Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1ο Λύκειο Πεύκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1ο Λύκειο Πεύκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1ο Λύκειο Πεύκης

2 ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ Το άγχος είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθει ο έφηβος μπροστά σε ένα αόριστο κίνδυνο ή απειλή.  Στην εφηβεία τα παιδιά «τα χάνουν» εύκολα και κατά συνέπεια βρίσκονται πολύ συχνά σε κατάσταση «έντονου άγχους».  Εντούτοις, όσο φυσιολογικό και αν είναι το έντονο άγχος σε έναν έφηβο, οι γονείς πρέπει να μπορούν να το αναγνωρίσουν για να πάρουν τα μέτρα τους. Πρώτα απ‘ όλα οφείλουν να μετριάσουν το δικό τους άγχος και έπειτα οφείλουν να εκπαιδεύσουν το παιδί τους να αξιολογεί καταστάσεις. Το σημαντικότερο απ‘ όλα είναι όταν ο γονιός προτρέπει το παιδί του να λέει "Θα τα καταφέρω". Όσο απλοϊκό κι αν φαίνεται, η επανάληψη μιας θετικής φράσης φέρνει πολλές φορές θετικό αποτέλεσμα.

3 ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση αλκοόλ από 15χρονους.  Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα και στα «περνούν»  στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει  και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών.Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά  ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων.

4 ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποτροπή των εφήβων από τη χρήση των ναρκωτικών είναι η ενεργή παρουσία των γονέων στη ζωή των παιδιών τους. Η καλλιέργεια ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι  θα εκτεθούν στα ναρκωτικά είτε στο χώρο του σχολείου είτε από συνομηλίκους και γνωστούς. Στην ηλικία των ετών είναι καλό να ξεκινήσει ένας πρώτος διάλογος σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις έτσι ώστε  να προληφθεί η εμφάνιση του προβλήματος.

5 Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεαρά άτομα που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν  χρήση αλκοόλ και απαγορευμένων ουσιών. Οι γονείς οφείλουν να αποθαρρύνουν το παιδί τους από το κάπνισμα.  Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή διότι ο προφορικός αφορισμός δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα  αν οι γονείς είναι καπνιστές. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πράξεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον μιμητισμό των παιδιών από ότι το ‘κήρυγμα’.  Για αυτό τον λόγο οι γονείς πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι να γίνονται φωτεινά παραδείγματα αποφεύγοντας να κάνουν υπέρμετρη κατανάλωση αλκόολ,  να μην καπνίζουν και να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών. Σε αντιδιαστολή με όλα τα ανωτέρω οι γονείς πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά τους  σε αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες (όπως κολύμβηση, μπάσκετ, θέατρο, χορό, μουσική κλπ).

6 Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, ένας στους τρεις εφήβους  δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία και ένας στους έξι έχει κάνει χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε όλη του τη ζωή (κάνναβη και κοκαΐνη).

7 ΤΙ ΦΥΛΟ ΕΙΣΤΕ? ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

8 ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΡΩΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

9 ΤΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ? ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

10 ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΡΩΤΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

11 ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΌΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Η ΑΓΩΝΕΣ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

12 ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΣΟΣΟΤΗΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ. ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ? ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

13 ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

14 ΤΙ ΤΡΩΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ? ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

15 ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

16 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

17 ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

18 ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ?
ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

19 Διατροφή Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά(π.χ. το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί) Με την υγιεινή διατροφή ελαττώνονται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

20 Θερμιδική Αξία (ενέργεια τροφής)
Χαρακτηρίζει την ποσότητα μεγάλων θερμίδων (Kcal) που περιέχονται στα τρόφιμα, ανά είδος και τρόπου μαγειρέματος και που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της καύσης τους. Μονάδα της θερμιδικής αξίας :1 Joule.

21 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΦΗΒΟ
Μία πλήρη διατροφή η οποία περιέχει τα απαραίτητα : Λιπαρά Υδατάνθρακες Πρωτεϊνες

22 Οι καλές διατροφικές συνήθειες, από την παιδική ηλικία ξεκινάνε.
Οι καλές διατροφικές συνήθειες, από την παιδική ηλικία ξεκινάνε. Στην παιδική ηλικία εδραιώνονται οι καλές, αλλά και οι κακές συνήθειες σε όλους τους τομείς Είναι η καθοριστικότερη περίοδος για την εδραίωση υγειών και υγιεινών συνηθειών Ακολουθούν κάποιες από τις βασικότερες συνήθειες που ξεκινούν σ' αυτήν την ηλικία, και υπάρχουν μια ζωή Αφορούν συνήθειες που καλό είναι να προωθούνται, αλλά και άλλες που καλό είναι να αποφεύγονται.

