Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδική Πορνογραφία Στο Διαδίκτυο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδική Πορνογραφία Στο Διαδίκτυο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδική Πορνογραφία Στο Διαδίκτυο
Α.Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παιδική Πορνογραφία Στο Διαδίκτυο Μισυρλή Ηλιάνα Α.Μ. 8065

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Διαδίκτυο προάγει την επικοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν και κινούνται μέσα στην σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία καθώς έχει μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ απομακρυσμένων χρηστών και προσφέροντας ένα απίστευτο αριθμό πληροφοριών συμβάλλει σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, το κυριότερο πρόβλημα είναι η μη ασφάλεια αυτών των πληροφοριών καθώς απειλούνται από αλλοιώσεις και καταστροφές που μπορεί να προέρχονται από μη εξουσιοδοτημένη χρήση των πόρων του με άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων τύπων ηλεκτρονικών εγκλημάτων, όπως η διανομή Παιδικού Πορνογραφικού υλικού.

3 Α’ ΜΕΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Κάθε παράνομη δραστηριότητα που για την διάπραξη αλλά και για την αντιμετώπιση της, απαιτείται η τεχνολογική γνώση. Διακρίνεται σε δύο έννοιες : «Στενή». Αναφέρεται σε εγκλήματα όπου ο Η/Υ αποτελεί το κύριο μέσο για την τέλεση τους, π.χ. ηλεκτρονικά οικονομικά εγκλήματα «Ευρεία». Αναφέρεται σε εκείνα τα εγκλήματα για την τέλεση των οποίων ο Η/Υ αποτελεί βοηθητικό μέσο, π.χ. διάδοση πορνογραφικών εικόνων. Διαδικτυακό Έγκλημα, είναι εκείνες οι εγκληματικές πράξεις που γίνονται δια μέσω του Διαδικτύου.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Είναι γρήγορο, διαπράττεται σε πραγματικό χρόνο και δεν γίνεται αντιληπτό ούτε από το ίδιο το θύμα. Είναι εύκολο στη διάπραξη του αφήνοντας ψηφιακά ίχνη. Για την τέλεση του απαιτούνται άριστες και εξειδικευμένες γνώσεις. Οι Κυβερνο-εγκληματίες δεν εμφανίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα. «Έγκλημα χωρίς πατρίδα». Δυσκολία εντοπισμού ενός ψηφιακού εγκληματία. Μεγάλα κέρδη. Μεγάλος αριθμός θυμάτων. Μεγάλες οικονομικές απώλειες. Γρήγορη και σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία, ομάδων με κοινές ιδιαιτερότητες. Ελάχιστες οι καταγγελλόμενες υποθέσεις. Για την αστυνομική διερεύνηση και τις δικαστικές αρχές απαιτούνται άριστες εξειδικευμένες γνώσεις. Για την διερεύνηση του απαιτείται συνεργασία τουλάχιστον δύο κρατών: εκείνου που γίνεται αντιληπτή η εξωτερίκευση του εγκλήματος και σε εκείνο που βρίσκονται αποθηκευμένα τα αποδεικτικά στοιχεία.

6 ΜΟΡΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Κυβερνοσφετερισμός Spamming Η χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση είσοδος σε Η/Υ (hacking, cracking) Διασπορά κακόβουλων προγραμμάτων Απάτη μέσω Διαδικτύου Τηλεχειρισμός (Κατασκοπεία) του Υπολογιστή Cookies Υποκλοπή αρχείων Η/Υ Πειρατεία Λογισμικού Πλαστογραφία Διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο οργάνων, αυτοκτονία Κυβερνοπόλεμος – Κυβερνοτρομοκρατία Παιδική Πορνογραφία

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ
Χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ψηφιακή τεχνολογία για να παραβούν τον νόμο. Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις δεξιότητες, τη γνώση, τους πόρους και τα κίνητρα τους. Διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων που στηρίζονται στη βασική τους εκπαίδευση, τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και στην εμπειρία τους στη χρήση των Η/Υ. Η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 ετών και συνήθως η οικογένεια και ο κοινωνικός τους περίγυρος δεν έχει ιδέα για το τι κάνουν. Τα κίνητρα τους διαφέρουν από εγκληματία σε εγκληματία καθώς περιλαμβάνουν την πλεονεξία, την ανάγκη να λύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα, την προσωποποίηση των Η/Υ και το σύνδρομο του Robin Hood, που τους κάνει να θεωρούν τις εταιρείες τόσο πλούσιες ώστε οι οικονομικές ζημιές που τους προκαλούν να δικαιολογούνται ηθικά.

8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΠΟΙΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το Ηλεκτρονικό Έγκλημα παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει διότι το Ηλεκτρονικό Έγκλημα αποτελεί μια παράνομη δραστηριότητα αρκετά εξειδικευμένη και ανεπτυγμένη τεχνολογικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην οριοθέτηση των πράξεων που θα πρέπει να διώκονται ποινικά. Ο ν. 1805/88 αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται με Η/Υ, δηλαδή αναφέρεται γενικά στην ηλεκτρονική εγκληματικότητα ενώ στις 23 Νοεμβρίου του 2001, στη Βουδαπέστη, υπεγράφη από όλα σχεδόν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ τους και η Ελλάδα) Συνθήκη, σκοπός της οποίας είναι η προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα στο Κυβερνοχώρο καθιερώνοντας την υποχρέωση εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών.

9 ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής εγκληματικότητας απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών ενώ για την ανεύρεση της αρμοδιότητας του δικαστηρίου πρέπει να καθοριστεί ο τόπος τέλεσης του. Έτσι, λοιπόν, ισχύουν οι εξής θεωρίες: Η θεωρία του τόπου ενέργειας. Η θεωρία του τόπου αποτελέσματος Η μικτή θεωρία Η θεωρία του βαρύνοντος τόπου. Στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρατούσα θεωρία είναι η θεωρία του βαρύνοντος τόπου, σύμφωνα με την οποία, ο τόπος αδικήματος εντοπίζεται στο κράτος όπου το έγκλημα εκδηλώθηκε κατά την κύρια σημασία του.

