Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων (ΕΥΑ), για ανακαίνιση βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών Τι είναι το Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων? Είναι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων (ΕΥΑ), για ανακαίνιση βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών Τι είναι το Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων? Είναι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων (ΕΥΑ), για ανακαίνιση βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών Τι είναι το Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων? Είναι ένα εργαλείο που περιλαμβάνει απλές οδηγίες για την ανακαίνιση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και βιώσιμων κατοικιών. Το έργο ‘DEMOHOUSE’ έχει ως στόχο να προτείνει τα ελάχιστα πρότυπα για την ανακαίνιση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και βιώσιμων κατοικιών. Ενεργειακοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην αρχική φάση του σχεδιασμού. Για ποιούς είναι το ΕΥΑ? Το ΕΥΑ απευθύνεται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων (διαχειριστές κατοικιών, ιδιοκτήτες κατοικιών κτλ). Το εργαλείο υποστήριξης περιλαμβάνει πληροφορίες για τους αρχιτέκτονες, εργολάβους και κάτοικους. Τι είδους αποφάσεις υποστηρίζονται από το εργαλείο? Αποφάσεις σχετικά με εύκολες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις στην ανακαίνιση των κατοικιών Γιατί ανακαινίσεις με στόχο την χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση ? Πώς γίνονται οι ανακαινίσεις αυτές? Εμπόδια και Ευκαιρίες Κτίρια που ανακαινίστηκαν στα πλαίσια του έργου Demohouse

2 Γιατί ανακαινίσεις με σκοπό την χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και την βιωσιμότητα ?
Δείκτες ποιότητας για ανακαινίσεις βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Άνεση Κοινωνική θέση Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Περιβάλλον Κόστος ζωής Ενεργειακή ταυτότητα Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

3 Αυξημένη αξία ιδιοκτησίας
Η υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών επηρεάζει και την αξία της ιδιοκτησίας. Οι πελάτες είναι έτοιμοι να πληρώσουν παραπάνω για βελτιωμένο επίπεδο ζωής. Η Ερωπαική Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα επηρέασει σημαντικά την αγορά ακινήτων. Μια καλή ‘ενεργειακή ταυτότητα’ θα επηρεάσει θετικά την αξία της κατοικίας στην αγοραπωλησία της ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

4 Ενοικίαση Εάν οι ενοικιαστές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Α και Γ ενεργειακής ταυτότητας , θα προτιμήσουν την Α. Σε μια ήπια αγορά ενοικίασης κατοικιών, η ενεργειακή απόδοση και η ενεργειακή ταυτότητα θα επηρεάσουν την ενοικίαση. Οι ικανοποιημένοι κάτοικοι είναι η καλύτερη διαφήμιση για την ανακαίνιση βιώσιμων κατοικιών. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

5 Καλύτερη ενεργειακή ταυτότητα κτιρίων
Μετά την ανακαίνιση Η ενεργειακή ταυτότητα απεικονίζει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων σε μια κλίμακα από το Α ως το Ε. Η ταυτότητα Α απεικονίζει την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και η ταυτότητα Ε την χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση. Μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση θα αποφέρει μια καλύτερη ενεργειακή ταυτότητα. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Οδηγία, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα πιστοποιητικό ενεργειακής ταυτότητας με την ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου σε κάθε αγοραπωλησία ή ενοικίαση του ακινήτου. Πριν την ανακαίνιση Ενεργειακή ταυτότητα κτιρίου ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Προτεινόμενη βιβλιογραφία/Παραδοτέα D13 New management Strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

6 Άνεση Ικανοποιητικές συνθήκες θερμικής άνεσης επιτυγχάνονται με: μειωμένες απώλειες θερμότητας, μειωμένες θερμογέφυρες από το κτιριακό κέλυφος, υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης και καλή αεροστεγανότητα. Σημαντική είναι η επίτευξη καλών επιπέδων ακουστικής στο εσωτερικό των κατοικιών σε συνδυασμό με αεροστεγανά κουφώματα για τη μείωση των ρευμάτων αέρα. Αποφυγή υγρασίας και συμπυκνώσεων στις εσωτερικές επιφάνειες με σκοπό την παρεμπόδιση ανάπτυξης μούχλας Αποφυγή εισαγωγής υγρού αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κατασκευή όπως διάβρωση ή αποσύνθεση των υλικών. Η συνεχής ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φυσικό ή μηχανικό εξαερισμό εξασφαλίζει την καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και απομακρύνει τις κακοσμίες και τους εσωτερικούς ρύπους. Η επίτευξη σταθερών εσωτερικών θερμοκρασιών καθόλη την διάρκεια του έτους είναι σημαντική για τη θερμική άνεση των κατοίκων. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

7 Κοινωνική θέση Μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση αναβαθμίζει τη ποιότητα της γειτονιάς και προσελκύει κάτοικους με καλή κοινωνική θέση. Μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση ταυτίζεται με την ταυτότητα της γειτονιάς. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

