Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίκτυα Παραγωγών -Καταναλωτών Μιχάλης Τρεμόπουλος Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Ημερίδα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίκτυα Παραγωγών -Καταναλωτών Μιχάλης Τρεμόπουλος Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Ημερίδα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίκτυα Παραγωγών -Καταναλωτών Μιχάλης Τρεμόπουλος Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Ημερίδα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Θ.Ο. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΙΚΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Κυριακή 13 Μαρτίου, 12:00, HELEXPO Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», Αίθουσα Β’

2 Η πολλαπλή κρίση  Κρίση οικονομική, με ένα οικονομικό μοντέλο που δε μπορεί να δουλέψει πια όπως πρώτα.  Κρίση κοινωνική, όχι μόνο όπως τη γνωρίζουμε συνήθως.  Κρίση περιβαλλοντική, που δε χρειάζεται να την αναλύσουμε περισσότερο εδώ.

3 Υποδομές βιωσιμότητας Πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις τρεις, ταυτόχρονα, επενδύοντας σε μεγάλη έκταση στη δημιουργία αυτού που λέμε «υποδομές βιωσιμότητας»:  Δημιουργούμε μαζικά πράσινες θέσεις εργασίας  Τονώνουμε την οικονομία  Την οδηγούμε σε κατευθύνσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον

4 Τι αφορούν;  Την ενέργεια (εξοικονόμηση, ανανεώσιμες, μονώσεις κτιρίων)  Τις μεταφορές (σιδηρόδρομος, συγκοινωνίες, συνδυασμένες μεταφορές, περιφερειακά πάρκινγκ στις εισόδους των πόλεων)  Το νερό (εξοικονόμηση, τριτοβάθμιος βιολογικός και δίκτυα επαναχρησιμοποίησης για μη πόσιμες χρήσεις),  Τη γεωργία, τον τουρισμό αλλά και το αστικό περιβάλλον, την εφαρμοσμένη έρευνα, τη βιώσιμη διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων με τελικό στόχο το μηδενισμό τους και πολλά άλλα...

5 Εναλλακτική αντιμετώπιση του χρέους Δύο βασικοί δρόμοι: 1. Συνταγές Δ.Ν.Τ. σε δεκάδες χώρες, με βίαιη ύφεση και στύψιμο της οικονομίας, με θύματα τη μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους. Είναι η συνταγή που ακολουθεί και το Μνημόνιο: υπέρμετρο τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολη διέξοδο. 2. Με συγκροτημένη παρέμβαση κατά της ύφεσης, επενδύοντας σε μια συνολική βιώσιμη διέξοδο, μια ταυτόχρονη απάντηση και για τις τρεις όψεις της κρίσης.

6 Επένδυση στη Βιωσιμότητα Άξονας 1 ος : Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου Άξονας 2 ος : Απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη Άξονας 3 ος : Αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών Άξονας 4 ος : Ενίσχυση καινοτομίας και έρευνας

7 Νέο πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση  Με ταχεία ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών εργαλείων, όπως το δασολόγιο ή τα Χωροταξικά Σχέδια κ.α.  Με ισχυρή κοινωνική οικονομία,  Απευθείας δικτύωση των αγροτών με τους καταναλωτές των γειτονικών πόλεων, που θα επιτρέψει καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και μεγαλύτερη δυνατότητα να ξέρουμε τι τρώμε  Με τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης και ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς χρήματα.

8 Αγροτική οικονομία & αλλοτρίωση  Η αλλοτρίωση του αγροτικού επαγγέλματος είναι σχεδόν ολοκληρωτική:  Εξάρτηση από εταιρείες φυτοφαρμάκων και σπόρων,  Εξάρτηση από διακινητές και μεσάζοντες,  Κανένας έλεγχος στις τιμές

9 Ζητούμενο η συνεργασία και η αλληλεγγύη  Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι μεσάζοντες και η διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, έχουν καταργήσει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών  Η επαφή του καταναλωτή με την τροφή του και τον τρόπο αλλά και τον τόπο παραγωγής της είναι σχεδόν μηδενική.  Οι επαφές καταναλωτών – παραγωγών και πολύ περισσότερο καταναλωτών – φυσικού περιβάλλοντος προέλευσης της τροφής έχουν καταστραφεί.

10 Κοινωνική και συμμετοχική οικονομία  Τα δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών είναι μια μορφή συμμετοχικής οικονομίας, με χαρακτηριστικά:  Την εξαφάνιση των μεσαζόντων,  Την άμεση επαφή των καταναλωτών με τους παραγωγούς και τα χωράφια,  Τις δυνατότητες επικοινωνίας και συνδυαζόμενης λήψης αποφάσεων μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών.

