Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετανάστευση και προσφυγιά Μια παλιά ιστορία που συνεχίζεται... Η ομάδα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού προγράμματος του 70ου Γυμνασίου Αθηνών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετανάστευση και προσφυγιά Μια παλιά ιστορία που συνεχίζεται... Η ομάδα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού προγράμματος του 70ου Γυμνασίου Αθηνών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Μετανάστευση και προσφυγιά
Μια παλιά ιστορία που συνεχίζεται... Η ομάδα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού προγράμματος του 70ου Γυμνασίου Αθηνών ασχολήθηκε με το θέμα της προσφυγιάς της μετανάστευσης και του ρατσισμού που γεννιέται καθώς και της ενεργής συμμετοχής και στήριξης των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε κυρίως μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και για αυτό στηρίξαμε τον προβληματισμό μας και σε σχετικές αναφορές που υπάρχουν κατά την διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας ,της Ιστορίας και των Θρησκευτικών. Μια παλιά ιστορία που συνεχίζεται...

4 Εμείς και οι Άλλοι - Εμείς ως Άλλοι
Aντικείμενο του προβληματισμού μας η μετανάστευση. Ένα καυτό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της εποχής μας που απασχολεί όλη την Ευρώπη και οι ευρείες συζητήσεις του εστιάζουν τόσο στην ελληνική διάσταση του ζητήματος, όσο και στη διεθνή.

5 Διαχρονικό θέμα :οι Aποικισμοί –Eποικισμοί και Ξεριζωμοί
Η Ελλάδα πριν γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών, κυρίως από τις αρχές του 1990, υπήρξε χώρα αποστολής μεταναστών. Η πρώτη μεταναστευτική περίοδος της Ελλάδας στην Αμερική άρχισε κυρίως τη δεκαετία του 1880. Αιτία ήταν κυρίως η κακή οικονομική κατάσταση. Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι Έλληνες στράφηκαν και προς την Αυστραλία, η οποία, τη δεκαετία του 1950, δέχθηκε περίπου διακόσιες χιλιάδες Έλληνες. Αλλά και σε χώρες της βιομηχανικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

6 Όπου γης και πατρίς…. Όπου γης και πατρίς….
Τις δεκαετίες 1960 και του 1970, τα διαδοχικά κύματα μετανάστευσης στέρησαν από την Ελλάδα εργατικό δυναμικό δημιουργώντας μία δεύτερη Ελλάδα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Και ήταν κυρίως εργατικά στρώματα που ήθελαν να ξεφύγουν από μία Ελλάδα της φτώχειας.

7 και η μετανάστευση συνεχίζεται ….
Σήμερα, φαίνεται να φεύγει πρώτο το επιστημονικό δυναμικό. Άνθρωποι νέοι, με πτυχία, που δεν μπορούν να γλιτώσουν από την ανεργία, εγκαταλείπουν μια άλλη Ελλάδα, αυτή της οικονομικής κρίσης, που δεν φτιάχτηκε πάνω σε γερά θεμέλια, που θα μπορούσαν να στηρίξουν περισσότερες από μία γενιές...

8 Το ταξίδι του σύγχρονου μετανάστη ένα σύγχρονο οδοιπορικό…..

9 Τι είναι η μετανάστευση;
Όμως τι είναι η μετανάστευση; Με τον όρο “ μετανάστευση ” περιγράφουμε τη γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων, μεμονωμένα ή κατά ομάδες, με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης.

10 Να πάρουν άδεια παραμονής Να βρουν εργασία Να βρουν σπίτι
Ποιες δυσκολίες – προβλήματα συναντούν οι μετανάστες στη χώρα που πάνε να ζήσουν; Να πάρουν άδεια παραμονής Να βρουν εργασία Να βρουν σπίτι Να μάθουν τη γλώσσα Να έχουν ιατρική φροντίδα Να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον ..... Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συναντούν οι μετανάστες στη χώρα που πάνε να ζήσουν; Να πάρουν άδεια παραμονής Να βρουν εργασία Να βρουν σπίτι Να μάθουν τη γλώσσα Να έχουν ιατρική φροντίδα Να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον ..... έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι μετανάστες Έχουν πολλά προβλήματα…. «Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα»

11 Μια διευκρίνηση… Μια πρώτη αποσαφήνιση που να γίνει είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των: οικονομικών μεταναστών και εκείνων που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους

12 Πρόσφυγες….. Η άλλη ομάδα είναι οι πρόσφυγες που υποχρεώνονται να φύγουν από τη χώρα τους κάτω από συνθήκες εξαναγκασμού, εκδίωξης ή επειδή η περαιτέρω παραμονή τους στη χώρα τους θα αποτελέσει κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα και για τη ζωή τους Αυτούς έχουν υποχρέωση όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσουν δίνοντας άσυλο.

