Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικό έτος : ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικό έτος : ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικό έτος : 2012-2013 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τάξη Β’ Λυκείου PROJECT : <<ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ >> ΟΜΑΔΑ 3 Θεματική ενότητα ● ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ● ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (ΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ) Σχολικό έτος : ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ 2.ΣΠΑΘΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 3.ΤΡΟΒΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4.ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2 ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3 Τι είναι το χρήμα; Με το όρο χρήμα εννοούμε τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται και γίνονται ευρέως αποδεκτά για πληρωμές. Αν και ο ορισμός αυτός είναι κατά κάποιο τρόπο ταυτολογία (αντίστροφα: πληρωμή είναι η χρήση χρημάτων) δηλώνει ακριβώς ότι χρήμα μπορεί να είναι οτιδήποτε χρησιμοποιείται ως τέτοιο. Σήμερα ο ορισμός του τι είναι χρήμα σε μια οικονομία είναι πολύ συγκεκριμένος: Χρήμα είναι το σύνολο των κερμάτων, τραπεζογραμματίων και καταθέσεων (οι καταθέσεις ιδιωτών γίνονται σε εμπορικές τράπεζες ενώ τα κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών υπάγονται στην κεντρική τράπεζα ).

4 Γενικά χρήμα είναι οτιδήποτε έχει αντίκρισμα σε λογαριασμό καταθέσεων τραπέζης υπάρχουν ακόμη και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα (π.χ. ομόλογα, μετοχές) που ΔΕΝ χαρακτηρίζονται ως χρήμα αλλά αντιπροσωπεύουν κεφάλαια.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1. Αποτελεί γενικά αποδεκτό μέσο συναλλαγών – ανταλλαγών. 2. Μέτρο υπολογισμού των οικονομικών αξιών. 3. Τέλος, διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη του κατόχου του.

6 ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα οικονομικό σύστημα, στηριγμένο στο χρηματικό αντίκρισμα και την βαθμολόγηση της εμπιστοσύνης της διαθεσιμότητας των φυσικών και άυλων πόρων, που χρησιμοποιεί τη διαμεσολάβηση στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών στις αγορές με σκοπό την ελάττωση του κόστους των ατελειών. Κύριο ρόλο στο σύστημα αυτό παίζουν οι διαμεσολαβητές. Σκοπός του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η βελτίωση της κατανομής των πόρων στο χώρο και το χρόνο μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον συναλλαγών.

7 ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η αντιμετώπιση, η αποφυγή και η διάχυση του κινδύνου. Η άριστη κατανομή των πόρων. Η παρακολούθηση της διοίκησης των εταιρειών και ο έλεγχος των επιχειρήσεων. Η κινητοποίηση των αποταμιεύσεων. Η διευκόλυνση της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών.

8 ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Ως χρηματοπιστωτική σταθερότητα νοείται και μπορεί να οριστεί μια κατάσταση στην οποία το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαθέτει ισχυρές αντοχές στις διορθώσεις ανισορροπιών ώστε να εξασφαλίζει την αποτελεσματική κατανομή αποταμιευτικών πόρων, την ομαλή ροή του χρήματος και δανειακών κεφαλαίων.

9 Τοπική Εναλλακτική Μονάδα
Τα τοπικά συστήματα εμπορικών ανταλλαγών, γνωστά και ως Συστήματα LET, σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησαν από δημοκρατικά οργανωμένες, μη κερδοσκοπικές κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν μια υπηρεσία πληροφοριών στην κοινότητα και καταγράφουν τις συναλλαγές των μελών τους για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ως μέσο ανταλλαγής στην περιοχή μονάδες του εναλλακτικού συστήματος. Τα δίκτυα LETS χρησιμοποιούν άτοκες τοπικές μονάδες πίστωσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γίνονται άμεσες ανταλλαγές νομισμάτων. ….( στην 3 παρ.) Για παράδειγμα, ένα μέλος μπορεί να κερδίσει μονάδες πίστωσης, προσφέροντας την φροντίδα παιδιών σε ένα άτομο και να τα ξοδέψει αργότερα σε ένα ξυλουργείο πιστώνοντας ένα άλλο άτομο στην ίδια κοινωνική ομάδα

10 Kριτήρια Το LETS γενικά θεωρείται ότι έχει τα ακόλουθα πέντε βασικά κριτήρια: Το κόστος των υπηρεσιών - από την κοινότητα για την κοινότητα. Συγκατάθεση - δεν υπάρχει καταναγκασμός για τις συναλλαγές. Γνωστοποίηση - πληροφορίες για τα πιστωτικά ή χρεωστικά υπόλοιπα είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη. Ισοδυναμία με το εθνικό νόμισμα.

