Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Βοηθώ το Περιβάλλον που απειλείται»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Βοηθώ το Περιβάλλον που απειλείται»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Βοηθώ το Περιβάλλον που απειλείται»
Τάξη Α΄ Υπεύθυνοι καθηγητές: Άννα Κασκάλη – Μαρία Μαρινάκη & η Μελίνα Εφραιμίδου

2 Χλωρίδα & Πανίδα η ανάπτυξη του τουρισμού,
η συνεχιζόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού, η αποξήρανση υγρότοπων, τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, η υποβάθμιση των φυσικών οικότοπων και βιότοπων, οι πυρκαγιές, τα απορρίμματα οι πολυάριθμες οδικές αρτηρίες, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτινων πόρων, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό και την εξαφάνιση της άγριας πανίδας και χλωρίδας σε ολόκληρο τον πλανήτη

3 Χλωρίδα και πανίδα (είδη που απειλούνται)
Χλωρίδα και πανίδα (είδη που απειλούνται)   είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση και ως το 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανιστεί 10 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών. Στην Ευρώπη σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας, τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι: 42% των ενδημικών πτηνών 43% των πεταλούδων 30% των αμφίβιων 45% των ερπετών 52% των ψαριών του γλυκού νερού.

4 Έδαφος Το έδαφος είναι το ανώτατο στρώμα του φλοιού της γης
Οι κυριότερες κατηγορίες στις όποιες χωρίζεται το έδαφος είναι: Σε αμμώδη Σε αργιλώδη Σε ασπροχώματα Σε μαυροχώματα Σε ανάμεικτα Επίσης το έδαφος μορφολογικά χωρίζεται στο : Πεδινό έδαφος Λοφώδες έδαφος Ορεινό έδαφος

5 Νερό και Ωκεανοί Tο 71% της επιφανείας του πλανήτη μας καλύπτεται από ένα δισεκατομμύριο, 370 εκατομμύρια κυβικά χμ. νερού -περίπου το 97% όλου του νερού που υπάρχει στον πλανήτη. O Ατλαντικός, o Ινδικός, o Αρκτικός, o Νότιος Παγωμένος και o Ειρηνικός ωκεανός είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον πλανήτη μας γιατί: μας προστατεύουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου παράγουν περισσότερο από το μισό του οξυγόνου ρυθμίζουν το κλίμα περιέχουν το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων

6 Η μόλυνση του νερού Δυστυχώς, σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών αλλά και των υπόγειων υδάτων, επειδή τα εργοστάσια εναποθέτουν εκεί τα απόβλητά τους. Τα υπόγεια ύδατα μολύνονται, όταν χύνονται στο έδαφος επικίνδυνα για την υγεία υγρά, που απορροφούνται από το έδαφος και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τέτοια υγρά είναι: Η βενζίνη, τα λάδια από αυτοκίνητα, τα απορρυπαντικά, τα διαλυτικά, ορισμένα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα , πλαστικά , είδη αλουμινίου Τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα είναι υπεύθυνα για το θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών και πουλιών που ζουν κοντά στη θάλασσα καθώς και εκατομμυρίων ψαριών.

7

8 Υπερπληθυσμός Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα όπως:
Tο 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια, από 7 δισεκατομμύρια που είναι τώρα, μέσα σε 40 χρόνια θα σημειώσει αύξηση κατά 38%. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα όπως: Η μείωση ανθρώπινων πόρων του πλανήτη Οι συνεχείς πόλεμοι Οι ασθένειες Η καταστροφή του περιβάλλοντος Οι μεταναστεύσεις Η φτώχεια Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις

9 Σκουπίδια Κύριες αιτίες δημιουργίας απορριμμάτων είναι:
Κύριες αιτίες δημιουργίας απορριμμάτων είναι: οι μεγαλουπόλεις τα εργοστάσια καθώς και οι ίδιοι οι άνθρωποι Μπορούν να γίνουν αιτία για την μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως η χολέρα, η πανούκλα και η λύσσα. Για να καταστραφούν συνήθως επιδιώκεται η πιο εύκολη και οικονομική λύση: η καύση τους, που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.

10 Προστασία Χλωρίδας και Πανίδας
Δημιουργείστε –αν είναι εφικτό- περιβάλλον φιλικό προς την άγρια ζωή στο κατώφλι σας. Επιλέξτε ενδημικά φυτά που μπορούν να παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε γηγενή άγρια ζωή. Αυτό θα βοηθήσει επίσης και να περιοριστεί η ρύπανση. Δωρίστε χρήματα ή χρόνο στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων. Γίνετε μέλος μιας ομάδας κοινότητας για τα άγρια ζώα ή ότι αντιμετωπίζει την τοπική ρύπανση.