13 Οικονομικοί Μετανάστες
Οι οικονομικοί μετανάστες πάνε σε άλλες χώρες για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από οικονομικής άποψης και με βασικό σκοπό να ξεφύγουν από τη φτώχια και την εξαθλίωση.

14 Όμως έχουμε συνειδητοποιήσει και αυτό; Ότι και η γη αναπνέει…
Όμως έχουμε συνειδητοποιήσει και αυτό; Ότι και η γη αναπνέει… Όμως έχουμε συνειδητοποιήσει και αυτό; Τη σύγχρονη αναδυόμενη περίπτωση των περιβαλλοντικών προσφύγων που δεν συμπεριλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιπτώσεις αν και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους

15 Πακιστάν..Μπαγκλαντές…Σομαλία…
αφού η αρνητική επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον έχει καταστροφικό αντίκτυπο που καθιστά αδύνατη τη παραμονή και επιβίωση του ανθρώπου σε αρκετές περιοχές της γης και τελικά τον οδηγεί στην αναγκαστική μετακίνηση του

16 Σύντομα ….. Σύντομα οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες ή οικοπρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να φτάσουν στα 250 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

17 Πότε όμως γινόμαστε λαθρομετανάστες
Αν ο μετανάστης θελήσει να αφήσει μία χώρα απ’ όπου δεν μπορεί να πάρει τα απαραίτητα χαρτιά για να ταξιδέψει και να ζήσει στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να κινηθεί παράνομα. Τότε αυτόματα βαφτίζεται «λαθρομετανάστης», και το μέλλον του γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο και σκληρό.

18 Μια πρώτη γεύση… αναζητώντας τα αίτια…
Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά ένα σύντομο βίντεο. Μια πρώτη γεύση… αναζητώντας τα αίτια… Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά ένα σύντομο βίντεο.

19 Το Μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα έχει πάρει δραματική τροπή……
γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι η κύρια-είσοδος μετανάστευσης στην Ευρώπη ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα φθάνει τις άτομα. Μόνο το 2011 μπήκαν στην Χώρα μας γύρω χιλιάδες και μάλιστα μόνο από τα σύνορα του Έβρου και μόνο για τον Οκτώβριο, διέσχισαν τα ελληνικά σύνορα μετανάστες.

20 Το πρόβλημα του ασύλου….
Το πρόβλημα του ασύλου…. Και ενώ Τον Μάρτιο 2011 τα αιτήματα ασύλου που εκκρεμούσαν στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ήταν περίπου Λόγω της κακής λειτουργίας του συστήματος αιτήσεων και παροχής ασύλου στην Ελλάδα, η πιθανότητα κάποιος μετανάστης να αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και να μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο για να πάει σε άλλη χώρα (αν καταφέρει και αιτηθεί άσυλο ) είναι πολύ μικρή  Εγκλωβίζεται λοιπόν στα σύνορα της χώρας μας

21 Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σε αριθμούς
 Έτος Υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου   Έλαβαν άσυλο   2006  17.514  64  2007  42.185  140  2008  33.252  358  2009  28.023  36  2010  11.921  95 Αξίζει να δούμε τα στατιστικά που δείχνουν ότι ενώ το 2010 έγιναν σχεδόν αιτήσεις ασύλου μόνο 95 ικανοποιήθηκαν…. Ένα ποίημα του Wondimu Mekonnen Αναζητώ άσυλο, Για να ξεφύγω από τη δουλεία Απρόσκλητος «ταραξίας», Ανεπιθύμητο πακέτο. Στην πατρίδα μου επαναστάτης Στη χώρα υποδοχής μου ενοχλητικός Βυθίστηκα στη λήθη μου Περιπλανώμενος με αγωνία. Είμαι ένα παράνομο ον, Κανείς δεν νοιάζεται να μάθει Στερημένος την ελευθερία μου, Παραγκωνισμένος από τα ταμπού Ανάλωσα το ταλέντο μου, έχασα τη σοφία μου, Φυλακισμένος μέσα σε ένα αόρατο τείχος, Περιορισμένη ελευθερία Χωρίς ανθρώπινη ψυχή Στο γκέτο αυτών που ζητούν άσυλο Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα, Επιβιώνοντας λαθραία Αποκρύπτοντας την ταυτότητά μου.