8 Χαμηλό κόστος ζωής, οικονομική ανεκτικότητα και διαθεσιμότητα
Συνήθως το χαμηλό κόστος ενέργειας συνδυάζεται με χαμηλό επίπεδο ζωής για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές κτιρίων. Το χαμηλό κόστος ζωής κάνει πιο προσιτές τις κατοικίες στα κοινωνικά στρώματα χαμηλού εισοδήματος. Το χαμηλό επίπεδο ζωής είναι σημαντικός παράγοντας για τις συλλογικές κατοικίες. Μια κατοικία με υψηλή ενεργειακή απόδοση εξασφαλίζει χαμηλό κόστος ενέργειας. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

9 Περιβάλλον Η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση των κατοικιών μετά την ανακαίνιση έχει ως αποτέλεσμα τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κτιρίου στο περιβάλλον. Η χρήση ‘βιώσιμων’ και ανακυκλώσιμων υλικών, και η σωστή διαχείριση του νερού συντελούν στη μείωση της επιβάρυνσης του κτιρίου στο περιβάλλον. Η ανακαίνιση των κτιρίων ‘DEMOHOUSE’ έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που κυμαίνεται από 50 % εώς και 85% ΕΥΑ κύρια σελίδα Image source: Παραδοτέα ¨D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. Αξία ιδιοκτησίας Ενοικίαση Ενεργειακή ταυτότητα Άνεση Κοινωνική θέση Κόστος ζωής Περιβάλλον D16.1Demohouse renovation projects assessment of environmental, economical and social impacts. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

10 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Νομοθεσία Παραδοτέο D1C Barriers to sustainable renovations. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Κοινωνικοί παράγοντες Τεχνικοί παράγοντες Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

11 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Αρχιτεκτονικοί παράγοντες Η διατήρηση της πρόσοψης ενός ιστορικού-διατηρητέου κτιρίου μπορεί να αποτρέψει τη χρήση θερμομόνωσης εξωτερικά. Η εφαρμογή της θερμομόνωσης εσωτερικά χρειάζεται σωστό σχεδιασμό για την αποφυγή της δημιουργίας συμπυκνώσεων. Η διατήρηση των προσόψεων ανοίγει προπτικές για καινοτόμα σχέδια. Κτίριο Demohouse Δανίας πριν την ανακαίνιση ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Κτίριο Demohouse Δανίας μετά την ανακαίνιση Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

12 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Οικονομικοί παράγοντες Αποδοτικότητα: το αυξημένο κόστος επένδυσης είναι ανασταλτικός παράγοντας, όμως η αυξημένη αξία του κτιρίου στην αγορά ακινήτων θεωρείται ως ’ευκαιρία’. Οικονομικές συνέπειες για τους ενοικιαστές: αύξηση ενοικίου (εμπόδιο) αλλά χαμηλό κόστος ζωής (ευκαιρία). Ζήτηση: Ανάγκη για πρόσθετη διαφημιστική προσπάθεια (εμπόδιο) αλλά μεγαλύτερη έλξη σε πιθανούς αγοραστές και διεύρυνση της αγοράς (ευκαιρίες) Οι μεγάλοι χρόνοι απόσβεσης και το υψηλό οικονομικό ρίσκο μπορεί να δράσουν ως ‘εμπόδιο’ ενώ οι τράπεζες προσβλέπουν στην ενεργειακή απόδοση ως ένα καινούριο πεδίο ενδιαφέροντος. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

13 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Οικονομικοί παράγοντες Το αυξημένο κόστος επένδυσης των ενεργειακών μέτρων σε μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση αποτελεί βασικό εμπόδιο. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με διαφορετικές επιλογές : ΕΥΑ κύρια σελίδα ESCO, Εταιρία ενεργειακής διαχείρισης Εξοπλισμός-εξαρτήματα με χαμηλό κόστος Διαμέρισμα ‘οροφής’ Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

14 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Νομοθεσία και διοικητικοί παράγοντες Εμπόδια Νομοθεσία και διοικητικοί περιορισμοί (άδειες, γραφειοκρατία). Έλλειψη νομοθεσίας Ευκαιρίες Κρατικοί θεσμοί που ενισχύουν την βιώσιμη ανάπτυξη ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

15 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Κοινωνικοί παράγοντες Συνήθως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια όσο αφορά τις συλλογικές αποφάσεις Οι ένοικοι είναι πιο συνεργάσιμοι όταν συμμετέχουν στην διαδικασία των αποφάσεων παρόλο που η ομοψηφία τους δεν απαιτείται. Οι ένοικοι θα είναι πιο θετικοί στην ανακαίνιση αν μπορούν να συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων. Η έλλειψη γνώσης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο. Η επίσκεψη σε ‘βιώσιμες’ ανακαινισμένες κατοικίες και ο έλεγχος-μέτρηση της απόδοσης των κατοικιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληροφόρηση και εκπαίδευση των ενοίκων. Προσωρινή στέγαση των ενοίκων κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο. Η περίοδος της ανακαίνισης πρέπει να έχει μικρή διάρκεια για να μειώσει τον χρόνο προσωρινής στέγασης των ενοίκων. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

