Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Τα περίπτερα μοιάζουν με μικρά παιχνίδια που τα ξέχασαν παιδιά που έφυγαν βιαστικά». Λογοτεχνικό επίγραμμα του συγγραφέα Γιάννη Μαρή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Τα περίπτερα μοιάζουν με μικρά παιχνίδια που τα ξέχασαν παιδιά που έφυγαν βιαστικά». Λογοτεχνικό επίγραμμα του συγγραφέα Γιάννη Μαρή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Τα περίπτερα μοιάζουν με μικρά παιχνίδια που τα ξέχασαν παιδιά που έφυγαν βιαστικά». Λογοτεχνικό επίγραμμα του συγγραφέα Γιάννη Μαρή

2

3  Από την καπνοσακούλα στα πούρα Τα πρώτα περίπτερα ήταν μαγαζάκια που πουλούσαν καπνό και καπνοσακούλες.  Ανάπηροι πολέμων Τα περίπτερα από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα τα διαχειρίζονταν ανάπηροι πολέμων.  Από την Εφημερίδα στα Ψυγεία πάγου και στα προϊόντα των πρώτων Περιπτέρων Οι εφημερίδες για την Ελλάδα της εποχής εκείνης αποτελούσαν είδος πρώτης ανάγκης. Γύρω στο 1940, στα περίπτερα εισήλθαν προς πώληση τα ζαχαρώδη και τα αναψυκτικά με τη βοήθεια των ψυγείων πάγου  Το Μινιόν ήταν περίπτερο Τ ο πρώτο περίπτερο (1934) με βιτρίνα το δημιούργησε ο Άγγελος Σεραφειμίδης, το ονόμασε «Μινιόν» και είχε τη φαεινή ιδέα να ανοίξει τα δύο πλαϊνά του περιπτέρου και να τα μετατρέψει σε βιτρίνες!

4

5 Η πολιτεία προνόησε, πως πολλοί από τους δικαιούχους αναπήρους, ενδεχομένως να μην μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι το περίπτερο που τους παραχωρήθηκε, λόγω αναπηρίας ή αγραμματοσύνης και τους έδωσε το δικαίωμα να το εκμισθώσουν. Επειδή όμως η κατηγορία αυτή έχει εκλείψει σήμερα, στην πορεία προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες, όπως οι τραυματίες εν ώρα υπηρεσίας στα σώματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, οι ανάπηροι εμφυλίου πολέμου κ.λπ.

6 Στόχος διαρρηκτών Νεκρός από τα πυρά ληστών Δακρυγόνα ΙΧ έπεσε σε περίπτερο

7 •Ποιο είναι το όνομά σας; Το όνομά μου είναι Δήμητρα και έχω το παρόν περίπτερο. •Είναι οικογενειακή επιχείρηση; Ακριβώς, το έχω μαζί με τον άντρα μου κάνοντας βάρδιες πρωί-βράδυ και καμιά φορά μας βοηθάνε και τα παιδιά. •Συνεργάζεστε με πολλές εταιρίες; Συνεργαζόμαστε με πάρα πολλές εταιρίες γι' αυτό υπάρχουν τα προιόντα σε μεγάλη ποικιλία. •Έχετε αντιμετωπίσει κινδύνους; Κινδύνους έχουμε αντιμετωπίσει. Την νύχτα ναρκομανείς, πλανόδιοι, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα έχουν έρθει για να ζητήσουνε διάφορα πράγματα.Σίγουρα έχουμε και κλέφτες αυτό όμως το έχουμε μεριμνήσει βάζοντας συναγερμό μπορούμε εύκολα να τους πιάσουμε ακόμα και αν φύγουν. •Αντιμετωπίζει οικονομική κρίση το επάγγελμά σας; Καταλαβαίνω τι λέτε διότι και εσείς παιδιά είστε και παίρνεται από τα περίπτερα.Στη σημερινή εποχή μέσα από την κρίση προσπαθούμε και εμείς να κατεβάσουμε τις τιμές αλλά οι εταιρίες μας πιέζουν πολύ. •Πώς καταλήξατε σ’ αυτήν την απόφαση, στο να γίνετε περιπτεράς; Κατάληξα σε αυτήν την δουλειά γιατί είχε κέρδος. •Πόσα χρόνια εργάζεστε σε αυτόν τον χώρο; Εργάζομαι 6 χρόνια. •Ποιές είναι οι εμπειρίες σας; Η επαφή με τον κόσμο σε βοηθάει να είσαι πιο κοινωνικός αλλά και συνχρόνως γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους •Ποια προϊόντα καταναλώνονται πιο πολύ; Τα προϊόντα που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό είναι: τα τσιγάρα, τα παγωτά, τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, και οι εφημερίδες. •Αντιμετωπίζετε κινδύνους; Σίγουρα λόγω της δουλειάς μας μες την νύχτα. •Την επιχείρηση αυτή την ενοικιάζεται ή είναι δικιά σας; Είναι ενοικιαζόμενη. •Χρειάζονται γνώσεις για να εργαστείτε σε αυτόν τον χώρο; Ναι, γιατί κρατάς και αποθήκη προϊόντων αλλά πολύ περισσότερο τα μαθηματικά γιατί χρειάζεται να κάνουμε πολλούς υπολογισμούς.

