Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σ.Δ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ -Απρίλιος 2007-

2 ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ Μάρσιο Καστέλο Βαρβάτη Αλεξάνδρα Τζανή Ισιδώρα
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ Μάρσιο Καστέλο Βαρβάτη Αλεξάνδρα Τζανή Ισιδώρα Μουτάφη Αγγελική Στάθη Παναγιώτα Βασιλείου Κωνσταντίνα Τζανέτογλου Αντωνία Μπροτζάκη Γεωργία Γεωργοπούλου Βαρβάρα Παπαδημητρίου Παναγιώτα    Δεδεψίδου Ευγενία Χώχου Σοφία Φωλά Ελισάβετ Μακροδημήτρης Κωνσταντίνος   Ευσταθίου Βασίλης

3 ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΝΩΣΗ ΜΑΡΖΥ
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΝΩΣΗ ΜΑΡΖΥ Επιμέλεια παρουσίασης στο PowerPoint : Θανοπούλου Κατερίνα

4 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

5 Ο όρος μετανάστευση περιλαμβάνει την ιδέα της κίνησης, την αλλαγή τόπου διαμονής και μπορεί να αναφέρεται σε κάθε μετακίνηση -οριστική ή προσωρινή-ομάδων ανθρώπων, προς τόπους διαφορετικούς από εκείνους που μένουν. Αναφέρεται είτε σε οριστικές μετακινήσεις ανθρώπινων ομάδων, είτε σε εποχικές κινήσεις για εργασία.

6 Εθνοτικοί Ελληνες Αιτούντες άσυλο Πρόσφυγες Παλιννοστούντες Επαναπατρισθέντες

7 Εθνοτικοί Ελληνες , ανήκουν εν μέρει στην κατηγορία των μεταναστών , εφόσον είναι Ελληνικής Καταγωγής και ασπάζονται το Ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Μια σημαντική ομάδα εθνοτικών ελλήνων είναι και οι Βορειοηπειρώτες που είναι Αλβανοί υπήκοοι, κυρίως απο τη νότιο Αλβανία (Βόρειο Ήπειρο), αλλά αυτοπροσδιορίζονται (και αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος ως Έλληνες από εθνοτική και πολιτισμική άποψη.

8 Οι αιτούντες άσυλο είναι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ που εισέρχονται νόμιμα ή παράνομα και ζητούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, επειδή φοβούνται οτι θα διωχθούν στη χώρα τους για τις πολιτικές ή θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

9 Πρόσφυγες είναι οι αλλοδαποί που αποκτούν την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος ή την ελληνική αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

10 Παλιννοστούντες είναι οι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή περιοχών εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους που είχαν άλλοτε δεχθεί την επίδραση του Ελληνικού πολιτισμού, όπως είναι οι Πόντιοι ή Ρωσσοπόντιοι, που αποκτούν την Ελληνική υπηκοότητα φθάνοντας στην Ελλάδα.

11 Επαναπατρισθέντες είναι οι Έλληνες μετανάστες που επιστρέφουν οικειοθελώς στην Ελλάδα μετά από μία περίοδο μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό.

12

13 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

14 Ο πιο μεγάλος αριθμός που έχει επίσημα καταγραφή μέχρι σήμερα προέκυψε από την απογραφή του 2001 και είναι μετανάστες. Ο αριθμός των μεταναστών που προέρχονται από τρίτες χώρες και των οποίο το καθεστώς διαμονής διέπεται από κάποιας μορφής περιοριστική νομοθεσία ανέρχεται σε άτομα.

15 Ο μεγάλος όγκος της μετανάστευσης στην Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία (57,47%). Eπί των απογραφέντων μεταναστών πέραν της Αλβανίας, σημαντικοί αριθμοί προέρχονται από τις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία 4,60%, Ρουμανία 2,88%, Ουκρανία 7,78%, Ρωσία 2,30%).

16 ΗΛΙΚΙΑ ΦΥΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η ηλικιακή τους διάρθρωση είναι σχεδόν αντίθετη από αυτή του γενικού πληθυσμού της χώρας. Ενώ το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που είναι από 65 ετών και άνω ανέρχεται σε 17,08% στους μετανάστες το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 3,50%. ΦΥΛΟ Το ποσοστό των γυναικών είναι μικρότερο και ανέρχεται σε 45,47% του συνόλου, ενώ στο γενικό πληθυσμό η αναλογία είναι παραδοσιακά υπερ των γυναικών (50,45%). ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ το 44,32% των μεταναστών είναι άγαμοι, ενώ το 48,19% είναι έγγαμοι

17 ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ αναζήτηση εργασίας (47,14%).
επαναπατρισμό(12,7%), άσυλο κυρίως μετανάστες από τρίτες μεσογειακές χώρες (11,40% επί του συνόλου των μεταναστών) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 9,37% είναι αναλφάβητοι 42,66% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 18% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου

18 Ρατσισμός είναι η προκατάληψη έναντι μιας φυλετικής, εθνικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και λοιπά ομάδας και εκδηλώνεται με την δυσμενή διάκριση, την περιθωριοποίηση και των κοινωνικό αποκλεισμό αυτής της ομάδας. 