16 Εμπόδια και ευκαιρίες για μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση
Τεχνικοί παράγοντες Προτίμηση σε εύχρηστα και φιλικά προς τον χρήστη συστήματα καθώς κάποιες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας απαιτούν πολύπλοκα και δύσχρηστα συστήματα με αποτέλεσμα μικρότερη εξοικονόμηση ενέργειας από την αναμενόμενη. Η εμπειρία δείχνει πως σε κάθε ανακαίνιση μπορεί να γίνουν λάθη, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν και να διορθωθούν με τον ‘ποιοτικό έλεγχο’ της κατασκευής κατά την διάρκεια της ανακαίνισης. Πληροφορίες για θερμογραφήσεις Πληροφορίες για την μέθοδο υπερπίεσης αέρα Η έλλειψη γνώσης/know-how μπορεί να είναι εμπόδιο. Όταν όμως η γνώση έχει αποκτηθεί, πλέον αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αρχιτεκτονικοί Οικονομικοί Νομοθεσία Κοινωνικοί Τεχνικοί Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

17 Πως υλοποιείται μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση?
ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Τεχνικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Πώς γίνονται οι ‘βιώσιμες’ ανακαινίσεις? Γιατί βιώσιμεςανακαινίσεις?

18 Τεχνικοί παράγοντες Το πρώτο βήμα στην ανακαίνιση είναι να καθοριστεί η επιθυμητή ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου. Ένας καλός δείκτης είναι η ετήσια ενεργειακή ανάγκη του κτιρίου για θέρμανση ανά τετραγωνικό μέτρο, (kWh/m2ετησίως). Ένα κυβικό μέτρο (m3) φυσικού αερίου ή ένα λίτρο πετρέλαιο ισοδυναμεί περίπου με 10 kWh θέρμανσης. Οπότε ο δείκτης για μια κατοικία 100 m2 που καταναλώνει 1500 m3 φυσικού αερίου ετησίως είναι 1500 x 10 kWh/ετησίως/100 m2 ή 150 kWh/m2 ετησίως. Τυπικά μια οικογένεια χρησιμοποιεί m3 φυσικό αέριο για ζεστό νερό, οπότε αυτό το νούμερο πρέπει να αφαιρεθεί από τη συνολική κατανάλωση αερίου προκειμένου να βρεθεί η κατανάλωση για θέρμανση. Χαμηλές τιμές ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση αντιστοιχούν σε: - 15 kWh/m2 ετησίως σύμφωνα με τα Γερμανικά πρότυπα για ένα νεόκτιστο παθητικό σπίτι. kWh/m2 ετησίως για ένα ανακαινισμένο παθητικό σπίτι. kWh/m2 ετησίως για ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης kwh/m2 ετησίως για μια τυπική κατασκευή. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

19 Τεχνικοί παράγοντες Σε μια ’βιώσιμη’ ανακαίνιση ο στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής ανάγκης του κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη επιτυγχάνοντας τα παρακάτω : Καλή θερμομόνωση του κτιριακού κελύφους (τοίχοι, υαλοστάσια υψηλής αποδοτικότητας). 2. Καλή αεροστεγανότητα του κτιριακού κελύφους και μείωση της διαρροής του αέρα από την κατασκευή. Χρήση θερμότητας ανάκτησης στο σύστημα αερισμού. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταικά) Χρήση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων όπως λεβήτων συμπήκνωσης και αντλίες θερμότητας. Όταν η επιθυμητή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου έχει καθοριστεί και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν αποφασιστεί τότε η ομάδα σχεδιασμού μπορεί να αρχίσει να δουλεύει πάνω στο σχέδιο και στις τεχνικές προδιαγραφές του κτιρίου. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

20 Τεχνικοί παράγοντες Οδηγίες όσο αφορά την ενεργειακή απόδοση, την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαφορετικές τεχνικές βελτίωσης, μπορούν να εφαρμοστούν: Στο κτιριακό κέλυφος Στα συστήματα του κτιρίου Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες ΚΔΤ Οικονομικά αποδοτικές λύσεις Εργαλεία ποιότητας ελέγχου της κατασκευής Θερμογραφήσεις Μέθοδος υπερπίεσης αέρα Εργαλεία ενημέρωσης Το πράσινο ερωτηματολόγιο (The Green Questionnaire) Εργαλεία αξιολόγησης Ενεργειακή υπογραφή (Energy Signature) Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης (Common Evaluation Protocol) Ανακαινισμένες κατοικίες στα πλαίσια του έργου ‘Demohouse’ Συμπεράσματα – εκπαίδευση ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

21 ΚΔΤ, Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες για ΄βιώσιμες΄ανακαινίσιες
Πληροφορίες πάνω στις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες στην Ευρώπη για ΄βιώσιμες’ ανακαινίσεις φαίνονται παρακάτω. Περιλαμβάνουν τις αναμενόμενες τιμές ενεγειακής απόδοσης των κτιρίων για το 2011 σύμφωνα με την Ευρωπαική Οδηγία. Η Ευρώπη χωρίζεται σε 3 κλιματικές ζώνες: Ζώνη I: Βόρεια Ευρώπη Ζώνη II: Κεντρική Ευρώπη Ζώνη II: Νότια Ευρώπη Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες: Για τα παρακάτω ανατρέξτε στο ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις - Θερμομόνωση -Υαλοστάσια υψηλής ενεργειακής αποδόσης - Αεροστεγανείς κατασκευές - Σύστημα αερισμού με θερμότητα ανάκτησης - Λέβητες συμπήκνωσης - Σύστημα θέρμανσης συνδεδεμένο με το δίκτυο - Σύστημα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού - Αντλίες θερμότητας - Φυσικός και υβριδικός αερισμός -Συστήματα θέρμανσης ζεστού νερού - Φωτοβολταικά συστήματα ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Παραδοτέα D1 State of the Art. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/εκθέσεις D6 Catalogue of Best Available Technologies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