10 ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι αρχές που εποπτεύουν σε ζητήματα ασφαλείας του Διαδικτύου και των επικοινωνιών γενικότερα στην Ελλάδα είναι : η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει ως αποστολή την εποπτεία τήρησης του προσωπικού απορρήτου και στο Διαδίκτυο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), σκοπός της οποίας είναι η προστασία του απορρήτου των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), η οποία χορηγεί άδειες σε Παρόχους Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών, στους οποίους ανήκουν και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP’s), ενώ ρυθμίζει και ελέγχει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, εποπτεύοντας παράλληλα την τηλεπικοινωνιακή αγορά.

11 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ένα πληροφοριακό σύστημα για να θεωρείται ασφαλές θα πρέπει να διαθέτει: Εμπιστευτικότητα Ακεραιότητα Διαθεσιμότητα Προληπτικά μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους χρήστες του Διαδικτύου, όπως: Οι χρήστες που εισέρχονται από dial-up σύνδεση θα πρέπει να κλείνουν με κωδικό που έχουν προμηθευτεί από τον Ο.Τ.Ε. Ασφαλής παραμετροποίηση του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών Προστασία του Η/Υ με τα τελευταία patches, security updates και Hotfixes που αντιμετωπίζουν τα κενά σε επίπεδο λειτουργικού ή εφαρμογών Χρήση προγραμμάτων κρυπτογράφησης και συστημάτων ασφαλείας Λογισμικά φίλτρα

12 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Να μην αποκαλύπτονται προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα σε τρίτους, Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη σε s ή ιστοσελίδες που δεν έχουν αποδείξει την ταυτότητα τους, Να αποφεύγεται η συμπλήρωση φορμών με διάφορα οικονομικά στοιχεία, π.χ. Α.Φ.Μ, και η αποστολή τους μέσω χωρίς να είναι κρυπτογραφημένες, Να αποφεύγεται η επίσκεψη σε ύποπτα sites, Για τις online συναλλαγές, οι χρήστες θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο συναλλάσσονται είναι αξιόπιστο, Να χρησιμοποιούνται χρεωστικές ή προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες εφόσον είναι απαραίτητο, Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όσον αφορά τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν και τα άτομα στα οποία τις αποκαλύπτουν.

13 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Β’ ΜΕΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

14 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η παιδική εκμετάλλευση υπήρξε από τα αρχαία, ακόμα, χρόνια ενώ τα δίκτυα παραβατών που επικοινωνούσαν πριν την ανακάλυψη των προσωπικών υπολογιστών και του Διαδικτύου ήταν μέρος της καθημερινής ζωής αν και χρειαζόταν μεγαλύτερη προσπάθεια να βρει κανείς και να εισάγει ένα δίκτυο εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Οποτεδήποτε πριν το 1995, ένα πρόσωπο που επιδίωκε τη σεξουαλική επαφή με ένα παιδί, είτε θα γινόταν ιερέας, δάσκαλος, κλόουν, πατέρας, θείος, οδηγός λεωφορείων ή θα κρυβόταν γύρω από τη παιδική χαρά της γειτονιάς.

15 ΟΡΙΣΜΟΙ Παιδική πορνογραφία σημαίνει οποιαδήποτε αντιπροσώπευση με οποιαδήποτε μέσα, ενός παιδιού που συμμετέχει σε πραγματικές ή προσομοιωμένες ρητές σεξουαλικές δραστηριότητες ή οποιαδήποτε αντιπροσώπευση των σεξουαλικών μελών ενός παιδιού για πρώτιστα σεξουαλικούς σκοπούς Πορνογραφικό υλικό συνιστά κάθε περιγραφή είτε πραγματική είτε εικονική, σε οποιοδήποτε υλικό φορέα, του σώματος ανηλίκου που αποσκοπεί στη γενετήσια διέγερση, καθώς και η καταγραφή ή αποτύπωση σε οποιοδήποτε υλικό φορέα, πραγματικής, προσποιητής ή εικονικής ασελγούς πράξης που ενεργείται για τον ίδιο σκοπό από ή με ανήλικο Ανήλικος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 121 Π.Κ., νοείται κάθε πρόσωπο ηλικίας από 8 έως 18 ετών, ενώ οι μικρότερες ηλικίες υπάγονται στην έννοια του παιδιού.

16 ΠΡΩΙΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη στιγμή που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να γράφουν, να σχεδιάζουν, να ζωγραφίζουν και να ασχολούνται με την γλυπτική και τη φωτογραφία, η ανθρώπινη μορφή και η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελούσαν το κυρίως αντικείμενο ενός μεγάλου μέρους από αυτά, χαρακτηρίζοντας τα «δημιουργική διαδικασία». Πριν από την ευρεία χρήση του Διαδικτύου, η ταχυδρομική υπηρεσία ήταν ο αρχικός τρόπος διανομής του υλικού της παιδικής πορνογραφίας ενώ το κόστος και ο κίνδυνος ήταν συνυφασμένος με αυτή αφού το παράνομο υλικό διατίθεντο σε περιορισμένη ποσότητα και πωλούταν σε ιδιαίτερη υψηλή τιμή

17 ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Προ Διαδικτύου, οι παιδόφιλοι επικοινωνούσαν είτε μέσω του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου είτε μέσω οργανώσεων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προσέφεραν διάφορες υπηρεσίες στα μέλη τους, π.χ. ενίσχυση για τους παιδόφιλους και μια σταθερή πηγή για νέες φιλίες και ανεφοδιασμό νέων θυμάτων. Μια τέτοια οργάνωση ήταν και η Childhood Sensuality Circle – CSC.