19

20 Ξενοφοβία σημαίνει, φοβάμαι τον άλλον, επιφυλάσσομαι, κοιτώ καχύποπτα, αποδοκιμάζω με μορφασμό, ενοχλούμαι, αποστρέφω το βλέμμα μου και προσπερνώ, υποτιμώ με λόγια ή χωρίς λόγια, κλείνω, ενδεχομένως, την πόρτα κατάμουτρα, σιγοψιθυρίζω υποτιμητικές εκφράσεις κ.ο.κ. Η ξενοφοβία είναι παθητική.

21

22 Ο πραγματικά μεγάλος άνθρωπος,
ο πραγματικά μεγάλος λαός, είναι αυτός που ξέρει να μαθαίνει από τα προτερήματα των άλλων, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη δική του ταυτότητα.

23 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

24 (εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πειραιά)
Μαρτυρία - ημερολόγιο (εκπαιδευόμενων του Σ.Δ.Ε. Πειραιά)

25 Τίρανα 1998, 1999, Οι μέρες διαρκούν λιγότερο, ο ήλιος γέρνει ολοένα προς τη δύση. Πλημμύρα από συναισθήματα με έχουν κυριεύσει. Πρώτη φορά νιώθω έτσι… άκουσα την οικογένειά μου να κουβεντιάζει, πόσο άσχημα έχουν τα οικονομικά μας. Δεν πέρασε πολύ ώρα μέχρι να ετοιμαστεί το μεσημεριανό μας τραπέζι˙ και τότε μας είπαν οι γονείς μας, πως θ’ αναγκαστούν να πάνε στην Ελλάδα για μια καλύτερη εργασία. Τώρα που η οικογένειά μας απέκτησε και το πέμπτο μέλος της. Την μικρή και γλυκιά μας Βιολέτα! Μας είπαν επίσης πως, για αρχή, θα πάρουν μαζί τους ένα κορίτσι από εμάς.

26 Ποτέ δεν είχα σκεφτεί πώς θα ήταν αν αποχωριζόμασταν την πατρίδα μας, τους φίλους μας και την γλυκιά καθημερινότητά μας. Αθήνα 2006, Ύστερα από επτά περίπου χρόνια από τότε, ήξερα πως είχα αλλάξει μάτια˙ όχι όμως εκείνα τα συναισθήματα. Τα πρόσωπα κι οι κινήσεις των ανθρώπων είναι διαφορετικά… Αισθάνομαι πολύ μπερδεμένη…Ίσως είναι ο φόβος, η ανασφάλεια και η μοναξιά που με βασανίζουν… Βλέπω την αλλαγή μου. Δεν είμαι η Μαρία όπως πριν επτά χρόνια. Έχω κλειστεί στον εαυτό μου και δυσκολεύομαι να εξωτερικεύσω τα αισθήματά μου.

27 Δεν θα μπορούσα τόσο εύκολα να παρατήσω την υπόλοιπη ζωή μας
Δεν θα μπορούσα τόσο εύκολα να παρατήσω την υπόλοιπη ζωή μας. Τα όνειρά μας, οι στόχοι μας, θα γκρεμιστούν; Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις που μου τριβέλιζαν το μυαλό. Δεν πέρασε άλλη χρονιά και μαζί με την Άννα συνεχίσαμε στο γυμνάσιο. Εδώ τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο εύκολα και με αισιοδοξία βλέπουμε το μέλλον μας. Πόσο θα ’θελα μ’ ένα μαγικό ραβδάκι ν’ αλλάξω αυτόν τον σκληρό κόσμο˙ να νιώθει, ν’ αγαπάει ,να μοιράζεται, γιατί αυτό σημαίνει ζωή! Έτσι και η μικρή μας Βιολέτα να μην νιώσει τόσες δυσκολίες. Να ζήσει, να δημιουργήσει και όσα έχει ονειρευτεί να πραγματοποιηθούν!

28 Τα διαβατάρικα πουλιά δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν τάξη, δεν έχουν φυλή, δεν έχουν θρησκεία, μόνα προορισμό. Προορισμός τους στο ταξίδι στα Κύθηρα…ή το ταξίδι στην Ιθάκη…

29


Κατέβασμα ppt "Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google