22 Το Κέντρο της πόλης μας ….κέντρο υποδοχής…..
Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα παράνομα καταλήγουν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη υποδομή ή μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας και έτσι γίνεται το κέντρο της πόλης μας ένα ανεξέλεγκτο κέντρο υποδοχής ανθρώπινων ψυχών….

23 Και φυσικά… κατηγορείται αφού….
Και φυσικά… κατηγορείται …αφού… Για να ζήσει θα πρέπει να δουλέψει, πράγμα που είναι αδύνατον σήμερα… αφού δεν υπάρχουν δουλειές.. έτσι θα αναγκαστεί να αφήσει άλλους να τον εκμεταλλευτούν, μπορεί και να κλέψει… Αφού μαζί με όλους μετακινούνται και τυχοδιώκτες-εγκληματίες ή δραπέτες……..

24 Την ίδια μέρα… συνέβηκε …
Την ίδια μέρα… συνέβηκε ….. Δολοφόνησαν 44χρονο έλληνα στο κέντρο της Αθήνας για μία κάμερα ….10 Μαΐου 2011 Άραγε τι τραγική σύμπτωση που σήμερα, την ημέρα της παρουσίασης μας, κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από τα εξής περιστατικά: Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε ένας άνδρας στις 5 τα ξημερώματα την Τρίτη στις 10/5/2011 λίγα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Ο άτυχος άνδρας εκείνη την ώρα κατευθυνόταν σε πάρκινγκ όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του προκειμένου να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Στα χέρια του κρατούσε μία βιντεοκάμερα για να μαγνητοσκοπήσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του.  Όταν τον ακινητοποίησαν τρεις αλλοδαποί ληστές. Με την απειλή μαχαιριού του ζήτησαν να τους δώσει τη βιντεοκάμερα. Εκείνος φαίνεται ότι αντιστάθηκε και τότε οι δράστες δεν δίστασαν να τον σκοτώσουν.

25 αλλά και την επόμενη …..11 Μαΐου Δολοφόνησαν 21χρονο μετανάστη από το Μπαγκλαντές στα Κάτω Πατήσια μετά από καταδίωξη αλλά και την επόμενη 11 Μαΐου ….. Έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας ένας νεαρός μετανάστης, υπήκοος Μπαγκλαντές, στο κέντρο της Αθήνας. Άγνωστοι τον μαχαίρωσαν τα κίνητρα της δολοφονίας ερευνώνται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ρατσιστική επίθεση, αφού με βάση κάποιες μαρτυρίες φαίνεται ότι οι δράστες μιλούσαν ελληνικά.

26 Και η κατάσταση γίνεται αδιέξοδη…
Ο φόβος φέρνει μίσος Και η κατάσταση γίνεται αδιέξοδη…. Φυσικά ένας μετανάστης, νόμιμος ή όχι, αισθάνεται αγωνία και φόβο για το άγνωστο, και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μετατραπούν σε θυμό. Θυμό όμως νοιώθει και ο εγκλωβισμένος πολίτης στη ίδια του τη πόλη που ασφυκτιά..

27 Φαινόμενα ρατσιστικών συμπλοκών
Οι λεγόμενοι «λαθρομετανάστες» δέχονται τον μεγαλύτερο βαθμό ρατσισμού Οι διάφορες ρατσιστικές αντιδράσεις αποδεικνύουν πως, οι περισσότεροι από μας, δεν έχουμε μπει ποτέ στη θέση ενός μετανάστη, δεν έχουμε αντιληφθεί, τί συμβαίνει γύρω μας Ένα ποίημα του Wondimu Mekonnen

28 Κυριαρχεί θυμός ….. Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτή η αλυσίδα θυμού και αγανάκτησης είναι να βρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλο Παράλληλα με μια οργανωμένη κρατική φροντίδα ελέγχου και αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς.

