Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας- Αγωγής Υγείας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας- Αγωγής Υγείας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας- Αγωγής Υγείας

2 Υπερτροφές  Ως «υπερτροφές» χαρακτηρίζονται οι τροφές πολύ υψηλής διατροφικής αξίας  Μεγάλη ποσότητα σε θρεπτικά συστατικά ανώτερης βιολογικής αξίας, κάποια από αυτά δυσεύρετα στα υπόλοιπα τρόφιμα  Συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού  Χαμηλό ενεργειακό φορτίο  Εντελώς φυσικές τροφές  Θετική επίδραση από την κατανάλωση τους

3 Παραδείγματα υπερτροφών  Βατόμουρα γκότζι (goji berry),  Μύρτιλλο (blueberry),  Αρώνια,  Ιπποφαές,  Σπιρουλίνα,  Αλόη,  Κρόκος (σαφράν),  Σπόροι chia,  Σιταρόχορτο

4

5

6

7

8

9

10

11

12 Θρεπτικά συστατικά υπερτροφών  Σε κάθε υπερτροφή υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας  Απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω6, Ω3, Ω7  Βιταμίνες(β-Καροτίνη, C, Β1 και Β2), οργανικά οξέα, προβιοτικά βακτήρια  Πρωτείνες ανώτερης βιολογικής αξίας  Πολυτιμα και σπάνια ιχνοστοιχεία  Πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών

13 Η κατανάλωση τους  Αυξάνει τη ζωτική ενέργεια - ευεξία  Αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα,  Διατήρηση υγείας και νεότητας  Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες  Αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενειών  Προληπτική και προστατευτική δράση (υπέρταση, θρόμβωση, καρκινογένεση)

14 Βατόμουρο Goji « Το φρούτο των μοναχών του Θιβέτ »

15 Βατόμουρο Goji  Βιταμίνες Α-Β-C-E (Β1 -Β2-B6,)  Καροτενοειδή (β-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο)  Αμινοξέα (8 απαραίτητα -ισολευκίνη και τρυπτοφάνη)  Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, χαλκός, γερμάνιο, σελήνιο, φώσφορο)  Φυτοστερόλες (περιορισμός απορρόφησης χοληστερόλης)  Λιπαρά οξέα: ω-6 (συρρίκνωση καρκινικών κυττάρων)  Πολυσακχαρίτης (εκκριταγωγό )  Βεταΐνη: καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών, νευρικού συστήματος

16 Beijing Nutrition Research Institute  Selenium and Germanium: These are well-known anti-cancer agents.  Beta Sitosterol: This anti-inflammatory agent has been found to lower cholesterol, and has been used to treat impotence and prostate enlargement.  Zeaxanthin and Lutine: Have been known to protect the eyes.  Betaine: Produces Choline in the liver, which helps detoxification processes there. It is also known to protect DNA, enhance memory, encourage muscle growth and protect against fatty liver disease.  Cyperone: Used in treatment of cervical cancer. Known to benefit blood pressure, heart and menstruation problems.  Solavetivone: An anti-bacterial and anti-fungal agent.  Physalin: A compound known to boost the immune system. Also found effective in treating leukemia, cancer and hepatitis B.

17 Παρατηρήθηκαν :  Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (μείωση της κυτταρικής γήρανσης και αναστολή της οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης)  Προστασία απο διάφορους τύπους καρκίνου  Αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες  Καλύτερη λειτουργία ήπατος και νεφρών  Καταπολέμηση της αϋπνίας και ενίσχυση της μνήμης  Μείωση της αρτηριακής πίεσης  Ενίσχυση της όρασης  Βελτίωση σεξουαλικής ικανότητας Κατανάλωση: μορφή χυμού αποξηραμένα κατεψυγμένα συμπλήρωμα διατροφής.

18 Διατροφική αξία ανα 100 γρ. Θρεπτικά συστατικάΠοσότητα (γραμμάρια)/100 γρ Πρωτείνες10.6 Υδατάνθρακες Απλοί: 57.4 γρ Σύνθετοι: 8.3 γρ. Φυτικές ίνες: 2 γρ Ακόρεστο Λίπος0.4 Ασβέστιο112.5 mg Σίδηρο8.42 mg Βιταμίνη C18.5 g Καροτίνη7.83 mg Θειαμίνη (B1)0.15 mg ΕΝΕΡΓΕΙΑ290 kcal

19 Μύρτιλλο  « Η άμπελος εν Ίδη », Θεόφραστος

20 Μύρτιλλο  Βιταμίνες Α, C, E και Β- καροτίνη  Ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο  Τανίνες, αρβουτίνη (ουρικό αντισηπτικό), μυρτιλλίνη, οργανικά οξέα (γλυκοκινόνες, γλυκοσίδες), σάκχαρα και πηκτίνη.  Ανθοκυανοσίδες (παρόμοια δράση με τη βιταμίνη Ρ - διαστέλλουν τα αγγεία του αίματος - αντιμετώπιση ανωμαλιών της κυκλοφορίας του αίματος και αιμορραγίες του αμφιβληστροειδή των ματιών)  Φυτικές ίνες