18 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Το Διαδίκτυο, παρέχει ένα νέο τόπο συναντήσεως για την εκμετάλλευση παιδιών, μειώνει τα αντικίνητρα με την παροχή ανωνυμίας και διευκολύνει την ανάπτυξη της φαντασίας δίνοντας στους θύτες ευκολότερη πρόσβαση σε ομάδες ομοϊδεατών περιορίζοντας την αίσθηση της περιθωριοποίησης.

19 WORLD WIDE WEB Ένας Ιστοχώρος είναι ένα σύνολο αρχείων, αποκαλούμενο «ιστοσελίδες» που είναι προσιτό μέσω του Διαδικτύου. Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν εικόνες, ήχο, κείμενο, βίντεο και κάθε πιθανό συνδυασμό. Κάθε ιστοχώρος έχει μια διεύθυνση, τον Ομοιόμορφο Εντοπιστή Πόρων (URL) ενώ κάθε ιστοσελίδα αποτελείται απο HTML «ετικέτες» ή σύνολα οδηγιών που λένε στον browser πώς να επιδείξει την κάθε ιστοσελίδα. Δημιουργήθηκε το 1989 από την εφεύρεση της γλώσσας σήμανσης υπερκειμένων (HTML) και επέτρεψε την πρόσβαση των υπολογιστών στο Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλο ακόμα και αν χρησιμοποιούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

20 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Δωμάτιο Συνομιλίας Στιγμιαίο Μήνυμα (ΙΜ) Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ) Ηλεκτρονικές ομάδες (e-groups) Κατάλογοι ηλεκτρονικών διευθύνσεων Ομάδες πληροφόρησης Πίνακας δελτίων (BBS)

21 ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ Παιδόφιλος είναι εκείνος ο ενήλικας που σεξουαλικά προσελκύεται από παιδιά. Τα διαγνωστικά κριτήρια για ένα παιδόφιλο περιλαμβάνουν : Επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικά φαντασίες, ωθήσεις ή συμπεριφορές που αφορούν σεξουαλικές πράξεις με ένα προεφηβικό παιδί Το άτομο έχει δράσει με τέτοιες σεξουαλικές ωθήσεις ή αυτές οι σεξουαλικές ωθήσεις και φαντασίες είναι τα αίτια μιας διαπροσωπικής δυσκολίας Το άτομο είναι 16 ετών ή μεγαλύτερο και έχει τουλάχιστον 5 χρονών ηλικιακή διαφορά από το παιδί Οι παιδικοί σεξουαλικοί κακοποιοί μπορούν να υποδιαιρεθούν σε 4 κριτήρια : Η ηλικία του δράστη Το φύλο του παραβάτη Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η προτίμηση Ο τύπος των θυμάτων

22 Οι παραβάτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες :
Προνομιακό Περιστασιακό Ενώ με τη σειρά του, ο περιστασιακός παραβάτης, διακρίνεται : στον Παλινδρομικό στον Ηθικά άνευ Διακρίσεως στον Σεξουαλικά άνευ Διακρίσεως και στον Ανεπαρκή Αυτοί που προτιμούν να κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά, εκθέτουν τρία γενικά πρότυπα : Προκλητικό Εσωστρεφείς Σαδιστές

23 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στη λήψη πληροφοριών για τους παραβάτες : «Επαγωγική Σκιαγράφηση». Είναι η αναθεώρηση προηγούμενων ερευνών και παραβατών για να εξακριβωθούν οι τάσεις ή οι ομοιότητες μεταξύ αυτών, «Παραγωγική Σκιαγράφηση», σύμφωνα με την οποία συμπεραίνονται τα χαρακτηριστικά ενός παραβάτη από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε ένα συγκεκριμένο έγκλημα ή σε μια σειρά υπό έρευνα συνδεδεμένων εγκλημάτων

24 ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ
Τα στατιστικά προφίλ των παραβατών προσφέρουν ελάχιστη βοήθεια σε μια έρευνα καθώς μπορούν να προσφέρουν μια εικόνα ενός χαρακτηριστικού παραβάτη, οι πληροφορίες όμως χάνουν την εξεταστική τους χρησιμότητα στον πραγματικό κόσμο. Το κυριότερο πρόβλημα είναι οτι μπορεί κάποιος να έχει ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά που να συνδέονται με την ύπαρξη παραβατών αλλά να μην είναι παραβάτης Εάν θέτουμε πολύ ευρέα χαρακτηριστικά, υπάρχει κίνδυνος να χαρακτηριστούν πολλοί άνθρωποι παραβάτες («λάθος θετικότητα») ενώ αν θέσουμε τα χαρακτηριστικά με πολύ λεπτομέρεια υπάρχει ο κίνδυνος ο πραγματικός παραβάτης να ξεφύγει («λάθος αρνητικότητα»)

25 ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΟΙ ONLINE ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

26 ΛΟΓΙΣΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Οι έμποροι παιδικής πορνογραφίας, χρησιμοποιούν λογισμικές εφαρμογές για να διανείμουν το παράνομο υλικό. Ευρέως χρησιμοποιείται το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων (FTP) ενώ οι εφαρμογές Peer-to-Peer έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα. Διάφορες P2P εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού είναι : KaZaA Morpheus Gnutella WinMX FreeNet iMesh

27 ΠΗΓΕΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
Ο υπολογιστής, τυπικά, είναι ένα μόνο κομμάτι των φυσικών αποδείξεων αλλά μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία ώστε να προσδιορίσει χιλιάδες κομμάτια ψηφιακών αποδείξεων. Η ψηφιακή απόδειξη είναι η πληροφορία της αποδεικτικής αξίας που αποθηκεύεται ή που διαβιβάζεται με ψηφιακή μορφή. Όταν οι ερευνητές εξετάζουν τις πολλές πηγές ψηφιακών αποδείξεων, είναι χρήσιμο να ταξινομούν τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στις εξής ομάδες : Στα ανοικτά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών Στα συστήματα επικοινωνιών

