Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβική ηλικία”

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβική ηλικία”"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβική ηλικία”
Γυμνάσιο Αμυνταίου Ομιλήτριες : Μπούτσκου Λεμονιά Σερμπίνη Σουλτάνα

2 Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Στη διάρκεια της ήβης, συµβαίνουν στο άτοµο τεράστιες βιοσωµατικές αλλαγές, από τις οποίες σίγουρα πολύ σηµαντική είναι η ωρίµανση των γεννητικών (σεξουαλικών) αδένων. Ακόµα µεγαλύτερη σηµασία, όµως, έχει το γεγονός, ότι στην ηλικία αυτή λαµβάνει χώρα η ωρίµανση πολλών, ταυτόχρονα, και κρίσιµων συναισθηµατικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του ατόµου, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία. Για τον λόγο αυτό, το ξύπνηµα της σεξουαλικής ορµής γεννά εντάσεις και σφοδρές, ακαθόριστες, επιθυµίες.

3 Η πρώιµη εφηβεία Η εφηβεία αρχίζει, βαθµιαία, κατά το τέλος της λανθάνουσας περιόδου (περίπου στα 10 ½ - 11 χρόνια) και τελειώνει µε την έναρξη της ενήλικης ζωής (από τα 18 µέχρι τα 21 χρόνια). Η εφηβική ηλικία µπορεί να διαιρεθεί σε τρία στάδια: στην πρώιµη εφηβική ηλικία, από τα 10 ½ - 11 χρόνια µέχρι τα 14, στη µέση, από τα 14 µέχρι τα 16 – 17 και στην όψιµη, από τα 16 – 17 µέχρι τα 20 – 21. Η πρώιµη εφηβεία είναι η εποχή της αντιφατικότητας, και συνυπάρχουν η αποµόνωση και η ανεπιφύλακτη αποδοχή των συνοµηλίκων, ο εγωκεντρισµός και ο αλτρουισµός, η αγένεια αλλά και η ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς και αισιοδοξία εναλλασσόµενη µε µια αίσθηση µαταιότητας. Οι έφηβοι παλεύουν για την παραχώρηση ελευθερίας, αλλά, αν αυτή τους παραχωρηθεί ανεπιφύλακτα, το εκλαµβάνουν αυτό σαν παραµέλησή τους. Η πραγµατικότητα είναι ότι ο έφηβος έχει ανάγκη να υπάρχει κάτι ενάντια στο οποίο να επαναστατήσει.

4 Η µέση εφηβεία Η µέση εφηβεία έχει σχέση µε τη χειραφέτηση από τους γονείς, κάτι για το οποίο χρησιµοποιούνται διάφοροι µηχανισµοί. Η αντιστροφή του συναισθήµατος κάνει τον έφηβο απόµακρο και εχθρικό απέναντι στους γονείς του, καθώς προσπαθεί να προφυλάξει τον εαυτό του από τα απειλητικά συναισθήµατα της προσκόλλησης. Σε αυτό το στάδιο, καινούρια αντικείµενα υπερεξειδανίκευσης και προσκόλλησης γίνονται αφορµή για παροδικές µερικές ταυτοποιήσεις, κατά την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Συχνό φαινόµενο είναι αυτό της ναρκισσιστικής ενασχόλησης, που µπορεί κάποτε να φτάσει τα όρια της ναρκισσιστικής αποµόνωσης. Τέλος, βρίσκουµε την ανάπτυξη τάσεων όπως ο ασκητισµός και η επιδίωξη διανοητικών στόχων. Μέσα από αυτόν τον ασκητισµό, ο έφηβος προσπαθεί να αποκηρύξει µαζικά όλα όσα σχετίζονται µε την έκφραση της σεξουαλικότητας και της επιθετικότητάς του, που είναι φυσικές εκδηλώσεις κατά την εφηβεία

