Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποταμοί του Κόσμου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποταμοί του Κόσμου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποταμοί του Κόσμου

2 ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ Μάρω Στρατηγάκη & Κωνσταντίνα Πρίνου

3

4 ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης καθώς το συνολικό του μήκος είναι χιλιόμετρα . Ο Αμαζόνιος είναι επίσης ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός του πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

5

6 εμειναν στην ιστορια... Οι κάτοικοι του Αμαζονίου (ινδιάνοι) έμειναν στην ιστορία ως κυνηγοί κεφαλών, τρομεροί πολεμιστές και κυνηγοί, οι μόνοι που δεν υποτάχθηκαν στους Ισπανούς ή στους άλλους κατακτητές. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη φυλή του Αμαζόνιο, ειρηνευμένη με τη Φύση, αλλά και με τους γύρω ανθρώπους, διατηρώντας ζωντανούς τους αρχαίους μύθους και τις προαιώνιες παραδόσεις της. Είναι η φυλή των Xιβάρο.

7 ΚΑΠΟΥ ΜΑΚΡΙΑ... Ο Αμαζόνιος είναι ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της Κολομβίας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας. Ήταν ειδικό έδαφος μέχρι που έγινε διαμέρισμα από το Σύνταγμα του 1991.Οι αυτόχθονες γλώσσες του Αμαζονίου είναι τα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Είναι το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα διαμέρισμα της χώρας με τον υψηλότερο αριθμό των αποθεματικών της φύσης, το έδαφός του καλύπτεται πλήρως από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Η έκταση του διαμερίσματος είναι χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της εκτιμάται στους κατοίκους.

8

9

10 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Μάρω Στρατηγάκη & Κωνσταντίνα Πρίνου

11 παρανα ΛΙΛΗ ΣΤΕΙΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Παρανά είναι ο σπουδαιότερος ποταμός της Αργεντινής, ο δεύτερος σε μήκος της Νοτίου Αμερικής και από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών του Γκράντε και Παραναΐμπα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας και ρέοντας προς Νότο ορίζει τη μεθόριο μεταξύ της Βραζιλίας και της Παραγουάης και στη συνέχεια νοτιοτερα τη μεθόριο Παραγουάης και Αργεντινής όπου και διερχόμενος της τελευταίας νοτιοανατολικά συνδέεται με τον ποταμό Παραγουάη όπου και εκβάλει τελικά στο ποταμό κολπο του Ρίο ντε λα Πλάτα. Ο ποταμός Παρανά έχει συνολικό μήκος 3280 χλμ., όμως το κύριο μήκος του είναι 2900 χλμ. και εξ αυτών τα 1600 περίπου χλμ. από εκβολών του, είναι πλωτά και από μεγάλου εκτοπίσματος πλοία με τα οποία και πραγματοποιείται το εξαγωγικό εμπόριο της ενδοχώρας.

12 ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΑ Η Παρανά είναι μια σημαντική και ιστορική πόλη του Bορεοανατολικού τμήματος της Αργεντινής, στις όχθες του ποταμού Παρανά, μόλις 20 χλμ. ΝΑ. από τη Σάντα Φε, και περίπου 630 χλμ. ΒΔ. του Μπουένος Άιρες. Η Παρανά ως τοποθεσία ανακαλύφθηκε το Σήμερα η Παρανά είναι πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας της "Έντρες Ρίος" και αποτελεί μία από τις ωραιότερες πόλεις της Χώρας, ακριβώς επειδή βρίσκεται στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, που είναι πλωτός και από μεγάλου εκτοπίσματος πλοία με συνέπεια ν’ αποτελεί και σημαντικό ποτάμιο λιμένα. Στη περιοχή υφίστανται βιομηχανίες τσιμέντου και κεραμικών. Το 1950 είχε κατοίκους, το 1991 αριθμούσε περίπου κατοίκους και σήμερα πλησιάζει τους κατοίκους.

