Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ» http://aloida.wordpress.com
Τα θέματα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αίμα Ανάγκες σε αίμα Αιμοδοσία – Εθελοντική Αιμοδοσία Τράπεζα αίματος Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ» Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ»

2 Είναι ένας ζωντανός ιστός με χρώμα κόκκινο που κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας.
Και επειδή ακριβώς είναι ένας ζωντανός ιστός, δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει κανένα φάρμακο ή χημική ουσία. Ένας άνθρωπος πάνω από 18 ετών έχει κατά μέσο όρο 6 λίτρα αίμα (περίπου 70 ml / Kgr)

3 Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και από εκεί παραλαμβάνει CO2 για να αποβληθεί από τον οργανισμό. Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και χρήσιμες ουσίες στα διάφορα όργανα του σώματός μας. Μεταφέρει απ' τους ιστούς άχρηστες και βλαβερές ουσίες στα διάφορα όργανα απέκκρισης, όπως τα νεφρά (ούρα), το δέρμα (ιδρώτας). Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Βοηθά τον οργανισμό μας να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.

4 Το αίμα ρέει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού μας.
Υπάρχουν τρεις τύποι αγγείων: Οι αρτηρίες, που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα όργανα του σώματος, Οι φλέβες, που μεταφέρουν αίμα από τα όργανα στην καρδιά και τα τριχοειδή αγγεία που ενώνουν τις αρτηρίες με τις φλέβες.

5 Από τα ερυθρά κύτταρα (αιμοσφαίρια) τα λεύκα κύτταρα και τα αιμοπετάλια

6 Το αίμα είναι κόκκινο, επειδή, μέσα στα ερυθρά
κύτταρα υπάρχει μια χρωματισμένη ουσία που λέγεται αιμοσφαιρίνη, που δίνει το κόκκινο χρώμα. Τα ερυθρά κύτταρα ζουν 120 ημέρες.

7 Αποτελούν το «στρατό» άμυνας (αμυντικό σύστημα) του οργανισμού μας
απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς, με τη βοήθεια ειδικών ουσιών που λέγονται αντισώματα. Τα λευκά κύτταρα ζουν λίγες ώρες ή μέρες.

8 Βοηθάνε στην πήξη του αίματος.
Όταν κοπεί κάποιος και αιμορραγεί, τα αιμοπετάλια είναι εκείνα που βοηθού το αίμα να σταματήσει να τρέχει και να κλείσει η πληγή.

9 Το πλάσμα είναι ένα ωχροκίτρινο υγρό μέσα στο οποίο αιωρούνται τα κύτταρα του αίματος. Αποτελείται από νερό, άλατα και οργανικές χημικές ουσίες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, γλυκόζη, λιπίδια, ορμόνες και χρωστικές.

10 Το αίμα φτιάχνεται στο μυελό των οστών.
Ο μυελός των οστών βρίσκεται σε ορισμένα οστά του σώματος μας, όπως είναι τα οστά της λεκάνης.

11 Το αίμα χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ουσιών στην επιφάνεια της μεμβράνης που περιβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι ουσίες αυτές από χημική άποψη είναι πρωτεΐνες και ονομάζονται αντιγόνα.

12 Τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων ανήκουν κυρίως σε δυο αντιγονικά συστήματα, το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα Rhesus (ρέζους), από τα οποία έχουν πάρει την ονομασία οι ομάδες αίματος στον άνθρωπο. Έτσι όταν υπάρχει το αντιγώνο Α στη επιφάνεια της μεμβράνης των ερυθροκυττάρων τότε το αίμα ανήκει στην κατηγορία Α. Αν υπάρχει και ο παράγοντας Ρέζους, έχουμε Α+.

13 Δότες - Δέκτες Κάθε ομάδα μπορεί να πάρει από την ίδια ομάδα.
Άτομα ομάδος ΑΒ είναι πανδέκτες (δέχονται αίμα από όλες τις ομάδες), ενώ άτομα ομάδος Ο είναι πανδότες, δηλαδή μπορούν να δώσουν αίμα σε άτομα όλων των ομάδων. Σε άμεση ανάγκη μετάγγισης (π.χ. σε πολυτραυματία) δίνουμε Ο-, (Rhesus - ) αίμα.

