Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

2

3 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Τα περισσότερα συνήθως χωριά οργανώνονται μονοκεντρικά ,δηλαδή τα κτήρια αναπτύσσονται γύρω στην κεντρική πλατεία . Κυριότερο υλικό δομής των σπιτιών είναι η πέτρα (σχιστόλιθος) και το ξύλο (οξιά, καρυδιά κλπ) Ο σχεδιασμός αυτός των κατοικιών προστάτευε τους ανθρώπους από το βαρύ χειμώνα και τις χιονοπτώσεις.

4 ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Η παραγωγή των χωριών βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης. Κυριότερη πηγή εσόδων αποτελεί η γεωργία και η κτηνοτροφία. Πολλά είναι ακόμη και τα χωριά που αναπτύσσουν συστηματικό τουρισμό. Αξιόλογη είναι και η ύφανση σε ορισμένα χωριά .

5 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
Μερικά από τα προϊόντα της φύσης ,γνωστά σε πανελλήνιο ακόμα και παγκόσμιο επίπεδο είναι :ο κρόκος Κοζάνης το ελαιόλαδο των χωριων της Πελοποννήσου και πολλά αλλά προϊόντα

6 Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δεν ξέραμε, κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί. Η επαρχία αργοσβήνει με μία Αθήνα, Θεσσαλονίκη να γίνεται το όνειρο κάθε νέου. Εκεί είναι οι δουλειές λέγανε στο χωριό. Πάντα θέλαμε να δούμε την επαρχία να ζωντανεύει. Έχουμε δει κόσμο να επιστρέφει την ίδια ώρα που ο καιρός καλυτερεύει και οι προετοιμασίες στα χωράφια ξεκίνησαν. Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι κάποια επιστροφή θα γινόταν με αυτό το τρόπο. Με αυτόν τον άδικο τρόπο

8 Υπάρχουν ωστόσο οκτώ λόγοι για να φύγει κανείς από την Αθήνα η τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Αν και εφόσον έχει ρίζες σε ένα χωριό. Ένα κεραμίδι για να μην βρέχεται κι ένα χωράφι για να μην πεινάει. Αν δεν έχει ρίζες, δεν πρέπει πάλι να απελπίζεται. Αν εγκαταλείψουν την Αθήνα οι «άλλοι», ίσως μείνει λίγη γη για πατάτες και κρεμμύδια

9 ΛΟΓΟΙ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Πρώτος λόγος: Οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση στις πόλεις και αυτό… προκαλεί έντονο στρες με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Δεύτερος λόγος: Όσοι είναι άνεργοι και μεγάλης ηλικίας έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να βρουν άμεσα εργασία στην πόλη, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε ως χώρα την κρίση σε σχετικά σύντομο χρόνο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα. Τρίτος λόγος: Στην Ελλάδα της ΟΝΕ καταφέραμε να μην παράγουμε ούτε σκόρδα και να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από όλα τα μέρη του κόσμου. Με την γεωργική παραγωγή να είναι στο ναδίρ, πιθανότατα να βρει κανείς ουσιαστικές ευκαιρίες… Τέταρτος λόγος: Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την εγκληματικότητα στις πόλεις.

10 ΛΟΓΟΙ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Πέμπτος λόγος: Στο χωριό μπορείς και να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Μπορείς να βρεις πιο εύκολα ασχολίες για να αντικαταστήσεις τον «χαμένο χρόνο». ΄Έκτος λόγος: Αν τα πράγματα ξεφύγουν με μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να είστε ήδη στο χωριό για να προετοιμάσετε τον δρόμο για τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που θα έχουν μείνει πίσω… Έβδομος λόγος: Θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανταλλακτική Οικονομία, στην περίπτωση εκείνη που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντέξουν στην επίθεση που δέχονται. Όγδοος λόγος: Για να βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας πλησιέστερα στη φύση και σ΄ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.

11 ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ένατος λόγος: αληθινή Διατροφή και Μαγειρική Οικονομία. Στo χωριό θα τρώτε πιο απλά, υγιεινά, παραδοσιακά, τοπικά και εποχικά φαγητά, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας! Κι όλα αυτά με λιγότερο κόστος αφού τα περισσότερα θα παράγονται από εσάς ή από άλλους στο χωριό.

12 ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ Δέκατος λόγος: αληθινή και χρήσιμη παιδεία Στο χωριό θα έχετε πολλά να μάθετε εσείς και τα παιδιά σας..! Οι γιαγιάδες στα χωριά έχουν σοφία που μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αυτά τα χρόνια… Σε περίπτωση που έχετε αγανακτήσει με τα προβλήματα στο υπουργείο Παιδείας, να θυμάστε: Οι γιαγιάδες, το χωριό και η ζωή στη φύση είναι το καλύτερο σχολείο!!!

13 . Το να πάει κάποιος με την οικογένειά του σε χωριό μπορεί να είναι και ανάγκη. Σκεφτείτε το όσο ακόμα ο καιρός είναι κάπως καλός και η εγκατάσταση είναι πιο εύκολη. Όσο ακόμα τα σχολεία δεν έχουν προχωρήσει. Για κάποιον άνεργο δεν υπάρχει η δικαιολογία της δουλειάς. Αν κάποιος είναι ευρηματικός και πρόθυμος να εργαστεί, σίγουρα θα βρει να κάνει κάτι όπου κι αν πάει, ακόμα και μέσω διαδικτύου στις μέρες μας κάποιος μπορεί να έχει κάποιο εισόδημα για τις βασικές ανάγκες που έτσι κι αλλιώς στο χωριό είναι πολύ μικρότερες. Εξάλλου, ακόμη και προβλήματα να έχεις μία βόλτα στα έλατα μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο.