11 Community-supported agriculture Αυτός είναι ο αγγλικός όρος για τα δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών.  http://en.wikipedia.org/wiki/Community-supported_agriculture  Κοινότητα ατόμων που υποστηρίζουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπου παραγωγοί και καταναλωτές μοιράζονται ρίσκα και ωφέλειες της παραγωγής τροφίμων  Συνήθως περιλαμβάνει ένα σύστημα εβδομαδιαίας παράδοσης ή παραλαβής (vegetable box scheme).vegetable box scheme

12 March 3, 2008 Top 35 organic box schemes in the UK Having local fruit and veg delivered fresh from the farm to the doorstep has never been easier. Find a scheme near you with our list of suppliers ABEL & COLE www.abel-cole.co.uk www.abel-cole.co.uk RIVERFORD www.riverford.co.uk www.riverford.co.uk EVERYBODY ORGANIC www.everybodyorganic.com www.everybodyorganic.com

13 Μια από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες στη Δ. Μακεδονία

14 Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κέρκυρα  http://topikopoiisi.blogspot.com/2011/03/blog-post_4661.html http://topikopoiisi.blogspot.com/2011/03/blog-post_4661.html  Με πρωτοβουλία του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου (enalktikoergastiri.wordpress.com)  Οι στόχοι του εγχειρήματος είναι οι εξής: 1. Οικονομική απο-ανάπτυξη και τοπικοποίηση. 2. Οικονομία της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αυτοκαθορισμού. 3. Ενίσχυση της μικροοικονομίας. 4. Οικονομία των πολιτών και των κοινωνικών σχέσεων. 5. Οριζόντια και συνεργατική αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων. 6. Κοινωνική δικαιοσύνη. 7. Παράκαμψη των μεσαζόντων. 8. Όχι στην κερδοσκοπία. 9. Ναι στην αχρήματη ανταλλαγή. 10. Ναι στην αυτοπαραγωγή.

15 Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.)  http://synparmes.gr/, Μελενίκου 29, Θεσσαλονίκη http://synparmes.gr/  «Θέλουμε να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη δημιουργία δικτύων αλληλοϋποστήριξης συνεταιριστικών προϊόντων, επιδιώκοντας τη διάθεση τους σε συνεταιριστικά πρατήρια από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς, παρακάμπτοντας έτσι το ρόλο των μεσαζόντων».  «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των μελών των συνεταιρισμών με τους οποίους είμαστε σε επαφή, με στόχο την οργάνωση συνεταιρισμών μικρής κλίμακας, με οριζόντια οργάνωση και οικολογικό χαρακτήρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν και τα βασικά (αλλά όχι απόλυτα) κριτήρια που θέτουμε στη συνεργασία μας με τους συνεταιρισμούς».

16 Ομοτράπεζοι  http://omotrapezoi.blogspot.com/ http://omotrapezoi.blogspot.com/  Δίκτυο νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη που συστάθηκε από ανθρώπους οι οποίοι:  θέλησαν επανακτήσουν την επαφή που είχαν οι παλιότερες γενιές με την παραγωγή της τροφής τους,  ενδιαφέρονται για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν,  αναζητούν παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους γνωρίζουν επισκεπτόμενοι τα αγροκτήματά τους και ενισχύουν την προσπάθειά τους διακινώντας και καταναλώνοντας τα προϊόντα που παράγουν.

17 Το «καλάθι» του Σπόρου  http://kalathi.sporos.org/home.php http://kalathi.sporos.org/home.php  Δίκτυο παραγωγών – καταναλωτών αγροτικών προϊόντων του Συνεταιρισμού «Ο Σπόρος» (http://sporos.org/).http://sporos.org/  «Στο σπόρο θέλουμε να πειραματιστούμε σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα βάζει ένα πλήθος στόχων: την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για το χρήστη. Θέλουμε αυτές οι επιμέρους επιδιώξεις να ρυθμίζονται από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, και όχι από το «αόρατο» χέρι της αγοράς».

18 Δίκτυο Οικοκοινότητα  http://oikodiktyo.espivblogs.net/ http://oikodiktyo.espivblogs.net/  Πανελλαδικά αυτοοργανωμένο δίκτυο στη βάση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας οικοπαραγωγών & ενεργών πολιτών με σκοπό την προώθηση της οικολογικής παραγωγής και των κοινοτιστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.  Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2002  Η οργανωτική δομή και η λειτουργία του Δικτύου στηρίζεται στην αρχή της άμεσης συμμετοχικής Δημοκρατίας.

19 Ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ  Με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη και αυτενέργεια των πολιτών.  Με κεντρικότερο ρόλο για τα συλλογικά αγαθά.  Με ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας και συμφιλίωσή της με το περιβάλλον.  Με πρότυπα ευημερίας βασισμένα περισσότερο στην ποιότητα της ζωής και λιγότερο στην αγοραστική δύναμη.

20 Πράσινη λύση στην κρίση; Ναι, ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "Δίκτυα Παραγωγών -Καταναλωτών Μιχάλης Τρεμόπουλος Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Ημερίδα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google