5 Η όψιµη εφηβεία Η όψιµη εφηβεία : Με την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η εφηβεία και επιτυγχάνονται τρεις βασικές επιδιώξεις: α. η ανεξαρτητοποίηση από τους γονικούς δεσµούς της παιδικής ηλικίας, καθώς και η απελευθέρωση από τις συγκρούσεις της εποχής εκείνης, όταν οι γονείς λειτουργούσαν ως τα πιο σηµαντικά αντικείµενα επιθετικών και σεξουαλικών τάσεων, β. η ικανότητα λειτουργίας σε ένα γεννητικό σεξουαλικό επίπεδο, για να ολοκληρωθούν τασεξουαλικά συναισθήµατα µε τρυφερότητα, συµπάθεια και ώριµη αγάπη και γ. η διαµόρφωση µιας σταθερής ταυτότητας, που είναι µια περίπλοκη έννοια, καθώς περιλαµβάνει µια έννοια της ατοµικής ταυτότητας, µια συνέχεια της προσωπικής ιστορίας του κάθε ατόµου, και µια εσωτερική αίσθηση του΄΄ανήκειν΄΄ σε µια οµάδα. Ο Erikson θεωρεί, ότι κάτι τέτοιο, ως µια βασική ανάγκη της εφηβείας, και η αποτυχία της, οδηγεί σε σύγχυση τ ων ρόλων (Ιεροδιακόνου και συνεργάτες, 1998). Κατά την εφηβική ηλικία υπάρχουν ορισµένα χαρακτηριστικά στην συµπεριφορά, και στα συναισθήµατα του εφήβου, τα οποία θεωρούνται βασικά για την οµαλή ψυχοσωµατική ανάπτυξή του. Η µεγάλη αύξηση της φυσικής ανάπτυξης του εφήβου και η εµφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, όπως η ανάπτυξη του στήθους για τα κορίτσια και το σπάσιµο της φωνής για τα αγόρια, είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου, που κάνουν τον έφηβο να φέρεται αµήχανα, αδέξια, και συχνά χωρίς αυτοπεποίθηση : η εικόνα του σώµατός του έχει αλλάξει, ενώ παράλληλα προσέχει πολύ την εξωτερική του εµφάνιση.

6 Η όψιµη εφηβεία Η συναισθηµατική αστάθεια και οι συχνές συναισθηµατικές αλλαγές του εφήβου είναι ένα ακόµη χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας. Μπορεί, δηλαδή, τη µια στιγµή να είναι πολύ χαρούµενος και την άλλη πολύ µελαγχολικός. Επίσης, παρουσιάζει µεγάλες και συχνές αλλαγές στα ενδιαφέροντά του. Αυτή η χαρακτηριστική συµπεριφορά οφείλεται στις φυσιολογικές µεταβολές, λόγω της φυσικής ανάπτυξης και της γεννητικής ωρίµανσής του. Οφείλεται, όµως, και στα προβλήµατα της κοινωνικής ζωή του, όπως για παράδειγµα στις σχέσεις του µε συνοµηλίκους, αλλά και στο άγχος που προκύπτει από την ανάγκη για ανταπόκριση σε κάποιο πρότυπο.

7 Η όψιµη εφηβεία Επίσης χαρακτηριστικό είναι, το ότι το παιδί βρίσκεται σε µια συναισθηµατική και συµπεριφορική αστάθεια, ενώ προσπαθεί να δηµιουργήσει τη δική του ταυτότητα, ανάλογα µε τα µηνύµατα και τις προσλαµβάνουσες παραστάσεις, που παίρνει από το περιβάλλον του καιτους γονείς του. Οι εναλλαγές προτύπων, η περιοδική προσκόλληση σε κάθε ένα από αυτά, οι ιδεολογικές αναζητήσεις του εφήβου, και η ανάγκη του για συµµετοχή σε οµάδες συνοµηλίκων του, είναι όλες εκφράσεις της ανάγκης του για δηµιουργία και αποσαφήνιση της ταυτότητάς του. Η στάση του εφήβου προς το αντίθετο φύλο είναι, επίσης, χαρακτηριστική, γι’ αυτήν την ηλικία. Στην αρχή της εφηβείας, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, δείχνουν µεγάλη αδιαφορία προς το αντίθετο φύλο. Στη µέση της εφηβείας υπάρχει µια τάση να πηγαίνουν αγόρια µε αγόρια και κορίτσια µε κορίτσια. Στην όψιµη εφηβική ηλικία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο.

8 Από αγόρι άνδρας Η ανατομία και η σωματική διάπλαση του άνδρα και της γυναίκας εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες σε σχέση με αυτές των αρσενικών και τα θηλυκών του ζωικού βασιλείου. Οι άνδρες διαφέρουν συχνότερα από τις γυναίκες ως προς το ανάστημα, τη σιλουέτα και το βάρος. Ο,τι κυρίως διαχωρίζει τα δύο φύλα είναι τα γεννητικά τους όργανα και οι μεταβολές κατά την εξέλιξή τους, που εμφανίζονται με τη σωματική ωρίμανση και προκαλούνται από τη δράση των γεννητικών ορμονών. Οι αλλαγές που σηματοδοτούν τη σωματική εξέλιξη του αγοριού, ώσπου να ανδρωθεί και να αποκτήσει την ικανότητα αναπαραγωγής, αρχίζουν οπό την προεφηβεία και το πρώτο διάστημα της εφηβείας, και ολοκληρώνονται, ανάλογα με το άτομο, από το 14ο έως το 18ο έτος.