14 Η αυτάρκεια στο χωριο Η αυτάρκεια στο χωριό είναι ένας τρόπος
αυτοσχεδιασμού του ανθρώπου ώστε να ικανοποιεί μονός του μερικές από τις ανάγκες του στα τρόφιμα-λαχανικά που μπορεί να του προσφέρει η εύφορη γη. Έτσι, στο χωριό ασχολούνται περισσότερο με την καλλιέργεια της γης ώστε εκτός από το σκότωμα του χρόνου να εξοικονομήσουν ένα μεγάλο μέρος από τα έξοδα που θα είχαν εάν αυτά τα αγόραζαν. Εκτός από την προσωπική χρήση των προϊόντων που βγάζουν στα κτήματα τους μπορούν επίσης να τα εξάγουν. Με τον τρόπο αυτό οι ωφελούντο και αυτοί και επίσης κερδίζουν χρήματα. Η αυτάρκεια είναι δύσκολη να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , λίγοι είναι αυτοί που το επιχειρούν και πολύ λιγότεροι αυτοί που θα επιτευχθούν. Επειδή η αυτάρκεια, είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευόμαστε ή να εθελοτυφλούμε και να βρίσκουμε άλλες παρόμοιες λύσεις, όπως η επιβίωση.

15 Η αυτάρκεια στο χωριό  Η αυτάρκεια αναφέρεται στην κατάσταση που δεν απαιτεί καμία εξωτερική βοήθεια, υποστήριξη, αλλά ούτε και αλληλεπίδραση, για την επιβίωση. Είναι επομένως ένα είδος προσωπικής(οικογένεια) ή συλλογικής (κοινότητα) αυτονομίας. Στην αυτάρκεια στο χωριό υπάρχουν διάφοροι τομής όπως: •Κατοικία  •Τρόφιμα •Ενέργεια •Μεταφορές • Κατοικία : βιοκλιματικός σχεδιασμός σε νέα κατασκευή, τροποποίηση-μετασκευή υπάρχουσας •Τρόφιμα : Παραγωγή των τροφίμων που χρειαζόμαστε από το να σπείρουμε σε γλάστρες κάποια λαχανικά μέχρι την παραγωγή σε μικρό κήπο πίσω από το σπίτι, σε αγρόκτημα και γιατί όχι και σε περιαστικούς κήπους ενοικιαζόμενους • Ενέργεια : Χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας: Ηλιοθερμικά συστήματα για ζεστό νερό Φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες , υδρογεννήτριες και παρελκόμενα τους για ηλεκτρικό ρεύμα Συστήματα θέρμανσης με εναλλάκτες θερμότητα • Μεταφορές : Περισσότερο χρήση στα ποδαράκια μας για σύντομες διαδρομές είτε με το ποδήλατο. Και λιγότερο τα αυτοκίνητα

16 Επειδή η αυτάρκεια, είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευόμαστε ή να τα παρατάμε και να βρίσκουμε άλλες παρόμοιες λύσεις, όπως η επιβίωση. Είναι σαν να δίνεις το λάθος φάρμακο για μια αρρώστια… στο τέλος ο ασθενής θα νοσήσει ακόμα χειρότερα. Σκοπός της ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ είναι, σε κάθε αγορά και κάθε μας κίνηση να παράγουμε και να καταναλώνουμε δικά μας πράγματα. Μπορεί αρχικά όλο αυτό να φαίνεται μία ουτοπία, αλλά με τη βοήθεια του διαδικτύου και καταναλώνοντας χρόνο, μπορούμε να πετύχουμε αρχικά κάποια θαυματάκια. Αντί να ξοδεύουμε άσκοπα τον χρόνο μας στην τηλεόραση ή σε άλλα ανώφελα πράγματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ΜΟΝΟΙ μας πράγματα που ούτε τα φανταζόμαστε!

17 Τόποι συγκέντρωσης Οι τόποι συγκέντρωσης στο χωριό είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά και στην πόλη. Δηλαδή και οι άνθρωποι εκεί σαν τόπους συγκέντρωσης έχουν τις πλατείες, τα καφενεία του χωριού, την εκκλησία.

18 Τρόποι συναλλαγής Οι κυριότεροι τρόποι συναλλαγή είναι τα χρήματα, ανταλλαγή προϊόντων, και η βοήθεια στη δουλεία του άλλου

19 Ιδιώματα Υπάρχουν πολλά ιδιώματα της γλώσσας αλλά και της έκφρασης. Αυτά διαφέρουν από χωριό σε χωριό και από τόπο σε τόπο.

20 Γιορτές-Πανηγύρια Οι τοπικές γιορτές και πανηγύρια είναι τρόποι διασκέδασης, συνεύρεσης, επικοινωνίας μεταξύ τους γνωριμίας και ανταλλαγής προϊόντων.

21 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Μας λένε τρελούς μες στην πόλη Γιατί γυρνάμε στα βουνά Μας λένε πως είμαστε όλοι πλασμένοι για την ερημιά Ας έρθουν κοντά μας να δούνε Μες στα βουνά είναι η ζωή Στη θάλασσα είναι η πνοή


Κατέβασμα ppt "Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google