14 Ποιοί χρειάζονται αίμα
Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από 10 – 40 φιάλες, ανάλογα με την περίπτωση. Τα άτομα στη χώρα μας που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο, (συνολικά φιάλες το χρόνο). Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και xρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κα.).

15 Πως καλύπτονται οι ανάγκες
Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας είναι περίπου μονάδες αίματος. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κάνουμε εισαγωγή αίματος. Όλες οι υπόλοιπες χώρες καλύπτονται από εθελοντές!

16 Πόσοι χρειάζονται; Για να επιτευχθεί αυτάρκεια στη χώρα μας, αρκεί το 5% του πληθυσμού (1 στους 20) να αιματοδοτεί εθελοντικά μία με δύο φορές το χρόνο!

17 Αιμοδοσία, ιστορική αναδρομή (1/4)
Μια πρώτη αναφορά στην ενέργεια του αίματος συναντάμε πριν από 2500 χρόνια, όταν ο Ευριπίδης περιέγραφε πως η Αθηνά έδωσε στον Ασκληπιό, το θεό της ιατρικής, δύο σταγόνες από το αίμα της Γοργούς. Η μία σταγόνα θεράπευε όλες τις αρρώστιες και συντηρούσε τη ζωή, ενώ η άλλη έφερνε το θάνατο. Την αντιφατική αυτή εικόνα του αίματος ως φορέα ζωής και δεινών ταυτόχρονα, που από τα βάθη των αιώνων υπήρξε προσφιλές θέμα όλων των πολιτισμών, κατόρθωσαν να διαλύσουν οι μεταγγίσεις αίματος.

18 Αιμοδοσία, ιστορική αναδρομή (2/4)
Στοιχεία για χορήγηση αίματος υπάρχουν στον Όμηρο, στους Αιγυπτίους, στους Ρωμαίους και άλλους λαούς. Πάντως η πρώτη επίσημη μετάγγιση έγινε το 1492 στον Πάπα Ιννοκέντιο τον Β. Το 1628 ο Harvey ανακάλυψε την κυκλοφορία του αίματος. Έκτοτε έγιναν προσπάθειες μετάγγισης από ζώα σε ανθρώπους και από άνθρωπο σε άνθρωπο. 1687: Μετάγγιση από πρόβατο σε άνθρωπο 1818: Η πρώτη επιτυχής μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο

19 Αιμοδοσία, ιστορική αναδρομή (3/4)
Υπήρξε έντονη κριτική για τις μεταγγίσεις, αφενός λόγω θανατηφόρων συμβάντων από μετάγγιση ασύμβατων ομάδων αίματος και αφετέρου λόγω της μη εφαρμογής κανόνων αντισηψίας. Το 1900 ο Landsteiner ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Αυτό έφερε επανάσταση στις μεταγγίσεις συμβατών ομάδων αίματος. Αργότερα ανακαλύφθηκε και το σύστημα Rhesus.

20 Αιμοδοσία, ιστορική αναδρομή (4/4)
Στην Ελλάδα, οι πρώτες μεταγγίσεις έγιναν στην Πολυκλινική Αθηνών το Μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο έγιναν μεταγγίσεις στην Ελλάδα με άμεση και έμμεση μέθοδο. Με την άμεση μέθοδο το αίμα μεταγγιζόταν απευθείας από τον δότη στον δέκτη. Με την έμμεση μέθοδο το αίμα λαμβανόταν σε φιάλη με κιτρικό νάτριο (αντιπηκτικό) και μετά μεταγγιζόταν με σύριγγες στον δέκτη. Το 1935 ιδρύθηκε η Οργάνωση αιμοδοσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η πρώτη μετάγγιση συντηρημένου αίματος στην Ελλάδα έγινε το 1939 στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Έκτοτε έγιναν μεταγγίσεις κατά τον Ελληνο – Ιταλικό πόλεμο και την Κατοχή. Το 1952 ιδρύεται στο υπουργείο υγείας η Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας και ιδρύονται 4 κέντρα αιμοδοσίας (3 σε νοσοκομεία των Αθηνών και 1 στην Θεσσαλονίκη). Το 1958 ιδρύονται κέντρα αιμοδοσίας και στα περιφερικά νοσοκομεία.