9 Από κορίτσι γυναίκα Η ανατομία και η σωματική διάπλαση του άνδρα και της γυναίκας εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες σε σχέση με αυτές των αρσενικών και τα θηλυκών του ζωικού βασιλείου. Οι άνδρες διαφέρουν συχνότερα από τις γυναίκες ως προς το ανάστημα, τη σιλουέτα και το βάρος. Ο,τι κυρίως διαχωρίζει τα δύο φύλα είναι τα γεννητικά τους όργανα και οι μεταβολές κατά την εξέλιξή τους, που εμφανίζονται με τη σωματική ωρίμανση και προκαλούνται από τη δράση των γεννητικών ορμονών. Προς το τέλος της εφηβείας, το σώμα του κοριτσιού μεταμορφώνεται σταδιακά σε γυναικείο. (Πριν από την εφηβεία, τα αγόρια και τα κορίτσια, εκτός από τη διαφορά τους στα εξωτερικά όργανα αναπαραγωγής, μοιάζουν). Οι μεταβολές που συμβαίνουν συνδέονται άμεσα με την έκκριση των γυναικείων γεννητικών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Το κορίτσι ψηλώνει, οι γοφοί και οι μηροί του "δένουν", το κορμί στρογγυλεύει και αποκτά καμπύλες. Οι μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα συνδέονται άμεσα με την έκκριση των γυναικείων γεννητικών ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

10 Το γυναικείο σώμα Τριχοφυΐα Η τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 11 ή 12 χρόνων, μόλις αρχίσει η ανάπτυξη των μαστών. Η τριχοφυΐα στα γεννητικά όργανα εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 11 ή 12 χρόνων, μόλις αρχίσει η ανάπτυξη των μαστών. Το τρίχωμα είναι μακρύ, χοντρό και σγουρό. Παρουσιάζεται πρώτα στο αιδοίο και σταδιακά καλύπτει το εφήβαιο και τα κολπικά χείλη, σχηματίζοντας ένα ανάποδο τρίγωνο. Σε ορισμένες γυναίκες αναπτύσσεται έως τον ομφαλό και προς τους μηρούς. Η τριχοφυΐα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα: σε άλλες είναι πυκνή και σε άλλες αραιή. Οι τρίχες δεν έχουν απαραίτητα ίδιο χρώμα με τα μαλλιά και είναι δυνατόν να ασπρίσουν με τον καιρό. Οι μασχάλες αποκτούν τρίχωμα δύο χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνισή του στο εφήβαιο. Μυς και λίπος Οταν το κορίτσι γίνεται εννέα έως δέκα χρόνων, παρατηρείται αύξηση λίπους στους μαστούς, τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Αργότερα, από τα 15 έως τα 17 του χρόνια, θα προστεθεί και άλλο λίπος στις ίδιες περιοχές. Ενώ όμως οι γοφοί θα στρογγυλέψουν και θα φαρδύνουν, η μέση θα λεπτύνει και θα διαγράφεται αισθητά. Στην περίοδο αυτή, ορισμένες κοπέλες αποκτούν στην επιδερμίδα τους μοβ ή άσπρες γραμμές. Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα τους τεντώνεται υπερβολικά και βίαια από τη ραγδαία ανάπτυξη.

11 Τα γεννητικά όργανα του άνδρα
Τα γεννητικά όργανα του άνδρα Η σεξουαλική ανατομία του άνδρα αποτελείται από ένα συνδυασμό οργάνων αναπαραγωγής. Ορισμένα είναι ορατά και άλλα κρυμμένα. Το ορατά περιλαμβάνουν το πέος και το όσχεο, όπου βρίσκονται οι όρχεις και η επιδιδυμίδα. Τα μη ορατά είναι ο προστάτης, η σπερματοδόχος κύστη και ο σπερματικός ή αρχικός πόρος του όρχεως. Η ανατομία του πέους Το πέος έχει δύο λειτουργίες: είναι ο αγωγός για την έξοδο των ούρων και το όργανο που εισάγει το σπέρμα στο γυναικείο κόλπο.

12 Τα γεννητικά όργανα της γυναίκας
Τα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας είναι πολύπλοκα και για πολλούς καλύπτονται με κάποιο μυστήριο, ίσως γιατί, τοποθετημένα καθώς είναι στο εσωτερικό του σώματος, φαίνονται λιγότερο. Το σύνολο των γυναικείων εξωτερικών σεξουαλικών οργάνων, η είσοδος του κόλπου και οι γύρω περιοχές, ονομάζονται αιδοίο. Αυτή η εξαιρετικά ευαίσθητη και ερωτογενής ζώνη περιλαμβάνει το εφήβαιο, που βρίσκεται μπροστά, το περίνεο, πίσω, και δεξιά και αριστερά τα μεγάλα και τα μικρά χείλη. Αλλά τα γεννητικά όργανα της γυναίκας δεν είναι μόνο αυτά. Οι μαστοί, ο πρόδρομος και η ουρήθρα αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα αυτού του συστήματος. Μαστοί Το σχήμα και η εμφάνιση των μαστών αλλάζουν όχι μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και στα διαφορετικά στάδια ζωής κάθε γυναίκας. Οι μαστοί είναι σύμβολο θηλυκότητας και βάζουν τη σφραγίδα τους στην εικόνα του σώματος. Αν και ο κύριος προορισμός τους είναι ο θηλασμός, έχουν αναδειχθεί σε πηγή ερωτισμού και γοητείας, σε καθοριστικό παράγοντα των τάσεων της μόδας και σε μέτρο ομορφιάς. Οι μαστοί ή μαστικοί αδένες είναι τροποποιημένοι ιδρωτοποιοί αδένες και το μέγεθος, το σχήμα και η εμφάνισή τους αλλάζουν όχι μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και στα διαφορετικά στάδια της ζωής κάθε γυναίκας.