23 Ποσότητα τροφής Στη λήψη τροφής καθοριστικό παράγοντα διαδραματίζει η ποσότητά της. Δεν υπάρχει λόγος ένα παιδί να πιέζεται να καταναλώσει τροφή. Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας είναι σε θέση νωρίς στη ζωή τους να καταναλώσουν ενστικτωδώς τις απαραίτητες ποσότητες τροφής για την ομαλή τους ανάπτυξη

24 Λήψη πρωινού καθημερινά
Μία από τις σημαντικότερες αξίες της διατροφής  είναι η κατανάλωση πρωινού καθημερινά. Για τα παιδιά σημαίνει να εξασφαλίσει τη διανοητική λειτουργία που απαιτείται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό πρόγραμμα μιας ημέρας.

25 Κατανάλωση ισορροπημένου διαιτολογίου
ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες, στις σωστές συχνότητες και ποσότητες η κατανάλωση σπιτικού φαγητού κατηγοριοποιούνται οι τροφές σε καλές και κακές να μην χρησιμοποιείται το φαγητό σαν εργαλείο πίεσης είτε του γονέα προς το παιδί είτε του παιδιού προς τον γονέα

26 Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

27 Μεσογειακή Διατροφή Όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις.
Όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1993(Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές) αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

28 Αξία της Μεσογειακής Διατροφής
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 , ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων από εφτά διαφορετικές χώρες. Διήρκησε 30 χρόνια.Συμμετήχαν άτομα ηλικίας ετών. Αποτελέσματα: οι άνθρωποι που ζούσαν στις μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο, και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών. παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο

29 Τροφική Πυραμίδα Χαρακτηριστικά:
Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες όσπρια , καρποί). Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι ) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες Κόκκινο κρεάς2 φορές το μήνα Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

30 Διατροφικές Ομάδες Τα δημητριακά : αποτελούν την πιο μεγάλη ομάδα
  Διατροφικές Ομάδες Τα δημητριακά : αποτελούν την πιο μεγάλη ομάδα περιλαμβάνουν τροφές όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, το κριθάρι και όλα τα σιτηρά η Νέα Πυραμίδα, συνιστά την λήψη 6 με 11 μερίδων δημητριακά καθημερινά (μία μερίδα δημητριακών ισούται με 30 γραμμάρια περίπου )

31 Τα λαχανικά: στοιχεία που είναι πολύτιμα για την υγεία και που μπορούν να προλαμβάνουν και ορισμένες ασθένειες(π.χ. καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, αρτηριακή πίεση ή καρκίνο) Η κατανάλωσή τους συνίσταται σε 3 με 5 μερίδες καθημερινά.

32 Τα φρούτα: Η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει των κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά ή με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. η ποικιλία φρούτων αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών Η Πυραμίδα προτείνει 2 με 4 μερίδες φρούτων καθημερινά.

33 Τα γαλακτοκομικά: Οι τροφές όπως το γιαούρτι ή το τυρί που διατηρούν το ασβέστιο εμπίπτουν στην ομάδα αυτή. Η Νέα Πυραμίδα προτείνει 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών με έμφαση στα χαμηλών λιπαρών προϊόντα.

34 Κρεατικά και φασόλια: Το κρέας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, τα πουλερικά, το ψάρι, τα ξηρά φασόλια, ο αρακάς, οι καρποί, τα αυγά απαρτίζουν αυτό το γκρουπ. Η Πυραμίδα προτείνει να επιλέγεις τις τροφές αυτού της ομάδας με προσοχή δείχνοντας προτίμηση σε όσα είναι χαμηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το άπαχο κρέας, το ψάρι και το ασπράδι του αυγού αποτελούν την καλύτερη επιλογή Η προτεινόμενη κατανάλωση αφορά στις 2 με 3 μερίδες καθημερινά, όπου μια μερίδα κρέατος ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια.

35 Τα λιπαρά: Είναι τα λίπη που υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι τα λίπη που υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Κάποια λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Αξίζει να επιλέξεις μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά όπως εκείνα που περιέχονται στο ελαιόλαδο (με σημαντική ποσότητα Ω3 λιπαρών) παρά εκείνα που βρίσκεις σε ζωϊκά προΪόντα, όπως το βούτυρο. Η πυραμίδα προτείνει όχι περισσότερα από 6 ή 7 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά.