13 ΤΕΛΟΣ ΛΙΛΗ ΣΤΕΙΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

14 Φιόνα Βλασταρη και Ευγενία ανδρεου
Μισισιπής Φιόνα Βλασταρη και Ευγενία ανδρεου Ο Μισισιπής είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος χλμ, από τη λίμνη Itasca ως τον κόλπο του Μεξικού όπου εκβάλλει. Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Με μήκος χλμ, είναι το τέταρτο μακρύτερο. Ο μακρύτερος των πολλών παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Μιζούρι με τον ποταμό του Αρκάνσας να ακολουθεί. Με βάση τον όγκο ύδατος, ο μεγαλύτερος όλων των παραπόταμων του Μισισιπή είναι ο ποταμός του Οχάιο, που αρχίζει στη Μινεσότα και εκβάλλει στον κόλπο του Μεξικού. Είναι σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία, καθώς είναι πλωτός σχεδόν μέχρι τις πηγές του. Ο ποταμός Μισισιπής κατά το παρελθόν θεωρούνταν ως το άτυπο σύνορο της «Άγριας Δύσης», η οποία παραδοσιακά οριοθετείται μεταξύ του ποταμού Μισισίπι και των Βραχωδών Ορέων. Καθώς ο ποταμός Μισισιπής εισέρχεται στον Κόλπο του Μεξικού χάνει ενέργεια και ξεφορτώνει το φορτίο του από τα ιζήματα που μάζεψε στο ταξίδι.

15 Πλημμύρες… Όταν οι καταστάσεις είναι ακραίες απαιτούνται ακραία μέτρα. Στις πρόσφατες πλημμύρες στο Μισισιπή κάποιοι ιδιοκτήτες έσωσαν τα σπίτια τους κατασκευάζοντας φράγματα γύρω από αυτά! Δημιουργήθηκαν έτσι μικρές ασφαλείς νησίδες μέσα στο πλημμυρισμένο περιβάλλον.

16 Λαοί του Μισισιπή Oι Κρεολοί είναι λαός που ζει κοντά στον Μισισιπή στη Νέα Ορλεάνη. Παρ' όλη την οικονομική τους δύναμη, οι κρεολοί δεν είχαν στα χέρια τους την πολιτική εξουσία, η οποία ασκούνταν από τους πενινσουλάρες, κατόχους όλων των διοικητικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών θέσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υπεροψία των πενινσουλάρες, έτρεφε για αιώνες την οργή της αφρόκρεμας που είχε γεννηθεί στη Λατινική Αμερική. Κατά το 19ο αιώνα, οι νέοι κρεολοί, εμπνεόμενοι από την Αμερικάνικη και τη Γαλλική Επανάσταση, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανεξαρτησία από την Ισπανία. Ωστόσο, η απελευθέρωση, δεν επέφερε τη χαλάρωση των αυστηρών ταξικών διακρίσεων του νοτιοαμερικανικού κόσμου. Υπήρχε ακόμη το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πλούσιων κρεολών,οι οποίοι απλώς αντικατέστησαν τους Ισπανούς στην κορυφή της κοινωνίας, και των φτωχών μαζών, όπως και προγενέστερα.

17 Πολιτεία του Μισισιπή Η Πολιτεία του Μισισιπή  είναι μια πολιτεία που βρίσκεται στον Βαθύ Νότο των ΗΠΑ. Το Τζάκσον είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας και η μεγαλύτερη πόλη. Το όνομα της πολιτείας προέρχεται από τον Ποταμό Μισισιπή, που κυλά κατά μήκος του δυτικού του συνόρου, και παίρνει το όνομα του από την λέξη των Οτζίμπουε misi-ziibi («Μεγάλος Ποταμός»). Η πολιτεία είναι αρκετά δασώδης έξω από την περιοχή του Δέλτα του Μισισιπή. Τα ιχθυοτροφεία γατόψαρου της πολιτείας παράγουν την πλειονότητα των γατόψαρων που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύμβολο της πολιτείας είναι το δέντρο της μανόλιας.

18

19 Γενισέι Ο Γενισέι είναι ποταμός (4.092 χλμ.) της ανατολικής Ρωσίας, στη Σιβηρία, ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Πηγάζει από τα όρη Σαγιάν, ρέει με κατεύθυνση προς τα Β και εκβάλλει στη Θάλασσα Καρά του Αρκτικού Ωκεανού. Είναι πλωτός και παίζει σπουδαίο ρόλο στις μεταφορές, οι οποίες γίνονται συνήθως με ρυμουλκούμενες φορτηγίδες. Στις όχθες του έχουν κτιστεί μεγάλες πόλεις, από τις οποίες οι σπουδαιότερες είναι :η  Μινουσίνκ, η Κρασνογιάρσκ, η Γενισέισκ και η Τουρουχάνσκ. Μεγάλοι παραπόταμοί του είναι ο Ανγκαρά, ο Άνω, ο μέσος και ο κάτω Τουνγκούσκα. Ο ποταμός είναι παγωμένος περίπου για επτά μήνες και μόνο το καλοκαίρι και για περίπου έξι εβδομάδες μπορούν με σχετική ευκολία να κινούνται τα πλοία σε όλο το μήκος του. Ο ποταμός συνδέεται με το ταξίδι που επιχείρησε κατά μήκος του ο Νορβηγός εξερευνητής Νιλς Άντολφ Έρικ Νόρντεσκιέλντ, που ξεκίνησε από το Τρόμσε της Νορβηγίας και έφτασε μέχρι τις εκβολές του (1875).