22 Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος
Στα πλαίσια της ανακαινισμένης κατοικίας DEMOHOUSE στην Δανία, εγκαταστάθηκε μια οικονομικά αποδοτική μονάδα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, με καλή θερμική απόδοση, χαμηλή ηλεκτρική κατανάλωση, χαμηλά επίπεδα θορύβου και με εύκολη εγκατάσταση στο υπάρχον σύστημα εξαερισμού των κατοικιών. Η μονάδα ανάκτησης θερμότητας μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί κατά μήκος των τοίχων ή στο πατάρι. Η συντήρηση του συστήματος είναι απλή. (π.χ. αλλαγή φίλτρων). Η εγκατάσταση της μονάδας κοστίζει λιγότερο από 3000 ευρώ. Εγκατάσταση φίλτρων στην κουζίνα ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Τρία εξαρτήματα της μονάδας ανάκτησης Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Αεραγωγοί της μονάδας στην κουζίνα οι οποίοι θα βαφτούν με άσπρο χρώμα Παραδοτέα D1 State of the Art. D6 Catalogue of Best Available Technologies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

23 Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος
Διαμέρισμα ‘οροφής’ - Ελαφριά προκατασκευασμένη κατασκευή, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) Ένα πρωτότυπο διαμέρισμα κατασκευάστηκε στα πλαίσια του έργου DEMOHOUSE στην Δανία. Η πώληση του διαμερίσματος σε καλή τιμή μπορεί να καλύψει τη διαφορά στο κόστος επένδυσης όσο αφορά τα ενεργειακά μέτρα. ΕΥΑ κύρια σελίδα Διαμέρισμα ‘οροφής’ – περισσότερες πληροφορίες Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Διαμέρισμα οροφής στην Δανία Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

24 Πρωτότυπο διαμέρισμα ‘οροφής’ Τεχνικές πληροφορίες:
Προκατασκευασμένα συστήματα υψηλής ποιότητας και χαμηλό κόστος. Πλεονεκτήματα: καλή θερμομόνωση και αεροστεγανότητα προκατασκευής. Χαμηλό συνολικό βάρος (μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχουσα δώματα κατοικιών/κτιριακών συνόλων). Περιλαμβάνει: -Μονάδα ανάκτησης θερμότητας τοποθετημένη σε εσωτερικό χώρισμα (EcoVent) Προθερμαινόμενο αέρα στην μεταλλική στέγη, ηλιακοί συλλέκτες (Rannilla) 13μ² φωτοβολταικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον αερισμό και τον φωτισμό Αεροστεγανή ξύλινη κατασκευή με θερμομόνωση και μειωμένες απώλειες αέρα μέσω της κατασκευής ( Συντελεστής θερμοπερατότητας U-value: 0.15 – 0.18 W/m²K) Υαλοστάσια υψηλής ενεργειακής απόδοσης. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Διαμέρισμα οροφής στην Δανία Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

25 Το Πράσινο Ερωτηματολόγιο The Green Build Questionnaire
Αναπτύχθηκε από την εταιρία Cenergia (της Δανίας). Το ερωτηματολόγιο αξιολογεί όλα τα ενεργειακά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο ανακαινισμένο κτίριο. Τα ενεργειακά μέτρα αφορούν : - Την διαχείριση του νερού - Την ποιότητα του εσωτερικού αέρα - Τα υλικά κατασκευής - Τη διαχείριση των απορριμάτων - Την ενέργεια - Τη κτιριακή και πολεοδομική ανάπτυξη Το ερωτηματολόγιο πρέπει να χρησιμοποιείται σε δύο φάσεις: - 1. Προτείνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ανακαίνιση. Συμβουλεύει πάνω σε βέλτιστες λύσεις ανακαίνισης στην αρχή του σχεδιασμού. Σαν αποτέλεσμα, το κτίριο χαρακτηρίζεται από ένα γράμμα μεταξύ Α και Μ. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Το Πράσινο ερωτηματολόγιο The Green Build Questionnaire Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

26 Έλεγχος ποιότητας κατασκευής Θερμογραφήσεις
Ελέγχει τη παρουσία θερμογεφυρών στα κτίρια Για τη λήψη των φωτογραφιών χρησιμοποιείται θερμοκάμερα Στη θερμο-φωτογραφία τα διαφορετικά χρώματα δείχνουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες των διαφορετικών υλικών Με αυτό τον τρόπο προσδιορίζονται οι θερμές και ψυχρές επιφάνειες του κτιρίου Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει την εκπομπή θερμότητας και τα μέρη του κτιρίου χωρίς θερμομόνωση. Επίσης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να εντοπίσει την υγρασία, ειδικά σε παλιά κτίρια ΕΥΑ κύρια σελίδα Πριν την ανακαίνιση Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Μετά την ανακαίνιση Παραδοτέο D8.1 Monitoring Programme in Demohouse renovation buildings. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