21 Μετάγγιση, τι είναι; Μετάγγιση αίματος είναι η χορήγηση αίματος ενός ατόμου σε άλλο άτομο. Το αίμα αυτό μέσα στο σώμα του λήπτη αντικαθιστά προσωρινά εκείνο που του λείπει, μέχρι να δοθεί καιρός στο μυελό των οστών, που είναι αιμοποιητικό όργανο, να αναπλάσει αίμα. Εκτός από αίμα, μπορεί να γίνει μετάγγιση ερυθροκυττάρων, πλάσματος και αιμοπεταλίων.

22 Ποιοι αποκλείονται από την αιμοδοσία
Όσοι χειρουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες ή μεταγγίστηκαν με αίμα. Οι οροθετικοί για ηπατίτιδα Β, C και HIV. Όσοι είχαν περάσει ελονοσία ή ζούσαν σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία και όσοι ταξίδεψαν το τελευταίο εξάμηνο σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία. Όσοι πάσχουν ή έπασχαν από αφροδίσιο νόσημα όπως σύφιλη. Άτομα με ενεργό λοίμωξη. Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα (ακόμα και ασπιρίνη). Ασθενείς χρονίων νοσημάτων όπως καρδιακά, σακχ. διαβήτη, νεφροπάθεια, αναιμία, ηπατοπάθεια κτλ. Ομοφυλόφιλοι. Άτομα που ήλθαν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή ήλθαν σε επαφή με άτομα από περιοχές όπου ενδημεί το AIDS όπως η Αφρική. Οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς (αιμορροφιλικοί, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κτλ). Ασθενείς με σοβαρές αλλεργίες και αλλεργικοί που κάνουν ανοσοθεραπεία. Εγκυμοσύνη και λοχεία (ως 6 μήνες μετά τον τοκετό). Άτομα που προσφάτως εμβολιάστηκαν Μετά από τρύπημα αυτιών & τατουάζ (12 μήνες) Άτομα με χαμηλή πίεση. Άτομα με χαμηλή αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτη (αναιμία). Άτομα ξενυχτισμένα και κουρασμένα.

23 Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα
Κάθε υγιής άντρας ή γυναίκα ηλικίας ετών που ζυγίζει πάνω από 50 κιλά, κάθε 3-4 μήνες και βέβαια δεν ανήκει σε κάποια ομάδα πληθυσμού όπως περιγράφηκε προηγουμένως.

24 Στάδια αιμοδοσίας (1/4) Βασικό, πρέπει το αίμα σας να ελεγχθεί ώστε να είναι ασφαλές για το άτομο στο οποίο θα γίνει η μετάγγιση. Έτσι, πριν δώσετε αίμα, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις σε ένα έντυπο που θα σας δοθεί, για το ιατρικό ιστορικό σας, την τωρινή σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας. Είναι σημαντικό να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερωτηματολόγιο ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το λήπτη!

25 Στάδια αιμοδοσίας (2/4) Θα υποβληθείτε, επίσης, σε μια σύντομη ιατρική εξέταση, για να εκλεχθεί ο σφυγμός σας, η πίεσή σας και το βάρος σας. Θα σας πάρουν μια σταγόνα αίματος από την άκρη του δακτύλου σας, για να επιβεβαιώσουν ότι η αιμοδοσία δε θα σας προκαλέσει αναιμία.

26 Στάδια αιμοδοσίας (3/4) Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να δώσετε μια μονάδα αίματος. Στην αιμοδοσία λαμβάνονται 450ml αίμα. Ο οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αμέσως, το πλάσμα σε 24 ώρες, τα αιμοπετάλια σε 3 ημέρες, και τα ερυθρά κύτταρα σε 2 – 4 εβδομάδες.

27 Στάδια αιμοδοσίας (4/4) Αυτό ήταν!
Αφού ξεκουραστείτε για 10 ή 15 λεπτά και πάρετε ένα αναψυκτικό, θα είστε ικανοί να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Αποφύγετε όμως, το κάπνισμα και την οδήγηση για την επόμενη ώρα, πιέστε άφθονα υγρά και μην κάνετε έντονη σωματική άσκηση την υπόλοιπη μέρα. Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

28 Οι τυχόν φόβοι μας Κατηγορηματικά ΌΧΙ!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αιμοδοσία είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Μήπως κολλήσω τίποτα; Μη διστάζεις, ένα απλό τσίμπημα είναι, όπως αυτό όταν δίνεις δείγμα αίματος για εξετάσεις. Το τσίμπημα;

29 Εάν μετά τις εξετάσεις δεν μπορείς να δώσεις αίμα…
Δεν πειράζει! Η απόφαση είναι το μεγαλύτερο βήμα! Ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού και ξαναπροσπάθησε κάποια άλλη στιγμή!