20 Κοζάκοι Οι Κοζάκοι  είναι μία ομάδα κυρίως ανατολικοσλαβικών λαών, που αρχικά ήταν μέλη δημοκρατικών, ημιστρατιωτικών κοινοτήτων που είχαν εγκατασταθεί στη σημερινή Ουκρανία και νότια Ρωσία και κατοικούσαν σε αραιοκατοικημένες περιοχές και νησιά στις λεκάνες του κάτω Δνείπερουκαι του Ντον και που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη αυτών των εθνών. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των λαών ανά τους αιώνες ήταν το φιλοπόλεμο και ατίθασο πνεύμα τους. Η προέλευση των πρώτων Κοζάκων είναι αντικείμενο διαμάχης. Η παραδοσιακή ιστοριογραφία χρονολογεί την εμφάνιση των Κοζάκων από τον 14ο έως το 15ο αιώνα. Προς τα τέλη του 15ου αιώνα, οι Ουκρανοί Κοζάκοι σχημάτισαν τους Ζαποροζιανούς Κοζάκους που εγκαταστάθηκαν γύρω από τα οχυρωμένα νησιά του Δνείπερου. Αρχικά ήταν υποτελείς στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία, αλλά η αυξανόμενη κοινωνική και θρησκευτική καταπίεση τούς ανάγκασε στα μέσα του 17ου αιώνα να ανακηρύξουν το ανεξάρτητο Ατμανάτο των Κοζάκων ξεκινώντας μία εξέγερση υπό τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι. Στη συνέχεια, η περιοχή των Κοζάκων τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο για τα επόμενα 300 χρόνια. Οι Κοζάκοι του Ντον, οι οποίοι είχαν οργανωθεί από το 16ο αιώνα, συμμάχησαν με το Βασίλειο της Ρωσίας. Μαζί ξεκίνησαν μία συστηματική κατάκτηση και εποικισμό εδαφών, προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα στο Βόλγα, σ' ολόκληρη τη Σιβηρία, και τους ποταμούς Ουράλη και Τερέκ. Μέχρι το 18ο αιώνα, οι θύλακες των Κοζάκων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας λειτουργούσαν ως ζώνες προστασίας στα σύνορά της. Ωστόσο, οι επεκτατικές βλέψεις της αυτοκρατορίας βασίστηκαν στην εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των Κοζάκων, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τον παραδοσιακά ανεξάρτητο τρόπο ζωής τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε το 17ο και το 18ο αιώνα σε εξεγέρσεις των Κοζάκων, με μεγαλύτερη αυτή του Εμελιάν Πουγκατσιόφ. Σε ακραίες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να διαλυθούν ολόκληροι πληθυσμοί Κοζάκων, όπως ήταν η μοίρα των Ζαποροζιανών Κοζάκων το Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, οι Κοζάκοι μετατράπηκαν σε μία ειδική κοινωνική τάξη. Υπηρετούσαν ως συνοριακοί φύλακες και τακτικά παρείχαν άνδρες σε συγκρούσεις όπως οι διάφοροι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι.

21

22 Ευχαριστούμε πολύ Φιόνα και Ευγενία

23 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΝΙΓΗΡΑΣ Ο Νιγηρας ειναι χωρα με εκταςη τ.χλμ και πληθυςμο ςυμφωνα με εκτιμηςεις για το 2011[1]. Ο Νιγηρας ειναι περικλειςτη χωρα κατω απο τη Σαχαρα, που πηρε το ονομα της απο τον ποταμο Νιγηρα. Συνορευει με τη Νιγηρια και το Μπενιν ςτα νοτια, τη Μπουρκινα Φαςο και το Μαλι ςτα δυτικα, την Αλγερια και τη Λιβυη ςτα βορεια και το Τςαντ ςτα ανατολικα.

