Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκπαιδευτήρια Ι.Τσιαμούλη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκπαιδευτήρια Ι.Τσιαμούλη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκπαιδευτήρια Ι.Τσιαμούλη
Summer Of Science Ταξιδι στο διαστημα ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Εκπαιδευτήρια Ι.Τσιαμούλη

2 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών “Ανακαλύψτε το σύμπαν μαζί μας”

3 Αστρονομία : Η επιστήμη που μελετά το σύμπαν.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αστρονομία : Η επιστήμη που μελετά το σύμπαν.

4 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Σύμπαν Η ολότητα του χώρου, του χρόνου και των αντικειμένων που γνωρίζουμε ή μπορούμε να γνωρίσουμε. Το σύμπαν, στις μεγάλες διαστάσεις του, είναι αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της αστροφυσικής. Στις πολύ μικρές του διαστάσεις, το σύμπαν εξερευνάται από την κβαντική μηχανική. Ενδιάμεσα προσπαθούν να κατανοήσουν τη λειτουργία του και την υπόστασή του όλες οι επιστήμες.

5 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ H αστρονομία χαρακτηρίζεται ως η αρχαιότερη των επιστημών. Έλαβε πραγματική επιστημονική μορφή με τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων, του Ευδόξου, του Αρίσταρχου, του Αριστοτέλη, του Πτολεμαίου, του Ίππαρχου και άλλων. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν φιλοσοφικά επιχειρήματα για να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα καθώς και ορισμένα παρατηρησιακά δεδομένα.

6 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Πυθαγόρας (μαθηματικός)- 6ος π.Χ. αιώνας «Τα πάντα στη φύση μπορούν να ερμηνευτούν με τη δύναμη των αριθμών. Ακόμα και οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.» Πίστευε ότι στο κέντρο του κόσμου πρέπει να βρίσκεται το φώς, δηλαδή ο ΗΛΙΟΣ και πως γύρω από αυτό περιστρέφονται τα πάντα. 2000 χρόνια πριν τον Ν. Κοπέρνικο είχε στον νου του την ισχυρή ιδέα, ότι η Γη ήταν σφαίρα και περιστρεφόταν γύρω από τον ήλιο άλλα και τον εαυτόν της! Ονόμασε Αφροδίτη τον πλανήτη αυτόν που κινούνταν από τη μια πλευρά του Ηλίου στην άλλη, από το όνομα της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς.

7 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Αριστοτέλης - 5ος π.Χ. αιώνας
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Αριστοτέλης - 5ος π.Χ. αιώνας Γεωκεντρικό Μοντέλο «Η Γη είναι το κέντρο του κόσμου» «Η Γη είναι ακίνητη και γύρω από τη Γη κινούνται οι υπόλοιποι πλανήτες». «Όλοι οι πλανήτες έχουν σφαιρικό σχήμα». «Όλα τα σώματα ήταν προσκολλημένα σε τεράστιες κρυσταλλικές σφαίρες».

8 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Γιατί κύκλος;
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Αριστοτέλης - 5ος π.Χ. αιώνας Γιατί κύκλος; Ο κύκλος είναι το τέλειο γεωμετρικό σχήμα. Χωρίς αρχή και τέλος. Είναι όμοιο σε κάθε σημείο του και αποτελεί έκφραση της θεϊκής τελειότητας.

9 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Αρίσταρχος ο Σάμιος - 3ος αιώνας π.Χ. Πίστευε όπως και ο Πυθαγόρας ότι στο κέντρο του κόσμου βρίσκεσαι ο ΗΛΙΟΣ. Ο Αρίσταρχος αποκαλείται ως «ο Κοπέρνικος» της αρχαιότητας

10 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Εύδοξος -Πτολεμαίος.
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Εύδοξος -Πτολεμαίος. Τελειοποίησαν το γεωκεντρικό σύστημα του Αριστοτέλη. Έκαναν υπολογισμούς για τις κινήσεις των σωμάτων.

11 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Σύστημα Πτολεμαίου
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Σύστημα Πτολεμαίου Ο Πτολεμαίος δημιούργησε ένα μοντέλο του σύμπαντος που λάμβανε υπόψη την κίνηση των πλανητών. Εισήγαγε την ιδέα της «ανάδρομης κίνησης», η οποία είναι η φαινομενικά αντίθετη κίνηση των πλανητών, δηλαδή σε τροχιά από ανατολικά προς τα δυτικά.

12 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ανάδρομη κίνηση
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ανάδρομη κίνηση

13 ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΩΪΜΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Το γεωκεντρικό Μοντέλο επικράτησε για 2000 Χρόνια!!!

14 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός) ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός) ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ «Η γη και οι υπόλοιποι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο»

15 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός) Το σύστημα του Κοπέρνικου ήταν πιο απλό και πιο ακριβές από μαθηματική άποψη από αυτό που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε. Λίγο πριν το θάνατό του ο Κοπέρνικος εξέδωσε το βιβλίο του «De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri VI» («Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουρανίων Σφαιρών»), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη της σύγχρονης Αστρονομίας.

16 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1473 Κοπέρνικος (Πολωνός) Εξέδωσε το De Revolutionibus λίγο πριν το θάνατό του για δύο λόγους. Ήθελε να τελειοποιήσει τη θεωρία του. Φοβήθηκε τις θρησκευτικές αντιδράσεις (Ιερά εξέταση)

17 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1546 Τύχω Μπράχε (Δανός)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1546 Τύχω Μπράχε (Δανός) Δανός αστρονόμος, αλλά και αστρολόγος και αλχημιστής. Έχασε σε μονομαχία το μεγαλύτερο μέρος της μύτης του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ασχοληθεί με τη ιατρική αλλά και την αλχημεία. Με την τέχνη αυτή έφτιαξε προσθετικά για τη μύτη του για να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα.

