Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γνωριζοντασ την ιαπωνια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γνωριζοντασ την ιαπωνια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γνωριζοντασ την ιαπωνια
Κώστας Μπάρτζης Δ2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης

2 1ο Κεφάλαιο: Αυτοκρατορική Οικογένεια
Ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο,ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας,ανέβηκε στο θρόνο το 1989.Τα μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας διατηρούν επαφή με πολίτες από όλη την Ιαπωνία,όπως για παράδειγμαμε τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές,ενώ στις αρμοδιότητες τους περιλαμβάνεται και η προώθηση των διεθνών σχέσεων της χώρας.Επίσης,συμμετέχουν ενεργά σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες και μεριμνούν για την προστασία της πολιτιστικής παράδοσης του έθνους.

3 1ο Κεφάλαιο:Εθνική Σημαία
Ο κόκκινος κύκλος στην ιαπωνική σημαία συμβολίζει τον ήλιο και η σημαία ονομάζεται Χινομαρού, που σημαίνει <<κύκλος του ήλιου>>.

4 2ο Κεφάλαιο:Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία
Η Ιαπωνία είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο εκτείνεται από το βορρά προς το νότο και ως εκ τούτου παρουσιάζει μεγάλες κλιματικές διαφοροποιήσης κατά περιοχές: από υποαρκτικό κλίμα στο βορρά,μέχρι εύκρατο και υποτροπικό στο νότο. Το τοπίο αλλάζει τελείως κάθε εποχή. Το κάστρο αυτό χτίστηκε το 1596 κι έχει χαρακτηριστεί από την Ιαπωνική Κυβέρνηση ως σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.

5 2ο Κεφάλαιο: Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία (2)
Έκταση: τ.χλμ. περίπου Πληθυσμός: 128εκ. περίπου Σύνολο ακτογραμμής:34.000χλμ. Περίπου Τα ¾ της Ιαπωνίας είναι ορεινά. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικεί σε οροπέδια ή στις εκβολές των ποταμών.

6 2ο Κεφάλαιο: Φυσικό Περιβάλλον και Γεωγραφία (3)
Ορος Φούτζι Το υψηλότερο βουνό (3.776μ) της Ιαπωνίας. Ανάμεσα σε πολλά ηφαίστεια της Ιαπωνίας , το όρος Φούτζι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο το οποίο εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 300 χρόνια. Πλήθος κόσμου σκαρφαλώνει στην κορυφή του κάθε πρωτοχρονιά για να θαυμάσει την πρώτη ανατολή του χρόνου.

7 3ο Κεφάλαιο:Στέγαση, Διατροφή και Ενδυ- μασία
Ο σημερινός τρόπος ζωής της Ιαπωνίας είναι μια μίξη των παραδοσιακών ιαπωνικών εθίμων και του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Αυτό φαίνεται στον τρόπο που μαγειρεύουμε,στα σπίτια μας αλλά και στον τρόπο που ντυνόματε.

8 3ο Κεφάλαιο:Στέγαση Το ιαπωνικό σπίτι Σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι κάθεσαι πάνω σε στρώματα τατάμι που βρίσκονται στο πάτωμα.Το ίδιο δωμάτιο μπορεί να μετατραπεί σε τραμεζαρία τοποθετώντας μόνο ένα τραπέζι, ή σε κρεβατοκάμαρα στρώνοντας στρώματα φουτόν. Μπορεί πλέον στα σύγχρονα σπίτια να υπάρχουν και δωμάτια δυτικού τύπου εκτός από τατάμι,ώστοσο, όλοι εξακολουθούν να αφήνουν τα παπούτσια τους στην πόρτα πριν την είσοδο στο σπίτι.

9 3ο Κεφάλαιο:Ενδυμασία Το Κιμονό Παλαιότερα, οι Ιάπωνες φορούσαν κιμονό όλοι την ημέρα. Σήμερα, φοράνε σνήθως ρούχα δυτικόυ τύπου ενώ τα κιμονό μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές. Φοράνε επίσης κιμονό όταν συμμετέχουνε σε παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες όπως ειναι ο ιαπωνικός χωρός, η τελετουργία της ανθοδετικής ή η τελετή του τσαγιού.

10 3ο Κεφάλαιο:Διατροφή Ιαπωνικό φαγητό
Τεμπούρα Μπολ με ρύζι Ιαπωνικό φαγητό Ένα τυπικό οικογενειακό γεύμα αποτελείται από ένα μπολ με ρύζι,σούπα μίσο και ορισμένα συνοδευτικά. Το σόυσι και η τέμπουρα είναι ευρέως διαδεδομένα πιάτα που καταναλώνονται από όλες τις ηλικίες. Συνήθως τρώμε μπάλες ρυζιού που ονομάζονται ονίγκιρι σαν σνακς. Ορισμένα συνοδευτικά Σούπα μίσο

11 4ο Κεφάλαιο:Εκπαίδευση
Σχολικά γεύματα Το σχολείο τους παρέχει το γέυμα τους και τρώνε όλοι μαζί. Το μενού ειναι κάθε μέρα διαφορετικό αλλά πάντα ισορροοπημένο και υγιεινό. Οι μαθητές με τη σειρά σερβίρουν το φαγητό και μετά μαζεύουν τα πιάτα.

