Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιοχή: Νεράκι (Καλλιπεύκη - Πλαταμώνας). Δριστέλα (υδροτριβείο) Το δημιούργημα αυτό, του μακαρίτη πλέον, Γιάννη Τσιάτσιου, κινδυνεύει!!! Βρίσκεται στο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιοχή: Νεράκι (Καλλιπεύκη - Πλαταμώνας). Δριστέλα (υδροτριβείο) Το δημιούργημα αυτό, του μακαρίτη πλέον, Γιάννη Τσιάτσιου, κινδυνεύει!!! Βρίσκεται στο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιοχή: Νεράκι (Καλλιπεύκη - Πλαταμώνας)

2 Δριστέλα (υδροτριβείο) Το δημιούργημα αυτό, του μακαρίτη πλέον, Γιάννη Τσιάτσιου, κινδυνεύει!!! Βρίσκεται στο «Νεράκι», πηγή απ’ όπου συμπληρώνεται η ύδρευση του χωριού μας και σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων μέσα σε δάσος με πλούσια βλάστηση και «άγρια» ομορφιά (νερά, τεράστια δέντρα, θάμνοι, μεγάλα βράχια).

3 Η ξύλινη αυτή, σύνθετη αλλά και απλοϊκή ταυτόχρονα κατασκευή, που σηκώνει το τεράστιο βάρος της «καρούτας» (σωλήνα) και του νερού και η μικρή πέτρινη καλύβα, εξυπηρέτησε για χρόνια τους κατοίκους του χωριού στο πλύσιμο των «στρωσιδιών, σκεπασμάτων» αλλά και της «κατασκευής» των φλόκων των βελέντζων.

4 Σήμερα τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει. Οι βελέντζες δεν χρησιμοποιούνται πλέον και το πλύσιμο το έχουν αναλάβει ή τα πλυντήρια των σπιτιών ή τα καθαριστήρια χαλιών ή το λάστιχο της βρύσης, ανεξάρτητα αν κάποιοι τη χρησιμοποιούν (περισσότερο από μεράκι και όχι από ανάγκη) και αν ο Στέργιος, γιος του Γιάννη, τοποθέτησε και πινακίδες.

5 Ο πολιτισμός, επιβάλλει η κατασκευή αυτή να διατηρηθεί !!!

6 Είναι ακόμα καιρός; Κι αν είναι για πόσο ακόμα; Αν η κατασκευή αυτή καταρρεύσει δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει κι αν ξαναγίνει θα είναι η ίδια;

7 Το οφείλουμε,  στον μακαρίτη Γιάννη Τσιάτσιο,  στις πατριώτισσες και στους πατριώτες μας  στα χρόνια που πέρασαν, το οφείλουμε στον εαυτό μας,  στο χωριό μας,  το οφείλουμε στο μέλλον.

8 Η συντήρηση και διατήρηση της Δριστέλας είναι αυτό που όλοι λέμε και επικαλούμαστε «Σεβασμός στο Παρελθόν»!!! Υπάρχει; Κείμενο - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παπαϊωάννου kallipefki@site.gr


Κατέβασμα ppt "Περιοχή: Νεράκι (Καλλιπεύκη - Πλαταμώνας). Δριστέλα (υδροτριβείο) Το δημιούργημα αυτό, του μακαρίτη πλέον, Γιάννη Τσιάτσιου, κινδυνεύει!!! Βρίσκεται στο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google