11 Αέρας Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60,
ο καπνός, οι υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων όπως: το Διοξείδιο του Θείου, το Μονοξείδιο του Άνθρακα και άλλα αιωρούμενα σωματίδια.. Έχουν επηρεάσει τον τρόπο ζωής, τόσο του ανθρώπινου πληθυσμού, όσο και του πληθυσμού των φυτών και των ζώων σε όλο των πλανήτη .

12 Κλίμα Το κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση που επικρατεί σε μια ορισμένη περιοχή, για μεγάλη χρονική περίοδο και ποικίλλει λόγω φυσικών συνθηκών. Το κλίμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων ,κύρια όμως πηγή ενέργειας είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Το κλίμα στον πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ σταθερό. Ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί, υπάρχουν διαφοροποιήσεις πέραν του φυσιολογικού τις τελευταίες δεκαετίες λόγω βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων...

13 Διακοπές & πως να μην επιβαρύνετε το κλίμα
· Αν αποφασίσατε να ταξιδέψετε σε κοντινούς προορισμούς, προτιμήστε μέσα οικολογικά προς το περιβάλλον όπως το τρένο ή το πλοίο. · Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε να πετάξετε με αεροπορική εταιρεία που εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια , εξοικονομώντας χαρτί- αν και τώρα πια οι περισσότερες αεροπορικές εκδίδουν τα εισιτήρια τους μ' αυτό τον τρόπο! · Για τις βόλτες σας στον τόπο των διακοπών σας προτιμήστε ένα ποδήλατο. · Μαζέψτε τα σκουπίδια από τα δάση ή τις παραλίες που επισκέπτεστε, ακόμα και αν δεν είναι δικά σας! .

14 Ανακύκλωση Γυαλί:  Όλα τα γυάλινα αντικείμενα όπως βαζάκια, μπουκάλια ... Μπορούν να λυώσουν και να γίνουν καινούρια. Χαρτί:  Όλα τα χάρτινα αντικείμενα όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά... μπορούν να ανακυκλωθούν και να φτιάξουμε άλλα προϊόντα.   Μέταλλα:  Τα δοχεία των κονσέρβων, των αναψυκτικών μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν καινούρια προϊόντα. Πλαστικά:  Μερικά είδη πλαστικού ανακυκλώνονται και από αυτά κατασκευάζονται διάφορα χρήσιμα πράγματα (π.χ. γλάστρες λουλουδιών ...) 

15 Προστασία θαλάσσιας ζωής
1.Ζητήστε κι εσείς από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας να προχωρήσει τώρα στη θέσπιση πολιτικής που να εξασφαλίζει ότι τα ψάρια που αγοράζετε έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε ότι τα ψάρια που αγοράζουμε δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. 2.Συμβουλευτείτε την κόκκινη λίστα της Greenpeace για τα ψάρια και τα θαλασσινά που κινδυνεύουν περισσότερο διεθνώς και αποφύγετε να τα καταναλώνετε 3.Υποστηρίξτε τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων

16 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Ι)
Για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν πολλές οργανώσεις. Κάποιες από αυτές ειναι : GreenPeace Δημιουργήθηκε το 1971 και είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση . Τα μέλη της οργάνωσης της έδωσαν αυτό το όνομα για να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό τους: την δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου . Η GreenPeace έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει αρκετά. Ένα απο τα σημαντικότερα πράγματα που έχει καταφέρει ειναι οτι απαγόρευσαν την καύση αποβλήτων στην θάλασσα.

17 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ΙΙ)
WWF H WWF είναι μια μια κυβερνητική οργάνωση η οποια έχει περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Η χρηματοδότησή της προέρχεται μόνο απο εθελοντικές δωρεές, και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τις έρευνες που κάνει και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Επίσης ασχολείται με τιν μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία των απειλούμενων ειδών. Αρκτούρος Ο Αρκτούρος ειναι μια Ελληνική μη κερδοσκοπική και περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον και έχει προεκτάσεις και στο εξωτερικό. Ένας μαθητής Λυκείου για να βοηθήσει το περιβάλλον μπορεί να γίνει μέλος σε κάποια απο τις παραπάνω οικολογικές οργανώσεις όπως και σε πολλές άλλες οι οποίες διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για το περιβάλλον.