28 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Για να ψάξουν το Διαδίκτυο αποτελεσματικά, οι ερευνητές πρέπει να είναι ικανοί με διάφορους online πόρους και στρατηγικές αναζήτησης. Επομένως, πρέπει να μάθουν πώς να ψάξουν σε άγνωστες περιοχές στον κυβερνοχώρο. Τα πεδία της έρευνα είναι τα εξής : Γεωγραφική έρευνα Έρευνα σε Ιδρύματα – Οργανώσεις Έρευνα σε Διαδικτυακά Χαρακτηριστικά Λεπτομερής αναζήτηση στο Διαδίκτυο

29 ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Οι αποδείξεις που έχουν συλλεχθεί από απομακρυσμένα συστήματα είναι απαραίτητες για να καταδείξουν πιθανές αιτίες για την έκδοση ενός εντάλματος αναζήτησης για έναν ύποπτο και μπορεί να καθορίσουν πόσους και τι είδη υπολογιστών πρέπει να περιμένουν οι ερευνητές. Τα δεδομένα που βρίσκονται σε απομακρυσμένα υπολογιστικά συστήματα και είναι ορατά απο το Διαδίκτυο, όπως οι προσωπικές ιστοσελίδες ή ένα όνομα λογαριασμού, μπορεί να περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την έρευνα. Η απρόσεκτη εξερεύνηση των απομακρυσμένων συστημάτων μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναρμόδια πρόσβαση ή μπορεί να προειδοποιήσει τους υπόπτους για μια επικείμενη αναζήτηση τους. Επιπλέον, οι παραβάτες με αυξημένη τεχνική αντίληψη μπορούν να παρέχουν ψεύτικες πληροφορίες, όπως ονόματα υπολογιστών, MAC διευθύνσεις, για να παραπλανήσουν τους ερευνητές.

30 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Προτού λάβουν την έγκριση για να ψάξουν κάποιο υπολογιστή, οι ερευνητές πρέπει να συλλέξουν την απαραίτητη γνώση για τα συστήματα που θέτουν σαν στόχο. Η διαδικασία συλλογής πληροφοριών για ένα δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνει τις επανεξέταση των κανόνων αγοράς, τη μελέτη του λογιστικού ελέγχου ασφάλειας, το σκανάρισμα απομακρυσμένων συστημάτων, την εξέταση των επικεφαλίδων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την έρευνα στον Ιστό, στο USENET, στο dns και σε άλλους πόρους του Διαδικτύου για την αποκάλυψη λεπτομερειών.

31 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Αν και η πρόσβαση στους περισσότερους δικτυωμένους υπολογιστές προστατεύεται από τα ονόματα χρήστη και απο τους κωδικούς πρόσβασης, κάποιες πληροφορίες μπορούν να είναι διαθέσιμες χωρίς κωδικό. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται σε κάποιες περιοχές για έναν ύποπτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ψάξουν οι ερευνητές άλλες περιοχές του Διαδικτύου και για να καθορίσουν ποιοι συνδέονται μέσω ενός πληρεξούσιου υπολογιστή.

32 ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΚΥΒΕΡΝΟΙΧΝΗ
Όταν το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται για να διευκολύνει την παιδική εκμετάλλευση, οι σχετιζόμενες online δραστηριότητες αφήνουν κυβερνο-ίχνη ψηφιακών αποδείξεων που μπορούν να συνδεθούν με σχετικές δραστηριότητες του φυσικού κόσμου. Οι ερευνητές, πρέπει να γνωρίζουν πώς να ακολουθούν αυτά τα κυβερνο-ίχνη για να εντοπίσουν τα αρμόδια πρόσωπα και να καθιερώσουν τη συνοχή της παράβασης. Για να αποδώσουν τις online δραστηριότητες σε ένα άτομο οι ερευνητές πρέπει: να εντοπίσουν τον υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε και έπειτα να καθορίσουν ποιος χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σε εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή να καθορίσουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ των online δραστηριοτήτων και του υπολογιστή του υπόπτου, καθώς επίσης και μια συνοχή της παράβασης. Οι γραμματείς του Διαδικτύου διατηρούν online βάσεις δεδομένων, αποκαλούμενες Whois, τις οποίες κάθε ένας μπορεί να ρωτήσει για να λάβει τα στοιχεία για οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες IP διευθύνσεις του υπολογιστή ενός παραβάτη. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν τη φυσική θέση του υπολογιστή του παραβάτη.

33 INTERNET SERVISE PROVIDER
Τα ISP μπορούν να διορίσουν μια διαφορετική IP διεύθυνση κάθε φορά για έναν πελάτη ο οποίος συνδέεται στο Διαδίκτυο (δυναμική IP διεύθυνση) ή να ορίσουν μία ενιαία IP διεύθυνση, κατά τρόπο αόριστο (στατική IP διεύθυνση). Τα περισσότερα ISP διατηρούν τα logs που παρουσιάζουν σε ποιο απολογισμό πελατών ορίστηκε μια IP διεύθυνση για μια δεδομένη χρονική περίοδο. Μερικά ISP διατηρούν, επίσης, αρχεία Αυτόματου Αριθμητικού Προσδιορισμού στο dial-up modem τους κυρίως για λόγους ασφάλειας ή τιμολόγησης.