11 Λειτουργία του LETS Οι άνθρωποι της κοινότητας συστήνουν ένα φορέα για τις μεταξύ τους συναλλαγές, συχνά πληρώνοντας ένα μικρό ποσό συμμετοχής για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων. Τα μέλη διατηρούν έναν κατάλογο της προσφοράς και της ζήτησης του καθενός για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Με την συναλλαγή, μπορούν να «πληρώσουν» ο ένας τον άλλον με τυπωμένα σημειώματα, καταγραφή της συναλλαγής ή με απευθείας σύνδεση (online). Το LETS είναι ένα πλήρες νομισματικό ή συναλλακτικό σύστημα, σε αντίθεση με την άμεση ανταλλαγή.

12 Συστήματα LETS σε όλο τον κόσμο
Τοπικά εμπορικά συστήματα ανταλλαγής υπάρχουν πλέον σε πολλές χώρες. Αυστραλία Αρκετές καναδικές πόλεις (συμπεριλαμβανομένων των Κίτσενερ – Βατερλό, της Νιαγάρα και του Πίτερμπορο στο Οντάριο, του Χάλιφαξ, της Νέας Σκωτίας, της Νέας Γης) Ο Ισημερινός Η Γαλλόφωνη Ευρώπη Γερμανόφωνη Ευρώπη Ουγγαρία Ιαπωνία Ολλανδία Νότια Αφρική Νότια Κορέα Ελβετία Ηνωμένο Βασίλειο Βενεζουέλα

13 Το ευρώ Το ευρώ είναι σήμερα το ενιαίο νόμισμα 17 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ευρώ το 1999 ήταν σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το ευρώ εισήχθη τον Ιανουάριο 1999 και έγινε το νέο νόμισμα 11 κρατών μελών αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα Το ευρώ δεν είναι το νόμισμα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Δύο χώρες (η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) συμφώνησαν μια ρήτρα μη συμμετοχής που συμπεριλήφθηκε στη συνθήκη και τις εξαιρεί από τη συμμετοχή τους.

14 Ποιες χώρες υιοθέτησαν το ευρώ – και πότε;
1999 Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία και Φινλανδία 2001 Ελλάδα 2002 Κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ 2007 Σλοβενία 2008 Κύπρος, Μάλτα 2009 Σλοβακία 2011 Εσθονία

15 Το ευρώ και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν τμήμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) η οποία μπορεί να περιγραφεί ως ένα προχωρημένο στάδιο οικονομικής ολοκλήρωσης που βασίζεται σε μια ενιαία αγορά. Προϋποθέτει τον άρτιο συντονισμό οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών και, για τις χώρες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μια ενιαία νομισματική πολιτική και ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Ο στόχος της ΟΝΕ και του ενιαίου νομίσματος (προϋπόθεση συμμετοχής) τέθηκε μόλις το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ (συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στα κριτήρια αυτά, γνωστά ως "κριτήρια σύγκλισης" (ή κριτήρια του Μάαστριχτ), περιλαμβάνονται ο χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός, η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα υγιή δημόσια οικονομικά.