27 Έλεγχος ποιότητας κατασκευής Θερμογραφήσεις
Είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος της ποιότητας της κατασκευής ώστε να εντοπίζονται λάθη κατά τη διάρκεια των έργων. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης της κατοικίας DEMOHOUSE στην Αυστρία οι θερμοφωτογραφίες εντόπισαν περιοχές του κτιρίου χωρίς θερμομόνωση και ο εργολάβος ήταν υπεύθυνος για την επισκευή της κατασκευής. Το κόστος της θερμογραφικής μελέτης από ειδικούς αποτελεί μέρος του συνολικού κόστους της κατασκευής (περίπου 1000 €). Μακροπρόθεσμα τα οφέλη της θερμογραφικής μελέτης (εντοπισμός θερμομόνωσης, απώλειας αέρα από την κατασκευή) δικαιολογούν το κόστος της επένδυσης. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Παραδοτέο D8.1 Monitoring Programme in Demohouse renovation buildings. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση Περιοχές του κτιρίου χωρίς θερμομόνωση που εντοπίστηκαν μέσω θερμογραφήσεων.

28 Έλεγχος ποιότητας της κατασκευής Μέθοδος υπερπίεσης του αέρα
Στην ανακαινισμένη κατοικία Demohouse της Δανίας, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις με την μέθοδο υπερπίεσης αέρα χρησίμευσαν στην επίτευξη της επιθυμητής αεροστεγανότητας του κελύφους Έλεγχος ποιότητας της κατασκευής Μέθοδος υπερπίεσης του αέρα Σε μια ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση πρέπει να μειώνονται οι θερμικές απώλειες λόγω διαρροής του αέρα και να εξασφαλίζεται μια αεροστεγανή κατασκευή. Με τη μέθοδο υπερπίεσης του αέρα η κατοικία υπόκειται σε υπερπίεση 50 Pa ( κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης) και καταγράφεται η αντίστοιχη ροή αέρα από το κέλυφος. Μεγάλη ροή αέρα αντιστοιχεί σε μη αεροστεγανές κτίριο. Η ροή του αέρα είναι συνάρτηση του μεγέθους του σπιτιού και εκφράζεται σαν τον ρυθμό διαρροής n50 (50 Pa) : n50 για μια ώρα συμβολίζει πως για κάθε ώρα η ποσότητα αέρα που ανανεώνεται μέσα στο σπίτι είναι ίση με τον όγκο του κτιρίου. (σε 50 Pa υπερπίεσης). Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης είναι μικρότερη από 50Pa. Σαν κανόνας, ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα (από πίεση ανέμου κτλ.) ισοδυναμεί με n50/20. Σύμφωνα με τα Γερμανικά πρότυπα, η παθητική κατοικία απαιτεί 0.6 αλλαγές αέρα ή και λιγότερο σε πίεση n50 Όσο αφορά την ανακαίνιση, καλή εφαρμογή απαιτεί σε πίεση n αλλαγές αέρα ή και λιγότερο Η μέθοδος υπερπίεσης αέρα κατά τη χρήση της σε μια ανακαινισμένη κατοικία ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Συνεχές αεροστεγανές στρώμα (με κόκκινο) σε όλη την κατασκευή Παραδοτέα D5 Securing air tightness in buildings. D8.1Monitoring Programme in Demohouse renovation buildings. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

29 Έλεγχος ποιότητας της κατασκευής Μέθοδος υπερπίεσης του αέρα
Στην ανακαινισμένη κατοικία Demohouse της Δανίας, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις με την μέθοδο υπερπίεσης αέρα χρησίμευσαν στην επίτευξη της επιθυμητής αεροστεγανότητας του κελύφους Έλεγχος ποιότητας της κατασκευής Μέθοδος υπερπίεσης του αέρα Το Παραδοτέο 5: Εξασφάλιση αεροστεγανότητας κτιρίων (D5 Securing air tightness in buildings (Executive Summary) δίνει οδηγίες σχετικά με την διεκπεραίωση της μεθόδου υπερπίεσης του αέρα σε κτίρια που ανακαινίζονται. Επίσης παρουσιάζονται τα αποτέλεσματα της εκτέλεσης της μεθόδου σε όλες τις ανακαινισμένες κατοικίες του έργου DEMOHOUSE. Η μέθοδος υπερπίεσης αέρα κατά τη χρήση της σε μια ανακαινισμένη κατοικία ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Συνεχές αεροστεγανές στρώμα (με κόκκινο) σε όλη την κατασκευή Παραδοτέα D5 Securing air tightness in buildings. D8.1Monitoring Programme in Demohouse renovation buildings. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

30 Ενεργειακή υπογραφή (Energy Signature)
Τεκμηριώνει τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου για θέρμανση και ζεστό νερό. Η μέθοδος απαιτεί την εβδομαδιαία καταγραφή σε διάγραμμα (ή μηνιαία) της ενεργειακής κατανάλωσης ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας έναντι τη μέση εξωτερική θερμοκρασία για αυτή τη περίοδο. Μικρότερη εξωτερική θερμοκρασία αντιστοιχεί σε μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση. Η κλίση της γραμμής στο διάγραμμα δείχνει τη θερμική ποιότητα του κτιρίου (η μικρότερη κλίση είναι ένδειξη καλύτερης θερμικής συμπεριφοράς) Την καλοκαιρινή περίοδο όπου δεν υπάρχει ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση η κλίση της γραμμής θα πρέπει να δείχνει μόνο την ενεργειακή ανάγκη για ζεστό νερό, περίπου 10 kWh/m2. Υψηλότερες τιμές δείχνουν βλάβη του συστήματος θέρμανσης. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Παράεδιγμα της χρήσης της Ενεργειακής Υπογραφής. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