24 Από το 2005 μαστίζεται από λιμό, ενώ το 2004 ο λαός του Νίγηρα υπέφερε από ξηρασία και τη μάστιγα των ακρίδων. Επίσης είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με χαμηλή θέση στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (167η σε 169 χώρες το 2010). Στις 18 Φεβρουαρίου 2010 εκδηλώθηκε επιτυχημένο πραξικόπημα και ο πρόεδρος Μαμαντού Τάντζα ανατράπηκε και αιχμαλωτίστηκε από στασιαστές του στρατού. Έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα έπειτα από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών του 2011.

25 Κλίμα Το κλίμα του Νίγηρα στα νότια είναι τροπικό, ενώ από τα κεντρικά τμήματα και βορειότερα αρχίζει να γίνεται ξηρό-ερημικό. Κύριος παράγοντας είναι η έρημος Σαχάρα που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με την βλάστηση: νότια κυριαρχεί η σαβάνα, πιο βόρεια και κατά μήκος με τα σύνορα με τη Νιγηρία η στέπα Σαχέλ και τέλος βορειότερα η βλάστηση αρχίζει να εξαφανίζεται ώσπου να συναντιέται μόνο στις οάσεις (Τιμία, Μπίλμα, Φάτσι, κ.λπ). Το Νιγηρικό τμήμα της Σαχάρας καταλαμβάνεται από την μεγάλη αμμώδη έκταση της Τενερέ που στην γλώσσα των Τουαρέγκ σημαίνει "το απόλυτο τίποτα", δηλαδή δεν υπάρχει ούτε βλάστηση ούτε ζωή εκεί. Δυτικά της Τενερέ και στο κέντρο σχεδόν του σαχαριανού τμήματος του Νίγηρα, υψώνονται τα Όρη Μπαγκζάν ή Αΐρ (2022 μ.) με αρκετές οάσεις και με κύρια αυτή της Τιμία και γενικά με τη μεγαλύτερη ανθρώπινη εγκατάσταση, ζωή και βροχοπτώσεις, σε σχέση με τις γύρω πιο ξηρές ερημικές περιοχές.

26 Οικονομία Στις 4 Μαΐου του 2009 θεμελιώθηκε ένα νέο εργοστάσιο εξόρυξης ουρανίου στα βόρεια της χώρας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην αφρικανική ήπειρο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

27 Διεθνείς σχέσεις Έπειτα από την πολιτική κρίση που ξέσπασε το 2009, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν την εμπορική ευνοϊκή μεταχείριση προς το Νίγηρα, με βάση το αμερικανικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Αφρική[15]. Η Αφρικανική Ένωση απέπεμψε τη χώρα από τους κόλπους της στις 19 Φεβρουαρίου 2010, μια ημέρα μετά την ανατροπή του προέδρου Τάντζα σε πραξικόπημα.

28 Γλώσσα Η γαλλική είναι επίσημη, ενώ ομιλούνται και οι σουδανικές (Χάουσα, Τζέρμα, κ.λπ.), Ταμασέκ, Τουαρέγκ και άλλες.

29 Θρησκεία Στη χώρα ζουν Μουσουλμάνοι σουνίτες 80%, παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες 15%, Χριστιανοί καθολικοί 5%.

30 ΓΕΟΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

31 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ+ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΤΕΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ+ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

32 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ Ο Ποταμός Νείλος

33 Λεπτομέριες Ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, ο πολιτισμός της οποίας οφείλεται κυρίως σε αυτό το ποτάμι, γι' αυτό και η Αίγυπτος θεωρήθηκε από πολλούς ως Δώρο του Νείλου. Ο Νείλος βοηθά την Αίγυπτο αλλά και άλλες αφρικανικές χώρες, να διατηρούν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης με μια φράση ο Νείλος αποτελεί Πηγή Ζωής για την Αίγυπτο.

34 Γεωγραφική του θέση Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους κλώνους, από τους οποίους και σχηματίζεται: το Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και το Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Ο Νείλος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής .

35 Ο Νείλος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της  Αφρικής, αλλά και του κόσμου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μήκος χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η λεκάνη του καταλαμβάνει τμήματα της Τανζανίας, του Μπουρούντι, της Ρουάντα, του Ζαϊρ, της Κένυα, της Ουγκάντα, της Αιθιοπίας, το μεγαλύτερο τμήμα του Σουδάν και το καλλιεργούμενο μέρος της Αιγύπτου. Ο Νείλος σχηματίζεται από τρία κύρια υδάτινα ρεύματα, τον Κυανού Νείλου (Αμπάι) και τον Άτμπαρα, που ρέουν από τα υψίπεδα τηςΑιθιοπίας, και τον Λευκό Νείλο, που πηγάζει στις λίμνες Βικτωρίας και Αλβέρτου.

36 Ονομασία Ο Νείλος πήρε το όνομα του από ένα έλληνα όπου ήτανε ο πρώτος που βρήκε τον ποταμό . ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ+ΚΟΝΤΑΞΗΣ

37 Γιανγκ-Τσε-Γιανγκ Πέτρος Οικονόμου & Νίκος Παπαδημητρίου
Πέτρος Οικονόμου & Νίκος Παπαδημητρίου Ο Γιανγκτσέ (ή Τσανγκτζιάνγκ που σημαίνει «μακρύ ποτάμι»)[1] είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος που φθάνει τα χιλιόμετρα[2]. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ[1] και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης[1]. Το ποτάμι διέρχεται από επτά επαρχίες, ενώ διαχρονικά αποτελεί έναν κεντρικό δρόμο μεταφοράς και πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών[1]. Θεωρείται ο σημαντικότερος ποταμός της Κίνας καθώς αποτελεί τον κυριότερο πλωτό δίαυλο και στη λεκάνη του Γιανγκτσέ ζει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας[3]. Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την επίδραση του φράγματος των τριών φαραγγιών στην γεωγραφία της περιοχής. Ο Γιανγκτσέ και τα τοπία τα οποία διατρέχει έχουν υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές εξ' αιτίας της σύγχρονης ανάπτυξης. Τρία φαράγγια, τα Φυσερό (Γκουτάνγκ), της Στρίγγλας (Γου) και η Δυτική τάφρος (Ξιλίνγκ) έχουν καταστραφεί από το φράγμα των τριών φαραγγιών, όπου έχει χτιστεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Εκτιμάται ότι το φράγμα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή. Θεωρείται υπεύθυνο για την εξαφάνιση ενός ενδημικού είδους δελφινιού (baiji) αλλά και για την παρεμπόδιση της φυσικής ροής ιλύος που εμπλουτίζει το δέλτα του ποταμού με θρεπτικά συστατικά[4]. Το 2007 ο ποταμός ρυπάνθηκε από 30,5 δισεκατομμύρια τόνους ανεπεξέργαστα υγρά λύματα[5]. Ο ποταμός συχνά υπερχειλίζει προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Το καλοκαίρι του 1931 συνέβησαν οι μεγαλύτερες πλημύρες του 20ου αιώνα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας την περίοδο ακολούθησαν βαριές χιονοθύελλες τον χειμώνα του 1931 και ισχυρές βροχοπτώσεις την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα ο Γιανγκτσέ να υπερχειλίσει. Σύμφωνα με τις Κινεζικές αρχές οι νεκροί έφτασαν μέχρι τις ενώ οι πλημύρες επηρέασαν 28,5 εκατομμύρια κατοίκους.[6] Οι δυτικές πηγές, αντίθετα, κάνουν λόγο για περίπου 3,7 εκατομμύρια νεκρούς με τις πλημύρες να επηρεάζουν γύρω στα 51 εκατομμύρια κατοίκους, κάτι που τις κάνει την φονικότερη φυσική καταστροφή του 20ού αιώνα.[7][8] Μεγάλες καταστροφικές πλημύρες υπήρξαν και το 1954, τις οποίες ακολούθησαν επιδημίες, με τους νεκρούς συνολικά να υπολογίζονται γύρω στους , καθώς και το 1998[9], με περίπου νεκρούς και 15 εκατομμύρια άστεγους.

38 Φωτογραφίες

39 Σεμέλη Δημητροπούλου & Θεοχαράκη Αννα
Ουράλης

40 Ουραλής!!! O Ουράλης είναι ποταμός της νότιας Ρωσίας, που πηγάζει από τα Ουράλια όρη και χύνεται στην Κασπία Θάλασσα. Ο ποταμός, καθώς και τα Ουράλια, στα οποία οφείλει και το όνομά του, αποτελούν τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν την Ασία από την Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του είναι χιλιόμετρα. Ο Ουράλης είναι πλωτός σε μια απόσταση χλμ. από τις εκβολές του. Αποτελεί μια από τις βασικές εμπορικές οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μέσω της οποίας διακίνούνται σιτηρών , κτηνοτροφικά προϊόντα και διάφορα ειδη ψαριών

41 Σημαία της Ρωσίας

42 ΤΕΛΟΣ!!! Σεμέλη!!! + Άννα!!!