36 Χορτοφαγία Γαλακτό - χορτοφάγοι: Οι γαλακτό-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Γαλακτό-αυγό-χορτοφαγία : Οι γαλακτο-αυγο- χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αυγό-χορτοφαγία: Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά. Αυστηρή χορτοφαγία: Οι αυστηρά χορτοφάγοι (γνωστοί ως vegans στην αγγλική γλώσσα) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ). Άλλες κατηγορίες: Φρουτοφαγία και Διατροφή ακατέργαστων τροφίμων

37 Η απλή χορτοφαγία, στην οποία απλά περιορίζεται το κόκκινο κρέας ή έστω και το λευκό, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Με τον συνεχή περιορισμό τροφίμων οι ελλείψεις σε κάποια συγκεκριμένα συστατικά είναι αναπόφευκτες. όποιος αποφασίσει να ασπαστεί την χορτοφαγία πρέπει να είναι απόλυτα ενήμερος. Προσοχή όταν εφαρμόζεται σε παιδιά. Καλό είναι να αποφεύγεται.

38 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Είναι οι : ψυχογενής ανορεξία ψυχογενής βουλιμιά ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Χαρακτηρίζονται από: ακραία συναισθηματικές , σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής , το βάρος και την εικόνα του σώματος του ασθενούς.

39 Ψυχογενής Βουλιμία Το άτομο:
προσλαμβάνει ανεξέλεγκτη και υπερβολική πρόσληψης τροφής. «καταβροχθίζει» σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες ποσότητες φαγητού συνήθως πλούσιες σε θερμίδες (π.χ. σοκολάτες, τσιπς, μπισκότα) νιώθει αδύνατο να σταματήσει την κατανάλωση φαγητού

40 Αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στη βουλιμία :
στη σημασία που έχει το βάρος του ατόμου για το ίδιο και όχι σε αυτό καθαυτό το βάρος η αυτοπεποίθηση του ατόμου εξαρτάται αποκλειστικά από το βάρος του και η σκέψη του περιστρέφεται γύρω από θέματα βάρους. το άτομο πιστεύει ότι και οι άλλοι άνθρωποι (ερωτικοί σύντροφοι, κοινωνικές επαφές) μοιράζονται την παραποιημένη εικόνα που έχει το ίδιο για το σώμα του. αναπτύσσεται μετά από μία ψυχοπιεστική κατάσταση

41 Ψυχαναγκαστική Υπερφαγία
Χαρακτηρίζεται από : επεισόδια ανεξέλεγκτης και υπερβολικής υπερφαγίας. Αίτια συνδυασμό βιολογικών, συναισθηματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων Πολλοί χρησιμοποιούν το φαγητό ως αυτό- θεραπεία για να αντεπεξέλθουν έντονα συναισθήματα ντροπής, θλίψης, θυμού, μοναξιάς, ανασφάλειας. οικογένειες χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο καθησυχασμού και παρηγοριάς.

42 Νευρική ανορεξία Διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους Σοβαρή ψυχική αρρώστια με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες.

43 Αιτία : κληρονομήσιμη σε μεγάλο βαθμό διαφόρων ειδών βιολογικές (δυσλειτουργίες στην σεροτονίνη , εγκεφαλικής προέλευσης νευροτροφικός παράγοντας, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών κ.α) Περιβαλλοντικες:

44 Διάσημες Με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Ιζαμπέλ Καρό: Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου σε ηλικία μόλις 28 χρόνων η γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο η οποία πριν από τρία χρόνια είχε φωτογραφηθεί γυμνή στην μεγάλη εκστρατεία κατά της νευρικής ανορεξίας- ασθένειας από την οποία έπασχε και η ίδια. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την ελβετική ηλεκτρονική εφημερίδα «20 Λεπτά». Oprah Winfrey Mary Kate Olsen Victoria Beckham Νανά Καραγιάννη

45

46 Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας επισκεφτήκαμε την βιομηχανία τροφίμων ELBISCO, όπου παρακολουθήσαμε την γραμμή παραγωγής προϊόντων της εταιρίας. Ψωμί του τόστ (ΚΡΙΣ-ΚΡΙΣ φέτες ζωής) Φρυγανιές (ELITE)

47 Στην αναμονή…

48 Έτοιμοι για ξενάγηση!!!

49 Η στιγμή της αναχώρησης…

50 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!! :D


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 1ο Λύκειο Πεύκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google