Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

EXTREME SPORTS ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΗΛΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "EXTREME SPORTS ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΗΛΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 EXTREME SPORTS ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΗΛΙΑ
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ ΔΑΝΑΗ-ΜΑΡΙΝΑ ΚΛΑΡΙΔΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

2 Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Εφηβεία;
Είναι η αναπτυξιακή εκείνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινάει με ειδικές βιολογικές αλλαγές στο σώμα του παιδιού (που έχουν παράλληλα και ψυχοσωματικές επιπτώσεις) και τελειώνει ψυχολογικά με την τελική γενετήσια ολοκλήρωση και αυτόνομη ωρίμανση του ατόμου. Θα λέγαμε αδρά ότι η εφηβεία αρχίζει γενικά περί το 11ο έτος της ηλικίας και φτάνει μέχρι το 18ο. Όμως υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές στα όρια αυτά.

3 Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

4 Εφηβεία και Αθλητισμός
Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Επίσης επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό, του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Βοηθά το παιδί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη, να αναγνωρίσει το προσωπικό του λάθος, να δημιουργήσει θετική εικόνα εαυτού. Ένα άλλο σημαντικό όφελος που προσφέρει η άθληση στη ζωή του παιδιού είναι ότι του δίνεται η ευκαιρία να εκτονώσει την ενεργητικότητά του από το επιβαρημένο σχολικό πρόγραμμα.

5 Αυτές οι ελάχιστες ώρες εβδομαδιαίως αποτελούν στιγμές χαλάρωσης, χαράς και διασκέδασης για το παιδί. Ταυτόχρονα, ο αθλητισμός εμπνέει στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Πρότυπα που αγαπούν και σέβονται την προσωπικότητά τους και το σώμα τους χωρίς υπερβολές. Αυτού του είδους τα πρότυπα απομακρύνουν τα παιδιά από τις διάφορες καταχρήσεις που μαστίζουν την κοινωνία μας, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού καθώς και άλλων ουσιών, καθώς και από την υπερβολική και άσκοπη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.

6 Ακραία Αθλήματα Ακραία αθλήματα ( ή αθλήματα δράσης, αθλήματα περιπέτειας) είναι ένας δημοφιλής όρος για ορισμένες δραστηριότητες που θεωρούνται ότι έχουν υψηλό επίπεδο εγγενούς κινδύνου. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν συχνά την ταχύτητα, το ύψος, το υψηλό επίπεδο της φυσικής άσκησης, και ιδιαίτερα εξειδικευμένες εργαλεία

7 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των extreme sports;

8 Τα δημοφιλέστερα ακραία αθλήματα στην Ελλάδα
Αλεξίπτωτο πλαγιάς. Τι χρειάζεται: Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, παρατηρητικότητα, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από ειδικούς εκπαιδευτές. Ανάλογα με τον καιρό, το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να φτάσει μέχρι ύψους μέτρων και να διανύσει απόσταση 2-2,5 χλμ. Οι πτήσεις διαρκούν μερικές ώρες και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται κυμαίνονται ανάμεσα στα 48 και 60 χλμ / ώρα.

9

10 Skydiving Βουτιά στην αδρεναλίνη κάνει όποιος επιλέγει να δοκιμάσει το skydiving. H ελεύθερη πτώση, Sky Diving ή Parachuting, χρησιμοποιείται είτε με αλεξίπτωτο ή FAF (Free Accelerated Fall), όταν ο ίδιος ο αθλητής ελέγχει την ταχύτητα πτώσης, είναι ένα extreme sport, που έχει το δικό του πιστό κοινό στην Ελλάδα. Στα πρώτα άλματα το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα, ενώ αργότερα ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει πώς να ανοίγει ο ίδιος το κύριο αλεξίπτωτο του. Υπάρχουν αρκετά μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να επιχειρήσει μια ελεύθερη πτώση, όμως πιο δημοφιλείς περιοχές είναι γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία και στη Θήβα.