29 Γιατί μας τρομάζει σήμερα η αναβίωση Ρατσιστικών ιδεολογικών προτύπων που στηρίζονται στην στοχοποίηση «των ξένων» και την δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων.

30 Μόλις πέρσι το καλοκαίρι έχασαν την ζωή τους 69 νέοι ….
‘Όταν στις 22 Ιουλίου ο 33χρονος ακροδεξιός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό δολοφόνησε 69 άτομα στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο της Νορβηγία όπου είχαν μαζευτεί επτακόσιοι νέοι, ηλικίας από 14 έως 17 ετών για να περάσουν μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς κατασκηνώνοντας στο μικρό νησάκι.

31 Και γιατί όλο αυτό το μακελειό….. Επειδή ήταν και παιδιά μεταναστών….
Κανένας όμως από αυτούς τους χαρούμενους και γεμάτους όνειρα νέους, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι λίγες ώρες αργότερα το ειδυλλιακό αυτό σκηνικό θα μετατρεπόταν σε πραγματική κόλαση. Ο δράστης είχε οργιστεί με την μεταναστευτική πολιτική της χώρας του αφού οι περισσότεροι ήταν παιδιά μεταναστών …….

32 Τι είναι όμως Ρατσισμός;
Ρατσισμός είναι να θεωρούμε (να νομίζουμε) κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών τους όπως : το φύλο τη φυλή την εθνικότητα τη κοινωνική τάξη το επάγγελμα τα ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά κλπ.

33 Ίνδαλμα των νέων… Κάποια από τα τραγούδια που επιλέξαμε για την παρουσίαση μας ανήκουν στον τραγουδοποιό και σύνθετη Michael Jackson Ο οποίος συχνά πρόσφερε τη βοήθεια του αλλά και τραγούδησε για θέματα κοινωνικού και περιβαλλοντικού προβληματισμού.

34 Θύμα και αυτός του ρατσισμού;…
Κατηγορήθηκε ότι εξέθεσε τον εαυτό του σε αφάνταστη ταλαιπωρία για να «περάσει» στην κοινωνία των λευκών, σβήνοντας από τον καθρέπτη του την μελανίνη του δέρματός του. Υπάρχει πιθανότητα να έπεσε θύμα ρατσιστικής αντιμετώπισης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αποσιώπησαν έντεχνα , αφού δεν πουλούσε το ίδιο, την εκδοχή να έπασχε από ανίατη ασθένεια, τη λεύκη ,που θεραπεία της είναι αποχρωματισμός του δέρματος… Ας αναρωτηθούμε αν το χρώμα του δέρματος του έπαιξε κάποιο ρόλο στο διασυρμό που υπέστη…… ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΧΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

35 Τα είδη ρατσισμού!! Φυλετικός Ρατσισμός Κοινωνικός Ρατσισμός
Τα είδη του ρατσισμού Ο φυλετικός και ο κοινωνικός με αρκετές διαφοροποιήσεις

36 ΑΜΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ; ; Πώς θα νιώθατε χωρίς την ακοή σας
ΑΜΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ; ; Πώς θα νιώθατε καθηλωμένοι σε ένα αναπηρικό καροτσάκι; Πώς θα νιώθατε χωρίς την ακοή σας Αλήθεια πώς θα νιώθατε χωρίς την ακοή σας… Πώς χωρίς την όραση της….. Πώς θα νιώθατε καθηλωμένοι σε ένα αναπηρικό καροτσάκι… Οι άνθρωποι με αναπηρίες συχνά κοινωνικά αποκλεισμένοι βιώνουν την περιθωριοποίηση και τον ρατσισμό Κι όταν η μάνα του, του λέει: «Γιατί δεν πας να παίξεις όπως τ’ άλλα τα παιδιά; » « Βαριέμαι…» απαντάει αυτός σιγά και τον περνούνε για ιδιότροπο πολύ. Νίκος Χάγερ-Μπουφίδης Παράκληση στο θεό για έναν μικρό καμπούρη Ας παρακολουθήσουμε την ιστορία…. ΒΙΝΤΕΟ ΣΕ ΒΛΕΠΩ Μ ΑΚΟΥΣ