13 Τα γεννητικά όργανα της γυναίκας
Η κλειτορίδα Η κλειτορίδα είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του αιδοίου, θεωρείται το "πέος" της γυναίκας, γιατί είναι μια μικρογραφία του συγκεκριμένου ανδρικού μέλους. Ωστόσο, από άποψη ανατομίας και φυσιολογίας είναι μοναδική, καθώς δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο όργανο στο ανδρικό σώμα που να δρα αποκλειστικά ως υποδοχέας και μεταδότης των σεξουαλικών ερεθισμάτων, προκαλώντας ή και αυξάνοντας την ερωτική διέγερση. Το μήκος της κλειτορίδας είναι δύο με τρία εκατοστά. Η κορυφή της καλύπτεται από μια ευαίσθητη μεμβράνη πλούσια σε νευρικές απολήξεις. Κατά τη σεξουαλική πράξη, η κλειτορίδα διπλασιάζεται και προκαλείται η στύση της, όπως ακριβώς συμβαίνει με το πέος. Το μέγεθος όλης της κλειτορίδας -του στελέχους και της βαλάνου συμπεριλαμβανομένων- εξαρτάται από τη λήψη ή όχι ορμονών στην περίοδο της εφηβείας. Ο υμένας Σπάνια η πρώτη διείσδυση είναι τόσο οδυνηρή όσο την παρουσιάζουν τα διάφορα αναγνώσματα. Στην παιδική ηλικία, την είσοδο στον κόλπο καλύπτει μια λεπτή και ευλύγιστη μεμβράνη, ο υμένας, που έχει κατά κανόνα οπές, επιτρέποντας έτσι στο αίμα της έμμηνου ρύσης να περνά. (Υμήν ή Υμέναιος ήταν στην αρχαιότητα ο θεός των γαμήλιων τελετών.) Το πάχος του ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Στις σπάνιες περιπτώσεις που είναι σκληρός και άκαμπτος, προκαλεί δυσκολίες στην ερωτική πράξη. Ακόμη και τότε όμως μπορεί να κοπεί με μια απλή χειρουργική επέμβαση και τοπική αναισθησία. Συνήθως όμως, ο υμένας διαρρηγνύεται από τις δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας, όπως η γυμναστική, ο χορός, η ποδηλασία, η ιππασία και άλλα σπορ ή ακόμα και από τη χρήση ταμπόν. Ακόμη και όταν έχει παραμείνει άθικτος, σπάνια η πρώτη διείσδυση είναι τόσο οδυνηρή όσο την παρουσιάζουν τα διάφορα αναγνώσματα

14 Η σεξουαλικότητα για το κορίτσι
Η ορµονική ενεργοποίηση του κοριτσιού, σηµατοδοτείται µε τονερχοµό της περιόδου, γύρω στην ηλικία των 12. Αυτή θεωρείται η «εύκολη ηλικία»των ανοιχτών σεξουαλικών προκλήσεων για το κορίτσι, που θεωρείται πλέον ότι διαµορφώνεται σωµατικά ως γυναίκα, και δέχεται ερωτικές προκλήσεις από αγόρια αλλά και µεγαλύτερους άνδρες. Η έφηβη µπαίνει µε µανία στον καταναλωτισµό της µόδας, φοράει ρούχα που αναδεικνύουν τηοµορφιά της, ενώ οι πρώτες προσεγγίσεις µε άτοµα του άλλου φύλου είναι συνήθως αδέξιες. Τα κορίτσια, ενώ δείχνουν αρχικά ενδιαφέρον για τα αγόρια της ηλικίας τους, στη συνέχεια στρέφονται σε µεγαλύτερα αγόρια, τα οποία φαίνονται πιο ώριµα και ενδιαφέροντα. Μάλιστα, τα κορίτσια αναζητούν λιγότερο την καθαρή σεξουαλική εµπειρία και πιστεύουν περισσότερο στον έρωτα (Ασκητής, 2000). Μέσα από όλες αυτές τις αναπτυξιακές φάσεις, η έφηβη ωριµάζει σεξουαλικά νωρίτερα από ό,τι το αγόρι και θεωρεί τον έρωτα σαν ένα τρόπο επιβεβαίωσης της θηλυκότητάς.