34 ΈΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Οι περισσότερες κοινές μορφές δραστηριοτήτων εμφανίζονται αρκετά συχνά στην έρευνα για την παιδική εκμετάλλευση τόσο από την τεχνική τους πλευρά όσο και από τα απαιτούμενα για την έρευνα εργαλεία. Αυτές οι μορφές είναι : World Wide Web Internet chat File sharing

35 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΑΘΩΝ KΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Όταν οι ερευνητές προσπαθούν να αποδώσουν τις online δραστηριότητες σε κάποιο άτομο θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στις μεταγραφές των IP διευθύνσεων και των χρονικών διαστημάτων γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε λάθος άτομο. Για να επαληθεύσουν τα δεδομένα που έχουν ανακαλύψει θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία από πολλές ανεξάρτητες πηγές σε ένα δίκτυο, όπως : World Wide Web Internet chat

36 Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ONLINE ΠΑΡΑΒΑΤΗ
Σε ένα εγκληματικό προφίλ, η σκιαγράφηση της λεγόμενης αύρας έχει αναπτυχθεί γύρω από τον όρο "υπογραφή", υπονοώντας ότι είναι όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα, επιτρέποντας την ανάθεση ενός εγκλήματος σε έναν ιδιαίτερο πρόσωπο, βασίζοντας το στα αντιληπτά κοινά χαρακτηριστικά. Η συμπεριφορά ενός παραβάτη είναι τόσο μοναδική όσο το δακτυλικό του αποτύπωμα. Η υπογραφή (υπό την έννοια του προφίλ) είναι μια συμπεριφορά των παραβατών που δεν είναι απαραίτητη για την πράξη ενός εγκλήματος και απεικονίζει μια ελλοχεύουσα ψυχολογική ανάγκη ενώ το modus operandi είναι συμπεριφορά που είναι απαραίτητη για τη πράξη ενός εγκλήματος, αποκλείει την ταυτότητα και διευκολύνει τη διαφυγή. Μερικές πτυχές των ψηφιακών αποδείξεων μπορούν να αποκαλύψουν συμπεριφορές υπογραφής, όπως η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, περιττή καταστροφή στοιχείων (γενικών ή συγκεκριμένων) που ανήκουν σε κάποιο αθώο άτομο που έχει στοχοθετηθεί από έναν παραβάτη

37 ΜΥΣΤΙΚΗ ONLINE ΈΡΕΥΝΑ Οι online μυστικές έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις έρευνες για την παιδική εκμετάλλευση για να προστατεύσουν τους ανακριτές και να μειώσουν τον κίνδυνο από τους εγκληματίες όταν αυτοί είναι υπό ενεργή έρευνα. Οι ανακριτές μπορούν να παραστήσουν τα παιδιά ή τους παιδόφιλους για να συγκεντρώσουν στοιχεία για μια περίπτωση.

38 ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ONLINE ΈΡΕΥΝΑΣ
Απειλές θανάτου μέσω τηλεφώνου Απειλές μέσω υπολογιστή (BBS) Παρενόχληση με εκατοντάδες τηλεφωνήματα Εσωτερικές καταγγελίες υποθέσεων Καταγγελίες στον πληρεξούσιο περιοχής, στον κρατικό γενικό εισαγγελέα και στο FBI Επιτήρηση του ανώτερου υπαλλήλου Βιντεοσκόπηση του ανώτερου υπαλλήλου όταν αυτός ήταν εκτός υπηρεσίας Βίντεο που αντιγράφηκαν και που στάλθηκαν σε στρατευμένες ομάδες Αστικές μηνύσεις πολυεκατομμυρίων δολαρίων που αρχειοθετήθηκαν Τεράστια έκθεση στα Μ.Μ.Ε. των υπόπτων Μήνυμα μίσους που ταχυδρομείται ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο με συνέπεια πολλά τηλεφωνήματα Αεροπλανικά εισιτήρια των ερευνητών που ακυρώνονται από τον υπολογιστή

39 Εκτενή αρχεία που γίνονται από τους ερευνητές και τους μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένης των αυτοματοποιημένων πληροφοριών, όπως το όνομα, η διεύθυνση, ο/η σύζυγος, η ημερομηνία γέννησης, οι φυσικές ή αστικές μηνύσεις, η περιγραφή του οχήματος (εφόσον υπάρχει) και ο αριθμός άδειας αυτοκινήτου (εφόσον αυτό υπάρχει) Πληροφορίες που ταχυδρομούνται ηλεκτρονικά στο BBS Σπίτια μαρτύρων που τέθηκαν προς πώληση και ο λογαριασμός για τη διαφήμιση εστάλει στο σπίτι των μαρτύρων με διευθύνσεις υπόπτων Οι μάρτυρες λαμβάνουν προϊόντα που δεν έχουν παραγγείλει, με απειλητικά σημειώματα μέσα σε αυτά Εκατοντάδες ανθρώπων λαμβάνουν προσωπικές προσκλήσεις στο σπίτι κάποιου μάρτυρα για δείπνο (οι οποίες έχουν προέλθει από τον υπολογιστή) Για να προστατευθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των online μυστικών ερευνών, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του αρχικά σε νομικό επίπεδο και έπειτα σε επαγγελματικό και σε προσωπικό.

40 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε ποτέ ο προσωπικός εξοπλισμός των ερευνητών όταν λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες μυστικές επιχειρήσεις. Ό,τι κάνουν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας είναι τελικά ανακαλύψιμα ως ένα ορισμένο βαθμό, αργότερα κατά τη διάρκεια της δίκης ενός υπόπτου

41 Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΈΝΑ ΎΠΟΠΤΟ
Εάν πρόκειται να συμμετέχει κάποιος με τον ύποπτο σε online συνομιλία για να συγκεντρώσει πρόσθετες αποδείξεις, πρέπει: να ελέγξει ότι η αναγραφή της συνομιλίας και οι άλλοι μηχανισμοί συλλογής αποδείξεων λειτουργούν κατάλληλα να σιγουρευτεί οτι ο πελάτης συνομιλίας ονομάζει τα log αρχεία με έναν χρήσιμο τρόπο να προσπαθήσει να μάθει όσο περισσότερα πράγματα για τους υπόπτους ή για τις ομάδες τους να ζητάει προσεκτικά πληροφορίες από τους υπόπτους που θα βοηθήσουν αργότερα να συνταχθεί ένα ένταλμα αναζήτησης να συντάσσει φάκελο για τα άτομα που συζητά Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσει στον ύποπτο το νούμερο του σταθερού τηλεφώνου του και να βάλει ένα παιδί να μιλήσει μαζί του.