8

9 Η ηλιακή και αιολική τεχνολογία –Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα

10 1)Τα ολοκληρωμένα σύστηματα μηχανοργάνωσης και barcode 2) Το Περίπτερο και οι Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

11 Τύποι περιπτέρων μέσα από εικόνες Σήμερα τα περίπτερα μειώθηκαν. Έγιναν απρόσωπα. Ανάλογα δε με τη θέση τους όπως για παράδειγμα έξω από τα Νοσοκομεία, προσφέρουν σε αφθονία για επισκέψεις σε ασθενείς, χυμούς συμπυκνωμένους, μπισκότα, περιοδικά κ.ά. Έξω δε από τα Σχολεία ό,τι προκαλεί την πλεονεξία των παιδιών (σοκολάτες, καραμέλες τύχης, χαλκομανίες κ.ά.) και άλλα πάλι σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων, γηπέδων τ’ ανάλογα.

12

13

14 Στιγμιότυπο από σκηνή της ταινίας “Tζίπ, περίπτερο αγάπη” με τον Νίκο Σταυρίδη, και τον Νίκος Ρίζο. Στιγμιότυπο από σκηνή της ταινίας “Μέλπω” με τη Σπεράντζα Βρανά και την Άννα Μαντζουράνη (1958)

15 « Ολοκληρώνοντας, την εργασία μας με θέμα το περίπτερο όλη η ομάδα νιώθει χαρά και ικανοποίηση για το επιτυχημένο αποτέλεσμα της εργασίας. Μέσα από αυτή εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για την ιστορία του περιπτέρου. » Ζήση Νεκταρία «Ολοκληρώνοντας την εργασία μας με θέμα το περίπτερο νιώθουμε πολλά συναισθήματα και σκέψεις. Μέσα από αυτή την επιλογή αποκτήσαμε γνώσεις, σχετικά με την ιστορία του περιπτέρου, τον τρόπο κατασκευής του και την προσφορά του γενικά στους ανθρώπους και την κοινωνία. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε σε μια ομαδική εργασία και δεθήκαμε πιο πολύ με τους συμμαθητές μας και του δασκάλους μας:» Εφεντάκη Χριστίνα «Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας της γραπτής εργασίας, αλλά και της κατασκευής της μακέτας με θέμα "Περίπτερο", ενός ενδιαφέροντος και αξιόλογου θέματος, νιώθουμε πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση και ευχαρίστηση γι'αυτό που καταφέραμε, διότι στην πίεση του χρόνου και την κουραστική δουλειά πετύχαμε κάτι αξιοσημείωτο. Φέραμε πάλι στο φως μια ιστορική, ξεχασμένη επιχείρηση.» Δημήτρης Βασιλακόπουλος «Μετά από πολλές ημέρες και ώρες εργασίας η ομάδα κατάφερε να υλοποιήσει το στόχο της. Παρά την κοπιαστική εργασία που είχαμε να κάνουμε καταφέραμε να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Δημιουργήσαμε μια όμορφη πλατεία, με καλοφτιαγμένα περίπτερα όπου σε αυτό συνέβαλαν όλα τα παιδιά. Αυτό που τελικά αποκομήσαμε ήταν πως δουλέψαμε ως ομάδα κι έτσι καταλάβαμε τι σημαίνει η λέξη «συνεργασία». Γιώργος Βουλωμένος

16 Ομάδα μαθητών: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΛΠΕΝΤΖΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΣΗΜΑΚΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΣΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΘΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΦΕΝΤΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΖΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΝΤΑΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΠΕΛΗ

17 Κλείνοντας την αναφορά μας στο ελληνικό περίπτερο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:  τους επαγγελματίες της πόλης που βοήθησαν με την εμπειρία τους και μας αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους  την Πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6 ου Γυμνασίου Αγρινίου (κα. Τσώλη Αικατερίνη) και  τέλος την Διεύθυνση του σχολείου για τη στήριξη στη δημιουργία της παρούσας εργασίας.

18 Νοσταλγώ τα παλιά περίπτερα, που έχουν τη θέση τους στην πρόσφατη ιστορία μας. Αλλά και θαυμάζω τα σύγχρονα, μοναδική ιδιοτυπία στην Ελλάδα, που στη χώρα μας καλλιεργεί μια ιδιόμορφη σχέση με τον πελάτη του. ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ19 ΑΝΔΡΟΜΑΝΕΤΣΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ18.12 ΣΑΒΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ11 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012


Κατέβασμα ppt "«Τα περίπτερα μοιάζουν με μικρά παιχνίδια που τα ξέχασαν παιδιά που έφυγαν βιαστικά». Λογοτεχνικό επίγραμμα του συγγραφέα Γιάννη Μαρή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google