21 Πανεπιστημιακές έρευνες  University of Denton,Τέξας και Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του μύρτιλλου συρρικνώνουν τα λιποκύτταρα των πειραματόζωων, προστατεύοντας μάλιστα από τη δημιουργία νέου λιπώδους ιστού  Τμήμα φαρμακευτικής και Βιολογίας- Πανεπιστήμιο Πατρών: Συγκεκριμένα συστατικά του μύρτιλλου, οι πολυφαινόλες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και προστατεύουν τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου από αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας (2009)  Harvard Medical School,Bostone: Καθυστερούν την νοητική φθορά από την γήρανση κατά 2,5 χρόνια

22 Κατανάλωση Μύρτιλλου :  Συμβάλλει θετικά στην αντιγήρανση  Πρόληψη του καρκίνου  Βελτιώση της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας  Βελτίωση της όρασης  Αύξηση του μεταβολισμού  Διεγείρει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων  Κατευνάζει τις αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα  Προλαβαίνει βακτηριακές λοιμώξεις, όπως του ουροποιητικού  Το εκχύλισμα των φύλλων του, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπογλυκαιμική δράση.  Το αφέψημα από τα φύλλα - μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (σημαντική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη)  Βοηθάει εναλλακτικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στα νεφρά, στη χοληδόχο κύστη, στο πάγκρεας και γενικά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

23 Κατανάλωση Μύρτιλλου  Φρέσκα  Κατεψυγμένα  Αποξηραμένα  Φύλλα – τσάι  Μαρμελλάδα  Κομπόστα  Πάστα  Χυμός

24 Αρώνια «Η μελανόκαρπη, προστασία»

25 Αρώνια •Βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P •Υψηλή περιεκτικότητα πολυφαινολών •Πεκτίνη (απορρόφηση της ραδιενέργειας και στην προστασία των οργανισμών) •Ανθοκυανίνες •Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση •Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει καρδιαγγειακά νοσήματα

26 • Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες  Αποτοξινώνει το οργανισμό από βαρέα μέταλλα.  Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.  Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος και βελτιώνει το μεταβολισμό.  Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.  Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Κατανάλωση: Νωπά, κατεψυγμένα, ως μαρμελάδα, ως αλκοολούχο ποτό ή/και χυμός.

27 Κατανάλωση Υπερτροφών Πλεονεκτήματα  Πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών σε ελάχιστη ποσότητα  Πρόληψη ασθενειών  Αντιμετώπιση φθορών από το οξειδωτικό στρες  Μείωση χρήσης φαρμάκων (αποφυγή παρενεργειών- υπολειμμάτων χημικών ουσιών) Μειονεκτήματα •Υψηλό κόστος αγοράς •Έλλειψη εντόπιας παραγωγής •Νωπή μορφή •Έλλειψη πληροφόρησης

28 Αντιοξειδωτική ικανότητα τροφών O.R.A.C. Oxygen Radical Absorbance Capacity Micromoles of antioxidants/100g Τρόφιμο Μήλο218 Μύρτιλλο2400 Κεράσια670Σταφίδες2830 Πορτοκάλι750Δαμάσκηνα5770 Μπρόκολο890Αρώνια Ρόδι Goji Berry25100 Σπανάκι 1260

29 «Συνίσταται κατανάλωση τροφών που να συγκεντρώνει 5000 ORAC units, την ημέρα» US Department of Agriculture US Department of Agriculture  20 γρ. Βατόμουρα Goji  45 γρ. Αρώνια  200 γρ. Μύρτιλλο

30 Καμία τροφή και κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια, Οι υπερτροφές θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής και καθημερινής άσκησης Ώστε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τα θετικά τους στοιχεία

31  “ Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου ” φάρμακό σου Ιπποκράτης 400 Π. Χ.

32 Πηγές  National Nutrient Database for Standard Reference. Release 23 U.S. Department of Agriculture-ARS National    Medline Plus Medical Dictionary Online. U.S. National Library of Medicine. NIH. Medline Plus Medical Dictionary Online. U.S. National Library of Medicine. NIH.  Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc. (2001) National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Chapter 10 Manganese. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium and Zinc. (2001) National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Chapter 10 Manganese  Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods — Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods — 2007  Prior, R.L. et al J Agric Food Chem Prior, R.L. et al J Agric Food Chem    

33 Ευχαριστώ, Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας


Κατέβασμα ppt "SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ Μαρίνα Κυριάκου Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας- Αγωγής Υγείας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google