Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΡΕΤΑΚΗ ΕΛΕΝΑ

2 ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ Γεννήθηκε στο χωριό Πύργος της Τήνου και σπούδασε ( )στο σχολείο των τεχνών στην Αθήνα,όπου και διδάχτηκε την κλασικιστική και ρομαντική τάση του Ευρωπαϊκού Ακαδημαϊσμού. Το 1860 συνέχισε με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου, ενώ επίσης διδάχτηκε την άριστη απεικόνιση του γερμανικού ρεαλισμού. Το 1866 διορίστηκε καθηγητής στη ζωγραφική στην σχολή του Πολυτεχνείου στην Αθήνα (Σχολή Καλών Τεχνών) μέχρι και τον θάνατό του.

3 Tα πρώτα του έργα ήταν θρησκευτικά, μυθολογικά, ιστορικά και έδειχναν το συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας . Το 1870 τα έργα του έχουν ηθογραφικό χαρακτήρα, δείχνουν τις σκηνές της καθημερινής ζωής, αποτυπώνει τη ζωή στα αστικά κέντρα. Τα θέματά του είναι πρόσωπα, νεκρή φύση, ελληνική επαρχία, θέματα από την Ανατολή. Η ζωγραφική του είναι ενάντια στον ιμπρεσιονισμό της εποχής του Παρισιού. «Το φίλημα», «ο γαλατάς», «τα κάλαντα» και το «ψαριανό μοιρολόι» είναι μερικά από τα έργα του. έκανε πολλές εκθέσεις, με αποτέλεσμα να αποκτήσει γρήγορα φήμη και δόξα. Σημαντικό ρόλο κατέχουν οι προσωπογραφίες του από πολιτικούς και επιχειρηματίες.

4 ΕΡΓΑ ΤΟΥ Η Πυρποληση Της Τουρκικής Τα Καλαντα Ναυαρχιδας

5 ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

6 ΨΑΡΙΑΝΟ ΜΟΙΡΟΛΟΪ

7 Γιαννούλης Χαλεπάς Γεννήθηκε στο χωριό Πύργος της Τήνου. Από μικρός είχε κλίση στη μαρμαρογλυπτική. Γι’ αυτό σπούδασε το 1869 – 1872 στο σχολείο των τεχνών τη μετέπειτα Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

8 Περίοδοι της δουλειάς του
: Δημιουργεί το διασημότερο γλυπτό του «Η Κοιμωμένη» (1877) στο Ά Κοιμητήριο Αθηνών καθώς επίσης και το «Σάτυρος κι Έρωτας» (1877). Ξεπερνάει τα κλασικιστικά πρότυπα και δίνει βαρύτητα στην επεξεργασία του μαρμάρου στη δομημένη σύνθεση. : Επεξεργάζεται παλιά θέματα με καινούριους τρόπους.Καταφέρνει ένα προσωπικό ύφος και φεύγει από το γερμανικό κλασικισμό. : Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη σύνθεση και στην αμεσότητά της με τρόπο εκφραστικό. Αναγνωρίζουμε την τόλμη του να συνδυάσει τα διδάγματα του παρελθόντος με τα δυτικά ρεύματα . Ανακάλυψε τη σοφή λιτότητα, δηλαδή το πέρασμα από το 19ο αι. στον 20ο χωρίς τα δυτικά πρότυπα.

9 Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

10 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Ο Νικόλαος Γύζης , γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1842 στο Σκλαβοχώρι της Τήνου. Ο Γύζης εγγράφεται 17 ετών στο σχολείο των Τεχνών. Το 1871 κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο της Ακαδημίας για το έργο του «Ειδήσεις Νίκης». Τα σημαντικότερα έργα της εποχής αυτής (1875) είναι οι πρώτες παραλλαγές του «Τάματος», «Τα αρραβωνιάσματα των παίδων» και «Η πρώτη Εξομολόγηση». Τον Αύγουστο του 1880 ανακηρύσσεται επίσημο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Στην Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση του Μονάχου βραβεύεται μ’ ασημένιο μετάλλιο για την «Αποστήθιση». Το 1888 εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου. Το θέμα της μουσικής που τόσο τον γοητεύει είναι και το θέμα ενός μεγάλου διαγωνισμού ανάμεσα σε 152 καλλιτέχνες, και ο πίνακάς του «Αρμονία» κερδίζει το πρώτο βραβείο.Το δίπλωμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο το 1896 του απονεμήθηκε αργυρό μετάλλιο, είχε σα θέμα τον Ευαγγελισμό της Ελλάδας.Στις 4 Ιανουαρίου 1901 πεθαίνει. Η τελευταία του γραπτή φράση είναι η προτροπή, λοιπόν να ελπίζουμε και να ζητούμε να είμαστε χαρούμενοι.

