Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τηλεοδοντιατρική-TDA Σιάβος Νικόλαος Τσεβεκίδης Ιωάννης Χρυσομάλλης Θεόδωρος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τηλεοδοντιατρική-TDA Σιάβος Νικόλαος Τσεβεκίδης Ιωάννης Χρυσομάλλης Θεόδωρος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τηλεοδοντιατρική-TDA Σιάβος Νικόλαος Τσεβεκίδης Ιωάννης Χρυσομάλλης Θεόδωρος

2 Περιγραφή θέματος  Εξ ορισμού η τηλεοδοντιατρική είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης της ανταλλαγής οδοντιατρικών δεδομένων διαμέσου των ηλεκτρονικών υπολογιστών του τηλεφώνου ή του φαξ για την εξ αποστάσεως διάγνωση και τον σχεδιασμό της οδοντιατρικής θεραπείας.

3 Πότε πρωτοεμφανίστηκε  Πρωτοπόρος στην ευρύτερη ανάπτυξη της τηλεοδοντιατρικής υπήρξε ο Αμερικανικός στρατός με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1994(TDA-Total dental access)  Η τηλεοδοντιατρική πρωτοεμφανίστηκε για το ευρύ κοινό το 1997 σαν προέκταση της τηλεϊατρικής και αποτελεί έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των οδοντιάτρων αποσκοπώντας στην καλύτερη και πληρέστερη οδοντιατρική φροντίδα των ασθενών.

4 Ποσοστό διάδοσης  Παγκοσμίως: Η εφαρμογή της τηλεοδοντιατρικής με βάση το ψηφιακό δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ISDN εφαρμόζεται κυρίως στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Επίσης τελευταία εφαρμόστηκε και στην Σκοτία στην Ιαπωνία στην Αγγλία και στην Ταιβάν.  Στην Ελλάδα: Το σύστημα τηλεοδοντιατρικής είναι συνδεδεμένο σε νησιά όπως Σαντορίνη Πάρος, Οινούσσες, Σκόπελος, Αστυπάλαια, Λήμνος, Μύκονος, Αμοργός, Νάξος, Μήλος.

5 Τεχνολογικός εξοπλισμός – Κόστος  Ο τεχνολογικός εξοπλισμός αποτελείται από:  ένα προσωπικό ή φορητό υπολογιστή με σκληρό δίσκο μεγάλης αποθηκευτικής ικανότητας και μεγάλη μνήμη τυχαίας προσπέλασης(RAM),  ένα σαρωτή με ικανότητα σάρωσης κειμένων, φωτογραφιών, ακτινογραφιών,  έναν εκτυπωτή,  ψηφιακή φωτογραφική μηχανή  ένα ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα.  απαραίτητη είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο.  Το κόστος του εξοπλισμού δεν αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού καθώς αυτό συνεχώς μειώνεται.

6 Πλεονεκτήματα  Προσφέρει βοήθεια σε μεγάλο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (ακριτικές και νησιά)  Μείωση περιττών εξόδων για την μεταφορά του ασθενή  Αποφεύγεται η ταλαιπωρία του ασθενή κατά την μετακίνησή του  Άμεση επικοινωνία οδοντιατρείου-οδοντοτεχνικού εργαστηρίου  Ευνοεί την επικοινωνία ασθενή-οδοντιάτρου έτσι ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να αναλυθεί παραστατικά στην οθόνη ενός υπολογιστή  Δυνατότητα αναζήτησης εξατομικευμένων πληροφοριών σχετικών με την δική του στοματική υγιεινή  Εξειδικευμένοι οδοντίατροι μπορούν να παρέχουν υποστήριξη από μακριά σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων  Παρακολούθηση σεμιναρίων μέσω διαδικτύου από εξειδικευμένους οδοντιάτρους με ειδικές ικανότητες διδασκαλίας.

7 Προβλήματα  Τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ακριβή και ποιοτικά έτσι ώστε να γίνεται σωστή διάγνωση  Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί ο κίνδυνος λάθους κατά την άσκηση του επαγγέλματος με βάση τα καθορισμένα πρότυπα. Για να συμβεί αυτό πρέπει : 1)Να υπάρχει παραβίαση των προτύπων αυτών 2)Να υπάρχει βλάβη στον ασθενή 3)Να υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ βλάβης και παραβίασης  Πρόβλημα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που μεταφέρονται μέσω διαδικτύου και φυλάσσονται σε ηλεκτρονικούς φακέλους (διαρροή προσωπικών δεδομένων)

8 Παράδειγμα  Κάτοικος ενός μικρού απομακρυσμένου νησιού του Αιγαίου έπειτα από ατύχημα έπαθε σοβαρό κάταγμα στην κάτω γνάθο. Ο γενικός οδοντίατρος του νησιού μη έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις για το περιστατικό κατέφυγε στην χρήση τηλεοδοντιατρικής. Επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με γναθοπροσωπική χειρούργο που βρισκόταν στην Αθήνα και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατάφερε να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

9 TDA  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και αναφέρεται σε στρατιωτικούς οδοντιάτρους που συμβουλεύονται ειδικούς για περιστατικά ασθενών.  Τα κύρια συστήματα τηλεπικοινωνίας που χρησιμοποιεί είναι τα POTS-based, ISDN-based, WEB-based  Σκοπό είχε την διερεύνηση της εφαρμογής της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας της πληροφορικής στην κλινική πράξη δίνοντας έμφαση στην αύξηση πρόσβασης του ασθενή σε ποιοτική οδοντιατρική περίθαλψη αλλά και στην ανάπτυξη ενός οικονομικού και αποτελεσματικού τηλειατρικού συστήματος.

10 POTS-based system  Δοκιμάστηκε και εφαρμόστηκε το 1997 στις: Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία  Εγκαταστάθηκε για τον Αμερικάνικο στρατό σε 52 περιοχές στην Ευρώπη και 16 στην Αμερική  Είναι εύχρηστο και έχει χαμηλό κόστος

11 ISDN-based system  O στρατός κάνει χρήση διαδικτυακού εξοπλισμού τηλεδιάσκεψης, γραμμές ISDN με ταχύτητα 128Kbps, ενδοστοματική κάμερα και κάμερα έγγραφης βίντεο.  Το 1996 το Υ.Α των ΗΠΑ εγκαθίδρυσε ένα ιατρικό δίκτυο στη Βόσνια για την επικοινωνία των οδοντιάτρων που βρίσκονταν σε πεδία μαχών με οδοντιάτρους από πέντε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ (Ουάσινγκτον, Τέξας, Κολούμπια, Καλιφόρνια, Χαβάη)  Το τμήμα τηλεοδοντιατρικής αυτού του προγράμματος χρησιμοποιεί δορυφορική επικοινωνία που επιτρέπει τους στρατιωτικούς φυσικούς να συμβουλεύονται ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας ζωντανή εικόνα και ήχο.

12 WEB-based system  Εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 1997 και αποτελείται από ένα laptop,μια ψηφιακή κάμερα ένα web browser και πρόσβαση στο διαδίκτυο  Έχει εφαρμοστεί σε περίπου 50 κλινικές της Ευρώπης

13 Εικόνες

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Τηλεοδοντιατρική-TDA Σιάβος Νικόλαος Τσεβεκίδης Ιωάννης Χρυσομάλλης Θεόδωρος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google