11

12 Kitesurf Αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, το kite-surf -που σημαίνει αετός και σανίδα- έχει αποκτήσει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους απέναντι στα κύματα. Ιστορία Η τέχνη του kite surfing χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και έπαιρνε μέρος στην Κίνα. Το χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τρόφιμα με κανό και μικρές βάρκες. Kite surf μπορείς να κάνεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

13

14 Snowboard Tο snowboard έχει πλέον δικαιωματικά κατακτήσει τη θέση του ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και διασκεδαστικά extreme sports του χειμώνα, ενώ μετά την επίσημη αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αποτελεί πλέον Ολυμπιακό άθλημα. Χωρίζεται σε κατηγορίες, το free style που περιλαμβάνει πολλές εναέριες φιγούρες και το αλπικό.

15

16 Wakeboarding Το wakeboard είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θαλάσσια σπορ γιατί συνδυάζει πολλά διαφορετικά αθλήματα μαζί, Snowboard, Skateboard και Surf. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να κάνει Wakeboard είναι ένα σκάφος (κρίς κράφτ), μια σανίδα για wakeboard και ένα σκοινί με λαβή. Στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις σε όλες τις παραλίες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

17

18 Τα περισσότερα αθλήματα προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία στους συμμετέχοντες, ανεβάζουν αρκετά την αδρεναλίνη και ενισχύουν την άμιλλα των διαγωνιζομένων, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που είναι τόσο επικίνδυνα, καθώς πολλοί αθλητές έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους σε κάποιον αγώνα. Αν και όλα τα σπορ εμπεριέχουν τον κίνδυνο του τραυματισμού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υπάρχουν 10 top επικίνδυνα αθλήματα που μόνο η αυτοπεποίθηση και το πάθος για τη νίκη δεν είναι αρκετά για να σε κρατήσουν ζωντανό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πολύ περισσότερη τύχη…

19 10. Street Luging Δημιουργήθηκε το 1975 στην Καλιφόρνια από αθλητές του skateboard, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι εάν ξαπλώσουν επάνω στο skateboard οι ταχύτητες που αναπτύσσουν στην κατάβαση ενός δρόμου είναι πολύ μεγαλύτερες. Αρχικά ήταν ένα από τα πλέον επικίνδυνα αθλήματα, καθώς οι «αναβάτες» δεν είχαν καμία προστασία, αλλά στην πορεία του χρόνου -και μετά από πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς συμμετεχόντων- οι αθλητές προστατεύονται με ειδικές στολές και κράνη, ενώ συγκεκριμένοι κανονισμοί διέπουν πλέον το street lug. Παρόλα αυτά βρίσκεται στο Νο10 της λίστας.

20 Γνωστό στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το Helli-skiing θεωρείται το ένατο πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο αλλά και ένα από τα πλέον ακριβά. Ο λόγος; Ένα ελικόπτερο ανεβάζει τον διαγωνιζόμενο στην ψηλότερη κορυφή του χιονισμένου βουνού και εκείνος στη συνέχεια οφείλει να κάνει την κατάβασή του όσο πιο καλά μπορεί. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε απότομες πλαγιές που προσεγγίζει το ελικόπτερο, τα πάντα μπορούν να συμβούν. 9. Helli-skiing

21 8. Big Wave Surfing Το σέρφινγκ είναι έτσι ή αλλιώς ένα επικίνδυνο άθλημα, καθώς τα μεγάλα κύματα του νερού και μια λάθος εκτίμηση του αθλητή μπορεί να έχουν μοιραία αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν το ύψος των κυμάτων ξεπερνά πολλές φορές τα 6 μέτρα! Ο αθλητής σε περίπτωση έλλειψης ισορροπίας και πτώσης μπορεί να βρεθεί πολύ κάτω από την επιφάνεια του νερού, με αποτέλεσμα να πάθει κάποια σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα βλάβη

22 7. Bull Riding Ιππεύοντας έναν… άγριο ταύρο, δεν είναι δα και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο! Γιατί εάν αυτό το… υπέρβαρο ζώο πέσει επάνω σας, ούτε κόκκαλο δεν θα μείνει! Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι οι αναβάτες κινδυνεύουν να σπάσουν τα οστά τους, ο ταύρος δεν αστειεύεται και δεν είναι λίγοι αυτοί που καρφώθηκαν από τα κέρατά του ή βρέθηκαν αρκετά μέτρα μακριά από την αρένα!

23 6. Water Rafting Η κατάβαση ορμητικών ποταμών, διασχίζοντας στενά περάσματα και περνώντας ανάμεσα από βράχια, μπορεί να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, όμως εγκυμονεί και αρκετούς κινδύνους για τη ζωή των αθλητών. Σπασμένα πόδια και χέρια είναι οι συνηθισμένοι τραυματισμοί, ενώ το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να έχουν πλήρη γνώση του ύψους των καταρρακτών που προσεγγίζουν.

