Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επαγγέλματα που χάνονται

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επαγγέλματα που χάνονται"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επαγγέλματα που χάνονται
Αριστοτέλης Φώλας Λουδοβίκος Σουφλερός Αντώνης Χατζηλαζάρου Παπαδόπουλος Γιώργος

2 `Οσο προχωρεί και εξελίσσεται η τεχνολογία, εικόνες σαν τις παρακάτω θυμίζουν παλιές όμορφες στιγμές αλλά και απεικονίζουν με γλαφυρότητα τον μόχθο και των αγώνα των απλών, καθημερινών ανθρώπων. Ο Βαρελάς , Ο Λουστραδόρος , Ο Αμαξάς Ο Σαλεπιτζής, Ο Λατερνατζής , Ο Καστανάς, ο μπαρμπέρης, η υφάντρα, ο γανωματής κ.ά. είναι μερικά από τα επαγγέλματα που είτε δεν υπάρχουν πια είτε υπάρχουν αλλά είναι τόσοι λίγοι αυτοί που έχουν απομείνει και τα εξασκούν που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα εξαφανιστούν και αυτά. Θα χαθούν μέσα στο χρόνο και ίσως κάποια από τα εργαλεία της δουλειάς αυτών των ανθρώπων θα τοποθετηθούν σε κάποιο μουσείο για να μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν από αυτά τα εργαλεία.

3 αγωγιάτης

4 βοσκός

5 γαλατάς

6 θεριστής

7 υφάντρα

8 Κατασκευαστής βαρελιών

9 Το αντικείμενο της εργασίας του είναι το βαρέλι (ξύλινο)
Το αντικείμενο της εργασίας του είναι το βαρέλι (ξύλινο). Δηλαδή φτιάχνει και επισκευάζει συνήθως κρασοβάρελα. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ξύλα (από μουριά), βαφή, πινέλα, σίδερο, βίδες κ.α. Επίσης απαραίτητη είναι η ηλεκτρική πλάνη.

10 Ο Λούστρος

11 Ο αμαξάς

12 Ο σαλεπιτζής

13 Ο πλανόδιος σαλεπιτζής που μέσα στο κρύο και την ομίχλη γύριζε στα σοκάκια της πόλης ζωσμένος με μία ειδική θήκη ποτηριών στη μέση πάνω απ’ την ποδιά του και κρατώντας το δοχείο με το ασυνήθιστο αυτό αφέψημα και τα άλλα σύνεργα, προσέφερε ένα τονωτικό και θερμαντικό παχύρρευστο ρόφημα. Πριν καλοφέξει η μέρα ακουγόταν βαθιά η φωνή του «Σααλέπ....βράζει!».

14 Πλανόδιος Οργανοπαίκτης - Λατέρνα

15 Ο καστανάς

16 Τα εργαλεία που χρειάζεται είναι λάμπα, πετρογκάζ, κάρβουνο, ψησταριά, λαβίδα για τα κάστανα και μικρές χάρτινες σακούλες. Εργάζεται σε ανοιχτό χώρο και τον περιτριγυρίζουν θόρυβοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα.

17 Μοδίστρα

18 Κουρέας (Μπαρμπέρης)

19 Ασχολείται με το αντρικό κούρεμα
Ασχολείται με το αντρικό κούρεμα. Η δουλειά του είναι χειρονακτική, δουλεύει πάντα όρθιος, βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, φοράει άσπρη μπλούζα και χρησιμοποιεί ψαλίδι, μηχανή κουρέματος, ξυριστική μηχανή κ.α.

20 Ομπρελάς

21 Τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιεί είναι από παλιές χαλασμένες ομπρέλες που δεν δέχονται πλέον επισκευή.

22 Γανωματής

23 Επισκευάζει και συντηρεί χάλκινα σκεύη.
Για την συντήρηση  ή επισκευή  των χάλκινων αντικειμένων χρησιμοποιεί ράβδους από κασσίτερο, οι οποίες πριν λιώνονται στο καμίνι και με ειδικά σφυριά  απλώνονται πάνω στο σκεύος και καλύπτουν τα βαθουλώματα. Η επιφάνεια του σκεύους με το πέρασμα του χρόνου παίρνει  ένα χρώμα που μοιάζει με  ασήμι. Για να γυαλίσει ένα παλιό αντικείμενο το βυθίζει σε καυστικό υγρό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το τρίβει με το χέρι ή αν είναι πολύ σκουριασμένο το βάζει στον τροχό. Μετά το καθαρίζει και στο τέλος το κασσιτερώνει με τον παραπάνω τρόπο.

24 Πεταλωτής – Σαμαράς

25 Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για το πετάλωμα είναι το καλυγοσφύρι (εργαλείο που κόβει τα καρφιά), η τανάλια, η λίμα και το σουτράνι (που κόβει τα νύχια). Για τα σαμάρια σκεπάρνι, στενοσκέπαρνο κ.λ.π. Τα σαμάρια εμπορίου (τυποποιημένα) απέτυχαν, το ίδιο και τα πλαστικά, γιατί άλλο άλογο μπροστόβαρο, άλλο πισόβαρο, άλλο έχει κοιλιά, πλάτη περίεργη, είναι στενόμακρο κ.λ.π. Η τέχνη του σωστού σαμαρά είναι να μπορεί να προσαρμόσει το σαμάρι στην σωματική διάπλαση των ζώων (μουλάρια, άλογα, γαϊδούρια).

26 Ο σκουπάς

27 Τα εργαλεία που χρειάζεται για τη συγκεκριμένη δουλειά είναι αρκετά όπως: χειροκίνητη μηχανή, ανέμη, μαχαίρι, πρόκες, πένσα, σφιγχτήρας (μάγκανος), βελόνα, σουβλί, κλωστή, τσεκούρι, σκεπάρνι, σφυρί και άλλα. Επίσης απαιτούνται και κάποια σωματικά προσόντα, όπως μυϊκή δύναμη, καλή όραση αλλά και μυαλό γιατί με μια λάθος κίνηση μπορείς να κόψεις τα χέρια σου. Το μόνο αρνητικό είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας με την οποία έχει μειωθεί η δουλειά του και οι δε αποδοχές του είναι πια μηδαμινές.

28 Ο χαλκιάς 

29

30 Φτιάχνει γεωργικά εργαλεία όπως: κασμάδες, τσάπες, αλέτρια, και διάφορα διακοσμητικά για τα κάγκελα, πόρτες κ.λ.π. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι το καμίνι,το αερόσφυρο, το αμόνι και το σφυρί. Επίσης οξυγόνο, τρυπάνια, τροχό, μέγγενη κ.λ.π.


Κατέβασμα ppt "Επαγγέλματα που χάνονται"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google