37 Και βέβαια ξενοφοβία……
Τι είναι όμως η ξενοφοβία; Ο όρος ξενοφοβία χρησιμοποιείται για την περιγραφή αρνητικών στάσεων εναντίον των μεταναστών. Πρόκειται για το αίσθημα φόβου ή και αντιπάθειας και αποστροφής προς τους ξένους

38 Μη με φωνάζεις «ξένο»! Mη με φωνάζεις «ξένο»!
Επειδή άλλη μάνα με γέννησε και σ΄άλλη γλώσσα άκουσες εσύ τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια... μη με φωνάζεις «ξένο». Αν θέλεις, κοίταξέ με στα μάτια, πιο πέρα απ΄το μίσος ας φθάσει η ματιά σου, ας ξεπεράσει φόβο, εγωισμό. Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ. Όχι, δεν είμαι «ξένος»! (γραμμένο από άγνωστο μετανάστη)

39 Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
Όλα εξαρτώνται από την οικογένεια, την εκπαίδευση και την κοινωνία. Η Παιδεία θα σε μάθει να διακρίνεις το σωστό από το λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό δεν είναι ούτε καν ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο

40 Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη σ’ αυτό!
Γιατί τελικά όλοι έχουμε ευθύνη σ’ αυτό Άν όμως οι άνθρωποι ανοίγαμε λίγο τα μάτια μας, και βλέπαμε τι γίνεται στον κόσμο πέρα από την γειτονιά μας, την πόλη μας, την χώρα μας, ίσως τότε να υπήρχε και περισσότερη ανθρωπιά… Περισσότερη κατανόηση… Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη σ’ αυτό!

41 Γιατί θα αντιλαμβανόμασταν ότι τελικά είμαστε
όλοι εν δυνάμει Μετανάστες ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ δυο μαθητές απαγγελία

42 « Έχω ένα γιό» Φωτειάδου Χρυσούλα
Το ποίημα που θα απαγγείλουμε το έγραψε η καθηγήτρια μας Φωτειάδου Χρυσούλα και την ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό… ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΟ Θέλεις να μάθεις γιατί κλαίω, κι έτσι σκυμμένος προχωρώ. Είναι τα βάσανα που έχω κι αφού ρωτάς, θα σου τα πω. Σ1 αυτή τη χώρα είμαι δεμένος, τι κι αν δε μοιάζει φυλακή, απ' ότι αγάπησα κομμένος, ποια αξία νά 'χει η ζωή. Πρόσφυγα μ' έκανε η μοίρα, και του πολέμου ο χαλασμός. Έζησα των βουνών τα κρύα, νύχτα κολύμπησα γυμνός. Πάνω στου Έβρου το ποτάμι, μου πήρε το νερό αδελφό κι άλλον τον σκότωσε η νάρκη, μα μένα μού 'λάχε να ζω. Κι έχω ένα γιο που δεν τον ξέρω, έφυγα πριν να γεννηθεί. Στη σκέψη του βαριανασαίνω, πες μου, αν θα τ' άντεχες εσύ. Έχω δικό μου ένα βλαστάρι, που περιμένει να με δει, όμως δε γίνεται να πάω, ούτε κι αυτός εδώ να ρθει.

43 Δραστηριότητες και προβληματισμοί…
Κατά την διάρκεια του προγράμματος παρακολουθήσαμε ταινίες… ακούσαμε μουσικές…. Παίξαμε στο διαδίκτυο….. ερευνήσαμε…. επισκεφθήκαμε… αλλά και μας επισκέφτηκαν …. Κατά την διάρκεια του προγράμματος παρακολουθήσαμε ταινίες… ακούσαμε μουσικές…. πραγματοποιήσαμε επισκέψεις… αλλά και μας επισκέφτηκαν ….

44 Τη γερμανική ταινία <ΤΟ ΚΥΜΑ>
Τη γερμανική ταινία <ΤΟ ΚΥΜΑ> Παρακολουθήσαμε τη γερμανική ταινία <ΤΟ ΚΥΜΑ>, βασισμένη σε πραγματική ιστορία του Τόντ Στράσερ που περιγράφει πόσο εύκολα οι έφηβοι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα μιας απολυταρχικής ιδεολογίας που ισοπεδώνει την κριτική σκέψη

45 ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες προσφύγων
ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες προσφύγων από το «ΑΙΤΗΜΑ», μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα των προσφύγων.