12 4ο Κεφάλαιο:Εκπαίδευση
Ημέρα αθλητισμού Κατά την ετήσια μέρα αθλητισμού,οι γονείς έρχονται στο σχολείο για να παρακολουθήσουν και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των παιδιών τους. Ωστόσο,η μέρα δεν είναι μονάχα για άθληση,καθώς οι μαθητές παρουσιάζουν και θεατρικά έργα ή χορούς που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

13 4ο Κεφάλαιο:Εκπαίδευση
Μαθήματα Κάθε τάξη έχει 30 με 40 μαθητές. Εκτός από Ιαπωνικά,μαθηματικά,αγωγή του πολίτη και θετικές επιστήμες,τα μαθήματα περιλαμβάνουν μουσική,τέχνες και χειροτεχνίες,γυμναστική,Αγγλικά και οικιακή οικονομία.Συχνά έχουμε και εργασίες για το σπίτι και διαγωνίσματα τα οποία βοηθούν στην εξέλιξη των ικανοτήτων των μαθητών.

14 4ο Κεφάλαιο:Εκπαίδευση
Στο δημοτικό η σχολική χρονιά ξεκινάει τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του επόμενου έτους. Η υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί εννέα χρόνια. Στη συνέχεια οι μαθητές δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για το λύκειο και αργότερα για το πανεπιστήμιο.

15 5ο Κεφάλαιο: Ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Η Ημέρα των Παιδιών Στις 5/5ου οι οικογένειες υψώνουν τους κοϊνόμπορι στους κήπους των σπιτιών τους. Πρόκειται για ένα μεγάλο ύφασμα σε σχήμα κυπρίνου, ένα ρωμαλέο ψάρι που κολυμπά αντίθετα προς το ρεύμα του ποταμού και συμβολίζει τα υγιή και δυνατά παιδιά.

16 5ο Κεφάλαιο: Ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Σόγκατσου Οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 3 Ιανουαρίου λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Για τον εορτασμό του νέου έτους ,οι οικογένειες στην Ιαπωνία ετοιμάζουν ειδικά γεύματα, αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και προσεύχονται για υγεία και ευημερία.

17 5ο Κεφάλαιο: Ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Ταναμπατά (Γιορτή των αστεριών) Στις 7 Ιουλίου οι άνθρωποι γράφουν τις ευχές τους σε μακριές, χρωματιστές, χάρτινες κορδέλες και τις κρεμούν σε καλάμια από μπαμπού τα οποία στολίζουν την πόλη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Σε κάποιες περιοχές η γιορτή γίνεται ένα μήνα αργότερα.

18 5ο Κεφάλαιο: Ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τσουκιμί Η ομορφότερη πανσέληνος είναι αυτή του φθινοπώρου και ο κόσμος διοργανώνει γιορτές για να απολαύσει το θέαμα. Τα σημεία που κάθονται για να δουν την πανσέληνο διακοσμούνται με μακριά κλαδιά pampas grass, ενώ όλοι τρώνε ζυμαρικά ρυζιού που μοιάζουν με την πανσέληνο.

19 6ο Κεφάλαιο: Αθλητισμός
Τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στην Ιαπωνία είναι: το σούμο, το τζούντο, το κυούντο,το κέντο το καράτε, ο μαραθώνιος, το γκολφ, το ποδόσφαιρο, το βόλευ,το σερφ,το ψάρεμα, το πατινάζ, το μπέιζμπολ και το skateboarding.

20 7ο Κεφάλαιο:Πολιτισμός
Σύγχρονος πολιτισμός: καουαΐι Θα έλεγε κανείς ότι η φράση «καουαΐι» (τι χαριτωμένο!) συνοψίζει πολύ εύστοχα την ιαπωνική ποπ κολτούρα. Νέοι από όλο τον κόσμο ακολουθούν τις χαριτωμένες τάσεις καουαΐι που προέρχονται από την Ιαπωνία.

21 7ο Κεφάλαιο:Πολιτισμός
Άνιμε Οι ιστορίες των περισσότερων κινούμενων σχεδίων που προβάλλονται στο σινεμά και στην τηλεόραση σε όλο τον κόσμο προέρχονται από ιαπωνικά κόμικς μάνγκα και παιχνίδια.

22 7ο Κεφάλαιο:Πολιτισμός
Παιχνίδια Πάρα πολλά video games έχουν δημιουργηθεί στην Ιαπωνία και παίζονται σε όλο τον κόσμο. Playstation 3 Ps vita

23 7ο Κεφάλαιο:Πολιτισμός
Παραδοσιακός πολιτισμός: Νο Το Νο είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη ιαπωνικού θεάτρου. Οι ηθοποιοί ντυμένοι με κοστούμια σε έντονα χρώματα και μάσκες στα πρόσωπά τους αφηγούνται ιστορίες συνοδεία τραγουδιού και μουσικής.

24 Γνωριζοντασ την ιαπωνια
Κώστας Μπάρτζης Δ2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!!


Κατέβασμα ppt "Γνωριζοντασ την ιαπωνια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google