15 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑ

16 Η σεξουαλικότητα για το αγόρι
Για το αγόρι η ηλικία των 11 –14 ετών θεωρείται, ότι είναι η πιο άχαρη περίοδος. Είναι η ηλικία, που µέσα στη σεξουαλική του αφύπνιση, χάνει λίγο την εικόνα του, γυρίζει προς την παιδικότητα ή θέλει να εκτοξευτεί στον ανερχόµενο ανδρισµό του. Μεγαλώνει αργά σ’ αυτά τα χρόνια, όµως τα πράγµατα τρέχουν γύρω του, αποκτάει φίλους, ντύνεται µπερδεµένα, ενώ ταλαιπωρεί τους γονείς του, που τον βλέπουν κάποιες φορές νευρικό και ανήσυχο. Οι αναζητήσεις του είναι πιο παιδικές, από αυτές του κοριτσιού. Τα αγόρια µπορεί να είναι επιθετικά ή υπερβολικά ιπποτικά, να αναζητούν κατευθείαν τη σεξουαλική εµπειρία ή, αντίθετα, να κυριαρχούνται από ιδεαλιστικές προθέσεις. Όµως, είναι η συνάντηση του αγοριού και του άνδρα, των συνεχών αντιπαραθέσεων και αντιθέσεων (Ασκητής, 1995). Ο ίδιος νιώθει πολύ µεγάλες αλλαγές και γεύεται πολλές διαφορετικές καταστάσεις και εικόνες. Είναι η πρώτη περίοδος της µεγάλης κοινωνικοποίησής του, της επιρροής και της αντιγραφής του δυνατού φύλου, που θαυµάζει. Το αγόρι βιολογικά και σωµατικά δείχνει τα πρώτα στοιχεία αρρενωπότητας, ψηλώνει, µεγαλώνει ο σκελετός του, ο οποίος µέχρι τα 17 φαίνεται να ανδροποιείται. Ο έφηβος αποκτά µεγαλύτερη εµπειρία στη σωµατο – σεξουαλική επαφή.

17 Η σεξουαλικότητα για το αγόρι
Ερωτεύεται για να ικανοποιήσει το σεξουαλικό του ένστικτο και να εκτονώσει την ένταση που του προκαλεί Η καλή γνώση του εφήβου για τις βιολογικές του αλλαγές, θα τον βοηθήσει να εξοικειωθεί µε τις αλλαγές που έρχονται. Το ορµονικό του σύστηµα, µε κυρίαρχη την ανδρική ορµόνη (τεστοστερόνη), του δηµιουργεί εξάψεις, εύκολους στυτικούς ερεθισµούς, «φουσκώµατα» συναισθηµάτων και παρορµήσεων, ώστε να ερωτεύεται οποιοδήποτε πρόσωπο τον συγκινεί σεξουαλικά. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι, έχει ξεκινήσει η σεξουαλική αφύπνιση του εφήβου, και θα πρέπει να υπάρξει σεβασµός και κατανόηση από τα άτοµα που τον περιβάλλουν και ιδιαίτερα από τους γονείς, ώστε να µπορέσει ο έφηβος να διαµορφώσει τη σεξουαλική του ταυτότητα (Ασκητής, 2000).

18 Ομοφυλοφιλία Η ομοφυλοφιλία ορίζεται ως η ερωτική έλξη ή και σεξουαλική επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται στην Ελλάδα να αποκαλείται η ομοφυλοφιλία ως ομοερωτική συμπεριφορά ή ομοερωτικός προσανατολισμός. Ο όρος ομοφυλοφιλία είναι νεότερο, λόγιο μεταφραστικό δάνειο. Πλάστηκε στην Ελληνική κατά τον 19ο αι. ως απόδοση του γερμ. Homosexualität. Τον γερμανικό όρο είχε πλάσει ο Αυστριακός νευρολόγος-ψυχίατρος von Krafft-Ebing, ο οποίος μελέτησε συστηματικά τις σεξουαλικές αποκλίσεις. Η γερμανική λέξη είναι, εν μέρει, ελληνογενής (ως προς το λεξικό πρόθεμα Homo-, το οποίο ανάγεται στο αρχ. επίθετο ὁμός «κοινός, ο ίδιος»). Συνεπώς, η ελληνική λέξη, αποδίδοντας τη γερμανική, πλάστηκε από το λεξικό πρόθεμα ομο- (< επίθ. ὁμός), το ουσιαστικό φύλον και το λεξικό επίθημα -φιλία, γνωστό από την ήδη αρχ. ομοφυλία «κοινή καταγωγή». Το ουσιαστικό ομοφυλόφιλος πλάστηκε αργότερα ως υποχωρητικός σχηματισμός (retrograde Bildung) από τη λ. ομοφυλοφιλία. Ομοφυλόφιλος < ὁμός + φύλον + φιλία.