18 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1546 Τύχω Μπράχε (Δανός)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1546 Τύχω Μπράχε (Δανός) Αναγνώρισε και μελέτησε τον περίφημο καινοφανή αστέρα (super nova) που περιέγραψε στο έργο του "Ο νέος αστέρας του 1572”. Ένα αστέρι που λίγο πριν σβήσει για πάντα κάνει μια τεράστια έκρηξη και γίνεται απίστευτα λαμπρό. Το αστέρι αυτό το είδε όλη η Ευρώπη.

19 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Το 1596, ο Τύχω Μπράχε ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με έναν  Γερμανό αστρονόμο, ο οποίος απετέλεσε καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Το όνομα αυτού ήταν: ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡ

20 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1571 στην Βυτεμβέργη της Γερμανίας. 'Ηρθε στο κόσμο 7μηνος και γι‘ αυτό έμεινε ασθενικός και αδύναμος σε όλη του την ζωή. Μετά την αρρώστια του από ευλογιά σε ηλικία 4 ετών τα χέρια του έμμειναν δυσκίνητα και τα μάτια του εξασθενημένα. Κατάφερε να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο με δυσκολία. Νυμφεύτηκε το 1597 και απόκτησε 5 παιδιά. Μετά από διωγμό του καταφεύγει στην Πράγα όπου τον κάλεσε ο αστρονόμος Τύχω Βράχε για να συνεργαστούν. Το 1611 απεβίωσε η σύζυγός του και μετά από 2 χρόνια ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε 11 παιδιά. Η μητέρα του καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά με το αιτιολογικό της μαγείας, αλλά ύστερα από την παρέμβαση του γιού της παρέμεινε σε σκοτεινή φυλακή όπου και πέθανε. Πέθανε στο Ρένγκενσμπουργκ, 15 Νοεμβρίου 1630, γέρος και τον έθαψαν μπροστά στις πύλες της πόλης και το μνήμα του έχει το επίγραμμα που συνέταξε ο ίδιος: "Ζώντας μετρούσα τα ουράνια, τώρα τα έρημα σκοτάδια' το πνεύμα ήταν ουράνιο, το σώμα σκιάζει την γη."

21 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Διδάχτηκε και μελέτησε τόσο το Γεωκεντρικό όσο και το Ηλιοκεντρικό σύστημα και τελικά πίστεψε το δεύτερο. Έστειλε το πρώτο του βιβλίο στο Μπράχε αλλά και στο Γαλιλαίο. Η αρχική του θεωρία για το Ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν πως όλοι οι πλανήτες έχουν μια συγκεκριμένη αντιστοιχία προς τα πέντε γεωμετρικά στερεά και κινούνται γύρω από τον Ήλιο

22 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Κέπλερ - «Γεωμετρικό σχέδιο του Θεού για το σύμπαν» Η κίνηση του Ερμή καθορίζεται από ένα οκτάεδρο. Η κίνηση της Αφροδίτης από ένα εικοσάεδρο. Η κίνηση της Γης από ένα δωδεκάεδρο. Η κίνηση του Άρη από ένα τετραέδρο. Η κίνηση του Κρόνου από ένα κύβο.

23 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Όταν συναντήθηκε με τον Μπράχε ζήτησε από αυτόν να του δείξει τους χάρτες του, από τις παρατηρήσεις που είχε κάνει. Ήξερε ότι ο Τύχω Μπράχε είχε τέλειες παρατηρήσεις, οπότε αν ταίριαζαν με το σύστημα του τότε θα είχε δίκιο. Ο Μπράχε όμως ήταν πολύ ανταγωνιστικός και δεν έδινε σε κανέναν τους χάρτες του. Μετά το θάνατο του Μπράχε, ο Κέπλερ τον διαδέχθηκε στη θέση του αυτοκρατορικού μαθηματικού και οι χάρτες του Μπράχε βρέθηκαν στα χέρια του Κέπλερ. Όταν όμως μελέτησε τα αρχεία του Τύχω Μπράχε, γνώρισε μεγάλη απογοήτευση, καθώς από αυτά δεν αποδεικνυόταν ότι οι τροχιές των πλανητών είναι τέλειοι κύκλοι. Αφιέρωσε πολύ χρόνο σε αναποτελεσματικές προσπάθειες εναρμόνισης των παρατηρήσεων του Μπράχε σε κυκλικές τροχιές. Το εξέδωσε το βιβλίο του ‘Κοσμικές αρμονίες’ και έσπασε μια για πάντα τη θεωρία του κύκλου.

24 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Τι σημαίνει έσπασε τον κύκλο; Παρατήρησε ότι η θεωρία του κύκλου τον οδηγούσε σε πολλά λάθη και αυτά που έβρισκε δεν ταίριαζαν με τις τέλειες παρατηρήσεις του Τύχω Μπράχε. Πίστευε πολύ στις παρατηρήσεις του Μπράχε και τελικά του ήρθε η φοβερή ιδέα να εγκαταλείπει τον κύκλο και να χρησιμοποιήσει την: ΕΛΛΕΙΨΗ

25 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Η έλλειψη είναι ένα σχήμα που μοιάζει με μακρόστενο κύκλο.

26 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Μόλις χρησιμοποίησε την έλλειψη, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όλα τα μαθηματικά λάθη που έκανε.

27 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Ο Κύκλος έσπασε για πάντα.
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Με αυτόν τον τρόπο έκανε πιο σωστή την περιγραφή των κινήσεων του Ηλιοκεντρικού συστήματος. Η ακρίβεια που πέτυχε ήταν απίστευτη. Οι μαθηματικοί του υπολογισμοί ταίριαζαν άψογα με τις παρατηρήσεις του Μπράχε και ήταν απίστευτα πιο απλοί. Ο Κύκλος έσπασε για πάντα.

