο Πλάμεν Ορεσάρσκι, προτεινόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο κυβερνών συνασπισμός των Σοσιαλιστών και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών αποδείχθηκε εύθραυστος, καθώς πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ξέσπασαν και νέες διαδηλώσεις.

14 Τέλος


Κατέβασμα ppt "ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Βλάντι Κρούμοβα Στ΄2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google