18 Δήμος Θεσσαλονίκης: Προβλήματα & Δράσεις
Η Θεσσαλονίκη ως σύγχρονη μεγαλούπολη παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Τα περισσότερα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ωστόσο είναι θετικό ότι τόσο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερου Χώρου του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και διάφορες τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ή ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, λαμβάνουν μέτρα και προσπαθούν ως ένα βαθμό να τα περιορίσουν. Έτσι, έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί: Καθαρισμοί ακτών, φυτεύσεις δένδρων, δράσεις για την προστασία και την αναβάθμιση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου), δράσεις για την προστασία αρχαιολογικών χώρων, παραχωρήσεις ειδικών κάδων σε αρκετά σημεία της πόλης, κ.α.

19 Έρευνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς στην καθημερινότητά τους, όπωςπαρουσιάζονται από διάφορες έρευνες, είναι: Η καθαριότητα Το κυκλοφοριακό Η ευταξία Το παρα-εμπόριο Η έλλειψη πρασίνου Αμέσως μετά έρχεται η απουσία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας Αναφέρεται επίσης ο αεροπορικός αποκλεισμός του νομού γενικότερα, καθώς αρνητικές απαντήσεις για την πληρότητα συνδέσεων εσωτερικού διατυπώνει το 84% του δείγματος σχετικής έρευνας, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 90% όταν πρόκειται για προορισμούς του εξωτερικού.

20 Το Οικολογικό Αποτύπωμα
Η έννοια «οικολογικό αποτύπωμα» αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων. Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους της Γης. Η Γη χρειάζεται ένα χρόνο και τρεις μήνες για να παραγάγει ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε σε ένα και μόνο έτος δηλαδή, τα ανθρώπινα όντα «καταναλώνουν» 25% περισσότερο από την ετήσια παραγωγή της Γης!

21 Το «Οικολογικό Αποτύπωμα» των Θεσσαλονικέων μαθητών Λυκείου
Σχετικό ερωτηματαλόγιο συντάχθηκε από εμάς τους ίδιους για τους σκοπούς αυτού του Project και συμπληρώθηκε από 132 μαθητές γειτονικού μας Λυκείου. Τα συμπεράσματα για αρκετές από τις ερωτήσεις, παρουσιάζονται εδώ υπό μορφή διαγραμμάτων.

22 Αναφέρατε κάποια σοβαρή οικολογική καταστροφή που ξέρετε ότι συντελέστηκε/συντελείται στον πλανήτη. (Αυτή που θεωρείτε ως πιο σπουδαία) (ερ. 1)

23 Γνωρίζετε τι σημαίνει οικολογικό αποτύπωμα; (ερ. 3)

24 Θεωρείτε αποτελεσματικό το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων; (ερ. 5)

25 Τι σκεφτήκατε όταν είδατε τόσα σκουπίδια στον δρόμο κατά την διάρκεια απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα; (ερ. 11)

26 Πόσο σημαντική οικολογική πράξη αποτελεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; (ερ. 12)  

27 Νομίζετε ότι οι ενεργειακές συσκευές τύπου Α συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας; (ερ. 14)

28 Ανακυκλώνετε άχρηστες πια μπαταρίες; (ερ. 15)

29 Νομίζετε ότι στο μέλλον οι οικολόγοι θα έχουν αυξηθεί; (ερ. 16)

30 Θεωρείτε ότι η οικολογική αντίληψη συνεισφέρει στην διάσωση των απειλούμενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη; (ερ. 17)

31 Συμμετέχετε ήδη σε εθελοντική βάση, σε ομάδες δράσης οικολογικού προσανατολισμού; (ερ. 19)

32 Κατά πόσο πιστεύετε ότι πρέπει να θεωρείται έγκλημα ο εμπρησμός; (ερ
Κατά πόσο πιστεύετε ότι πρέπει να θεωρείται έγκλημα ο εμπρησμός; (ερ. 20)

33 Έχετε πετάξει ποτέ σκουπίδια μέσα στην θάλασσα; (ερ. 21)

34 Προτείνατε συνοπτικά εναλλακτικές λειτουργίες των εργοστασίων για την αποφυγή της μόλυνσης της ατμόσφαιρας (ερ. 23)

35 Τι γνωρίζετε για την χλωρίδα του νομού Θεσσαλονίκης; (ερ. 24)

36 Θεωρείτε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη με αυξημένη μόλυνση; (ερ. 25)

37 Πιστεύετε ότι οι Θεσσαλονικείς ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους; (ερ. 28)

38 Μπορεί ένας μαθητής λυκείου να βοηθήσει στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων; (ερ. 29)
Αν ναι, πως;

39 Μελίνα Λουκανίδου


Κατέβασμα ppt "«Βοηθώ το Περιβάλλον που απειλείται»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google