28 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1571 Γιοχάνες Κέπλερ Μαζί με τον κύκλο έσπασαν για πάντα και οι κρυστάλλινες σφαίρες του Αριστοτέλη.

29 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ.
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ. 1ος Νόμος : Νόμος των ελλειπτικών τροχιών Οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από το κεντρικό άστρο (ήλιος) και διαγράφουν κατά την περιστροφή τους ελλείψεις. Στην μία από τις δύο εστίες της έλλειψης βρίσκεται ο ήλιος.

30 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ.
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ. 2ος Νόμος : Νόμος ίσων εμβαδών. Η ευθεία (επιβατική ακτίνα) που ενώνει τον Ήλιο με ένα πλανήτη διαγράφει ίσα εμβαδά σε ίσους χρόνους. Τα ουράνια σώματα κινούνται ταχύτερα στο περιήλιο και βραδύτερα στο αφήλιο. June 15th July 15th January 15th December 15th (30 days) Sun Equal areas Earth’s orbit

31 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ.
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Οι νόμοι του Κέπλερ. 3ος Νόμος : Νόμος αστρικών περιστροφών Αν Τ είναι ο χρόνος μια πλήρους περιφοράς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο και R o μεγάλος ημιάξονας της τροχιάς του, τότε τα ποσά T2 και R3 είναι ανάλογα.

32 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ( ) Γαλιλαίος (Ιταλός) Χρησιμοποίησε μια νέα ανακάλυψη, το τηλεσκόπιο και μπόρεσε με αυτό να παρατηρήσει τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους υπόλοιπους πλανήτες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

33 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ( ) Γαλιλαίος (Ιταλός) Η σημαντικότατη συνεισφορά του Γαλιλαίου ήταν οι περιγραφές του για τη συμπεριφορά των κινούμενων σωμάτων. Με το δικό του τηλεσκόπιο έκανε εξίσου σημαντικές ανακαλύψεις. Ανακάλυψε τους τέσσερεις δορυφόρους του Δία. Οι πλανήτες είναι κυκλικοί δίσκοι, όχι μόνο τα σημεία του φωτός Η Αφροδίτη έχει φάσεις όπως και το φεγγάρι. Η επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι ομαλή. Ο Ήλιος έχει κηλίδες ή σκοτεινές περιοχές.

34 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1642-1727 Sir Isaac Newton (Άγγλος)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Sir Isaac Newton (Άγγλος) Ο Νεύτων ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος.  Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής. Εξήγησε τη βαρύτητα ως μια δύναμη που κρατά τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

35 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1642-1727 Sir Isaac Newton (Άγγλος)
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Sir Isaac Newton (Άγγλος) Παρά το γεγονός ότι και άλλοι είχαν υποθέσει την ύπαρξη της δύναμης της βαρύτητας, ο Νεύτωνας ήταν ο πρώτος που διατύπωσε και απέδειξε το νόμο της παγκόσμιας έλξης. Ο Παγκόσμιος νόμος της βαρύτητας, βοήθησε να εξηγήσει τις κινήσεις των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

36 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Παγκόσμιος Νόμος της βαρύτητας
ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Sir Isaac Newton (Άγγλος) Παγκόσμιος Νόμος της βαρύτητας Η βαρύτητα είναι μια δύναμη από απόσταση. Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός αντικειμένου, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρυτική δύναμη Κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου μάζας τους.

37 Επίδραση της βαρύτητας στις τροχιές.
Sir Isaac Newton (Άγγλος)

38 Νόμοι του Νεύτωνα 1642-1727 Sir Isaac Newton (Άγγλος)
1ος Νόμος ( Νόμος της αδράνειας). Ένα σώμα δεν αλλάζει την κινητική του κατάσταση όταν δεν ασκείται πάνω του δύναμη. 2ος Νόμος ( Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής) Η αλλαγή στην κίνηση (επιτάχυνση) ενός σώματος είναι ανάλογη της δύναμης που δέχεται το σώμα. 3ος Νόμος (Δράσης – Αντίδρασης). Οι δυνάμεις στη φύση εμφανίζονται πάντα σε ζεύγη. Σε κάθε μια δράση υπάρχει μια αντίθετη αντίδραση.

39 ΒΑΡΥΤΗΤΑ Η βαρύτητα είναι μια δύναμη: που μας κρατάει πάνω στη Γη
που προκαλεί την πτώση ενός βράχου στο έδαφος που είναι υπεύθυνη για την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο. υπεύθυνη για το ότι ο Ήλιος είναι στο κέντρο του Γαλαξία μας μεταξύ δυο αντικειμένων ακόμα και αν είναι μακριά το ένα από το άλλο. ( Δύναμη από απόσταση)

40 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι νόμοι του Κέπλερ μαζί με τον Γαλιλαίο παρείχαν σημαντική βοήθεια στο Νεύτωνα για τη διατύπωση των τριών νόμων, οι οποίοι προσδιορίζουν την κίνηση των σωμάτων. Το νόμο της αδράνειας Το νόμο της δύναμης (Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής) Το νόμο δράσης αντίδρασης Ο Νεύτωνας διατύπωσε επίσης τον Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης (Βαρύτητας) Δύναμη από απόσταση:

41 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ Αστρολογία
Αστρολογία ονομάζεται το σύνολο των παραδόσεων και συστημάτων, τα οποία ισχυρίζονται ότι οι φαινόμενες θέσεις και οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων καθορίζουν την προσωπικότητα και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του ανθρώπου από τη γέννηση του ως τον θάνατο του. Η αστρολογία χαρακτηρίζεται ως «ψευδοεπιστήμη».