42 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ONLINE ΈΡΕΥΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Ποτέ μην πείτε ή μην κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε να το επαναλάβετε στο δικαστήριο. Μην στείλετε ποτέ παιδικό πορνογραφικό υλικό, ενήλικο πορνογραφικό υλικό, φωτογραφίες από εσάς ή το παιδί σας μέσω του Διαδικτύου. Κρατήστε τα πάντα. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να κρατάτε πλήρη, καλά τεκμηριωμένα αρχεία οποιωνδήποτε συναλλαγών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της έρευνας Μην εργαστείτε ποτέ από το σπίτι σας ή από τον προσωπικό σας λογαριασμό. Δώστε τον κατηγορούμενο Μη γίνεστε εσείς αυτός που προκαλεί - αυτή είναι δουλειά του κατηγορουμένου. Αν αντιλαμβάνεσαι κάτι τότε πρέπει να το ψάξεις. Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης.

43 Αν ανακαλύψετε ότι ο δράστης ανήκει σε άλλη αρμοδιότητα, μεταφέρετε το φάκελο του προς εκείνη την αρμοδιότητα. Η υπολογιστική δικαστική δεν αποτελεί υποκατάστατο της ντεμοντέ αστυνομικής δουλειάς.

44 ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
Το πρώτο βήμα για την σύνταξη ενός εντάλματος αναζήτησης είναι να συγκεντρωθούν εκείνες οι πληροφορίες που θα καθορίσουν αν υπάρχει μια πιθανή αιτία για να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο ένταλμα. Πρέπει να συλλεχθούν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τα ακόλουθα : Ένας κατά προσέγγιση αριθμός υπολογιστών που σχετίζονται με την υπόθεση. Τοποθεσία Τύπος λειτουργικού συστήματος και λογισμικού που χρησιμοποιείται. Οι λειτουργίες για τις οποίες χρησιμοποιείται ο υπολογιστής. Ο τύπος συσκευών ή μέτρων ασφάλειας σε χρήση. Εάν υπάρχουν εφεδρικά αρχεία και η τοποθεσία όπου μπορούν να βρεθούν.

45 ΔΕΛΕΑΣΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ Ο όρος "δελεασμός" αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ένας σεξουαλικός παραβάτης αποκτά έλεγχο πάνω στα θύματα, εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες τους για να κερδίσει την εμπιστοσύνη ή να τους ενσταλάξει το φόβο. Ο δελεασμός, συνήθως, περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των αναγκών ενός θύματος όπως η μοναξιά, ο αυτοσεβασμός, η σεξουαλική περιέργεια ή απειρία, η έλλειψη χρημάτων και μέσα από αυτά να αναπτυχθεί ένας δεσμός ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα. Τα στοιχεία δελεασμού δεν αποτελούν στοιχεία και αποδείξεις ενός εγκλήματος, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρουσιαστεί η κύρια πρόθεση του υπόπτου.

46 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Πριν από πέντε χρόνια, οι καταγγελίες που δεχόταν η Αστυνομία για το κυβερνοέγκλημα ήταν περίπου μία κάθε μήνα. Σήμερα, όμως ανέρχονται σε 30 την ημέρα. Το 45-50% αυτών των καταγγελιών αφορούν την παιδική πορνογραφία. υπάρχουν περίπου ιστοσελίδες διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού, ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται στο € ενώ τα έσοδα από τη γενικότερη διαδικτυακή πορνογραφία ανέρχονται στα 2, € ετησίως. Τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Ε.ΚΑΤ.Ο. από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σοκαριστικά: Τα μισά από τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο δεν επιβλέπονται κατά τη διάρκεια της πλοήγησης Το 1/3 των γονέων που έχουν στο σπίτι υπολογιστή, έχουν εγκαταστήσει κάποιο φίλτρο προστασίας σε αυτόν. Ένας στους πέντε ανηλίκους έχει δεχθεί σεξουαλική προσέγγιση ή υποκίνηση στο Διαδίκτυο. Ένας στους 33 ανηλίκους έχει δεχθεί επιθετική σεξουαλική προσέγγιση, δηλαδή του ζητήθηκε από παιδόφιλο να συναντηθούν κάπου, ο παιδόφιλος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του ή έστειλε επιστολή, χρήματα ή δώρα για να τον παρακινήσει στη συνάντηση.

47 Ένας στους τέσσερις ανηλίκους έχει εκτεθεί χωρίς να το επιθυμεί σε φωτογραφικό υλικό γυμνών ανθρώπων ή σεξουαλικών περιπτύξεων Μόνο το 17% των νέων και το 11% των γονέων γνωρίζουν έστω και έναν φορέα στον οποίο μπορούν να αναφέρουν ένα τέτοιο περιστατικό. Περίπου το 25% των νέων που έχουν δεχθεί σεξουαλική προσέγγιση ή παρενόχληση το είπαν στους γονείς τους. Το 40% αυτών που εκτέθηκαν σε ανεπιθύμητου περιεχομένου ιστοσελίδες το ανέφεραν στους γονείς τους.