19 Ομοφυλοφιλία Τα δύο κυριότερα αντεπιχειρήματα προέρχονται από τη φύση και τις θεωρούμενες σήμερα "φυσιολογικές" πρακτικές του ανθρώπινου είδους. Το επιχείρημα από τη φύση είναι ότι η ομοφυλοφιλία συναντάται και σε ζώα (σε πάνω από 1500 είδη), τα οποία κατά τα άλλα δεν κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Κατά τα άλλα, σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται αρετή η επικυριαρχία πάνω στα φυσικά ένστικτα. Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι το σεξ με προφυλάξεις (που στοχεύει μόνο στην ηδονή) και τα ετερόφυλα, άτεκνα με τη θέλησή τους ζευγάρια, δεν αντιμετωπίζουν την ίδια εχθρότητα με τους ομοφυλόφιλους, παρ' όλο που τα αποτελέσματα είναι τα ίδια (εναντίωση στα φυσικά ένστικτα και μη αναπαραγωγή). Επιπροσθέτως, στο ζωικό βασίλειο η εμφάνιση της ομοφυλοφιλίας έχει παρατηρηθεί ότι αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα (κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται και στον άνθρωπο να εμφανίζεται τουλάχιστον περιοδικά ενστικτωδώς για να επιφέρει συγκεκριμένα οφέλη στην εξέλιξη του είδους). Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι σε συγκεκριμένα είδη τα αρσενικά εμποδίζουν την σπερματική αποτελεσματικότητα άλλων αρσενικών με το να ζευγαρώνουν μαζί τους. Παρομοίως σε άλλα το ζευγάρωμα με άλλο αρσενικό αποσκοπεί στην μεταφορά γενετικού υλικού, το οποίο θα μεταφερθεί σε θηλυκό με το οποίο ο αποδέκτης θα ζευγαρώσει αργότερα (συνεπώς ένα είδος εξελικτικού ανταγωνισμού). Η στάση ζευγαρώματος παρόμοιας με εκείνη των θηλυκών έχει παρατηρηθεί σε άλλα, όταν επικρατεί ήττα από άλλο αρσενικό, λειτουργία που πιθανών αποσκοπεί στην παραδοχή και αρμονική συνύπαρξη προς όφελος της ομάδας. Ζευγάρια θηλυκών γλάρων είναι κοινότυπα, κάτι το οποίο συνήθως πιστεύεται ότι οφείλεται στην έλλειψη αρσενικών στο είδος σε σχέση με τις ανάγκες μεγαλώματος των νεογνών.

20 Κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα AIDS
Το AIDS, προφέρεται Έιτζ, (ακρωνύμιο του Αγγλ. Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV, (Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, Αγγλ. Human Immunodeficiency Virus), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα επιτυγχάνουν καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι πλήρη θεραπεία, δηλαδή εξάλειψη του ιού. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς χρήση προφυλακτικού και μέσω χρήσης κοινών συρίγγων (όπως π.χ. κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών). Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία.

21 AIDS Ο αριθμός των θυμάτων από AIDS εκτιμάται από 1,9-2,4 εκ. για το 2007 παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το AIDS άρχισε να γίνεται γνωστό περί τα τέλη του 1984 με μιά εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας πρός το ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων. Σταδιακά άρχισαν να μεταδίδονται περισσότερες πληροφορίες και το πρώτο ιατρικό βιβλίο γιά το AIDS κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα" στά μέσα του 1985 Ο πρώτος βεβαιωμένος θάνατος από AIDS σημειώθηκε στα 1959 στην Αφρική (διαγνώστηκε αναδρομικά με εξέταση ιστών του θύματος), ενώ υπάρχει και ένας δεύτερος που υποστηρίζεται ότι προκλήθηκε από τη νόσο την ίδια χρονιά στην Αγγλία. Ακολούθησαν σποραδικοί θάνατοι στην Αφρική και τη Νορβηγία, όμως η μικρή συχνότητα δεν προκάλεσε ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60, ο ιός πέρασε στην Αϊτή κι από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη νόσο εκδόθηκε το 1981 από τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ και αφορούσε πέντε περιστατικά ομοφυλόφιλων ανδρών στο Λος Άντζελες. Λόγω του αρχικού περιορισμού της λοίμωξης στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα, το AIDS χαρακτηρίστηκε ως περίεργη «νόσος των ομοφυλόφιλων», «καρκίνος των ομοφυλόφιλων» ή «πανούκλα των ομοφυλόφιλων», επειδή οι πρώτοι διαγνωσμένοι ασθενείς ανήκαν σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Αργότερα όμως επηρέασε και άλλες από τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ναρκομανείς ή οι αιμορροφιλικοί, μολύνοντας τελικά και άτομα που δεν ανήκαν σε αυτές τις ομάδες. Σήμερα η ετεροσεξουαλική επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει λόγω του AIDS περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περίπου 40 επιπλέον εκατομμύρια νοσούν. 