24 5. Cheerleading Κοινώς… μαζορέτες! Ποιος το περίμενε; Ένα από τα πλέον θεαματικά αθλήματα στον κόσμο να είναι τόσο μα τόσο επικίνδυνο! Οι μαζορέτες στέκονται η μία επάνω στην άλλη, εκτελώντας κάποιο ακροβατικό ή μια χορογραφία, ενώ ένα μικρό λάθος στην κίνηση και την εκτέλεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και το θάνατο. Απαιτείται αυστηρή προπόνηση και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, ενώ όσες συμμετέχουν οφείλουν να είναι επαγγελματίες και εξειδικευμένες αθλήτριες.

25 4. Motorcycle Racing Οι αγώνες μοτοσικλέτας αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα, ενώ δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος ανά τον κόσμο. Κι αν οι μοτοσικλέτες είναι εξ ορισμού επικίνδυνες για τους αναβάτες, οι αγωνιστικές μοτοσικλέτες κατατάσσονται στο Νο4 της λίστας με τα πιο επικίνδυνα αθλήματα στον κόσμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει κατά καιρούς τη ζωή τους σε κάποιον αγώνα και πολλοί αυτοί που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

26 3. High Altitude Climbing
Η αναρρίχηση σε μεγάλα υψόμετρα μπορεί να είναι ένα θεαματικό άθλημα, που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη των συμμετεχόντων, όμως αποτελεί και μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για όποιον αποφασίζει να ανέβει στα… ψηλά βουνά! Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί πάνω αλλά και η δύσκολη ανάβαση σε απότομες πλαγιές και ανώμαλα βράχια είναι αρκετά για να κάνουν την αναρρίχηση ένα από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα.

27 2. BASE Jumping Πηδώντας από κορυφές βουνών, βράχων, από γέφυρες και ψηλά κτίρια, έστω και με αλεξίπτωτο στην πλάτη, δεν μπορεί παρά να είναι μια άκρως επικίνδυνη πτώση. Οι καιρικές συνθήκες, η φορά του ανέμου αλλά και μια λάθος εκτίμηση του άλτη μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Αν και η εκπαίδευση των περισσότερων αθλητών που μετέχουν στο BASE Jumping τούς επιτρέπει να έχουν μια ομαλή προσγείωση στο έδαφος, δεν είναι λίγες οι φορές που προσγειώθηκαν… ανώμαλα!

28 1. Cave Diving Το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο θεωρείται αυτή τη στιγμή η κατάδυση σε σπηλιές, καθώς πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στη φύση. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας αλλά και η άριστη γνώση των σπηλαίων είναι μερικές μόνο από τις βασικές προφυλάξεις των δυτών. Αν και δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχασαν τη ζωή τους με σε υποβρύχια εξερεύνηση.

29 «Τρελός» αθλητής κάνει κατακόρυφο… στο κενό!!
Ο 25χρονος Scott Young ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο φωτογραφίζοντας τον εαυτό του… ανάποδα, κάνοντας κατακόρυφο στα πιο απίθανα μέρη και αυστηρά μόνο εκεί που το κενό κάτω από το κεφάλι του φαντάζει ατελείωτο! Αθλητής των extreme σπορ από μικρή ηλικία ήθελε πάντα να προκαλεί με τις επιδόσεις του. Έτσι πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε μια διαδρομή στον κόσμο, ανεβαίνοντας σε ψηλά σημεία, ουρανοξύστες, γέφυρες, βράχια κ.λπ. όπου γύριζε ανάποδα και στη συνέχει φωτογράφιζε τον εαυτό του με την κάμερα που είχε στα πόδια του, με το κενό να προκαλεί κάτω από το κεφάλι του. Χωρίς ασφάλεια, χωρίς σχοινιά να τον προστατεύουν, φλερτάρει διαρκώς με τον θάνατο και συνεχίζει. Βρέθηκε μάλιστα μέχρι τη Σαντορίνη όπου φωτογραφήθηκε με φόντο τογαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Ένας τρελός και τολμηρός αθλητής!

30

31

32

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

34 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "EXTREME SPORTS ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΥΒΑ ΗΛΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google