11 Κρυφό Σχολειό Τ’αρραβωνίασματα
Κρυφό Σχολειό Τ’αρραβωνίασματα

12 Καταστροφή των Ψαρών

13 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ 1834-1919
Γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου .Σπούδασε Στη Ρώμη με κρατική υποτροφία. Ήταν ο πρώτος Έλληνας γλύπτης του ρεαλισμού. Ο Φιλιππότης χρησιμοποιεί την τεχνική του Νεοκλασικισμού , αλλά σε θέματα κοντά στην καθημερινή ζωή και όχι να έχουν αναφορά σε θεούς και ήρωες . Οι προσωπογραφίες του είχαν ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να εξιδανικεύει τις μορφές (π.χ. η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα στην Εθνική Πινακοθήκη). Όταν πέθανε η ελληνική επιτροπή του έδωσε το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων και των τεχνών.

14 O ΞΥΛΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

15 Ο θεριστής Ο μικρός ψαράς
Ο θεριστής Ο μικρός ψαράς

16 ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το αρχαιολογικό μουσείο της Τήνου βρίσκεται στην καρδιά της Χώρας, στον κεντρικό δρόµο που οδηγεί στο ναό της Παναγίας και κανένας περαστικός δεν μπορεί να το αγνοήσει. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 µε πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στο μουσείο αυτό φυλάσσονται εκπληκτικές και αξιόλογες συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων από όλο το νησί. Οι κυριότερες επισκέψιμες συλλογές είναι: οι περίφημοι και μοναδικοί αποθηκευτικοί πίθοι, αγάλματα και αρχιτεκτονικά σκέλη από το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο από τα ευρήματα αυτού του ναού (1ος αι. π.Χ.), ένα υπέροχο μωσαϊκό δάπεδο που βρέθηκε στο χώρο της Παναγίας, νοµίσµατα διαφόρων εποχών και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

17 ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε έναν ευρύ χώρο στο εσωτερικό του περιβόλου της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης. Περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες, αυθεντικούς και αντίγραφα, πολλών διάσημων ζωγράφων, Τηνίων και µη, όπως: Ν. Λύτρα, Γ. Ιακωβίδη, Ν. Γύζη, Κ. Παρθένη, Ι. Αλταµούρα, Κ. Βολονάκη, Γ. Ροΐλου. Επίσης, στο χώρο αυτό, εκτίθενται αναγεννησιακοί πίνακες από την Ιταλία και τα Ιόνια νησιά. Εκτός αυτών, ο επισκέπτης µπορεί να θαυμάσει διάφορα διακοσμητικά ευρωπαϊκής τέχνης, βάζα, έπιπλα, έναν αξιόλογο καθρέπτη και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας. Περιέχει πολλά αντιπροσωπευτικά δείγματα έργων καλλιτεχνών που κατάγονται από την Τήνο. Υπάρχουν αξιόλογα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυθεντικά καθώς και αντίγραφα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν φιλοτεχνήσει τους ζωγραφικούς πίνακες είναι οι Ν. Γύζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Γ. Ρόιλος, Μ. Ρενιέρης, Γ. Γαΐτης, ενώ υπάρχουν επίσης γλυπτά και ανάγλυφα του Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, ∆. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.

18 ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ Στεγάζεται σε έναν από τους χώρους του προαυλίου της Παναγίας. Περιέχει πολλά εκκλησιαστικά αντικείμενα του νησιού, κυρίως εικόνες από το 14ο-19ο αιώνα, όπως επίσης τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου (µια από τις τρεις αυθεντικές που έχουν διασωθεί) και το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη. Υπάρχουν επίσης ξυλόγλυπτα του Τηνίου καλλιτέχνη Ιωάννη Πλατή. Η συλλογή περιέχει, τέλος, και πίνακες από διάσημους καλλιτέχνες όπως Φ. Κόντογλου και Νικ. Λύτρα. ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟ Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού της Παναγίας. Περιέχει πολλά σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα, όπως πολύτιμα Ευαγγέλια, εικόνες, σταυρούς, δισκοπότηρα, άμφια ιερωμένων, ακόμα και φιλντισένιους χαυλιόδοντες ελεφάντων.