42 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ vs ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λόγοι που καθιστούν την αστρολογία δεισιδαιμονία και όχι επιστήμη Η πρώτη επιστημονική καταδίκη για την αστρολογία προήλθε από τον Κοπέρνικο, ο οποίος παίρνοντας τη Γη από το κέντρο του κόσμου την απομάκρυνε από το επίκεντρο των κοσμικών επιδράσεων.

43 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ vs ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λόγοι που καθιστούν την αστρολογία δεισιδαιμονία και όχι επιστήμη Οι ζωδιακοί αστερισμοί είναι 13 και όχι 12, ώστε να ταιριάξουν οι μήνες με τα ζώδια. Οι αστρολόγοι απορρίπτουν τον Οφιούχο. Σύμφωνα με την αστρολογία, ο Ήλιος χρειάζεται μέρες για να διασχίσει έναν αστερισμό. Όμως οι αστερισμοί έχουν διαφορετικό μέγεθος, ενώ ο Ήλιος τους διασχίσει άλλοτε διαγώνια και άλλοτε μικρά τμήματα τους με αποτέλεσμα ο χρόνος που απαιτείτε για να διασχίσει καθέναν από αυτούς να είναι διαφορετικός. Ένα φυσικό φαινόμενο που αγνοούν οι αστρολόγοι είναι η Μετάπτωση των Ισημεριών. Η μετάπτωση των ισημεριών, σε συνδυασμό με την πραγματική θέση του Ήλιου μπροστά από τους ζωδιακούς αστερισμούς, είναι το αίτιο που έχουμε διαφορετικές ημερομηνίες σήμερα για τα ζώδια από ότι πριν από χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε η αστρολογία. Για παράδειγμα, αν κάποιος γεννηθεί στις 30 Ιουλίου τότε είναι Λέων, ενώ στην πραγματικότητα θα ήταν Καρκίνος.

44 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ vs ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Μεταπτωτική κίνηση της Γής   Εκτός από τις δύο γνωστές κινήσεις της, η Γη κάνει συγχρόνως και μια γυροσκοπική κίνηση, δηλαδή μια κίνηση σβούρας, που χρειάζεται έτη για να συμπληρωθεί. Η κίνηση αυτή ονομάζεται μετάπτωση του άξονα της Γης ή απλώς μετάπτωση, και την ανακάλυψε ο Ίππαρχος (2ος π.X. αιώνας).

45 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Αστρονομική μονάδα (AU). Είναι μονάδα μέτρησης απόστασης, ορίζετε ως η μέση απόσταση Γης – Ήλιου είναι περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

46 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Έτος φωτός. (Light year) Είναι μονάδα μέτρησης απόστασης, και όχι χρόνου, ορίζετε ως η απόσταση που διανύει το φώς σε ένα χρόνο, είναι περίπου 9,5 Τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρσέκ. Μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αποστάσεις μεταξύ των ουράνιων αντικειμένων, που ισούται με έτη φωτός.

47 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Αστέρας
Στην Αστρονομία αστέρας (star) ή απλανής (σε αντιδιαστολή με τον πλανήτη), ονομάζεται κάθε ουράνιο σώμα που διατηρεί όλες εκείνες τις ιδιότητες του δικού μας Ηλίου γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γή. Συνεπώς όλοι οι αστέρες είναι Ήλιοι. Τα ευδιάκριτα συμπλέγματα αστέρων, τα οποία παρατηρούνται κυρίως τη νύκτα ονομάζονται αστερισμοί. Ονόματα Αστέρων : Από τους αστέρες μόνο οι 30 λαμπρότεροι φέρουν ο καθένας ιδιαίτερο όνομα, συνήθως ελληνικής προέλευσης. Όλοι οι άλλοι οι ορατοί χωρίς τηλεσκόπιο, σε κάθε αστερισμό, έχουν καθορισθεί διεθνώς με ένα γράμμα (μικρό) του ελληνικού αλφαβήτου. Το γράμμα α έχει συνήθως ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού, το β ο αμέσως αμυδρότερος κ.ο.κ

48 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Αστέρας
Οι αστέρες διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες : Αειφανείς αστέρες, που παρατηρούνται όλο το 24ωρο, πάνω από τον ορίζοντα. Αφανείς αστέρες, που παραμένουν όλο το 24ωρο υπό τον ορίζοντα και η παρατήρησή τους δεν είναι εφικτή. Αμφιφανείς αστέρες, που άλλοτε παρατηρούνται υπέρ τον ορίζοντα και άλλοτε όχι.

49 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Αστέρας Έχουμε Γαλαξίες, ο κάθε γαλαξίας έχει από άστρα (Ήλιους) και γύρω από αυτούς υπάρχουν μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια πλανήτες.

50 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Τα τρία στάδια ενός αστέρα: Αστέρας
1ο Στάδιο: Νεφέλωμα Διάστασης 0,2 ε.φ. (Σκόνη – στάχτη – αέριο). Το νεφέλωμα, μπορεί να υπάρχει για εκατομμύρια χρόνια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξης -270ο. Όταν πεθάνει ένα αστέρι (Super nova) στη γειτονιά του, εκπέμπετε ένα κρουστικό κύμα το οποίο ταρακουνεί το νεφέλωμα και στη συνέχεια η βαρύτητα αρχίζει να μαζεύει όλο το υλικό προς το κέντρο και έτσι ξεκινάει η δημιουργία του άστρου. Με το θάνατο ενός άστρου ξεκινάει η ζωή ενός άλλου.