22 Κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Χλαμύδια Προκαλούνται από βακτήρια, τα χλαμύδια μπορούν να κάνουν ζημιά στα όργανα αναπαραγωγής όπως τη μήτρα και τις ωοθήκες. Έχει αμυδρά ή καθόλου συμπτώματα. Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ καθώς και του πρωκτικού και του αιδιακού. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πάσχει από χλαμύδια και έτσι μεταδίδονται εύκολα από το ένα άτομο σε ένα άλλο. Μπορεί να μεταδοθεί και από γονέα σε παιδί κατά την γέννα. Συνήθως συναντάτε σε άτομα που έχουν επίσης και γονόρροια. Σημείωση: Νεαρές κοπέλες(που είχαν περιστασιακό σεξ με άντρες) θα έπρεπε να κάνουν τεστ για χλαμύδια και γονόρροια μαζί με τις ετήσιες εξετάσεις τους γιατί οι γυναίκες είναι φορείς αυτών των ΣΜΝ χωρίς να το καταλαβαίνουν μιας και δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Γονόρροια Η Γονόρροια προκαλείται από βακτήρια που βρίσκονται στο αιδοίο, πέος, μάτια, λαιμό και πρωκτό. Όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με αυτό το βακτήριο τότε μολύνεται. Είναι δυνατό να μεταδοθεί αυτό το ΣΜΝ μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άντρα σε γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν αιμορραγίες, κάψιμο κατά την ούρηση, ενοχλήσεις στο εξωτερικό του αιδοίου. Οι άντρες μπορεί να παρατηρήσουν κάψιμο κατά την ούρηση και κοκκίνισμα του πέους καθώς και αίμα στα ούρα τους.

23 Κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Ψώρα Όταν μικροσκοπικά έντομα μπαίνουν κάτω από το δέρμα και αφήνουν αυγά τότε κάποιος έχει ψώρα. Όταν γεννιούνται τα αυγά τα παράσιτα βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Ψώρα κολάει κανείς από επαφή δέρμα με δέρμα. Δε χρειάζεται να κάνει κάποιος σεξ για να κολλήσει ψώρα. Συνήθως προκαλεί κόκκινες φουσκάλες και φαγούρα στις μολυσμένες περιοχές. Σύφιλη Η σύφιλη μεταδίδεται από απαευθείας επαφή με μια πληγή. Η σύφιή βρίσκεται στον πρωκτό, στα γεννητικά όργανα και στο στόμα. Είναι δύσκολο να την εντοπίσει κανείς γιατί οι πληγές που εμφανίζονται φεύγουν από μόνες τους. Αλλά η ασθένεια παραμένει και κάνει ζημιά σε πολλά όργανα.

24 Κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Ηπατίτιδα Υπάρχουν πολλοί τύποι ηπατίτιδας, και μερικοί μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Αυτό το ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών. Η ηπατίτιδα προκαλεί προβλήματα στο συκώτι και σε μερικούς τύπους καρκίνου. Έρπης Ο έρπης μεταδίδεται από στοματική, πρωκτική ή επαφή με τα γεννητικά όργανα.. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού ή με άλλη επαφή δέρμα με δέρμα όταν υπάρχει ανταλαγή σωματικών υγρών. Ο έρπης θεωρείται ακόμα πιο μεταδοτικός όταν είναι εμφανή τα συμπτώματά του αλλά είναι ακόμα μεταδοτικός ακόμα και αν δεν είναι εμφανή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πληγές, φουσκάλες, φαγούρα και πόνος στις μολυσμένες περιοχές. HPV/κονδυλώματα Human Papillomavirus (HPV), γνωστός ως κονδυλώματα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα γεννητικά όργανα καθώς και με στοματική και πρωκτική επαφή. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αιδοίου, ή στον πρωκτό το λαιμό και στο πέος.  Εμφανίζεται σαν σπυράκι στην αρχή και μετά φουσκώνει. Δεν χρειάζονται να είναι εμφανή τα συμπτώματα για να είναι μεταδοτικό.

25 Κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Τριχομονάδες Οι τριχομονάδες προκαλούνται από ένα πρωτοζωικό παράσιτο που λέγεται Trichomonas Vaginitis, που μολύνουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή. Συχνά δεν έχει συμπτώματα. Συμπτώματα της είναι ερεθισμός, κακιά οσμή, φαγούρα.  Εύκολα μεταδίδεται μέσω 2 λεσβιών. Αν το αφήσετε για καιρό χωρίς θεραπεία τότε προκαλειται ερεθισμός στο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και το εσωτερικό των μηρών.  Κολπιτιδα Υπάρχουν 3 κοινοί τύποι κολπίτιδας. Η αλλεργική κολπίτιδα είναι συχνά αντίδραση σε λατέξ. Η ατροφική κολπίτιδα είναι συνήθως σημάδι χαμηλού επιπέδου οιστρογονου που συμβαίνει κατά την εμμηνοπαυση ή κατά το θηλασμό. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από την συγκέντρωση βακτηρίων στο αιδοίο. Αυτά προκαλούν ένα κίτρινο- πράσινο λεκέ στο εσώρουχο. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί να έχει και άλλα αίτια.  Μύκητες (Candidiasis) Οι περισσότερες μυκητισιάσεις, γνωστές ως candidiasis, προκαλούνται από το μύκητα Candida albicans.Προκαλείται όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μύκητα στο αιδοίο ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Συμπώματα περιλαμβάνουν φαγούραμ αποβολή άσπρ υγρών από το κόλπο και πρήξιμο. Οι περισσότερες γυναίκες. Το σεξ βοηθάει στην παραγωγή αυτών των μυκήτων αλλά μπορεί να εμφανίζονται και για διάφορους άλλους λόγους. Όπως κακή διατροφή , στρες, διαβήτης κλπ.