19 ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΕΛΛΗΣ Δίπλα στο ναό της Ευρέσεως του Ευαγγελισμού βρίσκεται το Μαυσωλείο της Έλλης. Εδώ, μαζί µε τη μαρμάρινη ανάγλυφη μορφή της Νίκης, φυλάσσονται τµήµα της ιταλικής τορπίλης που χτύπησε το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη», αντικείμενα του πλοίου και οστά των θυμάτων. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΧΟΥ Στεγάζεται στον περίβολο της Παναγίας. Εδώ βρίσκονται διαθέσιμα τα ξύλινα και γύψινα σκαλίσματα του Τήνιου Ακαδημαϊκού.

20 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Το νεοσύστατο αυτό μουσείο, που το δημιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς το 2007, αποτελεί το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο χωριό Πύργος, δίπλα στην περίφημη Σχολή Καλών Τεχνών, και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο, σύμφωνο µε τις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού κτίριο και εναρµονισµένο µε το τηνιακό τοπίο. Εδώ, ο επισκέπτης µπορεί να περιπλανηθεί και να ξεναγηθεί στον κύκλο ζωής του μαρμάρου. Από τα λατομεία και την εξόρυξη της πρώτης ύλης έως         το εργαστήριο και τη δημιουργία καλλιτεχνημάτων γνωρίζουμε µε αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό, τον τρόπο επεξεργασίας του πετρώματος, τη χρήση των ποικίλων ειδικών εργαλείων και τέλος τη μετατροπή του από άμορφη μάζα σε διάφορα περίτεχνα τεχνουργήματα. Για τις ανάγκες του μουσείου εκτίθενται και διάφορα αυθεντικά παραδοσιακά μαρµαρόγλυφα του νησιού, σύγχρονα και παλαιά, χάρη στις δωρεές ιδιωτών και δηµόσιων φορέων, όπως, αρχιτεκτονικά σκέλη, υπέρθυρα, καθώς και προσχέδια έργων διάσημων ντόπιων γλυπτών.  

21 ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Στεγάζεται σε κτίριο στην είσοδο του χωριού Πύργος, δίπλα στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά. Εδώ εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα έργα καλλιτεχνών της περιοχής του Πανόρµου, όπως Γ. Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ευρ. Λαµπαδίτη, Ι. Βούλγαρη, Λ. Δούκα, Γ. Βιτάλη, Λ. Σώχου και άλλων. Μάλιστα, ορισµένα από αυτά είναι τα αυθεντικά προπλάσµατα των μαρµάρινων έργων, σε κάποια από τα οποία διακρίνονται τα σημάδια που χάραξαν οι καλλιτέχνες  για να βοηθηθούν. ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ Το πατρικό σπίτι του διάσημου Τήνιου γλύπτη, στο χωριό Πύργος, έχει μετατραπεί σε μουσείο. Εδώ, εκτός από το χώρο όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης, τις οικογενειακές φωτογραφίες, τα έπιπλα και οικιακά σκεύη που χρησιμοποίησε, ο επισκέπτης µπορεί, ακόμα, να δει και να θαυμάσει σχέδια και γλυπτά του. ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΣΤΕΡΝΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Στο μουσείο αυτό, που βρίσκεται στο χωριό Ιστέρνια, εκτίθενται έργα ντόπιων καλλιτεχνών.

22 Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισµού Ιδρύθηκε το 2002 και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο από τα πιο ιστορικά του νησιού (αρχές 20ού αι), που υπήρξε κάποτε ξενοδοχείο αλλά και νοσοκομείο (Πολυµέρειο). Αγοράστηκε  το 1977 και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, από το οποίο συντηρείται, και αποτελεί στολίδι της Χώρας. Σκοπός του ιδρύματος είναι να μελετά και να προβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού. Διαθέτει σύγχρονους συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αλλά και βιβλιοθήκη µε τίτλους που αφορούν την Τήνο και τις Κυκλάδες γενικότερα. Εδώ γίνονται κατά καιρούς εκθέσεις και μάλιστα στεγάζεται και η μόνιμη έκθεση του μεγάλου Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google