51 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Τα τρία στάδια ενός αστέρα: Αστέρας
2ο Στάδιο: Μετά για μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια το αστέρι συμπυκνώνεται. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει μερικές εκατομμύρια βαθμούς ξεκινούν οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις και το αστέρι ξεκινάει την κανονική του ζωή, η οποία διαρκεί μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Η θερμότητα που παράγεται από τις αντιδράσεις φρενάρει τη βαρύτητα. Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της βαρύτητας και της θερμότητας από της θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Στο στάδιο αυτό το αστέρι περνά μια «ήσυχη» περίοδο της ζωής του

52 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Τα τρία στάδια ενός αστέρα: Αστέρας
3ο Στάδιο: Μετά από δισεκατομμύρια χρόνια τελειώνουν τα καύσιμα. Με αποτέλεσμα η βαρύτητα να συνθλίβει το αστέρι. Γίνεται μια τεράστια έκρηξη (super nova). Η έκρηξη αυτή εκσφενδονίζει τα εξωτερικά στρώματα του άστρου στο διάστημα, ενώ στο κέντρο μένει το αστρικό πτώμα. Λευκός Νάνος Αστέρας Νετρονίων Μαύρη Τρύπα

53 ΑΣΤΕΡΑΣ Vs ΠΛΑΝΗΤΗΣ Πλανήτης
Οι πλανήτες σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) είναι ουράνια σώματα που (α) βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από κάποιο άλλο σώμα, (β) διαθέτουν επαρκή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και (γ) κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται. Τα σώματα που καλύπτουν τα πρώτα δύο κριτήρια αλλά όχι αυτό της κυριαρχίας στην τροχιά τους, όταν δεν είναι δορυφόροι, λέγονται «πλανήτες νάνοι».

54 Το ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

55 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Γη & Σελήνη Ήλιος Κρόνος Αφροδίτη Δίας Ερμής
Άρης Ποσειδώνας Ουρανός

56 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Εσωτερικοί πλανήτες: Εξωτερικοί πλανήτες:
Ονομάζονται οι πλανήτης μεταξύ Γης και Ήλιου. Ερμής Αφροδίτη Γη Άρης Εξωτερικοί πλανήτες: Ονομάζονται οι πλανήτης πέρα από τη Γη. Οι εσωτερικοί πλανήτες είναι συμπαγείς και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι εξωτερικοί ονομάζονται και αέριοι γίγαντες Δίας Κρόνος Ουρανός Ποσειδώνας

57 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ήλιος:
Στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος βρίσκεται ο Ήλιος, ένα κίτρινο αστέρι ηλικίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων χρόνων. Είναι το πλησιέστερο αστέρι στη Γη.

58 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ερμής:
Αποτελεί το μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και ο τρίτος πιο κοντινός στην Γη. Ο Ερμής δεν έχει δορυφόρους.  Εξαιτίας της μεγάλης του ταχύτητας και της μικρής απόστασης από τον Ήλιο, ο πλανήτης αυτός έχει το μικρότερο σε διάρκεια έτος από όλους τους άλλους.

59 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Αφροδίτη – «Η αδερφή της Γης»:
Ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και ο δεύτερος πιο κοντινός προς την Γη. Ακριβώς επειδή είναι ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης προς την Γη αλλά και λόγω της σύστασης της, είναι και το φωτεινότερο ορατό ουράνιο σώμα από την Γη μετά τον ήλιο και το Φεγγάρι. Επειδή τα φυσικά χαρακτηριστικά της Αφροδίτης (ακτίνα, όγκος, πυκνότητα) μοιάζουν με αυτά της Γης, η Αφροδίτη πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως η αδερφή της Γης.

60 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Γη:
Είναι ο μοναδικός πλανήτης στο σύστημα που έχει θάλασσες (κάτι που υποστηριζόταν παλιότερα για την Αφροδίτη και μέχρι πρόσφατα για το δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα), ο μόνος με έντονη γεωλογική δραστηριότητα και ο μοναδικός (απ' όσο ξέρουμε μέχρι σήμερα) που φιλοξενεί ζωή. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται από άζωτο και οξυγόνο, και είναι ο μεγαλύτερος απ' τους εσωτερικούς πλανήτες. Είναι ο πρώτος, από τον Ήλιο, πλανήτης ο οποίος έχει φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη. 

61 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Άρης:
Ο τέταρτος σε σειρά πλανήτης από τον ήλιο και ο κοντινότερος προς την Γη. Ο Άρης έχει δυο δορυφόρους τον Φόβο και τον Δείμο.   Θεωρείται ο πλανήτης που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με τη Γη και υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποτε ζωή εκεί, ή τουλάχιστον απολιθώματα.

62 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Δίας:
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Έχει τη διπλάσια μάζα από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μαζί. Είναι ο πέμπτος σε απόσταση από τον ήλιο. Ο Δίας χρειάζεται περίπου 12 έτη για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Ο Δίας είναι ο πλανήτης με του περισσότερους δορυφόρους αφού έχει τουλάχιστον 63 δορυφόρους ενώ είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι. Οι 4 πιο γνωστοί από αυτούς έχουν και ονόματα: Ιώ, Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη. Ο Δίας λόγω του μεγάλου μεγέθους του είναι ιδιαίτερα φωτεινός και είναι γνωστός για την περίφημη «Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα».

63 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Κρόνος:
Ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης και έκτος σε απόσταση από τον ήλιο. Ο Κρόνος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους εντυπωσιακούς δακτύλιους που τον περιβάλλουν. Ο Κρόνος για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο χρειάζεται περίπου 29,5 έτη ενώ για μια περιστροφή γύρο από τον εαυτό του χρειάζεται μόλις 10 ώρες και 14 λεπτά. Ο Κρόνος έχει τουλάχιστον 18 δορυφόρους ενώ είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι.

64 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ουρανός:
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος και έχει είκοσι επτά γνωστούς φυσικούς δορυφόρους. Όλοι οι δορυφόροι του Ουρανού έχουν πάρει τα ονόματά τους από χαρακτήρες των έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Αλεξάντερ Πόουπ.  Ο Ουρανός ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο. Είναι πολύ απομακρυσμένος και δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, ενώ με τηλεσκόπιο ή κιάλια εντοπίζεται πολύ δύσκολα.