46 Μπαίνοντας στη θέση του άλλου παίξαμε Το ψηφιακό παιχνίδι :
Μπαίνοντας στη θέση του άλλου παίξαμε Το ψηφιακό παιχνίδι : Μπαίνοντας στη θέση του άλλου παίξαμε Το ψηφιακό παιχνίδι Ένα παιχνίδι επιβίωσης Βασισμένο στην πραγματικότητα

47 Στατιστικά στοιχεία για την στάση των μαθητών απέναντι στους άλλους
Κάναμε μια έρευνα στο χώρο του σχολείου σχετικά με τη στάση των συμμαθητών μας απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού (φυλετικού και κοινωνικού). Τα συμπεράσματά που προέκυψαν από την επεξεργασία των ερωτηματολογίου είναι τα εξής:

48 Ερωτήθηκαν και απάντησαν…..
το 49% των Αγοριών και το 51% των Κοριτσιών και θεωρούν ότι:

49 Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται: α)στην οικονομική και πολιτική κρίση
Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται: α)στην οικονομική και πολιτική κρίση Η αύξηση της ανεργίας δεν οφείλεται στην παρουσία αλλοδαπών, αλλά στην οικονομική- πολιτική κρίση,

50 β)στη παρουσία μεταναστών
και στο γεγονός ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αμείβονται λιγότερο από τους Έλληνες ,

51 Οι Αλλοδαποί…. και γι΄ αυτό είναι συμφέροντες για τον εργοδότη.

52 Η Εγκληματικότητα οφείλεται στους αλλοδαπούς…
Η αύξηση της εγκληματικότητας συνδέεται με την παρουσία των αλλοδαπών

53 Ναι, φταίνε οι αλλοδαποί γιατί οφείλεται….
λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους.

54 Έχετε φίλους αλλοδαπούς
έχουν φίλους αλλοδαπούς

55 Οι αλλοδαποί μαθητές δημιουργούν προβλήματα σχολείο
Η παρουσία των αλλοδαπών δε δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου

56 Το σχολείο βοηθάει τους αλλοδαπούς μαθητές
, καθώς το σχολείο τους βοηθά να ενταχθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα.

57 Υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα
Θεωρούν ότι υπάρχουν γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα

58 Θα ψηφίζατε γυναίκα πρωθυπουργό
Ότι θα ψήφιζαν μια γυναίκα ως πρωθυπουργό

59 Η γυναίκα ακόμα υφίσταται παγκόσμια καταπίεση…..
Αλλά Η γυναίκα ακόμα υφίσταται παγκόσμια καταπίεση…..

60 Θα συναναστρεφόσασταν
Δε θα συναναστρέφονταν έναν ασθενή του AIDS, ούτε έναν απεξαρτημένο χρήστη ουσιών, αλλά θα συναναστρέφονταν ένα άτομο με αναπηρία.

61 Θα δεχόσασταν κοντά στο σπίτι σας;
Δε θα είχαν αντίρρηση να λειτουργούσε κοντά στο σπίτι τους ένα ψυχιατρείο, θα είχαν όμως αντίρρηση για ένα κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών.

62 Πρέπει να υπάρχουν χώροι λατρείας για όλες τις θρησκείες;
Πρέπει να παρέχονται χώροι στους αλλόθρησκους για να λατρεύουν το θεό τους.

63 Γνωρίζετε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Γνωρίζουν οργανώσεις που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (unicef, ΟΗΕ, Χαμόγελο του παιδιού, Γιατροί χωρίς σύνορα)

64 Θα σας πείραζε ο σημαιοφόρος του σχολείου να ήταν άλλης εθνικότητας;
Δε θα τους ενοχλούσε αν ο σημαιοφόρος του σχολείου τους ήταν άλλης εθνικότητας.

65 Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας
Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, όπου ενημερωθήκαμε για την αλληλεπίδραση ανθρώπου- περιβάλλοντος αναφορικά με το λιμάνι του Πειραιά και την βιομηχανική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή

66 Επισκεφτήκαμε την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού»
όπου ενημερωθήκαμε για την περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.