16 Ποιος το διαχειρίζεται;
Όταν γεννήθηκε το ευρώ, η νομισματική πολιτική τέθηκε υπό την ευθύνη του ευρωσυστήματος, δηλαδή της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ιδρύθηκε για το σκοπό αυτό, και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών που υιοθέτησαν το ευρώ. Η δημοσιονομική πολιτική (φόροι και δαπάνες) εξακολουθεί να παραμένει αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες, ωστόσο, έχουν αναλάβει τη δέσμευση να τηρούν από κοινού συμφωνηθέντες κανόνες για τα δημόσια οικονομικά γνωστούς ως σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

17 Η εκτεταμένη χρησιμοποίηση του ευρώ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα μαρτυρά τη σημασία του στον κόσμο: Το ευρώ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο τέλος του 2006, το μερίδιο του ευρώ στις διεθνείς αγορές χρεωστικών τίτλων ανερχόταν στο ένα τρίτο. Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται διεθνώς συνάπτουν σημαντικά δάνεια σε ευρώ σε όλο τον κόσμο. Το ευρώ είναι το δεύτερο νόμισμα που χρησιμοποιείται στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, συμμετέχοντας στο 40% περίπου των καθημερινών συναλλαγών. Το ευρώ χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τις τιμολογήσεις και τις πληρωμές στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όχι μόνο μεταξύ της ευρωζώνης. Το ευρώ χρησιμοποιείται συχνά, παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ, ως σημαντικό νόμισμα αποθεμάτων για την αντιμετώπιση νομισματικών κρίσεων. Στο τέλος του 2006, περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεματικών ήταν σε ευρώ, σε σχέση με 18% το Ορισμένες χώρες διαχειρίζονται το νόμισμά τους συνδέοντάς το με το ευρώ, το οποίο λειτουργεί ως αγκυροβόλιο ή ως νόμισμα "πρόσδεσης".

18 ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (ΕΘΝΟΣ, ΚΡΑΤΟΣ)

19 Χρήμα και παράγοντας κυριαρχίας
Το χρήμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας «κυριαρχίας» των κρατών. Διότι είναι το «υλικό» αυτό που μεταφράζει τον πλούτο κάθε κράτους. Συνδέεται με την οικονομία όπου κάθε αλλαγή της έχει έμμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία. Το σύνολο των χρημάτων σε μια οικονομία έχει επιπτώσεις άμεσα στον πληθωρισμό και τα επιτόκια και ως εκ τούτου επηρεάζει ιδιαιτέρως. Μια νομισματική κρίση μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα εάν οδηγεί στη νομισματική αποτυχία και την υιοθέτηση μιας πολύ λιγότερο αποδοτικής οικονομίας ανταλλαγών.

20 Τι είναι ο πληθωρισμός;
Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών μιας οικονομίας μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι είτε θετικός, είτε αρνητικός. Ο πληθωρισμός είναι η μεταβολή των τιμών.

21 Πληθωρισμός της ζήτησης
Ο πληθωρισμός της ζήτησης είναι ο πληθωρισμός που προκύπτει από αύξηση της ζήτησης χρήματος. Η αύξηση αυτή οφείλεται: Αύξηση της προσφοράς του χρήματος. Αύξηση δημοσίων δαπανών. Προσδοκίες του κοινού για επιδείνωση του πληθωρισμού. Αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για εγχώρια εμπορεύματα.

22 Πληθωρισμός της προσφοράς
Πληθωρισμός της προσφοράς  Ο πληθωρισμός της προσφοράς είναι ο πληθωρισμός που προκύπτει από μείωσης της προσφοράς χρήματος. Η μείωση αυτή οφείλεται: Αύξηση μισθών ταχύτερη από την αύξηση της εργατικής παραγωγικότητας. Αύξηση κερδών μεγαλύτερη από την αύξηση της αποδοτικότητας του κεφαλαίου. Ανατίμηση των εισαγόμενων πρώτων υλών. Αύξηση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας. Αύξηση του κόστους δανειακών κεφαλαίων.

23 G 8 Η λεγόμενη Ομάδα των Οκτώ ή G8 είναι μια "άτυπη" ομάδα 8 χωρών που θεωρητικά χαρακτηρίζονται ως οι περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, και όχι οι πλουσιότερες . Οι χώρες που συγκροτούν την Ομάδα των Οκτώ "G8" κατ΄ αλφαβητική σειρά είναι οι εξής : Γαλλία-Γερμανία-ΗΠΑ- Ηνωμένο Βασίλειο-Ιαπωνία-Ιταλία-Καναδάς-Ρωσία.

24 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

25

26


Κατέβασμα ppt "Σχολικό έτος : ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ 1.ΡΩΜΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google