65 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ποσειδώνας:
Ο τελευταίος μεγάλος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση 30 AU από τον Ήλιο. Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε βάσει μαθηματικών προβλέψεων για τη θέση του (από τη μελέτη διαταραχών στην τροχιά του Ουρανού). Σαν τον Δία, έχει κι αυτός μια χαρακτηριστική κηλίδα στην ατμόσφαιρα, μόνο που η δική του είναι σκούρα μπλε. Για αρκετά χρόνια ήταν ο πιο μακρινός πλανήτης του Συστήματος, καθώς η τροχιά του Πλούτωνα μπαίνει μέσα στη δική του. Ο Ποσειδώνας έχει 13 γνωστούς δορυφόρους.

66 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Πλούτωνας:
Ο Πλούτωνας ήταν ο μικρότερος απ' τους πλανήτες (με διάμετρο μικρότερη από την Σελήνη) μέχρι τον αποχαρακτηρισμό του, και αυτός για τον οποίο έχουμε τα λιγότερα στοιχεία. Αποτελεί διπλό σύστημα με το δορυφόρο του Χάροντα (συνολικά ο Πλούτωνας έχει 3 δορυφόρους). Ο Πλούτωνας θεωρείται πλέον πλανήτης νάνος, μιας και στη Ζώνη Kuiper έχουν ανακαλυφθεί σώματα του ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους απ' αυτόν και αφού το ελάχιστο όριο μεγέθους για πλήρη πλανήτη τέθηκε μεγαλύτερο από αυτόν. Τελικό σύνορο του Ηλιακού μας συστήματος είναι το νέφος του Oort

67 ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Σελήνη- Φεγγάρι:
Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και το δεύτερο κατά σειρά λαμπρότερο σώμα που αντικρίζουμε στο Ουράνιο Στερέωμα. Γνωστή και με το όνομα "Φεγγάρι" αποτελεί ένα από τα πλέον προσφιλή αντικείμενα παρατήρησης, θαυμασμού και διαλογισμού. Σημειωτέον ότι με τη λέξη "φεγγάρι" χαρακτηρίζουμε επίσης και τους φυσικούς δορυφόρους των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού συστήματος.  Η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

68 ΣΕΛΗΝΗ- ΦΕΓΓΑΡΙ Το Φεγγάρι περιφέρεται γύρω από την Γη αλλά και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του μέσα σε 27,3 μέρες περίπου, με αποτέλεσμα να στρέφει προς τη Γη συνεχώς την ίδια πλευρά του και ποτέ την άλλη. Λόγω της περιφοράς του φεγγαριού γύρω από την Γη αλλά και της Γης γύρω από τον ήλιο, το ορατό τμήμα του φεγγαριού από τη Γη αλλάζει συνεχώς και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο των φάσεων της σελήνης.

69 ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ Φάσεις Σελήνης- Πανσέληνος
Πανσέληνος: Αρχικά ο σεληνιακός δίσκος δεν φαίνεται καθόλου (νέα σελήνη) στη συνεχεία ο σεληνιακός δίσκος 'γεμίζει' και φτάνουμε στο να φαίνεται ο μίσος σεληνιακός δίσκος (ημισέληνος - πρώτο τέταρτο) στη συνεχεία το 'γέμισμα' συνεχίζεται και φτάνουμε στο να φαίνεται ολόκληρος ο σεληνιακός δίσκος (πανσέληνος) και η διαδικασία συνεχίζεται αντίστροφα δηλαδή ο σεληνιακός δίσκος 'αδειάζει' και ξαναπερνάμε από την φάση κατά την οποία φαίνεται ο μίσος σεληνιακός δίσκος (ημισέληνος- τελευταίο τέταρτο), ξαναφθάνουμε στην νέα σελήνη και από εκεί το φαινόμενο επαναλαμβάνεται από την αρχή.

70 ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ Φάσεις Σελήνης- Πανσέληνος
Μπλε Φεγγάρι: Ονομάζεται το φαινόμενο βάσει του οποίου κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα έχουμε δύο πανσέληνους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα, κάθε 2,72 χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα είναι στις 2 και 31 Ιουλίου 2015

71 ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ Φάσεις Σελήνης- Πανσέληνος Μαύρο Φεγγάρι:
Ονομάζεται το φαινόμενο της έλλειψης πανσελήνου καθ’ όλη τη διάρκεια ενός μήνα. Το επόμενο μαύρο φεγγάρι αναμένεται το έτος 2018 (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια κατά τους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο.

72 ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ Έκλειψη Σελήνης- Έκλειψη Ηλίου
Δυο εντυπωσιακά φαινόμενα που σχετίζονται με τις κινήσεις του φεγγαριού, της γης και του ήλιου είναι οι ηλιακές και οι σεληνιακές εκλείψεις. Ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το Φεγγάρι βρεθεί ανάμεσα στην γη και τον ήλιο οπότε σε μερικούς τόπους της γης ο Ήλιος εξαφανίζεται εντελώς η μερικώς. Σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η γη βρεθεί ανάμεσα στον ήλιο και το Φεγγάρι όποτε σε αρκετούς τόπους της γης ενώ ήταν πανσέληνος, το Φεγγάρι εξαφανίζεται εντελώς η μερικώς και αποκτά ένα χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα (όταν η έκλειψη είναι ολική). Η επόμενη Ολική Έκλειψη Ηλίου, ορατή από την χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί την 21η Απριλίου 2088! Μερική έκλειψη Σελήνης θα έχουμε 25 Μαϊου και 18 Οκτωβρίου 2013.