48 Οι Διαδικτυακοί τόποι που «φιλοξενούν» παιδικό πορνογραφικό υλικό αυξάνονται ραγδαία από το Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση έως και 345% ενώ σταδιακά, εμφανίζονται 67 με 82 νέα sites μηνιαία και 8 με 21 καθημερινά. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του New Hampshire σε παιδιά ηλικίας ετών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο: Περίπου το ένα στα πέντε έλαβε κάποια μορφή σεξουαλικής παράκλησης πέρα του Διαδικτύου Το ένα στα τριάντα τρία έλαβε μια επιθετική σεξουαλική παράκληση (αίτημα να συναντηθεί, να συζητήσει τηλεφωνικώς, κ.λπ.) Το ένα στα τέσσερα εκτέθηκε σε ανεπιθύμητες εικόνες που περιείχαν γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα Το ένα στα δεκαεπτά αισθάνθηκε απειλημένο ή παρενοχλημένο (σχετικά με κάποια σεξουαλικό περιεχόμενο) Τα κορίτσια στοχεύτηκαν ως σεξουαλικά θύματα δύο φορές περισσότερο από ότι τα αγόρια

49 Το 77% της νεολαίας που στοχεύτηκε ως πιθανά σεξουαλικά θύματα ήταν άνω των 14 ετών.
Αν και το 22% της νεολαίας που θεωρήθηκε πιθανό θύμα ήταν ηλικίες 10 έως 13, αυτή η ηλικιακή ομάδα ενοχλήθηκε δυσανάλογα από το γεγονός Οι ενήλικοι (οι περισσότεροι μεταξύ των ηλικιών 18 και 25) αποτέλεσαν το 24% των σεξουαλικών παρακλήσεων Οι νεαροί αποτέλεσαν το 48% των επιθετικών παρακλήσεων Η ηλικία ήταν άγνωστη για 27% των προαγωγών Ελαφρώς περισσότερο από τα 2/3 των παρακλήσεων και των σε απευθείας σύνδεση προσεγγίσεων προήλθαν από αρσενικό φύλο 1/4 των επιθετικών προσεγγίσεων προερχόταν από θηλυκό φύλο

50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “PURITY” Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνόμο Α’, κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη, στη χώρα μας η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω του Διαδικτύου δεν έχει λάβει ακόμη τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεμονωμένα. Η επιχείρηση PURITY, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που εκτέλεσε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής καθώς ύστερα από κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία ηλεκτρονικών ιχνών, προέκυψε η εμπλοκή ογδόντα (80) Ελλήνων χρηστών internet σε διεθνές κύκλωμα on-line εμπορίας υλικού παιδικής πορνογραφίας. Στα μέσα του Φεβρουαρίου το 2005, κλιμάκια Αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετέβησαν και διενήργησαν έρευνες στις οικίες και σε λοιπούς χώρους των κατηγορουμένων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Μύκονο, την Λάρισα και την Δράμα. «Το ότι εξιχνιάζουμε περισσότερες υποθέσεις, σημαίνει ότι αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των εμπλεκομένων», καταλήγει. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του, διότι μέσω του Διαδικτύου πολλοί παιδόφιλοι καταφέρνουν πλέον να προσεγγίζουν παιδιά, να συνομιλούν μαζί τους, ακόμη και να τα πείθουν να φωτογραφηθούν γυμνά.

51 ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Οι έρευνες γύρω από την παιδική πορνογραφία διεξάγονται μετ’ εμποδίων καθώς οι εταιρείες του Internet δεν κρατούν πάντα αρχεία που θα βοηθούσαν τους ανακριτές να εντοπίσουν ποια άτομα διακινούν παράνομο υλικό. Στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία σχετική με την παιδική πορνογραφία καθώς επίσης δεν υπάρχουν και εξειδικευμένα δικαστικά όργανα. Το θέμα καλύπτεται από το άρθρο 29 του ν.5060/1931, νόμου περί τύπου, προσβολών της τιμής εν γένει και άλλων σχετικών διατάξεων. Το Δεκέμβριο του 2004, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα, συστάθηκε Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με σκοπό να επεξεργαστεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για την Εμπορία Παιδιών, την Παιδική Πορνεία και την Παιδική Πορνογραφία, που με τη σειρά του προσαρτάται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στα πλαίσια του Ο.Η.Ε.

52 Το νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής ρυθμίσεις:
Αποσαφηνίζεται ο ορισμός της παιδικής πορνογραφίας και της ασελγούς πράξης. Αποσυνδέεται ο σκοπός της κερδοσκοπίας από την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της διακίνησης πορνογραφικού υλικού, και αντικαθίσταται από την «πρόθεση». Προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από έως ευρώ για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού . Τιμωρείται αυστηρότερα (με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από έως ευρώ) η ίδια πράξη, όταν τελείται μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Προβλέπονται επιβαρυντικές περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας, όπως πορνογραφία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή από έως ευρώ. Επιβάλλεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή από έως ευρώ, αν από την τέλεση της αξιόποινης πράξης της παιδικής πορνογραφίας προκληθεί βαριά σωματική βλάβη.

53 Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας και επεκτείνουν την προστασία των ανήλικων θυμάτων. Μεταξύ άλλων προβλέπονται : Αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου για τα θύματα παιδικής πορνείας και πορνογραφίας. Σύμπραξη παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου κατά την ανάκριση. Ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία και του θύματος και του δράστη. Αναστολή της παραγραφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ανηλικότητας του θύματος. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση περιστατικών τα οποία μπορεί να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ανήλικου θύματος. Δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του θύματος στο ακροατήριο, καθώς υποκαθίσταται από τη χρήση ηλεκτρονικού οπτικοακουστικού μέσου (μαγνητοταινία ή βίντεο).