26 ΜΕΘΟ∆ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Προφυλακτικό
Τα αντρικά προφυλακτικά από λάτεξ τοποθετούνται στο ερεθισμένο πέος λίγο πριν τη σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, το γυναικείο προφυλακτικό τοποθετείται μέσα στον κόλπο ακόμα και ώρες πριν την επαφή. Οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει στην αγορά πολλά είδη προφυλακτικών που διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος, πάχος ακόμα και γεύση. Σε μερικά χρησιμοποιείται και σπερματοκτόνο υγρό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Παλιότεροι τύποι προφυλακτικών φτιαγμένοι από έντερα ζώων είναι ακόμα διαθέσιμοι στην αγορά. Χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα αλλεργικά στο λάτεξ, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα προφυλακτικά από πολυαιθυλένιο και πολυουρεθάνη είναι αποτελεσματικά και συμβατά με λιπαντικά που βασίζονται στο λάδι και χρησιμοποιούνται και από άτομα αλλεργικά στο λάτεξ. Ως μέθοδος ελέγχου γεννήσεων τα προφυλακτικά έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης χρήσης και των ελάχιστων παρενεργειών καθώς και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τυπικά έχουν 85% επιτυχία, ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 98% με σωστή χρήση και συνδυασμό με σπερματοκτόνο υγρό ή φαρμακευτική αγωγή

27 ΜΕΘΟ∆ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΣΚΙΑ
Τα αντισυλληπτικά δισκία αποτελούν την παλαιότερη και πλέον δημοφιλή μορφή ορμονικής αντισύλληψης. Καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, έχουν μελετηθεί αρκετά και Παγκοσμίου κύρους Επιστημονικές έρευνες, με εκατομμύρια γυναίκες, έχουν αποδείξει την ασφάλεια τους. Τα αντισυλληπτικά δισκία εμφανίζουν εκτός της αντισύλληψης, και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, όπως: βελτίωση της ακμής, της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, του πόνου της περιόδου καθώς και της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος. Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καλοηθών παθήσεων του μαστού, καρκίνου της μήτρας, ωοθηκών και παχέος εντέρου. Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών. Έχει αποδειχθεί μείωση στη εκδήλωση σαλπιγγίτιδας και εξωμητρίων κυήσεων, προλαμβάνουν την οστεοπόρωση σε κάποιες έφηβες, και προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου. Με τα πλέον σύγχρονα αντισυλληπτικά δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος της. Αντίθετα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και μικρή απώλεια κιλών. Σαφώς υπάρχουν καταστάσεις και περιπτώσεις γυναικών, όπου η λήψη αντισυλληπτικών δεν είναι ενδεδειγμένη, όπως σε βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα. Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί τον γυναικολόγο και να αποκλειστούν οι καταστάσεις αυτές. Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών, αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως αυτές να έχουν μεγάλη αποδοχή και χρήση στη Χώρα μας.

28 ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Εμποδίζει την εμφύτευση στη μήτρα του γονιμοποιημένου ωαρίου επειδή μεταβάλλει το ενδομήτριο, επίσης πιστεύεται ότι ίσως αναστέλλει την ωορηξία. Το χάπι της επόμενης μέρας (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια «πυροσβεστική», περιστασιακή, έκτατης ανάγκης μέθοδο αντισύλληψης που προλαμβάνει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς ή με ανεπαρκή αντισύλληψη. Συνήθως εφαρμόζεται όταν η γυναίκα ξεχάσει να λάβει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό «βγει/σπάσει», καθώς επίσης όταν ο σύντροφος δεν αποσύρει το πέος από τον κόλπο έγκαιρα, προκειμένου να εκσπερματίσει εκτός, όταν η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας έχει επιλεγεί ως μέθοδος αντισύλληψης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν μπορεί να αποτελεί τακτική αντισυλληπτική μέθοδο και πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από υπόδειξη του γυναικολόγου.


Κατέβασμα ppt "“Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εφηβική ηλικία”"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google