43 ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

44 Λίμνη Βικτώρια Φώτης Αγγελόγλου , Βασίλης Βογιατζής
Η Ukerewe και Nalubaale) είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής. Εκτός αυτού, είναι η μεγαλύτερη τροπική λίμνη Η Λίμνη Βικτόρια (γνωστή τοπικά και ως της Γης και η δεύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γης. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου (για την ακρίβεια του Λευκού Νείλου, ενώ ο ποταμός που εκβάλλει σε αυτή ονομάζεται Καγκέρα). Το σχήμα της είναι χονδρικά ελλειπτικό με μήκος 337 km και πλάτος 240 km. Η μέση έκτασή της ανέρχεται σε km², δηλαδή περίπου το μισό της έκτασης όλης της Ελλάδας. Το μήκος των ακτών της είναι χιλιόμετρα. Το μέσο βάθος της είναι 40 μέτρα, ενώ το μέγιστο 84 (σχετικά ρηχή για την έκτασή της). Ο μέσος όγκος του νερού της ανέρχεται σε κυβικά χιλιόμετρα, (δηλ. αντιστοιχεί σε 2,75 τρισεκατομμύρια τόνους νερού). Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της είναι γεωγραφικό πλάτος 2°03’ νότιο και γεωγραφικό μήκος 33°04’ ανατολικό, ενώ το βόρειο άκρο της εφάπτεται σχεδόν στον ισημερινό της Γης. Η επιφάνειά της βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη συγκεντρώνει τα νερά του εδάφους από μία περιοχή (λεκάνη απορροής) εκτάσεως τετρ.χιλιομέτρων (μεγαλύτερη της Ελλάδας). Αυτή η περιοχή, και η ίδια η λίμνη, μοιράζεται μεταξύ των κρατών Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα. Η ίδια η πρωτεύουσα της πρώτης, η Καμπάλα, βρίσκεται στις όχθες της λίμνης. Χαρακτηριστικό της Λίμνης Βικτόρια είναι και τα πολλά της νησιά, περίπου

45 Πληροφορίες για τη λίμνη Βικτώρια
Γεωγραφικό Μήκος 33°04’ Γεωγραφικό Πλάτος 2°03’ Τύπος λίμνης Φυσική Λίμνη Εισροή Ποταμός Καγκέρα Εκροή Λευκός Νείλος Λεκάνη Απορροής Τετραγωνικά χιλιόμετρα Χώρες Λεκάνης Ουγκάντα Τανζανία Κένυα Μέγιστο Μήκος 337 Χιλιόμετρα Μέγιστο Πλάτος 250 Χιλιόμετρα Έκταση Τετραγωνικά χιλιόμετρα Μέσο Βάθος 40 Μέτρα Μέγιστο Βάθος 84 Μέτρα Όγκος Νερού 2.750 κυβικά χιλιόμετρα Όχθη 3.440 Χιλιόμετρα Ύψος Επιφάνειας 1.133 Μέτρα Νησιά 3.000

46 Φωτογραφίες Φώτης Αγγελόγλου , Βασίλης Βογιατζής

47 ΑΡΑΛΗ Μάρω Στρατηγάκη & Κωνσταντίνα Πρίνου

48 ΑΡΑΛΗ Η Αράλη στα σύνορα Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας και με μέγιστο βάθος 70 μ.(1930)

49

50 Η εξαφάνιση της Αράλης συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε από τον άνθρωπο. Το Καζακστάν καταβάλλει σήμερα προσπάθειες να διασώσει ότι απέμεινε από το βόρειο τμήμα της Αράλης κατασκευάζοντας το ένα φράγμα που ανύψωσε τη στάθμη των υδάτων κατά δυο μέτρα και μείωσε κάπως την αλμυρότητα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση ψαριών.