54 Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα τα κράτη–μέλη υποχρεούνται να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί οτι σε ένα πρόσωπο που καταδικάστηκε για αδίκημα σχετικά με ανήλικο είναι δυνατόν να απαγορευθεί, προσωρινά ή μόνιμα, η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με συναλλαγές με ανηλίκους. Με τις προτεινόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζεται οτι τόσο οι ποινικές καταδίκες όσο και οι σχετικές με την εργασία απαγορεύσεις θα πρέπει να εγγράφονται στο ποινικό μητρώο.

55 ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Οι κίνδυνοι για τα παιδιά που ελλοχεύουν από τη χρήση του Διαδικτύου μπορούν να είναι : να εκτεθούν σε ακατάλληλο πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο να έρθουν σε επαφή με αγνώστους που μπορεί να τα βλάψουν να υπόκεινται σε πιέσεις από τις έμμεσες αλλά επιβλητικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο ή ακόμα και να εθιστούν τόσο πολύ στη χρήση του που να κινδυνέψουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, τις σχολικές τους υποχρεώσεις ή τα παιχνίδια με τους φίλους τους.

56 Πώς θα αντιληφθούν οι γονείς ότι κάτι περίεργο συμβαίνει :
το παιδί λαμβάνει ανεξήγητα ή ύποπτα δώρα, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει ποτέ, το παιδί λαμβάνει τηλεφωνήματα από ενήλικους ή από μεγαλύτερους εφήβους που δεν γνωρίζουν, το παιδί ξοδεύει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Διαδίκτυο, το παιδί γρήγορα αλλάζει το παράθυρο που έχει ανοιχτό στην οθόνη του υπολογιστή του ή τον κλείνει τελείως καθώς μπαίνει ο γονιός στο δωμάτιο του, το παιδί λαμβάνει ανεξήγητα και ύποπτα δώρα, ιδιαίτερα ψηφιακά, όπως φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κάρτες, υπολογιστές ή λεφτά, το παιδί γίνεται επιθετικό, τρέχει μακριά από το σπίτι ή ξεκινάει κάποια εγκληματική δραστηριότητα οι συνήθειες καλλωπισμού του παιδιού ή οι συνήθειες υγιεινής αλλάζουν. Αλλαγές στο ντύσιμο έτσι ώστε να κρύβουν το παιδικό του σώμα ή να το κάνουν να εμφανίζεται μη ελκυστικό θα πρέπει να προσεχθούν.

57 Συμβουλές για τους ανήλικους :
Εξηγείτε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την περιπλάνηση σας στο Ίντερνετ. Πάντα να μιλάτε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικα για εικόνες ή κείμενα που βρήκατε στο Ίντερνετ και σας ανησυχούν ή σας φοβίζουν. Διαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ μην δίνετε το όνομα σας, την διεύθυνση σας, την διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο σας, φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντάτε στο Ίντερνετ ακόμη και αν σας το ζητήσουν. Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας: δεν θα το δανείζατε σε κανέναν. Μόνο με την άδεια και την παρουσία των γονιών σας μπορείτε να συμφωνήσετε να συναντήσετε κάποιον/κάποια που γνωρίσατε στο Ίντερνετ. Προσέχετε όταν μιλάτε στο Διαδίκτυο μέσω δωματίων συνομιλίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.

58 Συμβουλές για τους γονείς :
Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνόχωρο και μάθετε από αυτά. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είμαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους. Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα δωμάτια συνομιλίας, χωρίς την επίβλεψη σας. Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου χωρίς να είστε και εσείς μαζί. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρείτε ανάρμοστες. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου.

59 Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Διαδικτύου
Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Διαδικτύου. Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους μέσω του Διαδικτύου με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους. Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Καλό είναι να εποπτεύετε οτιδήποτε ανταλλάσεται online Καθιερώστε μια αμοιβαία αρμονική σχέση και παρακινήστε τα να εκθέτουν οποιαδήποτε μη φυσιολογική για αυτά αλληλεπίδραση. Εάν οι γονείς δεν μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τις online δραστηριότητες, θα πρέπει να βρουν έναν ενήλικα που εμπιστεύονται για να τους μιλήσει. Πρέπει να θέσετε κανόνες για το πώς πρέπει τα παιδιά να συναντούν φίλους που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τους την κρίση του κάθε παιδιού, την ηλικία του και κατά πόσο είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν αυτόν τον κανόνα

60 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το 1996 στη Στοκχόλμη, το Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών για Εμπορικούς Σκοπούς, είχε αναγνωρίσει οτι άτομα που επιδιώκουν σεξουαλική εκμετάλλευση και πορνογράφοι χρησιμοποιούν καταχρηστικά το Διαδίκτυο και οτι το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται συνεχώς. Για να δοθεί απάντηση σε αυτή την απειλή δημιουργήθηκαν δύο πρωτοβουλίες, η Internet Action (πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της ασφάλειας του Διαδικτύου) και η πρωτοβουλία Internet Hotline Providers in Europe(INHOPE) Forum (το ευρωπαϊκό φόρουμ των προμηθευτών «κόκκινων γραμμών» του Διαδικτύου στην Ευρώπη). Η πρωτοβουλία Internet Action, διοργάνωσαν σεμινάρια για άτομα που διαδραματίζουν κοινωνικούς ρόλους καθοριστικής σημασίας, στα οποία περιλαμβάνονταν εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί καθώς και δημιούργησαν νέο υλικό και μετέφρασαν τις υφιστάμενες οδηγίες NetSmart για να τις διανείμουν σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά. Η πρωτοβουλία INHOPE Forum έφερε σε επαφή τις τηλεφωνικές «κόκκινες γραμμές» που υπάρχουν στη Γερμανία, στις Κάτω Χώρες, στη Νορβηγία καθώς επίσης και εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν «κόκκινες γραμμές» στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.


Κατέβασμα ppt "Παιδική Πορνογραφία Στο Διαδίκτυο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google