30 Στη συνέχεια τι γίνεται με το αίμα…
Το αίμα θα ελεγχτεί σε ποια ομάδα ανήκει, θα εξεταστεί για: Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη & AIDS Στη συνέχεια το αίμα φυγοκεντρείται και κλασματοποιείται στα συστατικά του: Ασκός ερυθροκυττάρων Ασκός πλάσματος Ασκός αιμοπεταλίων Διάρκεια ζωής: 5 ημέρες Διάρκεια ζωής: 12 μήνες Διάρκεια ζωής: ημέρες

31 Συμπερασματικά Δίνοντας μια μονάδα (φιάλη) αίματος, μπορούμε να βοηθήσουμε 3 συνανθρώπους μας. Ανάλογα με την πάθηση οι ασθενείς χρειάζονται διαφορετικά συστατικά Έτσι τα ερυθρά κύτταρα χορηγούνται σε χειρουργημένους και σε όσους έχουν αναιμία, τα αιμοπετάλια χρησιμοποιούνται σε καρκινοπαθείς και το πλάσμα σε ασθενείς με εγκαύματα και σε ασθενείς με διαταραχές πήξης.

32 Εθελοντική αιμοδοσία Κάλυψη αναγκών: 53% από συγγενείς και 40% από εθελοντές Στόχος είναι να μετατραπούν οι αιμοδότες που δίνουν αίμα όταν ήδη έχει παρουσιαστεί ανάγκη (αιμοδότες αντικατάστασης) σε τακτικούς (εθελοντές). Τα πλεονεκτήματα θα είναι: Το αίμα που προσφέρεται εθελοντικά είναι πιο ασφαλές Τα νοσοκομεία προγραμματίζουν και διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα αποθέματά τους Δεν εξαρτόμαστε από εισαγωγές Για τον εθελοντή αιμοδότη: Ηθική ικανοποίηση και τιμή για την προσφορά ζωής Βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αποτρέπει τη δημιουργία αθηροματικής πλάκας στις αρτηρίες

33 Κάρτα Εθελοντή Αιμοδότη
Ως εθελοντές αιμοδότες δικαιούστε Δελτίο Εθελοντή Αιμοδότη

34 Κάνε μια συζήτηση… Προκάλεσε μια κουβέντα γύρω από την εθελοντική αιμοδοσία: Στην οικογένειά σου Στο χώρο εργασίας σου Στους φίλους σου

35 Χρειάζονται εθελοντές αιμοδότες όλων των ομάδων αίματος!

36 Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ»
Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ» Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ του Συνδέσμου το 2000 και αρχικά λειτούργησε ικανοποιητικά. Η έδρα της είναι στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Είναι δανειστική Παραλήπτες όλοι οι συγχωριανοί μας όπου κι αν βρίσκονται

37 Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ»
Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ» Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ του Συνδέσμου το 2000 και αρχικά λειτούργησε ικανοποιητικά. Η έδρα της είναι στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Είναι δανειστική Παραλήπτες όλοι οι συγχωριανοί μας όπου κι αν βρίσκονται

38 Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ»
Τράπεζα αίματος του Συνδέσμου «Η ΑΛΟΪΔΑ» Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ του Συνδέσμου το 2000 και αρχικά λειτούργησε ικανοποιητικά. Η έδρα της είναι στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Είναι δανειστική Παραλήπτες όλοι οι συγχωριανοί μας όπου κι αν βρίσκονται

39 Πανλασιθιώτικη Εθελοντική Αιμοδοσία
Ο Σύνδεσμος «Η ΑΛΟΪΔΑ» σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοληψίας του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου διοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία στο χωριό μας την 30η Ιουνίου ημέρα Σάββατο, παραμονή της εορτής των Αγίων Αναργύρων. Στο χωριό μας θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του Νοσοκομείου Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν τις φυάλες αίματος σε οποιονδήποτε Σύλλογο ή να τις κρατήσουν στο ατομικό δελτίο αιμοδότη τους.

40

41 Σας ευχαριστούμε Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ»


Κατέβασμα ppt "Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google