Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δριστέλα (υδροτριβείο) Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δριστέλα (υδροτριβείο) Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δριστέλα (υδροτριβείο) Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου
Περιοχή: Νεράκι (Καλλιπεύκη - Πλαταμώνας)

2 Δριστέλα (υδροτριβείο)
Το δημιούργημα αυτό, του μακαρίτη πλέον, Γιάννη Τσιάτσιου, κινδυνεύει!!! Βρίσκεται στο «Νεράκι», πηγή απ’ όπου συμπληρώνεται η ύδρευση του χωριού μας και σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων μέσα σε δάσος με πλούσια βλάστηση και «άγρια» ομορφιά (νερά, τεράστια δέντρα, θάμνοι, μεγάλα βράχια).

3 Η ξύλινη αυτή, σύνθετη αλλά και απλοϊκή ταυτόχρονα κατασκευή, που σηκώνει το τεράστιο βάρος της «καρούτας» (σωλήνα) και του νερού και η μικρή πέτρινη καλύβα, εξυπηρέτησε για χρόνια τους κατοίκους του χωριού στο πλύσιμο των «στρωσιδιών, σκεπασμάτων» αλλά και της «κατασκευής» των φλόκων των βελέντζων.

4 Σήμερα τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει
Σήμερα τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει. Οι βελέντζες δεν χρησιμοποιούνται πλέον και το πλύσιμο το έχουν αναλάβει ή τα πλυντήρια των σπιτιών ή τα καθαριστήρια χαλιών ή το λάστιχο της βρύσης, ανεξάρτητα αν κάποιοι τη χρησιμοποιούν (περισσότερο από μεράκι και όχι από ανάγκη) και αν ο Στέργιος, γιος του Γιάννη, τοποθέτησε και πινακίδες.

5 Ο πολιτισμός, επιβάλλει η κατασκευή αυτή να διατηρηθεί !!!

6 Είναι ακόμα καιρός; Κι αν είναι για πόσο ακόμα; Αν η κατασκευή αυτή καταρρεύσει δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει κι αν ξαναγίνει θα είναι η ίδια;

7 στον μακαρίτη Γιάννη Τσιάτσιο,
Το οφείλουμε, στον μακαρίτη Γιάννη Τσιάτσιο, στις πατριώτισσες και στους πατριώτες μας στα χρόνια που πέρασαν, το οφείλουμε στον εαυτό μας, στο χωριό μας, το οφείλουμε στο μέλλον.

8 Η συντήρηση και διατήρηση της Δριστέλας
είναι αυτό που όλοι λέμε και επικαλούμαστε «Σεβασμός στο Παρελθόν»!!! Υπάρχει; Κείμενο - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπαϊωάννου


Κατέβασμα ppt "Δριστέλα (υδροτριβείο) Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google