51 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Μάρω & Κωνσταντίνα

52 ΚΑΣΠΙΑ Ελίνα Χ. Αρχοντία Π.
Ελίνα Χ. Αρχοντία Π. ΚΑΣΠΙΑ Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Γης. Έχει συνολική επιφάνεια km2. και όγκο νερού κυβ.χιλιομέτρων. Ονομάζεται «θάλασσα» λόγω του τεράστιου μεγέθους της αλλά και επειδή όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν εκεί δοκίμασαν το νερό της και είδαν ότι είναι αλμυρό. Είναι τέτοιο το μέγεθός της, που ξεπερνάει τις επόμενες έξι μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες μαζί.

53 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ Οι πέντε χώρες της Κασπίας Θάλασσας υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία αντιμετώπισης των διαρροών πετρελαίου και βελτίωσης των συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης των πιθανών πηγών ρύπανσης της περιοχής. Οι συμφωνίες συνήφθηκαν κατόπιν συνάντησης υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, της Ρωσίας, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο του Συμφώνου της Τεχεράνης. Το Σύμφωνο της Τεχεράνης είναι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει τα πέντε κράτη της Κασπίας Θάλασσας για την περιβαλλοντική της προστασία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου Τοπικής Ετοιμότητας, Ανταπόκρισης και Συνεργασίας για την Καταπολέμηση των Περιστατικών Ρύπανσης από Πετρέλαιο από τα πέντε κράτη της Κασπίας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά τους για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Η Κασπία Θάλασσα κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει βρεθεί στο επίκεντρο του οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος των κρατών της περιοχής. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς διενεργούνται περίπου πορείες πλοίων.

54 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΣΠΙΑΣ Πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η Κασπία «ακουμπούσε» πάνω σε μόλις 2 χώρες, τη Σοβιετική Ένωση και το Ιράν. Σήμερα, έχει σύνορα με τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν. Το ρωσικό τμήμα της όχθης περιλαμβάνει την Αυτόνομη Δημοκρατία του Νταγκεστάν και τις επαρχίες Καλμυκία και Αστραχάν, ενώ το ιρανικό τις επαρχίες Τζιλάν, Μαζανταράν και Γκολεστάν. Σημαντικότερες πόλεις και λιμάνια στην Κασπία Θάλασσα είναι: Μπακού (η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν), Αστάρα (Αζερμπαϊτζάν) Αστάρα (Ιράν), Ραμσάρ (Ιράν), Αστραχάν (Ρωσία), κ.ά.

55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η περιοχή της Κασπίας είναι από τις πιο ενεργειακά πλούσιες του πλανήτη. Τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν ανακαλυφθεί στο εσωτερικό της, έχουν δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στα κράτη που μοιράζονται σύνορα μαζί της, ενώ σημαντικό ρόλο προσπαθούν να παίξουν και οι ΗΠΑ μέσω των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούν στην περιοχή. Το 2003 η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία με την οποία μοίρασαν μεταξύ τους το βόρειο 64% της λίμνης, ώστε να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Οι άλλες δύο χώρες που έχουν σύνορα με τη λίμνη δεν συμμετείχαν στη συμφωνία.

56 ΧΑΡΤΗΣ

57 ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ Το Καζακστάν ή Καζαχστάν (Қазақстан, Казахстан) είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση χλμ², αλλά μόλις 62η στον πληθυσμό με περίπου 6 άτομα ανά χλμ². Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα , με βάση τις εκτιμήσεις του 2011[1], από το 1989 λόγω την αποδημίας των Ρώσων και των Γερμανών της περιοχής του Βόλγα. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελείται από στέπες. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και Πρωθυπουργός ο Σερίκ Αχμέτοφ. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική (μια τουρκική γλώσσα) και η ρωσική.

58 ΤΟΥΡΜΕΚΙΣΤΑΝ Το Τουρκμενιστάν (στα Τουρκμενικά Türkmenistan, γνωστό επίσης και ως Τουρκμενία), είναι χώρα της Κεντρικής Ασίας με έκταση  km² και πληθυσμό (112η στον κόσμο) [2]. Το όνομα της χώρας σημαίνει «γη των Τουρκομάνων». Το όνομα της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πόλη της αγάπης» ή «η πόλη όπου οικοδομήθηκε η αγάπη», που ετυμολογείται από το αραβικό ishq που σημαίνει «αγάπη» με την περσική κατάληξη abad που σημαίνει «κατοίκησε» ή «οικοδομήθηκε».[4] Ως το 1991 αποτελούσε σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία. Στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το Αφγανιστάν, με το Ιράν στα νοτιοδυτικά, με το Ουζμπεκιστάν στα βορειοανατολικά, με το Καζαχστάν στα βορειοδυτικά και με την Κασπία Θάλασσα στα δυτικά. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκμενική (μια τουρκική γλώσσα). Από το 1990 μέχρι το 2006, οπότε και απεβίωσε, κυβέρνησε τη χώρα ο Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ. Το 2008 ο διάδοχός του ψήφισε ένα νέο Σύνταγμα.