67

68 Συνάντηση με την κα Σοφία Κολοτούρου
Ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμά μας ήταν η συνάντησή μας με την κα Σοφία Κολοτούρου, ποιήτρια και γιατρό, η οποία μας μετέφερε την εμπειρία της και τον αγώνα της απέναντι στα καθημερινά προβλήματα που βιώνει λόγω του κοινωνικού ρατσισμού.

69 KΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΘΟΣ
 Εκείνο το τριαντάφυλλο το μόνο που ξεχωρίζει μες το σχέδιο και πονάει, άγριο ακόμα, ξεδιπλώνεται στο Χρόνο, γυρεύοντας να μάθει ν’ αγαπάει. Σ.Κ. Προσπαθώ, ελπίζω, ονειρεύομαι - κυρίαρχο στη ζωή μου το πάθος. Πολεμώ, αγωνιώ, μα πορεύομαι. Απορρίπτω στο τέλος το λάθος.  Αδικώ, αδικούμαι, αγωνίζομαι, περπατώ σταθερά προς το στόχο. Σκοντάφτω, μα δεν απελπίζομαι - υπερνικάω και πάλι τον κόπο. Προχωρώ και παρότι ζορίζομαι, είμαι μάχιμη πάντα στο βάθος. Χτυπιέμαι, μα δεν περιορίζομαι - κυρίαρχο στη ζωή μου το πάθος. (1992)

70 Η Διεθνής Αμνηστία στο σχολείο μας
Στα πλαίσια του προγράμματός μας συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας οι οποίες μας ευαισθητοποίησαν στο θέμα της βίαιης και επείγουσας φυγής Αφίσες της Διεθνούς αμνηστίας……..

71 MΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (Μ.Κ.Ο.)
Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία. Κάποιες από αυτές είναι: που ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, που αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια. [η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στέκεται δίπλα στον συνάνθρωπο

72 http://www. amnesty. org
Η Διεθνής Αμνηστία που συμβάλλει καθημερινά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων r.gr/[ Έλληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες [Γιατροί Χωρίς Σύνορα [Γιατροί του Κόσμου ] Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, της εκκλησίας τηςΈλλάδος κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

73 Και επειδή οι μετανάστες δεν είναι νούμερα στατιστικά και θεωρίες στα χαρτιά ι επειδή οι μετανάστες δεν είναι νούμερα στατιστικά και θεωρίες στα χαρτιά …. Και επειδή οι μετανάστες δεν είναι νούμερα στατιστικά και θεωρίες στα χαρτιά ι «Εκεί που είναι ο πόνος κι ο ιδρώτας και τα δάκρυα, εκεί δεν είναι ο άνθρωπος; Γιατί λοιπόν σκάβετε ένα χαντάκι και χωρίζεστε;» (Αριάγνη, «Ακυβέρνητες Πολιτείες» Στρ. Τσίρκα)

74 Όλοι μαζί μια αγκαλιά…. Μπορούμε να φτάσουμε ψηλά…

75 «Εκεί που είναι ο πόνος κι ο ιδρώτας και τα δάκρυα, εκεί δεν είναι ο άνθρωπος; Γιατί λοιπόν σκάβετε ένα χαντάκι και χωρίζεστε;» (Αριάγνη, «Ακυβέρνητες Πολιτείες» Στρ. Τσίρκα) «Εκεί που είναι ο πόνος κι ο ιδρώτας και τα δάκρυα, εκεί δεν είναι ο άνθρωπος; Γιατί λοιπόν σκάβετε ένα χαντάκι και χωρίζεστε;» (Αριάγνη, «Ακυβέρνητες Πολιτείες» Στρ. Τσίρκα)

76 Συμμετέχοντες Μαθητές
Αργυρός Κωνσταντίνος Γατής Γεώργιος Γκασιάλη Ειρήνη Γραβάνης Ευάγγελος Δημητρακόπουλος Παύλος Ζάχου Παναγιώτα Ιωάννου Μαρία Καλαγκάτση Βάσια Λεμπέση Μαρία Μάρκου Ευγενία Ντόστι Λουένα Παπαδοπούλου Ζωή Σεριφαί Μάριος Σπυροπούλου Μαρία Φιλιππακοπούλου Ανθή


Κατέβασμα ppt "Μετανάστευση και προσφυγιά Μια παλιά ιστορία που συνεχίζεται... Η ομάδα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού προγράμματος του 70ου Γυμνασίου Αθηνών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google