31 Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης
Χρησιμοποιείται για την ενεργειακή, κοινωνικο-οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση των κατοικιών. Χωρίζεται σε 3 μέρη: 1. Περιγραφή – τεκμηρίωση των κατοικιών. 2. Αξιολόγηση. Αξιολόγηση πριν την ανακαίνιση Αξιολόγηση κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης Αξιολόγηση μετά το πέρας της ανακαίνισης 3. Σύγκριση των αποτελεσμάτων πριν και μετά την ανακαίνιση ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Παραδοτέο D23 Applicability of the Common Evaluation Protocol. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

32 DEMOHOUSE Ανακαινισμένες Κατοικίες
Συμπεράσματα και εκπαίδευση από τις ανακαινισμένες κατοικίες. ΕΥΑ κύρια σελίδα Κατοικία Demohouse Αυστρίας Κατοικία Demohouse Δανίας Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Παραδοτέο DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης D1C Barriers for sustainable and energy conscious renovation. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Κατοικία Demohouse Ελλάδας Κατοικία Demohouse Ισπανίας Paper: ”Energy efficient renovation of dwellings: lessons learned”. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση Κατοικία Demohouse Ουγγαρίας

33 Κατοικία Demohouse Αυστρίας
Αποτελέσματα της ανακαίνισης: Τι πήγε καλά Τι δεν πήγε καλά Εκπαίδευση Μετρήσεις Χώρα Πόλη Έτος κατασκευής Χαρακτηριστικά Κύρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας Αυστρία Graz Δύο συγκροτήματα διαμερισμάτωνΚατοικίες συλλογικές Σύστημα θέρμανσης συνδεδεμένο με το δίκτυο Θερμομόνωση Βιομάζα Έλεγχος ποιότητας της κατασκευής (π.χ. Θερμο-φωτογραφή-σεις) Πριν την ανακαίνιση Μετά την ανακαίνιση Κατοικία Demohouse Αυστρίας: - Η επιλογή των υλικών κατασκευής έχει άμεση επίδραση στην περιβαλλοντική συμπεριφορά του κτιρίου. - Μοντέλα επιδότησης (π.χ εταιρείες διαχείρισης της ενέργειας -(ESCO) μπορούν να ενισχύσουν τη χρήση των ενεργειακών μέτρων ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Καθαρή επιφά-νεια [m2] Χρόνος απόσβε- σης [χρόνια] Κόστος ανακαίνι-σης [€/m2] Ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση + ζεστό νερό [kWh/m2ετησίως] Εξοικονό-μηση σε CO2- [%] Αυστρία 9860 14 130 102 52% Αυστρία χωρίς βιομάζα 8 118 22% DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

34 Κατοικία Demohouse Δανίας
Χώρα, πόλη Έτος κατασκευής Χαρακτηριστικά Κύρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας Δανία, Κοπεν-χάγη 3 (από 12) συγκροτήματα κατοικιών, Προκατασκευή από μπετόν Σύστημα θέρμανσης συνδεδεμένο με το δίκτυο Θερμομόνωση Αεροστεγανότητα Μονάδα ανάκτησης θερμότητας σε κάθε διαμέρισμα Ecovent μονάδα ανάκτησης θερμότητας Διαμέρισμα οροφής ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Πριν την ανακαίνιση Μετά την ανακαίνιση Αποτελέσματα της ανακαίνισης: Τι πήγε καλά Τι δεν πήγε καλά Εκπαίδευση Μετρήσεις Κατοικία Demohouse Δανίας: Μονάδα ανάκτησης θερμότητας με πολύ χαμηλό κόστος Εύκολη εγκατάσταση του συστήματος Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Καθαρή επιφάνεια [m2] Χρόνος απόσβεσης [χρόνια] Κόστος ανακαίνισης [€/m2] Ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση + ζεστό νερό [kWh/m2a] Εξοικονό-μηση σε CO2- [%] Δανία 2880 21 218 40 50% DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

35 Κατοικία Demohouse Ελλάδας
Χώρα, πόλη Έτος κατασκευής Χαρακτηριστικά Κύρια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας Ελλάδα, Αθήνα Καινούρια κατασκευή, Κατασκευή από μπετόν και οπτοπλινθοδομή Θερμομόνωση Εναλλάκτες εδάφους - αέρα Ελεγχόμενος αερισμός (CO2) Κατά τη διάρκεια της κατασκευής Κατοικία Demohouse Ελλάδας Είναι σημαντική η πληροφόρηση των κατοίκων και των ιδιοκτητών των κατοικιών σε αρχικό στάδιο της κατασκευής όσο αφορά τα ενεργειακά μέτρα και τις συνέπειές τους Στις χώρες της νότιας Ευρώπης (Μεσόγειος) η θερμομονώση του κτιριακού κελύφους έχει μικρό χρόνο απόσβεσης. ΕΥΑ κύρια σελίδα Αποτελέσματα της ανακαίνισης: Τι πήγε καλά Τι δεν πήγε καλά Εκπαίδευση Μετρήσεις Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Καθαρή επιφάνεια [m2] Χρόνος απόσβεσης [χρόνια] Κόστος κατασκευής [€/m2] Ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση + ζεστό νερό [kWh/m2a] Εξοικονό-μηση CO2-[%] Ελλάδα 2787 17 115 46 48% DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