59 ΙΡΑΝ Το Ιράν (περσικά: ايران), επίσημα Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (جمهوری اسلامی ايران) είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία. Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, ως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Είναι η 18η χώρα σε έκταση παγκοσμίως και ο πληθυσμός της αριθμεί 70 εκατομμύρια. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ. Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει σημαντική θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. ως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά την χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας) στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 δημιουργήθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1 Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία.

60 ευχαριστουμε Ελίνα Χ. Αρχοντία Π.

61 ΑΡΑΛΗ Η Αράλη στα σύνορα Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας και με μέγιστο βάθος 70 μ.(1930)

62

63 Η εξαφάνιση της Αράλης συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε από τον άνθρωπο. Το Καζακστάν καταβάλλει σήμερα προσπάθειες να διασώσει ότι απέμεινε από το βόρειο τμήμα της Αράλης κατασκευάζοντας το ένα φράγμα που ανύψωσε τη στάθμη των υδάτων κατά δυο μέτρα και μείωσε κάπως την αλμυρότητα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση ψαριών.

64 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Μάρω & Κωνσταντίνα

65 Λίμνη ονέγκα Πέτρος Οικονόμου & Νίκος Παπαδημητρίου Η Ονέγκα (αγγλ. Onega Lake, ρωσ. Onezhskoye Ozero) είναι λίμνη της βόρειας Ευρώπης, στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανάμεσα στη λίμνη Λάντογκα και στη Λευκή θάλασσα. Η επιφάνεια της καλύπτει τ.χ. σε μήκος 245 χλμ., πλάτους 91,6 χλμ. και με μέγιστο βάθος 127 μ., εκτείνεται από ΝΑ προς ΒΔ, όπου προχωρεί με πολύ στενούς βραχίονες. Δέχεται τα νερά πολυάριθμων ποταμών (58), σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι ο Σούνα, ο Σούγια, ο Βόλντα κ.α. Τα νερά της παγώνουν επί έξι μήνες τον χρόνο, εμποδίζοντας τη ναυσιπλοϊα, η οποία είναι ήδη δύσκολη εξαιτίας του μικρού βάθους και των σκοπέλων που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παράκτιας λωρίδας καθώς και τή ομίχλης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γενικά αποτελεί τμήμα ενός συστήματος υδάτινων πόρων μέσω του οποίου επικοινωνούν μεταξύ τους η Λευκή θάλασσα, ο Εύξεινος Πόντος (Μαύρη θάλασσα) και η νότια Βαλτική.

66 Φωτογραφίες

67 ΛΙΜΝΗ ΣΟΥΠΙΡΙΟΡ Σεμέλη Δημητροπούλου & Θεοχαράκη Αννα
Σεμέλη Δημητροπούλου & Θεοχαράκη Αννα ΛΙΜΝΗ ΣΟΥΠΙΡΙΟΡ Η μεγαλύτερη από τις λίμνες του γλυκού νερού που υπάρχουν στον κόσμο. Έχει έκταση τ.χλμ. και βρίσκεται στη Β. Αμερική. Το δυτικό και νότιο τμήμα της, ανήκει στις Η.Π.Α., ενώ το βόρειο και το ανατολικό στον Καναδά. Στα νερά της εκβάλλουν οι ποταμοί Πίτζον, Σεν Λούις, Καμινιστίκουι και Νίπιγκον. Το μεγαλύτερο βάθος της ξεπερνά τα 400 μ. Η οικονομική σημασία της είναι μεγάλη, γι` αυτό και στις όχθες της είναι χτισμένα μία σειρά από λιμάνια, όπως το Φορτ Ουίλιαμ, το Πορτ Άρθουρ, το Σουπίριορ, το Μάρκετ κ.ά. Μέσω της Σ. μετακινούνται μεγάλες ποσότητες σιτηρών, σιδηρομεταλλευμάτων, ξυλείας και άλλων εμπορευμάτων.

68


Κατέβασμα ppt "Ποταμοί του Κόσμου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google