73 ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Έκλειψη Σελήνης- Έκλειψη Ηλίου Οι Αρχαίοι Έλληνες προέβλεπαν τις εκλείψεις Σελήνης και Ηλίου με τη βοήθεια μιας συσκευής που αποκολλείται: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

74 Ιδιαίτερα φαινόμενα Ήλιου – ΓΗΣ – Σελήνης
ΗΛΙΟΣ – ΓΗ - ΦΕΓΓΑΡΙ Ιδιαίτερα φαινόμενα Ήλιου – ΓΗΣ – Σελήνης

75 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ - ΟΡΓΑΝΑ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ
Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.X, μετά τον αστρολάβο χρησιμοποιήθηκε ένα πιο εξελιγμένο όργανο, ο εξάντας. Χρησιμοποιώντας τον αστρολάβο προέβλεπαν τις θέσεις του ήλιου της σελήνης, των πλανητών και των άστρων. Με τη βοήθεια του αστρολάβου είναι δυνατό να βρεθεί η ώρα αν είναι γνωστό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ή αντίστροφα. Η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Έλληνα Ίππαρχο τον 2ο αι. π.Χ. και αρχικά είχε σχήμα σφαίρας (αστρολάβος Ίππαρχου).

76 Ο εξάντας είναι ο εξελιγμένος αστρολάβος.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ - ΟΡΓΑΝΑ ΕΞΑΝΤΑΣ Ο εξάντας είναι ο εξελιγμένος αστρολάβος.

77 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ - ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Όργανο με τη βοήθεια του οποίου συλλέγουμε ακτινοβολίες μιας συγκεκριμένης περιοχής του Η/Μ φάσματος που εκπέμπονται από ένα ουράνιο αντικείμενο. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το τηλεσκόπιο εστιάζονται, καταγράφονται και αναλύονται με κατάλληλες διαδικασίες.

78 ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ - ΟΡΓΑΝΑ Ραδιοτηλεσκόπιο
Είναι ειδικό όργανο δέκτης ραδιοκυμάτων σε μορφή κατευθυντικής  ραδιοφωνικής κεραίας που χρησιμοποιείται στη Ραδιοαστρονομία, αλλά και στην παρακολούθηση τεχνητών δορυφόρων ή διαστημικών σκαφών και στη συλλογή των δεδομένων που μεταδίδουν στη Γη. Διαφέρουν από τα συνηθισμένα (οπτικά) τηλεσκόπια στο ότι ανιχνεύουν ραδιοκύματα αντί φως. 

79 ΘΕΩΡΙΑ BING BAM Είναι κοσμολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή στην επιστημονική κοινότητα. Ο όρος Bing Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρεντ Χόυλ (Fred Hoyle) σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1950. Ο Χόυλ δεν χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μία θεωρία, αλλά για να ειρωνευτεί τη νέα ιδέα. Παρόλα αυτά ο όρος επικράτησε αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο.  

80 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ; Στο Ηλιακό μας σύστημα δεν υπάρχουν εξωγήινοι, έξω από το ηλιακό σύστημα μπορεί; Πως όμως θα καταφέρουμε να τους βρούμε; Στο Γαλαξία μας ανάμεσα στα δισεκατομμύρια αστέρια θα έπρεπε να βρούμε μερικά που να μοιάζουν με τον Ήλιο μας, μεταξύ αυτών των στεριών θα έπρεπε να βρούμε αυτά που έχουν πλανήτες και μεταξύ αυτών των πλανητών να βρούμε αυτούς που έχουν ατμόσφαιρα και τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή, θα πρέπει να βρούμε εξωγήινους το ίδιο αναπτυγμένους με εμάς εάν είναι λιγότερο ανεπτυγμένοι δεν θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν εάν είναι πιο εξελιγμένοι μπορεί να μας έχουν ανακαλύψει και απλώς να μην ενδιαφέρονται , μέσα στην ιστορία του σύμπαντος ο πολιτισμός μας στη Γή έχει διαρκέσει μιας απειροελάχιστη στιγμή, για να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους στην άλλη μεριά του γαλαξία θα πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε μπορούμε να το συζητάμε. Μια τέτοια σειρά συμπτώσεων, όμως είναι σχεδόν αδύνατη. Όσο για την απάντηση στο ερώτημα μας υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του δυνατού και του πιθανού.

81 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αστέρες Αστέρες ή απλανής (σε αντιδιαστολή με τον πλανήτη), ονομάζεται το κάθε ουράνιο σώμα που διατηρεί όλες εκείνες τις ιδιότητες του δικού μας Ηλίου. Συνεπώς όλοι οι αστέρες είναι Ήλιοι εκ των οποίων και παρατηρείται κατάστικτος ο ουράνιος θόλος. Κατά την Αστροφυσική ο κάθε αστέρας είναι ένα λαμπερό αέριο ουράνιο σώμα που παράγει ενέργεια από πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης που συμβαίνουν στον πυρήνα του.

82 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αστέρες νετρονίων Αστέρας νετρονίων ονομάζεται η μία από τις τρεις μορφές των μόνιμων τελικών υπολειμμάτων της εξελίξεως ενός αστέρα: είναι το ένα είδος «αστρικού πτώματος» (τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και η μαύρη τρύπα. Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας μετά μία έκρηξη. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νετρόνια.

83 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Γαλαξίας Τεράστια συγκέντρωση αστέρων, αερίων σκόνης και ακτινοβολίας. Η αλληλεπίδραση που κυριαρχεί μεταξύ των υλικών σωμάτων που απαρτίζουν ένα γαλαξία είναι η βαρυτική έλξη. Σε ένα γαλαξία συνήθως παρατηρείται μια σφαιρική περιοχή με μεγάλη πυκνότητα που ονομάζεται πυρήνας. Γύρο από τον πυρήνα εκτείνεται μια περιοχή μικρότερης πυκνότητας, ο γαλαξιακός δίσκος. Αν και αυτόνομα συγκροτήματα, οι γαλαξίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με βαρυτικές δυνάμεις.