36 Κατοικία Demohouse Ουγγαρίας
Χώρα, Πόλη Έτος κατασκευής Χαρακτηριστι- κά Κύρια μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας Ουγγαρία Βουδαπέ-στη Πρώην κτίριο ιδιοκτησίας στρατού 3 (από 11) συγκροτήματα από 3 ορόφους Κατασκευή από μπετόν και τούβλο Θερμομόνωση Ηλιακοί συλλέκτες + Φωτοβολταικά Διαμέρισμα ‘οροφής’ Πριν την ανακαίνιση Προτεινόμενες παρεμβάσεις Κατοικία Demohouse Ουγγαρίας: - Οι επιδοτήσεις από κρατικούς ή τοπικούς φορείς είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των ενεργειακών μέτρων. - Η διάχυση της πληροφορίας στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Αποτελέσματα της ανακαίνισης: Τι πήγε καλά Τι δεν πήγε καλά Εκπαίδευση Μετρήσεις Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Καθαρή επιφάνεια [m2] Χρόνος απόσβε-σης [χρόνια] Κόστος ανακαίνισης [€/m2] Ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση + ζεστό νερό [kWh/m2a] Εξοικο-νόμηση CO2- [%] Ουγγαρία 6300 30 117 22 73% DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

37 Κατοικία Demohouse Ισπανίας
Σύστημα φωτοβολταικών στην οροφή Κατοικία Demohouse Ισπανίας Χώρα, πόλη Έτος κατασκευής Χαρακτηριστικά Κύρια μέτρα εξοικονόμη-σης ενέργειας Ισπανία, Bilbao 1910, μερικώς ανακαινισμένο 1960 Ιστορικό κέντρο της πόλης 4-όροφοι, Κατασκευή από τούβλο, Κεκλιμένη στέγη Θερμομόνωση Ηλιακοί συλλέκτες + ΦωτοβολταικάΑυτόματο σύστημα διαχείρισης (BMS) ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Πριν Μετά την ανακαίνιση Αποτελέσματα της ανακαίνισης: Τι πήγε καλά Τι δεν πήγε καλά Εκπαίδευση Μετρήσεις Κατοικία Demohouse Ισπανίας: Τα ιστορικά – διατηρητέα κτίρια απαιτούν ειδική μεταχείριση όσο αφορά την εφαρμογή ενεργειακών μέτρων Επιδοτήσεις από κρατικούς φορείς παίζουν σημαντικό ρόλο ειδικά για έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές. Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης DEMOHOUSE brochure. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Καθαρή επιφάνεια [m2] Χρόνος απόσβεσης [χρόνια] Κόστος ανακαίνισης [€/m2] Ενεργειακή ανάγκη για θέρμανση + ζεστό νερό [kWh/m2a] Εξοικονόμηση CO2- [%] Ισπανία 496 26 1463 80 64% Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

38 Μετρήσεις της ενεργειακής απόδοσης των ανακαινισμένων κατοικιών Demohouse
Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2008. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Καλύτερες Διαθέσιμες Τεχνολογίες Τεχνικές λύσεις με χαμηλό κόστος Πράσινο Ερωτηματολόγιο/ Green Questionnaire Θερμογραφήσεις Μέθοδος Υπερπίεσης αέρα Ενεργειακή υπογραφή/ Energy Signature Κοινό Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

39 Οικονομικοί παράγοντες
Το αυξημένο αρχικό κόστος των ενεργειακών μέτρων σε μια βιώσιμη ανακαίνιση σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή ίσως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή των μέτρων. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν ξεπεραστούν με διάφορες λύσεις. Καινοτόμα οικονομικά μοντέλα: ESCO – Εταιρεία διαχείρισης ενεργειακών μέρων Μια εταιρία διαχείρισης ενεργειακών μέτρων (ESCO) μπορεί να αναλάβει το μηχανικό και οικονομικό κομμάτι της ανακαίνισης καθώς και τη συντήρηση και την οικονομική διαχείριση των ανακαινισμένων κτιρίων. Με την εξωτερική επιδότηση των ενεργειακών μέτρων, το αρχικό κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τις κατοικίες είναι κατά πολύ μικρότερο. Οι εταιρίες ενεργειακής διαχείρισης έχουν τους οικονομικούς πόρους για να επενδύσουν σε ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, κτλ. Ο χρόνος απόσβεσης σε όλες τις ανακαινισμένες Demohouse κατοικίες κυμαίνεται από 15 σε 35 χρόνια, παρόλο που κάποια κοινά ενεργειακά μέτρα έχουν χρόνο απόσβεσης περίπου 25 χρόνια. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Παραδοτέα D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. D13 New management strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

