Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ
Πριν ακόμα εμφανιστούν οι πλαστικές καρέκλες και πολυθρόνες από ξύλο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις ψάθινες καρέκλες οι οποίες χαλούσαν εύκολα από την πολύ χρήση και το εύθραυστο υλικό τους.

2 ΣΥΝΕΡΓΑ Απαραίτητα εργαλεία για την κατασκευή μιας καρέκλας είναι το: σφυρί, σύρμα-ξύστρα, τανάλια, μαχαίρι-ράσπα (χοντρή λίμα με μεγάλα και χοντρά δόντια για την μορφοποίηση του ξύλου), ψαρόκολλα, και σκαρπέλα για να σκαλίζουν τις λεπτομέρειες.

3 ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΚΑΡΕΚΛΑΣ Η επιδιόρθωση μιας καρέκλας γινόταν με τον εξής τρόπο: πρώτα απ’ όλα αφαιρούσε το κατεστραμμένο κομμάτι της καρεκλάς και στη συνέχεια έβρεχε το χόρτο για να μαλακώσει και να σχηματίσει τη βάση της καρέκλας. Το πλέξιμο ξεκινούσε από τις άκρες της καρέκλας και κατέληγε στο κέντρο. Η διαδικασία ήταν λεπτομερής ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν ανάλογα με την περίπτωση για παράδειγμα τα χρώματα που έβαφαν τις καρέκλες των καφενείων ήταν μερακλίδικα.

4 ΑΠΗΧΗΣΗ Το επάγγελμα αυτό παλαιοτέρα είχε αρκετά κέρδη για να θρέψει ο καρεκλάς την οικογένεια του. Όμως με τον καιρό έχει μειωθεί πολύ η ζήτηση του και πλέον όπως πολλά επαγγέλματα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

5 ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
Εδώ στην Αγιάσο υπήρχε κάποιος καρεκλάς ο οποίος πλέον δε ζει αλλά απ’ αυτόν πρόλαβε και έμαθε κάποιος άλλος, ο οποίος κατάφερε να συνεχίσει το επάγγελμα και το ασκεί ακόμα και σήμερα

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google