84 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Διαστολή του Σύμπαντος Η διαρκής αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των σημείων του συμπαντικού χώρου. Το φαινόμενο ανακαλήφθηκε από τον Hubble κατά τη μελέτη της κίνησης των πλέων απομακρυσμένων από τη Γη γαλαξιών. Λόγω της διαστολής, του σύμπαντος οι αποστάσεις μεταξύ των γαλαξιακών σμηνών αυξάνονται διαρκώς μεταξύ τους. Η προοπτική ενός διαστελλομένου ή ενός συστελόμενου Σύμπαντος έχει προβλεφθεί θεωρητικά από τη Γ.Θ.Σ. του Einstein

85 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Η/Μ ακτινοβολία Η Η/Μ ακτινοβολία (ή Η/Μ ενέργεια) αποτελείται από κύματα ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου τα οποία διαδίδονται στο χώρο. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελείται από κύματα που στην πλειονότητά τους είναι αόρατα. Από την ακτινοβολία αυτή, μόνο ένα μικρό τμήμα της μπορεί να εντοπισθεί από το ανθρώπινο μάτι και αποτελεί το ορατό φως που παράγει τα διάφορα χρώματα του ουράνιου τόξου.

86 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Κόκκινος Γίγαντας Αστέρας πολύ μεγάλων διαστάσεων, του οποίου η επιφανειακή θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή. Για το λόγο αυτό το φάσμα του είναι μετατοπισμένο προς περιοχή ερυθρού και ο αστέρας έχει ερυθρή απόχρωση. Οι κόκκινοι γίγαντες είναι αστέρες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης τους. Το υδρογόνου του πυρήνα έχει εξαντληθεί και έχει αρχίσει η πυρηνική καύση βαρύτερων στοιχειών.

87 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Κομήτης Οι κομήτες είναι σώματα μικτής μάζας και διαμέτρου από 1 έως 100Κm που βρίσκονται στις παρυφές του πλανητικού συστήματος. Κατά καιρούς πλησιάζουν προς τον Ήλιο ακολουθώντας ελλειπτική τροχιά. Αποτελούνται από ένα στερεό πυρήνα που περιβάλλεται από ένα νέφος αερίου, τον κόμη.

88 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Λευκός Νάνος Η τελευταία φάση της εξέλιξης ενός αστέρα με μέγεθος όπως του Ήλιου. Μετά την πυρηνική καύση του ηλίου στο εσωτερικό των αστέρων της κατηγορίας αυτής, ακολουθεί βαρυτική κατάρρευση. Σε αυτό το ουράνιο σώμα δεν συμβαίνουν πυρηνικές αντιδράσεις, ούτε άλλη διαδικασία που να παράγει ενέργεια. Συνεπώς βαθμιαία ακτινοβολεί τη θερμική του ενέργεια ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ψύχεται. Ο Ήλιος μας θα μετατραπεί (για την ακρίβεια τα εσωτερικά του στρώματα) σε ένα λευκό νάνο σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

89 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Μαύρη τρύπα ή Μελανή οπή. Το τελικό στάδιο εξέλιξης ενός αστέρα πολύ μεγάλης μάζας. Η πυκνότητα της ύλης στο εσωτερικό μιας μελανής οπής είναι θεωρητικά άπειρη. Ο χώρος και ο χρόνος παρουσιάζουν ιδιομορφία και το βαρυτικό πεδίο κοντά στη μελανή οπή είναι τόσο ισχυρό, που δεν επιτρέπει της διαφυγή ούτε της Η/Μ ακτινοβολίας. Η παρατήρηση τους γίνεται εύκολα είτε από τις ακτίνες x που εκπέμπονται από την ύλη που έλκουν είτε από τον τρόπο που επηρεάζουν την κίνηση και την κατάσταση γειτονικών αστέρων.

90 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Φαινόμενο (Μετάπτωση) Doppler. Μετατόπιση (διαφοροποίηση) των φασματικών γραμμών της ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα σώμα λόγω της κίνησης του σε σχέση με τον παρατηρητή. Από τη μέτρηση της μεταβολής του μήκους κύματος που αντιστοιχεί στη μετατόπιση μιας φασματικής γραμμής υπολογίζεται η ακτινική ταχύτητα του σώματος ως προς τον παρατηρητή.

91 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Νάνος αστέρας. Όρος που πρόκυψε από τη διάκριση των αστέρων σε δύο βασικές κατηγορίες στους νάνους και στους γίγαντες. Ο ήλιος ανήκει στην κατηγορία αυτή. Νάνος πλανήτης Όπως έχει οριστεί από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ), είναι το ουράνιο σώμα το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, η ζώνη τροχιάς που διανύει δεν είναι "καθαρή" από άλλα σώματα και δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη.

92 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Νεφέλωμα. Νέφος που αποτελείται από μεσοαστρική ύλη, αέρια και σκόνη.

93 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σύμπαν Η ολότητα του χώρου, του χρόνου και των αντικειμένων που γνωρίζουμε ή μπορούμε να γνωρίσουμε.

94 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Πλανήτες Σώμα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο ή κάποιαν άλλο αστέρα. Ανακλά την ακτινοβολίας του αστέρα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται. Οι πλανήτες σχηματίζονται από τη συμπύκνωση υλικού που περιέβαλε με τη μορφή δακτυλίων τους αστέρες κατά τις πρώτες φάσεις της ζωής του.

95 ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………..


Κατέβασμα ppt "Εκπαιδευτήρια Ι.Τσιαμούλη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google