40 Οικονομικοί παράγοντες
Το αυξημένο αρχικό κόστος των ενεργειακών μέτρων σε μια βιώσιμη ανακαίνιση σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή ίσως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή των μέτρων. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν να να ξεπεραστούν με διάφορες λύσεις. Καινοτόμα οικονομικά μοντέλα ESCO, Εταιρία διαχείρισης ενεργειακών μέτρων EPC, Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης Συνήθως η εταιρία διαχείρισης ενέργειας εκμισθώνεται από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η εταιρία πραγματοποιεί τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο έργο. Η εταιρία και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου υπογράφουν ένα συμβόλαιο (συνήθως διάρκειας 5-10 χρόνια). EPC, η σύμβαση ενεργειακής απόδοσης είναι μια γενική-θεωρητική ιδέα. Με τη σύμβαση ενεργειακής απόδοσης καθορίζεται η απόδοση που πρέπει να εξασφαλίσει το κτίριο κάθε χρόνο. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Παραδοτέα D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. D13 New management strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

41 Οικονομικοί παράγοντες
Το αυξημένο αρχικό κόστος των ενεργειακών μέτρων σε μια βιώσιμη ανακαίνιση σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή ίσως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή των μέτρων. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με διάφορες λύσεις. Καινοτόμα οικονομικά μοντέλα Διαμέρισμα ‘οροφής’ Η πώληση αυτών των διαμερισμάτων σε καλή τιμή μπορεί να καλύψει το πρόσθετο αρχικό κόστος των ενεργειακών μέτρων. Προκατασκευασμένα στοιχεία υψηλής ποιότητας με μειωμένο κόστος. Πλεονεκτήματα: καλή θερμομόνωση και αεροστεγανότητα. Χαμηλό συνολικό βάρος (τοποθέτηση σε υπάρχον δώμα κτιριακού συγκροτήματος). ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Διαμέρισμα οροφής - Δανία Παραδοτέα D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. D13 New management strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

42 Οικονομικοί παράγοντες
Το αυξημένο κόστος των ενεργειακών μέτρων σε μια βιώσιμη ανακαίνιση σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή ίσως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή των μέτρων. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με διάφορες λύσεις Καινοτόμα οικονομικά μοντέλα Συστήματα με χαμηλό κόστος, πχ. Μονάδα ανάκτησης θερμότητας ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Μονάδα ανάκτησης θερμότητας- περισσότερες πληροφορίες Παραδοτέα D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. D13 New management strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση Τρία εξαρτήματα της μονάδας ανάκτησης θερμότητας

43 Οικονομικοί παράγοντες
Βελτιστοποίηση του χρόνου ζωής και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) Για κάθε ανακαινισμένη κατοικία Demohouse μελετήθηκε η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και εκπομπών CO2 και το κόστος της εφαρμογής των ενεργειακών μέτρων. Ο χρόνος απόσβεσης των ενεργειακών μέτρων υπολογίσθηκε και συγκρίσθηκε με τον χρόνο απόσβεσης τυπικών κατασκευών. Βέλτιστα ενεργειακά μέτρα έχουν προσδιοριστεί. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Παραδοτέα D9 Life Cycle Optimisation and CO2 Reduction. D13 New management strategies. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση

44 Κοινωνικοί παράμετροι
Πλεονεκτήματα συμμετοχής των κατοίκων: Η εμπειρία δείχνει πως οι κάτοικοι είναι πιο θετικοί να συνεργαστούν και να δεχτούν το αποτέλεσμα της ανακαίνισης εάν συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων Μια ‘βιώσιμη’ ανακαίνιση έχει κοινωνικό αντίκτυπο στο επίπεδο γειτονιάς οπότε είναι σημαντικό να υπάρχουν κρατικοί πόροι διαθέσιμοι για την αναβάθμιση της γειτονιάς. Η συμμετοχή των κατοίκων από το αρχικό στάδιο της ανακαίνισης διευκολύνει την διαδικασία της ανακαίνισης. Η ενημέρωση των κατοίκων πάνω σε θέματα ενεργειακά, στη χρήση και στη συντήρηση των ενεργειακών μέτρων είναι σημαντική. Δείκτες και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση κοινωνικο-οικονομικών παραμέτρων αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου Demohouse με σκοπό να διερευνήσουν: - Τις αλλαγές που επέφερε η ανακαίνιση σχετικά με τον αριθμό των κατοικιών και τα χαρακτηριστικά τους - Τις αλλαγές στο ενοίκιο και την διαθεσιμότητα - Το κόστος της ενέργειας - Τις οικονομικές παραμέτρους της ανακαίνισης. ΕΥΑ κύρια σελίδα Τεχνικοί παράγοντες Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικοί παράγοντες Παραδοτέο D14 Assessment of environmental, economical and social impacts involving the whole life cycle. Πρόσβαση από: ΕΥΑ κύρια σελίδα/Εκθέσεις Ανακαινίσεις Demohouse Εκπαίδευση


Κατέβασμα ppt "Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων (ΕΥΑ), για ανακαίνιση βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών Τι είναι το Εργαλείο Υποστήριξης και Αποφάσεων? Είναι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google